Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AP0127

    Amendementen van het Europees Parlement aangenomen op 9 mei 2023 op het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de beperking van de methaanemissies in de energiesector en tot wijziging van Verordening (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 — C9-0467/2021 — 2021/0423(COD))

    PB C, C/2023/1081, 15.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    European flag

    Publicatieblad
    van de Europese Unie

    NL

    Serie C


    C/2023/1081

    15.12.2023

    P9_TA(2023)0127

    Beperking van de methaanemissies in de energiesector

    Amendementen (*1) van het Europees Parlement aangenomen op 9 mei 2023 op het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de beperking van de methaanemissies in de energiesector en tot wijziging van Verordening (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 — C9-0467/2021 — 2021/0423(COD)) (1)

    (Gewone wetgevingsprocedure: eerste lezing)

    (C/2023/1081)

    Amendement 1

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (1)

    Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas, dat wat betreft de totale bijdrage aan de klimaatverandering alleen door koolstofdioxide wordt overtroffen en verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van de huidige opwarming van de aarde.

    (1)

    Methaan wordt wat betreft de totale bijdrage aan de klimaatverandering alleen door koolstofdioxide overtroffen en is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de huidige opwarming van de aarde. In haar zesde evaluatierapport meldt de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) dat tegen 2030 een scherpe afname in de uitstoot van antropogeen methaangas noodzakelijk is om de drempel van 1,5  oC niet te overschrijden.

    Amendement 2

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (2)

    Hoewel methaan minder lang in de atmosfeer blijft (10 tot 12 jaar) dan koolstofdioxide (honderden jaren), is het broeikasgaseffect op het klimaat van methaan op moleculair niveau groter en draagt methaan bij tot de vorming van ozon, een sterke luchtverontreiniger die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt . De hoeveelheid methaan in de atmosfeer is in het afgelopen decennium mondiaal sterk toegenomen.

    (2)

    Hoewel methaan gemiddeld minder lang in de atmosfeer blijft (10 tot 12 jaar) dan koolstofdioxide (honderden jaren), is het broeikasgaseffect op het klimaat van methaan in een tijdsbestek van 20 jaar meer dan 80 maal groter dan dat van koolstofdioxide (CO2)  (1 bis). De hoeveelheid methaan in de atmosfeer is in het afgelopen decennium mondiaal sterk toegenomen.

    Amendement 3

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (2 bis)

    Methaan is een precursorgas voor schadelijke ozon op leefniveau en draagt bij tot luchtverontreiniging, waarbij ozon op leefniveau bijdraagt tot bijna 20 000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar  (1 bis) . De aanpak van methaanemissies zal niet alleen effecten hebben voor het milieu en het klimaat, maar ook de bescherming van de gezondheid verbeteren in overeenstemming met de “één gezondheid”-benadering.

    Amendement 4

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 3 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (3 bis)

    In de resolutie van het Europees Parlement van 21 oktober 2021 over een EU-strategie om methaanemissies terug te dringen  (1 bis) wordt de Commissie opgeroepen om te analyseren wat de implicaties voor beleid en maatregelen zijn van het gebruik van een tijdshorizon van twintig jaar voor aardopwarmingsvermogen, in aanvulling op de tijdsspanne van honderd jaar waarmee op dit moment conform de richtsnoeren van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) voor broeikasgasinventarissen wordt gerekend. Voorts wordt erin opgemerkt dat meer transparantie inzake de kortetermijnimplicaties van methaanemissies voor de mondiale opwarming van de aarde zou helpen om een meer weloverwogen klimaatbeleid van de Unie te voeren, en wordt erin benadrukt dat het gebruik van een dergelijke complementaire maatstaf in geen geval de noodzakelijke maatregelen om ook de CO2-emissies drastisch en snel te verminderen, mag vertragen.

    Amendement 5

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (4)

    Volgens de gegevens van de broeikasgasinventarissen van de Unie is de energiesector naar schatting verantwoordelijk voor 19 % van de methaanemissies in de Unie. Dit omvat niet de methaanemissies in verband met het verbruik van fossiele energie in de Unie die buiten de Unie plaatsvinden.

    (4)

    Volgens de gegevens van de broeikasgasinventarissen van de Unie is 53 % van de antropogene methaanemissies afkomstig uit de landbouw, 26 % uit de afvalverwerkingssector en is de energiesector naar schatting verantwoordelijk voor 19 % van de methaanemissies in de Unie. Dit omvat niet de methaanemissies in verband met het verbruik van fossiele energie in de Unie die buiten de Unie plaatsvinden. De Unie is ’s werelds grootste importeur van fossiel gas, waardoor zij een belangrijke aanjager van wereldwijde methaanemissies is.

    Amendement 6

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (5)

    In de Europese Green Deal wordt een uitgebreide reeks elkaar onderling versterkende maatregelen en initiatieven gecombineerd die gericht zijn op het behalen van klimaatneutraliteit in de Unie tegen 2050. In de mededeling over de Europese Green Deal (14) wordt aangegeven dat het koolstofvrij maken van de gassector zal worden vergemakkelijkt, onder meer door de kwestie van energiegerelateerde methaanemissies aan te pakken. In oktober 2020 keurde de Commissie een EU-strategie goed om de methaanemissies te verminderen (de “methaanstrategie”), waarin maatregelen uiteengezet werden om de methaanemissies in de EU, ook in de energiesector, en buiten de EU tegen te gaan. In Verordening (EU) 2021/1119 (15) (de “Europese klimaatwet”) heeft de Unie het streefdoel van klimaatneutraliteit van de hele economie tegen 2050 verankerd en daarnaast een bindende toezegging vastgesteld voor de binnenlandse beperking van de nettobroeikasgasemissies (emissies na de aftrek van verwijderingen) van ten minste 55 % in 2030 ten opzichte van de niveaus van 1990. Om deze mate van broeikasgasemissiereducties te verwezenlijken, moeten de methaanemissies van de energiesector tegen 2030 met ongeveer 58 % afnemen ten opzichte van 2020 .

    (5)

    In de Europese Green Deal wordt een uitgebreide reeks elkaar onderling versterkende maatregelen en initiatieven gecombineerd die gericht zijn op het behalen van klimaatneutraliteit in de Unie tegen 2050. In de mededeling over de Europese Green Deal (14) wordt aangegeven dat het koolstofvrij maken van de gassector zal worden vergemakkelijkt, onder meer door de kwestie van energiegerelateerde methaanemissies aan te pakken. In oktober 2020 keurde de Commissie een EU-strategie goed om de methaanemissies te verminderen (de “methaanstrategie”), waarin maatregelen uiteengezet werden om de methaanemissies in de EU, ook in de energiesector, en buiten de EU tegen te gaan. In Verordening (EU) 2021/1119 (15) (de “Europese klimaatwet”) heeft de Unie het streefdoel van klimaatneutraliteit van de hele economie tegen 2050 verankerd en daarnaast een bindende toezegging vastgesteld voor de binnenlandse beperking van de nettobroeikasgasemissies (emissies na de aftrek van verwijderingen) van ten minste 55 % in 2030 ten opzichte van de niveaus van 1990. De Commissie geeft in haar begeleidende effectbeoordeling bij deze verordening aan dat 77 % van de totale geraamde methaanemissies ten opzichte van het referentiescenario in 2030 lager kan zijn dan de som van de sociale en milieuvoordelen  (15 bis) . Dit zal een positieve bijdrage leveren aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5  oC en de Unie in staat stellen daadwerkelijk het voortouw te nemen bij de bestrijding van methaanemissies en de versterking van de energiezekerheid.

    Amendement 7

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 6

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (6)

    De methaanemissies zijn opgenomen onder het toepassingsgebied van de Uniestreefdoelen voor broeikasgasemissiereducties voor 2030, zoals uiteengezet in de Europese klimaatwet, en de bindende nationale emissiereductiestreefcijfers uit hoofde van Verordening (EU) 2018/842 (16). Er bestaat momenteel echter geen rechtskader op Unieniveau waarin specifieke maatregelen voor de vermindering van de antropogene methaanemissies in de energiesector uiteengezet zijn . Daarnaast heeft Richtlijn 2010/75/EU (17) inzake industriële emissies slechts betrekking op methaanemissies van de raffinage van minerale olie en gas en niet op andere activiteiten in de energiesector.

    (6)

    Methaanemissies zijn afkomstig uit een breed scala aan sectoren, waaronder landbouw, afval, afvalwater en energie. De methaanemissies zijn opgenomen onder het toepassingsgebied van de Uniestreefdoelen voor broeikasgasemissiereducties voor 2030, zoals uiteengezet in de Europese klimaatwet, en de bindende nationale emissiereductiestreefcijfers uit hoofde van Verordening (EU) 2018/842 (16). Er bestaat momenteel echter geen rechtskader op Unieniveau waarin specifieke doelstellingen en maatregelen voor de vermindering van de antropogene methaanemissies voor alle sectoren uiteengezet zijn en dat gericht is op een aanzienlijke vermindering van de methaanemissies in de Unie tegen 2030, conform de Overeenkomst van Parijs . Daarnaast heeft Richtlijn 2010/75/EU (17) inzake industriële emissies slechts betrekking op methaanemissies van de raffinage van minerale olie en gas en niet op andere activiteiten in de energiesector.

    Amendement 8

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 7

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (7)

    In deze context moet deze verordening van toepassing zijn op de vermindering van de methaanemissies bij de upstreamexploratie en -productie van olie en fossiele gassen, bij de verzameling en verwerking van fossiele gassen, bij de transmissie, distributie en ondergrondse opslag van gas en terminals voor vloeibaar aardgas (lng), evenals bij operationele ondergrondse en bovengrondse kolenmijnen en gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen.

    (7)

    In deze context moet deze verordening van toepassing zijn op de vermindering van de methaanemissies bij de upstreamexploratie en -productie van olie en fossiele gassen, bij de verzameling en verwerking van fossiele gassen, bij de transmissie, distributie en ondergrondse opslag van gas en terminals voor vloeibaar aardgas (lng), evenals bij petrochemische producten, bij operationele ondergrondse en bovengrondse kolenmijnen en gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen.

    Amendement 9

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 7 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (7 bis)

    Gezien het feit dat upstreamexploratie en -productie en de verzameling en verwerking van olie en fossiele gassen ook nafta en aardgascondensaten voor gebruik in de petrochemische sector opleveren, en tevens methaanuitstoot genereren, moeten voor de petrochemische sector vergelijkbare maatregelen gelden als voor de energiesector voor wat betreft monitoring en rapportage, lekdetectie en -reparatie en beperkingen voor afblazen en affakkelen.

    Amendement 10

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 8

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (8)

    Regels voor de nauwkeurige meting, rapportage en verificatie van de methaanemissies in de sectoren olie, gas en kolen, alsook voor de beperking van deze emissies, onder meer door middel van onderzoeken in verband met de lekdetectie en -reparatie en beperkingen voor afblazen en affakkelen, moeten worden aangepakt door middel van een passend rechtskader van de Unie. Een dergelijk kader moet regels bevatten om de transparantie met betrekking tot de invoer van fossiele energie in de Unie te verbeteren , zodat de stimulansen voor een breder gebruik van oplossingen voor de beperking van methaan overal ter wereld worden verbeterd .

    (8)

    Regels voor de nauwkeurige meting, rapportage en verificatie van de methaanemissies in de sectoren olie, gas en kolen, alsook voor de beperking van deze emissies, onder meer door middel van onderzoeken in verband met de lekdetectie en -reparatie en beperkingen voor afblazen en affakkelen, onder waarborging van de bescherming van werknemers tegen methaanuitstoot, moeten worden aangepakt door middel van een passend rechtskader van de Unie. De voorschriften uit hoofde van deze verordening moeten de transparantie met betrekking tot de invoer van fossiele energie in de Unie verbeteren en overal ter wereld tot een breder gebruik leiden van oplossingen voor de beperking van methaanemissies .

    Amendement 11

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 9

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (9)

    De naleving van de verplichtingen van deze verordening zal waarschijnlijk investeringen vereisen van gereguleerde exploitanten en de kosten die voortvloeien uit dergelijke investeringen moeten in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van tarieven, met inachtneming van de efficiëntiebeginselen.

    (9)

    De naleving van de verplichtingen van deze verordening zal waarschijnlijk investeringen vereisen van gereguleerde exploitanten en de aanvullende kosten die voortvloeien uit dergelijke investeringen moeten in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van tarieven, met inachtneming van de efficiëntiebeginselen. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn methaangasreductiemaatregelen zeer kosteneffectief in de olie- en gassectoren, met name vanwege de toegenomen marktprijzen voor aardgas, terwijl voor die maatregelen slechts beperkte investeringen nodig zouden zijn die snel kunnen worden terugverdiend  (1 bis) . De noodzakelijke kosten mogen niet resulteren in een onevenredige financiële last voor eindgebruikers en consumenten. Bij de vaststelling van tarieven moet daarom rekening worden gehouden met kosten voor investeringen in maatregelen ter vermindering van de methaanemissies die boven de nettonulkosten uitkomen. Kwetsbare huishoudens moeten worden beschermd tegen onevenredige financiële lasten als gevolg van deze verordening. De passende maatregelen van exploitanten ter voorkoming en beperking van methaanemissies moeten bewerkstelligen dat het daaruit voortvloeiende maatschappelijke effect van de emissie groter is dan het maatschappelijke effect van de mitigatiemaatregel.

    Amendement 12

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 10

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (10)

    Elke lidstaat moet ten minste één bevoegde instantie aanwijzen om te controleren dat exploitanten de verplichtingen van deze verordening daadwerkelijk naleven en moet de Commissie in kennis stellen van een dergelijke aanwijzing en eventuele veranderingen hiervan. De aangewezen bevoegde instanties moeten alle noodzakelijke maatregelen nemen om de naleving van de vereisten van deze verordening te waarborgen. Rekening houdend met de grensoverschrijdende aard van de activiteiten in de energiesector en de methaanemissies, moeten de bevoegde instanties met elkaar en met de Commissie samenwerken. In deze context moeten de Commissie en de bevoegde instanties van de lidstaten samen een netwerk van openbare autoriteiten vormen die deze verordening toepassen teneinde de nauwe samenwerking te bevorderen, met de noodzakelijke voorzieningen voor het uitwisselen van informatie en beste praktijken en om raadplegingen mogelijk te maken.

    (10)

    Elke lidstaat moet ten minste één bevoegde instantie aanwijzen om te controleren dat exploitanten de verplichtingen van deze verordening daadwerkelijk naleven en moet de Commissie in kennis stellen van een dergelijke aanwijzing en eventuele veranderingen hiervan. De aangewezen bevoegde instanties moeten door de lidstaten worden voorzien van voldoende financiële en personele middelen en alle noodzakelijke maatregelen nemen om de naleving van deze verordening te waarborgen. De bevoegde instantie moet een contactpunt opzetten . Rekening houdend met de grensoverschrijdende aard van de activiteiten in de energiesector en de methaanemissies, moeten de bevoegde instanties met elkaar en met de Commissie samenwerken. In deze context moeten de Commissie en de bevoegde instanties van de lidstaten samen een netwerk van openbare autoriteiten vormen die deze verordening toepassen teneinde de nauwe samenwerking te bevorderen, met de noodzakelijke voorzieningen voor het uitwisselen van informatie en beste praktijken en om raadplegingen mogelijk te maken.

    Amendement 13

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 12

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (12)

    Om de uitvoering van hun taken te waarborgen, moeten exploitanten de bevoegde instanties voorzien van alle noodzakelijke ondersteuning. Daarnaast moeten exploitanten alle noodzakelijke maatregelen nemen die door de bevoegde instanties zijn vastgesteld binnen de door de bevoegde instanties bepaalde periode of een andere periode die met de bevoegde instanties is overeengekomen.

    (12)

    Om de uitvoering van hun taken te waarborgen, moeten exploitanten de bevoegde instanties voorzien van alle noodzakelijke ondersteuning. Daarnaast moeten exploitanten alle noodzakelijke maatregelen nemen die door de bevoegde instanties zijn vastgesteld binnen de door de bevoegde instanties bepaalde periode of een andere periode die met de bevoegde instanties is overeengekomen. De lidstaten moeten geregeld toezicht houden op de situatie in de sector om mogelijke vertragingen bij de toepassing van deze verordening als gevolg van een tekort aan geschoolde werknemers en technologieën op te sporen.

    Amendement 14

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 12 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (12 bis)

    Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1367/2006 van het Europees Parlement en de Raad  (1 bis) en Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad  (1 ter) vormen emissies in het milieu milieu-informatie. Alle door de autoriteiten van de lidstaten of de instellingen, organen of instanties van de Unie aangevoerde redenen om informatie te weigeren, hebben betrekking op de toegang tot informatie en moeten derhalve restrictief worden uitgelegd, rekening houdend met het algemeen belang dat met openbaarmaking wordt gediend en met de vraag of de gewenste informatie verband houdt met emissies in het milieu.

    Amendement 15

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 13

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (13)

    Inspecties, met inbegrip van het onderzoeken van documenten en akten, emissiemetingen en controles ter plaatse, moeten het belangrijkste mechanisme zijn waarover de bevoegde instanties beschikken. Inspecties moeten regelmatig plaatsvinden, op basis van een evaluatie van het milieurisico door de bevoegde instanties. Daarnaast moeten inspecties worden uitgevoerd om gegronde klachten en gevallen van niet-naleving te onderzoeken en ervoor te zorgen dat reparaties of vervangingen van componenten worden uitgevoerd in overeenstemming met deze verordening. Wanneer de bevoegde instanties een ernstige inbreuk op de vereisten van deze verordening vaststellen, moeten zij een kennisgeving uitvaardigen van de door de exploitant te nemen corrigerende maatregelen. De bevoegde instanties moeten documentatie van de inspecties bewaren en de desbetreffende informatie moet toegankelijk worden gemaakt overeenkomstig Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad (19).

    (13)

    Inspecties, met inbegrip van het onderzoeken van documenten en akten, emissiemetingen en controles ter plaatse, moeten het belangrijkste mechanisme zijn waarover de bevoegde instanties beschikken. Inspecties moeten regelmatig plaatsvinden, op basis van een evaluatie van het milieurisico door de bevoegde instanties. Hierbij dient rekening te worden gehouden met reeds bestaande controlesystemen waarover de bevoegde instanties beschikken. Er moeten voorbeelden van best practices door de bevoegde instanties in kaart worden gebracht. Daarnaast moeten inspecties worden uitgevoerd om gegronde klachten en gevallen van niet-naleving te onderzoeken en ervoor te zorgen dat reparaties of vervangingen van componenten worden uitgevoerd in overeenstemming met deze verordening. Wanneer de bevoegde instanties een inbreuk op de vereisten van deze verordening vaststellen, moeten zij een kennisgeving uitvaardigen van de door de exploitant te nemen corrigerende maatregelen. De bevoegde instanties moeten documentatie van de inspecties bewaren en de desbetreffende informatie moet toegankelijk worden gemaakt overeenkomstig Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad (19).

    Amendement 16

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 14

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (14)

    Gezien de beperkte afstand van sommige bronnen van methaanemissies tot stedelijke of residentiële gebieden, moeten natuurlijke of rechtspersonen die schade ondervinden als gevolg van een inbreuk op deze verordening naar behoren gemotiveerde klachten kunnen indienen bij de bevoegde instanties. De klagers moeten op de hoogte worden gehouden van de procedure en de genomen beslissingen en moeten binnen een redelijke termijn na de indiening van de klacht een definitieve beslissing ontvangen.

    (14)

    Gezien de beperkte afstand van sommige bronnen van methaanemissies tot stedelijke of residentiële gebieden en de gevolgen daarvan voor de gezondheid, het milieu en het klimaat , moeten natuurlijke of rechtspersonen naar behoren gemotiveerde klachten kunnen indienen over mogelijke inbreuken op deze verordening bij de bevoegde instanties. In dat verband moet het mogelijk zijn via het Europees e-justitieportaal klachten in te dienen en toegang te krijgen tot de bevoegde instanties en tot informatie. De klagers moeten op de hoogte worden gehouden van de procedure en de genomen beslissingen en moeten binnen een redelijke termijn na de indiening van de klacht een definitieve beslissing ontvangen.

    Amendement 17

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 15

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (15)

    Een robuust verificatiekader kan de geloofwaardigheid van de gerapporteerde gegevens verbeteren. Daarnaast vereisen de mate van gedetailleerdheid en de technische complexiteit van de metingen van de methaanemissies een goede verificatie van de gegevens over methaanemissies die worden gerapporteerd door exploitanten en mijnexploitanten. Hoewel zelfverificatie mogelijk is, zorgt verificatie door een derde voor meer onafhankelijkheid en transparantie. Daarnaast kan hiermee worden gezorgd voor een geharmoniseerde reeks competenties en een mate van deskundigheid waarover eventueel niet alle openbare entiteiten beschikken. Verificateurs moeten worden geaccrediteerd door accreditatie-instanties in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad (20). Onafhankelijke geaccrediteerde verificateurs moeten er dus voor zorgen dat de emissieverslagen die door exploitanten en mijnexploitanten zijn opgesteld, juist zijn en in overeenstemming zijn met de in deze verordening uiteengezette vereisten. Zij moeten de gegevens van de emissieverslagen evalueren om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid ervan te beoordelen aan de hand van kosteloos en openbaar beschikbare Europese of internationale normen die zijn ontwikkeld door onafhankelijke organen en die door de Commissie toepasbaar zijn gemaakt. De Commissie moet dus bevoegd zijn om gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op het opnemen en uiteenzetten van de toepasselijkheid van dergelijke Europese of internationale normen. De verificateurs zijn gescheiden van de bevoegde instanties en moeten onafhankelijk zijn van de exploitanten en mijnexploitanten, die hun alle noodzakelijke steun moeten verlenen om de uitvoering van de verificatie-activiteiten mogelijk te maken of te faciliteren, met name wat betreft de toegang tot de locatie en de presentatie van documentatie of akten.

