Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61983CJ0063

    Arrest van het Hof van 10 juli 1984.
    Strafzaak tegen Kent Kirk.
    Verzoek om een prejudiciële beslissing: Crown Court, Newcastle-upon-Tyne - Verenigd Koninkrijk.
    Prejudiciële vraag - Zeevisserij - Nationale maatregel die de toegang beperkt.
    Zaak 63/83.

    Jurisprudentie 1984 -02689

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1984:255

    61983J0063

    ARREST VAN HET HOF VAN 10 JULI 1984. - STRAFZAAK TEGEN K. KIRK. - VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE CROWN COURT TE NEWCASTLE - UPON - TYNE. - " PREJUDICIELE VRAAG - ZEEVISSERIJ - NATIONALE MAATREGEL DIE DE TOEGANG BEPERKT ". - ZAAK 63/83.

    Jurisprudentie 1984 bladzijde 02689
    Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00633
    Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00623
    Finse bijz. uitgave bladzijde 00605


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . VISSERIJ - WATEREN VALLENDE ONDER JURISDICTIE VAN LID-STATEN - GELIJKE TOEGANG VOOR VISSERS VAN GEMEENSCHAP - AFWIJKENDE REGELING - TERMIJN GESTELD BIJ ARTIKEL 100 TOETREDINGSAKTE - AFLOOP - BEVOEGDHEID VAN GEMEENSCHAP - NIET-UITOEFENING - GEVOLGEN - VERLENGING VAN AFWIJKENDE REGELING DOOR LID-STATEN - ONTOELAATBAARHEID

    ( TOETREDINGSAKTE , ARTIKELEN 100 EN 103 , VERORDENINGEN VAN DE RAAD NR . 101/76 , ARTIKEL 2 , LID 1 , EN NR . 170/83 , ARTIKEL 6 , LID 1 )

    2.VISSERIJ - INSTANDHOUDING VAN RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - BEVOEGDHEID VAN LID-STATEN - GRENZEN - VOORLOPIGE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN - VERBOD VAN TOEGANG TOT NATIONALE WATEREN - ONTOELAATBAARHEID

    3.GEMEENSCHAPSRECHT - ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN - GEEN TERUGWERKENDE KRACHT VAN STRAFBEPALINGEN - EERBIEDIGING VERZEKERD DOOR HOF - TERUGWERKENDE KRACHT VAN VERORDENING NR . 170/83 - DRAAGWIJDTE - MET GEMEENSCHAPSRECHT ONVERENIGBARE NATIONALE MAATREGELEN VAN STRAFRECHTELIJKE AARD - GELDIGMAKING - AFWEZIGHEID

    ( EUROPEES VERDRAG VAN DE RECHTEN VAN DE MENS , ARTIKEL 7 ; TOETREDINGSAKTE , ARTIKEL 100 ; VERORDENING NR . 170/83 VAN DE RAAD , ARTIKEL 6 , LID 1 )

    Samenvatting


    1 . BLIJKENS DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 100 EN 103 VAN DE TOETREDINGSAKTE MOCHTEN DE LID-STATEN ENKEL TIJDENS DE OVERGANGSPERIODE OP HET GEBIED VAN DE VISSERIJ MAATREGELEN TREFFEN DIE AAN EEN FUNDAMENTEEL BEGINSEL VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT - HET DISCRIMINATIEVERBOD - DEROGEERDEN , EN WAREN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN , MET NAME DE RAAD , BEVOEGD OM DAARNA DE PASSENDE BEPALINGEN VAST TE STELLEN . DAT DE RAAD ER NIET IN WAS GESLAAGD , BINNEN DE IN ARTIKEL 103 GESTELDE TERMIJN DERGELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN , VERLEENDE DE LID-STATEN NIET HET RECHT OM IN ZIJN PLAATS TE HANDELEN , MET NAME DOOR DE AFWIJKENDE REGELING LANGER TE HANDHAVEN DAN WAS TOEGESTAAN .

