Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E002375

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2375/97 van Gianni TAMINO aan de Commissie. Communautaire bijdrage aan desinformatie over rundveehouderij

PB C 102 van 3.4.1998, p. 36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E2375

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2375/97 van Gianni TAMINO aan de Commissie. Communautaire bijdrage aan desinformatie over rundveehouderij

Publicatieblad Nr. C 102 van 03/04/1998 blz. 0036


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2375/97 van Gianni Tamino (V) aan de Commissie (10 juli 1997)

Betreft: Communautaire bijdrage aan desinformatie over rundveehouderij

In opdracht en waarschijnlijk met een geldelijke bijdrage van de provincie Milaan (afdeling landbouw en onderwijs) en de vertegenwoordiging in Milaan van de Europese Commissie is een rijk geïllustreerde folder gepubliceerd: "Tutto sul bovino. Viaggio nell'agircoltura milanese¨ (Alles over rundvee. Een bezoek aan de Milanese landbouw). In deze folder staan idyllische beschrijvingen van niet-intensieve veehouderij. Er staat onder meer te lezen dat "het kalfje blij en zonder stress opgroeit¨; "het slachthuis heeft niets griezeligs..., maar lijkt eerder op een Nederlandse fabriek¨; "de toekomstige biefstukken arriveren na een gerieflijke tocht in dubbeldeksvrachtwagens zoals de Londense autobussen¨; "de dieren kunnen op de parkeerplaats water drinken en nadenken¨: dit alles overgoten met tekeningen van vrij ronddartelende glimlachende dieren.

Hoe is het mogelijk dat initiatieven worden ondersteund die gebaseerd zijn op informatie die zover bezijden de werkelijkheid van de biotechnologie is, waarin ronduit leugens worden verspreid zoals over de omstandigheden waaronder de levende dieren worden vervoerd of over de manier waarop kalveren worden grootgebracht? Terwijl de Unie juist met nieuwe richtlijnen probeert een eind te maken aan deze praktijken!

Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie (18 september 1997)

De publicatie in kwestie kan wat te ver zijn gegaan in haar enigszins romantische formulering. De over de rundveehouderij verstrekte informatie mag evenwel niet als misleidend worden beschouwd. In vulgariserende publicaties wordt er in het algemeen naar gestreefd een bepaalde boodschap te verspreiden via het gebruik van bepaalde beelden en een bepaalde inhoud. Zowel in het bedrijfsleven als bij de voorlichting van het publiek is het niet ongewoon dat bestaande positieve aspecten in de verf worden gezet.

Vanuit het oogpunt van het gemeenschappelijk landbouwbeleid luidt de boodschap: wij geven om de volksgezondheid en het milieu, maar ook om de dierenbescherming. De recentste voorstellen in het kader van Agenda 2000 tonen dit duidelijk aan. Het zal het geachte Parlementslid ongetwijfeld bekend zijn dat de Gemeenschap de milieubescherming en de dierenbescherming in de landbouw effectief heeft verbeterd. Zij heeft onlangs strengere normen inzake de bescherming van kalveren en inzake de bescherming van dieren gedurende het vervoer en bij het slachten aangenomen. De betrokken regels stroken met de werkelijkheid, want zij bestaan al. Daarom moet de Commissie het recht hebben om passende informatie te verstrekken over deze realisaties, als tegenwicht tegen de soms scheefgetrokken informatie op dit punt.

Top