    (15)

    Een robuust verificatiekader kan de geloofwaardigheid van de gerapporteerde gegevens verbeteren. Daarnaast vereisen de mate van gedetailleerdheid en de technische complexiteit van de metingen van de methaanemissies een goede verificatie van de gegevens over methaanemissies die worden gerapporteerd door exploitanten en mijnexploitanten. Hoewel zelfverificatie mogelijk is, zorgt verificatie door een derde voor meer onafhankelijkheid en transparantie. Daarnaast kan hiermee worden gezorgd voor een geharmoniseerde reeks competenties en een mate van deskundigheid waarover eventueel niet alle openbare entiteiten beschikken. Verificateurs moeten worden geaccrediteerd door accreditatie-instanties in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad (20). Onafhankelijke geaccrediteerde verificateurs moeten er dus voor zorgen dat de emissieverslagen die door exploitanten en mijnexploitanten zijn opgesteld, juist zijn en in overeenstemming zijn met de in deze verordening uiteengezette vereisten. Verificatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd volgens de huidige Europese of internationale normen en methoden, waarbij terdege rekening moet worden gehouden met de aard van de activiteiten van de exploitant. De verificateurs moeten de gegevens van de emissieverslagen evalueren om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid ervan te beoordelen aan de hand van kosteloos en openbaar beschikbare Europese of internationale normen die zijn ontwikkeld door onafhankelijke organen en die door de Commissie toepasbaar zijn gemaakt. Om de nauwkeurigheid van de gegevens te waarborgen, moeten verificateurs aangekondigde en onaangekondigde controles ter plaatse uitvoeren. De Commissie moet dus bevoegd zijn om gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op het opnemen en uiteenzetten van de toepasselijkheid van dergelijke Europese of internationale normen. De verificateurs zijn gescheiden van de bevoegde instanties en moeten onafhankelijk zijn van de exploitanten en mijnexploitanten, die hun alle noodzakelijke steun moeten verlenen om de uitvoering van de verificatie-activiteiten mogelijk te maken of te faciliteren, met name wat betreft de toegang tot de locatie en de presentatie van documentatie of akten.

    Amendement 18

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 16

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (16)

    De informatie in de bij de bevoegde instanties ingediende emissieverslagen moet aan de Commissie worden verstrekt met het oog op een verificatietaak die moet worden toegewezen aan het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies (IMEO), met name met betrekking tot methoden voor de verzameling van gegevens en de analyse en verificatie van methoden en statistische processen die door ondernemingen worden gebruikt om hun gerapporteerde emissiegegevens te kwantificeren. De referentiecriteria in dit verband kunnen de normen en richtsnoeren van het OGMP omvatten. De door het IMEO geproduceerde informatie moet openbaar beschikbaar worden gemaakt en de Commissie moet dergelijke informatie gebruiken om eventuele vastgestelde tekortkomingen met betrekking tot de meting, rapportage en verificatie van gegevens over methaanemissies aan te pakken.

    (16)

    Bij het vervullen van hun verplichtingen en het uitoefenen van hun bevoegdheden uit hoofde van deze verordening moeten verificateurs, de bevoegde instanties en de Commissie rekening houden met de informatie die internationaal beschikbaar wordt gesteld, bijvoorbeeld door het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies (IMEO), met name met betrekking tot methoden voor de verzameling van gegevens en de analyse en verificatie van methoden en statistische processen die door exploitanten en mijnexploitanten worden gebruikt om hun gerapporteerde emissiegegevens te kwantificeren. De referentiecriteria in dit verband kunnen het verslagleggingskader, de modellen en richtsnoeren van het Oil and Gas Methane Partnership (OGMP) omvatten .

    Amendement 19

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 17

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (17)

    Het IMEO werd in oktober 2020 opgericht door de Unie, in samenwerking met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, de Climate and Clean Air Coalition en het Internationaal Energieagentschap en werd tijdens de G20-top in oktober 2021 gelanceerd. Het IMEO is ermee belast gegevens over antropogene methaanemissies op wereldschaal te verzamelen, op elkaar af te stemmen, te verifiëren en te publiceren. Het IMEO maakt deel uit van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, die een memorandum van overeenstemming met de Europese Unie hebben ondertekend. De rol van het IMEO is cruciaal voor de verificatie van de gegevens over methaanemissies in de energiesector en er moet worden voorzien in passende relaties teneinde de verificatietaken toe te vertrouwen. Aangezien het IMEO geen orgaan van de Unie is en niet onder het Unierecht valt, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat het IMEO passende maatregelen neemt om de bescherming van de belangen van de Unie en haar lidstaten te waarborgen.

    (17)

    Het IMEO werd in oktober 2020 opgericht door de Unie, in samenwerking met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, de Climate and Clean Air Coalition en het Internationaal Energieagentschap en werd tijdens de G20-top in oktober 2021 gelanceerd. Het IMEO is ermee belast gegevens over antropogene methaanemissies op wereldschaal te verzamelen, op elkaar af te stemmen, te verifiëren en te publiceren. Het IMEO moet een rol spelen bij het vaststellen van superuitstoters door middel van een systeem voor vroegtijdige opsporing en waarschuwing .

    Amendement 20

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 25

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (25)

    Met het oog op de doeltreffendheid van de meting en rapportage moeten olie- en gasondernemingen verplicht zijn de methaanemissies per bron te meten en te rapporteren en om samengevoegde gegevens beschikbaar te maken voor de lidstaten, zodat de lidstaten in staat zijn de nauwkeurigheid van de rapportage van hun inventaris te verbeteren. Daarnaast is een doeltreffende verificatie van door ondernemingen gerapporteerde gegevens noodzakelijk en moet de rapportage op jaarbasis plaatsvinden om de administratieve lasten voor exploitanten tot een minimum te beperken.

    (25)

    Met het oog op de doeltreffendheid van de kwantificering en rapportage moeten olie- en gasondernemingen verplicht zijn de methaanemissies per bron te kwantificeren en te rapporteren en om samengevoegde gegevens beschikbaar te maken voor de lidstaten, zodat de lidstaten in staat zijn de nauwkeurigheid van de rapportage van hun inventaris te verbeteren. Daarnaast is een doeltreffende verificatie van door ondernemingen gerapporteerde gegevens noodzakelijk en moet de rapportage op jaarbasis plaatsvinden om de administratieve lasten voor exploitanten tot een minimum te beperken.

    Amendement 21

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 27

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (27)

    Het OGMP 2.0-kader heeft vijf rapportageniveaus. De rapportage op het niveau van de bron begint op niveau 3, dat vergelijkbaar is met niveau 3 van het UNFCCC. Hiervoor mogen standaardemissiefactoren worden gebruikt. De rapportage op niveau 4 van het OGMP 2.0 vereist directe metingen van de methaanemissies op het niveau van de bron. Hiervoor mogen specifieke emissiefactoren worden gebruikt. De rapportage op niveau 5 van het OGMP 2.0 vereist de toevoeging van aanvullende metingen op locatieniveau. Daarnaast vereist het OGMP 2.0-kader dat ondernemingen directe metingen van de methaanemissies binnen drie jaar na het toetreden tot het OGMP 2.0 rapporteren voor operationele activa en binnen vijf jaar voor niet-operationele activa. Voortbouwend op de benadering van het OGMP 2.0 met betrekking tot de rapportage op bronniveau en rekening houdend met het feit dat in 2021 reeds een groot aantal ondernemingen in de Unie tot het OGMP 2.0 was toegetreden, moeten exploitanten in de Unie verplicht zijn directe metingen van hun emissies op bronniveau binnen 24  maanden voor operationele activa en binnen 36  maanden voor niet-operationele activa te verstrekken. Naast de kwantificering op bronniveau maakt de kwantificering op locatieniveau de beoordeling, verificatie en afstemming van ramingen op bronniveau per locatie mogelijk, zodat wordt gezorgd voor meer vertrouwen in de gerapporteerde emissies. Net zoals in het OGMP 2.0 vereist deze verordening dat metingen op locatieniveau worden afgestemd op metingen op bronniveau.

    (27)

    Het laatste OGMP 2.0-kader heeft vijf rapportageniveaus. De rapportage op het niveau van de bron begint op niveau 3, dat vergelijkbaar is met niveau 3 van het UNFCCC. Hiervoor mogen standaardemissiefactoren worden gebruikt. De rapportage op niveau 4 van het OGMP 2.0 vereist directe metingen van de methaanemissies op het niveau van de bron. Hiervoor mogen specifieke emissiefactoren worden gebruikt. De rapportage op niveau 5 van het OGMP 2.0 vereist de toevoeging van aanvullende metingen op locatieniveau. Daarnaast vereist het OGMP 2.0-kader dat ondernemingen directe metingen van de methaanemissies binnen drie jaar na het toetreden tot het OGMP 2.0 rapporteren voor operationele activa en binnen vijf jaar voor niet-operationele activa. Voortbouwend op de benadering van het OGMP 2.0 met betrekking tot de rapportage op bronniveau en rekening houdend met het feit dat in 2021 reeds een groot aantal ondernemingen in de Unie tot het OGMP 2.0 was toegetreden, moeten exploitanten in de Unie verplicht zijn directe metingen van hun emissies op bronniveau binnen 12  maanden voor operationele activa en binnen 24  maanden voor niet-operationele activa te verstrekken. Naast de kwantificering op bronniveau maakt de kwantificering op locatieniveau de beoordeling, verificatie en afstemming van ramingen op bronniveau per locatie mogelijk, zodat wordt gezorgd voor meer vertrouwen in de gerapporteerde emissies. Net zoals in het OGMP 2.0 vereist deze verordening dat metingen op locatieniveau worden afgestemd op kwantificering op bronniveau.

    Amendement 22

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 30

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (30)

    Terwijl het afblazen van methaan normaal gesproken opzettelijk plaatsvindt en het gevolg is van processen of activiteiten en apparaten die voor dat doel zijn ontworpen , kan het ook onopzettelijk gebeuren, zoals in het geval van defecten .

    (30)

    Het affakkelen en afblazen van methaan vindt opzettelijk plaats, als gevolg van processen of activiteiten en apparaten die voor dat doel zijn ontworpen.

    Amendement 23

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 31 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (31 bis)

    De ondernemingen die lid zijn van het klimaatinitiatief van de olie- en gassector (OGCI), waaronder vele met een hoofdkantoor in Europa, hebben zich ertoe verbonden de methaanintensiteit tegen 2025 te verlagen tot 0,2  %, en zijn begonnen mitigatie-inspanningen te leveren. De bij het OGCI aangesloten ondernemingen bereikten al in 2020 hun oorspronkelijke niveau van methaanintensiteit in de upstreamfase voor 2025, en kwamen in 2021 uit op een niveau van 0,17  %. Verschillende grote Europese producenten melden dat zij een methaanintensiteit in de upstream- en midstreamfasen hebben bereikt die ver onder dat niveau ligt. De Commissie moet daarom de mogelijkheid onderzoeken om een ambitieuze prestatienorm voor methaanemissies in de upstreamfase van 0,2  % of minder in te voeren, en met een maatstaf en bepalingen komen om de passende prestatienorm ten uitvoer te leggen.

    Amendement 24

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 32

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (32)

    Meer specifiek worden methaanemissies als gevolg van lekken meestal beperkt door middel van onderzoeken in verband met de detectie en reparatie van methaanlekken (“LDAR”), die worden uitgevoerd om lekken te vinden en worden gevolgd door de reparatie van dergelijke lekken . Exploitanten moeten derhalve ten minste periodiek LDAR-onderzoeken uitvoeren en deze moeten ook de inspectie van componenten omvatten die worden gebruikt voor het afblazen van methaan, om te controleren op onopzettelijk afblazen van methaan .

    (32)

    Meer specifiek worden methaanemissies als gevolg van lekken meestal beperkt door middel van onderzoeken in verband met de detectie en reparatie van methaanlekken (“LDAR”), die worden uitgevoerd om lekken te vinden en vervolgens te repareren of de lekkende onderdelen te vervangen . Exploitanten moeten derhalve ten minste periodiek LDAR-onderzoeken uitvoeren en deze moeten ook de inspectie van componenten omvatten die worden gebruikt voor het afblazen van methaan, om te controleren op defecte apparatuur .

    Amendement 25

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 33

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (33)

    Met het oog hierop moet een geharmoniseerde benadering worden ontwikkeld om te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle exploitanten in de Unie. Deze benadering moet minimumvereisten voor LDAR-onderzoeken omvatten, terwijl een passende mate van flexibiliteit wordt geboden aan de lidstaten en exploitanten. Dit is essentieel om de innovatie en ontwikkeling van nieuwe LDAR-technologieën en -methoden mogelijk te maken en zo een technologische lock-in te voorkomen, die ten koste gaat van de milieubescherming. Er ontstaan nog steeds nieuwe technologieën en detectiemethoden en de lidstaten moeten de innovatie in deze sector aanmoedigen, zodat de nauwkeurigste en kosteneffectiefste methoden kunnen worden toegepast.

    (33)

    Met het oog hierop moet een geharmoniseerde benadering worden ontwikkeld om te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle exploitanten in de Unie. Deze benadering moet minimumvereisten voor LDAR-onderzoeken omvatten, terwijl een passende mate van flexibiliteit wordt geboden aan de lidstaten en exploitanten. Dit is essentieel om de innovatie en ontwikkeling van nieuwe componenten, LDAR-technologieën en -methoden mogelijk te maken en zo een technologische lock-in te voorkomen, die ten koste gaat van de milieubescherming. Er ontstaan nog steeds nieuwe technologieën en detectiemethoden en de lidstaten moeten de innovatie in deze sector aanmoedigen, zodat de meest lekvrije, nauwkeurigste en kosteneffectiefste componenten en LDAR-technologieën en -methoden kunnen worden toegepast.

    Amendement 26

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 33 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (33 bis)

    Een geharmoniseerde aanpak heeft baat bij gestandaardiseerde specificaties om methaanemissies vast te stellen of te detecteren met behulp van verschillende instrumenten en technologieën, en die kunnen worden gebaseerd op of vastgesteld door middel van Europese normen of, bij gebrek daaraan, internationale normen. Bij gebrek aan geschikte Europese normen moet de Commissie overwegen de bevoegde Europese normalisatieorganisaties te verzoeken dergelijke normen vast te stellen overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad. De Commissie moet dus bevoegd zijn om gedelegeerde handelingen vast te stellen met het oog op de vaststelling van dergelijke specificaties.

    Amendement 27

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 34

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (34)

    In de verplichtingen met betrekking tot LDAR-onderzoeken moet een aantal goede praktijken tot uiting komen. LDAR-onderzoeken moeten voornamelijk gericht zijn op het vinden en verhelpen van lekken, in plaats van op het kwantificeren hiervan en gebieden met een hoger risico op lekken moeten vaker worden gecontroleerd ; de frequentie van de onderzoeken moet niet alleen worden gebaseerd op de noodzaak om componenten te repareren waaruit methaan vrijkomt boven de grens voor methaanemissies, maar ook op operationele overwegingen, rekening houdend met risico’s voor de veiligheid . Wanneer een groter gevaar voor de veiligheid of een groter risico op methaanverliezen wordt vastgesteld, moeten de bevoegde instanties dus een hogere frequentie van onderzoeken voor de desbetreffende componenten kunnen aanbevelen. Alle lekken, ongeacht de omvang, moeten worden geregistreerd en gemonitord , aangezien kleinere lekken groter kunnen worden. Er moet worden bevestigd dat reparaties van lekken doeltreffend waren. Om het gebruik van meer geavanceerde detectietechnologieën voor methaanemissies mogelijk te maken, moet de omvang van methaanverliezen die een reparatie vereisen, worden gespecificeerd , terwijl exploitanten het detectieapparaat mogen kiezen. Waar passend kan in de context van deze verordening een continue monitoring worden toegepast.

    (34)

    In de verplichtingen met betrekking tot LDAR-onderzoeken moet een aantal goede praktijken tot uiting komen. LDAR-onderzoeken moeten voornamelijk gericht zijn op het vinden en zo snel mogelijk elimineren van lekken door de lekkende component te repareren of te vervangen , in plaats van op het kwantificeren hiervan; de frequentie van de onderzoeken moet worden gebaseerd op de noodzaak om componenten te repareren of te vervangen met een technologie met een hogere lekdichtheid . Alle lekken, ongeacht de omvang, moeten worden gerepareerd , aangezien kleinere lekken groter kunnen worden. Er moet worden bevestigd dat reparaties van lekken doeltreffend waren. Om het gebruik van meer geavanceerde componenten of detectietechnologieën voor methaanemissies mogelijk te maken, moeten de minimumvereisten voor het apparaat en de voor lekdetectie gebruikte methode worden gespecificeerd op basis van hun bewezen doeltreffendheid .

    Amendement 28

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 34 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (34 bis)

    Tegenwoordig zijn veel lekken te wijten aan verouderde technologieën en slecht onderhoud. Die technologieën moeten snel worden vervangen door nieuwe innovatieve oplossingen. In het programma voor lekdetectie en -reparatie moet daarom worden aangegeven hoe de exploitant van plan is de componenten te inventariseren die een hoog risico op methaanlekken inhouden, en moet worden beschreven hoe al deze componenten zullen worden vervangen door nieuwe innovatieve technologieën die langdurige bescherming tegen toekomstige lekken waarborgen.

    Amendement 29

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 35

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (35)

    Afblazen bestaat in het opzettelijk door middel van processen of activiteiten of apparatuur die hiervoor is ontworpen of onopzettelijk in het geval van een defect lozen van onverbrand methaan in de atmosfeer. In het licht van het sterke broeikasgasemissie-effect ervan, moet afblazen worden verboden, behalve in noodgevallen, bij defecten of tijdens bepaalde specifieke gebeurtenissen waarbij enig afblazen onvermijdbaar is.

    (35)

    Afblazen bestaat in het opzettelijk door middel van processen of activiteiten of apparatuur die hiervoor is ontworpen lozen van onverbrand methaan in de atmosfeer. In het licht van het sterke broeikasgasemissie-effect ervan, moet afblazen worden verboden, behalve in noodgevallen, bij defecten of tijdens bepaalde specifieke gebeurtenissen waarbij enig afblazen onvermijdbaar is. Om ervoor te zorgen dat exploitanten geen apparatuur gebruiken die voor afblazen ontworpen is, moeten technologische normen worden vastgesteld die het gebruik van emissievrije alternatieven mogelijk maken.

    Amendement 30

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 36

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (36)

    Affakkelen is de gecontroleerde verbranding van methaan met het oog op de verwijdering in een apparaat dat is ontworpen voor deze verbranding. Wanneer affakkelen plaatsvindt tijdens de normale productie van olie of fossiele gassen en als resultaat van ontoereikende faciliteiten of geologie die het mogelijk maakt methaan opnieuw te injecteren, het ter plaatse te gebruiken of het naar een markt te verzenden, wordt dit als routinematig affakkelen beschouwd. Routinematig affakkelen moet worden verboden. Affakkelen mag alleen worden toegestaan wanneer dit het enige alternatief voor afblazen is en wanneer afblazen niet verboden is. Afblazen is schadelijker voor het milieu dan affakkelen omdat de geloosde gassen doorgaans hogere gehaltes methaan bevatten, terwijl methaan bij affakkelen oxideert tot koolstofdioxide.

    (36)

    Affakkelen is de gecontroleerde verbranding van methaan met het oog op de verwijdering in een apparaat dat is ontworpen voor deze verbranding. Wanneer affakkelen plaatsvindt tijdens de normale productie van olie of fossiele gassen en als resultaat van ontoereikende faciliteiten of geologie die het mogelijk maakt methaan opnieuw te injecteren, het ter plaatse te gebruiken of het naar een markt te verzenden, wordt dit als routinematig affakkelen beschouwd. Routinematig affakkelen moet worden verboden. Affakkelen mag alleen worden toegestaan wanneer dit het enige alternatief voor afblazen is en wanneer afblazen niet verboden is , waaruit volgt dat wanneer er geen andere keuze beschikbaar is, affakkelen altijd de voorkeur moet krijgen boven afblazen. Volgens het IEA 143 miljard kubieke meter fossiel gas afgefakkeld —  (1 bis) werd in 2021 echter wereldwijd ongeveer gelijk aan het totale volume aardgas dat in Duitsland, Frankrijk en Nederland werd ingevoerd. Dit resulteerde in de rechtstreekse lozing van 270 megaton CO2 en bijna 8 megaton methaan (240 megaton CO2-equivalent) . Afblazen is schadelijker voor het milieu dan affakkelen omdat de geloosde gassen doorgaans hogere gehaltes methaan bevatten, terwijl methaan bij affakkelen oxideert tot koolstofdioxide. Volgens het IEA zou het beperken van affakkelen, afblazen en methaanlekken meer onmiddellijke verlichting bieden voor de gasmarkten dan investeringen in nieuwe bevoorrading. Het IEA  (1 ter) schatte dat er bijna 210 miljard kubieke meter aardgas beschikbaar kan worden gemaakt voor de gasmarkten door middel van een wereldwijde inspanning om het affakkelen in niet-noodsituaties uit te bannen en de methaanemissies van olie- en gasactiviteiten te beperken.

    Amendement 31

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 37

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (37)

    Het gebruik van affakkelen als alternatief voor afblazen vereist dat affakkelapparatuur methaan op efficiënte wijze kan verbranden. Daarom moet ook een vereiste voor de verbrandingsefficiëntie worden opgenomen voor gevallen waarin affakkelen toegestaan is. Het gebruik van aansteekvlammen, die zorgen voor een betrouwbaardere ontsteking, aangezien de wind hierop geen invloed heeft, moet ook verplicht worden gesteld.

    (37)

    Het gebruik van affakkelen als alternatief voor afblazen vereist dat affakkelapparatuur methaan op efficiënte wijze kan verbranden. Daarom moet ook een vereiste voor de verbrandingsefficiëntie worden opgenomen voor gevallen waarin affakkelen toegestaan is. Het gebruik van automatische ontstekers of permanente aansteekvlammen, die zorgen voor een betrouwbaardere ontsteking, aangezien de wind hierop geen invloed heeft, moet ook verplicht worden gesteld.

    Amendement 32

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 40

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (40)

    Methaanemissies van inactieve olie- en gasbronnen leveren risico’s op voor de volksgezondheid, veiligheid en het milieu. De monitorings- en rapportageverplichtingen moeten derhalve nog steeds van toepassing zijn en deze bronnen en locaties moeten worden teruggewonnen en hersteld. In dergelijke gevallen moeten de lidstaten een dominante rol spelen, met name om plannen voor inventarissen en mitigatie vast te stellen.

    (40)

    Methaanemissies van inactieve olie- en gasbronnen leveren risico’s op voor de volksgezondheid, veiligheid en het milieu. De monitorings- en rapportageverplichtingen moeten derhalve nog steeds van toepassing zijn en deze bronnen en locaties moeten worden teruggewonnen en hersteld. In dergelijke gevallen moeten de lidstaten een dominante rol spelen, met name om binnen duidelijke termijnen plannen voor inventarissen en mitigatie vast te stellen.

