EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003833

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3833/97 van Hedy d'ANCONA aan de Commissie. Verordening (EG) nr. 1292/96 van de Raad en de verplichting van noodvoedselhulpvoorziening aan Ethiopië via Euronaid

PB C 187 van 16.6.1998, p. 67 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3833

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3833/97 van Hedy d'ANCONA aan de Commissie. Verordening (EG) nr. 1292/96 van de Raad en de verplichting van noodvoedselhulpvoorziening aan Ethiopië via Euronaid

Publicatieblad Nr. C 187 van 16/06/1998 blz. 0067


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3833/97 van Hedy d'Ancona (PSE) aan de Commissie (28 november 1997)

Betreft: Verordening (EG) nr. 1292/96 van de Raad en de verplichting van noodvoedselhulpvoorziening aan Ethiopië via Euronaid

Waarom houdt de Commissie bij de samenwerking via de Nederlandse organisatie Novib en de plaatselijke NGO REST vast aan de vertegenwoordiging van de Europese bemiddelende organisatie ter plaatse terwijl de voedselverstrekking en aankoop van REST de laatste jaren zeer succesvol is gebleken, zoals ook blijkt uit het onderzoek Novib/REST Internal Food Purchase policy, An Independent Evaluation Report van het Institute of Social Studies (april 1997)?

Gecombineerd Antwoord op de schritftelijke vragen E-3833/97, E-3834/97, E-3835/97 en E-3836/97 van de heer Pinheiro namens de Commissie (30 januari 1998)

De door het geachte Parlementslid aan de orde gestelde kwesties betreffen de voedselhulpacties en de acties ter ondersteuning van de voedselzekerheid die ten behoeve van Ethiopië, in het bijzonder sinds 1995 in de regio Tigré, zijn uitgevoerd en het onderzoek van de Nederlandse organisatie voor internationale ontwikkelingssamenwerking (Novib) en Relief society of Tigré (Rest), "Internal food purchase policy, an independant evaluation report 1997¨. De Commissie kan zich na uitvoerige besprekingen toch niet achter de conclusies van deze studie scharen die uitsluitend voor rekening van de opstellers ervan komen.

In 1995 heeft Ethiopië zeer goede oogsten gehad, niet alleen door goede regenseizoenen maar ook dankzij de door de Gemeenschap gesteunde economische hervormingsmaatregelen op het gebied van de voedselzekerheid, die tot een hogere productie hebben geleid.

Ethiopië wordt over het geheel genomen weliswaar beschouwd als een land met productieoverschotten, maar toch zijn er in sommige regio's nog steeds tekorten, met name in Tigré, en het is dus noodzakelijk dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, die over onvoldoende of geen koopkracht beschikken, hulp blijven ontvangen.

In overleg met de Ethiopische autoriteiten heeft de Commissie besloten om lokaal in totaal 110.000 ton graan te kopen. 75.000 ton daarvan was bestemd voor versterking van de capaciteit van de Emergency food security reserve (EFSR) en werd rechtstreeks door de Commissie opgekocht. 35.000 ton was bestemd voor de programma's ter ondersteuning van de voedselzekerheid van Rest, de organisatie van Tigré, en werd opgekocht door Euronaid, die, op verzoek van de Commissie en in overleg met de Ethiopische autoriteiten die verplichting op zich heeft genomen.

Evenmin als in november 1995 bestaan er in Ethiopië nu Europese of Ethiopische niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die de capaciteit hebben om lokaal dergelijke hoeveelheden graan op te kopen en te vervoeren. De Commissie die door haar delegatie wordt vertegenwoordigd moedigt samenwerkingsprojecten tussen Europese NGO's en Ethiopische NGO's aan om de capaciteiten van laatstgenoemden op het gebied van de planning en het beheer van projecten ter ondersteuning van de voedselzekerheid te vergroten. Om de Ethiopische NGO's werkelijk bij de uitvoering van de projecten te kunnen betrekken, hebben zij deelgenomen aan een opleidingsseminar naar het model voor het beheer van de projectcyclus die door de Commissie wordt gebruikt voor de ontwikkelingsprogramma's en -projecten. Het is namelijk de wens van de Commissie om de programma's ter ondersteuning van de voedselzekerheid van Rest voor 1998 rechtstreeks te financieren, zoals mogelijk wordt gemaakt door de nieuwe verordening (EEG) Nr 1292/96 van de Raad van 27 juni 1996 betreffende het voedselhulpbeleid en het beheer van de voedselhulp en van de specifieke acties ter ondersteuning van de voedselzekerheid die in juli 1996 in werking is getreden. Rest zal hierbij worden gesteund door een technisch assistent.

In Artikel 9 (lid 2, onder b) van genoemde verordening wordt bepaald dat de NGO's die hun hoofdvestiging hebben in een van de ontvangende landen in aanmerking kunnen komen voor financiering door de Gemeenschap van acties ter ondersteuning van de voedselzekerheid.

In Artikel 9 (lid 2, onder c) van dezelfde verordening wordt duidelijk bepaald dat de aanwezigheid in het ontvangende land van de Europese NGO die Gemeenschapssteun krijgt een voorwaarde is om daarvoor in aanmerking te komen. Zonder fysieke aanwezigheid in Ethiopië, om de voedselsituatie in de Tigré te kunnen volgen en ook de programma's van de Rest, waarvoor zij een van de bemiddelaars in Europa wil zijn, kan de NGO Novib om voor de hand liggende redenen niet in aanmerking komen voor voedselhulpacties en acties ter ondersteuning van de voedselzekerheid.

De Commissie is niet op de hoogte van aanzienlijke vertragingen in het besluitvormingsproces met betrekking tot de voorstellen die door de NGO's worden geformuleerd voor de aanschaf van voedingsmiddelen.

De door de NGO's ingediende financieringsaanvragen worden vooraf door de delegatie van de Commissie in Ethiopië bestudeerd. Vanaf de datum van officiële indiening van het project wordt er een maximumperiode van een maand gevraagd. Deze periode biedt de mogelijkheid van analyse en bespreking van het document met de NGO's en de beoordeling van de toepasselijkheid van het project op het terrein. De NGO's zijn op de hoogte van deze procedure.

Top