    BIJGEVOLG WAS VAN 31 DECEMBER 1982 , TOEN DE DOOR ARTIKEL 100 VAN DE TOETREDINGSAKTE VOORZIENE OVERGANGSPERIODE VERSTREEK , TOT 25 JANUARI 1983 , TOEN VERORDENING NR . 170/83 WERD VASTGESTELD , ARTIKEL 2 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 101/76 , VOLGENS HETWELK GELIJKE TOEGANG BESTOND TOT WATEREN VALLENDE ONDER DE JURISDICTIE VAN DE LID-STATEN EN DERHALVE ELKE DISCRIMINATIE VAN ONDERDANEN VAN LID-STATEN OP GROND VAN DE NATIONALITEIT MOEST WORDEN OPGEHEVEN , TEN VOLLE TOEPASSELIJK .

    2 . NATIONALE MAATREGELEN DIE DE TOEGANG TOT DE NATIONALE WATEREN VERBIEDEN EN NIET OP INSTANDHOUDING VAN DE VISBESTANDEN ZIJN GERICHT , VALLEN NIET ONDER DE BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN OM , BIJ GEBREKE VAN EEN GEMEENSCHAPSREGELING , VOORLOPIGE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN TE TREFFEN .

    3 . HET BEGINSEL DAT STRAFBEPALINGEN GEEN TERUGWERKENDE KRACHT MOGEN HEBBEN , IS EEN BEGINSEL DAT DE RECHTSSTELSELS VAN ALLE LID-STATEN GEMEEN HEBBEN EN IS IN ARTIKEL 7 VAN HET EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS EN DE FUNDAMENTELE VRIJHEDEN ALS GRONDRECHT ERKEND . HET IS EEN VAN DE ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN WAARVAN HET HOF DE EERBIEDIGING VERZEKERT .

    BIJGEVOLG KAN DE TERUGWERKENDE KRACHT VAN ARTIKEL 6 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 170/83 VAN 25 JANUARI 1983 , DAT DE HANDHAVING VOOR EEN PERIODE VAN 10 JAAR VANAF 1 JANUARI 1983 VAN DE AFWIJKENDE REGELING VAN ARTIKEL 100 VAN DE TOETREDINGSAKTE TOESTAAT , GEEN NATIONALE MAATREGELEN VAN STRAFRECHTELIJKE AARD GELDIG MAKEN DIE OP HET OGENBLIK WAAROP ZIJ IN WERKING TRADEN , ONVERENIGBAAR WAREN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

    Partijen


    IN ZAAK 63/83 ,

    BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE CROWN COURT TE NEWCASTLE-UPON-TYNE , IN DE ALDAAR DIENENDE STRAFZAAK TEGEN

    K . KIRK ,

    Onderwerp


    OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE VRAAG OF EEN LID-STAAT NA 31 DECEMBER 1982 HET RECHT HAD , EEN MAATREGEL IN WERKING TE DOEN TREDEN WAARBIJ AAN IN EEN ANDERE LID-STAAT GEREGISTREERDE VAARTUIGEN WERD VERBODEN , IN ZIJN KUSTZONE VAN 12 MIJL TE VISSEN ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ BESCHIKKING VAN 9 MAART 1983 , TEN HOVE INGEKOMEN OP 20 APRIL DAAROPVOLGENDE , HEEFT DE CROWN COURT TE NEWCASTLE-UPON-TYNE HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG EEN PREJUDICIELE VRAAG GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN HET COMMUNAUTAIRE VISSERIJRECHT , TENEINDE DE VERENIGBAARHEID MET DIT RECHT TE KUNNEN BEOORDELEN VAN EEN MAATREGEL VAN HET VERENIGD KONINKRIJK , WAARBIJ AAN IN DENEMARKEN GEREGISTREERDE VAARTUIGEN DE VISSERIJ IN ZIJN KUSTZONE VAN 12 MIJL WERD VERBODEN .

