Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000384

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0384/02 van Bernard Poignant (PSE) aan de Commissie. Toetreding van China tot de WTO en de eerbiediging van de mensenrechten.

    PB C 172E van 18.7.2002, p. 192–193 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0384

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0384/02 van Bernard Poignant (PSE) aan de Commissie. Toetreding van China tot de WTO en de eerbiediging van de mensenrechten.

    Publicatieblad Nr. 172 E van 18/07/2002 blz. 0192 - 0193


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0384/02

    van Bernard Poignant (PSE) aan de Commissie

    (21 februari 2002)

    Betreft: Toetreding van China tot de WTO en de eerbiediging van de mensenrechten

    Tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg van oktober j.l. heeft het Europees Parlement het verslag van de heer Gahrton over de toetreding van China tot de WTO (A5-0366/2001) aangenomen. Iedereen moet wel voor de toetreding van dit land tot de Wereldhandelsorganisatie zijn. Voorzover wij hierover kunnen oordelen, moet de toetreding voor het Chinese volk wel positieve gevolgen hebben. De indiener van onderhavige vraag veronderstelt dat aan de keuze van Peking voor de Olympische Spelen 2008 dezelfde logica ten grondslag ligt.

    Toch zijn onze medeburgers ongerust. De opneming van het Chinese communistische regime in het stelsel van internationale organisaties mag ons niet doen vergeten dat dit bewind zich dagelijks schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten: doodstraffen, folter, willekeurige gevanghoudingen, enz., zijn geen uitzonderingen.

    Als China tot het WTO-stelsel toetreedt, moet het land zich aan de regels houden. Eén van deze regels houdt verband met de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel uit 1947 waarvan artikel 20 uitzonderingen op de overeenkomst behelst, met name wanneer het gaat om de invoer van in gevangenissen gefabriceerde producten.

    Vele Chinezen worden tot dwangarbeid veroordeeld en in dit verband gedwongen om producten voor de uitvoer te maken.

    De Europese Unie heeft de plicht in dit verband waakzaam te blijven. Welke stappen denkt de Commissie bij de behandeling van dit dossier te nemen?

    Antwoord van de heer Lamy namens de Commissie

    (18 maart 2002)

    De Commissie deelt ten volle de bezorgdheid van het geachte parlementslid ten aanzien van dwang- en gevangenisarbeid.

    De wereldwijde eerbiediging van de rechten van de mens, waaronder fundamentele arbeidsnormen, vormt een prioritair doel van de Commissie. In haar mededeling Bevordering van fundamentele arbeidsnormen en verbetering van de sociale governance in de context van

    de globalisering(1) presenteerde de Commissie een alomvattende strategie ter bevordering van de fundamentele arbeidsnormen in de context van de globalisering, waarin wordt voorgesteld actie te ondernemen op internationaal en Europees niveau, in de betrekkingen met derde landen en in de internationale arbeidsorganisaties, teneinde de toepassing van fundamentele arbeidsnormen te waarborgen.

    Wat het handelsbeleid betreft, pleit de mededeling voor een stimuleringsaanpak door middel van de versterking van de sociale stimuleringsregeling van het Stelsel van Algemene Preferenties (SAP). De Raad heeft in december 2001 zijn goedkeuring aan het herziene SAP gehecht en daarmee deze aanpak bevestigd.

    Wat meer in het bijzonder gevangenisarbeid betreft, heeft het geachte parlementslid terecht verwezen naar Artikel XX van de Algemene Overeenkomst betreffende Tarieven en Handel, dat voorziet in de mogelijkheid om handelsmaatregelen te nemen tegen gevangenisarbeid. De toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) leidt in feite tot meer transparantie op het gebied van handelspraktijken die verband houden met gevangenisarbeid. De Commissie zal de situatie in China volgen in het licht van de WTO-bepalingen en passende actie ondernemen.

    (1) COM(2001) 416 def.

    Top