Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003933

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3933/97 van Sören WIBE aan de Commissie. Onjuiste diergeneeskundige verklaringen

    PB C 187 van 16.6.1998, p. 95 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E3933

    SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3933/97 van Sören WIBE aan de Commissie. Onjuiste diergeneeskundige verklaringen

    Publicatieblad Nr. C 187 van 16/06/1998 blz. 0095


    SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3933/97 van Sören Wibe (PSE) aan de Commissie (4 december 1997)

    Betreft: Onjuiste diergeneeskundige verklaringen

    Het Zweedse Livsmedelverk (Centraal bureau voor levensmiddelen) heeft 569 uit EU-landen ingevoerde partijen vlees onderzocht. Van deze partijen was 75 % vergezeld van een diergeneeskundige verklaring dat het vlees salmonellenvrij was. Nadat monsters waren genomen van 57 van de partijen die vergezeld waren van een diergeneeskundige verklaring, bleek dat er twaalf met salmonellen besmet waren. Zeven van acht onderzochte partijen uit Frankrijk bleken met salmonellen te zijn besmet.

    Een minimum eis is dat in EU-landen afgegeven diergeneeskundige verklaringen correct zijn. De Raad verwees in een debat op 19.11.1997 naar de Commissie voor maatregelen in deze kwestie. Kan een lidstaat routinecontroles invoeren voor partijen vlees uit een andere lidstaat als er sprake is van ernstige fouten zoals hierboven aangegeven? Kan Zweden overgaan tot maatregelen die het vrije verkeer van levensmiddelen beperken om zijn bevolking te beschermen tegen een salmonellenvergiftiging?

    Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie (19 januari 1998)

    Wat het intracommunautaire handelsverkeer van producten van dierlijke oorsprong, zoals vers vlees, betreft, gelden ten aanzien van de controles bij de oorsprong, de organisatie van de controles ter bestemming en de eventuele consequenties van controles met een ongunstig resultaat, de voorschriften van Richtlijn 89/662/CEE inzake veterinaire controles in het intracommunautaire handelsverkeer in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt ((PB L 395 van 30.12.1989. )).

    De controlemaatregelen bij de oorsprong vallen onder artikel 3 van Richtlijn 89/662/CEE. In dit artikel staat met name dat de lidstaten erop moeten toezien dat alleen producten die overeenkomstig de communautaire voorschriften voor de desbetreffende bestemming verkregen en gecontroleerd zijn, voor de handel bestemd worden. In dit opzicht zijn de eisen die gelden voor het verzenden van vers vlees naar Zweden, wel degelijk bij het toetredingsverdrag in de communautaire wetgeving opgenomen.

    Inzake de controles ter bestemming gelden de artikelen 5 tot en met 8 van de richtlijn. Artikel 5, lid 1, punt a) verduidelijkt het principe van deze controles, die steekproefsgewijs en op een niet-discriminerende wijze uitgevoerd moeten worden. Artikel 7, lid 1, punt b) bepaalt wat er dient te gebeuren met producten die niet voldoen aan de voorwaarden van de communautaire wetgeving, en met name dat voor terugzending toestemming van de lidstaat van oorsprong vereist is. Bovendien moet krachtens artikel 8 de lidstaat van bestemming in dit geval onmiddellijk contact opnemen met de autoriteiten van de lidstaat van verzending. Als de lidstaat van bestemming vreest dat de controlemaatregelen bij de oorsprong niet toereikend zijn, onderzoekt hij met de betrokken lidstaat hoe de problemen kunnen worden verholpen, eventueel door een bezoek ter plaatse. Wanneer een en ander niet het gewenste resultaat oplevert, moet volgens artikel 8 de lidstaat van bestemming de Commissie hiervan op de hoogte brengen, die dan een onderzoek kan instellen.

    Het is de taak van de Zweedse overheid om de in lid beschreven procedures af te wikkelen. Wat het door het geachte Parlementslid aan de orde gestelde fundamentele probleem betreft, namelijk de ontdekking in Zweden van partijen vlees die, ondanks de garanties bij de oorsprong in de vorm van een specifiek certificaat, met salmonella besmet zijn gebleken, kan de Commissie momenteel moeilijk een definitief standpunt innemen. Deze situatie kan namelijk aan diverse oorzaken zijn toe te schrijven, zoals een gebrekkige controle bij de oorsprong, besmetting tijdens transport en goederenbehandeling of controlesystemen die niet op elkaar afgestemd zijn.

    In het kader van de interne markt is het volgens de Commissie zaak dat een lidstaat, alvorens unilaterale maatregelen te nemen, de bij de communautaire voorschriften opgelegde controlemaatregelen ten uitvoer legt. Deze regel geldt ook wat de bescherming tegen salmonella betreft.

    Top