Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0609(01)

    Mededeling van de Commissie betreffende deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 van de Commissie tot vaststelling van de gegevensvereisten voor gewasbeschermingsmiddelen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen (Voor de EER relevante tekst) 2023/C 202/02

    C/2023/3548

    PB C 202 van 9.6.2023, p. 2–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.6.2023   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 202/2


    Mededeling van de Commissie betreffende deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 van de Commissie tot vaststelling van de gegevensvereisten voor gewasbeschermingsmiddelen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen

    (Voor de EER relevante tekst)

    (2023/C 202/02)

    Deze richtsnoeren zijn opgesteld in overleg met de lidstaten. De richtsnoeren zijn niet bedoeld om juridisch bindende gevolgen te hebben en kunnen, wegens de aard ervan, geen afbreuk doen aan door een lidstaat genomen maatregelen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1107/2009, noch aan jurisprudentie die met betrekking tot deze bepaling is ontwikkeld. Alleen het Hof van Justitie is bevoegd om het Unierecht op gezaghebbende wijze te interpreteren en toe te passen.

    Deze mededeling van de Commissie voldoet aan punt 6 van de inleiding van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013, waarin is bepaald dat met het oog op informatieverstrekking en harmonisatie de lijst met testmethoden en de richtsnoeren voor de uitvoering van deze verordening moeten worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De onderstaande lijst is deze lijst voor deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) 2022/1440 van de Commissie (1), en zal regelmatig worden bijgewerkt.

    Wanneer op grond van de bepalingen van deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 gegevens moeten worden verkregen op basis van de vereisten van deel A van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013, zijn de desbetreffende testmethoden en richtsnoeren opgenomen in de mededeling van de Commissie betreffende de uitvoering van deel A van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 (d.w.z. met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen die chemisch werkzame stoffen bevatten).

    De opname van een document voor een sectie betekent dat het relevant is voor alle subsecties. Indien er voor een sectie geen document is vermeld, is er momenteel geen overeengekomen testmethode of richtsnoer beschikbaar. In deze gevallen moeten potentiële aanvragers tijdens de vergadering voorafgaand aan de indiening voorstellen bespreken met de lidstaat-rapporteur en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), bijvoorbeeld op basis van ontwerptestmethoden.

    Testmethoden

    Waar Verordening (EG) nr. 440/2008 van de Commissie (2) voorziet in een kruisverwijzing naar een OESO-testrichtsnoer (door aan te geven dat een testmethode is overgenomen uit, overeenkomt met of gelijkwaardig is aan een OESO-testrichtsnoer), wordt alleen het OESO-testrichtsnoer vermeld om duplicatie te voorkomen.

    Alleen testmethoden die zijn gevalideerd (d.w.z. getest met de rondzendproef door de OESO of gelijkwaardige internationale organisaties) worden vermeld. Testmethoden die alleen in wetenschappelijke publicaties worden beschreven, zijn niet opgenomen.

    De vermelding van een testmethode moet worden gelezen als een verwijzing naar de recentste bijgewerkte versie van die testmethode die beschikbaar is op het moment dat het onderzoek wordt gestart.

    Voor gewasbeschermingsmiddelen die een werkzame stof in de vorm van een micro-organisme bevatten, kunnen ad-hoctestprotocollen nodig zijn om aan bepaalde gegevensvereisten te voldoen. Tijdens de fase voorafgaand aan de indiening (3) kunnen de aanvragers, de lidstaat-rapporteur en de EFSA dit soort ad-hoctestprotocollen bespreken, met name indien testprotocollen die zijn opgenomen in de mededeling van de Commissie betreffende de uitvoering van deel A van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 als vervanging kunnen worden gebruikt of kunnen worden aangepast om beter geschikt te zijn voor gewasbeschermingsmiddelen die een werkzame stof in de vorm van een micro-organisme bevatten.

    Om proeven op gewervelde dieren tot een minimum te beperken, moeten reeds op oudere testmethoden gebaseerde tests worden beschouwd als onderdeel van de risicobeoordeling, zoals bepaald in artikel 62 van Verordening (EG) nr. 1107/2009. Tijdens de vergadering voorafgaand aan de indiening kunnen de aanvragers, de lidstaat-rapporteur en de EFSA echter overwegen of nieuwe tests volgens nieuwere testmethoden nodig zijn, indien dit wetenschappelijk gerechtvaardigd is.