    2 BIJ DE SEA FISH ( SPECIFIED UNITED KINGDOM WATERS ) ( PROHIBITION OF FISHING ) ORDER 1982 ( HIERNA : SEA FISH ORDER ) VERBOOD HET VERENIGD KONINKRIJK ' ' AAN IN DENEMARKEN GEREGISTREERDE VISSERSVAARTUIGEN , TE VISSEN IN DE GEDEELTEN VAN DE BRITSE VISSERIJZONE , GELEGEN BINNEN 12 MIJL VAN DE LAAGWATERLIJNEN VAN HET VERENIGD KONINKRIJK ' ' . OP 6 JANUARI 1983 WERD EEN DEENS VISSERSVAARTUIG DOOR EEN SCHIP VAN DE ROYAL NAVY ONDERSCHEPT TERWIJL HET IN DE KUSTZONE AAN HET VISSEN WAS . DE KAPITEIN VAN HET VAARTUIG , KENT KIRK , WERD DOOR DE NORTH SHIELDS MAGISTRATES COURT VEROORDEELD TOT EEN BOETE VAN UKL 30 000 . HIJ GING IN BEROEP BIJ DE CROWN COURT TE NEWCASTLE-UPON-TYNE EN VOERDE AAN , DAT HET VERENIGD KONINKRIJK NIET GERECHTIGD WAS OM DE SEA FISH ORDER IN WERKING TE DOEN TREDEN , EN DAT HIJ BIJGEVOLG GEEN OVERTREDING HAD BEGAAN .

    3 VAN OORDEEL , DAT EEN PREJUDICIELE BESLISSING VAN HET HOF VAN JUSTITIE NOODZAKELIJK IS OM TE KUNNEN BEOORDELEN , OF DE SEA FISCH ORDER VERENIGBAAR IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , HEEFT DE CROWN COURT DE BEHANDELING VAN DE ZAAK GESCHORST EN HET HOF DE VOLGENDE VRAAG GESTELD :

    ' ' HAD HET VERENIGD KONINKRIJK , GELET OP ALLE RELEVANTE BEPALINGEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT , NA 31 DECEMBER 1982 HET RECHT , DE SEA FISH ( SPECIFIED UNITED KINGDOM WATERS ) ( PROHIBITION OF FISHING ) ORDER 1982 IN WERKING TE DOEN TREDEN , VOORZOVER DAARBIJ ENKEL AAN IN DENEMARKEN GEREGISTREERDE VAARTUIGEN DE VISSERIJ IN VOEGE ALS IN DAT BESLUIT VERMELD WERD VERBODEN?

    ' '

    4 DEZE VRAAG STREKT ER IN WEZEN TOE TE VERNEMEN , TEN TIJDE VAN DE VASTSTELLING VAN DE SEA FISH ORDER HET GEMEENSCHAPSRECHT INZAKE DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ EEN LID-STAAT TOESTOND , AAN IN EEN BEPAALDE ANDERE LID-STAAT GEREGISTREERDE VAARTUIGEN DE VISSERIJ IN EEN BIJ VOORNOEMD BESLUIT AANGEWEZEN KUSTZONE TE VERBIEDEN .

    5 KIRK IS VAN OORDEEL - DAARBIJ GESTEUND DOOR DE DEENSE EN NEDERLANDSE REGERING - DAT DE REGELING DIE VOOR DE TOETREDINGSAKTE VAN 1972 GOLD , TEN VOLLE TOEPASSELIJK IS GEWORDEN NA DE BUITENWERKINGTREDING VAN DE AFWIJKINGEN DIE TIJDENS DE OP 31 DECEMBER 1982 VERSTREKEN OVERGANGSPERIODE WAREN TOEGESTAAN . DEZE REGELING , NEERGELEGD IN VERORDENING ( EEG ) NR . 101/76 VAN DE RAAD ( PB L 20 VAN 1976 , BLZ . 19 ), ZOU EEN DISCRIMINATIEVERBOD BEVATTEN ; DE UITSLUITING , INGEVOLGE DE SEA FISH ORDER , VAN DEENSE VAARTUIGEN , ZOU DERHALVE IN STRIJD ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

    6 ARTIKEL 7 EEG-VERDRAG BEPAALT , DAT BINNEN DE WERKINGSSFEER VAN DIT VERDRAG EN ONVERMINDERD DE BIJZONDERE BEPALINGEN , DAARIN GESTELD , ELKE DISCRIMINATIE OP GROND VAN NATIONALITEIT IS VERBODEN .

