EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E004085

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 4085/97 van Wolfgang KREISSL- DÖRFLER aan de Commissie. Cartografie van de inheemse territoria in het Amazonegebied

PB C 187 van 16.6.1998, p. 122 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E4085

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 4085/97 van Wolfgang KREISSL- DÖRFLER aan de Commissie. Cartografie van de inheemse territoria in het Amazonegebied

Publicatieblad Nr. C 187 van 16/06/1998 blz. 0122


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-4085/97 van Wolfgang Kreissl-Dörfler (V) aan de Commissie (16 januari 1998)

Betreft: Cartografie van de inheemse territoria in het Amazonegebied

In opdracht van de Europese Commissie zijn diverse projecten uitgevoerd voor het in kaart brengen van de inheemse territoria en de beschermde gebieden in het Amazonegebied.

In welke landen zijn inheemse territoria en beschermde gebieden in kaart gebracht en hoe volledig zijn de tot dusver beschikbare kaarten? In welke kaders zijn de aanvullende projecten gepland en in hoeverre zijn er particuliere ondernemingen bij betrokken? Bestaat er samenhang tussen de genoemde cartografische projecten en het proefproject van de PPG7?

Gecombineerd Antwoord op de schritftelijke vragen E-4084/97, E-4085/97 en E-4086/97 van de heer Marín namens de Commissie (3 februari 1998)

De Gemeenschap heeft talrijke projecten voor het in kaart brengen van woongebieden van de inheemse bevolking in het Amazonegebied gefinancierd uit de begrotingsmiddelen voor tropische bossen. Bedoelde projecten zijn erop gericht de grenzen van die woongebieden af te bakenen en aldus in eerste instantie de bescherming en de duurzame exploitatie van het tropisch woud aan te moedigen, zodat aan het verlangen van inheemse bevolkingsgroepen om hun traditionele levenswijze te handhaven kan worden tegemoetgekomen voor zover zulks haalbaar en ondanks de rivaliserende wensen van andere landgebruikers vol te houden is.

De Commissie werd verzocht ontwikkelingslanden te helpen bij het opstellen van een accuraat algemeen overzicht van de woongebieden van autochtone bevolking op hun grondgebied. De Commissie is in dit verband bezig een werkdocument op te stellen over steun voor de inheemse bevolkingsgroepen in het kader van de ontwikkelingssamenwerking.

De Commissie heeft het Instituto socio-ambiental (ISA) in Brazilië bijstand verleend voor het opstellen van preciese, bijgewerkte kaarten van woongebieden van de autochtone bevolkingsgroepen in dat land, en voor het opzetten van een verbindingsnetwerk tussen gelijksoortige organisaties in Latijns-Amerika zodat die organisaties ervaring kunnen uitwisselen en grensoverschrijdende activiteiten coördineren. De daarop betrekking hebbende werkzaamheden verkeren op dit ogenblik in een tweede fase welke onlangs op gang is gekomen en waarin andere geographische gegevens betreffende met name vegetatietypes, enz. in een enkel GIS (geographisch informatiesysteem) worden geïntegreerd. ISA is dus met betrekking tot de woongebieden van de autochtone bevolkingsgroepen in Brazilië het nationaal informatiecentrum bij uitstek geworden, in die mate zelfs dat overheidsorganen, zoals de Nationale Stichting voor Bijstand aan Inheemse Bevolkingsgroepen (FUNAI), zich eerst tot ISA wenden voor kaarten en verzoeken om geschillen met autochtonen over grondbezit te helpen oplossen. ISA is eveneens in aanzienlijke mate betrokken bij het G7-modelprogramma, en vooral het "Indigenous lands¨-project, in het kader waarvan - met steun van de Duitse overheid en de Gemeenschap (via het Rainforest Trust Fund) - de wettelijke grenzen van de erkende woongebieden van inheemse bevolkingsgroepen in het Braziliaanse Amazonegebied worden afgebakend.

In Brazilië, onderhoudt ISA nauwe contacten met de overheid, en vooral met FUNAI, de federale dienst verantwoordelijk voor autochtone zaken.

Top