    Amendement 33

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 44

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (44)

    Zodra de productie is stopgezet en een mijn gesloten of verlaten is, blijft er methaan vrijkomen. Dit methaan wordt ook wel methaan uit verlaten mijnen (AMM, abandoned mine methane) genoemd. Deze emissies vinden normaal gesproken plaats bij goed afgebakende puntbronnen, zoals ventilatieschachten of drukontlastingsgaten. Met de verhoogde klimaatambitie en de overgang van de energieproductie op minder koolstofintensieve bronnen, zullen de AMM-emissies in de Unie waarschijnlijk toenemen. Naar schatting komt er zelfs tien jaar nadat de mijnbouwactiviteiten zijn stopgezet nog methaan uit niet-ondergelopen mijnen vrij met niveaus die neerkomen op ongeveer 40 % van de emissies op het moment van de sluiting25. Bovendien is de behandeling van AMM nog steeds versnipperd vanwege de verschillende eigendoms- en exploitatierechten in de EU. De lidstaten moeten dus inventarissen van gesloten en verlaten kolenactiva vaststellen en zij, of de vastgestelde verantwoordelijke partij, moeten worden verplicht apparaten te installeren om de methaanemissies te meten.

    (44)

    Zodra de productie is stopgezet en een mijn gesloten of verlaten is, blijft er methaan vrijkomen. Dit methaan wordt ook wel methaan uit verlaten mijnen (AMM, abandoned mine methane) genoemd. Deze emissies vinden normaal gesproken plaats bij goed afgebakende puntbronnen, zoals ventilatieschachten of drukontlastingsgaten. Met de verhoogde klimaatambitie en de overgang van de energieproductie op minder koolstofintensieve bronnen, zullen de AMM-emissies in de Unie waarschijnlijk toenemen. Naar schatting komt er zelfs tien jaar nadat de mijnbouwactiviteiten zijn stopgezet nog methaan uit niet-ondergelopen mijnen vrij met niveaus die neerkomen op ongeveer 40 % van de emissies op het moment van de sluiting25. Bovendien is de behandeling van AMM nog steeds versnipperd vanwege de verschillende eigendoms- en exploitatierechten in de EU. De lidstaten moeten dus inventarissen van gesloten en verlaten kolenactiva vaststellen en zij, of de vastgestelde verantwoordelijke partij, moeten worden verplicht apparaten te installeren om de methaanemissies te meten. Voorbeelden van beste praktijken moeten worden geïdentificeerd en geïntegreerd in mogelijke richtsnoeren voor de behandeling van AMM.

    Amendement 34

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 48

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (48)

    Ondergrondse mijnen zijn stoomkolen- of cokeskolenmijnen. Stoomkool wordt hoofdzakelijk gebruikt als energiebron en cokeskool als brandstof en reactant in de staalproductie. Voor zowel cokeskolen- als stoomkolenmijnen moeten metingen, rapportages en verificaties van de methaanemissies plaatsvinden.

    (48)

    Ondergrondse mijnen zijn stoomkolen- of cokeskolenmijnen. Stoomkool wordt hoofdzakelijk gebruikt als energiebron en cokeskool als brandstof en reactant in de staalproductie. Voor zowel cokeskolen- als stoomkolenmijnen moeten metingen, rapportages en verificaties en mitigatiemaatregelen met betrekking tot de methaanemissies plaatsvinden.

    Amendement 35

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 49

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (49)

    Voor operationele ondergrondse kolenmijnen moet de beperking van de methaanemissies worden uitgevoerd door het afblazen en affakkelen geleidelijk af te schaffen. Voor gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen geldt dat hoewel het laten onderlopen van de mijn methaanemissies kan voorkomen, dit niet systematisch wordt gedaan en milieurisico’s met zich meebrengt. Het afblazen en affakkelen in deze mijnen moet ook geleidelijk worden afgeschaft. Omdat een uniforme aanpak ter beperking van de methaanemissies van verlaten ondergrondse kolenmijnen vanwege geologische beperkingen en milieuoverwegingen niet mogelijk is (31), moeten de lidstaten hun eigen mitigatieplan opstellen, rekening houdend met deze beperkingen en de technische haalbaarheid van de AMM-mitigatie.

    (49)

    Voor operationele ondergrondse kolenmijnen moet de beperking van de methaanemissies worden uitgevoerd door het afblazen en affakkelen met een efficiëntie van minder dan 99 % geleidelijk af te schaffen. Voor gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen geldt dat hoewel het laten onderlopen van de mijn methaanemissies kan voorkomen, dit niet systematisch wordt gedaan en milieurisico’s met zich meebrengt. Het afblazen en affakkelen met een efficiëntie van minder dan 99 % in deze mijnen moet ook geleidelijk worden afgeschaft. Omdat een uniforme aanpak ter beperking van de methaanemissies van verlaten ondergrondse kolenmijnen vanwege geologische beperkingen en milieuoverwegingen niet mogelijk is (31), moeten de lidstaten hun eigen mitigatieplan opstellen, rekening houdend met deze beperkingen en de technische haalbaarheid van de AMM-mitigatie.

    Amendement 36

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 49 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (49 bis)

    Om de methaanemissies van operationele kolenmijnen te verminderen, moet de Unie stimulansregelingen voor de vermindering van methaanemissies ondersteunen. Met die regelingen kunnen met name investeringen in methaanafvang en -injectie in het net worden gestimuleerd en de methaanemissies van ventilatieschachten en affakkelen worden verminderd. De Unie moet doortastend optreden om financiële middelen van de Unie te mobiliseren met het oog op investeringen in technologieën voor methaanreductie in alle operationele en verlaten mijnen. Wanneer steun van de Unie hiertoe niet toereikend is, moeten specifieke systemen van vergoedingen en heffingen worden aangemoedigd die duidelijk zijn gestructureerd om investeringen in methaanreducties te faciliteren, onder meer als onderdeel van staatssteunprogramma’s die gericht zijn op de ontmanteling van kolenproductiecapaciteit.

    Amendement 37

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 51

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (51)

    De Unie is voor 70 % van haar verbruik van steenkool, 97 % van haar olieverbruik en 90 % van haar verbruik van fossiele gassen afhankelijk van de invoer. Er is geen precieze kennis over de omvang, oorsprong of aard van de methaanemissies in verband met in de Unie verbruikte fossiele energie die in derde landen plaatsvinden .

    (51)

    De Unie is voor 70 % van haar verbruik van steenkool, 97 % van haar olieverbruik en 90 % van haar verbruik van fossiele gassen afhankelijk van de invoer. Het IEA schat dat de methaanemissies in verband met de invoer van olie en gas in de Unie in 2020 ongeveer 9 000 kiloton methaan  (1 bis) bedroegen. In 2019 bedroegen de methaanemissies van olie en gas in de Unie naar schatting 1 033  kiloton  (1 ter) . Hoewel het aandeel van de totale wereldwijde uitstoot van door de mens veroorzaakte methaanemissies in Europa naar schatting ongeveer 6 % bedraagt  (1 quater) , zorgen het verbruik en de invoerafhankelijkheid van buiten de Unie geproduceerde fossiele brandstoffen derhalve voor een aanzienlijke toename van de methaanemissies die voortvloeien uit het verbruik in de Unie .

    Amendement 38

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 52

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (52)

    De aardopwarmingseffecten die door methaanemissies worden veroorzaakt, zijn grensoverschrijdend. Hoewel sommige landen die fossiele energie produceren nationaal beginnen op te treden om de methaanemissies van hun energiesectoren te verminderen, vallen veel exporteurs niet onder enige regelgeving op hun respectievelijke binnenlandse markten. Dergelijke exploitanten hebben duidelijke stimulansen nodig om iets te doen aan hun methaanemissies, en moet derhalve transparante informatie over de methaanemissies beschikbaar worden gemaakt voor de markten .

    (52)

    De aardopwarmingseffecten die door methaanemissies worden veroorzaakt, zijn grensoverschrijdend. Hoewel sommige landen die fossiele energie produceren nationaal beginnen op te treden om de methaanemissies van hun energiesectoren te verminderen, vallen veel exporteurs niet onder enige regelgeving op hun respectievelijke binnenlandse markten. Dergelijke exploitanten hebben duidelijke stimulansen nodig om iets te doen aan hun methaanemissies, en derhalve moet deze verordening betrekking hebben op de volledige voorzieningsketen .

    Amendement 39

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 54

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (54)

    Zoals aangekondigd in de mededeling over de EU-methaanstrategie (34), streeft de Unie naar samenwerking met haar energiepartners en andere belangrijke invoerende landen van fossiele energie om de methaanemissies op mondiaal niveau aan te pakken. De energiediplomatie op het gebied van de methaanemissies heeft reeds belangrijke resultaten opgeleverd. In september 2021 kondigden de Unie en de Verenigde Staten de mondiale methaanreductieverbintenis aan, een politieke toezegging om de mondiale methaanemissies uiterlijk tegen 2030 met 30 % te verminderen (ten opzichte van het niveau van 2020) die tijdens de klimaatconferentie van de VN (COP 26) in november 2021 in Glasgow werd gelanceerd. Meer dan honderd landen hebben hun steun toegezegd, waarmee bijna de helft van de mondiale antropogene methaanemissies zijn gedekt. De mondiale methaanreductieverbintenis omvat een toezegging om de beste beschikbare inventarismethoden te gebruiken om de methaanemissies te kwantificeren , met bijzondere aandacht voor grote emissiebronnen .

    (54)

    Zoals aangekondigd in de mededeling over de EU-methaanstrategie (34), streeft de Unie naar samenwerking met haar energiepartners en andere belangrijke invoerende landen van fossiele energie om de methaanemissies op mondiaal niveau aan te pakken. De energiediplomatie op het gebied van de methaanemissies heeft reeds belangrijke resultaten opgeleverd. In september 2021 kondigden de Unie en de Verenigde Staten de mondiale methaanreductieverbintenis aan, een politieke toezegging om vrijwillig maatregelen te nemen om bij te dragen aan een collectieve inspanning om de mondiale methaanemissies uiterlijk tegen 2030 met 30 % te verminderen (ten opzichte van het niveau van 2020) die tijdens de klimaatconferentie van de VN (COP 26) in november 2021 in Glasgow werd gelanceerd. Meer dan honderd landen hebben hun steun toegezegd, waarmee bijna de helft van de mondiale antropogene methaanemissies zijn gedekt. De mondiale methaanreductieverbintenis omvat een toezegging om de beste beschikbare inventarismethoden te gebruiken om de methaanemissies te kwantificeren.

    Amendement 40

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 57

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (57)

    Terwijl de Unie haar succesvolle diplomatieke werkzaamheden om dergelijke mondiale toezeggingen tot stand te brengen, voortzet, moedigt zij daarnaast een aanzienlijke beperking van de methaanemissies in de wereld aan , met name in de landen die fossiele energie aan de Unie leveren.

    (57)

    Terwijl de Unie haar diplomatieke werkzaamheden om mondiale toezeggingen voor aanzienlijke methaanreducties tot stand te brengen voortzet, moet zij daarnaast alle inspanningen bevorderen in verband met een aanzienlijke beperking van de methaanemissies in de wereld, met name in de landen die fossiele energie aan de Unie leveren , door de invoer te reguleren .

    Amendement 41

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 58

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (58)

    Importeurs van fossiele energie in de Unie moeten derhalve worden verplicht de lidstaten te voorzien van informatie over maatregelen in verband met de meting, rapportage en beperking van de methaanemissies door de exporteurs , en met name de toepassing van regelgevings- of vrijwillige maatregelen om hun methaanemissies te beheersen , met inbegrip van maatregelen zoals onderzoeken in verband met de lekdetectie en -reparatie of maatregelen om het afblazen en affakkelen van methaan in de hand te houden en te beperken. De niveaus van metingen en rapportages die in de informatievereisten voor importeurs uiteengezet zijn, komen overeen met de vereisten van deze verordening voor exploitanten in de Unie, zoals omschreven in de overwegingen 24 tot en met 26 en 46. De informatie over maatregelen om de methaanemissies te beheersen is niet belastender dan wat van Unie-exploitanten wordt vereist.

    (58)

    Importeurs van fossiele energie in de Unie moeten derhalve aan regels worden onderworpen die vergelijkbaar zijn met de regels voor producenten in de Unie inzake monitoring , rapportage en verificatie , lekdetectie en -reparatie en beperkingen voor het afblazen en affakkelen.

    Amendement 42

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 58 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    (58 bis)

    Wanneer importeurs aantonen dat zij in de hele voorzieningsketen maatregelen toepassen waarvan de doeltreffendheid vergelijkbaar wordt geacht met de vereisten van deze verordening, of garanties van oorsprong en vervoer in landen waarvan de regelgeving gelijkwaardig wordt geacht verstrekken, moeten die importeurs in aanmerking komen voor een afwijking. De Commissie moet de afwijking beoordelen en toestaan, teneinde de verenigbaarheid ervan met het handelsrecht te waarborgen.

    Amendement 43

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 59

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (59)

    De lidstaten moeten deze informatie aan de Commissie verstrekken. Op basis van deze informatie moet de Unie een transparantiedatabank voor de invoer van fossiele energie in de Unie opzetten en beheren, waarin details worden opgenomen met betrekking tot de vraag of exporteurs het OGMP voor olie- en gasondernemingen hebben ondertekend, alsook, voor zover hierin is voorzien, een gelijkwaardige, internationaal of door de Unie erkende norm voor kolenondernemingen. Dergelijke informatie moet de mate van inzet van ondernemingen in exporterende landen aantonen om hun methaanemissies te meten, te rapporteren en te laten verifiëren overeenkomstig de methoden van niveau 3 van de UNFCCC-rapportage. Een dergelijke transparantiedatabank zou dienen als bron van informatie voor aankoopbesluiten van importeurs van fossiele energie in de Unie, alsook voor andere belanghebbenden en het publiek. De transparantiedatabank moet ook de inspanningen weerspiegelen van ondernemingen in de Unie en ondernemingen die fossiele energie naar de Unie uitvoeren om hun methaanemissies te meten, te rapporteren en te beperken. De databank moet ook informatie bevatten over regelgevingsmaatregelen van landen waar fossiele energie wordt geproduceerd op het gebied van de meting, rapportage en mitigatie.

    (59)

    De lidstaten moeten deze informatie aan de Commissie verstrekken. Op basis van deze informatie moet de Unie een transparantiedatabank voor de invoer van fossiele energie in de Unie opzetten en beheren, waarin details worden opgenomen met betrekking tot de vraag of exporteurs het OGMP voor olie- en gasondernemingen hebben ondertekend, alsook, voor zover hierin is voorzien, een gelijkwaardige, internationaal of door de Unie erkende norm voor kolenondernemingen. Dergelijke informatie moet de mate van inzet van ondernemingen in exporterende landen aantonen om hun methaanemissies te meten, te rapporteren en te laten verifiëren overeenkomstig de methoden van niveau 3 van de UNFCCC-rapportage. Een dergelijke transparantiedatabank zou dienen als bron van informatie voor aankoopbesluiten van importeurs van fossiele energie in de Unie, alsook voor andere belanghebbenden en het publiek. De transparantiedatabank moet ook de maatregelen weerspiegelen van ondernemingen in de Unie en ondernemingen die fossiele energie naar de Unie uitvoeren om hun methaanemissies te meten, te rapporteren en te beperken. De databank moet ook informatie bevatten over regelgevingsmaatregelen van landen waar fossiele energie wordt geproduceerd op het gebied van de meting, rapportage en mitigatie.

    Amendement 44

    Voorstel voor een verordening

    Overweging 61

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    (61)

    De maatregelen als bedoeld in de overwegingen 58 tot en met 60 moeten in combinatie daarmee de transparantie voor kopers vergroten en hen in staat stellen geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen en te zorgen voor betere kansen voor een groter gebruik van oplossingen voor methaanmitigatie overal ter wereld . Daarnaast moeten zij verdere stimulansen bieden voor internationale ondernemingen om internationale normen voor de meting en rapportage van methaan te ondertekenen, zoals het OGMP of om doeltreffende metings-, rapportage- en mitigatiemaatregelen vast te stellen. Deze maatregelen zijn ontworpen als de basis voor een stapsgewijze benadering om het strikte karakter te versterken van de maatregelen die van toepassing zijn op de invoer. De Commissie moet dus bevoegd zijn om de rapportagevereisten voor importeurs te wijzigen of aanvullende vereisten toe te voegen. De Commissie moet bovendien de uitvoering van deze maatregelen evalueren en, wanneer zij dit passend acht, voorstellen ter evaluatie indienen om strengere maatregelen op te leggen aan importeurs en een vergelijkbaar niveau van doeltreffendheid te waarborgen van maatregelen die in derde landen van toepassing zijn om de methaanemissies te monitoren, te rapporteren, te verifiëren en te beperken . Bij de evaluatie moet rekening worden gehouden met de door het IMEO verrichte werkzaamheden, waaronder de methaanvoorraadindex, de transparantiedatabank en het mondiale instrument voor de monitoring van uitstoters van methaan. Wanneer de Commissie het passend acht om het strikte karakter van de maatregelen die op de invoer van toepassing zijn te versterken, is het van bijzonder belang dat zij passende raadplegingen uitvoert tijdens haar voorbereidende werkzaamheden, met inbegrip van de raadpleging van relevante derde landen.

    (61)

    De maatregelen als bedoeld in de overwegingen 58 tot en met 60 moeten in combinatie daarmee de transparantie voor kopers vergroten en het onderzoek naar de volledige naleving van de Unieregelgeving voor invoer mogelijk maken . Daarnaast moeten zij verdere stimulansen bieden voor internationale ondernemingen om internationale normen voor de meting en rapportage van methaan te ondertekenen, zoals het OGMP of om doeltreffende metings-, rapportage- en mitigatiemaatregelen vast te stellen. De Commissie moet bevoegd zijn om de rapportagevereisten voor importeurs te wijzigen of aanvullende vereisten toe te voegen. De Commissie moet bovendien de uitvoering van deze maatregelen evalueren en, wanneer zij dit passend acht, voorstellen ter evaluatie indienen om strengere maatregelen op te leggen aan importeurs. Bij de evaluatie moet rekening worden gehouden met de door het IMEO verrichte werkzaamheden, waaronder de methaanvoorraadindex, de transparantiedatabank en het mondiale instrument voor de monitoring van uitstoters van methaan. Wanneer de Commissie het passend acht om het strikte karakter van de maatregelen die op de invoer van toepassing zijn te versterken, is het van bijzonder belang dat zij passende raadplegingen uitvoert tijdens haar voorbereidende werkzaamheden, met inbegrip van de raadpleging van relevante derde landen.

    Amendement 45

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 1 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Bij deze verordening worden regels vastgesteld voor de nauwkeurige meting, rapportage en verificatie van methaanemissies in de energiesector in de Unie, alsook voor de beperking van deze emissies, onder meer door lekdetectie- en -reparatieonderzoeken en beperkingen voor afblazen en affakkelen. Bij deze verordening worden ook regels vastgesteld inzake instrumenten die de transparantie van de methaanemissies van de invoer van fossiele energie in de Unie waarborgen.

    1.   Bij deze verordening worden regels vastgesteld voor de nauwkeurige meting, kwantificering, monitoring, rapportage en verificatie van methaanemissies in de energiesector in de Unie, alsook voor de beperking van deze emissies, onder meer door lekdetectie- en -reparatieonderzoeken , reparatieverplichtingen en beperkingen voor afblazen en affakkelen. Bij deze verordening worden ook regels vastgesteld inzake instrumenten die de transparantie van de methaanemissies van de invoer van fossiele energie in de Unie waarborgen.

    Amendement 46

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 1 — lid 2 — punt b

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    b)

    de transmissie, distributie en ondergrondse opslag van gas en terminals voor vloeibaar aardgas (lng) die werken met fossiel en/of hernieuwbaar (biologisch of synthetisch) methaan;

    b)

    de transmissie, distributie (met uitzondering van bemeteringssystemen op het punt van eindverbruik) en ondergrondse opslag van gas en terminals voor vloeibaar gemaakt gas die werken met fossiel en/of hernieuwbaar (biologisch of synthetisch) methaan;

    Amendement 47

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 1 — lid 2 — punt c bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    c bis)

    petrochemische producten.

    Amendement 48

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 1 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Deze verordening is van toepassing op methaanemissies die buiten de Unie plaatsvinden wat de informatievereisten voor importeurs, de transparantiedatabank voor methaan en het instrument voor de monitoring van uitstoters van methaan betreft.

    3.   Deze verordening is van toepassing op methaanemissies die buiten de Unie plaatsvinden wat de vereisten voor importeurs, de transparantiedatabank voor methaan en het instrument voor de monitoring van uitstoters van methaan betreft.

    Amendement 49

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Artikel 1 bis

     

    Uniestreefcijfer voor de reductie van methaanemissies

     

    1.     Met het oog op de temperatuurdoelstelling op lange termijn die is vastgesteld in artikel 2, lid 1, punt a), van de Overeenkomst van Parijs, het streefdoel om uiterlijk in 2050 broeikasgasneutraliteit te bereiken zoals vastgesteld in artikel 2, lid 1, van Verordening (EU) 2021/1119, en de doelstelling van de mondiale methaanreductieverbintenis om de wereldwijde antropogene methaanemissies uiterlijk in 2030 met ten minste 30 % te verminderen ten opzichte van de niveaus van 2020, stelt de Commissie uiterlijk op 31 december 2025 en op basis van een effectbeoordeling een bindend streefcijfer van de Unie voor de reductie van methaanemissies voor 2030 voor dat betrekking heeft op alle relevante uitstoot veroorzakende sectoren.

     

    2.     Overeenkomstig lid 1 zorgen de lidstaten er gezamenlijk voor dat de methaanemissies van de energiesector in de Unie uiterlijk in 2030 worden teruggebracht tot een niveau dat de sociale voordelen van methaanmitigatie oplevert tegen lagere kosten.

     

    3.     Elke lidstaat stelt nationale streefcijfers voor de reductie van methaanemissies vast als onderdeel van hun geïntegreerde nationale energie- en klimaatplannen in overeenstemming met de artikelen 3, 4 en 5 en de artikelen 9 tot en met 14 van Verordening (EU) 2018/1999. Indien de Commissie op basis van de beoordeling van de overeenkomstig artikel 14 van Verordening (EU) 2018/1999 ingediende eerste actualisering van de geïntegreerde nationale energie- en klimaatplannen tot de conclusie komt dat de nationale bijdragen van de lidstaten niet volstaan om het Uniestreefcijfer gezamenlijk te verwezenlijken, stelt zij maatregelen voor en oefent zij haar bevoegdheden uit op het niveau van de Unie om de gezamenlijke verwezenlijking van het streefcijfer zoals bedoeld in lid 2 van dit artikel te waarborgen.

