This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61982CJ0237
Judgment of the Court of 7 February 1984. # Jongeneel Kaas BV and others v State of the Netherlands and Stichting Centraal Orgaan Zuivelcontrole. # Reference for a preliminary ruling: Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage - Netherlands. # National rules in the cheese sector. # Case 237/82.
Arrest van het Hof van 7 februari 1984.
Jongeneel Kaas BV en anderen tegen Staat der Nederlanden en Stichting Centraal Orgaan Zuivelcontrole.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage - Nederland.
Nationale regelingen in de sector kaas.
Zaak 237/82.
Arrest van het Hof van 7 februari 1984.
Jongeneel Kaas BV en anderen tegen Staat der Nederlanden en Stichting Centraal Orgaan Zuivelcontrole.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage - Nederland.
Nationale regelingen in de sector kaas.
Zaak 237/82.
Jurisprudentie 1984 -00483
ECLI identifier: ECLI:EU:C:1984:44
ARREST VAN HET HOF VAN 7 FEBRUARI 1984. - JONGENEEL KAAS BV EN ANDEREN TEGEN STAAT DER NEDERLANDEN EN STICHTING CENTRAAL ORGAAN ZUIVELCONTROLE. - VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE'S-GRAVENHAGE. - NATIONALE REGELINGEN IN DE SECTOR KAAS. - ZAAK 237/82.
Jurisprudentie 1984 bladzijde 00483
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00143
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00489
Finse bijz. uitgave bladzijde 00469
Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum
1 . PREJUDICIELE VRAGEN - BEVOEGDHEID VAN HOF - GRENZEN
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 177 )
2 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - LID-STATEN - INBREUK OP GEMEENSCHAPSREGELING - VERBOD
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 40 )
3 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - MELK EN ZUIVELPRODUKTEN - KAAS - NATIONALE KWALITEITSVOORSCHRIFTEN - VERBOD OP BEREIDING VAN BEPAALDE KAASSOORTEN - TOELAATBAARHEID
( VERORDENING NR . 804/68 VAN DE RAAD )
4 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VOORSCHRIFTEN DIE TOT DOEL HEBBEN KWALITEIT VAN NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN - TOELAATBAARHEID
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )
5 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE UITVOERBEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - KWALITEITSVOORSCHRIFTEN VOOR KAASBEREIDING - TOELAATBAARHEID
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 34 )
6 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE UITVOERBEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN EN BEWIJSSTUKKEN - TOELAATBAARHEID - VOORWAARDEN
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 34 )
7 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - MELK EN ZUIVELPRODUKTEN - KAASPRODUCENTEN - NATIONALE REGELING DIE VERPLICHT TOT AANSLUITING BIJ CONTROLE-ORGAAN - TOELAATBAARHEID - VOORWAARDE
( VERORDENING NR . 804/68 VAN DE RAAD )
1 . HET STAAT NIET AAN HET HOF , ZICH IN HET KADER VAN ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG UIT TE SPREKEN OVER DE VERENIGBAARHEID VAN DE BEPALINGEN VAN EEN NATIONALE WET MET HET VERDRAG , DOCH HET IS WEL BEVOEGD OM DE NATIONALE RECHTER ALLE UITLEGGINGSGEGEVENS MET BETREKKING TOT HET GEMEENSCHAPSRECHT TE VERSCHAFFEN , DIE DEZE IN STAAT KUNNEN STELLEN DIE VERENIGBAARHEID TE BEOORDELEN .
2 . WANNEER DE GEMEENSCHAP KRACHTENS ARTIKEL 40 EEG-VERDRAG EEN REGELING VOOR DE TOTSTANDKOMING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN EEN BEPAALDE SECTOR HEEFT VASTGESTELD , DIENEN DE LID-STATEN ZICH TE ONTHOUDEN VAN ELKE MAATREGEL MET DE STREKKING DAARVAN AF TE WIJKEN OF ER INBREUK OP TE MAKEN .
3 . WAAR ELK COMMUNAUTAIR VOORSCHRIFT OMTRENT DE KWALITEIT VAN KAASPRODUKTEN ONTBREEKT , HEBBEN DE LID-STATEN DE BEVOEGDHEID BEHOUDEN OM DE OP HUN GRONDGEBIED GEVESTIGDE KAASPRODUCENTEN DERGELIJKE VOORSCHRIFTEN OP TE LEGGEN . DEZE BEVOEGDHEID BETREFT NIET ENKEL VOORSCHRIFTEN DIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT OF VAN DE VOLKSGEZONDHEID NOODZAKELIJK WORDEN GEACHT , MAAR OOK DIE WELKE DE LID-STAAT WENSELIJK ACHT TER BEVORDERING VAN DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTIE . DIE VOORSCHRIFTEN MOGEN ECHTER NIET TOT DISCRIMINATIE VAN INGEVOERDE PRODUKTEN LEIDEN OF DE INVOER VAN PRODUKTEN UIT ANDERE LID-STATEN BELEMMEREN .
GEZIEN DE ZEER BEPERKTE STREKKING VAN DE COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN TER ONDERSTEUNING VAN DE KAASMARKT , ZIJN NATIONALE MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN DE KWALITEIT , WAARONDER EEN VERBOD OP DE BEREIDING VAN ANDERE SOORTEN OF KWALITEITEN DAN IN DE NATIONALE REGELING ZIJN VERMELD , DAARMEE NIET ONVERENIGBAAR .
4 . ARTIKEL 30 VERZET ZICH NIET TEGEN DE VASTSTELLING VAN NATIONALE VOORSCHRIFTEN DIE , ZONDER AAN INGEVOERDE PRODUKTEN TE RAKEN , TOT DOEL HEBBEN DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN OM DEZE VOOR DE CONSUMENTEN AANTREKKELIJKER TE MAKEN . EEN DERGELIJKE MAATREGEL STROOKT IMMERS MET HET VEREISTE VAN EEN GEZONDE EN EERLIJKE MEDEDINGING ZOALS VERLANGD DOOR HET VERDRAG .
