Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XG1013(05)

Jaarlijks voortgangsverslag betreffende de uitvoering van de strategie van de Europese Unie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens (2019)

ST/10866/2020/INIT

PB C 341 van 13.10.2020, p. 1–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.10.2020   

NL EN EN

Publicatieblad van de Europese Unie

C 341/1


Jaarlijks voortgangsverslag betreffende de uitvoering van de strategie van de Europese Unie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens (2019)

(2020/C 341/01)

INLEIDING

1.

Dit voortgangsverslag betreffende de uitvoering van de door de Europese Raad in december 2003 aangenomen EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens (MVW) (doc. 15708/03) heeft betrekking op de activiteiten in 2019. In het verslag wordt geen volledigheid nagestreefd en ligt de nadruk op de belangrijkste ontwikkelingen. Alle activiteiten werden ondernomen binnen het bredere verband van het EU-beleid inzake veiligheid en conflictpreventie.

2.

Op basis van de integrale strategie voor het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie (doc. 10715/16), de strategie van de Europese Unie tegen de verspreiding van MVW en de nieuwe actielijnen (doc. 17172/08) zijn de leidende beginselen van de Europese Unie nog altijd de volgende:

a.

effectief multilateralisme, met een waakzaam oog voor de spilfunctie en de bevordering van het universele karakter van een mondiale non-proliferatie- en ontwapeningsarchitectuur, via diplomatieke actie en financiële ondersteuning van derde landen en internationale organisaties;

b.

nauwe samenwerking met landen om de internationale non-proliferatieregeling aan kracht te doen winnen;

c.

aanpak van non-proliferatiekwesties in de bilaterale dialoogvergaderingen van de EU over politieke, non-proliferatie- en ontwapeningsvraagstukken, en in meer informele contacten;

d.

effectieve en complementaire inzet van alle beschikbare instrumenten en financiële middelen (begroting voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (IcSP), andere instrumenten) ter ondersteuning van de doelstellingen van het EU-buitenlandbeleid.

3.

De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO), in het bijzonder de speciaal gezant voor ontwapening en non-proliferatie, heeft in 2019 de EU vertegenwoordigd op een aantal belangrijke internationale bijeenkomsten:

het regionale Zuid-Aziatische seminar over de Haagse Gedragscode tegen de verspreiding van ballistische raketten (Colombo, 14-16 januari 2019);

de vergadering van de Groep directeuren non-proliferatie van de G7 (Parijs, 5 en 6 februari 2019);

de Carnegie International Nuclear Policy Conference (Washington, 11-14 maart 2019);

de derde zitting van de commissie ter voorbereiding van de in 2020 te houden toetsingsconferentie met betrekking tot het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV) (New York, 29 april-10 mei 2019);

de 63e jaarlijkse algemene conferentie van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) (Wenen, 16-20 september 2019);

het Missile Dialogue Initiative (Berlijn, 17 en 18 oktober 2019);

de 74e zitting van de Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de VN (New York, oktober-november 2019);

de toetsingsconferentie van de partijen bij het Verdrag inzake het verbod op antipersoneelmijnen (Oslo, 25-29 november 2019).

De speciaal gezant legde hier het accent op:

a.

het bevorderen van de instandhouding en versterking van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV) als cruciaal multilateraal instrument voor het versterken van internationale vrede, veiligheid en stabiliteit;

b.

het bevorderen van de universele toetreding tot en de inwerkingtreding van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) en het zichtbaarder maken van de inzet van de EU;

c.

het eerbiedigen van de wereldwijde norm tegen het gebruik van chemische wapens, onder meer door het voorkomen van straffeloosheid bij gebruik;

d.

het bevorderen van de Haagse Gedragscode (HCOC) tegen de verspreiding van ballistische raketten als vertrouwenwekkende en transparantiebevorderende maatregel;

e.

het op gang brengen en gaande houden van non-proliferatiedialogen met belangrijke partners en het integreren van non-proliferatiekwesties in de bilaterale betrekkingen van de EU.

4.

De Groep non-proliferatie van de Raad is in 2019 elf keer bijeengekomen, mede op het niveau van de directeuren, om standpunten en toekomstige activiteiten van de EU te bespreken. De EU-delegaties in Wenen, Genève en New York hebben een aantal EU-verklaringen voor multilaterale fora opgesteld en gecoördineerd, en actief aan de beleidsvorming bijgedragen door middel van regelmatige EU-coördinatievergaderingen.

NUCLEAIRE KWESTIES

5.