    Amendement 50

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1)

    “methaanemissies”: alle rechtstreekse emissies uit alle componenten die potentiële bronnen van methaanemissies zijn, als resultaat van opzettelijk of onopzettelijk afblazen, de onvolledige verbranding bij fakkels of van andere componenten en onopzettelijke lekken;

    1)

    “methaanemissies”: alle rechtstreekse emissies uit alle componenten die potentiële bronnen van methaanemissies zijn, als resultaat van afblazen, de onvolledige verbranding bij fakkels of van andere componenten en lekken;

    Amendement 51

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 bis)

    “component”: een enkel stuk technische apparatuur met het potentieel om vluchtige emissies van methaan of vluchtige organische stoffen uit te stoten;

    Amendement 52

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 1 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 ter)

    “lek”: een onopzettelijke methaanemissie uit een component;

    Amendement 53

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 7

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    7)

    “verificateur”: een andere rechtspersoon dan de overeenkomstig artikel 4 van deze verordening aangewezen bevoegde instanties die de verificatieactiviteiten verricht en die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 765/2008 is geaccrediteerd door een nationale accreditatie-instantie of een natuurlijke persoon die anderszins is geautoriseerd, onverminderd artikel 5, lid 2, van die verordening, op het moment dat een verificatieverklaring wordt afgegeven;

    7)

    “verificateur”: een rechtspersoon die de verificatieactiviteiten verricht en die overeenkomstig Verordening (EG) nr. 765/2008 is geaccrediteerd door een nationale accreditatie-instantie of een natuurlijke persoon die anderszins is geautoriseerd, onverminderd artikel 5, lid 2, van die verordening, op het moment dat een verificatieverklaring wordt afgegeven;

    Amendement 54

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 9 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    9 bis)

    “faciliteit”: een of meer installaties op dezelfde locatie die door dezelfde natuurlijke persoon of rechtspersoon worden geëxploiteerd;

    Amendement 55

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 9 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    9 ter)

    “locatie”: de geografische locatie van de faciliteit;

    Amendement 56

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 10

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    10)

    “emissiefactor”: een coëfficiënt aan de hand waarvan de emissies of verwijdering van een gas per eenheid activiteit wordt gekwantificeerd, wat vaak wordt gebaseerd op een steekproef van metingsgegevens, waarvan het gemiddelde wordt genomen om een representatief emissiepercentage voor een bepaald activiteitsniveau onder een bepaalde reeks operationele omstandigheden te ontwikkelen;

    10)

    “emissiefactor”: een coëfficiënt aan de hand waarvan de emissies van een gas per eenheid activiteit worden gekwantificeerd, wat vaak wordt gebaseerd op een steekproef van metingsgegevens, waarvan het gemiddelde wordt genomen om een representatief emissiepercentage voor een bepaald activiteitsniveau onder een bepaalde reeks operationele omstandigheden te ontwikkelen;

    Amendement 57

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 12

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    12)

    “specifieke emissiefactor”: een emissiefactor die is afgeleid van rechtstreekse metingen;

    12)

    “specifieke emissiefactor”: een emissiefactor voor een soort emissiebron die is afgeleid van rechtstreekse metingen;

    Amendement 58

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 13

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    13)

    “rechtstreekse meting”: een directe kwantificering van de methaanemissies op bronniveau met een apparaat voor de meting van methaan;

    13)

    “rechtstreekse meting”: een meting van de methaanemissies op bronniveau met een apparaat voor de meting van methaan dat een dergelijke meting mogelijk maakt ;

    Amendement 59

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — lid 1 — punt 13 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    13 bis)

    “kwantificering”: activiteiten voor het bepalen van de hoeveelheid methaanemissies, aan de hand van rechtstreekse metingen of, wanneer rechtstreekse metingen niet haalbaar zijn, aan de hand van gedetailleerde technische berekeningen of simulatie-instrumenten, en aan de hand van geavanceerde apparatuur en monitoringmethoden;

    Amendement 60

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 14

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    14)

    “methaanemissies op locatieniveau”: alle emissiebronnen binnen een actief ;

    14)

    “methaanemissies op locatieniveau”: alle emissiebronnen op een volledige locatie ;

    Amendement 61

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 15

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    15)

    “meting op locatieniveau”: een top-downmeting die normaal gesproken het gebruik van op een mobiel platform gemonteerde sensoren omvat, zoals voertuigen, drones, vliegtuigen, boten en satellieten, of andere middelen om een volledig overzicht te verkrijgen van de emissies op een volledige locatie;

    15)

    “meting op locatieniveau”: een top-downmeting die normaal gesproken het gebruik van op een mobiel platform gemonteerde sensoren omvat, zoals voertuigen, drones, vliegtuigen, boten, satellieten , het gebruik van vaste sensoren, zoals netwerken van permanente sensoren op bepaalde punten , of andere middelen om een volledig overzicht te verkrijgen van de emissies op een volledige locatie;

    Amendement 62

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 17

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    17)

    “lekdetectie- en -reparatieonderzoek”: een onderzoek om de bronnen van methaanemissies vast te stellen , met inbegrip van lekken en onopzettelijk afblazen ;

    17)

    “lekdetectie- en -reparatieonderzoek”: een onderzoek met een instrument of een andere geavanceerde technologie met een minimale detectiegrens en betrouwbaarheidsgrens, om de bronnen van methaanlekken en andere onopzettelijke methaanemissies vast te stellen en op te sporen, en om de lekkende componenten te repareren of te vervangen ;

    Amendement 63

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 18

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    18)

    “afblazen”: het opzettelijk door middel van processen of activiteiten of apparatuur die hiervoor is ontworpen of onopzettelijk in het geval van een defect of geologische beperkingen lozen van onverbrand methaan in de atmosfeer;

    18)

    “afblazen”: het opzettelijk door middel van processen, activiteiten of apparatuur die hiervoor is ontworpen lozen van onverbrand methaan in de atmosfeer;

    Amendement 64

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 22

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    22)

    “routinematig affakkelen”: affakkelen tijdens de normale productie van olie of fossiele gassen en als gevolg van het ontbreken van toereikende faciliteiten of geologie die het mogelijk maakt methaan opnieuw te injecteren, het ter plaatse te gebruiken of het naar een markt te verzenden;

    22)

    “routinematig affakkelen”: affakkelen tijdens de normale productie van olie of fossiele gassen en als gevolg van het ontbreken van toereikende faciliteiten of geologie die het mogelijk maakt methaan opnieuw te injecteren, het ter plaatse te gebruiken , het te verwerken of het naar een markt te verzenden , en met uitzondering van affakkelen als gevolg van een noodsituatie ;

    Amendement 65

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 24

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    24)

    “inactieve bron”: een olie- of gasbron of bronlocatie waar de activiteiten voor de exploratie of productie sinds ten minste een jaar zijn stopgezet;

    24)

    “inactieve bron”: een olie- of gasbron of bronlocatie , onshore dan wel offshore, waar de activiteiten voor de exploratie of productie sinds ten minste een jaar zijn stopgezet , permanent gedichte en verlaten bronnen niet inbegrepen;

    Amendement 66

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 24 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    24 bis)

    “permanent gedichte en verlaten bron”: een olie- of gasbron of bronlocatie, onshore dan wel offshore, die is gedicht en niet meer betreden zal worden, waarin alle met de bron samenhangende installaties zijn verwijderd en de activiteiten zijn stopgezet, en waarover voldoende bewijs kan worden geleverd waaruit overeenkomstig bijlage IV blijkt dat de bron of bronlocatie geen methaanemissies uitstoot;

    Amendement 67

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 39 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    39 bis)

    “uitrusting voor steenkoolwinning in gesloten of verlaten kolenmijnen”: alle uitrusting die verbonden blijft met de methaanhoudende lagen, met inbegrip van maar niet beperkt tot verlaten ventilatiegaten en afvoerleidingen;

    Amendement 68

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 2 — alinea 1 — punt 41

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    41)

    “importeur”: een natuurlijke of rechtspersoon die in de Unie is gevestigd en die, in het kader van een commerciële activiteit, fossiele energie uit een derde land op de markt van de Unie plaatst.

    41)

    “importeur”: een natuurlijke of rechtspersoon die in het kader van een commerciële activiteit, gas, olie of steenkool uit een derde land in de Unie in de handel brengt, met inbegrip van een in de Unie gevestigde natuurlijke of rechtspersoon die is aangewezen om de krachtens artikel 27 van deze verordening vereiste activiteiten te verrichten.

    Amendement 69

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 3 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Bij de vaststelling of goedkeuring van transmissie- of distributietarieven of de methoden die door transmissiesysteembeheerders, distributiesysteembeheerders, beheerders van lng-terminals of andere gereguleerde ondernemingen, met inbegrip van, waar van toepassing, beheerders van ondergrondse gasopslag, moeten worden gebruikt, houden de regelgevende autoriteiten rekening met de gemaakte kosten en gedane investeringen om de verplichtingen op grond van deze verordening na te komen, voor zover deze overeenkomen met die van een efficiënte en structureel vergelijkbare gereguleerde exploitant.

    1.   Bij de vaststelling of goedkeuring van tarieven of de methoden die door transmissiesysteembeheerders, distributiesysteembeheerders, beheerders van lng-terminals of andere gereguleerde ondernemingen, met inbegrip van, waar van toepassing, beheerders van ondergrondse gasopslag, moeten worden gebruikt, houden de regelgevende autoriteiten rekening met de gemaakte bijkomende kosten en gedane investeringen om de verplichtingen op grond van deze verordening na te komen, voor zover deze overeenkomen met die van een efficiënte en structureel vergelijkbare gereguleerde exploitant. De in lid 2 bedoelde investeringskosten per eenheid kunnen door regulerende instanties worden gebruikt om de door de exploitanten gemaakte kosten te benchmarken.

    Amendement 70

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 3 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Het Agentschap van de Europese Unie voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) stelt om de drie jaar een reeks indicatoren en bijbehorende referentiewaarden vast en maakt deze openbaar beschikbaar voor de vergelijking van de investeringskosten per eenheid in verband met de meting, rapportage en beperking van de methaanemissies voor vergelijkbare projecten.

    2.   Het Agentschap van de Europese Unie voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) stelt om de drie jaar een reeks indicatoren en bijbehorende referentiewaarden vast en maakt deze openbaar beschikbaar voor de vergelijking van de investeringskosten per eenheid in verband met de meting, monitoring, rapportage , verificatie en beperking van emissies, met inbegrip van ontluchting en affakkeling, van de methaanemissies voor vergelijkbare projecten.

    Amendement 71

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 4 — lid 1 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De lidstaten stellen de Commissie uiterlijk op … [drie maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] in kennis van de namen en contactgegevens van de bevoegde instanties. De lidstaten stellen de Commissie onverwijld in kennis van eventuele wijzigingen van de namen of contactgegevens van de bevoegde instanties.

    De lidstaten stellen de Commissie uiterlijk op … [zes maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] in kennis van de namen en contactgegevens van de bevoegde instanties. De lidstaten stellen de Commissie onverwijld in kennis van eventuele wijzigingen van de namen of contactgegevens van de bevoegde instanties.

    Amendement 72

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 4 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   De Commissie stelt een lijst van de bevoegde instanties op, die openbaar beschikbaar is, en werkt deze lijst regelmatig bij.

    2.   De Commissie stelt een lijst van de bevoegde instanties op, die openbaar beschikbaar is, en werkt deze lijst regelmatig bij zodra zij van de lidstaten een melding van een wijziging ontvangt .

    Amendement 73

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 4 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   De lidstaten zorgen ervoor dat de bevoegde instanties beschikken over toereikende bevoegdheden en middelen om de in deze verordening uiteengezette verplichtingen na te komen.

    3.   De lidstaten zorgen ervoor dat de bevoegde instanties een contactpunt aanwijzen en beschikken over toereikende bevoegdheden en middelen , met inbegrip van personele middelen, om de in deze verordening uiteengezette verplichtingen na te komen.

    Amendement 74

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   De aangewezen bevoegde instanties nemen de noodzakelijke maatregelen om de naleving van de vereisten van deze verordening te waarborgen.

    1.   De aangewezen bevoegde instanties nemen bij de uitoefening van hun taken de noodzakelijke maatregelen om de naleving van deze verordening te waarborgen.

    Amendement 75

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Exploitanten en mijnexploitanten verlenen de bevoegde instanties alle noodzakelijke hulp om hen in staat te stellen de taken van de bevoegde instanties als bedoeld in deze verordening uit te voeren of de uitvoering hiervan te vergemakkelijken, met name in verband met de toegang tot de locatie en het overleggen van documentatie of akten.

    2.   Exploitanten , mijnexploitanten en importeurs, voor zover deze importeurs vereist zijn op grond van artikel 27, verlenen de bevoegde instanties alle noodzakelijke hulp om hen in staat te stellen de taken van de bevoegde instanties als bedoeld in deze verordening uit te voeren of de uitvoering hiervan te vergemakkelijken, met name in verband met de toegang tot de locatie en het overleggen van documentatie of akten.

    Amendement 76

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   De bevoegde instanties werken samen met elkaar en met de Commissie en, indien nodig, met autoriteiten van derde landen, om de naleving van deze verordening te waarborgen. De Commissie kan een netwerk van bevoegde instanties oprichten om de samenwerking te bevorderen, met de noodzakelijke regelingen voor het uitwisselen van informatie en beste praktijken, en kan raadplegingen toestaan .

    3.   De bevoegde instanties werken samen met elkaar en met de Commissie en, indien nodig, met autoriteiten van derde landen, om de naleving van deze verordening te waarborgen. De Commissie richt een netwerk van bevoegde instanties op om de samenwerking te bevorderen, met de noodzakelijke regelingen voor het uitwisselen van informatie en beste praktijken, en staat raadplegingen toe. De binnen de bevoegde instanties opgezette contactpunten ondersteunen die activiteiten.

    Amendement 77

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 3 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    3 bis.     De bevoegde instanties voeren regelmatige controles uit om de naleving door importeurs van artikel 27, lid 2, punt a), te verifiëren voor zover die importeurs op grond van artikel 27 verplicht zijn door middel van documentencontroles en onafhankelijke verificatie door een derde, in combinatie met andere hun ter beschikking staande methoden en technologieën, het bestaan van methaanemissies te verifiëren.

    Amendement 78

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 3 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    3 ter.     De bevoegde instanties evalueren het door de exploitanten ingediende mitigatieplan zoals bedoeld in artikel 18, lid 6, voor het aanpakken van methaanemissies en keuren dit goed.

    Amendement 79

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 5 — lid 4 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Wanneer verslagen overeenkomstig deze verordening openbaar moeten worden gemaakt, maken de bevoegde instanties deze kosteloos beschikbaar voor het publiek, op een aangewezen website en in een vrij toegankelijk, downloadbaar en bewerkbaar formaat.

    Wanneer verslagen overeenkomstig deze verordening openbaar moeten worden gemaakt, maken de bevoegde instanties deze kosteloos beschikbaar voor het publiek, op een aangewezen website en in een vrij toegankelijk, downloadbaar en bewerkbaar formaat. De verzamelde gegevens waarborgen de vertrouwelijkheid van commercieel gevoelige informatie van bedrijven.

    Amendement 80

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   De bevoegde instanties voeren periodieke inspecties uit om de naleving van de vereisten van deze verordening door exploitanten en mijnexploitanten te controleren. De eerste inspectie wordt uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voltooid.

    1.   De bevoegde instanties voeren periodieke inspecties uit om de naleving van de vereisten van deze verordening door exploitanten en mijnexploitanten te controleren. De eerste inspectie wordt uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voltooid. Hierbij wordt rekening gehouden met reeds bestaande controlesystemen van de bevoegde instanties. De bevoegde instanties stellen beste praktijken vast.

    Amendement 81

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 2 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Wanneer bij een inspectie een ernstige inbreuk op de vereisten van deze verordening is vastgesteld, geeft de bevoegde instantie een kennisgeving van corrigerende maatregelen af die door de exploitant of mijnexploitant moeten worden genomen, als onderdeel van het in lid 5 bedoelde verslag.

    Wanneer bij een inspectie een inbreuk op de vereisten van deze verordening is vastgesteld, geeft de bevoegde instantie een kennisgeving van corrigerende maatregelen af die door de exploitant of mijnexploitant moeten worden genomen , met inbegrip van duidelijke termijnen voor de uitvoering van die maatregelen , als onderdeel van het in lid 5 bedoelde verslag.

    Amendement 82

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Na de eerste inspectie als bedoeld in lid 1, stellen de bevoegde instanties programma’s voor routinematige inspecties op. De periode tussen de inspecties wordt gebaseerd op een evaluatie van het milieurisico en mag niet langer zijn dan twee jaar . Wanneer bij een inspectie een ernstige inbreuk op de vereisten van deze verordening is vastgesteld, vindt de volgende inspectie binnen één jaar plaats.

    3.   Na de eerste inspectie als bedoeld in lid 1, stellen de bevoegde instanties programma’s voor routinematige inspecties op. De periode tussen de inspecties wordt gebaseerd op een evaluatie van het milieurisico , met inbegrip van de cumulatieve effecten van alle methaanemissies als milieuverontreinigende stof, en mag niet langer zijn dan 16 maanden . Wanneer bij een inspectie een ernstige inbreuk op de vereisten van deze verordening is vastgesteld, vindt de volgende inspectie binnen maximaal negen maanden later plaats.

    Amendement 83

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 4 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    om gemotiveerde klachten als bedoeld in artikel 7 en gevallen van niet-naleving zo snel mogelijk na de datum waarop de bevoegde instanties kennis verkrijgen van dergelijke klachten of gevallen van niet-naleving te onderzoeken;

    a)

    om gemotiveerde klachten als bedoeld in artikel 7 en gevallen van niet-naleving zo snel mogelijk na de datum waarop de bevoegde instanties kennis verkrijgen van dergelijke klachten of gevallen van niet-naleving te onderzoeken , en uiterlijk zes maanden na die datum ;

    Amendement 84

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 5 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Na elke inspectie stellen de bevoegde instanties een verslag op waarin zij de rechtsgrondslag voor de inspectie, de gevolgde procedurele stappen, de relevante bevindingen en aanbevelingen voor verdere maatregelen van de exploitant of mijnexploitant beschrijven.

    Na elke inspectie stellen de bevoegde instanties een verslag op waarin zij de rechtsgrondslag voor de inspectie, de gevolgde procedurele stappen, de relevante bevindingen en aanbevelingen voor verdere maatregelen van de exploitant of mijnexploitant beschrijven , met inbegrip van de termijnen voor de uitvoering ervan .

    Amendement 85

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 6 — lid 6

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    6.   Exploitanten en mijnexploitanten nemen alle noodzakelijke maatregelen die door de bevoegde instanties in het in lid 5 bedoelde verslag zijn vastgesteld binnen de door de bevoegde instanties bepaalde periode of een andere periode die met de bevoegde instanties is overeengekomen.

    6.   Exploitanten en mijnexploitanten nemen onverwijld alle noodzakelijke maatregelen die door de bevoegde instanties in het in lid 5 bedoelde verslag zijn vastgesteld binnen de door de bevoegde instanties bepaalde periode of een andere periode die met de bevoegde instanties is overeengekomen.

    Amendement 86

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 7 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Een natuurlijke of rechtspersoon die van mening is schade te hebben geleden als gevolg van een inbreuk op de vereisten van deze verordening door exploitanten of mijnexploitanten kan een schriftelijke klacht indienen bij de bevoegde instanties.

    1.   Een natuurlijke of rechtspersoon kan een schriftelijke klacht indienen bij de bevoegde instanties over een mogelijke inbreuk op de vereisten van deze verordening door exploitanten of mijnexploitanten . Daarnaast fungeert het Europees e-justitieportaal als contactpunt voor het indienen van klachten bij de desbetreffende bevoegde instanties.

    Amendement 87

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 7 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   De klachten moeten naar behoren worden gemotiveerd en voldoende bewijs van de beweerde inbreuk en van de hieruit voortvloeiende schade bevatten.

    2.   De klachten moeten naar behoren worden gemotiveerd en voldoende bewijs van de beweerde inbreuk bevatten.

    Amendement 88

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 7 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Wanneer blijkt dat de klacht onvoldoende bewijs levert om de uitvoering van een onderzoek te rechtvaardigen, informeren de bevoegde instanties de klager over de redenen van hun besluit geen onderzoek uit te voeren.

    3.   Wanneer blijkt dat de klacht onvoldoende bewijs levert om de uitvoering van een onderzoek te rechtvaardigen, informeren de bevoegde instanties binnen een redelijke termijn maar uiterlijk binnen één maand, de klager over de redenen van hun besluit geen onderzoek uit te voeren.

    Amendement 89

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Verificateurs beoordelen de conformiteit van de emissieverslagen die exploitanten of mijnexploitanten bij hen indienen overeenkomstig deze verordening. Zij beoordelen de conformiteit van de verslagen met de in deze verordening vastgestelde vereisten en evalueren alle gebruikte gegevensbronnen en methoden om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid ervan te beoordelen, en met name de volgende punten:

    1.   Verificateurs beoordelen de conformiteit van de emissieverslagen die exploitanten , mijnexploitanten of importeurs, voor zover die importeurs op grond van artikel 27 vereist zijn, bij hen indienen overeenkomstig deze verordening. Zij beoordelen de conformiteit van de verslagen met de in deze verordening vastgestelde vereisten en evalueren alle gebruikte gegevensbronnen en methoden om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid ervan te beoordelen, en met name de volgende punten:

    Amendement 90

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 1 — punt d

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    d)

    eventuele systemen voor de kwaliteitscontrole of -borging die door de exploitanten of mijnexploitanten zijn toegepast.

    d)

    eventuele systemen voor de kwaliteitscontrole of -borging die door de exploitanten , mijnexploitanten of importeurs, voor zover die importeurs op grond van artikel 27 vereist zijn, zijn toegepast.

    Amendement 91

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 2 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Bij het verrichten van de verificatieactiviteiten als bedoeld in lid 1 maken verificateurs gebruik van kosteloos en openbaar beschikbare Europese of internationale normen voor de kwantificering van de methaanemissies zoals toegepast door de Commissie in overeenstemming met lid 5. Totdat de toepasselijkheid van deze normen door de Commissie is bepaald, gebruiken verificateurs bestaande Europese of internationale normen voor de kwantificering en verificatie van de broeikasgasemissies.

    Bij het verrichten van de verificatieactiviteiten als bedoeld in lid 1 maken verificateurs gebruik van openbaar beschikbare Europese of internationale normen voor de kwantificering van de methaanemissies zoals toegepast door de Commissie in overeenstemming met deze verordening, met name lid 5. Totdat de toepasselijkheid van deze normen door de Commissie is bepaald, gebruiken verificateurs bestaande Europese of internationale normen voor de kwantificering en verificatie van de broeikasgasemissies.