    Overeenkomstig Richtlijn 2010/63/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2010 betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt (4), Verordening (EG) nr. 1107/2009 (overwegingen 11 en 40, artikel 8, lid 1, punt d), artikel 18, punt b), artikel 33, lid 3, punt c), en artikel 62, lid 1) en Verordening (EU) nr. 283/2013 van de Commissie (5) moeten onnodige dierproeven in alle gevallen worden vermeden. Meer in het bijzonder is in artikel 62 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 bepaald dat proeven op gewervelde dieren met het oog op de goedkeuring van werkzame stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen slechts worden uitgevoerd wanneer er geen andere methoden beschikbaar zijn. Alternatieve methoden zijn onder meer in-vitrotests, in-silicomethoden of andere benaderingen zoals read-across, zoals beschreven in het “Status Report on the Development, Validation and Regulatory Acceptance of Alternative Methods and Approaches” van EURL ECVAM en in het statusrapport “Non-animal Methods in Science and Regulation” van EURL ECVAM (6). Voorts moet de beschikbaarheid van richtsnoeren voor testmethoden zonder dierproeven en gevalideerde en betrouwbare protocollen voor onderzoek in vitro worden beschouwd als een geldige wetenschappelijke verantwoording bij de inachtneming van punt 1.5 in de inleiding van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 283/2013.

    Indien verschillende testmethoden beschikbaar zijn om aan een gegevensvereiste te voldoen, duidt de volgorde van de vermelde testmethoden een voorkeur aan indien een nieuwe test nodig is. Daarbij wordt voorrang gegeven aan methoden waarbij geen of minder proefdieren nodig zijn en/of deze methode in verband wordt gebracht met minder ernstig lijden van de proefdieren. Tijdens de vergadering voorafgaand aan de indiening kan echter, op advies van de EFSA en de lidstaat-rapporteur, de volgorde van voorrang worden gewijzigd wanneer dit wetenschappelijk gerechtvaardigd is (bv. vanwege beperkingen van het toepassingsgebied van bepaalde methoden) om de wetenschappelijke kwaliteit van de beoordeling te waarborgen.

    Richtsnoeren

    Richtsnoeren komen in aanmerking om in de lijst te worden opgenomen wanneer zij:

    vóór de publicatie van deze mededeling zijn goedgekeurd door het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders;

    zijn ontwikkeld onder auspiciën van een officiële instantie (bv. de EFSA, de Commissie, nationale autoriteiten) om een bepaald gebied van de risicobeoordeling of procedurele kwesties aan te pakken, en zijn besproken met relevante belanghebbenden; of

    zijn goedgekeurd door een intergouvernementele organisatie (zoals de OESO, de FAO, de WHO of de EPPO) waarin de lidstaten deelnemen aan het goedkeuringsproces.

    De volgende soorten richtsnoeren zijn in aanmerking genomen voor opname in de lijst:

    technische richtsnoeren, met inbegrip van horizontale richtsnoeren die relevant zijn voor verschillende of alle onderdelen van de gegevensvereisten, met inbegrip van de toepassing van punt 1.5 van de inleiding van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013;

    administratieve/procedurele richtsnoeren indien deze relevant zijn voor de toepassing van de gegevensvereisten;

    modellen of berekeningsinstrumenten, indien deze relevant zijn voor de gegevensvereisten en kunnen worden gekoppeld aan of ondersteunend zijn voor een richtsnoer;

    wetenschappelijke adviezen van de EFSA-panels en richtsnoeren van de interzonale stuurgroep die relevant zijn voor alle lidstaten, zijn na overweging per geval in de lijst opgenomen indien zij relevant zijn voor de toepassing van specifieke gegevensvereisten.

    Documenten zoals zonale richtsnoeren, EFSA-verklaringen, collegiaal getoetste publicaties, technische verslagen, wetenschappelijke verslagen en strategieën zijn over het algemeen niet opgenomen in onderstaande lijst, behalve enkele waarvoor een openbare raadpleging heeft plaatsgevonden.

    De vermelding van een richtsnoer moet worden gelezen als een verwijzing naar de recentste bijgewerkte versie van dat richtsnoer die beschikbaar is op het moment dat het onderzoek wordt gestart.

