EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61981CJ0270

Arrest van het Hof (Derde kamer) van 15 juli 1982.
Felicitas Rickmers-Linie KG & Co. tegen Finanzamt für Verkehrsteuern, te Hamburg.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Finanzgericht Hamburg - Duitsland.
Kapitaalrecht op bijeenbrengen van kapitaal - Nominaal bedrag van aandelen in een vennootschap.
Zaak 270/81.

Jurisprudentie 1982 -02771

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1982:281

61981J0270

ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 15 JULI 1982. - FELICITAS RICKMERS - LINIE KG & CO. TEGEN FINANZAMT FUER VERKEHRSTEUERN TE HAMBURG. - (" KAPITAALRECHT OP BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL - NOMINAAL BEDRAG VAN AANDELEN IN EEN VENNOOTSCHAP "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET FINANZGERICHT HAMBURG). - ZAAK NO. 270/81.

Jurisprudentie 1982 bladzijde 02771
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00849


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . BELASTINGSBEPALINGEN - HARMONISATIE VAN WETGEVINGEN - INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL - KAPITAALRECHT OP INBRENG IN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN - GRONDSLAG - VERWIJZING NAAR NOMINAAL BEDRAG VAN AANDELEN - BEGRIP ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' - COMMUNAUTAIR BEGRIP

( RICHTLIJN NR . 69/335 VAN DE RAAD , ARTIKEL 5 , LID 2 )

2 . BELASTINGSBEPALINGEN - HARMONISATIE VAN WETGEVINGEN - INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL - KAPITAALRECHT OP INBRENG IN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN - GRONDSLAG - VERWIJZING NAAR NOMINAAL BEDRAG VAN AANDELEN - VOORWAARDEN

( RICHTLIJN NR . 69/335 VAN DE RAAD , ARTIKEL 5 , LID 2 )

3 . HANDELINGEN DER INSTELLINGEN - RICHTLIJNEN - WERKING - JUISTE UITVOERING DOOR LID-STATEN - GEVOLGEN VAN NATIONALE UITVOERINGSMAATREGELEN VOOR PARTICULIEREN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 189 )

Samenvatting


1 . HET BEGRIP ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 BETREFFENDE DE INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL , MAAKT DEEL UIT VAN EEN BEPALING VAN GEMEENSCHAPSRECHT , DIE VOOR DE VASTSTELLING VAN DE BETEKENIS EN DRAAGWIJDTE VAN DAT BEGRIP NIET NAAR HET RECHT VAN DE LID-STATEN VERWIJST . WANNEER EEN BELASTING OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL NIET ALLEEN WAT DE TARIEVEN , MAAR OOK WAT DE STRUCTUUR ERVAN BETREFT , WORDT GEHARMONISEERD , HOUDT DIT IN , DAT DE HEFFINGSGRONDSLAG IN ELKE LID-STAAT IS TE BEPALEN OP BASIS VAN OBJECTIEVE MAATSTAVEN DIE BINNEN DE GEMEENSCHAP EEN EENVORMIGE DRAAGWIJDTE HEBBEN EN AAN DE INVLOEDSSFEER VAN DE NATIONALE RECHTSSTELSELS ZIJN ONTTROKKEN . DAARUIT VOLGT DAT DE UITLEGGING VAN HET LITIGIEUZE BEGRIP IN ZIJN ALGEMEENHEID NIET AAN DE BEOORDELINGSVRIJHEID VAN IEDERE LID-STAAT AFZONDERLIJK KAN WORDEN OVERGELATEN .

2.AANDELEN IN EEN VENNOOTSCHAP HEBBEN EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/355 , WANNEER DE RECHTSSTRUCTUUR VAN DE SOORT VENNOOTSCHAP WAARTOE DE BETROKKEN VENNOOTSCHAP BEHOORT , VASTE , IN GELD UITGEDRUKTE BEDRAGEN KENT OM DE WAARDE VAN HET AANDEEL VAN DE VENNOTEN IN DE INBRENG VAN KAPITAAL IN DEZE VENNOOTSCHAP TE BEPALEN EN OM DE BETREKKINGEN TUSSEN DE VENNOTEN EN DE VENNOOTSCHAP DUURZAAM TE KARAKTERISEREN .