    Amendement 92

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 2 — alinea 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Indien er geen Europese of internationale normen beschikbaar zijn, verstrekken exploitanten of mijnexploitanten de verificateurs informatie over de normen of methoden die door de exploitanten, mijnexploitanten of importeurs voor verificatieactiviteiten worden gebruikt.

    Amendement 93

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 2 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Verificateurs kunnen locatiecontroles verrichten om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid van de gebruikte gegevensbronnen en methoden te bepalen.

    Verificateurs verrichten aangekondigde en onaangekondigde locatiecontroles om de betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en nauwkeurigheid van de gebruikte gegevensbronnen en methoden te bepalen.

    Amendement 94

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 2 — alinea 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    De in de lid 1 van dit artikel en in dit lid bedoelde verificatieactiviteiten worden afgestemd op de huidige Europese of internationale normen en methoden om de lasten voor de exploitanten, mijnexploitanten, importeurs, voor zover die importeurs op grond van artikel 27 vereist zijn, en bevoegde instanties te beperken, en houden terdege rekening met de aard van de activiteiten van de exploitant.

    Amendement 95

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 3 — alinea 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Indien in het kader van de beoordeling wordt geconcludeerd dat het emissieverslag niet in overeenstemming is met de vereisten van deze verordening, stelt de verificateur de exploitant of mijnexploitant hiervan op de hoogte en dient de exploitant of mijnexploitant onverwijld een herzien emissieverslag in bij de verificateur.

    Indien in het kader van de beoordeling wordt geconcludeerd dat het emissieverslag niet in overeenstemming is met de vereisten van deze verordening, stelt de verificateur de exploitant , mijnexploitant of importeur, voor zover de importeur op grond van artikel 27 vereist is, hiervan op de hoogte en dient de exploitant , mijnexploitant of importeur, voor zover de importeur op grond van artikel 27 vereist is, onverwijld en in ieder geval binnen drie weken een herzien emissieverslag in bij de verificateur.

    Amendement 96

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4.   Exploitanten en mijnexploitanten verlenen de verificateurs alle noodzakelijke hulp om hen in staat te stellen de verificatieactiviteiten uit te voeren of de uitvoering hiervan te vergemakkelijken, met name in verband met de toegang tot de locatie en het overleggen van documentatie of akten.

    4.   Exploitanten , mijnexploitanten en importeurs, voor zover de importeur op grond van artikel 27 vereist is, verlenen de verificateurs alle noodzakelijke hulp om hen in staat te stellen de verificatieactiviteiten uit te voeren of de uitvoering hiervan te vergemakkelijken, met name in verband met de toegang tot de locatie en het overleggen van documentatie of akten.

    Amendement 97

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 8 — lid 5 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    5 bis.     De kosten die uit activiteiten zoals bedoeld in dit artikel voortvloeien, worden in aanmerking genomen als bedoeld in artikel 3.

    Amendement 98

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 10 — lid 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.    Op voorwaarde dat de belangen van de Unie beschermd zijn, wordt aan het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies een verificatietaak toegekend met betrekking tot de gegevens over de methaanemissies , met name in verband met de volgende taken :

    1.    Bij het vervullen van hun verplichtingen en het uitoefenen van hun bevoegdheden uit hoofde van deze verordening houden de verificateurs, de bevoegde instanties en de Commissie rekening met de informatie die door het Internationaal Waarnemingscentrum voor methaanemissies (IMEO) openbaar wordt gemaakt, met name met betrekking tot :

    Amendement 99

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 10 — lid 1 — punt e

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    e)

    de rapportage van bevindingen met betrekking tot grote discrepanties tussen gegevensbronnen.

    e)

    de rapportage van bevindingen met betrekking tot grote discrepanties tussen gegevensbronnen , wat moet bijdragen tot de ontwikkeling van deugdelijker wetenschappelijke methoden;

    Amendement 100

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 10 — lid 1 — punt e bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    e bis)

    het melden van vastgestelde superuitstoters door middel van een systeem voor vroegtijdige opsporing en waarschuwing.

    Amendement 101

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 10 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   De Commissie kan gegevens over methaanemissies indienen bij het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies, zoals deze aan haar ter beschikking zijn gesteld door de bevoegde instanties overeenkomstig deze verordening .

    2.   De Commissie dient relevante methaanemissiegegevens in bij het IMEO .

    Amendement 102

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 10 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.     De door het Internationaal waarnemingscentrum voor methaanemissies opgestelde informatie wordt beschikbaar gemaakt voor het publiek en de Commissie.

    Schrappen

    Amendement 103

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Uiterlijk op … [ 12  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen exploitanten een verslag in bij de bevoegde instanties waarin de methaanemissies op bronniveau zijn opgenomen die zijn geraamd aan de hand van standaard-, maar bronspecifieke emissiefactoren voor alle bronnen.

    1.   Uiterlijk op … [ 10  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen exploitanten een verslag in bij de bevoegde instanties waarin de kwantificering van methaanemissies op bronniveau is opgenomen, die zijn geraamd aan de hand van ten minste standaardemissiefactoren voor alle bronnen. Exploitanten kunnen ervoor kiezen om tegelijkertijd een verslag in te dienen overeenkomstig de in lid 2 genoemde vereisten.

    Amendement 104

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.    Uiterlijk op … [24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen exploitanten bovendien een verslag in bij de bevoegde instanties waarin de rechtstreekse metingen van de methaanemissies op bronniveau voor operationele activa zijn opgenomen. De rapportage op een dergelijk niveau kan het gebruik van metingen en steekproeven op bronniveau omvatten als basis voor het vaststellen van specifieke emissiefactoren die worden gebruikt voor de raming van de emissies.

    2.    In de Unie gevestigde exploitanten en ondernemingen dienen bij de bevoegde instanties een verslag in met een kwantificering van methaanemissies op bronniveau:

     

    a)

    voor operationele activa uiterlijk op … [12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening], en

     

    b)

    voor niet-operationele activa uiterlijk op … [24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening], mits deze activa niet door een exploitant zijn gerapporteerd op grond van de verplichting in punt a).

     

    De rapportage op een dergelijk niveau omvat het gebruik van directe metingen en steekproeven op bronniveau als basis voor het vaststellen van specifieke emissiefactoren die worden gebruikt voor de kwantificering van de emissies.

    Amendement 105

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 3 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Uiterlijk op … [36 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 30 maart van elk jaar daarna dienen exploitanten een verslag in bij de bevoegde instanties met de rechtstreekse metingen van de methaanemissies op bronniveau voor operationele activa als bedoeld in lid 2 , aangevuld met metingen van de methaanemissies op locatieniveau, zodat de beoordeling en verificatie van de ramingen op bronniveau die per locatie worden samengevoegd mogelijk worden gemaakt.

    In de Unie gevestigde exploitanten en ondernemingen dienen een verslag in bij de bevoegde instanties met een kwantificering van de methaanemissies op bronniveau, aangevuld met metingen van de methaanemissies op locatieniveau, zodat de beoordeling en verificatie van de ramingen op bronniveau die per locatie worden samengevoegd mogelijk worden gemaakt:

    Amendement 106

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 3 — alinea 1 — punt a (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    a)

    voor operationele activa uiterlijk op… [24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 31 mei van elk jaar daarna; en

    Amendement 107

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 3 — alinea 1 — punt b (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b)

    voor niet-operationele activa uiterlijk op … [42 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 31 mei van elk jaar daarna, mits deze activa niet door een exploitant zijn gerapporteerd uit hoofde van punt a).

    Amendement 108

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 3 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Voorafgaande aan de indiening bij de bevoegde instanties zorgen de exploitanten ervoor dat de in dit lid bedoelde verslagen worden beoordeeld door een verificateur en een verificatieverklaring bevatten die is afgegeven in overeenstemming met de artikelen 8 en 9.

    Voorafgaande aan de indiening bij de bevoegde instanties zorgen de exploitanten en ondernemingen ervoor dat de in dit lid bedoelde verslagen worden beoordeeld door een verificateur en een verificatieverklaring bevatten die is afgegeven in overeenstemming met de artikelen 8 en 9.

    Amendement 109

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4.     Uiterlijk op … [36 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen in de Unie gevestigde ondernemingen een verslag in bij de bevoegde instanties waarin de rechtstreekse metingen van de methaanemissies op bronniveau voor operationele activa zijn opgenomen. De rapportage op een dergelijk niveau kan het gebruik van metingen en steekproeven op bronniveau omvatten als basis voor het vaststellen van specifieke emissiefactoren die worden gebruikt voor de raming van de emissies.

    Schrappen

    Amendement 110

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 5 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Uiterlijk op … [48 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 30 maart van elk jaar daarna dienen in de Unie gevestigde ondernemingen een verslag in bij de bevoegde instanties met de rechtstreekse metingen van de methaanemissies op bronniveau voor niet-operationele activa als bedoeld in lid 4, aangevuld met metingen van de methaanemissies op locatieniveau, zodat de beoordeling en verificatie van de ramingen op bronniveau die per locatie worden samengevoegd mogelijk worden gemaakt.

    Schrappen

    Amendement 111

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 5 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Voorafgaande aan de indiening bij de bevoegde instanties zorgen de ondernemingen ervoor dat de in dit lid bedoelde verslagen worden beoordeeld door een verificateur en een verificatieverklaring bevatten die is afgegeven in overeenstemming met de artikelen 8 en 9.

    Schrappen

    Amendement 112

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 6 — alinea 1 — punt c

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    c)

    gedetailleerde informatie over de methoden voor kwantificering die zijn gebruikt om de methaanemissies te meten ;

    c)

    gedetailleerde informatie over de kwantificeringsmethoden ;

    Amendement 113

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 6 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De Commissie stelt aan de hand van uitvoeringshandelingen een rapportagesjabloon vast voor de in de leden 2, 3 , 4 en 5 bedoelde verslagen . Die uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 32, lid 2, bedoelde procedure.

    De Commissie stelt aan de hand van uitvoeringshandelingen een rapportagesjabloon vast voor de in dit artikel bedoelde verslagen , rekening houdend met de reeds bestaande nationale inventarisverslagen . Die uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 32, lid 2, bedoelde procedure. Tot de vaststelling van die uitvoeringshandelingen gebruiken exploitanten en ondernemingen in voorkomend geval de technische richtsnoeren en rapportagesjablonen van het OGMP 2.0 voor upstream- en downstreamactiviteiten.

    Amendement 114

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 7

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    7.   Voor metingen op locatieniveau zoals bedoeld in de leden 3 en  5 worden passende kwantificeringstechnologieën gebruikt die in dergelijke metingen kunnen voorzien .

    7.   Voor de in lid 3 bedoelde metingen op locatieniveau worden goedgekeurde door de bevoegde Europese of internationale normalisatie-instellingen ontwikkelde technologieën voor de kwantificering van emissies gebruikt. Totdat dergelijke normen zijn vastgesteld, maken exploitanten en ondernemingen in voorkomend geval gebruik van de technische richtsnoeren van het OGMP 2.0 en volgen zij de meest geavanceerde praktijken in de sector en de beste beschikbare technologieën voor methaanemissiemetingen .

    Amendement 115

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 8

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    8.   In het geval van aanzienlijke discrepanties tussen de aan de hand van methoden op bronniveau gekwantificeerde emissies en de emissies die op locatieniveau zijn gemeten, worden binnen dezelfde rapportageperiode aanvullende metingen verricht.

    8.   In het geval van aanzienlijke discrepanties tussen emissies die op bronniveau zijn gemeten en emissies die op locatieniveau zijn gemeten worden in de in lid 3 bedoelde verslagen de redenen voor de discrepantie uiteengezet. Wanneer de discrepantie niet te wijten is aan de onzekerheid van de gebruikte kwantificeringstechnologie , worden binnen dezelfde rapportageperiode de volgende aanvullende maatregelen genomen:

    Amendement 116

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 8 — punt a (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    a)

    Indien de meting op locatieniveau statistisch significant hoger is dan de inventaris op bronniveau, neemt de exploitant in het verslag documentatie op om de inventaris op bronniveau af te stemmen op de meting op locatieniveau, en werkt de exploitant de inventaris op bronniveau bij om rekening te houden met de hogere metingen op locatieniveau;

    Amendement 117

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 8 — punt b (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b)

    indien de meting op locatieniveau statistisch significant lager is dan de inventaris op bronniveau, herziet de exploitant de minimale detectiegrens van de meettoestellen op locatieniveau om te bevestigen dat deze laag genoeg is om de verwachte emissieniveaus van de afzonderlijke componenten vast te kunnen stellen; indien de minimale detectiegrens niet laag genoeg is, voert de exploitant binnen hetzelfde kalenderjaar nogmaals dezelfde meting uit met behulp van apparaten met een voldoende lage minimale detectiegrens en vergelijkt de exploitant dat resultaat met de inventaris op bronniveau; indien de minimale detectiegrens adequaat wordt bevonden, neemt de exploitant in het verslag documentatie op waarin de redenen voor de discrepantie uiteen worden gezet.

    Amendement 118

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 9

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    9.   De metingen van de methaanemissies voor gasinfrastructuur worden verricht overeenkomstig passende Europese (CEN) of internationale (ISO) normen voor de kwantificering van methaanemissies.

    9.    Uiterlijk op … [9 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast om deze verordening aan te vullen door specificaties vast te stellen die van toepassing zijn op rechtstreekse metingen en de kwantificering van methaanemissies. Deze specificaties zijn van toepassing op normalisatieverzoeken die door de Commissie voor de toepassing van dit artikel worden gedaan.

    Amendement 119

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 12 — lid 11 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    11 bis.     De monitoring en rapportage hebben betrekking op het aardopwarmingsvermogen, dat op een tijdschaal van 100 jaar 29,8 keer groter is dan koolstofdioxide en 82,5 keer krachtiger is dan koolstofdioxide op een schaal van 20 jaar  (1 bis) .

    Amendement 120

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 13 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Exploitanten nemen alle voor hen beschikbare maatregelen om de methaanemissies van hun activiteiten te voorkomen en tot een minimum te beperken.

    1.    Exploitanten nemen alle voor hen beschikbare passende mitigatiemaatregelen om de methaanemissies van hun activiteiten te voorkomen en tot een minimum te beperken.

    Amendement 121

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 13 — lid 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 bis.     Uiterlijk op … [zes maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dient de Commissie bij het Parlement en de Raad een verslag in over het effect van de invoering van een ambitieuze upstreamprestatienorm met betrekking tot de intensiteit van methaanemissies voor olie en gas die in de Unie worden ingevoerd of gewonnen. De Commissie beoordeelt specifiek de vaststelling van een methaanintensiteitsnorm van maximaal 0,2  %.

    Amendement 122

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 13 — lid 1 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 ter.     Alvorens de in lid 1 quater bedoelde gedelegeerde handeling vast te stellen, voert de Commissie een effectbeoordeling uit, waarin met name de gevolgen voor zowel het klimaat als de energievoorzieningszekerheid van de Unie worden geëvalueerd, met volledige inachtneming van Verordening (EU) 2021/1119.

    Amendement 123

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 13 — lid 1 quater (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 quater.     Uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie overeenkomstig artikel 31 een gedelegeerde handeling vast ter aanvulling van deze verordening door het bepalen van een prestatienorm als bedoeld in lid 1 bis, waarbij een intensiteitsniveau voor methaanemissies voor de upstreamsector wordt ingevoerd dat uiterlijk op … [3 jaar na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] moet worden bereikt, alsook van de methode om een deugdelijke meting van de methaanemissie-intensiteit duidelijk te beschrijven.

    Amendement 124

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 13 — lid 1 quinquies (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 quinquies.     De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 31 een gedelegeerde handeling vast te stellen ter aanvulling van deze verordening door het te bereiken emissie-intensiteitsniveau voor de midstreamsector en de downstreamsector te bepalen.

    Amendement 125

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 1 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Uiterlijk op … [3  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen exploitanten een programma voor lekdetectie en -reparatie in bij de bevoegde instanties, waarin de inhoud wordt gespecificeerd van de onderzoeken die overeenkomstig de vereisten van dit artikel moeten worden uitgevoerd.

    Uiterlijk op … [zes maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] dienen exploitanten een programma voor lekdetectie en -reparatie in bij de bevoegde instanties, waarin de inhoud wordt gespecificeerd van de onderzoeken en activiteiten die overeenkomstig de vereisten van dit artikel moeten worden uitgevoerd.

    Amendement 126

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 bis.     Onverminderd Verordening (EU) nr. 1025/2012 zet de Unie zich in voor de tijdige ontwikkeling door de bevoegde normalisatieorganisaties van Europese normen die de technische specificaties bevatten met betrekking tot lekdetectie- en reparatieonderzoeken en -activiteiten voor de toepassing van dit artikel.

     

    De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast te stellen ter aanvulling van deze verordening teneinde naleving van de in de eerste alinea bedoelde technische specificaties verplicht te stellen, de verwijzingen naar die Europese normen bij te werken en in voorkomend geval technische specificaties met betrekking tot lekdetectie- en reparatieonderzoeken vast te stellen. Totdat dergelijke specificaties zijn vastgesteld, maken exploitanten gebruik van praktijken, technologieën, processen en het niveau van deskundigheid die van een leidende dienstverlener worden verwacht om aan de in dit artikel vastgestelde verplichtingen te voldoen, en verstrekken zij de bevoegde instanties en verificateurs desgevraagd informatie over de gebruikte normen of methoden.

    Amendement 127

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 2 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Uiterlijk op … [ 6  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voeren de exploitanten een onderzoek uit van alle relevante componenten waarvoor zij verantwoordelijk zijn, in overeenstemming met het in lid 1 bedoelde programma voor lekdetectie en -reparatie.

    Uiterlijk op … [ 9 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voeren de exploitanten een onderzoek uit van alle relevante componenten waarvoor zij verantwoordelijk zijn, in overeenstemming met het in lid 1 bedoelde programma voor lekdetectie en -reparatie.

    Amendementen 128 en 270cp1

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 2 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie worden daarna om de drie maanden herhaald.

    Onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie worden met de volgende frequenties herhaald:

    Amendement 129

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 2 — alinea 2 — punt a (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    a)

    om de twee maanden voor alle bovengrondse componenten die gebruikmaken van detectieapparatuur met de in lid 3, punt a), bedoelde minimale detectiegrens;

    Amendement 130

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 2 — alinea 2 — punt b (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b)

    om de vier maanden voor alle bovengrondse componenten die gebruikmaken van detectieapparatuur met de in lid 3, punt b), bedoelde minimale detectiegrens;

    Amendement 131

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 2 — alinea 2 — punt c (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    c)

    om de vijf maanden, of met de in bijlage I, deel 1, vastgestelde frequenties, voor alle ondergrondse componenten die gebruikmaken van detectieapparatuur met de in lid 3, punt c), bedoelde minimale detectiegrens.

    Amendement 132

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Bij het uitvoeren van de onderzoeken gebruiken exploitanten apparaten die de detectie van methaanverliezen van componenten van 500 deeltjes per miljoen of meer mogelijk maken.

    3.   Bij het uitvoeren van de onderzoeken gebruiken exploitanten detectieapparaten met de volgende minimale detectielimiet:

    Amendement 133

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 3 — punt a (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    a)

    17 gram methaan per uur bij standaardtemperatuur en -druk, waarbij het onderzoek wordt uitgevoerd op het niveau van elke afzonderlijke potentiële emissiebron;

    Amendement 134

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 3 — punt b (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b)

    50 deeltjes per miljoen in volume methaan of 1 gram per uur; het onderzoek wordt uitgevoerd bij het contactpunt van elke afzonderlijke potentiële emissiebron voor bovengrondse componenten;

    Amendement 135

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 3 — punt c (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    c)

    500 deeltjes per miljoen of 5 gram/uur methaan voor ondergrondse componenten.

    Amendement 136

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Exploitanten repareren of vervangen alle componenten die 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten .

    Exploitanten repareren of vervangen alle componenten die methaan lekken .

    Amendement 137

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De reparatie of vervanging van de in de eerste alinea bedoelde componenten vindt meteen na de detectie plaats, of zo snel mogelijk daarna, maar uiterlijk vijf dagen na de detectie , mits exploitanten kunnen aantonen dat veiligheids- of technische overwegingen onmiddellijke maatregelen niet mogelijk maken en mits exploitanten een reparatie- en controleschema vaststellen .

    De eerste poging tot reparatie of vervanging van de in dit lid bedoelde componenten vindt meteen na de detectie plaats, of zo snel mogelijk daarna, maar uiterlijk vijf dagen na de detectie . Bij de in dit lid bedoelde reparaties of vervangingen wordt gebruikgemaakt van geavanceerde technologieën en materiaal die langetermijnbescherming bieden tegen lekkage in de toekomst.

     

    Wanneer exploitanten kunnen aantonen dat de in dit lid bedoelde reparatie om veiligheids- of technische overwegingen niet is geslaagd of niet mogelijk is binnen vijf dagen, verstrekken de exploitanten de bevoegde autoriteiten bewijs van de vertraging en stellen zij uiterlijk 5 dagen na de detectie een reparatie- en controleschema vast. Het in dit lid bedoelde reparatie- en controleschema wordt zo opgesteld dat de geconstateerde lekkage binnen 30 dagen na de detectie wordt gerepareerd.

    Amendement 138

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Veiligheids- en technische overwegingen die geen onmiddellijke maatregelen mogelijk maken , zoals bedoeld in de tweede alinea, worden beperkt tot het rekening houden met de veiligheid van personeel en mensen in de nabijheid , milieueffecten, de concentratie van het methaanverlies, de toegankelijkheid van de component en de beschikbaarheid van een vervangende component. Overwegingen in verband met milieueffecten kunnen gevallen omvatten waarin reparatie kan leiden tot een hoger niveau van methaanemissies dan wanneer geen reparatie zou worden uitgevoerd.

    Veiligheids- en technische overwegingen, zoals bedoeld in de tweede en derde alinea , worden beperkt tot:

    Amendement 139

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 3 — punt a (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    a)

    veiligheid van personeel en mensen in de nabijheid van het gedetecteerde lek;

    Amendement 140

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 3 — punt b (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b)

    eventuele nadelige milieueffecten van het nemen van maatregelen indien kan worden aangetoond dat die effecten omvangrijker zouden zijn dan de milieuvoordelen van het nemen van maatregelen, bijvoorbeeld wanneer een reparatie kan leiden tot een algeheel hoger niveau van methaanemissies dan het geval zou zijn zonder de reparatie;

    Amendement 141

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 3 — punt c (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    c)

    toegankelijkheid van een component, met inbegrip van eventuele toegangsvergunningen; en

    Amendement 142

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 3 — punt d (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    d)

    niet-beschikbaarheid van vervangende onderdelen die vereist zijn voor de reparatie van de component of de componenten die nodig zijn voor de vervanging.

