Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E001172

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1172/01 van Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) aan de Raad. Moord op twee mannen in Tetovo, Macedonië.

    PB C 81E van 4.4.2002, p. 14–15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E1172

    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1172/01 van Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) aan de Raad. Moord op twee mannen in Tetovo, Macedonië.

    Publicatieblad Nr. 081 E van 04/04/2002 blz. 0014 - 0015


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1172/01

    van Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) aan de Raad

    (24 april 2001)

    Betreft: Moord op twee mannen in Tetovo, Macedonië

    Onlangs hebben Macedonische soldaten voor het oog van de camera's twee volkomen weerloze mannen vermoord.

    Is de Raad voornemens, gezien het feit dat de lidstaten van de EU niets ondernemen, lijdzaam toe te zien hoe zich opnieuw dergelijke gruwelijke taferelen afspelen, waarvan al duizenden mensen op de Balkan het slachtoffer zijn geworden?

    Antwoord

    (21 november 2001)

    De Raad maakt zich ernstig zorgen over de spanning en het geweld die de EU herhaaldelijk in de krachtigste bewoordingen heeft veroordeeld in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Incidenten zoals het door het geachte parlementslid genoemde voorval, zijn het betreurenswaardige gevolg van provocaties door Albanese extremisten die daarmee de regering van de FYROM in een grootschalig conflict willen meesleuren.

    Om de spiraal van geweld te doorbreken, heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Javier Solana, door zijn onverdroten persoonlijke inzet en zijn vele bezoeken aan het land sinds het begin van de crisis, er mede voor gezorgd dat er dankzij een dialoog tussen alle etnische groepen een politiek

    proces op gang is gekomen. Op 13 mei werd uiteindelijk een regering van nationale eenheid gevormd waarin onder meer de voornaamste politieke partijen van de etnische Albanezen zitting hebben. De Raad was daarover ten zeerste verheugd en heeft die ontwikkeling omschreven als een belangrijke stap naar nauwere samenwerking tussen de verschillende etnische gemeenschappen in het land.

    De ondertekening van de stabilisatie- en associatieovereenkomst met de FYROM op 9 april is voor de EU een krachtig pressiemiddel gebleken; de overeenkomst blijft een belangrijk instrument om de regering van de FYROM bij het proces te betrekken.

    De EU heeft er nadrukkelijk op gewezen dat de nieuwe regering op korte termijn met concrete en wezenlijke resultaten zal moeten komen, met name ten aanzien van kwesties die met de situatie van minderheden te maken hebben (namelijk een nieuwe televisiezender in de Albanese taal, vooruitgang met betrekking tot de Albaneestalige Zuidoost-Europese universiteit in Tetovo, de spoedige wederopbouw van door wapengeweld beschadigde gebouwen, enz.). De Europese Unie zal de inspanningen van de FYROM in dat verband steunen. Zij acht snelle concrete resultaten uiterst belangrijk teneinde het politieke proces gaande te houden, extremisten te isoleren en de FYROM dichter bij Europa te brengen. De Raad beklemtoont dat hij van mening is dat alleen met politieke middelen een duurzame oplossing voor deze crisis kan worden gevonden.

    De ministeriële Trojka van de EU, die op 16 mei 2001 een bezoek bracht aan Skopje, heeft de boodschap van de EU op ondubbelzinnige wijze aan alle gesprekspartners overgebracht.

    Top