DE BEOORDELING VAN DE TOEPASSELIJKE NATIONALE BEPALINGEN EN VAN DE STATUTEN VAN DE VENNOOTSCHAP , DIE NODIG IS OM VAST TE STELLEN OF ZULKS HET GEVAL IS , STAAT AAN DE NATIONALE RECHTER , MET INACHTNEMING VAN DE DOOR HET HOF GEPRECISEERDE UITLEGGINGSGEGEVENS .

3.IN ALLE GEVALLEN WAARIN EEN RICHTLIJN OP DE JUISTE WIJZE IS UITGEVOERD , BEREIKT DE WERKING ERVAN DE BURGERS VIA DE DOOR DE BETROKKEN LID-STAAT GETROFFEN UITVOERINGSMAATREGELEN . HET IS DAN DUS NIET NODIG IN TE GAAN OP DE VRAAG OF ARTIKEL 5 , LID 2 , VOLDOET AAN DE VEREISTEN WAARAAN , ZO DE RICHTLIJN NIET JUIST ZOU ZIJN UITGEVOERD , MOET ZIJN VOLDAAN WIL DE BURGER ZICH VOOR DE NATIONALE RECHTER EROP KUNNEN BEROEPEN .

Partijen


IN ZAAK 270/81 ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN HET FINANZGERICHT HAMBURG , IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN

FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO .

EN

FINANZAMT FUR VERKEHRSTEUERN TE HAMBURG ,

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335/EEG VAN DE RAAD VAN 17 JULI 1969 BETREFFENDE DE INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL ( PB L 249 VAN 1969 , BLZ . 25 ),

Overwegingen van het arrest


1 BIJ BESCHIKKING VAN 17 SEPTEMBER 1981 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 6 OKTOBER 1981 , HEEFT HET FINANZGERICHT HAMBURG KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG TWEE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 VAN DE RAAD VAN 17 JULI 1969 BETREFFENDE DE INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL ( PB L 249 VAN 1969 , BLZ . 25 ), TENEINDE TE KUNNEN BEOORDELEN OF , MET HET OOG OP DE VASTSTELLING VAN HET KAPITAALRECHT , DE AANDELEN VAN DE COMMANDITAIRE VENNOTEN IN EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP NAAR DUITS RECHT EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN DIE RICHTLIJN HEBBEN .

2 DEZE VRAGEN ZIJN GEREZEN IN EEN GEDING TUSSEN DE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO . EN DE DUITSE BELASTINGDIENST , DIE EEN KAPITAALRECHT HAD VASTGESTELD KRACHTENS HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ ( WET BELASTINGHEFFING KAPITAALVERKEER ) VAN 17 NOVEMBER 1972 , WELKE DOOR DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND TER UITVOERING VAN BOVENGENOEMDE RICHTLIJN IS VASTGESTELD . HET GESCHIL BETREFT DE BEPALING VAN DE HEFFINGSGRONDSLAG WAAROP IN CASU HET KAPITAALRECHT MOET WORDEN BEREKEND .