    Amendement 143

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 4 — alinea 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Wanneer het systeem moet worden stilgelegd voordat de reparatie of vervanging kan worden uitgevoerd, beperken de exploitanten het lek binnen één dag na de detectie tot een minimum en repareren zij het lek aan het einde van de volgende stillegging van het systeem of binnen een jaar wanneer dat sneller is.

    Wanneer één of meer van de in punten a) t/m d) genoemde voorwaarden van toepassing is en het systeem bijgevolg moet worden stilgelegd voordat de reparatie of vervanging kan worden uitgevoerd, beperken de exploitanten het lek binnen één dag na de detectie tot een minimum en repareren zij het lek aan het einde van de volgende stillegging van het systeem of binnen een jaar wanneer dat sneller is.

    Amendement 144

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 4 — lid 4 — alinea 4 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    De exploitanten leggen een register aan van alle besluiten om de reparatie overeenkomstig dit artikel uit te stellen, houden dit register bij en stellen het volledig ter beschikking van de bevoegde instanties, met inbegrip van alle nodige bewijsstukken ter rechtvaardiging van elk besluit en de bijbehorende reparatie- en controleschema’s. De exploitanten voeren deze informatie onverwijld in het register in. De bevoegde instanties mogen van de exploitant verlangen dat hij het reparatieschema aanpast, rekening houdend met de vereisten van deze verordening.

    Amendement 145

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 5 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Onverminderd lid 2 onderzoeken exploitanten componenten waarvan tijdens een van de voorgaande onderzoeken is vastgesteld dat zij 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten zo snel mogelijk nadat de reparatie overeenkomstig lid 4 is uitgevoerd en niet later dan 15  dagen daarna om te waarborgen dat de reparatie succesvol was.

    Onverminderd lid 2 onderzoeken exploitanten componenten waarvan is vastgesteld dat zij methaan lekken onmiddellijk nadat de reparatie overeenkomstig lid 4 is uitgevoerd en niet later dan 30  dagen daarna om te waarborgen dat de reparatie succesvol was.

    Amendement 146

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 5 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Onverminderd lid 2 onderzoeken exploitanten componenten waarvan is vastgesteld dat zij minder dan 500 deeltjes per miljoen methaan uitstoten niet later dan drie maanden nadat de emissies werden gedetecteerd om te controleren of de omvang van het methaanverlies is veranderd.

    Schrappen

    Amendement 147

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 5 — alinea 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Wanneer een hoger risico voor de veiligheid of een hoger risico op methaanverliezen is vastgesteld, kunnen de bevoegde instanties aanbevelen dat onderzoeken van de desbetreffende componenten regelmatiger plaatsvinden.

    Schrappen

    Amendement 148

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 6 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Onverminderd de rapportageverplichtingen op grond van lid 7 houden exploitanten een register van alle gevonden lekken bij, ongeacht de omvang hiervan en onderzoeken zij deze op continue basis om ervoor te zorgen dat zij worden gerepareerd in overeenstemming met lid 4.

    Onverminderd de rapportageverplichtingen op grond van lid 7 houden exploitanten een register van alle gevonden lekken bij, ongeacht de omvang hiervan, en onderzoeken zij deze op regelmatige basis en zorgen ervoor dat zij worden gerepareerd in overeenstemming met lid 4.

    Amendement 149

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 7 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Binnen een maand na elk onderzoek dienen exploitanten een verslag met de resultaten van het onderzoek en een reparatie- en controleschema in bij de bevoegde instanties van de lidstaat waar zich de desbetreffende activa bevinden. Het verslag omvat ten minste de in bijlage I genoemde onderdelen.

    Elk jaar dienen exploitanten een verslag met een samenvatting van de resultaten van alle gedurende het voorgaande jaar afgeronde onderzoeken en alle bijbehorende reparatie- en controleschema’s in bij de bevoegde instanties van de lidstaat waar zich de desbetreffende activa bevinden. Het verslag omvat ten minste de in bijlage I genoemde onderdelen.

    Amendement 150

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 7 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De bevoegde instanties mogen van de exploitant verlangen dat hij het verslag of het reparatie- en controleschema aanpast, rekening houdend met de vereisten van deze verordening.

    Schrappen

    Amendement 151

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 14 — lid 9

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    9.   De lidstaten zorgen ervoor dat regelingen voor de certificering of accreditatie of vergelijkbare regelingen voor de kwalificatie, met inbegrip van passende opleidingsprogramma’s, beschikbaar zijn voor dienstverleners met betrekking tot de onderzoeken.

    9.   De lidstaten zorgen ervoor dat regelingen voor de certificering of accreditatie of vergelijkbare regelingen voor de kwalificatie, met inbegrip van passende opleidingsprogramma’s, beschikbaar zijn voor dienstverleners en exploitanten met betrekking tot de onderzoeken.

    Amendement 152

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 2 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Afblazen is alleen toegestaan in de volgende situaties:

    2.   Afblazen en affakkelen zijn alleen toegestaan in de volgende situaties:

    Amendement 153

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 2 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    in een noodgeval of bij een defect, en

    a)

    in een noodgeval of bij een defect,

    Amendement 154

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 2 — punt b

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    b)

    wanneer dit onvermijdbaar en strikt noodzakelijk is voor de exploitatie, de reparatie, het onderhoud of het testen van componenten of apparatuur en behoudens de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 16.

    Schrappen

    Amendement 155

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 3 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.    Afblazen op grond van lid 2, punt b ), omvat de volgende specifieke situaties waarin afblazen niet volledig kan worden uitgesloten:

    3.    In aanvulling op lid 2, punt  a ), zijn afblazen en affakkelen alleen toegestaan in de volgende specifieke situaties waarin afblazen of affakkelen, naargelang het geval, niet volledig kunnen worden uitgesloten of om veiligheidsredenen noodzakelijk zijn :

    Amendement 156

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 3 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    tijdens de normale exploitatie van bepaalde componenten, mits de apparatuur voldoet aan alle gespecificeerde normen voor de apparatuur en naar behoren is onderhouden en regelmatig is geïnspecteerd om de methaanverliezen tot een minimum te beperken;

    a)

    tijdens de normale exploitatie van pneumatische installaties en pompen, afdichtingen van droog gas, compressoren, opslagtanks onder atmosferische druk of andere componenten die voor afblazen zijn ontworpen , mits de apparatuur voldoet aan alle gespecificeerde normen voor de apparatuur die zijn vastgesteld overeenkomstig lid 5 ter, en naar behoren is onderhouden en regelmatig is geïnspecteerd om de methaanverliezen tot een minimum te beperken;

    Amendement 157

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 3 — punt c

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    c)

    tijdens het opmeten of de bemonstering van een opslagtank of andere tank die onder lage druk staat;

    c)

    tijdens het opmeten of de bemonstering van een opslagtank of andere tank die onder lage druk staat , op voorwaarde dat de tank of het vat voldoet aan de overeenkomstig lid 5 ter vastgestelde normen ;

    Amendement 158

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 3 — punt d

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    d)

    tijdens het lozen van vloeistoffen uit een opslagtank of andere tank die onder lage druk staat in een transportvoertuig in overeenstemming met de geldende normen;

    d)

    tijdens het lozen van vloeistoffen uit een opslagtank of andere tank die onder lage druk staat in een transportvoertuig in overeenstemming met de geldende normen , op voorwaarde dat de tank of het vat voldoet aan de overeenkomstig lid 5 ter vastgestelde normen ;

    Amendement 159

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 3 — punt e

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    e)

    tijdens reparaties en onderhoud, met inbegrip van het afventileren en onttrekken van druk aan apparatuur om reparaties en onderhoud uit te voeren;

    e)

    tijdens reparaties, onderhoud , testprocedures en ontmanteling , met inbegrip van het afventileren en onttrekken van druk aan apparatuur om reparaties en onderhoud uit te voeren;

    Amendement 160

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4.   Wanneer afblazen overeenkomstig de leden  2 en 3 toegestaan is, blazen exploitanten alleen af wanneer affakkelen technisch niet haalbaar is of risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van de activiteiten of het personeel. In een dergelijke situatie tonen exploitanten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 16, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen in plaats van affakkelen.

    4.   Wanneer afblazen overeenkomstig lid  2 toegestaan is, blazen exploitanten alleen af wanneer affakkelen technisch niet haalbaar is vanwege een gebrek aan ontvlambaarheid, vanwege het onvermogen om een vlam brandende te houden of vanwege veiligheidsproblemen, wanneer het milieu- of klimaateffect van mitigatiemaatregelen groter is dan het voordeel, of wanneer affakkelen risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van de activiteiten of het personeel. In een dergelijke situatie tonen exploitanten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 16, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen in plaats van affakkelen.

    Amendement 161

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 4 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    4 bis.     Wanneer emissievrije alternatieven beschikbaar zijn voor apparatuur waarbij wordt afgeblazen, vervangen zij die apparatuur uiterlijk op 31 december 2026, mits de apparatuur die niet afblaast voldoet aan de overeenkomstig lid 5 ter vastgestelde normen.

    Amendement 162

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5.    Affakkelen is alleen toegestaan wanneer het opnieuw injecteren, gebruiken op de locatie of verzenden naar een markt van het methaan niet haalbaar zijn om andere redenen dan economische overwegingen. In een dergelijke situatie tonen exploitanten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 16, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor affakkelen in plaats van het opnieuw injecteren, gebruiken op de locatie of verzenden naar een markt van het methaan.

    5.    Onverminderd de voorwaarden van lid 2 is affakkelen alleen toegestaan wanneer het opnieuw injecteren, gebruiken op de locatie , verwerken van gas of verzenden naar een markt van het methaan niet haalbaar zijn om andere redenen dan economische overwegingen. In een dergelijke situatie tonen exploitanten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 16, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor affakkelen in plaats van het opnieuw injecteren, gebruiken op de locatie of verzenden naar een markt van het methaan.

    Amendement 163

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 5 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    5 bis.     Wanneer een locatie geheel of gedeeltelijk wordt gebouwd, vervangen of gerenoveerd, gebruiken de exploitanten op die locatie uitsluitend emissievrije pneumatische controleapparaten en pompen.

    Amendement 164

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 5 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    5 ter.     Uiterlijk op … [24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast ter aanvulling van deze verordening door technologische normen voor emissievrije apparatuur voor afblazen en affakkelen op te nemen en de toepasselijkheid van deze normen uiteen te zetten. De Commissie is bevoegd dergelijke gedelegeerde handelingen te herzien in het licht van technologische ontwikkelingen.

    Amendement 165

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 15 — lid 5 quater (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    5 quater.     Wanneer voor de uitvoering van dit artikel een vergunning of een andere administratieve goedkeuring van de relevante instanties vereist is of wanneer het gebrek aan beschikbare apparatuur voor afblazen of affakkelen een uitzonderlijke vertraging van de voor die uitvoering benodigde maatregelen veroorzaakt, verstrekken de exploitanten de bevoegde instanties een gedetailleerd tijdschema voor die uitvoering. De exploitanten gaan onverwijld over tot uitvoering. De bevoegde instanties kunnen verlangen dat het schema gewijzigd wordt.

    Amendement 166

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 16 — lid 1 — alinea 1 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    die het gevolg zijn van een noodgeval of defect;

    a)

    die het gevolg zijn van een noodgeval , een defect , of

    Amendement 167

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 17 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.    Wanneer een faciliteit wordt gebouwd, vervangen of gerenoveerd of wanneer nieuwe fakkelpijpen of andere verbrandingsapparatuur wordt geïnstalleerd, installeren exploitanten uitsluitend verbrandingsapparatuur met automatische ontsteker of continue besturing en een volledig efficiënte vernietiging of verwijdering van koolwaterstoffen.

    1.    Daarom voorzien exploitanten uiterlijk … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] alle fakkelpijpen die zij installeren en die gebruikmaken van verbrandingsapparatuur van een automatische ontsteker of continue besturing en van minstens 99 % efficiënte vernietiging of verwijdering van koolwaterstoffen.

    Amendement 168

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 17 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.     Exploitanten zorgen er uiterlijk op … [12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voor dat alle fakkelpijpen of andere verbrandingsapparatuur voldoet aan de vereisten van lid 1.

    Schrappen

    Amendement 169

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 17 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Exploitanten voeren wekelijkse inspecties uit van de fakkelpijpen in overeenstemming met de in bijlage III uiteengezette elementen.

    3.   Exploitanten voeren wekelijkse inspecties uit van de fakkelpijpen in overeenstemming met de in bijlage III uiteengezette elementen. Als alternatief voor wekelijkse inspecties van een fakkelpijp kunnen exploitanten gebruikmaken van apparatuur voor permanente controle op afstand of geautomatiseerde apparatuur, indien deze is goedgekeurd door de bevoegde instanties, om de waarnemingen van de in bijlage III, derde alinea, punten i) en ii), bedoelde fakkelpijp te verzamelen. Wanneer onregelmatigheden worden ontdekt, onderzoeken exploitanten de oorzaak ervan en verhelpen zij deze binnen 6 uur of, in geval van slecht weer of andere extreme omstandigheden, binnen 24 uur.

    Amendement 170

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Uiterlijk op … [ 12  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stellen de lidstaten een inventaris van alle inactieve bronnen op hun grondgebied of onder hun rechtsbevoegdheid vast, met inbegrip van ten minste de in bijlage IV uiteengezette elementen, en maken zij deze openbaar beschikbaar.

    1.   Uiterlijk op … [ 6  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stellen de lidstaten een inventaris van alle inactieve bronnen en permanent gedichte en verlaten bronnen op hun grondgebied of onder hun rechtsbevoegdheid vast, met inbegrip van ten minste de in bijlage IV uiteengezette elementen, en maken zij deze openbaar beschikbaar.

    Amendement 171

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.     Uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] wordt apparatuur voor de meting van de methaanemissies geïnstalleerd op alle inactieve bronnen.

    Schrappen

    Amendement 172

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    3.   Uiterlijk op … [ 24  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 30 maart van elk jaar daarna worden verslagen met de in lid 2 bedoelde metingen ingediend bij de bevoegde instanties, die betrekking hebben op het laatst beschikbare kalenderjaar. Voorafgaande aan de indiening bij de bevoegde instanties worden de in dit lid bedoelde verslagen beoordeeld door een verificateur en wordt hierbij een verificatieverklaring gevoegd die is afgegeven in overeenstemming met de artikelen 8 en 9.

    3.   Uiterlijk op … [ 18  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] en uiterlijk op 30 maart van elk jaar daarna worden verslagen met informatie over de kwantificering van de methaanemissies in de lucht en in het water, naargelang het geval, van alle in lid  1 bedoelde bronnen ingediend bij de bevoegde instanties, die betrekking hebben op het laatst beschikbare kalenderjaar .

     

    Wanneer aan de bevoegde instanties betrouwbaar bewijs wordt verstrekt waaruit blijkt dat er in de afgelopen vijf jaar geen methaanemissies zijn van permanent gedichte en verlaten bronnen, geldt voor deze bron niet de rapportageverplichting van dit lid.

     

    Voorafgaande aan de indiening bij de bevoegde instanties worden de in dit lid bedoelde verslagen beoordeeld door een verificateur en wordt hierbij een verificatieverklaring gevoegd die is afgegeven in overeenstemming met de artikelen 8 en 9.

    Amendement 173

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4.   De bevoegde instanties maken de in dit artikel bedoelde verslagen binnen drie maanden na de indiening ervan door exploitanten overeenkomstig artikel 5, lid 4, beschikbaar voor het publiek en de Commissie.

    4.   De bevoegde instanties maken de in dit artikel bedoelde verslagen binnen drie maanden na de indiening ervan overeenkomstig artikel 5, lid 4, beschikbaar voor het publiek en de Commissie.

    Amendement 174

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5.   De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het nakomen van de in de leden  2 en 3 vastgestelde verplichtingen, behalve wanneer een verantwoordelijke partij kan worden geïdentificeerd. In dat geval is die partij verantwoordelijk.

    5.   De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het nakomen van de in de lid  2 vastgestelde verplichtingen, behalve wanneer een verantwoordelijke partij kan worden geïdentificeerd. In dat geval is die partij verantwoordelijk.

    Amendement 175

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 6 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De lidstaten ontwikkelen een mitigatieplan en voeren dit uit om inactieve bronnen op hun grondgebied te herstellen, terug te winnen en permanent te dichten.

    Uiterlijk op … [12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] ontwikkelen de lidstaten of de verantwoordelijke partij een mitigatieplan om inactieve bronnen op hun grondgebied te herstellen, terug te winnen en permanent te dichten , en uiterlijk [24 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] voeren zij dit uit .

    Amendement 176

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 18 — lid 6 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    6 bis.     Bij de identificatie van inactieve, permanent gedichte en verlaten bronnen voeren de lidstaten een grondige en objectieve beoordeling uit op basis van de meest actuele wetenschappelijke bevindingen, met inbegrip van gegevens van het IMEO.

    Amendement 177

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 19 — lid 2 — punt c

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    c)

    methaanemissies die plaatsvinden tijdens activiteiten na de mijnbouw.

    c)

    methaanemissies die plaatsvinden tijdens activiteiten na de mijnbouw en in het gebied van de mijn .

    Amendement 178

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 20 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Voor ondergrondse kolenmijnen voeren mijnexploitanten continue metingen en kwantificeringen van de methaanemissies in de ventilatielucht uit voor alle afvoerende ventilatieschachten die door de mijnexploitant worden gebruikt , met gebruik van apparatuur met een detectiegrens voor methaanconcentraties van ten minste 100 deeltjes per miljoen . Zij voeren ook maandelijkse metingen op basis van steekproeven uit.

    1.   Voor ondergrondse kolenmijnen voeren mijnexploitanten op bronniveau continue rechtstreekse metingen en kwantificeringen van de methaanemissies uit voor alle afvoerende ventilatieschachten . Mijnexploitanten rapporteren aan de bevoegde instanties het geloosde methaan per ventilatieschacht per jaar in kiloton (kt) methaan , gemeten met gebruik van apparatuur en methodes die resulteren in een meetnauwkeurigheid met een toegestane afwijking van 0,5  kt/jaar methaan of van 5 % van het opgegeven cijfer . Zij voeren ook maandelijkse metingen op basis van steekproeven uit.

    Amendement 179

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 20 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Exploitanten van drainagestations voeren continue metingen van de afgeblazen en afgefakkelde hoeveelheden methaan uit, ongeacht de redenen voor het afblazen en affakkelen.

    2.   Exploitanten van drainagestations voeren continue rechtstreekse emissiemetingen en -kwantificering op bronniveau van de totale lozingen van afgeblazen en afgefakkelde methaan uit, ongeacht de redenen voor het afblazen en affakkelen.

    Amendement 180

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 20 — lid 4 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Wat betreft de continue metingen als bedoeld in de leden 1 en 2, wanneer een deel van de meetapparatuur gedurende een periode niet operationeel is, kunnen meetwaarden worden gebruikt die zijn verkregen tijdens perioden toen de apparatuur operationeel was om gegevens pro rata te ramen voor de periode waarin de apparatuur niet operationeel was.

    Wat betreft de continue rechtstreekse metingen en kwantificering op bronniveau als bedoeld in de leden 1 en 2, wanneer een deel van de meetapparatuur gedurende een periode niet operationeel is, kunnen meetwaarden worden gebruikt die zijn verkregen tijdens perioden toen de apparatuur operationeel was om gegevens pro rata te ramen voor de periode waarin de apparatuur niet operationeel was.

    Amendement 181

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 20 — lid 4 — alinea 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De apparatuur die wordt gebruikt voor de continue metingen als bedoeld in de leden 1 en 2 is gedurende meer dan 90 % van de periode waarvoor deze wordt gebruikt om een emissie te monitoren operationeel, met uitzondering van uitvaltijden voor herkalibratie.

    De apparatuur die wordt gebruikt voor de continue rechtstreekse metingen en kwantificering op bronniveau als bedoeld in de leden 1 en 2 is gedurende meer dan 90 % van de periode waarvoor deze wordt gebruikt om een emissie te monitoren operationeel, met uitzondering van uitvaltijden voor herkalibratie.

    Amendement 182

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 20 — lid 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5.    Mijnexploitanten ramen de emissies na de kolenmijnbouw met gebruik van emissiefactoren voor na de kolenmijnbouw, die jaarlijks worden bijgewerkt, op basis van voorraadspecifieke kolensteekproeven en in overeenstemming met de passende wetenschappelijke normen.

    5.    In voorkomend geval ramen mijnexploitanten de emissies na de kolenmijnbouw met gebruik van emissiefactoren voor na de kolenmijnbouw, die jaarlijks worden bijgewerkt, op basis van voorraadspecifieke kolensteekproeven en in overeenstemming met de passende wetenschappelijke normen.

    Amendement 183

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 22 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Het afblazen en affakkelen van methaan van drainagestations is vanaf [1 januari 2025] verboden, behalve in noodgevallen, bij defecten of wanneer dit onvermijdbaar en strikt noodzakelijk is voor onderhoud. In dergelijke gevallen blazen beheerders van drainagestations alleen af wanneer affakkelen technisch niet haalbaar is of risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van de activiteiten of het personeel. In een dergelijke situatie tonen beheerders van drainagestations, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 23, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen in plaats van affakkelen.

    1.   Het affakkelen met een vernietigings- en verwijderingsrendement van minder dan 99 % en het afblazen van methaan van een drainagesysteem is vanaf 1 januari 2025 verboden, behalve in noodgevallen, bij defecten of wanneer dit onvermijdbaar en strikt noodzakelijk is voor onderhoud. In dergelijke gevallen blazen beheerders van drainagestations alleen af wanneer affakkelen technisch niet haalbaar is of risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van de activiteiten of het personeel. In een dergelijke situatie tonen beheerders van drainagestations, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 23, bij de bevoegde instanties aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen in plaats van affakkelen.

    Amendement 184

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 22 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Het afblazen van methaan via ventilatieschachten in kolenmijnen, met uitzondering van cokeskolenmijnen, die meer dan 0,5  ton methaan per kiloton gewonnen kolen uitstoten, is verboden vanaf 1 januari 2027.

    2.   Het afblazen van methaan via ventilatieschachten in kolenmijnen, met uitzondering van cokeskolenmijnen, die meer dan 5  ton methaan per kiloton gewonnen kolen uitstoten, is verboden vanaf 1 januari 2027 , behalve wanneer dit een rechtstreekse bedreiging voor de gezondheid en het leven van mijnwerkers zou vormen en de veiligheidsrisico's bij het werk in mijnbouwinstallaties zou vergroten .

