Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003385

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3385/98 van John IVERSEN aan de Commissie. EU-classificatie van de reactie van bouwmaterialen bij brand

    PB C 182 van 28.6.1999, p. 73 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E3385

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3385/98 van John IVERSEN aan de Commissie. EU-classificatie van de reactie van bouwmaterialen bij brand

    Publicatieblad Nr. C 182 van 28/06/1999 blz. 0073


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3385/98

    van John Iversen (PSE) aan de Commissie

    (17 november 1998)

    Betreft: EU-classificatie van de reactie van bouwmaterialen bij brand

    De Commissie houdt zich momenteel bezig met het opstellen van communautaire brandclassificatiemethoden voor bouwmaterialen. Als bouwmaterialen realistisch getest moeten worden, moet dit in een grootschalige test gebeuren, bijvoorbeeld de ISO-goedgekeurde "Room Corner"-test en niet alleen met bijvoorbeeld de "Single Burning"-methode (SBI-methode), een middenschalige test zonder plafond, met kleinere gasbranders en met afzuiging.

    1. Welke concrete verbeteringen van de SBI-methoden zal de Commissie uitvoeren zodat de betrouwbaarheid wordt verhoogd en wordt voorkomen dat hetzelfde materiaal kan worden geclassificeerd als brandveilig als de producent één brandlaboratorium kiest, maar als brandgevaarlijk als de producent een ander testinstituut heeft gekozen?

    2. Zal de "Room Corner"-test ook in de toekomst fungeren als beroepsinstantie/kwaliteitscontrole in geval van twijfelachtige resultaten met de SBI-test, of bij de goedkeuring van nieuwe en onbekende producten?

    Wie kan bepalen dat na een SBI-testresultaat een "Room Corner"-test moet worden uitgevoerd of een vergelijkbare grootschalige test?

    Wie doet een uitspraak in gevallen van twijfel?

    3. Kan worden gegarandeerd dat producten in de drie EUROKLASSEN A, B en C geen flashover (ontbranding) in de "Room Corner"-test mogen veroorzaken?

    Kan worden gegarandeerd dat EUROKLASSE D-materialen pas ontbranding mogen veroorzaken bij 300 kW (binnen 10-20 minuten), terwijl EUROKLASSE E-materialen ontbranding kunnen veroorzaken bij 100 kW (binnen 0-10 minuten)?

    4. Zal de Commissie de misleidende aanduidingen van de EUROKLASSEN corrigeren, zodat de brandgevaarlijke materialen in de klasse D en E niet worden aangeduid met "Acceptable contribution/reaction to fire", maar met bijvoorbeeld "Medium contribution to fire", resp. "High contribution to fire"?

    5. Kan de Commissie uitsluiten dat men mensenlevens had kunnen redden als giftige rook niet uit de hoofdbrandklasse was genomen en de lidstaten individueel geen toestemming hadden gekregen geen acht op deze veiligheidsparameter te slaan?

    Antwoord van de heer Bangemann namens de Commissie

    (18 december 1998)

    De Commissie werkt momenteel aan een Europees systeem voor de indeling van voor de bouw bestemde producten aan de hand van het gedrag bij brand als een van de uitvoeringsmaatregelen in verband met Richtlijn 89/106/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen der lidstaten inzake voor de bouw bestemde producten(1). Een ontwerp-beschikking inzake het nieuwe systeem zal voor advies in december 1998 bij het Permanent comité voor de bouw worden ingediend.