5 . ARTIKEL 34 EEG-VERDRAG HEEFT BETREKKING OP NATIONALE MAATREGELEN DIE EEN SPECIFIEKE BEPERKING VAN HET UITGAAND GOEDERENVERKEER TEN DOEL OF TOT GEVOLG HEBBEN EN ALDUS TOT EEN ONGELIJKE BEHANDELING VAN DE BINNENLANDSE HANDEL EN DE UITVOERHANDEL VAN EEN LID-STAAT LEIDEN , WAARDOOR AAN DE NATIONALE PRODUKTIE OF DE BINNENLANDSE MARKT VAN DE BETROKKEN LID-STAAT EEN BIJZONDER VOORDEEL WORDT VERZEKERD .
DIT IS ECHTER NIET HET GEVAL MET BEPALINGEN DIE MINIMUM-KWALITEITSNORMEN VOOR DE KAASBEREIDING BEHELZEN , ZONDER ONDERSCHEID TE MAKEN NAAR GELANG DE KAAS VOOR DE BINNENLANDSE MARKT DAN WEL VOOR UITVOER IS BESTEMD .
6 . ARTIKEL 34 EEG-VERDRAG VERZET ZICH NIET TEGEN EEN BEPALING VAN NATIONAAL RECHT , DIE DE PRODUCENTEN VERPLICHT TOT HET AANBRENGEN VAN EEN CONTROLEMERK TEN BEWIJZE DAT AAN DE NATIONALE KWALITEITSVOORSCHRIFTEN IS VOLDAAN , WANNEER DEZE VERPLICHTING ZONDER ONDERSCHEID GELDT VOOR NATIONALE PRODUKTEN DIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT IN DE HANDEL WORDEN GEBRACHT , EN DIE WELKE VOOR UITVOER ZIJN BESTEMD .
ARTIKEL 34 STAAT EVENMIN IN DE WEG AAN EEN NATIONALE BEPALING , VOLGENS WELKE VAN ALLE VOOR BINNENLANDSE CONSUMPTIE DAN WEL VOOR UITVOER BESTEMDE PRODUKTEN STEEKPROEVEN WORDEN GENOMEN DOOR EEN CONTROLEORGAAN , DAT VERVOLGENS EEN ATTEST AFGEEFT MET HET RESULTAAT VAN DEZE CONTROLE .
7 . VERORDENING NR . 804/68 MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ EEN LID-STAAT NIET BELET DE KAASPRODUCENTEN TOT AANSLUITING BIJ EEN CONTROLEORGAAN TE VERPLICHTEN , MITS DE DOELSTELLINGEN VAN DIT ORGAAN IN OVEREENSTEMMING ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT EN HET IN HET VERKEER BRENGEN , VERDER VERHANDELEN , INVOEREN , UITVOEREN OF TEN UITVOER AANBIEDEN VAN KAASPRODUKTEN NIET ENKEL IS TOEGESTAAN AAN DEGENEN DIE BIJ HET ORGAAN ZIJN AANGESLOTEN .
IN ZAAK 237/82 ,
BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ' S-GRAVENHAGE , IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN
JONGENEEL KAAS BV , TE BODEGRAVEN , EN 14 ANDEREN
EN
STAAT DER NEDERLANDEN EN STICHTING CENTRAAL ORGAAN ZUIVELCONTROLE ,
OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN VERORDENING ( EEG ) NR . 804/68 VAN DE RAAD VAN 27 JUNI 1968 ( PB L 148 VAN 1968 , BLZ . 13 ) EN VAN DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG ,
1 BIJ BESCHIKKING VAN 14 SEPTEMBER 1982 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 22 SEPTEMBER DAAROPVOLGENDE , HEEFT DE PRESIDENT VAN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ' S-GRAVENHAGE KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VIER PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN VERORDENING NR . 804/68 VAN DE RAAD VAN 27 JUNI 1968 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR MELK EN ZUIVELPRODUKTEN ( PB L 148 VAN 1968 , BLZ . 13 ), ALSOOK VAN DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG , TENEINDE TE KUNNEN BEOORDELEN OF DE NEDERLANDSE REGELING BETREFFENDE DE BEREIDING VAN KAAS VERENIGBAAR IS MET DEZE BEPALINGEN .
2 BEDOELDE REGELING , IN WERKING GETREDEN OP 1 JULI 1982 , IS VASTGESTELD KRACHTENS DE LANDBOUWKWALITEITSWET VAN 8 APRIL 1971 ( STBL . 1971 , 371 ), DIE DE VASTSTELLING BEOOGT VAN KWALITEITSVOORSCHRIFTEN VOOR VOORTBRENGSELEN VAN DE LANDBOUW EN VISSERIJ . ZIJ OMVAT HET LANDBOUWKWALITEITSBESLUIT KAASPRODUKTEN ( STBL . 1981 , 726 ) EN DE LANDBOUWKWALITEITSBESCHIKKING KAASPRODUKTEN ( STCRT . 1981 , 251 ).
3 ONDERDEEL VAN DE REGELING IS EEN LIMITATIEVE LIJST VAN DE KAASSOORTEN DIE IN NEDERLAND MOGEN WORDEN GEPRODUCEERD . DEZE LIJST BEVAT IN HOOFDZAAK TRADITIONELE NEDERLANDSE KAASSOORTEN , ZOALS GOUDSE EN EDAMMER KAAS , EN VERDER OOK CHEDDAR EN FETA . VOOR IEDERE KAASSOORT GELDEN NAUWKEURIGE VOORSCHRIFTEN EN HET IS VERBODEN KAAS TE PRODUCEREN DIE DAARAAN NIET VOLDOET .
4 HET TOEZICHT OP DE NALEVING VAN DE KWALITEITSVOORSCHRIFTEN WORDT UITGEOEFEND DOOR DE STICHTING CENTRAAL ORGAAN ZUIVELCONTROLE ( HIERNA : COZ ), EEN PRIVAATRECHTELIJK ORGAAN WAARBIJ IEDERE PRODUCENT VAN FABRIEKSKAAS ZICH MOET AANSLUITEN . TER DEKKING VAN DE KOSTEN VAN TOEZICHT EN KEURING LEGT HET COZ DE AANGESLOTENEN HEFFINGEN OP . ELKE KAAS MOET OVEREENKOMSTIG DE DOOR HET COZ VASTGESTELDE REGELS ZIJN VOORZIEN VAN EEN MERK ; BOVENDIEN WORDT DE KAAS STEEKPROEFSGEWIJS GECONTROLEERD .