De EU blijft volledig gecommitteerd aan het bevorderen van de universalisering en onverkorte, volledige en effectieve uitvoering van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV), aan de inwerkingtreding van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) en aan de opening en spoedige afronding van onderhandelingen in het kader van de Ontwapeningsconferentie over een verdrag over het verbod op de productie van splijtbare materialen voor kernwapens of andere nucleaire explosiemiddelen. Ook de totstandbrenging van een zone in het Midden-Oosten die vrij is van massavernietigingswapens en de overbrengingsmiddelen daarvoor, is en blijft een EU-prioriteit. De Raad heeft in 2019 Besluit (GBVB) 2019/938 (1) vastgesteld waarbij het Unidir 2 856 278 EUR wordt toegekend ter ondersteuning van een proces van vertrouwenwekkende maatregelen dat moet leiden tot de instelling van genoemde zone in het Midden-Oosten, vrij van kernwapens en alle andere massavernietigingswapens.

Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie

6.

De toetsingscyclus van het NPV werd voortgezet in New York, waar van 27 april tot en met 10 mei 2019 de derde zitting van de commissie ter voorbereiding van de in 2020 te houden toetsingsconferentie van de partijen bij het NPV plaatsvond. De EU legde vier verklaringen af: een tijdens de algemene besprekingen en drie tijdens de besprekingen inzake respectievelijk nucleaire ontwapening, niet-verspreiding en vreedzaam gebruik; er werd ook een specifieke verklaring afgelegd ter ondersteuning van de totstandbrenging van een MVW-vrije zone in het Midden-Oosten. De EU organiseerde er ook een nevenevenement en diende een werkdocument in met een beoordeling van het verdrag vijftig jaar na aanneming. Alle EU-lidstaten steunden de verklaring over het Noord-Koreaanse nucleaire probleem. De EU heeft bijgedragen aan alle relevante debatten, onder meer aan het thematische debat over kernwapens tijdens de 74e zitting van de Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de VN over ontwapening en internationale veiligheid.

7.

Daarnaast heeft de Raad op 15 april 2019 het ongeziene Besluit (GBVB) 2019/615 (2) genomen het VN-Bureau voor ontwapeningszaken financiële steun te verlenen voor het organiseren van thematische en regionale raadplegingen ter voorbereiding van de toetsingsconferentie van de partijen bij het NPV van 2020. De Raad beoogde met dit besluit in de allereerste plaats te helpen de toetsingsconferentie tot een succesvol einde te brengen en bij te dragen aan de ontwikkeling van een reeks realistische en haalbare maatregelen en aanbevelingen waarvoor consensus kan worden gewonnen. Het VN-Bureau voor ontwapeningszaken heeft in 2019, voortvloeiend uit het Raadsbesluit, twee regionale seminars gehouden, te weten in Addis Abeba op 29 en 30 augustus en in Bangkok op 3 en 4 december, alsmede een thematisch seminar over het vredelievend gebruik van kernenergie op 20 en 21 november in Wenen. De regionale bijeenkomsten hadden betrekking op alle drie de NPV-pijlers, bezien door de bril van regionale prioriteiten en zorgpunten. Alle activiteiten hebben tot doel de vele voordelen van het NPV en de noodzaak deze voordelen te behouden, voor het voetlicht te brengen.

8.

De EU is de kerntaken van de IAEA inzake non-proliferatie, nucleaire energie, nucleaire veiligheid, nucleaire beveiliging en technische samenwerking blijven ondersteunen.

9.

Via Besluit (GBVB) 2016/2383 van de Raad (3) draagt de EU bij aan de uitvoering van het plan voor nucleaire beveiliging van de IAEA voor de periode 2018-2021. De EU is financiering blijven verstrekken voor IAEA-activiteiten gericht op: de universalisering van internationale instrumenten op het gebied van non-proliferatie en nucleaire beveiliging, het ondersteunen van staten bij de ontwikkeling van eigen technische, wetenschappelijke en personele capaciteit voor nucleaire beveiliging, het tot stand brengen van meer capaciteit tot preventie van, opsporing van en reactie op criminele of opzettelijke ongeoorloofde daden waarbij kernmateriaal of ander radioactief materiaal is betrokken dat aan controle op naleving van de regelgeving ontsnapt, en tot het daartegen beschermen van mensen, eigendommen, het milieu en de samenleving, het verbeteren van de opsporing en bestrijding van illegale handel in kernmateriaal en ander radioactief materiaal, het bevorderen van computerbeveiliging op nucleair gebied, het aanscherpen van de beveiliging van radioactieve bronnen, en deze veilig en beveiligd opslaan in de landen die steun nodig hebben, daaronder begrepen het terugbrengen naar het land van oorsprong of de leverancier, het aanscherpen van de fysieke bescherming van kernmateriaal en ander radioactief materiaal.

10.

