EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61982CJ0050

Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 28 oktober 1982.
Administrateur des affaires maritimes à Bayonne en Procureur de la République tegen José Dorca Marina en anderen.
Verzoeken om een prejudiciële beslissing: Tribunal de grande instance de Bayonne - Frankrijk.
Visserij: rechten van derde landen.
Gevoegde zaken 50 tot 58/82.

Jurisprudentie 1982 -03949

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:378

61982J0050

ARREST VAN HET HOF (EERSTE KAMER) VAN 28 OKTOBER 1982. - ADMINISTRATEUR DES AFFAIRES MARITIMES TE BAYONNE EN PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE TEGEN JOSE DORCA MARINA EN ANDEREN. - (" VISSERIJ : RECHTEN VAN DERDE LANDEN "). - (VERZOEKEN OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE BAYONNE). - GEVOEGDE ZAKEN NOS. 50 TOT 58/82.

Jurisprudentie 1982 bladzijde 03949


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . VISSERIJ - INSTANDHOUDING RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - VISSERIJOVEREENKOMST EEG-SPANJE VAN 15 APRIL 1980 - VERVANGING VAN VROEGERE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN TUSSEN BEPAALDE LID-STATEN EN SPANJE - GEVOLGEN - BEROEP OP REGELING VAN OVEREENKOMST TEGENOVER SPAANSE VISSERS

( OVEREENKOMST EEG-SPANJE VAN 15 APRIL 1980 ; VERORDENING VAN DE RAAD NR . 1569/81 )

2 . VISSERIJ - INSTANDHOUDING RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - GEMEENSCHAPSREGELING VOOR SPAANSE VAARTUIGEN , GETROFFEN VOOR INWERKINGTREDING VAN OVEREENKOMST EEG-SPANJE - VERVANGING VAN VROEGERE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN TUSSEN BEPAALDE LID-STATEN EN SPANJE - GEVOLGEN - BEROEP OP COMMUNAUTAIRE OVERGANGSREGELING TEGENOVER SPAANSE VISSERS

( VERORDENING VAN DE RAAD NR . 534/81 ; OVEREENKOMST EEG-SPANJE VAN 15 APRIL 1980 )

3 . VISSERIJ - INSTANDHOUDING RIJKDOMMEN VAN DE ZEE - GEMEENSCHAPSREGELING VOOR SPAANSE VAARTUIGEN - VERGUNNINGENSTELSEL - GEEN DISCRIMINATIE VAN SPAANSE VISSERS

( VERORDENINGEN VAN DE RAAD NRS . 534/81 EN 1569/81

Samenvatting


1 . WAAR DE TUSSEN DE EEG EN SPANJE GESLOTEN VISSERIJOVEREENKOMST VOOR TE DEZEN DOOR FRANKRIJK EN SPANJE EERDER AANGEGANE VERBINTENISSEN IN DE PLAATS IS GETREDEN , KUNNEN SPAANSE VISSERS DIE VERBINTENISSEN NIET INROEPEN TEN BETOGE DAT DE REGELING DER OVER EENKOMST TE HUNNEN AANZIEN GEEN TOEPASSING KAN VINDEN .

2.DE VERORDENINGEN WAARBIJ DE RAAD , IN AFWACHTING VAN DE INWERKINGTREDING VAN DE OVEREENKOMST EEG-SPANJE , EEN OVERGANGSREGELING VOOR KORTE PE RIODEN HEEFT GETROFFEN , VOLGENS WELKE SPAANSE VISSERS ZICH AAN VANGSTQUOTA HADDEN TE HOUDEN , KUNNEN AAN DEZE VISSERS WORDEN TEGENGEWORPEN EN DE NIET-RECHTSGELDIGHEID VAN DEZE VERORDENINGEN KAN NIET WORDEN INGEROEPEN OP GROND VAN EERDER TUSSEN FRANKRIJK EN SPANJE AANGEGANE VERBINTENISSEN .

3.EEN SITUATIE WAARIN ER VOOR SPAANSE VISSERS , ZO GOED ALS VOOR VISSERS UIT DE LID-STATEN EEN QUOTERING DER VANGSTEN GELDT , MAAR DE VANGSTCONTROLE OP VERSCHILLENDE WIJZEN PLAATSVINDT , MAG NIET ALS DISCRIMINEREND WORDEN AANGEMERKT : CONTROLE DOOR MIDDEL VAN EEN VERGUNNINGENSTELSEL , ALS VOORZIEN IN DE VERORDENINGEN NRS . 554/81 EN 1569/81 , IS BEDOELD OM DE HAND TE HOUDEN AAN DE VANGSTQUOTA DIE AAN VISSERSVAARTUIGEN UIT DERDE LANDEN WORDEN TOEGEKEND , HETGEEN VERBAND HOUDT MET DE OMSTANDIGHEID DAT TEN AANZIEN VAN ZULKE VOOR LOSSING DER VANGSTEN NORMALITER NAAR HUN HAVENS VAN OORSPRONG TERUGKERENDE VAARTUIGEN , VAN CONTROLE IN DE BELENDENDE KUSTHAVENS GEEN SPRAKE KAN ZIJN .