5 VORENOMSCHREVEN REGELING WORDT BETWIST DOOR VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING , ALLEN GROOTHANDELAARS IN KAAS , DIE ZE IN MEER DAN EEN OPZICHT IN STRIJD ACHTEN MET VERORDENING NR . 804/68 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR MELK- EN ZUIVELPRODUKTEN , ALSOOK MET DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG , BETREFFENDE MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING ALS KWANTITATIEVE INVOER- EN UITVOERBEPERKINGEN . NADAT ZIJ EEN KORT GEDING AANHANGIG HADDEN GEMAAKT BIJ DE PRESIDENT VAN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK , HEEFT DEZE ZICH TOT HET HOF GEWEND MET HET VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN GENOEMDE BEPALINGEN . DE AAN HET HOF GESTELDE VRAGEN LUIDEN ALS VOLGT :
' ' A ) DIENT DE EERDERGENOEMDE VERORDENING ( EEG ) NR . 804/68 TE WORDEN UITGELEGD IN DIE ZIN , DAT HET DE LID-STAAT NEDERLAND BELET OM MET HET OOG OP HET BEVORDEREN VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING TE TREFFEN INZAKE DE KWALITEIT VAN DEZE PRODUKTEN , GELIJK IS VERVAT IN DE ( ONDER 2 , 3 EN 4 SUPRA ) GENOEMDE WETTELIJKE REGELINGEN?
B)INDIEN VRAAG A ONTKENNEND WORDT BEANTWOORD , DIENT DAN ARTIKEL 30 DAN WEL ARTIKEL 34 VAN HET EEG-VERDRAG TE WORDEN UITGELEGD IN DIE ZIN , DAT HET DE LID-STAAT NEDERLAND BELET OM MET HET OOG OP HET BEVORDEREN VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING TE TREFFEN INZAKE DE KWALITEIT VAN DEZE PRODUKTEN , GELIJK DEZE IS VERVAT IN DE ( ONDER 2 , 3 EN 4 SUPRA ) GENOEMDE WETTELIJKE REGELINGEN?
C)INDIEN OOK VRAAG B ONTKENNEND WORDT BEANTWOORD , DIENT DAN DE SUB A GENOEMDE VERORDENING DAN WEL DE SUB B GENOEMDE ARTIKELEN ALDUS TE WORDEN UITGELEGD , DAT HET DE LID-STAAT NEDERLAND BELET EEN REGELING TE TREFFEN VOLGENS WELKE HET BEDRIJFSMATIG BEREIDEN VAN KAASPRODUKTEN UITSLUITEND IS TOEGESTAAN AAN AANGESLOTENEN BIJ EEN CONTROLE-INSTELLING , GELIJK ZULKS IS BEPAALD IN ARTIKEL 12 VAN HET LANDBOUWKWALITEITSBESLUIT KAASPRODUKTEN?
D)KOMT AAN ALGEMENE RECHTSBEGINSELEN , EN MET NAME AAN EEN , EVENREDIGHEIDSBEGINSEL ' , ALS WAAROP EISERESSEN DOELEN , RECHTSTREEKSE WERKING TOE IN EEN GEDING ALS HET ONDERHAVIGE?
' '
6 AL AANSTONDS ZIJ OPGEMERKT DAT HET NIET AAN HET HOF STAAT , ZICH IN HET KADER VAN ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG UIT TE SPREKEN OVER DE VERENIGBAARHEID VAN DE BEPALINGEN VAN EEN NATIONALE WET MET HET VERDRAG , DOCH DAT HET WEL BEVOEGD IS OM DE NATIONALE RECHTER ALLE UITLEGGINGSGEGEVENS MET BETREKKING TOT HET GEMEENSCHAPSRECHT TE VERSCHAFFEN , DIE DEZE IN STAAT KUNNEN STELLEN DIE VERENIGBAARHEID TE BEOORDELEN .
7 TEVENS ZIJ ER VOORAF OP GEWEZEN , DAT BLIJKENS HET DOSSIER EN DE TER TERECHTZITTING AAN HET HOF VERSTREKTE TOELICHTINGEN , DE VOORMELDE NEDERLANDSE WETTELIJKE BEPALINGEN ENKEL TOT DE KAASPRODUCENTEN ZIJN GERICHT , ZODAT ZIJ DE INVOER VAN KAAS IN NEDERLAND NIET BEINVLOEDEN , TERWIJL ZIJ ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING ZIJN OP DE GEHELE NEDERLANDSE KAASPRODUKTIE , ONGEACHT DE BESTEMMING VAN DE KAAS .
DE EERSTE VRAAG - VERORDENING NR . 804/68
8 DEZE VRAAG STREKT ER IN DE EERSTE PLAATS TOE TE VERNEMEN , OF DE LID-STATEN - NA DE VASTSTELLING VAN DE VERORDENING HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING VAN DE KAASMARKT - NOG IN DE WERKING VAN DEZE MARKT MOGEN INGRIJPEN , EN INZONDERHEID OF ZIJ MAATREGELEN MOGEN NEMEN DIE HETZELFDE DOEL HEBBEN ALS DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING , MET NAME OP HET GEBIED VAN DE AFZETBEVORDERING . SUBSIDIAIR WORDT GEVRAAGD OF , ZO DE LID-STATEN NOG BEVOEGD ZOUDEN ZIJN OM DERGELIJKE MAATREGELEN TE NEMEN , EEN REGELING ALS DE ONDERHAVIGE INTERFEREERT MET DE DOELSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING .
9 TER BEANTWOORDING VAN DEZE VRAAG MOET DE WERKING WORDEN ONDERZOCHT VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING VAN DE KAASMARKT , ZOALS NEERGELEGD IN VERORDENING NR . 804/68 . DEZE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING BEVAT IN HAAR HUIDIGE VORM MET BETREKKING TOT KAAS GEEN VOORSCHRIFTEN INZAKE AANDUIDINGEN EN KWALITEIT EN , BEHALVE VOOR GRANA-PADANO EN PARMIGIANO-REGGIANO , EVENMIN EEN INTERVENTIEREGELING . VOOR PROVOLONE EN BEWAARKAAS GELDEN MARKTONDERSTEUNENDE MAATREGELEN IN DE VORM VAN STEUN AAN PARTICULIERE OPSLAG . IN DE BETREKKINGEN MET DERDE LANDEN WORDEN HEFFINGEN BIJ INVOER EN RESTITUTIES BIJ UITVOER TOEGEPAST . DIT STELSEL ONDERSCHEIDT ZICH DUS VAN ANDERE MARKTORDENINGEN , DIE TEN DOEL HEBBEN EEN BEPAALD PRIJSPEIL OP DE MARKT TE HANDHAVEN DOOR MIDDEL VAN INTERVENTIEAANKOPEN OF , MINDER RECHTSTREEKS , VASTSTELLING VAN MINIMUM-KWALITEITSEISEN .
10 WAT DE BEVOEGDHEDEN VAN DE LID-STATEN BETREFT , BETOGEN VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING , DAT DE LID-STATEN GEEN MAATREGELEN MOGEN NEMEN DIE HETZELFDE DOEL HEBBEN ALS DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING , MET NAME OP HET GEBIED VAN DE AFZETBEVORDERING . VAN HAAR KANT IS DE COMMISSIE VAN OORDEEL , DAT DE BEPERKING VAN DE LIJST VAN TOEGELATEN KAASSOORTEN INBREUK MAAKT OP DE EXCLUSIEVE BEVOEGDHEID VAN DE GEMEENSCHAP OM DE VRIJE TOEGANG TOT DE MARKT TE REGELEN . HET VERBOD OM KAAS TE PRODUCEREN EN TE VERHANDELEN DIE NIET DE VOORGESCHREVEN KENMERKEN VERTOONT , ZOU NEERKOMEN OP EEN PRODUKTIEBEPERKENDE MAATREGEL DIE DEZELFDE WERKING HEEFT ALS EEN INTERVENTIEMAATREGEL EN WAARVOOR BIJGEVOLG ALLEEN DE GEMEENSCHAP BEVOEGD IS .
11 VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING EN DE COMMISSIE ZIJN VOORTS VAN MENING , DAT MAATREGELEN ALS DIE WAAROM HET IN HET HOOFDGEDING GAAT , DE GOEDE WERKING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING BELEMMEREN . IN DE EERSTE PLAATS ZOU DE BEPERKING VAN DE LIJST VAN TOEGESTANE KAASSOORTEN IN STRIJD ZIJN MET HET BEGINSEL VAN DE OPEN MARKT WAARTOE ELKE PRODUCENT VRIJE TOEGANG HEEFT . IN DE TWEEDE PLAATS ZOU DEZE BEPERKING VOLGENS DE COMMISSIE INDRUISEN TEGEN HET BELEID VAN DE GEMEENSCHAP OM DOOR DIVERSIFICATIE VAN HET AANBOD DE VRAAG NAAR KAAS ZOVEEL MOGELIJK TE VERGROTEN . TENSLOTTE ZOUDEN DE BEPERKINGEN TOT GEVOLG HEBBEN , DAT DE COMMUNAUTAIRE INTERVENTIEMAATREGELEN , DE STEUN AAN PARTICULIERE OPSLAG EN DE RESTITUTIES BIJ DE UITVOER IN NEDERLAND NIET KUNNEN FUNCTIONEREN .
12 DEZE STELLING KAN NIET WORDEN AANVAARD . VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK VAN HET HOF DIENEN DE LID-STATEN , WANNEER DE GEMEENSCHAP KRACHTENS ARTIKEL 40 EEG-VERDRAG EEN REGELING VOOR DE TOTSTANDKOMING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN EEN BEPAALDE SECTOR HEEFT VASTGESTELD , ZICH TE ONTHOUDEN VAN ELKE MAATREGEL MET DE STREKKING DAARVAN AF TE WIJKEN OF ER INBREUK OP TE MAKEN ( ARREST VAN 22 . 6 . 1979 , ZAAK 177/78 , PIGS AND BACON COMMISSION , JURISPR . 1979 , BLZ . 2161 ).
13 UIT HET STILZWIJGEN VAN DE BETROKKEN REGELING MET BETREKKING TOT DE AANDUIDINGEN EN DE KWALITEIT VAN KAAS , KAN ECHTER NIET WORDEN AFGELEID DAT DE GEMEENSCHAP , BEWUST EN ONONTKOOMBAAR , HEEFT BESLOTEN DE LID-STATEN TE VERPLICHTEN IN DE BETROKKEN SECTOR EEN STELSEL VAN VOLSTREKTE PRODUKTIEVRIJHEID IN ACHT TE NEMEN . WAAR ELK COMMUNAUTAIR VOORSCHRIFT OMTRENT DE KWALITEIT VAN KAASPRODUKTEN ONTBREEKT , IS HET HOF VAN OORDEEL , DAT DE LID-STATEN DE BEVOEGDHEID HEBBEN BEHOUDEN OM DE OP HUN GRONDGEBIED GEVESTIGDE KAASPRODUCENTEN DERGELIJKE VOORSCHRIFTEN OP TE LEGGEN . DEZE BEVOEGDHEID BETREFT NIET ENKEL VOORSCHRIFTEN DIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT OF VAN DE VOLKSGEZONDHEID NOODZAKELIJK WORDEN GEACHT , MAAR OOK DIE WELKE DE LID-STAAT WENSELIJK ACHT TER BEVORDERING VAN DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTIE . DIE VOORSCHRIFTEN MOGEN ECHTER NIET TOT DISCRIMINATIE VAN INGEVOERDE PRODUKTEN LEIDEN OF DE INVOER VAN PRODUKTEN UIT ANDERE LID-STATEN BELEMMEREN . TENSLOTTE ZIJ OPGEMERKT DAT , IN AFWACHTING VAN COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN , EEN NATIONALE KWALITEITSREGELING HET MOGELIJK MAAKT DE DOELSTELLINGEN VAN ARTIKEL 39 EEG-VERDRAG EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING TE VERWEZENLIJKEN EN DE REEDS DOOR DE GEMEENSCHAP GENOMEN MAATREGELEN TE CONCRETISEREN .