3 ARTIKEL 1 VAN RICHTLIJN NR . 69/335 BEPAALT DAT HET KAPITAALRECHT WORDT GEHEVEN OP DE INBRENG IN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN , WELKE VENNOOTSCHAPPEN IN ARTIKEL 3 , LID 1 , VAN DE RICHTLIJN WORDEN OMSCHREVEN . VOLGENS ARTIKEL 3 , LID 2 , WORDEN ALLE ANDERE OP HET MAKEN VAN WINST GERICHTE VENNOOTSCHAPPEN , VERENIGINGEN OF RECHTSPERSONEN AAN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN GELIJKGESTELD , WAARBIJ EEN LID-STAAT EVENWEL DE VRIJHEID HEEFT DEZE VOOR DE HEFFING VAN HET KAPITAALRECHT NIET ALS KAPITAALVENNOOTSCHAP TE BESCHOUWEN . BLIJKENS DE VERWIJZINGSBESCHIKKING WORDT IN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ VOOR DE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP NAAR DUITS RECHT WELISWAAR GEBRUIK GEMAAKT VAN DE DOOR ARTIKEL 3 , LID 2 , VAN DE RICHTLIJN VOORZIENE MOGELIJKHEID BEPAALDE CATEGORIEEN VENNOOTSCHAPPEN , VERENIGINGEN OF RECHTSPERSONEN NIET AAN HET KAPITAALRECHT TE ONDERWERPEN , DOCH WORDT IN ARTIKEL 5 , LID 2 , SUB 3 , BEPAALD DAT COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAPPEN , TOT WIER BEHERENDE VENNOTEN HETZIJ EEN ECHTE KAPITAALVENNOOTSCHAP , HETZIJ EEN ANDERE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP MET EEN ECHTE KAPITAALVENNOOTSCHAP ALS BEHEREND VENNOTE BEHOORT , WEL AAN DIT RECHT ZIJN ONDERWORPEN .

4 OVER DE HEFFINGSGRONDSLAG VAN HET KAPITAALRECHT BEPAALT HET TEN TIJDE VAN DE ONDERHAVIGE FEITEN GELDENDE ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 , VOOR ZOVER TE DEZEN VAN BELANG : ' ' HET RECHT ( WORDT ) GEHEVEN OVER TENMINSTE DE WERKELIJKE WAARDE VAN DE AAN ELKE VENNOOT TOEGEKENDE OF TOEBEHORENDE AANDELEN , DAN WEL OVER HET NOMINALE BEDRAG VAN DEZE AANDELEN , INDIEN DIT BEDRAG HOGER IS DAN HUN WERKELIJKE WAARDE . ' ' TER UITVOERING VAN DIT VOORSCHRIFT BEPAALT ARTIKEL 8 VAN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ : ' ' VOOR ZOVER VENNOOTSCHAPSRECHTEN EEN NOMINALE WAARDE HEBBEN , GELDT ALS WAARDE VAN DE VENNOOTSCHAPSRECHTEN . . . TENMINSTE DE NOMINALE WAARDE ONDER AFTREK VAN HETGEEN NOG NIET IS INGEBRACHT . ' '

5 UIT DE VERWIJZINGSBESCHIKKING BLIJKT , DAT FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO . AAN HET KAPITAALRECHT IS ONDERWORPEN OMDAT ZIJ ONDER DE IN ARTIKEL 5 , LID 2 , SUB 3 , VAN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ BEDOELDE CATEGORIE VENNOOTSCHAPPEN VALT OP GROND VAN DE TOETREDING VAN EEN NAAMLOZE VENNOOTSCHAP ALS BEHEREND VENNOTE IN DE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP DIE OP HAAR BEURT BEHEREND VENNOTE IS VAN FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO . OVEREENKOMSTIG DE DUITSE RECHTSPRAAK TERZAKE WERD DIE TOETREDING BESCHOUWD ALS EEN VERKRIJGING VAN AANDELEN IN EEN KAPITAALVENNOOTSCHAP DOOR DE COMMANDITAIRE VENNOTEN VAN FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO ., EN DERHALVE ALS EEN KRACHTENS DE BEPALINGEN VAN DE KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ AAN HET KAPITAALRECHT ONDERWORPEN VERRICHTING .

6 VASTSTAAT DAT DE WERKELIJKE WAARDE VAN DE VENNOOTSCHAPSAANDELEN VAN FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO . TEN TIJDE VAN DE BETROKKEN VERRICHTING NIHIL WAS . DE BELASTINGDIENST BESCHOUWDE EVENWEL HET BEDRAG VAN DM 6 480 000 DAT IN HET HANDELSREGISTER ALS AANDELENKAPITAAL VAN DE COMMANDITAIRE VENNOTEN WAS INGESCHREVEN , ALS HET NOMINALE BEDRAG VAN DE AANDELEN EN STELDE DERHALVE OP DIE GRONDSLAG HET KAPITAALRECHT VAST . FELICITAS RICKMERS-LINIE KG & CO . GING TEGEN DEZE BESCHIKKING IN BEROEP BIJ HET FINANZGERICHT HAMBURG , STELLENDE DAT DE AANDELEN IN EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP GEEN NOMINAAL BEDRAG HEBBEN EN DAT UITSLUITEND DE - IN CASU NIHIL BEDRAGENDE - WERKELIJKE WAARDE IN AANMERKING KON WORDEN GENOMEN .