    Wat betreft de normenreeks van de EPPO betreffende de beoordeling van de werkzaamheid van gewasbeschermingsmiddelen, worden de relevantste normen in de onderstaande lijst vermeld. De lijst moet echter als niet-uitputtend worden beschouwd, aangezien de mondiale databank van de EPPO regelmatig wordt bijgewerkt en andere normen per geval nodig kunnen zijn. De mondiale databank van EPPO, de algemene normen van de EPPO-normenreeks PP1 en de specifieke normen van de EPPO-normenreeks PP1 zijn derhalve ook in de lijst opgenomen.

    Verwijzing naar deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013

    Testmethoden (7)

    Richtsnoeren (8)

    Algemene testmethoden en richtsnoeren

     

    EFSA Guidance on the use of the weight of evidence approach in scientific assessments (EFSA Journal 2017;15(8):4971)

    Algemene testmethoden en richtsnoeren

     

    ECHA Guidance on the Application of the CLP Criteria

    Algemene testmethoden en richtsnoeren

     

    OECD Guidance Document for the Use of Adverse Outcome Pathways in Developing Integrated Approaches to Testing and Assessment (IATA) No. 260

    Algemene testmethoden en richtsnoeren

     

    OECD Guidance Document on Good In Vitro Method Practices (GIVIMP)

    1.

    Identiteit van de aanvrager, identiteit van het gewasbeschermingsmiddel en informatie over de productie

     

    EU Guidance document for the assessment of the equivalence of technical grade active ingredients for identical microbial strains or isolates approved under Regulation (EC) No. 1107/2009 (SANCO/12823/2012)

    1.4.

    Uitvoerige kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over de samenstelling van het preparaat

     

    OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65

    1.4.

    Uitvoerige kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over de samenstelling van het preparaat

     

    EU Guidance document on significant and non-significant changes of the chemical composition of authorised plant protection products under Regulation (EC) No 1107/2009 of the EU Parliament and Council on placing of plant protection products on the market and repealing Council Directives 79/117/EEC and 91/414/EEC (SANCO/12638/2011)

    2.6.

    Stabiliteit bij opslag en houdbaarheid

     

    OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65.

    2.6.

    Stabiliteit bij opslag en houdbaarheid

     

    OECD Guidance document on storage stability of microbial pest control products. Series on Pesticides No. 85 (ENV/JM/MONO(2016)54)

    2.6.2.

    Effecten van temperatuur en verpakking

    CIPAC MT 39 Stability of liquid formulations at 0°C

     

    2.6.2.

    Effecten van temperatuur en verpakking

    CIPAC MT 46 Accelerated storage procedure

     

    2.7.1.

    Bevochtigbaarheid

    CIPAC MT 53 Wettability

     

    2.7.2.

    Schuimvorming

    CIPAC MT 47 Persistent foaming

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 41 Dilution stability of herbicide aqueous solutions

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 160 Spontaneity of dispersion of suspension concentrates

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 174 Dispersibility of water dispersible granules

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 179 Dissolution degree and solution stability

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 180 Dispersion stability Suspo-emulsions

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 184 Suspensibility of formulations forming suspensions on dilution with water

     

    2.7.3.

    Suspendeerbaarheid, dispersiespontaneïteit en dispersiestabiliteit

    CIPAC MT 196 Solution Properties of Water Soluble Tablets

     

    2.7.4.

    Droge zeeftest en natte zeeftest

    CIPAC MT 170 Dry sieve analysis of water dispersible granules

     

    2.7.4.

    Droge zeeftest en natte zeeftest

    CIPAC MT 187 Particle size analysis by laser diffraction

     

    2.7.4.

    Droge zeeftest en natte zeeftest

    CIPAC MT 185 Wet sieve test

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 170 Dry sieve analysis of water dispersible granules

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 171 Dustiness of granular products

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 178 Attrition resistance of granules

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 185 Wet sieve test

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 187 Particle size analysis by laser diffraction

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 193 Attrition of tablets

     

    2.7.5.

    Grootteverdeling van de deeltjes (stuif- en spuitpoeders, granulaten), gehalte aan stof/niet-gegranuleerde deeltjes (granulaten), afslijting door wrijving en brosheid (granulaten)

    CIPAC MT 197 Disintegration of Tablets

     

    2.7.6.

    Emulgeerbaarheid, hernieuwde emulgeerbaarheid en stabiliteit van de emulsie

    CIPAC MT 36 Emulsion characteristics of emulsifiable concentrates

     

    2.7.7.

    Stroombaarheid, gietbaarheid (afspoelbaarheid) en verstuifbaarheid

    CIPAC MT 148 Pourability of suspension concentrates

     

    2.7.7.