14 AF TE WIJZEN IS OOK HET STANDPUNT VAN DE COMMISSIE , DAT HET VERBOD OM ANDERE DAN DE IN DE NATIONALE REGELING LIMITATIEF OPGESOMDE KAASSOORTEN TE BEREIDEN , ERTOE LEIDT DAT ZIJ VAN DE DOOR DE COMMUNAUTAIRE REGELING GEBODEN INTERVENTIEMOGELIJKHEDEN WORDEN UITGESLOTEN , EN DAT BIJGEVOLG DE GOEDE WERKING VAN DIE REGELING WORDT BELEMMERD . HET INTERVENTIEMECHANISME HEEFT IMMERS TOT DOEL , HET EVENWICHT TUSSEN VRAAG EN AANBOD TE HERSTELLEN , EN EEN NATIONALE WETTELIJKE REGELING DIE DE VRAAG OP LANGERE TERMIJN WIL STIMULEREN DOOR DE NATIONALE KAASPRODUKTIE VOOR DE CONSUMENT AANTREKKELIJKER TE MAKEN , STREEFT IN BEGINSEL EEN ZELFDE DOEL NA . GEZIEN DE ZEER BEPERKTE STREKKING VAN DE COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN TER ONDERSTEUNING VAN DE KAASMARKT , ZIJN NATIONALE MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN DE KWALITEIT , WAARONDER EEN VERBOD OP DE BEREIDING VAN ANDERE SOORTEN OF KWALITEITEN DAN IN DE NATIONALE REGELING ZIJN VERMELD , DAARMEE NIET ONVERENIGBAAR .
15 AL EVENMIN AANVAARDBAAR IS HET ARGUMENT VAN DE COMMISSIE , DAT EEN NATIONALE REGELING DIE DE BEREIDING VAN KAAS VAN MINDERE DAN DE VOORGESCHREVEN KWALITEIT VERBIEDT , IN DE WEG STAAT AAN HET COMMUNAUTAIRE BELEID OM DOOR EEN VERBREDING VAN HET IN DE VERSCHILLENDE LID-STATEN AANGEBODEN KAASASSORTIMENT DE VRAAG TE VERGROTEN . IMMERS , NOCH UIT HET STELSEL NOCH UIT DE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 804/68 VOLGT DAT , IN HET KADER VAN DE MARKTORDENING EN TER VERWEZENLIJKING VAN DE DOELSTELLINGEN ERVAN , DE VERGROTING VAN DE VRAAG NAAR ZUIVELPRODUKTEN BIJ VOORKEUR MOET WORDEN NAGESTREEFD DOOR UITBREIDING VAN HET AANGEBODEN ASSORTIMENT IN PLAATS VAN DOOR KWALITEITSVERBETERING VAN EEN BEPERKT AANTAL PRODUKTEN , OP WELKE METHODE DE BETROKKEN NATIONALE REGELING IS GEBASEERD .
16 GELET OP HET VORENOVERWOGENE , MOET OP DE EERSTE VRAAG DERHALVE WORDEN GEANTWOORD , DAT VERORDENING NR . 804/68 ALDUS MOET WORDEN UITGELEGD , DAT BIJ GEBREKE VAN COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN , EEN LID-STAAT TER BEVORDERING VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING MAG VASTSTELLEN INZAKE DE KWALITEIT VAN DE OP ZIJN GRONDGEBIED GEPRODUCEERDE KAAS , MET VERBOD OM ANDERE DAN DE LIMITATIEF OPGESOMDE KAASSOORTEN TE BEREIDEN .
DE TWEEDE VRAAG - DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG
A ) MAATREGELEN TER VERBETERING VAN DE KWALITEIT
17 DE TWEEDE VRAAG STREKT ER IN WEZEN TOE TE VERNEMEN , OF DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG ALDUS MOETEN WORDEN UITGELEGD , DAT EEN LID-STAAT TER BEVORDERING VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING MAG TREFFEN DIE BEDOELD IS OM DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTIE TE VERBETEREN EN VOORSCHRIFTEN BEHELST TER ZAKE VAN HET VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN OF BEWIJSSTUKKEN .
18 VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING EN DE COMMISSIE BETOGEN , DAT EEN NATIONALE MAATREGEL DIE BEOOGT DE KWALITEIT VAN NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN EN ZO DE VERKOOP ERVAN TE BEVORDEREN , DE INVOER IN EEN ONGUNSTIGER POSITIE BRENGT EN BIJGEVOLG EEN MAATREGEL IS VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE INVOERBEPERKING .
19 DIENAANGAANDE ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT HET HOF IN ZIJN ARREST VAN 24 NOVEMBER 1982 ( ZAAK 249/81 , COMMISSIE T . IERLAND , JURISPR . 1982 , BLZ . 4005 ) HEEFT OVERWOGEN , DAT EEN RECLAMECAMPAGNE TOT AANMOEDIGING VAN DE AAN- EN VERKOOP VAN BINNENLANDSE PRODUKTEN ONDER ZEKERE VOORWAARDEN ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG KAN VALLEN , WANNEER ZIJ DOOR DE OVERHEID WORDT GESTEUND . HET HOF HEEFT VOORTS VOOR RECHT VERKLAARD , DAT EEN ORGAAN DAT DOOR DE REGERING VAN EEN LID-STAAT IS INGESTELD EN WORDT GEFINANCIERD DOOR EEN AAN DE PRODUCENTEN OPGELEGDE BIJDRAGE , ZICH MOET ONTHOUDEN VAN PUBLICITEIT DIE BEOOGT HET KOPEN VAN PRODUKTEN UIT DE ANDERE LID-STATEN TE ONTRADEN OF DIE PRODUKTEN AAN DE CONSUMENTEN ALS MINDER WAARDEVOL VOOR TE STELLEN . EEN DERGELIJK ORGAAN MAG EVENMIN DE CONSUMENTEN AANRADEN , BINNENLANDSE PRODUKTEN TE KOPEN UITSLUITEND OMDAT ZIJ VAN BINNENLANDSE OORSPRONG ZIJN ( ARREST VAN 13 . 12 . 1983 , ZAAK 222/82 , APPLE AND PEAR DEVELOPMENT COUNCIL , JURISPR . 1983 , BLZ . 4083 ).