Partijen


IN DE GEVOEGDE ZAKEN 50 TOT 58/82 ,

BETREFFENDE VERZOEKEN AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG , VAN HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE BAYONNE , IN DE ALDAAR AANHANGIGE GEDINGEN TUSSEN

ADMINISTRATEUR DES AFFAIRES MARITIMES TE BAYONNE EN PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE

EN

JOSE DORCA , MARINA TE PASAJES DE SAN PEDRO , SPANJE , EN ANDEREN ,

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING INZAKE DE GELDIGHEID VAN EEN AANTAL VERORDENINGEN VAN DE RAAD TOT VASTSTELLING VAN BEPAALDE OVERGANGSMAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ OP 11 FEBRUARI 1982 INGEKOMEN VONNISSEN VAN 17 SEPTEMBER , 22 OKTOBER EN 5 NOVEMBER 1981 HEEFT HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE BAYONNE KRACHTENS ARTIKEL 177 VAN HET EEG-VERDRAG HET HOF OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING VERZOCHT INZAKE DE VRAAG OF DE VERORDENINGEN VAN DE GEMEENSCHAP TOT VASTSTELLING VAN EEN AANTAL VOORLOPIGE MAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN TEN AANZIEN VAN VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN - VOOR ZOVER ER IN DIE VERORDENINGEN AAN HET VISSEN DOOR SPAANSE ONDERDANEN IN DE ECONOMISCHE ZONE , INGESTELD BIJ DECREET NR . 77-130 VAN 11 FEBRUARI 1977 ( JOURNAL OFFICIEL DE LA REPUBLIQUE FRANCAISE VAN 12 FEBRUARI 1977 , BLZ . 864 ), BEPAALDE VOORWAARDEN WORDEN GESTELD - ALS RECHTSGELDIG ZIJN TE BESCHOUWEN EN , ZO JA , OF ZIJ AAN SPAANSE ONDERDANEN KUNNEN WORDEN TEGENGEWORPEN .

2 DE VRAAG WAS GEREZEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN DE STRAFZAKEN TEGEN EEN AANTAL GEZAGVOERDERS VAN IN SPANJE GEREGISTREERDE VISSERSVAARTUIGEN , DIE ZICH HADDEN TE VERANTWOORDEN TERZAKE DAT ZIJ TIJDENS DE VISVANGST IN DE FRANSE ECONOMISCHE ZONE ZIJN AANGETROFFEN ZONDER DAT HUN EEN VERGUNNING WAS AFGEGEVEN , C.Q . ZONDER DAT ZIJ ZICH HIELDEN AAN DE VOORWAARDEN GESTELD IN DE HUN AFGEGEVEN VERGUNNING , C.Q . TERWIJL ZIJ ZICH BEVONDEN BUITEN DE ZONE WAARVOOR DE VERGUNNING WAS AFGEGEVEN .

3 VERDACHTE IN DE ZAAK 50/82 WERD OP 28 MAART 1981 AANGETROFFEN TIJDENS DE UITOEFENING VAN DE VISSERIJ IN DE ZONE VAN 12 TOT 200 MIJL UIT DE BASISLIJNEN . DE FEITEN , TELASTGELEGD AAN DE ANDERE IN DEZELFDE ZONE OP VISSERIJ BETRAPTE VERDACHTEN , ZOUDEN TUSSEN 28 JULI EN 21 SEPTEMBER 1981 ZIJN BEGAAN .

4 DAT SPAANSE VISSERS VOOR DE HIER BEDOELDE VISSERIJ EEN VERGUNNING BEHOEVEN , LIGT BESLOTEN IN BEPAALDE VERORDENINGEN VAN DE GEMEENSCHAP EN WEL , WAT VERDACHTE IN DE ZAAK 50/82 BETREFT , IN ' S RAADS VERORDENING NR . 554/81 VAN 27 FEBRUARI 1981 TOT VASTSTELLING VAN BEPAALDE TUSSENTIJDSE MAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN ( PB L 57 , BLZ . 1 ) EN , WAT DE OVERIGE ZAKEN BETREFT , IN ' S RAADS VERORDENING NR . 1569/81 VAN 1 JUNI 1981 , HOUDENDE VASTSTELLING , VOOR 1981 , VAN BEPAALDE MAATREGELEN VOOR DE INSTANDHOUDING EN HET BEHEER VAN DE VISBESTANDEN DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP VAARTUIGEN DIE DE VLAG VAN SPANJE VOEREN ( PB L 154 , BLZ . 1 ).