    Stroombaarheid, gietbaarheid (afspoelbaarheid) en verstuifbaarheid

    CIPAC MT 171 Dustiness of granular products

     

    2.7.7.

    Stroombaarheid, gietbaarheid (afspoelbaarheid) en verstuifbaarheid

    CIPAC MT 172 Flowability of water dispersible granules after heat test under pressure

     

    2.8.

    Fysisch-chemische verenigbaarheid met andere gewasbeschermingsmiddelen, met inbegrip van gewasbeschermingsmiddelen waarvoor toelating voor gecombineerd gebruik wordt beoogd

    ASTM E1518 — 05 Standard Practice for Evaluation of Physical Compatibility of Pesticides in Aqueous Tank Mixtures by the Dynamic Shaker Method

     

    2.9.

    Hechting aan en verspreiding over zaden

    CIPAC MT 194 Adhesion to Treated Seed

     

    2.9.

    Hechting aan en verspreiding over zaden

    CIPAC MT 175 Seed treatment formulations, liquid, determination of seed-seed uniformity of distribution

     

    2.9.

    Hechting aan en verspreiding over zaden

    European Seed Association, 2011. Assessment of free floating dust and abrasion particles of treated seeds as a parameter of the quality of treated seeds: Heubach test. ESA STAT Dust Working Group

     

    3.

    Gegevens over de toepassing

     

    EPPO Global Database (9)

    3.3.

    Functie, doelorganismen en te beschermen planten of plantaardige producten en mogelijke risicobeperkende maatregelen

     

    EPPO PP 1/248 Harmonized classification and coding of the uses of plant protection products (10)

    3.4.

    Toepassingsdosering

     

    EPPO PP1/239 Dose expression of plant protection products

    4.1.

    Werkwijze voor het schoonmaken en de decontaminatie van de toepassingsapparatuur

     

    EPPO PP1/292 Cleaning pesticide application equipment (PAE) — efficacy aspects

    5.1.

    Methoden voor de analyse van het preparaat

     

    EU Guidance document: Technical Active Substance and Plant protection products: Guidance for generating and reporting methods of analysis in support of pre- and post-registration data requirements for Annex (Section 4) of Regulation (EU) No 283/2013 and Annex (Section 5) of Regulation (EU) No 284/2013 (SANCO/3030/99)

    5.1.

    Methoden voor de analyse van het preparaat

     

    OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65

    5.2.

    Methoden voor het bepalen en kwantificeren van residuen

     

    Residues Analytical Methods for Risk Assessment and Post-approval Control and Monitoring Purposes (SANTE/2020/12830)

    6.

    Gegevens over de werkzaamheid

    Specifieke normen van de EPPO-normenreeks PP1 (11)

     

    6.

    Gegevens over de werkzaamheid

     

    EU guidance document on data requirements on efficacy for the dossier to be submitted for the approval of new active substances contained in plant protection products. (SANCO/10054/2013)

    6.

    Gegevens over de werkzaamheid

     

    EU Guidance document on the efficacy composition of core dossier and national addenda submitted to support the authorization of plant protection products under regulation (EC) No 1107/2009 of the EU parliament and council on placing of plant protection products on the market. (SANCO/10055/2013)

    6.

    Gegevens over de werkzaamheid

     

    Algemene normen van de EPPO-normenreeks PP1 (12) (Beoordeling van de werkzaamheid van gewasbeschermingsmiddelen), met name: EPPO PP1/276 Principles of efficacy evaluation for microbial plant protection products, EPPO PP1/296 principles of efficacy evaluation for low-risk plant protection products, and, EPPO PP1/319 General principles for efficacy evaluation of plant protection products with a mode of action as plant defence inducers.

    6.6.1.

    Effecten op volggewassen

    OECD Guidelines for Testing of Chemicals No. 208 “Terrestrial Plant Test: Seedling Emergence and Seedling Growth Test” (2006)

     

    6.6.1.

    Effecten op volggewassen

     

    EPPO PP1/207 Effects on succeeding crops

    6.6.2.

    Effecten op andere planten, met inbegrip van naburige gewassen

     

    EPPO PP1/256 Effects on adjacent crops

    6.6.2.

    Effecten op andere planten, met inbegrip van naburige gewassen

     

    OECD (2006) Guidelines for the Testing of Chemicals No. 227 “Terrestrial Plant Test: Vegetative Vigour Test”

    6.6.2.