7 VAN OORDEEL DAT DE BESLECHTING VAN HET GESCHIL AFHING VAN DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 , HEEFT HET FINANZGERICHT HAMBURG HET HOF DE VOLGENDE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD :

' ' 1 . IS ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN ' S RAADS RICHTLIJN VAN 17 JULI 1969 BETREFFENDE DE INDIRECTE BELASTINGEN OP HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL ( 69/335/EEG ), IN DIE ZIN TE VERSTAAN , DAT OOK AANDELEN IN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAPPEN ZIJN TE STELLEN OP EEN NOMINAAL BEDRAG ALS IN DIE BEPALING BEDOELD , EN , ZO JA , AAN WELK ELEMENT VAN EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP KAN DAT NOMINALE BEDRAG DAN WORDEN AFGELEZEN?

2 . IS ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335/EEG RECHTSTREEKS TOEPASSELIJK RECHT IN DIE ZIN , DAT DE BELASTINGPLICHTIGE IN RECHTE MAG VERLANGEN OVEREENKOMSTIG DE RICHTLIJN TE WORDEN BELAST?

' '

8 VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING MEENT IN HAAR BIJ HET HOF INGEDIENDE OPMERKINGEN , DAT ALLEREERST DIENT TE WORDEN GEANTWOORD OP DE VRAAG DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN DIE VAN HET FINANZGERICHT HAMBURG , NAMELIJK OF EEN VERRICHTING ALS DE ONDERHAVIGE ALS EEN BELASTBARE VERRICHTING IN DE ZIN VAN DE RICHTLIJN IS AAN TE MERKEN , NU HET UIT EEN OOGPUNT VAN KAPITAALRECHT LOUTER OM EEN FICTIE GAAT , WAARDOOR NOCH DE VENNOOTSCHAP IN HAAR BESTAAN WORDT AANGETAST , NOCH HAAR ALGEMENE JURIDISCHE EN ECONOMISCHE STRUCTUUR WORDT GEWIJZIGD .

9 DEZE VRAAG , DIE EEN UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 3 , LID 2 , EN 4 VAN DE RICHTLIJN MEEBRENGT , IS EVENWEL NIET AAN DE ORDE GESTELD DOOR HET FINANZGERICHT HAMBURG , DAT IN ZIJN VERWIJZINGSBESCHIKKING NIET IN TWIJFEL HEEFT GETROKKEN DAT EEN VERRICHTING ALS DE ONDERHAVIGE AAN HET KAPITAALRECHT IS ONDERWORPEN . ER ZIJN DERHALVE GEEN TERMEN AANWEZIG IN HET KADER VAN DE ONDERHAVIGE PREJUDICIELE PROCEDURE OP DEZE VRAAG IN TE GAAN .

DE EERSTE VRAAG

10 DE EERSTE DOOR HET FINANZGERICHT HAMBURG GESTELDE VRAAG BETREFT DE UITLEGGING VAN HET BEGRIP ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 .

11 UIT DE RECHTSSTRUCTUUR VAN EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP , ZOALS DEZE BLIJKT UIT DE OP DIT STUK GELDENDE DUITSE WETTELIJKE BEPALINGEN , LEIDEN VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING EN DE COMMISSIE AF , DAT AANDELEN IN EEN DERGELIJKE VENNOOTSCHAP GEEN NOMINALE WAARDE IN BOVENBEDOELDE ZIN HEBBEN . ZIJ BETOGEN HIERTOE , DAT DEZE SOORT VENNOOTSCHAP HIERDOOR WORDT GEKENMERKT , DAT DE INBRENG VAN DE COMMANDITAIRE VENNOTEN NIET PER SE IN GELD UITGEDRUKT BEHOEFT TE ZIJN , DAT HUN AANDEEL IN HET KAPITAAL VOORTDUREND AAN SCHOMMELINGEN ONDERHEVIG KAN ZIJN , EN DAT HET BEDRAG WAARVOOR IEDERE COMMANDITAIRE VENNOOT IN HET HANDELSREGISTER IS INGESCHREVEN , SLECHTS JEGENS DE SCHULDEISERS VAN DE VENNOOTSCHAP VAN BELANG IS .

