EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61979CJ0025

Arrest van het Hof van 13 november 1979.
Sanicentral GmbH tegen René Collin.
Verzoek om een prejudiciële beslissing: Cour de Cassation - Frankrijk.
Zaak 25/79.

Jurisprudentie 1979 -03423

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1979:255

61979J0025

ARREST VAN HET HOF VAN 13 NOVEMBER 1979. - SANICENTRAL GMBH TEGEN RENE COLLIN. - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE FRANSE COUR DE CASSATION). - ZAAK NO. 25/79.

Jurisprudentie 1979 bladzijde 03423
Griekse bijz. uitgave bladzijde 00653
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00615
Finse bijz. uitgave bladzijde 00669
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 01651


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN - TOEPASSINGSGEBIED - ARBEIDSDRECHT - INBEGREPEN

( VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 , ARTIKEL 1 )

2 . VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN - DOEL - VOORRANG BOVEN HET INTERNE RECHT

3 . VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN - OVERGANGSBEPALINGEN - GEDINGEN AANHANGIG GEMAAKT NA DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG - VROEGERE CLAUSULES TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , NIETIG VOLGENS DE TEN TIJDE VAN DE TOTSTANDKOMING GELDENDE VOORSCHRIFTEN VAN NATIONAAL RECHT - GELDIGHEID

( VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 , ARTIKELEN 17 EN 54 )

Samenvatting


1 . HET ARBEIDSRECHT VALT BINNEN DE MATERIELE WERKINGSSFEER VAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , ONDERTEKEND TE BRUSSEL OP 27 SEPTEMBER 1968 .

2 . AANGEZIEN HET VERDRAG VAN BRUSSEL BEDOELD IS OM DE BEVOEGDHEID VAN DE GERECHTEN DER LID-STATEN IN BURGERLIJKE ZAKEN IN DE INTRACOMMUNAUTAIRE RECHTSORDE VAST TE STELLEN , WORDT HET OP DE BETROKKEN ZAKEN TOEPASSELIJKE INTERNE PROCESRECHT VOOR DE DOOR HET VERDRAG GEREGELDE ONDERWERPEN VERVANGEN DOOR DE BEPALINGEN VAN DIT VERDRAG .

3 . DE ARTIKELEN 17 EN 54 VAN HET VERDRAG VAN BRUSSEL VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , MOETEN ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT IN GEDINGEN DIE NA DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG AANHANGIG ZIJN GEMAAKT , DE CLAUSULES TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , WELKE ZIJN OPGENOMEN IN VOOR DIE INWERKINGTREDING GESLOTEN ARBEIDS OVEREENKOMSTEN , ALS GELDIG ZIJN TE BESCHOUWEN , OOK INDIEN ZIJ VOLGENS DE TEN TIJDE VAN DE TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST GELDENDE VOORSCHRIFTEN VAN NATIONAAL RECHT MOESTEN WORDEN GEACHT NIETIG TE ZIJN .

Partijen


IN ZAAK 25/79 ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS HET PROTOCOL VAN 3 JUNI 1971 BETREFFENDE DE UITLEGGING DOOR HET HOF VAN JUSTITIE VAN HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , VAN DE FRANSE COUR DE CASSATION ( SOCIALE KAMER ) IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN

SANICENTRAL GMBH , TE SAARBRUCKEN ( BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ),

EN

RENE COLLIN , TE STILL ( FRANKRIJK ),

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE TOEPASSING VAN DE ARTIKELEN 17 EN 54 VAN HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ ARREST VAN 10 JANUARI 1979 , INGEKOMEN TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 12 FEBRUARI DAAROPVOLGENDE , HEEFT DE FRANSE COUR DE CASSATION ( SOCIALE KAMER ) KRACHTENS HET PROTOCOL VAN 3 JUNI 1971 BETREFFENDE DE UITLEGGING VAN HET VERDRAG VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN ( HIERNA : HET EXECUTIEVERDRAG ) EEN VRAAG GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 17 EN 54 VAN GENOEMD VERDRAG DAT , OVEREENKOMSTIG ZIJN ARTIKEL 62 , IN WERKING IS GETREDEN OP 1 FEBRUARI 1973 . DEZE VRAAG IS GEREZEN IN EEN GESCHIL TUSSEN EEN FRANSE WERKNEMER , WOONACHTIG IN FRANKRIJK , EN EEN DUITSE VENNOOTSCHAP DIE HEM IN DIENST HAD GENOMEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND , DOCH ZONDER VASTE ARBEIDSPLAATS ALDAAR , INZAKE DE VERBREKING - OP 8 DECEMBER 1971 - VAN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST HOUDENDE EEN CLAUSULE WAARBIJ EEN DUITSE RECHTER BEVOEGD WERD VERKLAARD .

