Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61981CJ0314

    Arrest van het Hof van 14 december 1982.
    Strafzaken tegen Jean Cayard en anderen.
    Verzoeken om een prejudiciële beslissing: Tribunal de grande instance te Parijs - Frankrijk.
    Reclame voor alcoholhoudende dranken.
    Gevoegde zaken 314/81, 315/81, 316/81 en 83/82.

    Jurisprudentie 1982 -04337

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:430

    61981J0314

    ARREST VAN HET HOF VAN 14 DECEMBER 1982. - STRAFZAKEN TEGEN ALEX WATERKEYN EN ANDEREN. - (" RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN "). - (VERZOEKEN OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE PARIJS). - GEVOEGDE ZAKEN NOS. 314 - 316/81 EN 83/82.

    Jurisprudentie 1982 bladzijde 04337
    Spaanse bijz. uitgave bladzijde 01261
    Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00575
    Finse bijz. uitgave bladzijde 00601


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . BEROEP WEGENS NIET-NAKOMING - ARREST VAN HOF WAARBIJ NIET-NAKOMING IS VASTGESTELD - GEVOLGEN - VERPLICHTINGEN VAN ORGANEN VAN IN GEBREKE BLIJVENDE LID-STAAT - VERPLICHTING OM UITVOERING VAN ' S HOFS ARREST TE VERZEKEREN - DRAAGWIJDTE

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 169 EN 171 )

    2 . BEROEP WEGENS NIET-NAKOMING - ARREST VAN HOF WAARBIJ NIET-NAKOMING IS VASTGESTELD - GEVOLGEN - VERPLICHTINGEN VAN RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN IN GEBREKE BLIJVENDE LID-STAAT - VERPLICHTING OM CONSEQUENTIES VAN ARREST TE TREKKEN - NIET-NAKOMING VAN GEMEENSCHAPSBEPALING MET RECHTSTREEKSE WERKING - RECHTEN VAN PARTICULIEREN - BRON VAN HUN RECHTSBESCHERMING

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 169 EN 171 )

    Samenvatting


    1 . INGEVOLGE ARTIKEL 171 VAN HET VERDRAG ZIJN ALLE ORGANEN VAN DE LID-STAAT WAARVAN HET HOF VASTSTELT DAT HIJ EEN DER KRACHTENS HET VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN , VERPLICHT DE UITVOERING VAN ' S HOFS ARREST , IEDER IN HUN BEVOEGDHEIDSSFEER , TE VERZEKEREN .

    ZO HET ARREST VASTSTELT DAT SOMMIGE WETTELIJKE BEPALINGEN VAN DIE LID-STAAT ONVERENIGBAAR ZIJN MET HET VERDRAG , ZIJN DE ORGANEN DIE DEELHEBBEN AAN DE WETGEVENDE MACHT , VERPLICHT DE BETROKKEN VOORSCHRIFTEN ZO TE WIJZIGEN , DAT ZIJ OVEREENSTEMMEN MET DE EISEN VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT . DE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE BETROKKEN STAAT ZIJN HUNNERZIJDS GEHOUDEN DE EERBIEDIGING VAN HET ARREST IN DE UITOEFENING VAN HUN FUNCTIE TE VERZEKEREN .

    2 . WANNEER HET HOF IN EEN PROCEDURE OP GROND VAN DE ARTIKELEN 169 TOT EN MET 171 VAN HET VERDRAG VASTSTELT DAT DE WETGEVING VAN EEN LID-STAAT ONVERENIGBAAR IS MET DE UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN , ZIJN DE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DIE LID-STAAT INGEVOLGE ARTIKEL 171 GEHOUDEN , DE CONSEQUENTIES VAN ARREST VAN HET HOF TE TREKKEN , MET DIEN VERSTANDE EVENWEL DAT WANNEER HET HOF DE NIET-NAKOMING VAN EEN COMMUNAUTAIRE BEPALING MET RECHTSTREEKSE WERKING IN DE INTERNE RECHTSORDE HEEFT VASTGESTELD , DE RECHTEN VAN PARTICULIEREN NIET UIT DAT ARREST VOORTVLOEIEN MAAR UIT DE BEPALINGEN VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT ZELF .