De IAEA is met goed gevolg uitvoering blijven geven aan Besluit (GBVB) 2016/2001 van de Raad (4) van 15 november 2016 betreffende een bijdrage van de Unie aan de oprichting en het veilige beheer van een laagverrijkt-uraniumbank (LEU-bank) onder toezicht van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) in het kader van de strategie van de EU tegen de verspreiding van massavernietigingswapens.

11.

In 2019 heeft het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (JRC) van de Europese Commissie zijn bijdrage aan de database van incidenten en mensenhandel van de IAEA (ITDB) afgerond.

12.

In de marge van de vijfde vergadering van hoge ambtenaren van de EU en de IAEA (15 februari 2017) hebben het JRC en de IAEA een “Praktische regeling voor samenwerking op het gebied van toepassingen in de kernwetenschap” ondertekend. Die regeling is gericht op het ontwikkelen van gezamenlijke activiteiten en moet dubbel werk voorkomen. Een van de activiteiten uit die praktische regeling is de monitoring van radioactiviteit in het milieu, die in heel Europa en op een aantal andere locaties in de wereld gemeten wordt in de vorm van gemiddelde en maximale gammadosistempo's voor de laatste 24 uur. Die metingen zijn afkomstig van ongeveer 5 500 meetstations die in 39 landen worden beheerd door de bevoegde nationale autoriteiten, die de recentste radiologische waarden aan het EU-platform voor de uitwisseling van radiologische gegevens (EURDEP) melden. De kennisgeving van een ongeval of noodsituatie met radioactieve stoffen geschiedt, na overleg met de bevoegde nationale autoriteiten, via vroegtijdige-kennisgevingsnetwerken, zoals Ecurie of Emercon, die respectievelijk door de Europese Commissie en de IAEA worden beheerd.

13.

Het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) is een cruciaal onderdeel van de wereldwijde nucleaire non-proliferatiearchitectuur en is tot stand gekomen via multilaterale diplomatie. De onverminderde, volledige en effectieve uitvoering van het actieplan is cruciaal voor de Europese veiligheid. De EU blijft bijdragen aan de uitvoering van het JCPOA via coördinatie van de bij het JCPOA ingestelde gezamenlijke commissie en deskundigenwerkgroepen. Ook gaat de EU verder met de ondersteuning van de langetermijnmissie van de IAEA inzake verificatie en monitoring van de toezeggingen van Iran op nucleair gebied. Sinds 2016 is de EU bezig met de uitvoering van bijlage III bij het JCPOA, met name via projecten ter verbetering van de nucleaire veiligheid. Er werd reeds een bedrag van 15 miljoen EUR uitgetrokken voor civiel-nucleaire samenwerking met Iran en voor drie projecten waarvoor contracten zijn gesloten ter ondersteuning van zowel de Iraanse nucleaire regelgevende autoriteit als de exploitant van de kerncentrale in Bushehr. In 2018 werd een nieuw project goedgekeurd met een budget van 5 miljoen EUR voor de levering van laboratoriumuitrusting aan het nucleair veiligheidscentrum van de regelgevende autoriteit. Het project wordt naar verwachting in 2020 aanbesteed.

14.

Civiel-nucleaire samenwerking met Iran is een belangrijke pijler van het JCPOA en de hoeksteen van de EU-betrekkingen met Iran. Die vorm van samenwerking helpt een beter inzicht te krijgen in de civiel-nucleaire behoeften van Iran en geleidelijk vertrouwen in de vreedzame aard van het Iraanse nucleaire programma op te bouwen. De samenwerking EU-Iran in 2019 omvatte regelmatige besprekingen op hoog niveau over beleidskwesties, met bijzondere nadruk op nucleaire governance, alsmede een gezamenlijke workshop over civiel-nucleaire aansprakelijkheid en verzekering, projecten ter ondersteuning van de inspanningen van de Iraanse nucleaire regelgevende autoriteit om de wet- en regelgeving af te stemmen op internationale normen, alsmede de oprichting van het nucleair veiligheidscentrum dat eerder in het kader van een door de EU gefinancierd project ontworpen was, en voorts deelname van Iraanse studenten aan de zomercursus ontmanteling en aan een workshop over metrologie voor afvalkarakterisering en -klaring in het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de EU, een gezamenlijke workshop EU-Iran over verslaglegging aan het Gezamenlijk Verdrag inzake bestraalde splijtstof en radioactief afval, een gezamenlijke workshop EU-Iran over paraatheid voor en respons op radiologische en nucleaire noodsituaties, en tot slot projecten ter ondersteuning van de modernisering van de onderzoeksreactor van Arak (Khondab) en de omvorming van de Fordow-installatie in een centrum voor kernenergie, fysica en technologie. Iran bleef de grootste begunstigde van EU-steun op het gebied van nucleaire veiligheid.