DEZE OVEREENKOMST WAS GESLOTEN OP 27 OKTOBER 1971 , DE RECHTSVORDERING IS INGESTELD OP 27 NOVEMBER 1973 .

2 MET HET OOG OP DEZE FEITEN VRAAGT DE COUR DE CASSATION ZICH AF , OF ARTIKEL 17 EXECUTIEVERDRAG , BETREFFENDE DE CLAUSULE TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , TOEPASSELIJK IS OP DE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN DIE VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG ZIJN GESLOTEN , DAN WEL OF ' ' DE BEPALINGEN VAN DIT VERDRAG , VOOR ZOVER ZIJ VAN BELANG ZIJN VOOR DE BESCHERMING VAN WERKNEMERS , DE MATERIELE INHOUD VAN DE OVEREENKOMSTEN BETREFFEN , EN SLECHTS GEVOLG MOGEN HEBBEN VOOR DE NADIEN GESLOTEN OVEREENKOMSTEN ' ' . DE COUR DE CASSATION HEEFT DAN OOK DE VOLGENDE VRAAG GESTELD :

' ' WANNEER DE VORDERING NA 1 FEBRUARI 1973 IS INGESTELD , MOETEN DAN BIJ TOEPASSING VAN ARTIKEL 54 EEG-EXECUTIEVERDRAG DE CLAUSULES TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , DIE , ALS DEEL UITMAKEND VAN EEN VOOR 1 FEBRUARI 1973 GESLOTEN ARBEIDSOVEREENKOMST , ONDER DE DESTIJDS GELDENDE NATIONALE WETGEVING NIETIG ZOUDEN ZIJN GEACHT , INGEVOLGE ARTIKEL 17 ALS GELDIG WORDEN BESCHOUWD , WAARBIJ HET TE DEZE ER NIET TOE DOET WANNEER DE OVEREENKOMSTEN TUSSEN PARTIJEN ZIJN GESLOTEN OF DE DESBETREFFENDE ARBEID IS VERRICHT?

' '

3 UIT DEZE VRAAG BLIJKT DAT DE COUR DE CASSATION ERKENT - ZULKS TERECHT - DAT HET ARBEIDSRECHT BINNEN DE MATERIELE WERKINGSSFEER VAN HET EXECUTIEVERDRAG VALT , EN DAT DE GESCHILLEN ONTSTAAN UIT EEN NA 1 FEBRUARI 1973 GESLOTEN ARBEIDSOVEREENKOMST , ZIJN ONDERWORPEN AAN DAT VERDRAG EN MET NAME AAN ARTIKEL 17 INZAKE DE AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER .

4 AANGEZIEN ECHTER DE ARBEIDSOVEREENKOMST IS VERBROKEN OP 8 DECEMBER 1971 EN DE RECHTSVORDERING EERST IS INGESTELD OP 27 NOVEMBER 1973 , DUS NA DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG , VRAAGT DE COUR DE CASSATION ZICH AF WELKE DE DRAAGWIJDTE IS VAN ARTIKEL 54 , LUIDENS HETWELK ' ' DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG SLECHTS VAN TOEPASSING ZIJN OP NA ZIJN INWERKINGTREDING INGESTELDE RECHTSVORDERINGEN ' ' , EN OF DE IN DE ARBEIDSOVEREENKOMST OPGENOMEN CLAUSULE TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , DIE VOLGENS DE VOOR 1 FEBRUARI 1973 GELDENDE FRANSE WETGEVING NIETIG ZOU ZIJN GEACHT , OP HET TIJDSTIP VAN INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG GELDIGHEID VERKRIJGT .