    Partijen


    IN DE GEVOEGDE ZAKEN 314-316/81 EN 83/82 ,

    BETREFFENDE VERZOEKEN AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE PARIJS , IN DE ALDAAR DIENENDE STRAFZAKEN TEGEN

    - ALEX WATERKEYN , JEAN GIRAUDY , JACQUES DAUPHIN , HENRI RENOUARD-LARIVIERE , CLAUDE DOUCE , HENRI LEJEUNE , MARC POULBOT , MAURICE BREBART , DOMINIQUE FERRY , MICHEL HOUSSIN , DANIEL FILIPACCHI , MARIE- DENISE BRESARD , ECHTGENOTE SERVAN-SCHREIBER , EN DE BURGERRECHTELIJK AANSPRAKELIJKE VENNOOTSCHAPPEN ( ZAAK 314/81 ),

    - JEAN CAYARD , ANDRE GAYOT , MARCEL MINCKES , PAUL PICTET , OLIVIER CHEVRILLON , DANIEL FILIPACCHI EN DE BURGERRECHTELIJK AANSPRAKELIJKE VENNOOTSCHAPPEN ( ZAAK 315/81 ),

    - RODOLPHE JOEL , PIERRE DE ROBINET DE PLAS EN DE BURGERRECHTELIJK AANSPRAKELIJKE VENNOOTSCHAPPEN ( ZAAK 316/81 ),

    BURGERLIJKE PARTIJ IN VOORNOEMDE ZAKEN : COMITE NATIONALE DE DEFENSE CONTRE L ' ALCOOLISME ,

    - JEAN CAYARD , JEAN-CLAUDE DECAUX , JACQUES ZADOK , JACQUES FOBY , RENE MARTAUD , MARCEL MINCKES , ANDRE BOUSSEMART , MAURICE BREBART EN DE BURGERRECHTELIJK AANSPRAKELIJKE VENNOOTSCHAPPEN ( ZAAK 83/82 ),

    Onderwerp


    OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE WERKING VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG EN VAN HET ARREST VAN HET HOF VAN JUSTITIE VAN 10 JULI 1980 INZAKE RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN , TEN AANZIEN VAN DE FRANSE INTERNE RECHTSORDE EN MEER IN HET BIJZONDER DE ARTIKELEN L 1 , L 18 EN L 21 VAN DE CODE DES DEBITS DE BOISSONS ET DES MESURES CONTRE L ' ALCOOLISME ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ TWEE VONNISSEN VAN 30 JANUARI 1981 EN EEN VONNIS VAN 12 FEBRUARI 1981 , TEN HOVE INGEKOMEN OP 18 DECEMBER 1981 , EN BIJ EEN VONNIS VAN 6 JANUARI 1982 , TEN HOVE INGEKOMEN OP 8 MAART 1982 , HEEFT HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE PARIJS KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG ENKELE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 171 VAN HET VERDRAG , TENEINDE TE WORDEN VOORGELICHT OVER DE GEVOLGEN DIE MOETEN WORDEN VERBONDEN AAN HET ARREST VAN 10 JULI 1980 ( ZAAK 152/78 , COMMISSIE T . FRANSE REPUBLIEK , JURISPR . 1980 , BLZ . 2299 ) WAARIN HET HOF HEEFT VASTGESTELD DAT ' ' DE FRANSE REPUBLIEK DE RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN OP DISCRIMINERENDE WIJZE HEEFT GEREGELD , WAARDOOR ER BINNEN DE GEMEENSCHAP BELEMMERINGEN VOOR HET VRIJE HANDELSVERKEER ZIJN GEHANDHAAFD , ZODAT ZIJ DE VERPLICHTINGEN WELKE KRACHTENS ARTIKEL 30 VAN HET EEG-VERDRAG OP HAAR RUSTEN , NIET IS NAGEKOMEN ' ' .