    7 VERORDENING ( EEG ) NR . 101/76 VAN DE RAAD HOUDENDE DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK STRUCTUURBELEID IN DE VISSERIJSECTOR , DIE IN DE PLAATS IS GEKOMEN VAN VERORDENING ( EEG ) NR . 2141/70 VAN DE RAAD VAN 20 OKTOBER 1970 ( PB L 236 VAN 1970 , BLZ . 1 ), BEPAALT IN ARTIKEL 2 , LID 1 , DAT IDENTIEK IS MET ARTIKEL 2 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 2141/70 , DAT DE IN ELK VAN DE LID-STATEN GELDENDE REGELING VOOR DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ IN HET GEDEELTE VAN DE ZEE DAT ONDER HUN SOEVEREINITEIT OF JURISDICTIE VALT , NIET MAG LEIDEN TOT VERSCHILLEN IN BEHANDELING TEN OPZICHTE VAN ANDERE LID-STATEN . MET NAME DIENEN DE LID-STATEN TE WAARBORGEN , DAT VOOR ALLE VISSERSVAARTUIGEN DIE ONDER DE VLAG VAN EEN DER LID-STATEN VAREN EN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENSCHAP STAAN INGESCHREVEN , GELIJKE VOORWAARDEN GELDEN TEN AANZIEN VAN DE TOEGANG TOT EN DE BEVISSING VAN DE VISGRONDEN IN BEDOELD GEDEELTE DER ZEE .

    8 ARTIKEL 100 , LID 1 , VAN DE TOETREDINGSAKTE VAN 1972 STOND DE LID-STATEN TOE OM TOT EN MET 31 DECEMBER 1982 VAN DEZE BEGINSELEN AF TE WIJKEN IN DIER VOEGE , DAT ZIJ DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ DOOR ORDERDANEN VAN ANDERE LID-STATEN IN HET GEDEELTE VAN DE ZEE DAT ONDER HUN SOEVEREINITEIT OF JURISDICTIE VIEL , MOCHTEN BEPERKEN BINNEN EEN GRENS DIE IN BEGINSEL OP 6 ZEEMIJL WAS VASTGESTELD .

    9 VOLGENS ARTIKEL 103 VAN DEZE AKTE MOEST DE RAAD VOOR 31 DECEMBER 1982 OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE DE BEPALINGEN BESTUDEREN DIE ZOUDEN KUNNEN VOLGEN OP DE AFWIJKINGEN DIE TOT EN MET 31 DECEMBER 1982 GOLDEN .

    10 HET GEWIJZIGDE VOORSTEL VOOR EEN VERORDENING VAN DE RAAD TOT INSTELLING VAN EEN COMMUNAUTAIRE REGELING VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN , DAT OP 11 JUNI 1982 DOOR DE COMMISSIE BIJ DE RAAD WAS INGEDIEND ( PB C 228 VAN 1982 , BLZ . 1 ), HIELD HET VOORSTEL IN OM DE ZONE WAARVOOR DE AFWIJKING VAN ARTIKEL 100 VAN DE TOETREDINGSAKTE GOLD , UIT TE BREIDEN TOT 12 MIJL EN TOT 31 DECEMBER 1992 TE HANDHAVEN .

    11 NADAT DE RAAD ER TIJDENS ZIJN VERGADERING VAN 21 DECEMBER 1982 NIET IN WAS GESLAAGD , HET VOORSTEL AAN TE NEMEN , LEGDE DE COMMISSIE DEZELFDE DAG EEN VERKLARING AF ( PB C 343 VAN 1982 , BLZ . 2 ) WAARIN ZIJ EROP WEES , DAT SINDS 1 JANUARI 1979 DE INSTANDHOUDING VAN DE VISBESTANDEN UITSLUITEND TOT DE BEVOEGDHEID VAN DE GEMEENSCHAP BEHOORDE , MAAR DAT DEZE ER NOG STEEDS NIET IN WAS GESLAAGD , EEN ALGEMENE INSTANDHOUDINGSREGELING VAST TE STELLEN . ZIJ VERKLAARDE VOORTS , DAT DE LID-STATEN NIET ALLEEN HET RECHT MAAR OOK DE PLICHT HADDEN , IN HET GEZAMENLIJKE BELANG TOT VASTSTELLING VAN DE NODIGE MAATREGELEN OVER TE GAAN . DAAROM VERZOCHT DE COMMISSIE ALLE LID-STATEN ,