    Effecten op andere planten, met inbegrip van naburige gewassen

     

    OECD (2006) Guidelines for Testing of Chemicals No. 208 “Terrestrial Plant Test: Seedling Emergence and Seedling Growth Test”

    7.2.

    Beoordeling van de potentiële toxiciteit van het gewasbeschermingsmiddel

     

    EFSA Guidance on the assessment of exposure of operators, workers, residents and bystanders in risk assessment for plant protection products (EFSA Journal 2022;20(1):7032)

    7.3.

    Acute toxiciteit

     

    OECD (2016) Guidance Document on Considerations for Waiving or Bridging of Mammalian Acute Toxicity Tests Series on Testing & Assessment No. 237

    7.3.1.

    Acute orale toxiciteit

    OECD Test Guideline 423: Acute Oral toxicity — Acute Toxic Class Method

     

    7.3.1.

    Acute orale toxiciteit

    OECD Test Guideline 420: Acute Oral Toxicity — Fixed Dose Procedure

     

    7.3.2.

    Acute dermale toxiciteit

    OECD Test Guideline 402: Acute Dermal Toxicity — Fixed Dose Procedure

     

    7.3.3.

    Acute inhalatietoxiciteit

    OECD Test Guideline 436: Acute Inhalation Toxicity — Acute Toxic Class Method

     

    7.3.3.

    Acute inhalatietoxiciteit

    OECD Test Guideline 403: Acute Inhalation Toxicity

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

    OECD Test Guideline 439: In vitro Skin Irritation: Reconstructed Human Epidermis Test Method

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

    OECD Test Guideline 404: Acute Dermal Irritation/Corrosion

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

    OECD Test Guideline 430: In Vitro Skin Corrosion: Transcutaneous Electrical Resistance Test Method (TER)

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

    OECD Test Guideline 431: In vitro skin corrosion: reconstructed human epidermis (RHE) test method

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

    OECD Test Guideline 435: In vitro Membrane Barrier Test Method for Skin Corrosion

     

    7.3.4.

    Huidirritatie

     

    OECD Guidance Document on an Integrated Approach on Testing and Assessment (IATA) for Skin Corrosion and Irritation, No. 203

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 437: Bovine Corneal Opacity and Permeability Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

     

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 438: Isolated Chicken Eye Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

     

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 460: Fluorescein Leakage Test Method for Identifying Ocular Corrosives and Severe Irritants

     

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 491: Short Time Exposure In Vitro Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

     

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 492: Reconstructed human Cornea-like Epithelium (RhCE) test method for identifying chemicals not requiring classification and labelling for eye irritation or serious eye damage

     

    7.3.5.

    Oogirritatie

    OECD Test Guideline 405: Acute eye irritation/corrosion

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 442A: Skin Sensitisation — Local Lymph Node Assay: DA

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 442B: Skin Sensitisation — Local Lymph Node Assay: BrdU-ELISA or –FCM

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 442C: In Chemico Skin Sensitisation

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 442D: In Vitro Skin Sensitisation

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 442E: In Vitro Skin Sensitisation: In Vitro Skin Sensitisation Assays Addressing the Key Event on Activation of Dendritic Cells on the Adverse Outcome Pathway for Skin Sensitisation

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Guideline No. 497: Defined Approaches on Skin Sensitisation

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 406: Skin Sensitisation Guinea Pig Maximisation Test and Buehler Test

     

    7.3.6.

    Sensibilisering van de huid

    OECD Test Guideline 429: Skin Sensitisation — Local Lymph Node Assay

     

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

    OECD Test Guideline 428: Skin Absorption: In Vitro Method

     

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

    OECD Test Guideline 427: Skin Absorption: In Vivo Method

     

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

     

    EU Guidance on dermal absorption (SANTE/2018/10591)

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

     

    EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

     

    EFSA Guidance on the assessment of exposure of operators, workers, residents and bystanders in risk assessment for plant protection products (SANTE-10832-2015)

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

     

    EFSA Guidance on dermal absorption (EFSA Journal 2017;15(6):4873)

    7.5.

    Gegevens over blootstelling

     

    FAO Operator exposure models and local risk assessment (13)

    8.

    Residuen in of op behandelde producten, levensmiddelen en diervoeders

     

    EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

    8.

    Residuen in of op behandelde producten, levensmiddelen en diervoeders

     

    EFSA Guidance on the establishment of the residue definition for dietary risk assessment (EFSA Journal 2016;14(12):4549)

    8.

