Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E002772

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2772/98 van Johanna MAIJ-WEGGEN aan de Commissie. De gewetensgevangene mevrouw Ben Salem in Tunesië

    PB C 96 van 8.4.1999, p. 146 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E2772

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2772/98 van Johanna MAIJ-WEGGEN aan de Commissie. De gewetensgevangene mevrouw Ben Salem in Tunesië

    Publicatieblad Nr. C 096 van 08/04/1999 blz. 0146


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2772/98

    van Johanna Maij-Weggen (PPE) aan de Commissie

    (14 september 1998)

    Betreft: De gewetensgevangene mevrouw Ben Salem in Tunesië

    Amnesty International heeft aandacht gevraagd voor het vonnis dat in Tunesië is opgelegd aan mevrouw Ben Salem, de echtgenote van een in Nederland toegelaten vluchteling, de heer M. Barek.

    Vorig jaar november werd mevrouw Ben Salem veroordeeld tot 2 jaar en 3 maanden gevangenisstraf op beschuldiging te behoren tot een organisatie die oproept tot haat en geweld en een poging om op onwettige wijze Tunesië te verlaten. In hoger beroep is dit vonnis nog verzwaard tot 2 jaar en 9 maanden.

    Amnesty International beschouwt mevrouw Ben Salem, die nog nooit enig geweld zou hebben gebruikt of tot enig geweld heeft aangezet, als gewetensgevangene.

    Is de Commissie bereid om bij de Tunesische autoriteiten informatie in te winnen over mevrouw Ben Salem en aan te dringen op haar vrijlating zodat zij zich bij haar echtgenoot in Nederland kan voegen?

    Antwoord van de heer Marín namens de Commissie

    (15 oktober 1998)

    De Commissie zal bij de gebruikelijke diplomatieke contacten met de Tunesische autoriteiten steeds weer de beweringen over individuele gevallen waarin sprake is van schending van de mensenrechten, zoals het door het geachte parlementslid genoemde geval ter sprake brengen. Deze besprekingen hebben gezamenlijk met de lidstaten plaats en het kader daarvan is vastgelegd door de verklaring van Barcelona en de Associatie-overeenkomst tussen de Gemeenschap en Tunesië.

    Tenslotte zij erop gewezen dat de interparlementaire ontmoetingen tussen het Europese Parlement en het Tunesische Parlement een zeer bijzondere betekenis hebben in verband met de toenadering tussen de beide partijen waar het gaat om vraagstukken inzake democratisering en bevordering van de mensenrechten.

    Top