EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C/2023/00376

Aankondiging van aanwerving PE/298/S — Directeur (m/v) (functiegroep AD, rang 14) — Directoraat-generaal Beveiliging en Veiligheid — Directoraat Resources

PB C, C/2023/376, 25.10.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/376/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/376/oj

European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

Serie C


C/2023/376

25.10.2023

AANKONDIGING VAN AANWERVING PE/298/S

DIRECTEUR (m/v) (functiegroep AD, rang 14)

Directoraat-generaal Beveiliging en Veiligheid — Directoraat Resources

(C/2023/376)

 

1.   Vacature

De voorzitter van het Europees Parlement heeft besloten de procedure ter voorziening in de vacature voor een directeur (m/v) (functiegroep AD, rang 14) bij het directoraat-generaal Beveiliging en Veiligheid — directoraat Resources, te openen op basis van artikel 29, lid 2, van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie (1) (hierna “het Statuut”).

Deze selectieprocedure dient ter verruiming van de keuzemogelijkheden van het tot aanstelling bevoegde gezag. Daarnaast loopt er een interne en een interinstitutionele procedure voor de voorziening in posten.

Aanwerving vindt plaats in de graad AD 14 (2). Het basissalaris bedraagt 16 569,31 EUR per maand. Het basissalaris, waarop belasting wordt geheven ten bate van de Europese Unie en dat is vrijgesteld van nationale belastingen, kan worden aangevuld met bepaalde toelagen overeenkomstig de voorwaarden van het Statuut.

De aandacht van de kandidaten wordt erop gevestigd dat voor dit ambt de regeling ter uitvoering van het mobiliteitsbeleid geldt, die op 15 januari 2018 door het Bureau van het Europees Parlement is goedgekeurd.

Voor deze functie is flexibiliteit vereist en moeten talrijke interne en externe contacten worden onderhouden, met name met de leden van het Europees Parlement. De directeur zal regelmatig dienstreizen moeten maken naar de verschillende werklocaties van het Europees Parlement en ook naar andere plaatsen.

2.   Standplaats

Brussel. Overplaatsing naar een van de andere werklocaties van het Europees Parlement behoort tot de mogelijkheden.

3.   Gelijke kansen

Het Europees Parlement voert een beleid van gelijke kansen en maakt bij de aanvaarding van sollicitaties geen onderscheid op grond van geslacht, ras, huidskleur, etnische of sociale herkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, handicap, leeftijd, seksuele gerichtheid, burgerlijke staat of gezinssituatie.

4.   Taakomschrijving

Als hoge ambtenaar is de directeur in het kader van de richtsnoeren en besluiten van het parlementaire gezag en de directeur-generaal belast met de volgende taken (3):

zorgen voor de goede werking van een grote entiteit van het secretariaat-generaal met meerdere afdelingen die werkzaam zijn op terreinen die tot de bevoegdheden van het directoraat behoren, overeenkomstig het beleid van de instelling;

teams van medewerkers leiden, aansturen, motiveren en coördineren, zorgen voor een optimaal gebruik van de middelen van de entiteit en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening op de betreffende werkterreinen waarborgen (organisatie, personeelsbeheer, budgetbeheer, innovatie enz.);

de werkzaamheden van het directoraat plannen (doelen en strategieën vaststellen), de nodige besluiten nemen om de gestelde doelen te verwezenlijken en de dienstverlening evalueren om de kwaliteit ervan te waarborgen;

de directeur-generaal, de secretaris-generaal en de leden van het Europees Parlement op de betreffende werkterreinen advies verstrekken;

samenwerken met de verschillende directoraten van het secretariaat-generaal, de instelling vertegenwoordigen en onderhandelen over contracten en overeenkomsten op de betreffende werkterreinen;

specifieke projecten die financiële verantwoordelijkheden kunnen inhouden, beheren en afronden;

de functie van gesubdelegeerd ordonnateur uitoefenen.