20 ARTIKEL 30 VERZET ZICH DAARENTEGEN NIET TEGEN DE VASTSTELLING VAN NATIONALE VOORSCHRIFTEN DIE , ZONDER AAN INGEVOERDE PRODUKTEN TE RAKEN , TOT DOEL HEBBEN DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN OM DEZE VOOR DE CONSUMENTEN AANTREKKELIJKER TE MAKEN . EEN DERGELIJKE MAATREGEL STROOKT IMMERS MET HET VEREISTE VAN EEN GEZONDE EN EERLIJKE MEDEDINGING ZOALS VERLANGD DOOR HET VERDRAG .
21 VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING EN DE COMMISSIE ZIJN VOORTS VAN MENING , DAT BEPAALDE SPECIFIEKE ASPECTEN VAN DE REGELING DE UITVOERMOGELIJKHEDEN BEPERKEN EN DERHALVE IN STRIJD ZIJN MET ARTIKEL 34 EEG-VERDRAG . ZO ZOU DOOR HET VERBOD OM IN NEDERLAND NIEUWE KAASSOORTEN TE BEREIDEN , ELKE MOGELIJKHEID OM DEZE UIT TE VOEREN , VERDWIJNEN . WAT DE KAASSOORTEN BETREFT DIE NOG WEL MOGEN WORDEN BEREID , ZOUDEN DE NIEUWE BEPALINGEN GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE KOSTPRIJS EN BIJGEVOLG VOOR DE CONCURRENTIEPOSITIE VAN NEDERLANDSE KAAS OP DE BUITENLANDSE MARKTEN .
22 HIEROP MOET WORDEN GEANTWOORD , DAT HET HOF HERHAALDELIJK HEEFT BESLIST ( MET NAME IN HET ARREST VAN 1 . 4 . 1982 , GEVOEGDE ZAKEN 141-143/81 , HOLDIJK , JURISPR . 1982 , BLZ . 1299 ), DAT ARTIKEL 34 EEG-VERDRAG BETREKKING HEEFT OP NATIONALE MAATREGELEN DIE EEN SPECIFIEKE BEPERKING VAN HET UITGAAND GOEDERENVERKEER TEN DOEL OF TOT GEVOLG HEBBEN EN ALDUS TOT EEN ONGELIJKE BEHANDELING VAN DE BINNENLANDSE HANDEL EN DE UITVOERHANDEL VAN EEN LID-STAAT LEIDEN , WAARDOOR AAN DE NATIONALE PRODUKTIE OF DE BINNENLANDSE MARKT VAN DE BETROKKEN LID-STAAT EEN BIJZONDER VOORDEEL WORDT VERZEKERD . DIT IS ECHTER NIET HET GEVAL MET BEPALINGEN DIE MINIMUM-KWALITEITSNORMEN VOOR DE KAAS BEREIDING BEHELZEN , ZONDER ONDERSCHEID TE MAKEN NAAR GELANG DE KAAS VOOR DE BINNENLANDSE MARKT DAN WEL VOOR UITVOER IS BESTEMD .
23 VOORTS ZIJ EROP GEWEZEN DAT ARTIKEL 34 DE PRODUCENTEN NIET VRIJWAART VOOR REGELINGEN DIE DOOR HUN INVLOED OP DE PRODUKTIEVOORWAARDEN GEVOLGEN KUNNEN HEBBEN VOOR DE OMVANG EN DE KOSTEN VAN DE NATIONALE PRODUKTIE . EEN LID-STAAT KAN OP LEGITIEME WIJZE EEN KWALITEITSBELEID VOEREN TENEINDE DE AFZET TE BEVORDEREN , OOK AL STELT DAT BELEID ZIJN PRODUCENTEN BLOOT AAN HET RISICO VAN PRIJSCONCURRENTIE VANWEGE DE PRODUCENTEN IN DE ANDERE LID-STATEN , VOOR WIE NIET DEZELFDE KWALITEITSEISEN GELDEN .
B ) HET VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN EN BEWIJSSTUKKEN
24 VOLGENS DE COMMISSIE KAN HET VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN OF BEWIJSSTUKKEN DE UITVOER NAAR ANDERE LID-STATEN OF DERDE LANDEN BEMOEILIJKEN OF ZELFS ONMOGELIJK MAKEN . DE NEDERLANDSE REGERING STELT DAARTEGENOVER , DAT BIJ DE UITVOER VAN KAASPRODUKTEN GEEN BIJZONDERE CONTROLES WORDEN VERRICHT EN GEEN ENKEL BEWIJSSTUK WORDT VERLANGD . DE PRODUKTEN WORDEN UITSLUITEND STEEKPROEFSGEWIJS GECONTROLEERD EN HET RESULTAAT VAN DE STEEKPROEF WORDT OP EEN ATTEST VERMELD .
25 DIENAANGAANDE MOET WORDEN OPGEMERKT , DAT ARTIKEL 34 EEG-VERDRAG ZICH NIET VERZET TEGEN EEN BEPALING VAN NATIONAAL RECHT , DIE DE PRODUCENTEN VERPLICHT TOT HET AANBRENGEN VAN EEN CONTROLEMERK TEN BEWIJZE DAT AAN DE NATIONALE KWALITEITSVOORSCHRIFTEN IS VOLDAAN , WANNEER DEZE VERPLICHTING ZONDER ONDERSCHEID GELDT VOOR NATIONALE PRODUKTEN DIE IN DE BETROKKEN LID-STAAT IN DE HANDEL WORDEN GEBRACHT , EN DIE WELKE VOOR UITVOER ZIJN BESTEMD .
26 ARTIKEL 34 STAAT EVENMIN IN DE WEG AAN EEN NATIONALE BEPALING , VOLGENS WELKE VAN ALLE VOOR BINNENLANDSE CONSUMPTIE DAN WEL VOOR UITVOER BESTEMDE KAASPRODUKTEN STEEKPROEVEN WORDEN GENOMEN DOOR EEN CONTROLEORGAAN , DAT VERVOLGENS EEN ATTEST AFGEEFT MET HET RESULTAAT VAN DEZE CONTROLE .
