EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC1222(01)

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 518/04

PUB/2021/843

PB C 518 van 22.12.2021, p. 6–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 518/6


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2021/C 518/04)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING DIE GEVOLGEN HEEFT VOOR HET ENIG DOCUMENT

“Saint-Amour”

PDO-FR-A1028-AM02

Datum van mededeling: 12 oktober 2021

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1.   Geografisch gebied

In hoofdstuk I, deel IV, punt 1, van het productdossier worden de woorden “op basis van de officiële geografische code van 2019” toegevoegd na “Saône-et-Loire”.

Deze redactionele wijziging maakt het mogelijk om voor het geografische gebied te verwijzen naar de in 2019 geldende, door het Insee gepubliceerde versie van de officiële geografische code en de afbakening van het geografische gebied juridisch zeker te stellen.

De perimeter van het geografische gebied blijft volledig gelijk.

Na “de opvoeding” worden de woorden “van de wijnen” toegevoegd.

De woorden “moeten plaatsvinden” zijn vervangen door de woorden “vinden plaats”.

Punt 6 van het enig document is gewijzigd.

Er is bovendien een zin toegevoegd waarin de marktdeelnemers erop worden gewezen dat de cartografische documenten voor het geografische gebied te vinden zijn op de website van het INAO (Institut national de l’origine et de la qualité).

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

2.   Gebied in de onmiddellijke nabijheid

In hoofdstuk I, deel IV, punt 3, van het productdossier worden de woorden “op basis van de officiële geografische code van 2019” toegevoegd na “volgende gemeenten”.

Deze redactionele wijziging maakt het mogelijk om voor het gebied in de onmiddellijke nabijheid te verwijzen naar de in 2019 geldende, door het Insee gepubliceerde versie van de officiële geografische code.

De perimeter van dit gebied blijft volledig gelijk.

Met de toevoeging van deze verwijzing is de afbakening van het gebied van onmiddellijke nabijheid juridisch zeker gesteld, zodat toekomstige fusies of splitsingen van gemeenten of delen van gemeenten of naamswijzigingen er geen invloed meer op kunnen hebben.

De lijst van gemeenten die deel uitmaken van het gebied in de onmiddellijke nabijheid, is ook bijgewerkt, zonder dat de perimeter is gewijzigd, om rekening te houden met administratieve wijzigingen die vóór 2019 zijn doorgevoerd.

De rubriek “Andere essentiële voorwaarden” van het enig document is gewijzigd.

3.   Verkeer tussen erkende entrepothouders

In hoofdstuk I, deel IX, wordt punt 5 b) met betrekking tot de datum van het in verkeer brengen van de wijnen tussen erkende entrepothouders geschrapt.

Vanwege de minimale opvoedingsperiode en de datum voor het in verkeer brengen van de wijnen, moet de circulatie van de wijnen tussen de marktdeelnemers worden gefaciliteerd en is het niet zinvol een datum vast te stellen vóór welke de wijnen niet in verkeer mogen worden gebracht, zelfs niet een vroegere datum.

In de titel van deel IX, punt 5, is derhalve “het verkeer van producten en” geschrapt.

Deze wijzigingen van het productdossier hebben geen gevolgen voor het enig document.

4.   Verband met het geografische gebied – Beschrijving van de menselijke factoren die bijdragen tot het verband

In hoofdstuk I, deel X, punt 1 b), van het productdossier worden in de zin die begint met “de wijnhandel van de regio Beaujolais neemt een ontwikkelt zich” de woorden “neemt een” geschrapt.

Punt 8 van het enig document is gewijzigd.

5.   Overgangsmaatregelen

In hoofdstuk I, deel XI, punt 1 a) van het productdossier, is vóór “tot en met de oogst van 2034” het woord “uiterlijk” toegevoegd om de voorwaarden voor deze maatregel te verduidelijken.

Punt 3 is geschrapt omdat de periode waarin de producenten in aanmerking konden komen voor een specifieke maatregel waarbij de opvoedingsperiode mocht worden verkort en de wijn bijgevolg op een vroegere datum voor consumptie in de handel mocht worden gebracht, is verstreken.