5.   Voorwaarden voor toelating

Deze selectieprocedure staat open voor kandidaten die op de uiterste datum voor de indiening van sollicitaties aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

a)

Algemene voorwaarden

Overeenkomstig artikel 28 van het Statuut moeten sollicitanten:

onderdaan zijn van een van de lidstaten van de Europese Unie (4);

rechten als staatsburger genieten;

hebben voldaan aan de wettelijke verplichtingen inzake militaire dienstplicht;

in zedelijk opzicht de waarborgen bieden die voor het vervullen van de beoogde taken vereist zijn.

b)

Specifieke voorwaarden

i)

Vereiste getuigschriften en diploma’s

opleiding van een niveau dat overeenkomt met een volledige universitaire studie waarvan de normale duur vier jaar of langer is, afgesloten met een officieel erkend diploma in een van de lidstaten van de Europese Unie,

of

opleiding van een niveau dat overeenkomt met een volledige universitaire studie waarvan de normale duur ten minste drie jaar is, afgesloten met een officieel erkend diploma in een van de lidstaten van de Europese Unie, plus een passende beroepservaring van ten minste één jaar (5).

Dit diploma kan zijn afgegeven in een lidstaat van de Unie of in een ander land, maar moet erkend zijn door een officiële instantie van een lidstaat van de Unie, zoals het Ministerie van Onderwijs van een lidstaat.

Kandidaten die in het bezit zijn van diploma’s die in een land buiten de Unie (6) zijn afgegeven, moeten een Europese gelijkwaardigheidsverklaring voor deze diploma’s verstrekken. Meer informatie over de erkenning van kwalificaties van buiten de EU is terug te vinden op de website van de ENIC-NARIC-netwerken https://www.enic-naric.net/

ii)

Vereiste beroepservaring

Na het behalen van de hierboven genoemde kwalificaties moeten kandidaten een beroepservaring hebben opgedaan van:

twaalf jaar, waarvan ten minste een deel op de bevoegdheidsgebieden van het directoraat, waarvan

ten minste zes jaar in een Europese en/of internationale omgeving, en

ten minste zes jaar in leidinggevende functies in een grote divisie.

iii)

Talenkennis

Grondige kennis van een van de officiële talen van de Europese Unie (7) en voldoende kennis van ten minste één van de andere officiële talen zijn vereist.

Het raadgevend comité houdt rekening met de kennis van andere officiële talen van de Europese Unie.

6.   Examen

Om het tot aanstelling bevoegde gezag bij zijn keuze te helpen, stelt het raadgevend comité voor de benoeming van hoge ambtenaren een lijst van kandidaten op met de namen van de personen die het comité het Bureau van het Europees Parlement aanbeveelt om uit te nodigen voor een gesprek. Het Bureau stelt vervolgens de definitieve lijst van deze personen vast, waarna het comité de gesprekken voert en een eindverslag voorlegt aan het Bureau, dat de uiteindelijke beslissing neemt. Het Bureau kan in dit verband besluiten de kandidaten te horen.

De gesprekken zijn gebaseerd op de taakomschrijving, zoals beschreven in punt 4 van deze aankondiging, en op de volgende vaardigheden:

strategisch inzicht;

leiderschapscapaciteiten;

vermogen tot anticiperen;

reactievermogen;

nauwgezetheid;

communicatieve vaardigheden.

7.   Indiening van sollicitaties

De uiterste datum voor indiening van sollicitaties is vastgesteld op:

vrijdag 10 november 2023, 12.00 uur (‘s middags), Brusselse tijd.

Kandidaten wordt verzocht uitsluitend per e-mail, in PDF-formaat, een motivatiebrief (ter attentie van de secretaris-generaal van het Europees Parlement, aankondiging van aanwerving nr. PE/298/S), vergezeld van een curriculum vitae in het Europass-formaat (8), met vermelding van het referentienummer van de aankondiging (PE/298/S) in het “subject”-veld, te richten aan:

PERS-EPSeniorManagement@ep.europa.eu

De datum en het tijdstip waarop de e-mail is verzonden, gelden als bewijs.

Kandidaten moeten zich ervan vergewissen dat de gescande documenten goed leesbaar zijn.

Kandidaten die worden uitgenodigd voor een gesprek, moeten uiterlijk op de dag van het gesprek bewijsstukken overleggen van hun opleiding, beroepservaring en de functie die zij op dat moment uitoefenen, en wel uitsluitend in de vorm van kopieën of fotokopieën  (9) . Deze documenten worden niet aan de kandidaten teruggegeven.

De persoonsgegevens die de kandidaten in het kader van deze selectieprocedure verstrekken, worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (10), met name wat de vertrouwelijkheid en de beveiliging van die gegevens betreft.