27 HET ZOU ECHTER WEL IN STRIJD ZIJN MET ARTIKEL 34 OM SPECIFIEK BEWIJSSTUKKEN TE VERLANGEN VOOR NATIONALE PRODUKTEN DIE BESTEMD ZIJN VOOR UITVOER NAAR LANDEN VAN DE GEMEENSCHAP ( ARREST VAN 3 . 2 . 1977 , ZAAK 53/76 , BOUHELIER , JURISPR . 1977 , BLZ . 197 ).
28 MITSDIEN MOET OP DE TWEEDE VRAAG WORDEN GEANTWOORD , DAT DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG ALDUS MOETEN WORDEN UITGELEGD , DAT EEN LID-STAAT TER BEVORDERING VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING MAG VASTSTELLEN DIE , ZONDER AAN INGEVOERDE PRODUKTEN TE RAKEN , TOT DOEL HEEFT DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN OM DEZE VOOR DE CONSUMENTEN AANTREKKELIJKER TE MAKEN , EN DIE VOORSCHRIFTEN BEHELST BETREFFENDE HET VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN OF BEWIJSSTUKKEN , ZONDER DAT ONDERSCHEID WORDT GEMAAKT NAAR GELANG DE KAAS VOOR DE BINNENLANDSE MARKT DAN WEL VOOR UITVOER IS BESTEMD .
DE DERDE VRAAG - DE AANSLUITPLICHT
29 MET DE DERDE VRAAG WIL DE VERWIJZENDE RECHTER IN WEZEN VERNEMEN , OF VERORDENING NR . 804/68 ALDUS MOET WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ DE LID-STATEN BELET DE PRODUCENTEN TE VERPLICHTEN ZICH BIJ EEN CONTROLEORGAAN AAN TE SLUITEN .
30 VERZOEKSTERS IN HET HOOFDGEDING HERINNEREN AAN HET ARREST VAN 26 FEBRUARI 1980 ( ZAAK 94/79 , VRIEND , JURISPR . 1980 , BLZ . 327 ), WAARIN HET HOF HEEFT GEOORDEELD DAT DE VERPLICHTING OM ZICH BIJ EEN DOOR DE OVERHEID GOEDGEKEURD ORGAAN AAN TE SLUITEN TENEINDE PLANTAARDIG TEELTMATERIAAL IN HET VERKEER TE KUNNEN BRENGEN , VERDER TE VERHANDELEN , IN TE VOEREN , UIT TE VOEREN OF TEN UITVOER AAN TE BIEDEN , IN STRIJD IS MET HET BEGINSEL VAN DE OPEN MARKT , DAT DE GRONDSLAG VAN DE BETROKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING VORMT . DE REGELING IN GEDING ZOU ANALOOG ZIJN MET DIE WAAROP DE ZAAK-VRIEND BETREKKING HAD , EN DE AANSLUITPLICHT VAN DE PRODUCENTEN ZOU DERHALVE ALS ONVERENIGBAAR MET HET GEMEENSCHAPSRECHT ZIJN TE BESCHOUWEN .
31 VOLGENS DE NEDERLANDSE REGELING MOET ONDERSCHEID WORDEN GEMAAKT TUSSEN DE AANSLUITPLICHT IN DE HANDELSFASE EN DIE IN DE PRODUKTIEFASE . DE NEDERLANDSE WETGEVER ZOU ' S HOFS ARREST IN DE ZAAK-VRIEND IN ACHT HEBBEN GENOMEN DOOR DE WERKINGSSFEER VAN DE REGELING TE BEPERKEN TOT DE PRODUCENTEN ALLEEN . EEN PASSENDE CONTROLE OP DE NALEVING VAN DE KWALITEITSNORMEN WAS IMMERS ONONTBEERLIJK EN NEDERLAND HAD DAARTOE GEKOZEN VOOR HET MIDDEL VAN VERPLICHTE AANSLUITING BIJ EEN PRIVAATRECHTELIJK ORGAAN .
32 DE COMMISSIE MERKT OP , DAT DE AANSLUITPLICHT OOK VOOR HANDELAARS GELDT , AANGEZIEN DE LAATSTE FASE VAN DE KAASBEREIDING , TE WETEN DE RIJPING , WEGENS GEBREK AAN OPSLAGRUIMTE BIJ DE PRODUCENTEN VAAK BIJ DE HANDELAARS PLAATSVINDT . DE COMMISSIE MEENT DAT DE NATIONALE RECHTER IN HET LICHT VAN HET ARREST-VRIEND MOET NAGAAN , OF DE AANSLUITPLICHT VOOR DE PRODUCENTEN HET IN HET VERKEER BRENGEN , VERDER VERHANDELEN , INVOEREN OF UITVOEREN VAN DE KAAS ONMOGELIJK KAN MAKEN .
33 OF DE VERPLICHTE AANSLUITING BIJ EEN DOOR EEN LID-STAAT ERKEND CONTROLEORGAAN IN OVEREENSTEMMING IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , HANGT IN DE EERSTE PLAATS AF VAN DE VRAAG , OF DE DOELSTELLINGEN VAN HET CONTROLEORGAAN ZELF DAARMEE VERENIGBAAR ZIJN . DIT IS EEN VRAAG DIE DOOR DE NATIONALE RECHTER MOET WORDEN OPGELOST MET BEHULP VAN DE ANTWOORDEN DIE HIERVOOR OP DE EERSTE TWEE VRAGEN ZIJN GEGEVEN .
34 ZO DE NATIONALE RECHTER TOT DE SLOTSOM KOMT , DAT DE DOELSTELLINGEN VAN HET CONTROLEORGAAN VERENIGBAAR ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , DAN ZAL HIJ VERVOLGENS MOETEN NAGAAN , OF DE GEKOZEN MIDDELEN OM DE NALEVING VAN DE NATIONALE VOORSCHRIFTEN TE VERZEKEREN , DE INVOER- OF UITVOERSTROMEN KUNNEN WIJZIGEN DOORDAT HET DE PRODUCENTEN ONMOGELIJK WORDT GEMAAKT DE BETROKKEN PRODUKTEN VRIJELIJK IN HET VERKEER TE BRENGEN .