Deze wijzigingen van het productdossier hebben geen gevolgen voor het enig document.

6.   Aspecten in verband met de controle van het productdossier

De marktdeelnemers worden voortaan gecontroleerd door een certificerende instantie; in de desbetreffende punten van hoofdstuk II en hoofdstuk III van het productdossier wordt het woord “inspectieplan” vervangen door het woord “controleplan”.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

Verwijzingen betreffende de controlestructuur

In hoofdstuk III, deel II, van het productdossier: na de goedkeuring van het productdossier in december 2011 is de formulering in die zin gewijzigd dat de volledige referenties van de controleautoriteit niet langer worden vermeld als de controles worden verricht door een certificerende instantie.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam van het product

Saint-Amour

2.   Type geografische aanduiding

BOB – beschermde oorsprongsbenaming

3.   Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4.   Beschrijving van de wijn(en)

KORTE BESCHRIJVING

Het betreft niet-mousserende droge rode wijnen. De wijnen hebben een natuurlijk alcoholvolumegehalte van ten minste 10,5 %.

Het totale alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 13 %.

Bij het bottelen hebben de wijnen een appelzuurgehalte van maximaal 0,4 gram per liter.

Bij het in de handel brengen als eindproduct voldoen de wijnen aan de volgende analytische normen:

Maximumgehalte aan fermenteerbare suikers (glucose en fructose): 3 gram per liter.

Voor het maximale totale alcoholgehalte, het minimale effectieve alcoholgehalte, de minimale totale zuurgraad en het maximale totaalgehalte aan zwaveldioxide gelden de normen waarin de communautaire regelgeving voorziet.

De wijnen die worden geproduceerd om snel te worden geconsumeerd, hebben een sprankelende robijnrode kleur. Ze zijn vlezig, zacht en fruitig, origineel en complex.

Ze zijn elegant en ontwikkelen vaak fijne en delicate aroma’s van rode vruchten, bloemen en soms boomvruchten.

De wijnen die bestemd zijn om langer te worden bewaard, hebben een intense kleur, variërend van paars tot diep granaatkleurig. In de neus hebben ze vaak parfums van kirsch en specerijen. De smaakstructuur is aangenaam, taai en stevig, met een mooie balans tussen kracht, complexiteit en elegantie.

ALGEMENE ANALYTISCHE KENMERKEN

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

in milli-equivalent per liter

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

14,17

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter):

 

5.   Wijnbereidingsprocedés

5.1.   Specifieke oenologische procedés

1.   Specifiek oenologisch procedé

Het gebruik van stukjes hout is verboden.

Het totale alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 13 %.

Subtractieve verrijkingstechnieken (SVT) zijn toegestaan tot een maximale concentratie van 10 %.

De wijnen worden ten minste opgevoed tot 15 januari van het jaar volgend op het oogstjaar.

Naast de bovengenoemde bepalingen moeten de wijnen, wat oenologische procedés betreft, voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgesteld op Europees niveau en in het Franse wetboek landbouw en zeevisserij.

2.   Teeltwijze

Beplantingsdichtheid

De minimale beplantingsdichtheid bedraagt 6 000 wijnstokken per hectare.

De afstand tussen de rijen in deze wijngaarden bedraagt ten hoogste 2,10 meter en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij bedraagt ten minste 0,80 meter.

Mits de minimale dichtheid van 6 000 wijnstokken per hectare wordt aangehouden, mag de afstand tussen de rijen ten hoogste 3 meter bedragen, zodat gemakkelijker mechanische middelen kunnen worden ingezet.

Snoeiregels

De snoei wordt op 15 mei voltooid;

De wijnen zijn afkomstig van wijnstokken die kort worden gesnoeid (gobeletsnoei, palmetsnoei of Royat-snoei, enkel, dubbel of “charmet”) met maximaal tien ogen per stok;

Elke stok heeft drie tot vijf vruchttakken met maximaal twee ogen; met het oog op de verjonging mag elke stok ook één vruchttak met maximaal twee ogen hebben die op een waterloot van het oude hout wordt gesnoeid;

Bij de vormingssnoei of in geval van verandering van de snoeiwijze worden de wijnstokken gesnoeid met maximaal twaalf ogen per stok.

