Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E004001

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 4001/97 van Rijk van DAM aan de Commissie. Aalvisserij in Europa

    PB C 187 van 16.6.1998, p. 108 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E4001

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 4001/97 van Rijk van DAM aan de Commissie. Aalvisserij in Europa

    Publicatieblad Nr. C 187 van 16/06/1998 blz. 0108


    SCHRIFTELIJKE VRAAG E-4001/97 van Rijk van Dam (I-EDN) aan de Commissie (14 januari 1998)

    Betreft: Aalvisserij in Europa

    Een groep onderzoekers (EC Concerted Action AIR A94-1939) hebben onlangs de omvang en de toestand van de aalstand in Europa beschreven. In hun eindrapport concluderen ze dat het slecht gaat met de aal in Europa. Dit komt onder andere doordat de intrek van glasaal uit zee sterk afneemt. Tevens wijzen de onderzoekers erop dat de glasaalvisserij 97 % van alle jonge alen opvist zodra ze de Europese wateren hebben bereikt, merendeels voor de verkoop naar China.

    1. Deelt de Commissie de opinie dat de aalstand in Europa zorgelijk is?

    2. Is de Commissie het met mij eens dat het internationale karakter van het aalprobleem vraagt om coördinerende maatregelen op Europees niveau?

    3. Deelt de Commissie de opinie dat de grootschalige afvoer van glasaal naar derde landen een bedreiging vormt voor de aalstand in Europa?

    4. Zo ja, is de Commissie bereid reeds op korte termijn de verkoop van glasaal aan derde landen aan banden te leggen en het uitzetten van glasaal in de Europese wateren te stimuleren?

    Gecombineerd Antwoord op de schritftelijke vragen P-3994/97 en E-4001/97 van mevrouw Bonino namens de Commissie (30 januari 1998)

    De Commissie is zich bewust van de waardevolle en steeds belangrijk wordende bijdrage van de palingteelt aan de Europese aquacultuur en van het belang van de palingvisserij in de lidstaten. Zolang het evenwel onmogelijk blijft deze soort gedurende zijn gehele levenscyclus in gevangenschap te houden, zal de teelt ervan afhankelijk blijven van jonge paling die in het wild wordt gevangen. Jonge paling wordt ook gevangen om te worden uitgezet en is ook belangrijk voor de commerciële visserij.

    Glasaal wordt gevangen wanneer hij de rivieren opzwemt in de laatste etappe van zijn trek uit de Sargassozee. Tot nog toe behoorde het beheer van de glasaalvisserij hoofdzakelijk tot de bevoegdheid van de lidstaten en er bestaat een aantal nationale controlemaatregelen, die zijn ingegeven door bestaande tradities inzake exploitatie en gebruik. In vijf lidstaten geldt een algemeen verbod op de commerciële visserij op glasaal en elvers, terwijl in een zesde lidstaat een regionaal verbod geldt. In de zuidelijke lidstaten, waar van ouds ook kleinere paling wordt geconsumeerd, is de visserij op glasaal toegestaan maar bestaat er een controle op het vistuig, de vistijden of de vangst- en handelsvergunningen.

    Een onlangs voltooid verslag over het beheer van de Europese aal (gezamenlijke actie in het kader van het onderzoeksprogramma voor landbouw en agro-industrie (AIR A94-1939) heeft aangetoond dat het aantal glasaaltjes dat terugkeert is afgenomen. Dit is een ernstige zaak en de Commissie heeft in september 1997 de Internationale raad voor het onderzoek van de zee (ICES) om advies gevraagd over mogelijke beheersmaatregelen om een duurzame ontwikkeling van de palingvisserij in de Gemeenschap veilig te stellen. Dit advies zou in 1998 moeten worden verstrekt en daarom zullen eventuele voorstellen voor beheersmaatregelen, met inbegrip van wederuitzetting, worden uitgesteld tot dan.

    Wat een mogelijke beperking van de uitvoer van glasaal naar derde landen betreft zal de Commissie de initiatieven nemen die, gelet op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en in het licht van de vorenbedoelde studies en alle andere relevante beoordelingselementen, dienstig blijken.

    Top