12 DE DUITSE BELASTINGDIENST STELT IN ZIJN SCHRIFTELIJKE OPMERKINGEN , DAT ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 ONVERKORT TOEPASSING MOET KUNNEN VINDEN OP IEDERE AAN EEN KAPITAALVENNOOTSCHAP GELIJKGESTELDE VENNOOTSCHAP , MET INBEGRIP VAN DE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP ALS BEDOELD IN ARTIKEL 5 , LID 2 , SUB 3 , VAN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ . TER TERECHTZITTING VOEGDE HIJ DAARAAN TOE , DAT DE AANDELEN IN EEN DERGELIJKE VENNOOTSCHAP IN IEDER GEVAL DAN EEN NOMINAAL BEDRAG KUNNEN HEBBEN , WANNEER ER SPRAKE IS VAN VENNOOTSCHAPPEN MET EEN STRUCTUUR WELKE DIE VAN ECHTE KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN NABIJ KOMT , INZONDERHEID WAT BETREFT HET DELEN VAN DE COMMANDITAIRE VENNOTEN IN WINST EN VERLIES DER VENNOOTSCHAP , ALSMEDE HUN VERPLICHTE INBRENG EN HUN AANSPRAKELIJKHEID JEGENS DERDEN .

13 DE REGERING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK NEEMT IN HAAR SCHRIFTELIJKE OPMERKINGEN HET STANDPUNT IN , DAT HET BEGRIP ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 ENKEL KAN WORDEN TOEGEPAST WANNEER VOLGENS HET NATIONALE RECHT DE AANDELEN IN EEN VENNOOTSCHAP EEN ERKEND NOMINAAL BEDRAG HEBBEN . TER TERECHTZITTING HEEFT ZIJ NADER UITEENGEZET , DAT ZULKS HET GEVAL IS WANNEER NAAR HET OORDEEL VAN DE NATIONALE RECHTER DE VENNOOTSCHAPSAANDELEN ZIJN VASTGELEGD IN EEN BEDRAG , DAT HET BIJEENGEBRACHTE KAPITAAL VERTEGENWOORDIGT .

14 ALLEREERST DIENT TE WORDEN GECONSTATEERD DAT HET LITIGIEUZE BEGRIP DEEL UITMAAKT VAN EEN BEPALING VAN GEMEENSCHAPSRECHT , DIE VOOR DE VASTSTELLING VAN DE BETEKENIS EN DRAAGWIJDTE VAN DAT BEGRIP NIET NAAR HET RECHT VAN DE LID-STATEN VERWIJST . WANNEER EEN BELASTING ZOALS HET KAPITAALRECHT NIET ALLEEN WAT DE TARIEVEN , MAAR OOK WAT DE STRUCTUUR ERVAN BETREFT , WORDT GEHARMONISEERD , HOUDT DIT IN , DAT DE HEFFINGSGRONDSLAG IN ELKE LID-STAAT IS TE BEPALEN OP BASIS VAN OBJECTIEVE MAATSTAVEN DIE BINNEN DE GEMEENSCHAP EEN EENVORMIGE DRAAGWIJDTE HEBBEN EN AAN DE INVLOEDSSFEER VAN DE NATIONALE RECHTSSTELSELS ZIJN ONTTROKKEN . DAARUIT VOLGT DAT DE UITLEGGING VAN HET LITIGIEUZE BEGRIP IN ZIJN ALGEMEENHEID NIET AAN DE BEOORDELINGSVRIJHEID VAN IEDERE LID-STAAT AFZONDERLIJK KAN WORDEN OVERGELATEN . MITSDIEN BEHOREN AAN DE NATIONALE RECHTER DE GEGEVENS TE WORDEN VERSCHAFT , AAN DE HAND WAARVAN HIJ ZAL KUNNEN BEOORDELEN OF DE BETROKKEN VENNOOTSCHAP AAN DE DOOR DE COMMUNAUTAIRE REGELING GESTELDE MAATSTAVEN VOLDOET .