5 IN AL DEZE ZAKEN IS DOOR VERDACHTEN BETOOGD DAT DE DESBETREFFENDE COMMUNAUTAIRE VERORDENINGEN NIET RECHTSGELDIG ZIJN EN IN IEDER GEVAL NIET OP HEN KUNNEN WORDEN TOEGEPAST , OMDAT ZIJ ZICH NIET VERDRAGEN MET DE RECHTEN WELKE ZIJ OP GROND VAN DE TEVOREN DOOR FRANKRIJK EN SPANJE AANGEGANE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN KONDEN INROEPEN . ZIJ HEBBEN ZICH TE DEZEN MET NAME BEROEPEN OP HET VERDRAG VAN GENEVE VAN 29 APRIL 1958 INZAKE DE VISSERIJ EN DE INSTANDHOUDING VAN DE LEVENDE RIJKDOMMEN VAN DE VOLLE ZEE ( RECUEIL DES TRAITES DES NATIONS UNIES 559 , NR . 8164 ) EN OP HET VISSERIJVERDRAG VAN LONDEN VAN 9 MAART 1964 ( RECUEIL DES TRAITES DES NATIONS UNIES 581 , NR . 8432 ), WAARIN DE VISSERIJRECHTEN VOOR DE ZONE VAN 6-12 MIJL ZIJN ERKEND EN DIE IN DIE ZIN IS TE VERSTAAN DAT HETZELFDE REGIME ZICH , SEDERT DE UITBREIDING DER VISSERIJZONES , TOT 200 MIJL UITSTREKT .

6 ER ZIJ OP GEWEZEN DAT VERORDENING NR . 1569/81 IS VASTGESTELD NA 22 MEI 1981 , TOEN DE VISSERIJOVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN DE REGERING VAN SPANJE VAN 15 APRIL 1980 ( PB L 263 , BLZ . 1 ) IN WERKING WAS GETREDEN , EN WEL OP GRONDSLAG VAN DIE OVEREENKOMST . WAAR DIE OVEREENKOMST VOOR TE DEZEN DOOR FRANKRIJK EN SPANJE EERDER AANGEGANE VERBINTENISSEN IN DE PLAATS IS GETREDEN , KUNNEN SPAANSE VISSERS DIE VERBINTENISSEN NIET INROEPEN TEN BETOGE DAT DE REGELING DER OVEREENKOMST TE HUNNEN AANZIEN GEEN TOEPASSING KAN VINDEN .

7 VERORDENING NR . 554/81 BEHOORT TOT EEN REEKS VERORDENINGEN WAARIN DE RAAD , IN AFWACHTING VAN DE TOTSTANDKOMING DER OVEREENKOMST , TUSSENTIJDSE REGELINGEN VOOR KORTE PERIODEN HEEFT GETROFFEN , VOLGENS WELKE SPAANSE VISSERS ZICH AAN VANGSTQUOTA HADDEN TE HOUDEN . MET NAME IN HET ARREST , OP 8 DECEMBER 1981 GEWEZEN IN DE ZAKEN CRUJEIRAS TOME EN YURRITA ( NRS . 180 EN 266/80 , JURISPR . BLZ . 2997 ), HEEFT HET HOF REEDS OVERWOGEN DAT BEDOELDE VERORDENINGEN AAN SPAANSE VISSERS KUNNEN WORDEN TEGENGEWORPEN EN DAT ZIJ NIET OP GROND VAN EERDER TUSSEN FRANKRIJK EN SPANJE AANGEGANE INTERNATIONALE VERBINTENISSEN DE NIET-RECHTSGELDIGHEID DIER VERORDENINGEN MOGEN INROEPEN .

8 BIJ ONDERZOEK NAAR DE GESTELDE VRAAG IS DUS NIET GEBLEKEN VAN FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN WELKE AAN DE RECHTSGELDIGHEID DER VERORDENINGEN NRS . 554/81 EN 1569/81 AFBREUK KUNNEN DOEN . DE BEPALINGEN DIER VERORDENINGEN KUNNEN AAN SPAANSE ONDERDANEN WORDEN TEGENGEWORPEN .

9 TEN PROCESSE HEBBEN VERDACHTEN ZICH , TEN BETOGE DAT BEIDE VERORDENINGEN NIET RECHTSGELDIG ZIJN , VAN NOG TWEE ARGUMENTEN BEDIEND .

