Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E000339

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 339/98 van Graham MATHER aan de Commissie. Bedrijfseffectrapportage

    PB C 304 van 2.10.1998, p. 80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E0339

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 339/98 van Graham MATHER aan de Commissie. Bedrijfseffectrapportage

    Publicatieblad Nr. C 304 van 02/10/1998 blz. 0080


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0339/98 van Graham Mather (PPE) aan de Commissie (17 februari 1998)

    Betreft: Bedrijfseffectrapportage

    Op 24 april 1997 nam het Europees Parlement een verslag aan over de versterking van het systeem van de bedrijfseffectrapportage (A4-0413/96). In de tweede vergaderperiode van april 1997 merkte Commissaris Papoutsis op dat hij instemde met de algemene gedachte in het verslag en met de resolutie van het Europees Parlement, en dat hij het Parlement wilde verzekeren van zijn vastbeslotenheid de versterking van het systeem van bedrijfseffectrapportage te steunen (PE 222.596).

    Een probleem dat vaak wordt genoemd in verband met de toepassing van een optimale bedrijfseffectrapportage in de lidstaten is dat over dit onderwerp in veel EU-talen bijzonder weinig literatuur bestaat, met name over de ervaringen die zijn opgedaan in landen die de beste werkwijze toepassen.

    Heeft de Commissie onderzocht in hoeverre de taalgrens een belemmering vormt voor de uitbreiding van de beste werkwijze in deze sector, en acht zij ter zake maatregelen nodig?

    Gecombineerd Antwoord van de heer Papoutsis namens de Commissie op de schritftelijke vragen E-0335/98, E-0336/98, E-0337/98, E-0338/98 en E-0339/98 (21 april 1998)

    De Commissie is verplicht haar systeem voor bedrijfseffectrapportage (BIAS - business impact assessment system) als een onderdeel van haar bestudering van wetgevingsvoorstellen te verbeteren en aan te scherpen. Deze interne arbeidsprocedures van de Commissie met daarnaast uitvoerig overleg met derden vormen een onderdeel van het doorzichtige beleid van de Commissie, zoals vastgesteld in de richtlijn betreffende wetgevingsbeleid, zoals de Commissie dit in januari 1996 heeft aangekondigd.

    Aangezien de Commissie niet voornemens is een verslag voor de Raad en het Parlement op te stellen, heeft zij onlangs een verslag gepubliceerd over de geschiedenis en de ontwikkeling van het systeem voor bedrijfseffectrapportage en een breed overzicht gegeven van de bedrijfseffectrapportage in de afgelopen paar jaar. Een kopie van dit verslag zal rechtstreeks naar de geachte afgevaardigde en naar het secretariaat van het Parlement worden gezonden. De Commissie is van mening dat een passende hoeveelheid analyse noodzakelijk is met betrekking tot de regulerende weerslag van wetgevingsvoorstellen. Wanneer deze gevolgen voor het bedrijfsleven aanzienlijk zijn dan kunnen bij deze analyses ook een kosten/batenanalyse of kosten/doeltreffendheidsanalyse worden inbegrepen, naar gelang van de complexheid van het voorstel. Dit betekent volgens de Commissie niet dat een wetgevend kader in de communautaire wetgeving voor het systeem voor bedrijfseffectrapportage moet worden opgesteld.

    Een bedrijfseffectrapportage is een onderdeel van de documentatie bij ieder wetgevingsvoorstel dat waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen voor het bedrijfsleven zal hebben. Deze rapportage wordt gepubliceerd in het document (COM) dat aan de Raad, het Parlement en het Economisch en Sociaal Comité wordt voorgelegd. Deze documenten worden door het Bureau voor officiële publicaties verspreid. Ze zijn derhalve ook beschikbaar voor derden die hun inhoud nauwkeurig kunnen bestuderen. Binnenkort, bij de herziening van haar interne arbeidsprocedures zal de Commissie nagaan of de bedrijfseffectrapportages in het Publicatieblad moeten worden gepubliceerd. Dan zijn de bedrijfseffectrapportages in alle officiële talen beschikbaar.

    De Commissie heeft inderdaad rekening gehouden met het verslag over de wetgevingshervorming van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en heeft deelgenomen aan de discussies met de lidstaten van de OESO die tot dit verslag hebben geleid. Zowel dit forum als de coördinerende rol die de Commissie samen met de lidstaten speelt bij de verbetering en de vereenvoudiging van het bedrijfsklimaat veronderstellen de uitwisseling van informatie over bedrijfseffectrapportage. Het is belangrijk dat de gevolgen van wetgevende en administratieve voorstellen voor het bedrijfsleven zowel in de gehele Gemeenschap alsook in de lidstaten en bij de plaatselijke overheden in overweging worden genomen.

    De Commissie is van mening dat zij haar resultaten met betrekking tot de meeste van de tien onderdelen van beste werkwijzen in het OESO-verslag heeft verbeterd, met name betreffende vroegtijdige en uitvoerige raadplegingsprocedures, verbeterde en breed opgezette effectrapportage en grotere openheid en doorzichtigheid bij de bekendmaking van de resultaten en het rekening houden met de belangen van derden. Verdere verbeteringen zijn uiteraard mogelijk.

    Zowel de OESO als de Commissie hebben informatie over de beste praktijken in de lidstaten met betrekking tot hun systemen voor bedrijfseffectrapportage. De Commissie zal ook verder de coördinatie met de lidstaten voortzetten om ervaringen van beste praktijken met betrekking tot de systemen voor bedrijfseffectrapportage uit te wisselen. In Aanbeveling 97/344/EG van de Commissie van 22 april 1997 betreffende verbetering en vereenvoudiging van het ondernemingsklimaat voor startende ondernemingen ((PB L 145 van 5.6.1997. )), die gericht is tot de lidstaten en in alle talen is gepubliceerd, wordt in artikel 3 er specifiek op gewezen dat de lidstaten de invoering van een systematische evaluatieprocedure in overweging dienen te nemen om het effect van wetgevingsvoorstellen op het bedrijfsleven te evalueren. In bijlage II wordt een overzicht gegeven van de systemen voor bedrijfseffectrapportage in de lidstaten.

    Ondanks de gemaakte vorderingen is de Commissie verder vastbesloten te streven naar verdere verbeteringen van het systeem voor bedrijfseffectrapportage. Het verslag van het Parlement van april 1997, de aanhoudende contacten met de lidstaten en de Europese bedrijfsorganisaties leveren ideeën en informatie op voor de interne arbeidsprocedures van de Commissie. Na deze discussies zal de Commissie overwegen nieuwe en gedetailleerde interne richtsnoeren op te stellen over de wijze waarop een bedrijfseffectrapportage kan worden verbeterd en hoe de noodzakelijke raadpleging met alle betrokken partijen mogelijk is.

    Top