     

    Het afblazen van methaan via ventilatieschachten in kolenmijnen, met uitzondering van cokeskolenmijnen, die meer dan 3 ton methaan per kiloton gewonnen kolen uitstoten, is verboden vanaf 1 januari 2031.

     

    Deze drempels zijn van toepassing per jaar, per mijn en per exploitant, indien één entiteit meerdere mijnen exploiteert.

    Amendement 185

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 22 — lid 3 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    3 bis.     Wanneer de lidstaten voornemens zijn een specifiek systeem van stimulansen in te voeren om methaanemissies te verminderen, kunnen zij de in artikel 30 bedoelde vergoedingen, heffingen of sancties gebruiken als instrument om te waarborgen dat exploitanten van bestaande mijnen voldoen aan de verplichtingen in de leden 1 en 2 van dit artikel.

    Amendement 186

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 23 — lid 1 — alinea 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Vanaf [1 januari 2025] stellen beheerders van drainagestations de bevoegde instanties in kennis van voorvallen van afblazen en affakkelen:

    Vanaf 1 januari 2025 stellen beheerders van drainagestations de bevoegde instanties in kennis van voorvallen van afblazen en voorvallen van affakkelen met een vernietigings- en verwijderingsrendement van minder dan 99 % :

    Amendement 187

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 23 — lid 1 — alinea 1 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    die het gevolg zijn van een noodgeval of defect ;

    a)

    die het gevolg zijn van een noodgeval;

    Amendement 188

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 24 — alinea 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Dit deel is van toepassing op de volgende methaanemissies van verlaten en gesloten ondergrondse kolenmijnen waar de kolenproductie is stopgezet:

    Dit deel is van toepassing op de volgende methaanemissies van gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen waar de kolenproductie is stopgezet:

    Amendement 189

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Uiterlijk op … [12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stellen de lidstaten een inventaris van alle gesloten en verlaten kolenmijnen op hun grondgebied of onder hun rechtsbevoegdheid vast, in overeenstemming met de methode en met inbegrip van ten minste de in deel 1 van bijlage VII uiteengezette elementen, en maken zij deze openbaar beschikbaar.

    1.   Uiterlijk op … [12 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stellen de lidstaten een inventaris van alle ondergrondse en verlaten kolenmijnen op hun grondgebied of onder hun rechtsbevoegdheid vast, in overeenstemming met de methode en met inbegrip van ten minste de in deel 1 van bijlage VII uiteengezette elementen, en maken zij deze openbaar beschikbaar.

    Amendement 190

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    1 bis.     Bij de identificatie van gesloten mijnen en verlaten kolenmijnen voeren de lidstaten een grondige en objectieve beoordeling uit op basis van de meest actuele wetenschappelijke bevindingen, met inbegrip van gegevens van het IMEO, indien deze beschikbaar zijn;

    Amendement 191

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 2 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Metingen van de methaanconcentratie worden verricht in overeenstemming met passende wetenschappelijke normen en ten minste op uurbasis van alle elementen die zijn opgenomen in deel 1, punt vi), van bijlage VII waarvan is vastgesteld dat zij methaan uitstoten.

    Schrappen

    Amendement 192

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 2 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Vanaf … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] is meetapparatuur geïnstalleerd op alle in de lijst van deel 1, punt v), van bijlage VII opgenomen elementen voor gesloten kolenmijnen en verlaten kolenmijnen waar de activiteiten sinds … [50 jaar voor de inwerkingtreding van deze verordening] zijn stopgezet .

    Vanaf … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] is meetapparatuur geïnstalleerd op alle in de lijst van deel 1, punt v), van bijlage VII opgenomen elementen voor gesloten kolenmijnen en verlaten kolenmijnen waarvan op basis van de in lid 1 van dit artikel vermelde inventaris is vastgesteld dat zij meer dan 0,5  ton methaan per jaar uitstoten .

    Amendement 193

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 2 — alinea 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Met de apparatuur worden rechtstreekse metingen of kwantificeringen op bronniveau verricht in overeenstemming met passende wetenschappelijke normen en zo mogelijk op uurbasis en van voldoende kwaliteit om een representatieve schatting mogelijk te maken van de jaarlijkse methaanemissies van alle elementen die zijn opgenomen in deel 1, punt v), van bijlage VII waarvan is vastgesteld dat zij methaan uitstoten.

    Amendement 194

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 2 — alinea 3

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De detectiegrens van de voor de metingen gebruikte meetapparatuur als bedoeld in lid 2 is ten minste 10 000  deeltjes per miljoen.

    Schrappen

    Amendement 195

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 bis.     Indien de waargenomen jaarlijkse methaanemissies van een in deel 1, punt v), van bijlage VII vermeld element gedurende 6 opeenvolgende jaren minder dan 1 ton methaan bedraagt in het geval van ondergelopen mijnen of 12 opeenvolgende jaren in het geval van droge mijnen, wordt voor dat specifieke element geen verdere controle en rapportage verricht.

    Amendement 196

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 25 — lid 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4.   Mijnexploitanten zijn verantwoordelijk voor de vereisten als bedoeld in de leden 2 en 3 wat betreft gesloten mijnen. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de vereisten als bedoeld in de leden 2 en 3 wat betreft verlaten mijnen.

    4.   Mijnexploitanten , exploitanten van activa of de lidstaten zijn verantwoordelijk voor de vereisten als bedoeld in de leden 2 en 3 wat betreft gesloten mijnen. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de vereisten als bedoeld in de leden 2 en 3 wat betreft verlaten mijnen.

    Amendement 197

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 26 — lid 1 — alinea 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Op basis van de in artikel 25 bedoelde inventaris ontwikkelen de lidstaten een mitigatieplan en voeren zij dit uit om de methaanemissies van verlaten kolenmijnen aan te pakken.

    Op basis van de in artikel 25 bedoelde inventaris ontwikkelen de lidstaten een mitigatieplan en voeren zij dit uit om de methaanemissies van gesloten en verlaten ondergrondse kolenmijnen aan te pakken.

    Amendement 198

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 26 — lid 1 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Het mitigatieplan wordt uiterlijk op … [ 36  maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] ingediend bij de bevoegde instanties en omvat ten minste de in deel 4 van bijlage VII uiteengezette elementen.

    Het mitigatieplan wordt uiterlijk op … [ 18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] ingediend bij de bevoegde instanties en omvat ten minste de in deel 4 van bijlage VII uiteengezette elementen. De lidstaten voeren dit plan uiterlijk op … [2 jaar na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] uit.

    Amendement 199

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 26 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Afblazen en affakkelen van in artikel 25, lid 2, bedoelde apparatuur is vanaf 1 januari 2030 verboden, tenzij het gebruik of de mitigatie technisch niet haalbaar is of risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van het milieu, de activiteiten of het personeel. In een dergelijke situatie tonen mijnexploitanten of lidstaten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 25, aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen of affakkelen in plaats van gebruik of mitigatie.

    2.   Afblazen en affakkelen van in artikel 25, lid 2, bedoelde apparatuur is vanaf 1 januari 2030 verboden, tenzij het gebruik of de mitigatie technisch niet haalbaar is of risico's met zich meebrengt voor de veiligheid van het milieu of de menselijke veiligheid , met inbegrip van die van het personeel , of de volksgezondheid . In een dergelijke situatie tonen mijnexploitanten of lidstaten, als onderdeel van de rapportageverplichtingen zoals uiteengezet in artikel 25, aan dat het noodzakelijk is om te kiezen voor afblazen of affakkelen in plaats van gebruik of mitigatie.

    Amendement 200

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 26 — lid 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 bis.     Voor gesloten kolenmijnen:

     

    a)

    is het afvangen van methaan door ontgassen mogelijk;

     

    b)

    mogen veiligheidsrelevante ontgassingsinstallaties, zoals ventilatiekappen (Protego-kap), verder worden gebruikt;

     

    c)

    laat het gebruik van mijngas als energiebron het toepassingsgebied van deze verordening onverlet;

     

    d)

    is opstuwing van mijnwater om methaanemissies te verminderen toegestaan uit hoofde van deze verordening.

    Amendement 201

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 1 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 31 gedelegeerde handelingen vast te stellen om deze verordening aan te vullen door de informatie die door importeurs moet worden verstrekt, te wijzigen of aan te vullen.

    De Commissie stelt uiterlijk op 31 december 2025 overeenkomstig artikel 31 een gedelegeerde handeling vast om deze verordening aan te vullen door de informatie die door importeurs moet worden verstrekt, te wijzigen of aan te vullen.

    Amendement 202

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 bis.     Met ingang van 1 januari 2026 tonen importeurs van kolen, olie en gas aan dat exporteurs van kolen, olie en gas naar de Unie de in de hoofdstukken 3 en 4 van deze verordening vastgestelde vereisten voor meting, controle, rapportage en verificatie, lekdetectie en -reparatie, en het afblazen en affakkelen naleven, of in het andere geval voldoen aan de in lid 2 ter vastgestelde vereisten voor uitzonderingen.

    Amendement 203

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 ter.     Importeurs die aantonen dat qua doeltreffendheid vergelijkbare maatregelen zijn getroffen of die garanties van oorsprong verstrekken uit landen welke worden geacht gelijkwaardige regelgeving te hebben, vallen overeenkomstig lid 2 quater onder een uitzondering op lid 2 bis.

    Amendement 204

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 quater (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 quater.     Wanneer importeurs aanspraak menen te kunnen maken op een in lid 2 ter bepaalde uitzondering, brengen zij de Commissie hiervan op de hoogte en verstrekken zij alle vereiste informatie. De Commissie beoordeelt de toepasselijkheid van een uitzondering en houdt daarbij rekening met:

     

    a)

    de doeltreffendheid van de maatregelen of regelgevingsvereisten in vergelijking met die welke binnen de Unie van toepassing zijn;

     

    b)

    de correctheid van de door de importeurs verstrekte gegevens; en

     

    c)

    sancties voor niet-naleving, en doeltreffendheid van de handhaving in de betrokken rechtsgebieden waar gelijkwaardige regelgeving wordt nagestreefd.

    Amendement 205

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 quinquies (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 quinquies.     De Commissie stelt uiterlijk op 31 december 2025 overeenkomstig artikel 31 een gedelegeerde handeling vast om deze verordening aan te vullen met zowel de modaliteiten en procedures voor importeurs die stellen in aanmerking te komen voor een uitzondering op grond van lid 2 quater als de specifieke vereisten voor het aantonen van de vergelijkbare doeltreffendheid en gelijkwaardige regelgeving, met inbegrip van de vaststelling van de noodzakelijke rol van het IMEO om de in lid 2 ter bedoelde kwaliteitscontrole te waarborgen.

    Amendement 206

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 sexies (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 sexies.     De lidstaten zien erop toe dat importeurs die kolen, olie en gas op de markt brengen, op hun grondgebied aan dit artikel voldoen. De lidstaten bepalen progressieve sancties voor inbreuken, met inbegrip van de schorsing van de vergunning voor het op de markt brengen van olie, gas en kolen als bedoeld in artikel 30, rekening houdend met de noodzaak van een doeltreffende ontmoediging van inbreuken.

    Amendement 207

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 2 septies (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    2 septies.     Wanneer importeurs er niet in slagen de in de leden 1, 2 bis en 2 ter, bedoelde informatie te verstrekken, maar aan de bevoegde instanties van de importerende lidstaten kunnen aantonen dat zij al het mogelijke hebben gedaan om deze informatie te verkrijgen, kunnen de lidstaten een beperking of niet-oplegging van de in lid 2 sexies bedoelde sancties overwegen.

    Amendement 208

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Uiterlijk op 31 december 2025 of eerder indien de Commissie van mening is dat voldoende bewijs beschikbaar is, evalueert de Commissie de toepassing van dit artikel , waarbij zij met name het volgende in aanmerking neemt:

    Uiterlijk op 31 december 2025 of eerder indien de Commissie van mening is dat voldoende bewijs beschikbaar is, stelt de Commissie wijzigingen van deze verordening voor om de vereisten voor importeurs te versterken met het oog op de toepassing van upstreamprestatienormen voor methaanemissies bij alle invoer van fossiele gassen en olie die overeenstemmen met de in artikel 13 bedoelde methaanemissie-intensiteit, alsook een vergelijkbare norm bij de invoer van kolen.

    Amendement 209

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 1 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    de rapportage van de beschikbare gegevens over methaanemissies die zijn verzameld in het kader van het instrument voor de mondiale monitoring van methaan als bedoeld in artikel 29;

    Schrappen

    Amendement 210

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 1 — punt b

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    b)

    de analyse van de gegevens over methaanemissies door het IMEO;

    Schrappen

    Amendement 211

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 1 — punt c

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    c)

    informatie over de monitoring, rapportage, verificatie en mitigatiemaatregelen van exploitanten buiten de Unie van wie energie in de Unie wordt ingevoerd; en

    Schrappen

    Amendement 212

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 1 — punt d

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    d)

    de gevolgen voor de voorzieningszekerheid en het gelijke speelveld in het geval van mogelijke aanvullende verplichtingen, waaronder verplichte maatregelen zoals normen of streefdoelen voor methaanemissies, afzonderlijk rekening houdend met de sectoren olie, gas en kolen.

    d)

    bij het voorstellen van wijzigingen van deze verordening als bedoeld in de eerste alinea, beoordeelt de Commissie met name de gevolgen voor het klimaat, de voorzieningszekerheid van de Unie en het gelijke speelveld in het geval van mogelijke aanvullende verplichtingen, waaronder verplichte maatregelen zoals normen of streefdoelen voor methaanemissies . De Commissie kan ook afzonderlijk rekening houden met de sectoren olie, gas en kolen.

    Amendement 213

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 27 — lid 3 — alinea 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Waar passend en op basis van het noodzakelijke bewijs om de volledige naleving van de toepasselijke internationale verplichtingen van de Unie te garanderen, stelt de Commissie wijzigingen van deze verordening voor om de vereisten die van toepassing zijn op importeurs te versterken met het oog op het waarborgen van een vergelijkbaar niveau van doeltreffendheid met betrekking tot de meting, rapportage en verificatie en de beperking van de methaanemissies van de energiesector .

    Waar passend en op basis van het noodzakelijke bewijs om de volledige naleving van de toepasselijke internationale verplichtingen van de Unie te garanderen, waaronder haar in artikel 2, lid 1, punt a), van de Overeenkomst van Parijs vastgestelde temperatuurdoelstelling op lange termijn, stelt de Commissie overeenkomstig artikel 33 wijzigingen van deze verordening voor om de vereisten die van toepassing zijn op importeurs te versterken .

    Amendement 214

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 28 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   Uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie een transparantiedatabank voor methaan vast en houdt zij deze bij, met informatie die bij haar is ingediend overeenkomstig artikel 27, artikel 12, lid 11, artikel 16, lid 3, artikel 18, lid 4, artikel 20, lid 7, artikel 23, lid 2, en artikel 25, lid 5.

    1.   Uiterlijk op … [18 maanden na de datum van inwerkingtreding van deze verordening] stelt de Commissie een transparantiedatabank voor methaan vast , die per land, onderneming en ingevoerde hoeveelheid gas, kolen en olie is ingedeeld, en houdt zij deze bij, met informatie die bij haar is ingediend overeenkomstig artikel 27, artikel 12, lid 11, artikel 16, lid 3, artikel 18, lid 4, artikel 20, lid 7, artikel 23, lid 2, en artikel 25, lid 5.

    Amendement 215

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 28 — lid 2 — punt b — i

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    i)

    of het land beschikt over verplichte regelgevingsmaatregelen inzake de methaanemissies van de energiesector, die de in deze verordening uiteengezette elementen beslaan met betrekking tot de meting, rapportage en verificatie en beperking van de methaanemissies van de energiesector;

    i)

    of het land beschikt over verplichte regelgevingsmaatregelen inzake de methaanemissies van de energiesector, die de in deze verordening uiteengezette elementen beslaan met betrekking tot de meting, rapportage en verificatie en beperking van de methaanemissies van de energiesector , en of deze maatregelen toereikend zijn ;

    Amendement 216

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 28 — lid 2 — punt b — ii bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    ii bis)

    of het land het mondiale methaanpact heeft onderschreven;

    Amendement 217

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 29 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   Het instrument voorziet de Commissie van informatie voor haar bilaterale dialogen met betrekking tot het beleid en de maatregelen inzake methaanemissies. Wanneer het instrument een nieuwe grote emissiebron identificeert, waarschuwt de Commissie het desbetreffende land met het oog op de bevordering van het bewustzijn en corrigerende maatregelen.

    2.   Het instrument voorziet de Commissie van informatie voor haar bilaterale dialogen met betrekking tot het beleid en de maatregelen inzake methaanemissies. Wanneer het instrument een nieuwe grote emissiebron identificeert, waarschuwt de Commissie het desbetreffende land met het oog op de bevordering van het bewustzijn en biedt zij indien nodig technische ondersteuning om ervoor te zorgen dat er snel corrigerende maatregelen worden getroffen .

    Amendement 218

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   De lidstaten stellen de regels vast betreffende de sancties die van toepassing zijn op inbreuken op deze verordening en zij treffen alle nodige maatregelen om de daadwerkelijke toepassing van die sancties te garanderen.

    1.   De lidstaten stellen de regels vast betreffende de sancties die van toepassing zijn op inbreuken op deze verordening en zij treffen alle nodige maatregelen om de daadwerkelijke toepassing van die sancties te garanderen , met inbegrip van het beginsel “de vervuiler betaalt” .

    Amendement 219

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 2 — alinea 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    De sancties moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn en kunnen het volgende omvatten :

    De sancties moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn en omvatten het volgende:

    Amendement 220

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 2 — alinea 1 — punt a

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    a)

    boetes die evenredig zijn aan de milieuschade, waarbij de hoogte van dergelijke boetes op een wijze wordt berekend die waarborgt dat de verantwoordelijken geen economische voordelen genieten als gevolg van hun inbreuken en de hoogte van dergelijke boetes geleidelijk wordt verhoogd voor herhaalde ernstige inbreuken;

    a)

    boetes die evenredig zijn aan de milieuschade, de gevolgen voor de veiligheid en de gezondheid, waarbij de hoogte van dergelijke boetes op een wijze wordt berekend die waarborgt dat de verantwoordelijken geen economische voordelen genieten als gevolg van hun inbreuken en de hoogte van dergelijke boetes geleidelijk wordt verhoogd voor herhaalde ernstige of meerdere inbreuken;

    Amendement 221

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 2 — alinea 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Naast de in de punten a) en b) van dit lid vastgestelde sancties kunnen de lidstaten schorsing van de vergunning om olie, gas of kolen op de markt te brengen overwegen in geval van ernstige of herhaalde inbreuken op deze verordening, zonder daarbij de energievoorzieningszekerheid uit het oog te verliezen.

    Amendement 222

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 3 — punt b bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    b bis)

    de exploitant of onderneming heeft niettegenstaande de bepalingen van artikel 12 geen verslag inzake methaanemissies ingediend;

    Amendement 223

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 3 — punt l bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    l bis)

    het nalaten van importeurs om, voor zover zij op grond van artikel 27 daartoe verplicht zijn, aan te tonen dat exporteurs van kolen, olie en gas hebben voldaan aan de eisen inzake monitoring, rapportage en verificatie, lekdetectie en -reparatie, en routinematig afblazen en affakkelen, overeenkomstig artikel 27;

    Amendement 224

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 3 — punt l ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    l ter)

    het nalaten van importeurs om, voor zover zij op grond van artikel 27 daartoe verplicht zijn, de informatie te verstrekken die vereist is uit hoofde van een onafhankelijke beoordeling van de naleving door een controle-instantie.

    Amendement 225

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 3 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    3 bis.     Wanneer aan de voorwaarden van artikel 15, lid 5 quater, is voldaan, overwegen de lidstaten de sancties voor exploitanten te beperken of niet op te leggen gedurende de door de bevoegde instanties noodzakelijk geachte uitvoeringsperiode.

    Amendement 226

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 3 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    3 ter.     Lid 3, punten 1, 1 bis, en 1 ter, zijn niet van toepassing op importeurs indien deze er niet in slagen de in bijlage VIII bedoelde informatie te verstrekken en zij aan de bevoegde instanties van de importerende lidstaten kunnen aantonen dat zij al het mogelijke hebben gedaan om deze informatie te verkrijgen.

    Amendement 227

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 30 — lid 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5.   De lidstaten publiceren jaarlijks informatie over het soort en de hoogte van de op grond van deze verordening opgelegde sancties, de inbreuken en de exploitanten aan wie de sancties zijn opgelegd.

    5.   De lidstaten publiceren jaarlijks informatie over het soort en de hoogte van de sancties die op grond van deze verordening en in overeenstemming met de in de [gewijzigde richtlijn inzake de bescherming van het milieu door middel van het strafrecht] vastgestelde sancties zijn opgelegd , alsook over de inbreuken en de exploitanten aan wie de sancties zijn opgelegd.

    Amendement 228

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 31 — lid 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2.   De in artikel 8, lid 5, artikel 22, lid 3, en artikel 27, lid 1, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend voor onbepaalde tijd met ingang van … [datum van inwerkingtreding van deze verordening] .

    2.   De in artikel 8, lid 5, […] bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar, met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening .

    Amendement 229

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 31 — lid 6

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    6.   Een overeenkomstig artikel 8, lid 5, artikel 22, lid 3, en artikel 27, lid 1, vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van twee maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met twee maanden verlengd.

    6.   Een overeenkomstig artikel 8, lid 5, […] vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van twee maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met twee maanden verlengd.

    Amendement 230

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 32 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   De Commissie wordt bijgestaan door het Comité voor de energie-unie zoals ingesteld bij artikel 44 van Verordening (EU) 2018/1999.

    1.   De Commissie wordt bijgestaan door het Comité klimaatverandering en het Comité voor de energie-unie zoals ingesteld bij artikel 44 van Verordening (EU) 2018/1999.

    Amendement 231

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 33 — lid 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1.   De Commissie dient elke vijf jaar bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in over de evaluatie van deze verordening en dient, indien passend, wetgevingsvoorstellen in om deze verordening te herzien . De verslagen worden openbaar gemaakt.

    1.   De Commissie brengt uiterlijk op 1 januari 2027 en elke vier jaar daarna verslag uit bij het Europees Parlement en de Raad over de evaluatie van deze verordening . De verslagen van de Commissie kunnen, in voorkomend geval, vergezeld gaan van wetgevingsvoorstellen . De verslagen worden openbaar gemaakt.