    - HAAR ONVERWIJLD DE NATIONALE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN MEE TE DELEN DIE ZIJ VOORNEMENS WAREN TE TREFFEN , ONDER VOORBEHOUD VAN GOEDKEURING DAARVAN DOOR DE COMMISSIE , EN

    -MET HAAR SAMEN TE WERKEN OM TE BEREIKEN DAT DE VERSCHILLENDE NATIONALE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN ZOUDEN WORDEN GECOORDINEERD EN EEN BRUIKBARE , DOELMATIGE EN NIET-DISCRIMINERENDE OVERGANGSREGELING ZOUDEN VORMEN .

    12 OP 22 DECEMBER 1982 BRACHT HET VERENIGD KONINKRIJK DE SEA FISH ORDER TER KENNIS VAN DE COMMISSIE , DIE BIJ BESCHIKKING VAN 5 JANUARI 1983 ( PB L 12 , VAN 1983 , BLZ . 50 ) HAAR GOEDKEURING GAF . DE COMMISSIE VERKLAARDE IN DIE BESCHIKKING , DAT DE TOESTEMMING SLECHTS ' ' VOORLOPIG ' ' GOLD , TOT 26 JANUARI 1983 , EN NIET VOORUITLIEP OP EEN LATERE BEOORDELING VAN DE INHOUD VAN DE MAATREGEL . IN DE CONSIDERANS WEES DE COMMISSIE EROP , DAT ' ' SOMMIGE LID-STATEN NATIONALE MAATREGELEN . . . TER KENNIS VAN DE COMMISSIE ( HADDEN ) GEBRACHT . . ., TERWIJL BELGIE , DENEMARKEN EN GRIEKENLAND GEEN DERGELIJKE MAATREGELEN TER KENNIS ( HADDEN ) GEBRACHT ' ' , EN BEKLEMTOONDE ZIJ , DAT DE BESCHIKKING WAS VASTGESTELD ' ' OM REDENEN VAN OPENBARE ORDE ' ' , TENEINDE TE ' ' VOORKOMEN DAT TIJDENS DE GENOEMDE PERIODE . . . CONFLICTSITUATIES ( ZOUDEN ) ONTSTAAN WEGENS HET ONTBREKEN VAN ENIGE REGELING TEN AANZIEN VAN DE VISSERIJACTIVITEITEN IN DE WATEREN VAN DE GEMEENSCHAP ' ' .

    13 OP 25 JANUARI 1983 HEEFT DE RAAD VERORDENING ( EG ) NR . 170/83 VASTGESTELD TOT INSTELLING VAN EEN COMMUNAUTAIRE REGELING VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN ( PB L 24 , VAN 1983 , BLZ . 1 ), WAARVAN ARTIKEL 6 , LID 1 , MET TERUGWERKENDE KRACHT TOT 1 JANUARI 1983 VOOR EEN NIEUWE PERIODE VAN TIEN JAAR DE HANDHAVING VAN DE IN ARTIKEL 100 VAN DE TOETREDINGSAKTE VASTGESTELDE AFWIJKENDE REGELING TOESTAAT EN DE KUSTZONES VAN 6 OP 12 ZEEMIJL BRENGT . DE FEITEN VAN HET HOOFDGEDING HEBBEN ZICH IN DE TUSSENLIGGENDE PERIODE VAN 1 TOT 25 JANUARI 1983 VOORGEDAAN .

    14 BLIJKENS VOORNOEMDE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 100 EN 103 VAN DE TOETREDINGSAKTE WAS DE GELDIGHEIDSDUUR VAN DE MAATREGELEN DIE AAN EEN FUNDAMENTEEL BEGINSEL VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT - HET DISCRIMINATIEVERBOD - DEROGEERDEN , BEPERKT TOT DE OVERGANGSPERIODE , EN WAS DE BEVOEGDHEID OM DAARNA BEPALINGEN VAST TE STELLEN , TOEVERTROUWD AAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN , MET NAME DE RAAD .