15 DE UITDRUKKING ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' DOELT IN HET GEWONE SPRAAKGEBRUIK OP EEN IN BEGINSEL ONVERANDERLIJK , IN GELD UITGEDRUKT BEDRAG , DAT VAN DE WERKELIJKE ECONOMISCHE WAARDE KAN VERSCHILLEN . IN VERBAND MET KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN IN EIGENLIJKE ZIN GEEFT DEZE TERM DE BEREKENDE WAARDE AAN VAN DE VERPLICHTE INBRENG DOOR DE VENNOOT IN DE KAPITAALVENNOOTSCHAP , EEN INBRENG WAARVAN NOCH DE VENNOOTSCHAP NOCH DE ANDERE VENNOTEN AFSTAND KUNNEN DOEN , EN DIE DE BETREKKINGEN TUSSEN DE VENNOOT EN DE VENNOOTSCHAP DUURZAAM KARAKTERISEERT .

16 TEN AANZIEN VAN HET GEBRUIK VAN DEZE TERM IN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 DIENT VOORTS TE WORDEN OPGEMERKT , DAT DE AAN HET GEHARMONISEERDE KAPITAALRECHT TEN GRONDSLAG LIGGENDE BEGINSELEN SLECHTS DIE VERRICHTINGEN AAN HET KAPITAALRECHT BEOGEN TE ONDERWERPEN , WAARIN DE INBRENG VAN KAPITAAL JURIDISCH GESTALTE KRIJGT , EN ALLEEN VOOR ZOVER DE VERRICHTINGEN TOT VERSTERKING VAN HET ECONOMISCH POTENTIEEL VAN DE VENNOOTSCHAP BIJDRAGEN . GELET OP DEZE DOELSTELLING , KAN ALS ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' VAN VENNOOTSCHAPSAANDELEN IN DE ZIN VAN DE BETROKKEN BEPALING SLECHTS EEN BEDRAG IN AANMERKING KOMEN DAT OVEREENKOMST MET DE DOOR DE VENNOOT IN DE KAPITAALVENNOOTSCHAP IN TE BRENGEN WAARDE , WAARMEE DE VENNOOT DEELNEEMT AAN HET BIJEENBRENGEN VAN KAPITAAL .

17 BIJGEVOLG HEBBEN DE AANDELEN VAN VENNOTEN IN EEN VENNOOTSCHAP EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , WANNEER DE RECHTSSTRUCTUUR VAN DE VENNOOTSCHAP VASTE , IN GELD UITGEDRUKTE BEDRAGEN KENT OM DE WAARDE VAN HET AANDEEL VAN DE VENNOTEN IN DE INBRENG VAN KAPITAAL IN DIE VENNOOTSCHAP TE BEPALEN EN OM DE BETREKKINGEN TUSSEN DE VENNOTEN EN DE VENNOOTSCHAP DUURZAAM TE KARAKTERISEREN .