    2 DE PREJUDICIELE VRAGEN , DIE DE VERWIJZENDE RECHTER IN DE VIER ZAKEN OP DEZELFDE WIJZE HEEFT GEFORMULEERD , ZIJN GEREZEN IN HET KADER VAN STRAFVERVOLGINGEN TEGEN DE AANSPRAKELIJKE PERSONEN VAN VERSCHEIDENE VENNOOTSCHAPPEN - FABRIKANTEN OF IMPORTEURS VAN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN , RECLAME-ONDERNEMERS EN UITGEVERS VAN TIJDSCHRIFTEN - , DIE ERVAN WORDEN VERDACHT BIJ HET VOEREN VAN RECLAMECAMPAGNES VOOR VERSCHILLENDE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN , TE WETEN EEN IN FRANKRIJK GEPRODUCEERD APERITIEF ( ZAAK 314/81 ), TWEE MERKEN UIT PORTUGAL INGEVOERDE PORTWIJN ( ZAKEN 315 EN 316/81 ) EN EEN UIT HET VERENIGD KONINKRIJK INGEVOERDE WHISKY ( ZAAK 83/82 ), DE BEPALINGEN VAN DE CODE DES DEBITS DE BOISSONS ET DES MESURES CONTRE L ' ALCOOLISME ( HIERNA : DE CODE ) TE HEBBEN OVERTREDEN .

    3 VOOR DE NATIONALE RECHTER STELDEN DE VERDACHTEN , DAT HET HOF IN ZIJN ARREST VAN 10 JULI 1980 DE BEPALINGEN VAN DE CODE , WAARVAN HUN OVERTREDING TEN LASTE WERD GELEGD , ONVERENIGBAAR MET HET GEMEENSCHAPSRECHT HEEFT VERKLAARD EN DAT ZIJ BIJGEVOLG VAN RECHTSVERVOLGING MOESTEN WORDEN ONTSLAGEN .

    4 VAN MENING DAT IN CASU MOEST WORDEN UITGEMAAKT OF HET GEMEENSCHAPSRECHT , GELIJK IN GENOEMD ARREST OMSCHREVEN , DE ARTIKELEN L 1 , L 17 , L 18 EN L 21 VAN DE CODE RECHTSTREEKS EN ONMIDDELLIJK BUITEN TOEPASSING STELT , HEEFT DE NATIONALE RECHTER HET HOF VERZOCHT DE WERKING VAN ZIJN ARREST VAN 10 JULI 1980 TE PRECISEREN , ZULKS GELET OP HET BEPAALDE IN ARTIKEL 171 VAN HET VERDRAG .

    5 IN DE PROCEDURE VOOR HET HOF HEBBEN DE VERDACHTEN ALS HUN MENING TE KENNEN GEGEVEN , DAT HET ARREST VAN 10 JULI 1980 ' ' ALGEMENE WERKING ' ' HEEFT , IN DIE ZIN DAT HET HOF DE FRANSE REGELING INZAKE RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN , ZOALS NEERGELEGD IN DE CODE , IN HAAR GEHEEL ZOU HEBBEN VEROORDEELD . ER ZOU DERHALVE GEEN ONDERSCHEID MOGEN WORDEN GEMAAKT NAAR GELANG VAN DE OORSPRONG VAN DE BETROKKEN PRODUKTEN , EN INZONDERHEID ZOU HET NIET GEOORLOOFD ZIJN , NATIONALE PRODUKTEN AAN EEN MINDER GUNSTIGE BEHANDELING TE ONDERWERPEN DAN PRODUKTEN DIE UIT ANDERE LID-STATEN VAN DE GEMEENSCHAP WORDEN INGEVOERD . VERDACHTEN WEZEN EROP , DAT DIE ' ' ALGEMENE WERKING ' ' IN FRANKRIJK IS ERKEND IN BESLISSINGEN VAN VERSCHEIDENE RECHTERS IN EERSTE AANLEG EN IN BEROEP .