Irrigatie is verboden.

Bepalingen inzake mechanische oogst

De recipiënten die worden gebruikt voor het vervoer van de geoogste druiven van het perceel naar de wijnmakerij, mogen tot maximaal 0,50 meter gevuld zijn;

De recipiënten zijn van een inert, voor (het vervoer van) levensmiddelen geschikt materiaal;

De werktuigen voor de oogst en het vervoer van de druiven moeten zijn uitgerust met een geschikte waterafvoer- of beschermingsinrichting.

5.2.   Maximumopbrengsten

1.

61 hectoliter per hectare

6.   Afgebakend geografisch gebied

De druivenoogst, de vinificatie, de bereiding en de opvoeding van de wijnen vinden plaats op het grondgebied van de volgende gemeente in het departement Saône-et-Loire, op basis van de officiële geografische code van 2019: Saint-Amour-Bellevue.

7.   Voornaamste wijndruivenras(sen)

Gamay N

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

8.1.   Beschrijving van de natuurlijke factoren die bijdragen tot het verband

Het geografische gebied strekt zich uit over de oostflanken van de noordelijke heuvels van de Beaujolais, 12 km ten zuidwesten van Mâcon en 30 km ten noorden van Villefranche-sur-Saône.

Het beslaat enkel het grondgebied van de gemeente Saint-Amour-Bellevue, ten zuiden van het departement Saône-et-Loire.

Het bevindt zich voornamelijk op de oostelijke hellingen van de “Mont de Bessay” (478 meter hoog) en de “Colline de l’Eglise” (310 meter hoog), die met een flauwe helling afdalen naar de Saône-vlakte. Het landschap is heuvelachtig met aan de ene kant enigszins scherpe hellingen die boven het dorp uitsteken en aan de andere kant flauwere hellingen en terrassen.

Onder het grootste deel van het geografische gebied ligt een granietsubstraat, waarop door verwering zandvlakten van grof kiezelhoudend zand die lokaal bekendstaan onder de naam “grès” of “gore” zijn ontstaan. Hier en daar treden micahoudende schisten met fijnere en kleiachtige verweringsproducten aan de oppervlakte. Aan de flank van de “Mont de Bessay” heeft een afzetting van triaszandsteen door verwering voor zeer arme zandgronden gezorgd. Deze afzetting ligt op een schiststrook die tot een meer kleiachtige bodem is verweerd.

De oostelijke en zuidelijke delen van het geografische gebied liggen op colluvia of puinkegels afkomstig van granitisch en triassisch gesteente uit het achterland.

In het voor de druivenoogst afgebakende perceelgebied wordt de voorkeur gegeven aan percelen met gronden die vooral zijn ontstaan op verweringsproducten van graniet en zandsteen, zoals zeer doorlatende zandvlakten, op de steile hellingen, en kiezelhoudende kleibodems, vol stenen aan de oppervlakte, op colluvia en puinkegels van de piedmont. Deze percelen zijn verspreid op een hoogte tussen 250 meter en 380 meter en zijn vooral op het oosten georiënteerd.

Het gematigd zeeklimaat kent continentale en zuidelijke invloeden (zoals warme zomers en de meeste neerslag in het voor- en najaar). In dit contrastrijke klimaat, met een uitgesproken zomerwarmte die vaak tot in het najaar voortduurt, kan de wijnstok volop gedijen.

De “Monts du Beaujolais” spelen een essentiële rol bij de beschutting tegen de westenwinden, waardoor de invloed van de oceaan wordt afgezwakt. Het door deze heuvels veroorzaakte föhneffect droogt de vochtige lucht, waardoor de helderheid toeneemt en de neerslag afneemt.

De grote vallei van de Saône speelt ook een belangrijke rol bij het optimaliseren van de lichtopvang en het beperken van temperatuurschommelingen.

8.2.   Beschrijving van de menselijke factoren die bijdragen tot het verband

In 286 ontsnapt in Saint-Maurice-en-Valais een Romeinse legionair, Amor genaamd, aan een bloedbad waarin veel van zijn krijgsmakkers sneuvelen. Als vluchteling in Gallië wordt de soldaat missionaris en geeft hij zijn naam aan het dorp Saint-Amour.