    Op de gedetailleerde vragen van het geachte parlementslid kunnen de volgende antwoorden worden gegeven:

    1. De SBI-test ("single burning item"), een van de vier testmethoden die zullen worden gebruikt voorbouwproducten met uitzondering van vloeren, is door een groep officiële Europese brandlaboratoria (aangewezen door de lidstaten) ontwikkeld onder toezicht van de Commissie en de lidstaten in de communautaire groep brandbestrijding en het Permanent comité voor de bouw. Dit comité heeft in december 1997 een positief advies uitgebracht over de opzet van de SBI-test, maar heeft daarbij gevraagd om technische verfijning van de test om de herhaalbaarheid en de reproduceerbaarheid te verbeteren. De groep van officiële laboratoria kreeg, gedeeltelijk gefinancierd door de Commissie, ook opdracht om de test te verbeteren. Deze werkzaamheden zijn nu grotendeels afgerond en in februari 1999 wordt een eindverslag verwacht, tegelijk met een ontwerp voor een Europese norm waarin de test wordt beschreven. De Commissie is ervan overtuigd dat na de verbetering van de SBI-test en de testprocedure een consequente indeling van bouwproducten in heel Europa mogelijk zal zijn.

    2. In de ontwerp-beschikking van de Commissie inzake het Europese indelingssysteem is nog steeds een rol weggelegd voor de "room corner test" en wellicht andere referentietests, wanneer er twijfel bestaat omtrent de juistheid van de indeling op basis van de kleinschaliger tests. De precieze rol van de room corner test en de voorwaarden waaronder daar een beroep op zal worden gedaan, zullen op basis van een overeenkomst tussen de Commissie en de lidstaten volledig worden gespecificeerd in een Europese norm of een beschikking van de Commissie. De besprekingen hierover zullen in de eerste helft van 1999 worden voortgezet.

    3. De Commissie kan bevestigen dat het gedrag van producten in de room corner test, met name de tijd tot "flashover" (brandoverslag), een sleutelrol heeft gespeeld bij de vaststelling van de grenzen van de klassen voor het nieuwe indelingssysteem en dat de correlatie tussen het gedrag van producten bij de SBI-test en het gedrag bij de room corner test zeer goed is. Het gedrag van producten bij de room corner test werd als volgt gekarakteriseerd: helemaal geen flashover (dit komt overeen met de voorgestelde nieuwe klassen A1, A2 en B), geen flashover bij 100 kW (komt overeen met de nieuwe klasse C) en geen flashover binnen 2 minuten bij 100 kW (komt overeen met de nieuwe klasse D). Bij producten van klasse E treedt al binnen 2 minuten bij 100 kW flashover op.

    4. De beschrijving van de verschillende klassen is in het nieuwe systeem geschrapt, juist omdat de Commissie en de lidstaten van mening waren dat de formulering voor de markt misleidend zou kunnen zijn.

    5. De Commissie is van mening dat rookontwikkeling een belangrijke rol speelt bij de beoordeling van het gedrag van voor de bouw bestemde producten bij brand en daarom heeft zij deze parameter opgenomen in het voorgestelde nieuwe Europese indelingssysteem. In de context van Richtlijn 89/106/EEG blijven de lidstaten er echter verantwoordelijk voor dat de gebouwen en kunstwerken op hun grondgebied zodanig worden ontworpen en uitgevoerd dat zij de veiligheid van personen, huisdieren en goederen niet in gevaar brengen. Aangezien de opvattingen die ten grondslag liggen aan deze bouwvoorschriften van land tot land verschillen, geldt dit ook voor de wijze waarop de lidstaten omgaan met de gevaren die voortvloeien uit de rookontwikkeling bij brand. Het voorgestelde indelingssysteem, waarin de rookklasse apart wordt vermeld, houdt rekening met deze verschillen in de gewoontes in de lidstaten zonder op enigerlei wijze afbreuk te doen aan het belang van rookontwikkeling voor de brandveiligheid. Deze aanpak houdt niet in dat de Commissie vooruitloopt op de regelgeving van de lidstaten, maar moet zorgen voor een flexibel en doorzichtig systeem dat de instanties de mogelijkheid biedt voor een effectieve regelgeving voor alle aspecten van de brandveiligheid.

    (1) PB L 40 van 11.2.1989.

    Top