    6 DEZE OPVATTING WORDT BETWIST DOOR HET COMITE NATIONAL DE DEFENSE CONTRE L ' ALCOOLISME , BURGERLIJKE PARTIJ IN DE PROCEDURES VOOR DE NATIONALE RECHTER , DOOR DE COMMISSIE EN DOOR DE FRANSE REGERING . ZIJ MERKEN OP , DAT HET HOF SLECHTS EEN CONFLICT HEEFT VASTGESTELD TUSSEN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG EN DE FRANSE WETTELIJKE REGELING , VOOR ZOVER DEZE LAATSTE VOOR DE VERHANDELING VAN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN AFKOMSTIG UIT ANDERE LID-STATEN , RECHTENS OF FEITELIJK STRENGERE VOORSCHRIFTEN BEVAT DAN TEN AANZIEN VAN CONCURRERENDE NATIONALE PRODUKTEN GELDEN . MET BETREKKING TOT DE UIT PORTUGAL INGEVOERDE PRODUKTEN VESTIGEN DE COMMISSIE EN DE FRANSE REGERING DE AANDACHT EROP , DAT ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG ENKEL GELDT VOOR HET INTRACOMMUNAUTAIRE HANDELSVERKEER EN DAT VOOR PORTUGESE PRODUKTEN BEPALEND IS DE OP 22 JULI 1972 MET PORTUGAL GESLOTEN VRIJHANDELSOVEREENKOMST ( PB L 301 VAN 1972 , BLZ . 164 ), WAARBIJ IN HET MIDDEN KAN BLIJVEN WELKE WERKING DEZE OVEREENKOMST TER ZAKE HEEFT .

    7 WEGENS DE ONZEKERHEID DIE NAAR AANLEIDING VAN HET ARREST VAN 10 JULI 1980 AAN DE DAG IS GETREDEN , LIJKT HET NUTTIG DE DRAAGWIJDTE ERVAN TE VERDUIDELIJKEN ALVORENS OP DE VRAGEN VAN DE NATIONALE RECHTER IN TE GAAN .

    DE DRAAGWIJDTE VAN HET ARREST VAN 10 JULI 1980

    8 HET BEROEP VAN DE COMMISSIE , DAT DE AANLEIDING VORMDE VOOR HET ARREST VAN 10 JULI 1980 , STREKTE ERTOE TE DOEN VASTSTELLEN , DAT DE FRANSE REPUBLIEK HAAR VERPLICHTINGEN KRACHTENS ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG NIET WAS NAGEKOMEN DOOR DE RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN TE REGELEN OP EEN WIJZE DIE DISCRIMINEREND WAS VOOR PRODUKTEN AFKOMSTIG UIT ANDERE LID-STATEN . DE COMMISSIE BETOOGDE DAT DE REGELING ZOALS OMSCHREVEN IN DE CODE , ZODANIG WAS GESTRUCTUREERD , DAT RECLAME VOOR BEPAALDE INGEVOERDE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN VERBODEN OF BEPERKT WAS , TERWIJL DE RECLAME VOOR CONCURRERENDE NATIONALE PRODUKTEN GEHEEL VRIJ OF MINDER BEPERKT WAS .

    9 IN ZIJN ARREST STELDE HET HOF VAST , DAT DE IN DE CODE NEERGELEGDE REGELING INZAKE DE RECLAME VOOR ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN ZICH NIET VERDROEG MET ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , DOORDAT ZIJ LEIDDE TOT EEN INDIRECTE BEPERKING VAN DE INVOER VAN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN , VOOR ZOVER ER VOOR DE VERHANDELING VAN DIE PRODUKTEN RECHTENS OF FEITELIJK STRENGERE VOORSCHRIFTEN GOLDEN DAN VOOR CONCURRERENDE NATIONALE PRODUKTEN .