5 OP DIT PROBLEEM MOET ENERZIJDS WORDEN GEANTWOORD DAT HET EXECUTIEVERDRAG HET MATERIELE RECHT ONBEROERD LAAT , EN ANDERZIJDS DAT , AANGEZIEN HET VERDRAG BEDOELD IS OM DE BEVOEGDHEID VAN DE GERECHTEN DER LID-STATEN IN BURGERLIJKE ZAKEN IN DE INTRACOMMUNAUTAIRE RECHTSORDE VAST TE STELLEN , HET OP DE BETROKKEN ZAKEN TOEPASSELIJKE INTERNE PROCESRECHT VOOR DE DOOR HET EXECUTIEVERDRAG GEREGELDE ONDERWERPEN WORDT VERVANGEN DOOR DE BEPALINGEN VAN DIT VERDRAG .

6 DE IN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST OPGENOMEN SCHRIFTELIJKE CLAUSULE TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER IS UITERAARD EEN BEVOEGDHEIDSKEUZE DIE ZONDER RECHTSGEVOLG BLIJFT ZOLANG GEEN GESCHIL IN RECHTE AANHANGIG IS GEMAAKT , EN DIE SLECHTS CONSEQUENTIES KRIJGT OP DE DAG WAAROP DE RECHTSVORDERING WORDT INGESTELD .

HET IS DUS DIT TIJDSTIP WAARVAN MEN DIENT UIT TE GAAN OM DE BETEKENIS VAN DE CLAUSULE TE TOETSEN AAN DE DAN GELDENDE RECHTSREGELS .

DAAR DE RECHTSVORDERING OP 27 NOVEMBER 1973 IS INGESTELD , IS KRACHTENS ARTIKEL 54 HET EXECUTIEVERDRAG VAN TOEPASSING . UIT DIT ARTIKEL BLIJKT IMMERS DAT SLECHTS EEN VOORWAARDE NOODZAKELIJK EN VOLDOENDE IS OM HET STELSEL VAN HET VERDRAG TOE TE PASSEN OP GESCHILLEN INZAKE VOOR HET TIJDSTIP VAN INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG ONTSTANE RECHTSBETREKKINGEN , NAMELIJK DAT DE RECHTSVORDERING , ZOALS IN CASU , NA DAT TIJDSTIP IS INGESTELD .

7 BIJ GEVOLG MOET OP DE VRAAG VAN DE FRANSE COUR DE CASSATION ( SOCIALE KAMER ) WORDEN GEANTWOORD , DAT DE ARTIKELEN 17 EN 54 VAN HET VERDRAG VAN BRUSSEL VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , ALDUS MOETEN WORDEN UITGELEGD , DAT IN GEDINGEN DIE NA DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG AANHANGIG ZIJN GEMAAKT , DE CLAUSULES TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , WELKE ZIJN OPGENOMEN IN VOOR DIE INWERKINGTREDING GESLOTEN ARBEIDSOVEREENKOMSTEN , ALS GELDIG ZIJN TE BESCHOUWEN , OOK INDIEN ZIJ VOLGENS DE TEN TIJDE VAN DE TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST GELDENDE VOORSCHRIFTEN VAN NATIONAAL RECHT MOESTEN WORDEN GEACHT NIETIG TE ZIJN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

8 DE KOSTEN DOOR DE COMMISSIE WEGENS INDIENING HARER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE FRANSE COUR DE CASSATION ( SOCIALE KAMER ) BIJ ARREST VAN 10 JANUARI 1979 GESTELDE VRAAG , VERKLAART VOOR RECHT :

DE ARTIKELEN 17 EN 54 VAN HET VERDRAG VAN BRUSSEL VAN 27 SEPTEMBER 1968 BETREFFENDE DE RECHTERLIJKE BEVOEGDHEID EN DE TENUITVOERLEGGING VAN BESLISSINGEN IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN , MOETEN ALDUS WORDEN UITGELEGD , DAT IN GEDINGEN DIE NA DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG AANHANGIG ZIJN GEMAAKT , DE CLAUSULES TOT AANWIJZING VAN EEN BEVOEGDE RECHTER , WELKE ZIJN OPGENOMEN IN VOOR DIE INWERKINGTREDING GESLOTEN ARBEIDSOVEREENKOMSTEN , ALS GELDIG ZIJN TE BESCHOUWEN , OOK INDIEN ZIJ VOLGENS DE TEN TIJDE VAN DE TOTSTANDKOMING VAN DE OVEREENKOMST GELDENDE VOORSCHRIFTEN VAN NATIONAAL RECHT MOESTEN WORDEN GEACHT NIETIG TE ZIJN .

Top