Aan het einde van de vijftiende eeuw breekt voor de wijnbouw een grote bloeiperiode aan dankzij de burgerij van Lyon, die rijk is geworden door de zijdehandel en -industrie en het bankwezen. De handel in wijnen uit de wijnstreek Beaujolais breidt zich uit in de achttiende eeuw, waardoor de wijngaarden een sterke gedaanteverandering ondergaan. De grote landgoederen worden onderverdeeld in kleinere stukken land in deelpacht, een exploitatiemethode die nog steeds sterk verankerd is in het geografische gebied.

In de jaren 1930 zet de “Unie van producenten”, geïnspireerd door het geloof en de hartstocht van een man, Louis Dailly, zich in voor de erkenning van de gecontroleerde oorsprongsbenaming, die haar beslag krijgt in het decreet van 8 februari 1946.

De wijngaard is uitsluitend bestemd voor de productie van rode wijnen die hoofdzakelijk op basis van het ras gamay N worden bereid.

In hun streven naar de productie van een kwaliteitswijn hebben de producenten geleerd het groeiproces van dat druivenras te beheersen, met name door gebruik te maken van een hoge beplantingsdichtheid met hoofdzakelijk geleiding in gobeletvorm.

Met het oog op de rijping van de druiven zorgt de producent ervoor dat het bladoppervlak voldoende wordt blootgesteld. Zo kunnen de takken van de wijnstokken vast worden opgebonden, hetgeen bovendien de mechanisering vergemakkelijkt.

Voor een optimale extractie van de aromatische en polyfenolverbindingen van de druiven passen veel producenten technieken toe waarbij de druiven tijdens de gisting in het sap worden ondergedompeld. Deze technieken zorgen voor een goede extractie, met behoud van het fruitige karakter van de wijnen. Aangezien de variëteit gamay N gevoelig is voor oxidatie, doen de producenten al het mogelijke om de druiven niet te beschadigen en ze zo snel mogelijk naar de wijnmakerij te vervoeren.

Producenten verkorten soms de maceratietijd om lichtere wijnen te maken, die sneller op dronk zijn.

Overeenkomstig de gebruiken is de producenten er veel aan gelegen om de oogst van de beste percelen eruit te halen en ervoor te zorgen dat de namen van de meest vermaarde plaatsen op de etiketten worden vermeld.

In 1838 werden 268 van de 509 hectare van de gemeente met wijnstokken beplant. Deze cijfers zijn weinig veranderd: de wijngaarden beslaan in 2010 een oppervlakte van ongeveer 300 hectare. De gemiddelde jaarproductie bedraagt 12 000 hectoliter, die door 160 producenten wordt geproduceerd. De directe verkoop op het wijngoed is goed voor 17 % van de volumes.

8.3.   Causale interacties

Dankzij de ligging van de wijngaard, halverwege de helling, beschut tegen de westenwinden door de “Monts du Beaujolais”, worden in de meeste gevallen de voorjaarvorst en ochtendnevels van de Saônevlakte vermeden en kan van een optimaal aantal zonuren worden geprofiteerd, terwijl de hellingen zorgen voor een snelle afvoer van eventueel overtollig regenwater.

Dankzij de open ligging van het gebied in de richting van de weidse vlakte van de Saône zijn de wijnstokken verzekerd van een voor de fotosynthese gunstige hoeveelheid licht. De ligging op matige hoogte en de blootstelling aan het zuiden zorgen voor een optimale en regelmatige rijpheid van de druif die zich leent voor de productie van wijnen met originele toetsen en een mooie aromatische complexiteit.

De voor de druivenoogst afgebakende percelen hebben bodems die zijn ontstaan op arme en doorlatende kiezelhoudende kleibodems op een granietsubstraat, wat leidt tot een behoorlijke productie van druiven, en van invloed is op de oorspronkelijke smaak van de wijnen.

Onder deze bijzondere geografische omstandigheden hebben de producenten in de loop der generaties technieken ontwikkeld waarmee het potentieel van het druivenras gamay N, dat buitengewoon geschikt is voor het klimaat en de bodems van granietachtig zand, optimaal kan worden benut.