    10 IN DIT VERBAND WEES HET HOF ER MET NAME OP , DAT VOOR NATUURLIJKE ZOETE WIJNEN UIT FRANKRIJK , DANK ZIJ HUN FISCALE GELIJKSTELLING MET WIJNEN IN DE ZIN VAN DE BELASTINGREGELING , VRIJELIJK RECLAME MOCHT WORDEN GEMAAKT , TERWIJL DE RECLAME VOOR INGEVOERDE NATUURLIJKE ZOETE WIJNEN EN LIKEURWIJNEN AAN BEPERKENDE VOORSCHRIFTEN WAS ONDERWORPEN ; EVENZO WEES HET EROP , DAT TERWIJL DE RECLAME VOOR TYPISCH NATIONAAL GEDISTILLEERD , TE WETEN RUM EN GEDISTILLEERD UIT WIJN , APPELEN VRUCHTENDRANKEN , VOLLEDIG VRIJ WAS , RECLAME VOOR GELIJKSOORTIGE , IN HOOFDZAAK INGEVOERDE PRODUKTEN - MET NAME GEDISTILLEERD UIT GRAAN , ZOALS WHISKY EN JENEVER - WAS VERBODEN .

    11 ANDERS DAN DE VERDACHTEN STELLEN , HEEFT HET ARREST VAN 10 JULI 1980 ENKEL HET OOG OP DE BEHANDELING VAN UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE PRODUKTEN EN IS DE FRANSE WETTELIJKE REGELING SLECHTS STRIJDIG MET ARTIKEL 30 VERKLAARD VOOR ZOVER ZIJ MET BETREKKING TOT DEZE PRODUKTEN MINDER GUNSTIGE VOORSCHRIFTEN BEVAT DAN MET BETREKKING TOT NATIONALE , ALS CONCURREREND TE BESCHOUWEN PRODUKTEN .

    12 HIERUIT VOLGT , ENERZIJDS , DAT DE DOOR HET HOF VASTGESTELDE NIET-NAKOMING GEEN BETREKKING HAD OP DE OP NATIONALE PRODUKTEN TOEPASSELIJKE VOORSCHRIFTEN , EN ANDERZIJDS , DAT HET HOF ZICH NIET BEHOEFDE UIT TE SPREKEN OVER DE REGELING VOOR ZOVER TOEPASSELIJK OP UIT DERDE LANDEN INGEVOERDE PRODUKTEN . HET ENIGE GEVOLG DAT AAN HET IN DE PREJUDICIELE VRAGEN BEDOELDE ARREST MOET WORDEN VERBONDEN , IS DUS DAT DE FRANSE REPUBLIEK VERPLICHT IS , ALCOHOLHOUDENDE PRODUKTEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN EN NATIONALE CONCURRERENDE PRODUKTEN , VOOR WAT DE RECLAMEREGELING BETREFT , OP GELIJKE WIJZE TE BEHANDELEN , EN DAT ZIJ MITSDIEN DE INDELING IN ARTIKEL L 1 VAN DE CODE MOET WIJZIGEN , VOOR ZOVER DEZE RECHTENS OF FEITELIJK LEIDT TOT BENADELING VAN BEPAALDE , UIT DE ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE PRODUKTEN .

    DE WERKING VAN HET ARREST VAN 10 JULI 1980

    13 ARTIKEL 171 BEPAALT : ' ' INDIEN HET HOF VAN JUSTITIE VASTSTELT DAT EEN LID-STAAT EEN DER KRACHTENS DIT VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN , IS DEZE STAAT GEHOUDEN DIE MAATREGELEN TE NEMEN , WELKE NODIG ZIJN TER UITVOERING VAN HET ARREST VAN HET HOF VAN JUSTITIE . ' '

    14 INGEVOLGE DEZE BEPALING ZIJN ALLE ORGANEN VAN DE BETROKKEN LID-STAAT VERPLICHT DE UITVOERING VAN ' S HOFS ARREST , IEDER IN HUN BEVOEGDHEIDSSFEER , TE VERZEKEREN . ZO HET ARREST VASTSTELT DAT SOMMIGE WETTELIJKE BEPALINGEN VAN EEN LID-STAAT ONVERENIGBAAR ZIJN MET HET VERDRAG , ZIJN DE ORGANEN DIE DEELHEBBEN AAN DE WETGEVENDE MACHT , VERPLICHT DE BETROKKEN VOORSCHRIFTEN ZO TE WIJZIGEN , DAT ZIJ OVEREENSTEMMEN MET DE EISEN VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT . DE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DE BETROKKEN STAAT ZIJN HUNNERZIJDS GEHOUDEN DE EERBIEDIGING VAN HET ARREST IN DE UITOEFENING VAN HUN FUNCTIE TE VERZEKEREN .