(1)  Zie Verordening (EEG, Euratom, EGKS) nr. 259/68 van de Raad (PB L 56 van 4.3.1968, blz. 1), gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 723/2004 (PB L 124 van 27.4.2004, blz. 1) en laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EU, Euratom) nr. 1023/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 tot wijziging van het Statuut van de ambtenaren van de Europese Unie en van de Regeling die van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie (PB L 287 van 29.10.2013, blz. 15).

(2)  De ambtenaar wordt bij aanstelling ingedeeld volgens het bepaalde in artikel 32 van het Statuut.

(3)  Zie de bijlage voor de belangrijkste taken.

(4)  De lidstaten van de Europese Unie zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

(5)  Dit jaar ervaring wordt niet meegeteld bij de bepaling van de vereiste beroepservaring waarvan sprake in de volgende alinea.

(6)  Britse kwalificaties of diploma’s die uiterlijk op 31 december 2020 zijn verkregen, worden zonder andere erkenning aanvaard. Voor diploma’s die na deze datum zijn verkregen, is een NARIC-erkenning vereist. Dit betekent in de praktijk dat Britse diploma’s die vanaf 1 januari 2021 zijn afgegeven, moeten worden vergezeld van een gelijkwaardigheidsverklaring die door een bevoegde autoriteit van een huidige lidstaat van de Unie is afgegeven.

(7)  De officiële talen van de Europese Unie zijn: Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

(8)  https://europa.eu/europass/

(9)  Dit geldt niet voor kandidaten die op de uiterste datum voor de indiening van sollicitaties in dienst van het Europees Parlement zijn. De kandidaten moeten zich ervan vergewissen dat wij beschikken over het volledige dossier van hun sollicitatie (ingeval relevante documenten zouden ontbreken op het HRM-portaal (Streamline)).

(10)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).


BIJLAGE

Directoraat-generaal Beveiliging en Veiligheid

Directoraat Resources

Belangrijkste taken

(Entiteit bestaande uit 45 medewerkers: 26 ambtenaren, 4 tijdelijke functionarissen en 15 arbeidscontractanten)

11.10.2023

Vaststellen en voeren van een specifiek personeelsbeleid dat aangepast is aan de behoeften van DG Safe met optimalisering van het personeel per activiteitensector en consolidatie van de operationele organisatie van de toezichts- en preventietaken op jaarbasis, in Brussel, Straatsburg en Luxemburg;

zorgen voor het begrotings- en financieel beheer van de contracten, de programmering en de aanbestedingen van DG Safe, middels coördinatie, begeleiding, advies en ondersteuning voor alle diensten van DG Safe met het oog op de opstelling en uitvoering van de begroting, alsmede de programmering en follow-up van de offerteaanvragen van het DG;

zorgen voor de ontwikkeling, de werking en het onderhoud van de IT-systemen die verbonden zijn met de specifieke noden van DG Safe, door proactief toezicht te houden op, in te staan voor het beheer van en verslag uit te brengen over het informaticaprogramma/-systeem van het DG;

ontwikkelen van een programma voor de professionalisering van de veiligheidsmedewerkers en voor talentmanagement dat afgestemd is op de behoeften van DG Safe, door de opleidingsbehoeften van het DG vast te leggen in een jaarlijks opleidingsplan; toezien op de goede uitvoering van de contracten met externe dienstverleners op het gebied van de basisopleiding en bijscholing van het personeel; ondersteunen van de capaciteiten van het DG in zijn sensibiliseringsinitiatieven inzake veiligheid;

diverse beheer- en coördinatietaken op directieniveau.

AFDELING OPLEIDING

Organiseren van specifieke opleidingen op het gebied van veiligheid en preventie;

opstellen van het opleidingsplan voor het DG en toezien op de goede uitvoering hiervan met het oog op de verwezenlijking van de opleidingsdoelstellingen;

ontwikkelen van een opleidingsprogramma voor alle personeelsleden van DG Safe met het oog op het behoud van hun professionalisme en efficiëntie;

definiëren van de opleidingsbehoeften van het DG om de verwerving en het behoud te garanderen van nieuwe vaardigheden en technieken op veiligheidsgebied, met als doel te voorzien in de beveiligingsnoden van het EP;

deelnemen aan initiatieven voor de voorlichting, opleiding en bewustmaking op het vlak van veiligheid en beveiliging ten aanzien van de gebruikers van de gebouwen van het PE.

