EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003322

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3322/01 van Stavros Xarchakos (PPE-DE) aan de Commissie. Verkoop van uiterst waardevolle archeologische schatten in Turkije.

PB C 229E van 26.9.2002, p. 13–14 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E3322

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3322/01 van Stavros Xarchakos (PPE-DE) aan de Commissie. Verkoop van uiterst waardevolle archeologische schatten in Turkije.

Publicatieblad Nr. 229 E van 26/09/2002 blz. 0013 - 0014


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3322/01

van Stavros Xarchakos (PPE-DE) aan de Commissie

(30 november 2001)

Betreft: Verkoop van uiterst waardevolle archeologische schatten in Turkije

Volgens het Turkse dagblad Millyet heeft KUSAV (een van de grootste culturele stichtingen van Turkije) besloten over te gaan tot de openbare verkoop van zeldzame archeologische schatten uit de Griekse oudheid, de hellenistische en de Byzantijnse tijd, die in het bezit zijn van deze stichting. Daarom heeft KUSAV via het internet iedereen die belangstelling heeft voor antieke objecten uitgenodigd contact op te nemen. De stichting stelt ter verkoop schatten ten toon uit het gebied rond Magnesia en Pergamon in Klein-Azië, en vertegenwoordigers van KUSAV melden dat er grote belangstelling komt uit landen zoals de VS, Zwitserland, Saoedi-Arabië, Koeweit, e.a. De krant meldt ook dat er in de kunstgalerij SUAV in Istanbul ook nog een andere grote tentoonstelling loopt waar uiterst waardevolle schatten uit de Hittitische tijd, alsook uit de hellenistische, Byzantijnse en Ottomaanse tijd, ter verkoop zijn tentoongesteld.

Een andere belangrijke Turkse krant, de Hurryet, heeft op 11 november 2001 aan het licht gebracht dat een bende smokkelaars van cultuurschatten die archeologische vondsten uit het bezette gedeelte van Cyprus naar het buitenland smokkelt, bijzonder actief is en merkt op dat in New York ettelijke objecten uit het bezette gedeelte van Cyprus tentoongesteld zijn. Het gaat hier vooral om oudheden en kostbare iconen die zijn geroofd uit de kerken van het noordelijke deel van het eiland, dat door het Turkse leger bezet is.

Wat denkt de Commissie over de beschuldigingen in deze veel gelezen Turkse dagbladen? Heeft zij bij de Turkse overheid de kwestie aangesneden van de veiling van archeologische schatten via Turkse stichtingen die geacht worden deze schatten te beschermen? Welke sancties kunnen worden getroffen tegen staten (of eerder kandidaatlanden) die overgaan tot openbare en provocerende veilingen van schatten van andere culturen die op hun grondgebied hebben gewoond, of die de activiteiten van smokkelbendes dekken, zoals dat gebeurt in het bezette gedeelte van Cyprus, waar de Turkse legertroepen al 27 jaar lang toestaan dat het cultureel erfgoed van deze staat wordt geplunderd?

Antwoord van de heer Verheugen namens de Commissie

(15 januari 2002)

De Commissie volgt nauwgezet het aanpassingsproces van de Turkse wetgeving aan het acquis.

In haar jaarlijks gepubliceerde periodieke verslagen, geeft de Commissie een overzicht van de vooruitgang die Turkije, ook op het vlak van cultuur, heeft geboekt. In haar jongste, op 13 november 2001(1) gepubliceerde rapport wees de Commissie erop dat slechts beperkte vooruitgang op dit gebied werd geboekt.

Gezien de omstandigheden waaraan het geachte parlementslid refereert, zal de Commissie de Turkse overheid wijzen op de noodzaak om de Verordening van de Raad (EEG) nr. 391192 van 9 december 1992 betreffende de uitvoer van culturele goederen(2) en de Richtlijn van de Raad (EEG) nr. 93/7 van 15 maart 1993 over de teruggave van cultuurgoederen die wederrechtelijk buiten het grondgebied van een Lidstaat zijn gebracht(3), goed te keuren en te implementeren.

(1) SEC(2001) 1756.

(2) PB L 395 van 31.12.1992.

(3) PB L 74 van 27.3.1993.

Top