EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003643

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3643/97 van Clive NEEDLE aan de Commissie. Toeneming van het aantal gevallen van tuberculose

PB C 187 van 16.6.1998, p. 36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3643

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3643/97 van Clive NEEDLE aan de Commissie. Toeneming van het aantal gevallen van tuberculose

Publicatieblad Nr. C 187 van 16/06/1998 blz. 0036


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3643/97 van Clive Needle (PSE) aan de Commissie (13 november 1997)

Betreft: Toeneming van het aantal gevallen van tuberculose

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs een schokkend rapport gepubliceerd over de toeneming van het aantal gevallen van tuberculose. In dit rapport wordt een aantal ontwikkelingslanden plus Letland, Estland en de Russische Federatie aangemerkt als "hot spots¨, waar tuberculose inmiddels resistent is tegen antibiotica en de behandeling wordt omschreven als "therapeutische anarchie¨.

Dit heeft uiteraard gevolgen voor verschillende aspecten van het EU-beleid en de EU-praktijk in het kader van de bevoegdheden op het gebied van de volksgezondheid als vastgelegd in artikel 129 van het Verdrag.

Is de Commissie daarom voornemens met spoed haar beleid met betrekking tot de bestrijding van tuberculose uiteen te zetten en daarbij bijzondere aandacht te schenken aan de ondersteuning van gezondheidsprogramma's in landen die PHARE-steun ontvangen?

Gecombineerd Antwoord op de schritftelijke vragen E-3642/97, E-3643/97 en E-3644/97 van de heer Flynn namens de Commissie (20 januari 1998)

De geachte afgevaardigde verwijst naar een recent perscommuniqé van de Wereldgezondheidsorgabisatie (WHO) waarin melding wordt gemaakt van het opdoemen van "gevoelige zones', waarin het vrijwel onmogelijk is geworden de bevolking tegen pharmacoresistente stammen te beschermen. Dit communiqué is gebaseerd op een studie, getiteld "Anti-Tuberculosis Drug Resistance in the World¨, die in talrijke landen in alle werelddelen gevallen van multiresistente bacillaire tuberculose inventariseert. Het Europese continent wordt voornamelijk getroffen door de tussenpositie van de oosteuropese landen (Rusland, Letland, Estland).

Sedert 1996 financiert de Commissie op dit gebied de oprichting van een Europees tuberculosemonitoring netwerk, EuroTB genaamd. Dit netwerk is niet tot de lidstaten beperkt. De verzamelde gegevens hebben betrekking op 49 landen van de regio Europa van de WHO, waartoe ook de 15 lidstaten behoren. Dit netwerk handelt in nauwe samenwerking met de WHO en de internationale unie tegen tuberculose en longziekten.

Overigens verzamelt en analyseert EuroTB sedert 1997, ten einde beter rekening te kunnen houden met dit multi-resistentieprobleem, eveneens de gegevens betreffende resistenties tegen antituberculose behandelingen.

Wat het specifieke probleem van de landen die kandidaat zijn voor toetreding tot de Gemeenschap betreft, heeft de Commissie een preliminaire evaluatie verricht van de staat van de gezondheid en van het gezondheidsstelsel in de context van de voorbereiding op de toetreding tot de Gemeenschap. De eerste constatering onderstreept de bezorgdheid van de Commissie ten aanzien van het weer oplaaien van overdraagbare ziekten in verscheidene kandidaatlanden en de problemen die deze situatie niet alleen voor deze landen, maar tevens voor de Gemeenschap kan doen ontstaan.

De Commissie overweegt maatregelen die ter verbetering van de situatie ten aanzien van deze overdraagbare ziekten in de kandidaatlanden kunnen worden genomen, op te nemen in het kader van de toetredingspartnerschappen die zij bezig is voor te bereiden.

Hoewel de Commissie geen specifiek tuberculosebestrijdingsprogramma in de ontwikkelingslanden financiert, draagt zij door middel van talrijke door haar gesteunde gezondheidsprogramma's aanzienlijk bij aan de bestrijding van dit belangrijke volksgezondheidsprobleem waarmee vele ontwikkelingslanden worden geconfronteerd.

Zij doet dit door steun te verlenen aan verschillende soorten projecten, met name projecten ter ontwikkeling van eerste-lijnsgezondheidszorg en steun aan sanitaire districten; programma's ter verbetering van de beschikbaarheid van en van de toegang tot essentiële medicamenten, waarvan antitiberculose behandelingen een integrerend deel uitmaken, en tenslotte preventie-acties op het gebied van het menselijk immunodeficiëntie virus en het verworven immunodeficiëntiesyndroom (HIV/AIDS). HIV/AIDS is immers een van de oorzaken voor het weer toenemen van tuberculose, met name in Afrika ten zuiden van de Sahara. Een optreden ter vermindering van de uitbreiding van de HIV/AIDS-epidemie kan dus het met deze epidemie verbonden voorkomen van tuberculose doen afnemen.

Voor de landen van Afrika, het Caraïbisch gebied en in de Stille Oceaan belopen de uit hoofde van het zevende Europees Ontwikkelingsfonds voor deze verschillende soorten projecten vastgelegde bedragen bijna 270 miljoen ecu. Eveneens zijn aanzienlijke bedragen op dit gebied toegekend in de landen van het Middellandse-Zeegebied, Azië en Latijns-Amerika.

Top