10 ALLEREERST ZOUDEN DE BEPALINGEN VAN DIE VERORDENINGEN , VOLGENS WELKE SPAANSE VISSERS IN HET BEZIT MOETEN ZIJN VAN EEN VISSERIJVERGUNNING DIE VAN VISSERS UIT DE LID-STATEN NIET WORDT VERLANGD , IN STRIJD ZIJN MET HET NON-DIS CRIMINATIEBEGINSEL VAN VERSCHILLENDE OVEREENKOMSTEN TER BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS , EN WEL MET NAME MET ARTIKEL 14 VAN HET EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS EN DE FUNDAMENTELE VRIJHEDEN .

11 AANGENOMEN AL DAT ZULKE BEPALINGEN WAARIN , WAT HET GENOT DER IN DE DESBETREFFENDE OVEREENKOMSTEN ERKENDE RECHTEN EN VRIJHEDEN BETREFT , HET ACHTERWEGE BLIJVEN VAN DISCRIMINATIE WORDT VERZEKERD , OP ECONOMISCHE ACTIVITEITEN ALS DE VISSERIJ TOEPASSING KUNNEN VINDEN , DAN NOG MAG EEN SITUATIE WAARIN ER VOOR SPAANSE VISSERS ZO GOED ALS VOOR VISSERS UIT DE LID-STATEN EEN QUOTERING DER VANGSTEN GELDT , MAAR DE VANGSTCONTROLE OP VERSCHILLENDE WIJZEN PLAATSVINDT , NIET ALS DISCRIMINEREND WORDEN AANGEMERKT : CONTROLE DOOR MIDDEL VAN EEN VERGUNNINGENSTELSEL IS BEDOELD OM DE HAND TE HOUDEN AAN DE VANGSTQUOTA DIE AAN VISSERSVAARTUIGEN UIT DERDE LANDEN WERDEN TOEGEKEND , HETGEEN VERBAND HOUDT MET DE OMSTANDIGHEID DAT TEN AANZIEN VAN ZULKE VOOR LOSSING DER VANGSTEN NORMALITER NAAR HUN HAVENS VAN OORSPRONG TERUGKERENDE VAARTUIGEN , VAN CONTROLE IN DE BELENDENDE KUSTHAVENS GEEN SPRAKE KAN ZIJN .

12 VERDACHTEN STELLEN VOORTS ARTIKEL 13 VAN VERORDENING NR . 1569/81 , VOLGENS HETWELK ER BIJ WEGE VAN DOOR DE COMMISSIE WEGENS NIET-NALEVING VAN DE COMMUNAUTAIRE VISSERIJREGELING TOEGEPASTE SANCTIES , TOT INTREKKING VAN DE VISSERIJVERGUNNING KAN WORDEN OVERGEGAAN - EN AFGIFTE VAN EEN NIEUWE VERGUNNING ACHTERWEGE KAN BLIJVEN - NIET RECHTSGELDIG TE ACHTEN . DE BEPALING ZOU DE RECHTEN DER VERDEDIGING SCHENDEN , AANGEZIEN ZIJ AAN DE BETROKKEN VISSER NIET HET RECHT INRUIMT OM , VOOR OPLEGGING VAN EEN SANCTIE , TE WORDEN GEHOORD ; OOK ZOUDEN DE VOORZIENE SANCTIES NIET AAN DE FEITEN GEEVENREDIGD ZIJN , VOORAL NIET VOORZOVER ZIJ OP ALLE VAARTUIGEN VAN DE BETROKKEN REDER KUNNEN WORDEN TOEGEPAST .

13 DEZE ARGUMENTEN BETREFFEN EVENWEL DE VRAAG OF VERORDENING NR . 1569/81 , GETOETST AAN IN DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE ERKENDE HOGERE RECHTSBEGINSELEN , RECHTSGELDIG IS TE ACHTEN , EN DE KWESTIE GAAT HET RAAM VAN DE AAN HET HOF GESTELDE PREJUDICIELE VRAAG TE BUITEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

14 DE KOSTEN , DOOR DE FRANSE REGERING EN DOOR RAAD EN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( EERSTE KAMER ),

UITSPAAK DOENDE OP DE DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE BAYONNE BIJ VONNISSEN VAN 17 SEPTEMBER , 22 OKTOBER EN 5 NOVEMBER 1981 GESTELDE VRAAG , VERKLAART VOOR RECHT :

BIJ ONDERZOEK NAAR DE GESTELDE VRAAG IS NIET GEBLEKEN VAN FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN WELKE AAN DE RECHTSGELDIGHEID VAN ' S RAADS VERORDENINGEN NRS . 554/81 VAN 27 FEBRUARI 1981 ( PB L 57 , BLZ . 1 ) EN 1569/81 VAN 1 JUNI 1981 ( PB L 154 , BLZ . 1 ) AFBREUK KUNNEN DOEN . DE BEPALINGEN VAN DEZE VERORDENINGEN KUNNEN AAN SPAANSE ONDERDANEN WORDEN TEGENGEWORPEN .

Top