    Amendement 232

    Voorstel voor een verordening

    Artikel 34 — alinea 1

    Verordening (EU) 2019/942

    Artikel 15 — lid 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5.   ACER stelt om de drie jaar een reeks indicatoren en bijbehorende referentiewaarden vast en maakt deze openbaar beschikbaar voor de vergelijking van de investeringskosten per eenheid in verband met de meting, rapportage en beperking van de methaanemissies voor vergelijkbare projecten. Het doet aanbevelingen met betrekking tot indicatoren en referentiewaarden voor investeringskosten per eenheid voor het naleven van de verplichtingen uit hoofde van [deze verordening] overeenkomstig artikel 3 van [deze verordening].

    5.   ACER stelt om de drie jaar een reeks indicatoren en bijbehorende referentiewaarden vast en maakt deze openbaar beschikbaar voor de vergelijking van de investeringskosten per eenheid in verband met de meting, monitoring, rapportage , verificatie en beperking , met inbegrip van het afblazen en affakkelen van de methaanemissies voor vergelijkbare projecten. Het doet aanbevelingen met betrekking tot indicatoren en referentiewaarden voor investeringskosten per eenheid voor het naleven van de verplichtingen uit hoofde van [deze verordening] overeenkomstig artikel 3 van [deze verordening].

    Amendement 233

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — titel

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Lekdetectie-, reparatie- en controleschema’s

    Amendement

    Deel 1: Lekdetectie- en lekreparatieonderzoeken

    Niettegenstaande de in artikel 14, lid 2, punt c), bedoelde lekdetectie- en lekreparatieonderzoeken moeten voor alle in deze bijlage genoemde ondergrondse componenten lekdetectie- en lekreparatieonderzoeken worden uitgevoerd met inachtneming van de volgende minimumfrequenties:

    Activa

    materiaal

    Frequentie

    […]

    […]

    […]

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Amendement 234

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — kopje 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Deel 2: Reparatie- en controleschema’s

    Amendement 235

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — alinea 2 — punt iii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iii)

    voor componenten waarvan is vastgesteld dat zij 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten , een indicatie van de vraag of de reparatie werd uitgevoerd tijdens het LDAR-onderzoek en zo nee, waarom niet, rekening houdend met de vereisten met betrekking tot de vraag welke elementen in aanmerking kunnen worden genomen voor een vertraagde reparatie, als bedoeld in artikel 14, lid 4;

    iii)

    voor componenten waarbij emissies zijn vastgesteld , een indicatie van de vraag of de reparatie werd uitgevoerd tijdens het LDAR-onderzoek en zo nee, waarom niet, rekening houdend met de vereisten met betrekking tot de vraag welke elementen in aanmerking kunnen worden genomen voor een vertraagde reparatie, als bedoeld in artikel 14, lid 4;

    Amendement 236

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — alinea 2 — punt iv

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iv)

    voor componenten waarvan is vastgesteld dat zij 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten , het geplande reparatieschema met vermelding van de geplande reparatiedatum;

    iv)

    voor componenten waarbij emissies zijn vastgesteld , het geplande reparatieschema met vermelding van de geplande reparatiedatum;

    Amendement 237

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — alinea 2 — punt v

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    v)

    voor componenten waarvan in het kader van een eerder LDAR-onderzoek is vastgesteld dat zij minder dan 500 deeltjes per miljoen uitstoten, maar waarvan tijdens de LDAR-controle achteraf om te controleren of de omvang van het methaanverlies is veranderd, is vastgesteld dat zij 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten, een indicatie of de reparatie direct werd uitgevoerd en zo nee, waarom niet (overeenkomstig punt iii)) en het geplande reparatieschema met vermelding van de geplande reparatiedatum.

    Schrappen

    Amendement 238

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — alinea 5 — punt iii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iii)

    voor componenten waarvan is vastgesteld dat zij 500 deeltjes per miljoen of meer methaan uitstoten , de resultaten van de controle na de reparatie om te controleren of de reparatie succesvol was;

    iii)

    voor componenten waarbij emissies zijn vastgesteld , de resultaten van de controle na de reparatie om te controleren of de reparatie succesvol was;

    Amendement 239

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage I — alinea 5 — punt iv

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iv)

    voor componenten waarvan is vastgesteld dat zij minder dan 500 deeltjes per miljoen methaan uitstoten, de resultaten van de LDAR-controle achteraf om te controleren of de omvang van het methaanverlies is veranderd en een aanbeveling op basis van de bevindingen.

    Schrappen

    Amendement 240

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage II — alinea 1 — punt ii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ii)

    de naam van en het soort actief;

    ii)

    de locatie en de naam van en het soort actief;

    Amendement 241

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage II — alinea 1 — punt v

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    v)

    de gemeten of geraamde hoeveelheid afgeblazen of afgefakkeld aardgas ;

    v)

    de gemeten hoeveelheid afgeblazen of afgefakkeld methaan ;

    Amendement 242

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage II — alinea 1 — punt v bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    v bis)

    efficiëntie van het affakkelen en het gebruikte soort fakkel;

    Amendement 243

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage II — alinea 1 — punt ix

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ix)

    de resultaten van de wekelijkse inspecties van fakkelpijpen die zijn uitgevoerd in overeenstemming met artikel 17.

    ix)

    de resultaten van de wekelijkse inspecties en de voortdurende monitoring van fakkelpijpen die zijn uitgevoerd in overeenstemming met artikel 17.

    Amendement 244

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage IV — alinea 1 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Overeenkomstig artikel 18 moeten inventarissen van inactieve bronnen ten minste de volgende informatie bevatten:

    Overeenkomstig artikel 18 moeten inventarissen van inactieve bronnen en permanent gedichte en verlaten bronnen ten minste de volgende informatie bevatten:

    Amendement 245

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage IV — alinea 1 — punt ii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ii)

    de naam, het soort en het adres van een bron of bronlocatie;

    ii)

    de naam, het soort en het adres van een bron of bronlocatie , waarbij moet worden gespecificeerd of het een inactieve bron is of een permanent gedichte en verlaten bron ;

    Amendement 246

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage IV — alinea 1 — punt iv

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iv)

    de resultaten van eventuele metingen van de methaanconcentraties .

    iv)

    de resultaten van metingen van de methaanemissies in de lucht en in water .

    Amendement 247

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage IV — paragraaf 1 bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Wat betreft permanent gedichte en verlaten bronnen, omvatten de inventarissen op grond van artikel 18 ook:

     

    i)

    de laatst bekende metingen van de methaanemissies in de lucht en in water, indien van toepassing;

     

    ii)

    informatie waaruit blijkt dat de relevante bevoegde autoriteit heeft verklaard dat de bron of bronlocatie in kwestie voldoet aan de in artikel 2, punt 24 bis, vastgestelde criteria;

     

    iii)

    adequate documentatie om te bewijzen dat uit die bron of bronlocatie al minstens vijf jaar geen methaanemissies zijn vrijgekomen.

    Amendement 248

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage IV — paragraaf 1 ter (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    Op grond van artikel 18 moeten mitigatieplannen ten minste de volgende informatie bevatten:

     

    i)

    het tijdschema om alle inactieve bronnen aan te pakken, met inbegrip van de te nemen maatregelen;

     

    ii)

    de naam en het adres van de exploitant, eigenaar of vergunninghouder van de inactieve bron, indien van toepassing;

     

    iii)

    de verwachte einddatum van alle sanerings-, terugwinnings- of dichtingsmaatregelen van inactieve bronnen.

    Amendement 249

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VI — alinea 1 — punt iii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iii)

    de oorzaak van het voorval van afblazen en/of affakkelen;

    iii)

    de oorzaak van het voorval van afblazen en/of affakkelen; de rechtvaardiging voor het gebruik van afblazen in plaats van affakkelen, indien van toepassing;

    Amendement 250

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VI — alinea 1 — punt iv

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iv)

    de tonnage afgeblazen en afgefakkeld methaan (of een raming indien kwantificering niet mogelijk is);

    iv)

    de tonnage afgeblazen en afgefakkeld methaan (of een raming indien kwantificering of meting niet mogelijk is).

    Amendement 251

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel II — alinea 1 — punt v — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    v)

    resultaten van de meting van de methaanconcentratie op de volgende plekken :

    v)

    de resultaten van rechtstreekse metingen of kwantificering op bronniveau bij de volgende emissiepuntbronnen :

    Amendement 252

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel I — alinea 1 — punt v — 2

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    2)

    ongebruikte ventilatiepijpen;

    2)

    ongebruikte ventilatiepijpen , indien zij geen deel uitmaken van veiligheidsinfrastructuur.

    Amendement 253

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel I — alinea 1 — punt v — 4

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    4)

    ontsluitingen;

    Schrappen

    Amendement 254

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel I — alinea 1 — punt v — 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5)

    identificeerbare scheuren in de lagen op het grondgebied van de mijn of verbonden met de voormalige kolenvoorraad ervan;

    Schrappen

    Amendement 255

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 2 — alinea 1 — punt ii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ii)

    De metingen moeten worden verricht met gebruik van apparatuur met een detectiegrens van ten minste 10 000  deeltjes per miljoen , op de dichtstbijzijnde beschikbare afstand tot de gemeten emissiebron.

    ii)

    De metingen moeten worden verricht met apparatuur die een meetnauwkeurigheid van ten minste 0 , 5 ton methaanemissies per jaar mogelijk maakt;

    Amendement 256

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 3 — alinea 1 — punt iii — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iii)

    de methaanemissies van alle in artikel 25, lid 3, genoemde elementen , met inbegrip van:

    iii)

    methaanemissies van alle in deel 1 genoemde emissiepuntbronnen , met inbegrip van:

    Amendement 257

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 3 — alinea 1 — punt iii — 1

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    1)

    het soort element ;

    1)

    het soort emissiepuntbron ;

    Amendement 258

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 3 — alinea 1 — punt iii — 5

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    5)

    ramingen van de methaanemissies van het element .

    5)

    ramingen van de methaanemissies van de emissiepuntbron .

    Amendement 259

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 4 — alinea 1 — punt i

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    i)

    een lijst van alle elementen die vallen onder artikel 25, lid 3 ;

    i)

    een lijst van alle in deel 1 genoemde emissiepuntbronnen ;

    Amendement 260

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VII — deel 4 — alinea 1 — punt ii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ii)

    de technische haalbaarheid van de beperking van de methaanemissies van de in artikel 25, lid 3, bedoelde elementen ;

    ii)

    de technische haalbaarheid van de beperking van de methaanemissies ; elke emissiepuntbron;

    Amendement 261

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — inleidende formule

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    Overeenkomstig artikel 27 moeten importeurs de volgende informatie verstrekken :

    Overeenkomstig artikel 27 moeten importeurs een verslag verstrekken met de volgende informatie voor elke locatie van waaruit de invoer in de Unie heeft plaatsgevonden, met inbegrip van de upstreamproductie van olie en fossiele gassen, de verzameling, verwerking en transmissie van fossiele gassen, en terminals voor vloeibaar aardgas :

    Amendement 262

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt ii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    ii)

    landen en regio’s overeenkomstig niveau 1 van de nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) van de Unie waar de energie is geproduceerd en landen overeenkomstig niveau 1 van de nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) van de Unie via welke de energie is vervoerd voordat deze op de markt van de Unie werd geplaatst;

    ii)

    landen en regio's overeenkomstig niveau 1 van de nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) van de Unie waar de energie is geproduceerd , landen en regio's overeenkomstig niveau 1 van de nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) van de Unie via welke de energie is vervoerd voordat deze op de markt van de Unie werd geplaatst;

    Amendement 263

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt iii

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iii)

    wat betreft olie en fossiele gassen, of de exporteur zijn methaanemissies meet en rapporteert , onafhankelijk of als onderdeel van toezeggingen om nationale broeikasgasinventarissen te rapporteren in lijn met de vereisten van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en of hij de rapportagevereisten van het UNFCCC of de normen van het Oil and Gas Methane Partnership 2.0 naleeft . Dit moet vergezeld gaan van een kopie van het meest recente verslag inzake de methaanemissies, met inbegrip van, indien beschikbaar, de in artikel 12, lid 6, bedoelde informatie. De methode van kwantificering (zoals de UNFCCC- of OGMP-niveaus) die voor de rapportage zijn gebruikt, moeten voor alle soorten emissies worden gespecificeerd;

    iii)

    wat betreft olie en fossiele gassen, informatie over rechtstreekse metingen van de methaanemissies op locatieniveau die namens de exporteur of, in voorkomend geval de producent, zijn uitgevoerd door een onafhankelijke dienstverlener, in de laatste beschikbare periode van het kalenderjaar, met inbegrip van gegevens per gedetailleerde, individuele emissiebronsoort en gedetailleerde informatie over de kwantificeringsmethoden die zijn gebruikt om methaanemissies te meten; metingen en rapportage van de methaanemissies , onafhankelijk of als onderdeel van toezeggingen om nationale broeikasgasinventarissen te rapporteren in lijn met de vereisten van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC), en informatie over het feit of voldaan is aan de rapportagevereisten van het UNFCCC of de normen van het Oil and Gas Methane Partnership 2.0. Dit moet vergezeld gaan van een kopie van het meest recente verslag inzake de methaanemissies, met inbegrip van, indien beschikbaar, de in artikel 12, lid 6, bedoelde informatie , indien die in dat verslag wordt verstrekt . De methode van kwantificering (zoals de UNFCCC- of OGMP-niveaus) die voor de rapportage zijn gebruikt, moeten voor alle soorten emissies worden gespecificeerd;

    Amendement 264

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt iv

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    iv)

    wat betreft olie en gas, of de exporteur regelgevings- of vrijwillige maatregelen toepast om zijn methaanemissies te beheersen, met inbegrip van maatregelen zoals onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie of maatregelen om het afblazen en affakkelen van methaan te beheersen en te beperken. Dit moet vergezeld gaan van een beschrijving van dergelijke maatregelen, met inbegrip van, waar beschikbaar, verslagen van onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie en van voorvallen van afblazen en affakkelen met betrekking tot het laatst beschikbare kalenderjaar;

    iv)

    wat betreft olie en gas, informatie over de door de exporteur of , in voorkomend geval, de producent, toegepaste regelgevings- of vrijwillige maatregelen om zijn methaanemissies te beheersen, met inbegrip van maatregelen zoals onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie of maatregelen om het afblazen en affakkelen van methaan te beheersen en te beperken ; lekdetectie- en reparatieonderzoeken en -programma’s die in de afgelopen twee kalenderjaren zijn uitgevoerd, en informatie over alle voorvallen van afblazen en affakkelen gedurende de afgelopen twee kalenderjaren. Dit moet vergezeld gaan van een beschrijving van dergelijke maatregelen, met inbegrip van, waar beschikbaar, verslagen van onderzoeken in verband met lekdetectie en -reparatie en van voorvallen van afblazen en affakkelen met betrekking tot het laatst beschikbare kalenderjaar;

    Amendement 265

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt v

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    v)

    wat betreft kolen, of de exporteur zijn methaanemissies meet en rapporteert , onafhankelijk of als onderdeel van toezeggingen om nationale broeikasgasinventarissen te rapporteren in lijn met de vereisten van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en of hij de rapportagevereisten van het UNFCCC of een internationale of Europese norm voor de monitoring, rapportage en verificatie van de methaanemissies naleeft . Dit moet vergezeld gaan van een kopie van het meest recente verslag inzake de methaanemissies, met inbegrip van, indien beschikbaar, de in artikel 20, lid 6, bedoelde informatie. De methode van kwantificering (zoals de UNFCCC- of OGMP-niveaus) die voor de rapportage zijn gebruikt, moeten voor alle soorten emissies worden gespecificeerd;

    v)

    wat betreft kolen, informatie over methaanemissiegegevens die door de exporteur op bronniveau zijn gemeten van de methaanemissies in de ventilatielucht en zijn berekend en gekwantificeerd volgens de in bijlage V, deel 1, beschreven methode; metingen en rapportage van de methaanemissies , onafhankelijk of als onderdeel van toezeggingen om nationale broeikasgasinventarissen te rapporteren in lijn met de vereisten van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en informatie over het feit of voldaan is aan de rapportagevereisten van het UNFCCC of een internationale of Europese norm voor de monitoring, rapportage en verificatie van de methaanemissies. Dit moet vergezeld gaan van een kopie van het meest recente verslag inzake de methaanemissies, met inbegrip van, indien beschikbaar, de in artikel 20, lid 6, bedoelde informatie. De methode van kwantificering (zoals de UNFCCC- of OGMP-niveaus) die voor de rapportage zijn gebruikt, moeten voor alle soorten emissies worden gespecificeerd;

    Amendement 266

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt vi

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

    vi)

    wat betreft kolen, of de exporteur regelgevings- of vrijwillige maatregelen toepast om zijn methaanemissies te beheersen, met inbegrip van maatregelen om het afblazen en affakkelen van methaan te beheersen en te beperken. Dit moet vergezeld gaan van een beschrijving van dergelijke maatregelen, met inbegrip van, waar beschikbaar, verslagen van voorvallen van afblazen en affakkelen met betrekking tot het laatst beschikbare kalenderjaar;

    vi)

    wat betreft kolen, informatie over de regelgevings- of vrijwillige maatregelen die de exporteur toepast om zijn methaanemissies te beheersen, met inbegrip van maatregelen om het afblazen en affakkelen van methaan te beheersen en te beperken , de afgeblazen en afgefakkelde hoeveelheden methaan, berekend op elke productielocatie gedurende de laatste twee kalenderjaren, en plannen voor de mitigatie van het afblazen en affakkelen die van kracht zijn op de productielocatie . Dit moet vergezeld gaan van een beschrijving van dergelijke maatregelen, met inbegrip van, waar beschikbaar, verslagen van voorvallen van afblazen en affakkelen met betrekking tot het laatst beschikbare kalenderjaar;

    Amendement 267

    Voorstel voor een verordening

    Bijlage VIII — alinea 2 — punt vi bis (nieuw)

    Door de Commissie voorgestelde tekst

    Amendement

     

    vi bis)

    een verwijzing naar het eigen actieplan voor de vermindering van methaanemissies overeenkomstig artikel 15 van [passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid];


    (*1)  Verwijzingen naar “cp” in de kopjes van goedgekeurde amendementen worden opgevat als het overeenkomstige deel van deze amendementen.

    (1)  De zaak werd voor interinstitutionele onderhandelingen terugverwezen naar de bevoegde commissies op grond van artikel 59, lid 4, vierde alinea, van het Reglement (A9-0162/2023).

    (1 bis)   Volgens de IPCC is het aardopwarmingsvermogen van methaan over een tijdsspanne van 100 jaar 29,8 zo sterk als dat van koolstofdioxide, en over een tijdsspanne van 20 jaar 82,5 maal zo sterk. Zesde evaluatierapport van de IPPC (AR6, tabel 7.15, te raadplegen op https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_FullReport.pdf).

    (1 bis)   Europees Milieuagentschap, “Air Quality in Europe — 2020 report” (Luchtkwaliteit in Europa — verslag 2020), blz. 7.

    (1 bis)   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0436_NL.html — het verslag van Spyraki.

    (14)  COM(2019)0640.

    (15)  Verordening (EU) 2021/1119 van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 2021 tot vaststelling van een kader voor de verwezenlijking van klimaatneutraliteit, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 401/2009 en Verordening (EU) 2018/1999 (“Europese klimaatwet”) (PB L 243 van 9.7.2021).

    (14)  COM(2019)0640.

    (15)  Verordening (EU) 2021/1119 van het Europees Parlement en de Raad van 30 juni 2021 tot vaststelling van een kader voor de verwezenlijking van klimaatneutraliteit, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 401/2009 en Verordening (EU) 2018/1999 (“Europese klimaatwet”) (PB L 243 van 9.7.2021).

    (15 bis)   https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF (p. 67).

    (16)  Verordening (EU) 2018/842 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 betreffende bindende jaarlijkse broeikasgasemissiereducties door de lidstaten van 2021 tot en met 2030 teneinde bij te dragen aan klimaatmaatregelen om aan de toezeggingen uit hoofde van de Overeenkomst van Parijs te voldoen, en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 525/2013 (PB L 156 van 19.6.2018).

    (17)  Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) (PB L 334 van 17.12.2010).

    (16)  Verordening (EU) 2018/842 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 betreffende bindende jaarlijkse broeikasgasemissiereducties door de lidstaten van 2021 tot en met 2030 teneinde bij te dragen aan klimaatmaatregelen om aan de toezeggingen uit hoofde van de Overeenkomst van Parijs te voldoen, en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 525/2013 (PB L 156 van 19.6.2018).

    (17)  Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) (PB L 334 van 17.12.2010).

    (1 bis)   https://www.iea.org/reports/global-methane-tracker-2023 — februari 2023

    (1 bis)   Verordening (EG) nr. 1367/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 6 september 2006 betreffende de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van Aarhus betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden op de instellingen en organen van de Unie (PB L 264 van 25.9.2006, blz. 13).

    (1 ter)   Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2003 inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie en tot intrekking van Richtlijn 90/313/EEG van de Raad (PB L 41 van 14.2.2003, blz. 26).

    (19)  Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2003 inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie en tot intrekking van Richtlijn 90/313/EEG van de Raad (PB L 41 van 14.2.2003).

    (19)  Richtlijn 2003/4/EG van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2003 inzake de toegang van het publiek tot milieu-informatie en tot intrekking van Richtlijn 90/313/EEG van de Raad (PB L 41 van 14.2.2003).

    (20)  Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 tot vaststelling van de eisen inzake accreditatie en markttoezicht betreffende het verhandelen van producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 339/93 (PB L 218 van 13.8.2008).

    (20)  Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 tot vaststelling van de eisen inzake accreditatie en markttoezicht betreffende het verhandelen van producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 339/93 (PB L 218 van 13.8.2008).

    (1 bis)   https://www.iea.org/reports/flaring-emissions, september 2022.

    (1 ter)   https://iea.blob.core.windows.net/assets/9414ec9a-bbba-4592-b005-4af05c894bdc/Theenergysecuritycasefortacklinggasflaringandmethaneleaks.pdf, juni 2022.

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (UNECE, 2019).

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (UNECE, 2019).

    (1 bis)   Effectbeoordelingsverslag van de Commissie bij het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de beperking van de methaanemissies in de energiesector, https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1 ter)   Effectbeoordelingsverslag van de Commissie bij het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de beperking van de methaanemissies in de energiesector, https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1 quater)   Effectbeoordelingsverslag van de Commissie bij het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de beperking van de methaanemissies in de energiesector, https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (34)  COM(2020)0663.

    (34)  COM(2020)0663.

    (1 bis)   IPCC Sixth Assessment Report Global Warming Potentials — https://www.ercevolution.energy/ipcc-sixth-assessment-report/


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    ISSN 1977-0995 (electronic edition)


    Top