EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E001190

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1190/00 van Timothy Kirkhope (PPE-DE) aan de Commissie. Europees Sociaal Fonds.

PB C 374E van 28.12.2000, p. 209–209 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92000E1190

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1190/00 van Timothy Kirkhope (PPE-DE) aan de Commissie. Europees Sociaal Fonds.

Publicatieblad Nr. 374 E van 28/12/2000 blz. 0209 - 0209


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1190/00

van Timothy Kirkhope (PPE-DE) aan de Commissie

(10 april 2000)

Betreft: Europees Sociaal Fonds

Onder het huidige systeem van uitbetaling voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) wordt er voor projecten in de sectoren vrijwilligerswerk en gemeenschapswerk een voorschot van 50 % betaald, gevolgd door een verdere betaling van 30 % (zodra de helft van het eerste voorschot is betaald). De resterende 20 % wordt betaald wanneer de definitieve aanvraag wordt ingediend.

Nu is er door het Departement voor onderwijs en werkgelegenheid een nieuw systeem voorgesteld, volgens hetwelk er een eerste voorschot van slechts 10 % wordt uitbetaald. Vervolgens moeten er dan voor projecten aanvragen achteraf worden ingediend (waarschijnlijk elke drie maanden) om verdere betalingen te verkrijgen. En ook in dit geval wordt een restant van 20 % ingehouden totdat de definitieve documenten worden overgelegd.

Kan de Commissie verduidelijken of zij het recht en het gezag heeft om te interveniëren in de wijze waarop de betalingen van het ESF op nationaal niveau worden verricht? Dit kan namelijk nodig blijken indien zij van mening is dat de middelen niet op de meest effectieve wijze worden toegewezen aan de organisaties die deze het meest verdienen, en wanneer het voortbestaan van deze organisaties in gevaar dreigt te komen. Naar raming zal minstens 90-95 % van de organisaties die in de huidige regeling geld uit het ESF ontvangen onder de nieuwe opzet moeten worden gesloten, omdat ze niet langer meer over voldoende geld zullen beschikken om hun programma's te financieren.

Zou de Commissie niet haar steun kunnen geven aan een alternatief systeem vor betaling, dat door de betrokken organisaties wordt voorgesteld?

Het gaat hier om het zogeheten Schotse Model, dat inhoudt:

- 1e kwartaal: 30 % voorschot

- 2e kwartaal: 25 % voorschot op voorlegging van bevredigende documenten aangaande het 1e kwartaal

- 3e kwartaal: 25 % voorschot op voorlegging van bevredigende documenten aangaande het 2e kwartaal

- 4e kwartaal: slotbetaling van 20 %, nadat een bevredigende audit over alle kwartalen is voorgelegd.

Antwoord van mevrouw Diamantopoulou namens de Commissie

(3 mei 2000)

De verantwoordelijkheid voor het vaststellen van gedetailleerde regels inzake de uitvoering van het Europees Sociaal Fonds (ESF) in een lidstaat berust bij de beheerautoriteit van het programma. De door de Commissie goedgekeurde programmeringsdocumenten bevatten geen informatie over bijvoorbeeld de bedragen die door de initiatiefnemers van projecten bij wijze van voorschot moeten worden betaald. Gezien het voorgaande beschikt de Commissie niet over mogelijkheden om terzake te interveniëren.

Het Departement voor onderwijs en werkgelegenheid heeft, naar aanleiding van gesprekken in het Verenigd Koninkrijk, overigens onlangs besloten het voorschot voor de kosten die in het eerste jaar worden gemaakt voor alle organisaties te verhogen van 10 % naar 30 %. De Commissie heeft dit besluit verwelkomd.

Top