    15 DAT DE RAAD ER NIET IN WAS GESLAAGD , BINNEN DE IN ARTIKEL 103 GETELDE TERMIJN DERGELIJKE BEPALINGEN VAST TE STELLEN , VERLEENDE DE LID-STATEN NIET HET RECHT OM IN ZIJN PLAATS TE HANDELEN , MET NAME DOOR DE AFWIJKENDE REGELING LANGER TE HANDHAVEN DAN WAS TOEGESTAAN .

    16 BIJGEVOLG WAS TEN TIJDE VAN DE FEITEN VAN HET HOOFDGEDING ARTIKEL 2 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 101/76 , VOLGENS HETWELK TEN AANZIEN VAN DE TOEGANG TOT WATEREN VALLENDE ONDER DE JURISDICTIE VAN DE LID-STATEN GELIJKE VOORWAARDEN HADDEN TE GELDEN EN BIJGEVOLG ELKE DISCRIMINATIE VAN ONDERDANEN VAN LID-STATEN OP GROND VAN DE NATIONALITEIT MOEST WORDEN OPGEHEVEN , TEN VOLLE TOEPASSELIJK .

    17 DE REGERING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN DE COMMISSIE BETOGEN DAT INGEVOLGE HET UITBLIJVEN , NA HET VERSTRIJKEN VAN DE OVERGANGSPERIODE , VAN DE IN ARTIKEL 103 VAN DE TOETREDINGSAKTE BEDOELDE MAATREGELEN , EEN RECHTSVACUUM WAS ONTSTAAN WAARIN , ALDUS HET ARREST VAN HET HOF VAN 5 MEI 1981 ( ZAAK 804/79 , COMMISSIE T . VERENIGD KONINKRIJK , JURISPR . 1981 , BLZ . 1045 ), DE LID-STATEN ALS BEHEERDERS VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK BELANG MET DOOR DE COMMISSIE GOEDGEKEURDE MAATREGELEN MOCHTEN VOORZIEN .

    18 IN VOORNOEMD ARREST VAN 5 MEI 1981 VERKLAARDE HET HOF DAT , BIJ GEBREKE VAN GEMEENSCHAPSBEPALINGEN , DE LID-STATEN HET RECHT HADDEN OM VOORLOPIGE MAATREGELEN TOT INSTANDHOUDING VAN DE VISBESTANDEN TE TREFFEN , TENEINDE ONHERSTELBARE , MET DE DOELEINDEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK INSTANDHOUDINGSBELEID STRIJDIGE SCHADE TE VOORKOMEN .

    19 OFSCHOON , GELIJK DE REGERING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK OPMERKT , EEN TOEGANGSREGELING IN BEPAALDE GEVALLEN TOT DE GEWENSTE INSTANDHOUDING VAN DE VISBESTANDEN KAN BIJDRAGEN , STAAT VAST DAT DIT NIET HET DOEL WAS VAN DE LITIGIEUZE MAATREGEL . NATIONALE MAATREGELEN DIE DE TOEGANG TOT DE NATIONALE WATEREN VERBIEDEN EN NIET OP DE INSTANDHOUDING ZIJN GERICHT , VALLEN NIET ONDER DE BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN OM VOORLOPIGE INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN TE TREFFEN , ZOALS DOOR HET HOF ERKEND IN VOORNOEMD ARRETS VAN 5 MEI 1981 .

    20 DE COMMISSIE VOERT EVENWEL AAN , DAT DE LID-STATEN MAATREGELEN ALS DE SEA FISH ORDER MOCHTEN VASTSTELLEN KRACHTENS ARTIKEL 6 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 170/83 VAN 25 JANUARI 1983 , DAT MET TERUGWERKENDE KRACHT TOT 1 JANUARI 1983 VOOR EEN NIEUWE PERIODE VAN TIEN JAAR DE HANDHAVING VAN DE IN ARTIKEL 100 VAN DE TOETREDINGSAKTE VAN 1972 VASTGESTELDE AFWIJKENDE REGELING TOESTAAT EN DE KUSTZONES VAN 6 OP 12 ZEEMIJL BRENGT .