18 GEZIEN DE UITEENLOPENDE RECHTSSTRUCTUUR VAN DE VENNOOTSCHAPPEN , VERENIGINGEN EN RECHTSPERSONEN DIE INGEVOLGE ARTIKEL 3 , LID 2 , VAN DE RICHTLIJN AAN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN KUNNEN WORDEN GELIJKGESTELD , KAN HET BEGRIP ' ' NOMINAAL BEDRAG ' ' NIET AUTOMATISCH OP IEDERE ONDER DIE BEPALING BEGREPEN SOORT VENNOOTSCHAP , VERENIGING OF RECHTSPERSOON TOEPASSING VINDEN , IN DIE ZIN DAT IEDERE SOORT NOODZAKELIJKERWIJS MOET WORDEN GEACHT EEN NOMINAAL BEDRAG TE HEBBEN . BIJ IEDERE SOORT VENNOOTSCHAP , VERENIGING OF RECHTSPERSOON DIENT TE WORDEN NAGEGAAN OF UIT HAAR RECHTSSTRUCTUUR , ZOALS DIE ZOWEL UIT DE TOEPASSELIJKE NATIONALE RECHTSREGELS ALS UIT DE STATUTEN VAN DE VENNOOTSCHAP VOORTVLOEIT , HET BESTAAN VAN EEN NOMINAAL BEDRAG MAG WORDEN AFGELEID .

19 GEZIEN DE BOVENGENOEMDE MAATSTAVEN MOET WORDEN OPGEMERKT , DAT IN EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP ZOALS DOOR HET FINANZGERICHT HAMBURG BESCHREVEN , TE WETEN EEN VENNOOTSCHAP WAARIN DE INBRENG DER COMMANDITAIRE VENNOTEN NIET PER SE IN GELD BEHOEFT TE ZIJN UITGEDRUKT , WAARIN HUN AANDEEL IN HET KAPITAAL VOORTDUREND AAN SCHOMMELINGEN ONDERHEVIG KAN ZIJN , EN WAARBIJ HET VOOR ELKE COMMANDITAIRE VENNOOT IN HET HANDELSREGISTER INGESCHREVEN BEDRAG SLECHTS DIENT OM DIENS EVENTUELE AANSPRAKELIJKHEID JEGENS DE SCHULDEISERS VAN DE VENNOOTSCHAP TE BEPERKEN , DE VENNOOTSCHAPSAANDELEN NIET EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN DE DESBETREFFENDE BEPALING HEBBEN .

20 DE DUITSE BELASTINGDIENST BETWIST EVENWEL DAT DE IN ARTIKEL 5 , LID 2 , SUB 3 , VAN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ BEDOELDE VENNOOTSCHAPPEN EN MET NAME VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING WIER STATUTEN BIJZONDERE BEPALINGEN BEVATTEN , DEZE KENMERKEN INDERDAAD BEZITTEN .

21 DE VRAAG ECHTER OF VENNOOTSCHAPPEN ZOALS BEDOELD IN ARTIKEL 5 , LID 2 , SUB 3 , VAN HET KAPITALVERKEHRSTEUERGESETZ , EEN ANDERE SOORT VENNOOTSCHAPPEN VORMEN DAN DE COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP IN HET ALGEMEEN , EN ZO JA , WELKE RECHTSSTRUCTUUR ZULK EEN VENNOOTSCHAP DAN HEEFT , IS UITSLUITEND EEN VRAAG VAN NATIONAAL RECHT . HET STAAT DUS AAN DE NATIONALE RECHTER VAST TE STELLEN OM WELKE SOORT VENNOOTSCHAP HET IN CASU GAAT , EN AAN DE HAND VAN DE UIT DE COMMUNAUTAIRE REGELING VOORTVLOEIENDE MAATSTAVEN DE KENMERKEN VAN DE VENNOOTSCHAP TE BEOORDELEN .

22 OP DE EERSTE VRAAG DIENT DERHALVE TE WORDEN GEANTWOORD , DAT DE AANDELEN IN EEN VENNOOTSCHAP EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 HEBBEN , WANNEER DE RECHTSSTRUCTUUR VAN DE SOORT VENNOOTSCHAP WAARTOE DE BETROKKEN VENNOOTSCHAP BEHOORT , VASTE , IN GELD UITGEDRUKTE BEDRAGEN KENT OM DE WAARDE VAN HET AANDEEL VAN DE VENNOTEN IN DE INBRENG VAN KAPITAAL IN DEZE VENNOOTSCHAP TE BEPALEN EN OM DE BETREKKINGEN TUSSEN DE VENNOTEN EN DE VENNOOTSCHAP DUURZAAM TE KARAKTERISEREN . DE BEOORDELING VAN DE TOEPASSELIJKE NATIONALE BEPALINGEN EN VAN DE STATUTEN VAN DE VENNOOTSCHAP , DIE NODIG IS OM VAST TE STELLEN OF ZULKS HET GEVAL IS , STAAT AAN DE NATIONALE RECHTER , MET INACHTNEMING VAN DE DOOR HET HOF GEPRECISEERDE UITLEGGINGSGEGEVENS .