    Residuen in of op behandelde producten, levensmiddelen en diervoeders

     

    EFSA Reporting data on pesticide residues in food and feed according to Regulation (EC) No 396/2005 (2018 data collection) (EFSA Journal 2019;17(4):5655)

    10.

    Effecten op niet-doelorganismen

    De testmethoden die zijn vermeld in de mededeling van de Commissie betreffende de uitvoering van deel B van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 283/2013 of in de mededeling betreffende de uitvoering van deel A van de bijlage bij Verordening (EU) nr. 284/2013 kunnen als basis worden gebruikt en opnieuw worden aangepast. De toepasbaarheid van de gekozen methoden, of aanpassingen daarvan, moet worden gemotiveerd in het licht van de specifieke kenmerken van het geval en kan tijdens vergaderingen voorafgaand aan de indiening worden besproken.

     

    10.

    Effecten op niet-doelorganismen

     

    EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

    10.

    Effecten op niet-doelorganismen

     

    OECD Guidance to the environmental safety evaluation of microbial biocontrol agents, Series on Pesticides No. 67 (ENV/JM/MONO(2012)1)


    (1)  Verordening (EU) 2022/1440 van de Commissie van 31 augustus 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 284/2013 wat betreft de informatie die moet worden verstrekt over gewasbeschermingsmiddelen en de specifieke gegevensvereisten voor gewasbeschermingsmiddelen die micro-organismen bevatten (PB L 227 van 1.9.2022, blz. 38).

    (2)  Verordening (EG) nr. 440/2008 van de Commissie van 30 mei 2008 houdende vaststelling van testmethoden uit hoofde van Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) (PB L 142 van 31.5.2008, blz. 1).

    (3)  Artikel 32 bis van Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1).

    (4)  PB L 276 van 20.10.2010, blz. 33.

    (5)  PB L 93 van 3.4.2013, blz. 1.

    (6)  Beschikbaar op https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/

    (7)  Met uitzondering van de in Verordening (EG) nr. 440/2008 beschreven testmethoden zijn de meeste van de vermelde testmethoden uitsluitend beschikbaar in het Engels (sommige ook in het Frans). Gedetailleerde informatie over de testmethoden:

    CIPAC: http://www.cipac.org/

    ASTM: http://www.astm.org/Standard/index.shtml

    ISO: http://www.iso.org/iso/home/store/catalogue_ics.htm

    OESO: http://www.oecd.org/env/chemicalsafetyandbiosafety/testingofchemicals/

    EPPO: http://www.eppo.int/STANDARDS/standards.htm

    (8)  De meeste van de hier vermelde richtsnoeren zijn uitsluitend beschikbaar in het Engels. Gedetailleerde informatie over de richtsnoeren:

    Europese Commissie: https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/approval-active-substances/guidelines-active-substances-and-plant-protection-products_en

    OESO: http://www.oecd.org/env/chemicalsafetyandbiosafety/testingofchemicals/

    EPPO: http://www.eppo.int/STANDARDS/standards.htm

    ECHA: http://echa.europa.eu/support/guidance-on-reach-and-clp-implementation

    EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/publications.htm

    FOCUS: https://esdac.jrc.ec.europa.eu/projects/focus-dg-sante

    (9)  https://gd.eppo.int/

    (10)  Neem alleen de toepassingen in aanmerking die relevant zijn in het kader van Verordening (EG) nr. 1107/2009, en niet de toepassingen in EPPO PP 1/248 die verwijzen naar claims in verband met biostimulanten zoals zowel gedefinieerd in Verordening (EU) 2019/1009 als in de technische specificaties CEN/TS 17724, CEN/TS 17700-1, CEN/TS 17700-2, CEN/TS 17700-3, CEN/TS 17700-4, CEN/TS 17700-5, ook al zijn die biostimulanten in EPPO PP1/248 aangemerkt als plantengroeiregulatoren.

    (11)  EPPO-normen zijn beschikbaar op http://pp1.eppo.org/ — EPPO-normenreeks PP1 beschrijft hoe de werkzaamheid van gewasbeschermingsmiddelen wordt geëvalueerd. De reeks bevat algemene normen en specifieke normen. Specifieke normen moeten samen met de relevante algemene normen worden gebruikt en vice versa.

    (12)  https://pp1.eppo.int/standards/general

    (13)  http://www.fao.org/pesticide-registration-toolkit/registration-tools/assessment-methods/method-detail/en/c/1187029/


    Top