35 DAARBIJ MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT NIETS EEN LID-STAAT BELET EEN CONTROLEORGAAN IN TE STELLEN EN MET GEZAG OVER DE PRODUCENTEN TE BEKLEDEN , OF DEZE LAATSTEN TE VERPLICHTEN ZICH BIJ DAT ORGAAN TE DOEN REGISTREREN OF ZICH ERBIJ AAN TE SLUITEN , WANNEER DEZE MAATREGELEN NOODZAKELIJK ZIJN OM DE NALEVING VAN DE IN OVEREENSTEMMING MET HET GEMEENSCHAPSRECHT VASTGESTELDE VOORSCHRIFTEN TE VERZEKEREN .
36 HET IS DAARENTEGEN IN STRIJD MET HET GEMEENSCHAPSRECHT WANNEER EEN LID-STAAT , RECHTSTREEKS DAN WEL DOOR TUSSENKOMST VAN DOOR DE OVERHEID INGESTELDE OF GOEDGEKEURDE ORGANEN , HET IN HET VERKEER BRENGEN , VERDER VERHANDELEN , INVOEREN , UITVOEREN EN TEN UITVOER AANBIEDEN VAN KAAS UIT DE NATIONALE PRODUKTIE ENKEL TOESTAAT AAN DEGENEN DIE BIJ EEN DERGELIJK ORGAAN ZIJN AANGESLOTEN . HET STAAT AAN DE NATIONALE RECHTER OM NA TE GAAN , OF DE REGELING WAARVAN HIJ KENNIS HEEFT TE NEMEN , DIT GEVOLG HEEFT , HETZIJ OMDAT ZONDER REGISTRATIE OF AANSLUITING HET BEROEP NIET MAG WORDEN UITGEOEFEND , HETZIJ OMDAT DE AANSLUITPLICHT VERDER REIKT DAN VOOR DE NALEVING VAN DE KWALITEITSVOORSCHRIFTEN NODIG IS . MET NAME ZAL DE NATIONALE RECHTER HEBBEN NA TE GAAN , OF DE REGELING OOK DIENT TE GELDEN VOOR HANDELAARS DIE NIET BIJ DE KAASBEREIDING OF BIJ DAARMEE GELIJKGESTELDE PROCEDES ZOALS DE RIJPING , BETROKKEN ZIJN .
37 MITSDIEN MOET OP DE DERDE VRAAG WORDEN GEANTWOORD , DAT VERORDENING NR . 804/68 ALDUS MOET WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ EEN LID-STAAT NIET BELET DE KAASPRODUCENTEN TOT AANSLUITING BIJ EEN CONTROLEORGAAN TE VERPLICHTEN , MITS DE DOELSTELLINGEN VAN DIT ORGAAN IN OVEREENSTEMMING ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT EN HET IN HET VERKEER BRENGEN , VERDER VERHANDELEN , INVOEREN , UITVOEREN OF TEN UITVOER AANBIEDEN VAN KAASPRODUKTEN NIET ENKEL IS TOEGESTAAN AAN DEGENEN DIE BIJ HET ORGAAN ZIJN AANGESLOTEN .
DE VIERDE VRAAG - DE ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT
38 DE VIERDE VRAAG STREKT ER IN WEZEN TOE TE VERNEMEN , OF DE LID-STATEN , WANNEER ZIJ BEVOEGD ZIJN KWALITEITSVOORSCHRIFTEN VOOR KAAS VAST TE STELLEN , GEBONDEN ZIJN DOOR DE ALGEMENE BEGINSELEN VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT EN MET NAME DOOR HET EVENREDIGHEIDSBEGINSEL .
39 GEZIEN DE ANTWOORDEN OP DE VOORGAANDE VRAGEN , EN MET NAME DAT OP DE DERDE VRAAG , BEHOEFT DEZE VRAAG NIET AFZONDERLIJK TE WORDEN BEANTWOORD .
KOSTEN
40 DE KOSTEN DOOR DE NEDERLANDSE REGERING EN DOOR DE COMMISSIE WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .
HET HOF VAN JUSTITIE ,
UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ' S-GRAVENHAGE BIJ BESCHIKKING VAN 14 SEPTEMBER 1982 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :
1 . VERORDENING NR . 804/68 MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD DAT , BIJ GEBREKE VAN COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN , EEN LID-STAAT TER BEVORDERING VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING MAG VASTSTELLEN INZAKE DE KWALITEIT VAN DE OP ZIJN GRONDGEBIED GEPRODUCEERDE KAAS , MET VERBOD OM ANDERE DAN DE LIMITATIEF OPGESOMDE KAASSOORTEN TE BEREIDEN .
2.DE ARTIKELEN 30 EN 34 EEG-VERDRAG MOETEN ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT EEN LID-STAAT TER BEVORDERING VAN DE AFZET VAN KAAS EN KAASPRODUKTEN EENZIJDIG EEN REGELING MAG VASTSTELLEN DIE , ZONDER AAN INGEVOERDE PRODUKTEN TE RAKEN , TOT DOEL HEEFT DE KWALITEIT VAN DE NATIONALE PRODUKTEN TE VERBETEREN OM DEZE VOOR DE CONSUMENTEN AANTREKKELIJKER TE MAKEN , EN DIE VOORSCHRIFTEN BEHELST BETREFFENDE HET VERPLICHT GEBRUIK VAN MERKEN , TEKENEN OF BEWIJSSTUKKEN , ZONDER DAT ONDERSCHEID WORDT GEMAAKT NAAR GELANG DE KAAS VOOR DE BINNENLANDSE MARKT DAN WEL VOOR UITVOER IS BESTEMD .
3.VERORDENING NR . 804/68 MOET ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT ZIJ EEN LID-STAAT NIET BELET DE KAASPRODUCENTEN TOT AANSLUITING BIJ EEN CONTROLEORGAAN TE VERPLICHTEN , MITS DE DOELSTELLINGEN VAN DIT ORGAAN IN OVEREENSTEMMING ZIJN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT EN HET IN HET VERKEER BRENGEN , VERDER VERHANDELEN , INVOEREN , UITVOEREN OF TEN UITVOER AANBIEDEN VAN KAASPRODUKTEN NIET ENKEL IS TOEGESTAAN AAN DEGENEN DIE BIJ HET ORGAAN ZIJN AANGESLOTEN .