Overeenkomstig de gebruiken komt hun knowhow tot uiting in de praktijk van een korte snoei, met korte vruchttakken, een geleiding in gobeletvorm, hoge beplantingsdichtheden, teeltpraktijken ter beperking van bodemerosie en passende vinificatietechnieken met het oog op de productie van een grondstof die rijk is van kleur, terwijl de finesse en de fruitigheid van de wijnen gewaarborgd zijn.

De percelen met bodems die zijn ontstaan op triassisch zand, met name op de flanken van de “Mont de Bessay” maken het mogelijk veeleer tannische wijnen te produceren, terwijl de percelen met kiezelhoudende kleibodems van lager op de helling lichtere wijnen opleveren.

De wijnen van “Saint-Amour” hebben altijd een hoge waardering en een sterke reputatie genoten. In zijn “Topographie de tous les vignobles connus” [Topografie van alle bekende wijngaarden] heeft Jullien reeds in 1816 de aangename wijnen van “Saint-Amour” ingedeeld in de “vierde klasse”.

9.   Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar de vinificatie, de bereiding en de opvoeding van de wijnen bij wijze van uitzondering mogen plaatsvinden, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten op basis van de officiële geografische code van 2019:

departement Côte-d’Or:

Agencourt, Aloxe-Corton, Ancey, Arcenant, Argilly, Autricourt, Auxey-Duresses, Baubigny, Beaune, Belan-sur-Ource, Bévy, Bissey-la-Côte, Bligny-lès-Beaune, Boncourt-le-Bois, Bouix, Bouze-lès-Beaune, Brion-sur-Ource, Brochon, Cérilly, Chamboeuf, Chambolle-Musigny, Channay, Charrey-sur-Seine, Chassagne-Montrachet, Châtillon-sur-Seine, Chaumont-le-Bois, Chaux, Chenôve, Chevannes, Chorey-lès-Beaune, Clémencey, Collonges-lès-Bévy, Combertault, Comblanchien, Corcelles-les-Arts, Corcelles-les-Monts, Corgoloin, Cormot-Vauchignon, Corpeau, Couchey, Curley, Curtil-Vergy, Daix, Dijon, Ebaty, Echevronne, Epernay-sous-Gevrey, L’Etang-Vergy, Etrochey, Fixin, Flagey-Echézeaux, Flavignerot, Fleurey-sur-Ouche, Fussey, Gerland, Gevrey-Chambertin, Gilly-lès-Cîteaux, Gomméville, Grancey-sur-Ource, Griselles, Ladoix-Serrigny, Lantenay, Larrey, Levernois, Magny-lès-Villers, Mâlain, Marcenay, Marey-lès-Fussey, Marsannay-la-Côte, Massingy, Mavilly-Mandelot, Meloisey, Merceuil, Messanges, Meuilley, Meursanges, Meursault, Molesme, Montagny-lès-Beaune, Monthelie, Montliot-et-Courcelles, Morey-Saint-Denis, Mosson, Nantoux, Nicey, Noiron-sur-Seine, Nolay, Nuits-Saint-Georges, Obtrée, Pernand-Vergelesses, Perrigny-lès-Dijon, Plombières-lès-Dijon, Poinçon-lès-Larrey, Pommard, Pothières, Premeaux-Prissey, Prusly-sur-Ource, Puligny-Montrachet, Quincey, Reulle-Vergy, La Rochepot, Ruffey-lès-Beaune, Saint-Aubin, Saint-Bernard, Saint-Philibert, Saint-Romain, Sainte-Colombe-sur-Seine, Sainte-Marie-la-Blanche, Santenay, Savigny-lès-Beaune, Segrois, Tailly, Talant, Thoires, Vannaire, Velars-sur-Ouche, Vertault, Vignoles, Villars-Fontaine, Villebichot, Villedieu, Villers-la-Faye, Villers-Patras, Villy-le-Moutier, Vix, Volnay, Vosne-Romanée, Vougeot;

departement Rhône:

Alix, Anse, L’Arbresle, Les Ardillats, Arnas, Bagnols, Beaujeu, Belleville-en-Beaujolais, Belmont-d’Azergues, Blacé, Le Breuil, Bully, Cercié, Chambost-Allières, Chamelet, Charentay, Charnay, Chasselay, Châtillon, Chazay-d’Azergues, Chénas, Chessy, Chiroubles, Cogny, Corcelles-en-Beaujolais, Dardilly, Denicé, Deux Grosnes (uniquement pour la partie correspondante au territoire de l’ancienne commune d’Avenas), Dracé, Emeringes, Fleurie, Fleurieux-sur-l’Arbresle, Frontenas, Gleizé, Juliénas, Jullié, Lacenas, Lachassagne, Lancié, Lantignié, Légny, Létra, Limas, Lozanne, Lucenay, Marchampt, Marcy, Moiré, Montmelas-Saint-Sorlin, Morancé,, Odenas, Le Perréon, Pommiers, Porte des Pierres Dorées, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, Sain-Bel, Saint-Clément-sur-Valsonne, Saint-Cyr-le-Chatoux, Saint-Didier-sur-Beaujeu, Saint-Etienne-des-Oullières, Saint-Etienne-la-Varenne, Saint-Georges-de-Reneins, Saint-Germain-Nuelles, Saint-Jean-des-Vignes, Saint-Julien, Saint-Just-d’Avray, Saint-Lager, Saint-Romain-de-Popey, Saint-Vérand, Sainte-Paule, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Sarcey, Taponas, Ternand, Theizé, Val d’Oingt, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Vernay, Villefranche-sur-Saône, Ville-sur-Jarnioux, Villié-Morgon, Vindry-sur-Turdine (enkel het deel dat samenvalt met het grondgebied van de voormalige gemeenten Dareizé, Les Olmes en Saint-Loup);

departement Saône-et-Loire:

Aluze, Ameugny, Azé, Barizey, Beaumont-sur-Grosne, Berzé-la-Ville, Berzé-le-Châtel, Bissey-sous-Cruchaud, Bissy-la-Mâconnaise, Bissy-sous-Uxelles, Bissy-sur-Fley, Blanot, Bonnay, Bouzeron, Boyer, Bray, Bresse-sur-Grosne, Burgy, Burnand, Bussières, Buxy, Cersot, Chagny, Chaintré, Chalon-sur-Saône, Chamilly, Champagny-sous-Uxelles, Champforgeuil, Chânes, Change, Chapaize, La Chapelle-de-Bragny, La Chapelle-de-Guinchay, La Chapelle-sous-Brancion, Charbonnières, Chardonnay, La Charmée, Charnay-lès-Mâcon, Charrecey, Chasselas, Chassey-le-Camp, Château, Châtenoy-le-Royal, Chaudenay, Cheilly-lès-Maranges, Chenôves, Chevagny-les-Chevrières, Chissey-lès-Mâcon, Clessé, Cluny, Cormatin, Cortambert, Cortevaix, Couches, Crêches-sur-Saône, Créot, Cruzille, Culles-les-Roches, Curtil-sous-Burnand, Davayé, Demigny, Dennevy, Dezize-lès-Maranges, Donzy-le-Pertuis, Dracy-le-Fort, Dracy-lès-Couches, Epertully, Etrigny, Farges-lès-Chalon, Farges-lès-Mâcon, Flagy, Fleurville, Fley, Fontaines, Fragnes-La-Loyère (enkel het deel dat samenvalt met het grondgebied van de voormalige gemeente La Loyère) Fuissé, Genouilly, Germagny, Givry, Granges, Grevilly, Hurigny, Igé, Jalogny, Jambles, Jugy, Jully-lès-Buxy, Lacrost, Laives, Laizé, Lalheue, Leynes, Lournand, Lugny, Mâcon, Malay, Mancey, Martailly-lès-Brancion, Massilly, Mellecey, Mercurey, Messey-sur-Grosne, Milly-Lamartine, Montagny-lès-Buxy, Montbellet, Montceaux-Ragny, Moroges, Nanton, Ozenay, Paris-l’Hôpital, Péronne, Pierreclos, Plottes, Préty, Prissé, Pruzilly, Remigny, La Roche-Vineuse, Romanèche-Thorins, Rosey, Royer, Rully, Saint-Albain, Saint-Ambreuil, Saint-Boil, Saint-Clément-sur-Guye, Saint-Denis-de-Vaux, Saint-Désert, Saint-Gengoux-de-Scissé, Saint-Gengoux-le-National, Saint-Germain-lès-Buxy, Saint-Gervais-sur-Couches, Saint-Gilles, Saint-Jean-de-Trézy, Saint-Jean-de-Vaux, Saint-Léger-sur-Dheune, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Martin-Belle-Roche, Saint-Martin-du-Tartre, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Maurice-de-Satonnay, Saint-Maurice-des-Champs, Saint-Maurice-lès-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes, Saint-Rémy, Saint-Sernin-du-Plain, Saint-Symphorien-d’Ancelles, Saint-Vallerin, Saint-Vérand, Saint-Ythaire, Saisy, La Salle, Salornay-sur-Guye, Sampigny-lès-Maranges, Sancé, Santilly, Sassangy, Saules, Savigny-sur-Grosne, Sennecey-le-Grand, Senozan, Sercy, Serrières, Sigy-le-Châtel, Sologny, Solutré-Pouilly, Taizé, Tournus, Uchizy, Varennes-lès-Mâcon, Vaux-en-Pré, Vergisson, Vers, Verzé, Le Villars, La Vineuse sur Fregande (enkel het deel dat samenvalt met het grondgebied van de voormalige gemeenten Donzy-le-National, Massy et La Vineuse), Vinzelles, Viré;