    21 ZONDER NA TE GAAN , OF DE TERUGWERKENDE KRACHT VAN ARTIKEL 6 , LID 1 , VAN DEZE VERORDENING IN HET ALGEMEEN TOELAATBAAR IS , KAN WORDEN VOLSTAAN MET EROP TE WIJZEN , DAT DIE TERUGWERKENDE KRACHT IN GEEN GEVAL KAN LEIDEN TOT RECHTVAARDIGING ACHTERAF VAN NATIONALE MAATREGELEN VAN STRAFRECHTELIJKE AARD , DIE SANCTIES OPLEGGEN VOOR EEN HANDELING DIE NIET STRAFBAAR WAS OP HET OGENBLIK WAAROP ZIJ WERD VERRICHT . DIT LAATSTE ZOU HET GEVAL ZIJN , INDIEN OP HET TIJDSTIP VAN DE HANDELING DIE TOT EEN STRAFRECHTELIJKE SANCTIE HEEFT GELEID , DE NATIONALE MAATREGEL ONGELDIG WAS WEGENS ONVERENIGBAARHEID MET HET GEMEENSCHAPSRECHT .

    22 HET BEGINSEL DAT STRAFBEPALINGEN GEEN TERUGWERKENDE KRACHT MOGEN HEBBEN , IS EEN BEGINSEL DAT DE RECHTSSTELSELS VAN ALLE LID-STATEN GEMEEN HEBBEN EN IS IN ARTIKEL 7 VAN HET EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS EN DE FUNDAMENTELE VRIJHEDEN ALS GRONDRECHT ERKEND . HET IS EEN VAN DE ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN WAARVAN HET HOF DE EERBIEDIGING VERZEKERT .

    23 BIJGEVOLG KAN DE TERUGWERKENDE KRACHT VAN ARTIKEL 6 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 170/83 NIET WORDEN GEACHT NATIONALE MAATREGELEN DIE TEN TIJDE VAN DE FEITEN IN GEDING STRAFRECHTELIJKE SANCTIES OPLEGDEN , ACHTERAF TE RECHTVAARDIGEN , INDIEN DIE MAATREGELEN ONGELDIG WAREN .

    24 MITSDIEN STOND TEN TIJDE VAN DE AFKONDIGING VAN DE SEA FISH ( SPECIFIED UNITED KINGDOM WATERS ) ( PROHIBITION OF FISHING ) ORDER 1982 HET GEMEENSCHAPSRECHT INZAKE DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ HET EEN LID-STAAT NIET TOE , IN EEN BEPAALDE ANDERE LID-STAAT GEREGISTREERDE VAARTUIGEN DE VISSERIJ IN EEN BIJ GENOEMD BESLUIT AANGEWEZEN KUSTZONE WAARVOOR GEEN INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN GOLDEN , TE VERBIEDEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    25 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DENEMARKEN , HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN EN HET VERENIGD KONINKRIJK EN DOOR DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ,

    UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE CROWN COURT TE NEWCASTLE-UPON-TYNE BIJ BESCHIKKING VAN 9 MAART 1983 GESTELDE VRAAG , VERKLAART VOOR RECHT :

    TEN TIJDE VAN DE AFKONDIGING VAN DE SEA FISH ( SPECIFIED UNITED KINGDOM WATERS ) ( PROHIBITION OF FISHING ) ORDER 1982 STOND HET GEMEENSCHAPSRECHT BETREFFENDE DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ HET EEN LID-STAAT NIET TOE , IN EEN BEPAALDE ANDERE LID-STAAT GEREGISTREERDE VAARTUIGEN DE VISSERIJ IN EEN BIJ GENOEMD BESLUIT AANGEWEZEN KUSTZONE WAARVOOR GEEN INSTANDHOUDINGSMAATREGELEN GOLDEN , TE VERBIEDEN .

    Top