AFDELING HUMAN RESOURCES

Zorgen voor een efficiënt en strategisch personeelsbeheer in het DG: loopbaan van de ambtenaren en andere personeelsleden (vergelijkende onderzoeken, aanwervingen, beoordelingen, mobiliteit, externe activiteiten, ontslagen, vergoedingen enz.), arbeidsomstandigheden, posten in het organigram (opwaardering van posten, ring-book-overplaatsingen enz.) en begrotingsmiddelen van het DG (dienstreizen, arbeidscontractanten, uitzendkrachten);

consolideren van de jaarlijkse operationele organisatie van 700 collega’s in DG Safe in Brussel, Straatsburg en Luxemburg, in synergie met de operationele diensten, om te voorzien in de veiligheidsbehoeften van de instelling volgens de parlementaire activiteit en om het evenwicht te garanderen tussen werk en privéleven van de medewerkers; identificeren van de eventuele behoeften inzake herziening van de computergestuurde planningsinstrumenten en -methoden om te voorzien in de behoeften van de instelling;

zorgen voor het beheer van de inventaris, de uitrusting en de jaarlijkse levering van dienst- en beschermingskledij voor ruim 700 medewerkers en coördinatoren; het personeel en in het bijzonder de medewerkers van het DG de best mogelijke arbeidsomstandigheden garanderen, met naleving van de geldende regels;

bijdragen tot de transversale verslaglegging, zoals HR Metrics, de jaarlijkse en periodieke activiteitenverslagen, risicobeheer, het bedrijfscontinuïteitsplan, de thematiek van gelijke kansen en diversiteit enz.

AFDELING BEGROTING

Coördineren en verstrekken van ondersteuning aan FMS- en WebContract-gebruikers, en verstrekken van advies en bijstand aan de operationele diensten bij de voorbereiding en uitvoering van de begroting; zorgen voor het begrotingstoezicht, de opvolging van de uitvoering van contracten, de initiatie van begrotingsverrichtingen (vastlegging, betaling, terugvordering en terugbetaling) en contractverrichtingen, de voorbereiding van bestelbonnen en specifieke contracten, en het beheer van de bestemmingsontvangsten; regulariseren van de uitgaven van de liaisonbureaus van het EP en van de Europa Experiences;

opstellen en opvolgen van de jaarlijkse programmering van aanbestedingen; managen van de volledige procedurecyclus op basis van de technische kenmerken van de operationele diensten: opstellen en consolideren van documenten, opstarten van de procedures, contact opnemen met de indieners, beoordelen en toewijzen tot de ondertekening van de contracten; coördineren, begeleiden en ondersteunen van alle diensten bij de follow-up van contracten (aanhangsels, geschillenbeslechting, oplegging van boeten enz.);

zorgen voor de voorafgaande controle van aanbestedingsprocedures en van alle begrotingsverrichtingen, toezicht op het behoorlijke bijhouden van de financiële inventaris en op het bewaren van alle begrotingsverrichtingen en bewijsstukken, alsmede van de documenten in verband met de aanbestedingsprocedures;

opstellen van de periodieke verslagen en bijdragen tot de opstelling van de jaarlijkse activiteitenverslagen en het werkprogramma, opstellen van antwoorden op de begrotingsresoluties, de vragenlijsten van het Parlement (Begrotingscommissie en Commissie begrotingscontrole) en de opmerkingen van de controle-instanties (intern controleur, Rekenkamer);

zorgen voor de follow-up van de kernprestatie-indicatoren (KPI’s) en de metrics van de afdeling (openbare aanbestedingen, begroting en financiën); monitoren van de minimumnormen voor de interne controle, inclusief gevoelige functies, en zorgen voor de follow-up van het risicoregister;

vertegenwoordigen van DG Safe in diverse structuren: het Forum overheidsopdrachten, de inter-DG-stuurgroep Financiën en de subgroepen hiervan.

AFDELING IT-BELEID

Zorgen voor de installatie, de werking, het beheer en het onderhoud van de centrale informatiesystemen van het DG;

aanbieden van informatica-ondersteuning aan gebruikers en zorgen voor de goede werking van de IT-randapparatuur van het DG;

uitwerken, ontwikkelen en onderhouden van specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/376/oj

ISSN 1977-0995 (electronic edition)


Top