departement Yonne:

Aigremont, Annay-sur-Serein, Arcy-sur-Cure, Asquins, Augy, Auxerre, Avallon, Bazarnes, Beine, Bernouil, Béru, Bessy-sur-Cure, Bleigny-le-Carreau, Censy, Chablis, Champlay, Champs-sur-Yonne, Chamvres, La Chapelle-Vaupelteigne, Charentenay, Châtel-Gérard, Chemilly-sur-Serein, Cheney, Chevannes, Chichée, Chitry, Collan, Coulangeron, Coulanges-la-Vineuse, Courgis, Cruzy-le-Châtel, Dannemoine, Deux Rivières, Dyé, Epineuil, Escamps, Escolives-Sainte-Camille, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Gy-l’Evêque, Héry, Irancy, Island, Joigny, Jouancy, Junay, Jussy, Lichères-près-Aigremont, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Lucy-sur-Cure, Maligny, Mélisey, Merry-Sec, Migé, Molay, Molosmes, Montigny-la-Resle, Montholon (enkel het deel dat samenvalt met het grondgebied van de voormalige gemeenten Champvallon, Villiers sur Tholon et Volgré), Mouffy, Moulins-en-Tonnerrois, Nitry, Noyers, Ouanne, Paroy-sur-Tholon, Pasilly, Pierre-Perthuis, Poilly-sur-Serein, Pontigny, Préhy, Quenne, Roffey, Rouvray, Saint-Bris-le-Vineux, Saint-Cyr-les-Colons, Saint-Père, Sainte-Pallaye, Sainte-Vertu, Sarry, Senan, Serrigny, Tharoiseau, Tissey, Tonnerre, Tronchoy, Val-de-Mercy, Vallan, Venouse, Venoy, Vermenton, Vézannes, Vézelay, Vézinnes, Villeneuve-Saint-Salves, Villy, Vincelles, Vincelottes, Viviers, Yrouerre.

Etikettering

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

a)

Op het etiket van de wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de naam van een kleinere geografische eenheid worden vermeld op voorwaarde dat:

het gaat om de naam van een plaats die is opgenomen in het kadaster;

die naam vermeld staat op de oogstaangifte.

De in het kadaster opgenomen plaatsnaam wordt onmiddellijk na de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming vermeld in lettertekens die niet hoger noch breder zijn dan de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

b)

Op het etiket van wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de grotere geografische eenheid “Vin du Beaujolais” of “Grand Vin du Beaujolais” of “Cru du Beaujolais” worden vermeld.

De lettertekens van de vermelding van de grotere geografische eenheid mogen niet hoger noch breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-895f611c-3d0b-4376-87f6-456585ec2f84


(1)  PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.


Top