EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E001604

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1604/97 van Roberto MEZZAROMA aan dee Raad. Ziekenhuis St. Raffaele op Malta - Bilaterale betrekkingen Malta-EU

PB C 82 van 17.3.1998, p. 12 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E1604

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1604/97 van Roberto MEZZAROMA aan dee Raad. Ziekenhuis St. Raffaele op Malta - Bilaterale betrekkingen Malta-EU

Publicatieblad Nr. C 082 van 17/03/1998 blz. 0012


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1604/97 van Roberto Mezzaroma (UPE) aan de Raad (5 mei 1997)

Betreft: Ziekenhuis St. Raffaele op Malta - Bilaterale betrekkingen Malta-EU

Op verzoek van de Maltese regering is de Italiaans-Maltese stichting Monte Tabor opgericht, die verantwoordelijk is voor het project en de bouw van het ziekenhuis St. Raffaele op Malta, naar het voorbeeld van het wetenschappelijk instituut St. Raffaele te Milaan.

Dit project maakt deel uit van het beleid voor de volksgezondheid van de Maltese regering en past in het bredere medisch-wetenschappelijke project om het Middellandse-Zeebekken te voorzien van een goed toegerust ziekenhuis voor de behandeling van verschillende ernstige ziekten, waaronder diabetes mellitus.

De Maltese autoriteiten en de autoriteiten van St. Raffaele hebben aldus een protocol ondertekend voor de uitvoering van dit project.

Is de Raad van oordeel dat de plotselinge onderbreking van de samenwerking met het oog op dit project door de Maltese regering, die overigens van het Fonds voor de sociale ontwikkeling en uit hoofde van het Italiaans-Maltese samenwerkingsprotocol een lening van 12 miljoen Maltese lire had ontvangen, op enigerlei wijze negatieve invloed kan hebben op de betrekkingen tussen Malta en een EU-lidstaat, te weten Italië, en in het algemeen op de betrekkingen met de EU?

Antwoord (17 oktober 1997)

Het project waaraan de geachte afgevaadigde in zijn vraag refereert, valt binnen het kader van de bilaterale betrekkingen tussen Italië en Malta.

Wat de toekomstige betrekkingen van Malta met de EU betreft, heeft de Raad, die zich bewust is van het belang van beide partijen om nauwe betrekkingen te handhaven, de Commissie verzocht voorstellen in te dienen. Na de afronding van de verkennende besprekingen met Malta, neemt de Commissie zich voor om in de tweede helft van 1997 haar voorstellen bij de Raad in te dienen.

Malta heeft subsidies van de EG en leningen van de EIB ontvangen, namelijk in de vorm van drie financiële protocollen voor een totaalbedrag van ongeveer 93,5 miljoen ecu. Het vierde financiële protocol van 45 miljoen ecu is op 1 januari 1996 in werking getreden. Hoofddoel van dit protocol is Malta te helpen bij de voorbereiding op zijn toekomstige toetreding tot de Europese Unie. Gelet evenwel op het besluit van Malta om zijn kandidatuur te bevriezen, zal het door de Commissie opgestelde indicatieve programma ter uitvoering van dit protocol ongetwijfeld moeten worden herzien om de wederzijdse doelstellingen van de toekomstige betrekkingen te verwezenlijken.

Top