DE TWEEDE VRAAG

23 IN DE TWEEDE PLAATS VRAAGT HET FINANZGERICHT HAMBURG OF EEN BELASTINGPLICHTIGE ZICH VOOR DE NATIONALE RECHTER OP ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 KAN BEROEPEN OM TE BEREIKEN DAT HET KAPITAALRECHT OVEREENKOMSTIG DIE RICHTLIJN WORDT VASTGESTELD .

24 HIEROVER ZIJ OPGEMERKT , DAT STEEDS WANNEER EEN RICHTLIJN OP DE JUISTE WIJZE IS UITGEVOERD , DE WERKING ERVAN DE BURGERS BEREIKT VIA DE DOOR DE BETROKKEN LID-STAAT GENOMEN UITVOERINGSMAATREGELEN .

25 BLIJKENS DE VERWIJZINGSBESCHIKKING IS IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND EEN WETTELIJKE BEPALING TER UITVOERING VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 , VASTGESTELD . VOORTS HEEFT HET FINANZGERICHT HAMBURG IN ZIJN VERWIJZINGSBESCHIKKING OVERWOGEN DAT DIE BEPALING OVEREENKOMSTIG DE RICHTLIJN MOET WORDEN UITGELEGD , DAAR DE DUITSE WETGEVER DE RICHTLIJN IN HET DUITSE RECHT HEEFT WILLEN OPNEMEN .

26 MITSDIEN KAN DE WERKING VAN DE RICHTLIJN DE BURGERS BEREIKEN VIA DE DOOR DE BETROKKEN LID-STAAT GENOMEN UITVOERINGSMAATREGELEN . HET IS DERHALVE NIET NODIG IN TE GAAN OP DE VRAAG OF ARTIKEL 5 , LID 2 , VOLDOET AAN DE VEREISTEN WAARAAN , ZO DE RICHTLIJN NIET JUIST ZOU ZIJN UITGEVOERD , MOET ZIJN VOLDAAN WIL DE BURGER ZICH VOOR DE NATIONALE RECHTER EROP KUNNEN BEROEPEN .

27 ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN IS HET NIET NODIG OP DE TWEEDE VRAAG VAN HET FINANZGERICHT TE ANTWOORDEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

28 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN DOOR DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET FINANZGERICHT HAMBURG BIJ BESCHIKKING VAN 17 SEPTEMBER 1981 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

1 . AANDELEN IN EEN VENNOOTSCHAP HEBBEN EEN NOMINAAL BEDRAG IN DE ZIN VAN ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN RICHTLIJN NR . 69/335 , WANNEER DE RECHTSSTRUCTUUR VAN DE SOORT VENNOOTSCHAP WAARTOE DE BETROKKEN VENNOOTSCHAP BEHOORT , VASTE , IN GELD UITGEDRUKTE BEDRAGEN KENT OM DE WAARDE VAN HET AANDEEL VAN DE VENNOTEN IN DE INBRENG VAN KAPITAAL IN DEZE VENNOOTSCHAP TE BEPALEN EN OM DE BETREKKINGEN TUSSEN DE VENNOTEN EN DE VENNOOTSCHAP DUURZAAM TE KARAKTERISEREN .

2 . DE BEOORDELING VAN DE TOEPASSELIJKE NATIONALE BEPALINGEN EN VAN DE STATUTEN VAN DE VENNOOTSCHAP , DIE NODIG IS OM VAST TE STELLEN OF ZULKS HET GEVAL IS , STAAT AAN DE NATIONALE RECHTER , MET INACHTNEMING VAN DE DOOR HET HOF GEPRECISEERDE UITLEGGINGSGEGEVENS .

Top