    15 HIERBIJ ZIJ EVENWEL BEKLEMTOOND , DAT DE KRACHTENS DE ARTIKELEN 169 TOT 171 GEWEZEN ARRESTEN IN DE EERSTE PLAATS TOT DOEL HEBBEN VAST TE STELLEN , WAARTOE DE STATEN GEHOUDEN ZIJN IN GEVAL ZIJ HUN VERPLICHTINGEN NIET NAKOMEN . DE RECHTEN VAN DE PARTICULIEREN VLOEIEN VOORT UIT DE BEPALINGEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT ZELF , DIE RECHTSTREEKSE WERKING HEBBEN IN DE INTERNE RECHTSORDE VAN DE LID-STATEN , ZOALS HET GEVAL IS MET ARTIKEL 30 VAN HET VERDRAG , BETREFFENDE HET VERBOD VAN KWANTITATIEVE BEPERKINGEN EN MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING . DIT NEEMT NIET WEG , DAT WANNEER HET HOF HEEFT VASTGESTELD DAT EEN LID-STAAT ZIJN VERPLICHTINGEN UIT EEN DERGELIJKE BEPALING NIET IS NAGEKOMEN , DE NATIONALE RECHTER OP GROND VAN HET GEZAG DAT AAN ' S HOFS ARREST TOEKOMT , DESGEVALLEND REKENING MOET HOUDEN MET HETGEEN DAARIN ALS RECHT IS OMSCHREVEN , TENEINDE DE DRAAGWIJDTE TE BEPALEN VAN DE DOOR HEM TOE TE PASSEN GEMEENSCHAPSRECHTELIJKE BEPALINGEN .

    16 OP DE GESTELDE VRAGEN MOET MITSDIEN WORDEN GEANTWOORD , DAT WANNEER HET HOF IN EEN PROCEDURE OP GROND VAN EEN VAN DE ARTIKELEN 169 TOT EN MET 171 VAN HET VERDRAG VASTSTELT DAT DE WETGEVING VAN EEN LID-STAAT ONVERENIGBAAR IS MET DE UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN , DE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DIE LID-STAAT INGEVOLGE ARTIKEL 171 , GEHOUDEN ZIJN DE CONSEQUENTIES VAN HET ARREST VAN HET HOF TE TREKKEN , MET DIEN VERSTANDE EVENWEL DAT DE RECHTEN VAN PARTICULIEREN NIET UIT DAT ARREST VOORTVLOEIEN , MAAR UIT DE BEPALINGEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT , DIE RECHTSTREEKSE WERKING HEBBEN IN INTERNE RECHTSORDE .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    17 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ,

    UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE TE PARIJS BIJ VONNISSEN VAN RESPECTIEVELIJK 30 JANUARI 1981 , 12 FEBRUARI 1981 , 30 JANUARI 1981 EN 6 JANUARI 1982 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

    WANNEER HET HOF IN EEN PROCEDURE OP GROND VAN EEN VAN DE ARTIKELEN 169 TOT EN MET 171 VAN HET VERDRAG VASTSTELT DAT DE WETGEVING VAN EEN LID-STAAT ONVERENIGBAAR IS MET DE UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN , ZIJN DE RECHTERLIJKE INSTANTIES VAN DIE LID-STAAT INGEVOLGE ARTIKEL 171 GEHOUDEN , DE CONSEQUENTIES VAN HET ARREST VAN HET HOF TE TREKKEN , MET DIEN VERSTANDE EVENWEL DAT DE RECHTEN VAN PARTICULIEREN NIET UIT DAT ARREST VOORTVLOEIEN , MAAR UIT DE BEPALINGEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT , DIE RECHTSTREEKSE WERKING HEBBEN IN DE INTERNE RECHTSORDE .

    Top