Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000744

    SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0744/02 van Pernille Frahm (GUE/NGL) aan de Commissie. Staatssteun aan de landbouw.

    PB C 205E van 29.8.2002, p. 210–210 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0744

    SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0744/02 van Pernille Frahm (GUE/NGL) aan de Commissie. Staatssteun aan de landbouw.

    Publicatieblad Nr. 205 E van 29/08/2002 blz. 0210 - 0210


    SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0744/02

    van Pernille Frahm (GUE/NGL) aan de Commissie

    (8 maart 2002)

    Betreft: Staatssteun aan de landbouw

    Ik ben de Commissie buitengewoon erkentelijk dat zij heeft ingegrepen bij de ontoelaatbare staatssteun aan Portugese varkensproducenten, maar kan zij tevens antwoord geven op de vraag hoe zij staat tegenover de steun die de Raad besloten heeft aan Frankrijk en Italië voor de destructie van wijn te geven?

    Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie

    (8 april 2002)

    Ten aanzien van de door de Raad genomen besluiten waarop het geachte parlementslid doelt, heeft de Commissie in de Raad het volgende verklaard:

    In het algemeen staat de Commissie afwijzend tegenover bedrijfssteun. Eenzijdige steunmaatregelen van de staten die slechts zijn bedoeld om de financiële positie van producenten te verbeteren zonder bij te dragen tot de versterking van de sector, en met name steunmaatregelen die enkel worden toegekend op basis van prijsniveau, hoeveelheid of productie-eenheid, worden beschouwd als steun voor de bedrijfsvoering welke onverenigbaar is met de gemeenschappelijke markt. Voorts zouden dergelijke steunmaatregelen, gezien hun aard, ook de werking van de gemeenschappelijke marktordeningen kunnen frustreren.

    De nieuwe marktordening voor de wijnsector is nog maar sinds 1 augustus 2000 van kracht. Zij weerspiegelt het gezamenlijke standpunt van de lidstaten over welke vormen van financiële ondersteuning adequaat en noodzakelijk zijn voor een goede werking van de wijnmarkt. Het is verontrustend te zien dat bepaalde lidstaten nu al hun toevlucht nemen tot aanvullende nationale steunmaatregelen van een type die normaliter door de Commissie niet kunnen worden toegestaan, omdat zij louter steun voor de bedrijfsvoering betreffen die geen enkele structurele verbetering in de sector teweegbrengt.

    Daarnaast moet ernstig rekening worden gehouden met een verstoring van de concurrentieverhoudingen tussen de lidstaten als dergelijke staatssteun wordt toegestaan zonder enige controle op of verplichting tot een koppeling van deze steun aan structurele maatregelen. Andere lidstaten zullen onder druk komen te staan om dit voorbeeld te volgen en ook steun toe te kennen. Daarnaast zal onder producenten het animo afnemen om in het kader van de marktordening structurele aanpassingen te plegen.

    De Commissie behoudt zich het recht voor het Hof van Justitie te vragen om vernietiging van het door de Raad genomen besluit.

    De Commissie heeft op dit moment nog niet besloten of zij zal vragen om vernietiging van het besluit van de Raad.

    Top