15.

De integralewaarborgovereenkomsten en de aanvullende protocollen vormen samen de huidige verificatienorm en de EU blijft pleiten voor universele toetreding ertoe. De nauwe samenwerking tussen Euratom en de IAEA maakt effectieve en efficiënte waarborgen mogelijk. De EU verleent actief steun aan het IAEA-waarborgensysteem via het veiligheidscontrolesteunprogramma van de Europese Commissie, het instrument voor samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid en steunprogramma's van lidstaten. Het veiligheidscontrolesteunprogramma versterkt de nucleaireveiligheidscontrolecapaciteit van de IAEA voor het toezicht op de uitvoering van het JCPOA, onder meer via opleidingen aan veiligheidsinspecteurs van de IAEA over aanvullende toegang en over de werking van de Compucea (gecombineerde procedure voor de analyse van uraniumconcentratie en -verrijking) ter verificatie van de verrijkingsgraad van UF6.

16.

De Europese Commissie blijft het Europees verbond voor veiligheidscontrole-onderzoek en ontwikkeling (ESARDA) besturen en actief ondersteunen. Het verbond heeft in 2019 zijn 50-jarig bestaan gevierd met een open symposium van 250 deelnemers uit de hele wereld die er spraken over vraagstukken in verband met nucleaire veiligheidscontroles en non-proliferatie, met een voornamelijk wetenschappelijke en technische invalshoek. Esarda blijft ook internationaal actief via memoranda van overeenstemming met de Afrikaanse Commissie voor Kernenergie en het Aziatisch-Pacifisch Veiligheidscontrolenetwerk, in nauwe samenwerking met het Institute for Nuclear Materials Management. De werkgroepen van het Esarda ontwikkelen, testen en valideren innovatieve veiligheidscontroles en non-proliferatie-aanpakken, hetgeen rechtstreeks ten goede komt aan het directoraat Veiligheidscontrole van DG ENER en het departement Veiligheidscontrole van de IAEA. De resultaten van onderzoek en ontwikkeling, en de initiatieven op het gebied van onderwijs en opleiding, versterken de Europese en internationale capaciteit op het gebied van nucleaire veiligheidscontroles en strategisch handelstoezicht, en hebben ook spin-offeffecten naar initiatieven op het gebied van nucleaire beveiliging en nucleaire ontwapening.

17.

De EU en haar lidstaten hechten het grootste belang aan de wereldwijde implementatie en voortdurende verbetering van de nucleaire veiligheid. De EU heeft de doelstellingen van de Verklaring van Wenen inzake nucleaire veiligheid rechtskracht verleend door middel van de gewijzigde richtlijn inzake nucleaire veiligheid, die in 2017 in werking is getreden. Een belangrijk element van de gewijzigde richtlijn is de invoering van een veiligheidsdoelstelling ter voorkoming van ongevallen en grote radioactieve lozingen voor alle exploitanten. De gewijzigde richtlijn zorgde ook voor de opneming van thematische collegiale toetsingen in de Euratom-wetgeving. Een eerste Europese thematische collegiale toetsing werd reeds met succes uitgevoerd. Alle EU-lidstaten hebben de nieuwe voorschriften in nationaal recht omgezet.

18.

Ter stimulering van het vreedzaam gebruik van kernenergie heeft de EU voor de periode 2014-2020 een bedrag van 325 miljoen EUR toegewezen om nucleaire veiligheid, stralingsbescherming en de toepassing van efficiënte en effectieve waarborgen in derde landen te bevorderen. De Europese Commissie ondersteunt tezamen met de IAEA en andere partners de uitvoering van het strategisch masterplan voor milieusanering in Centraal-Azië, dat gefinancierd zal worden uit de door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) beheerde specifieke milieusaneringsrekening (ERA — Environmental Remediation Account). Als belangrijkste donor blijft de EU in gesprek met de begunstigde landen (Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan) ter bevordering van de betrokkenheid en voor het opstarten van concrete herstel- en saneringsprojecten.

19.

In juli 2019 is de nieuwe veilige insluiting voor de vernietigde reactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl tijdens een ceremonie met president Volodymyr Zelensky officieel overgedragen aan Oekraïne, waarmee de langdurige door de G7 geïnitieerde internationale inspanningen om de locatie weer ecologisch veilig te maken, zijn voltooid. De EU is na de EBWO de grootste donor van het Fonds inkapseling Tsjernobyl.

20.

De EU en haar lidstaten blijven het IAEA-programma voor technische samenwerking ferm ondersteunen, onder meer via aanzienlijke bijdragen aan het fonds voor technische samenwerking (Technical Cooperation Fund) en het initiatief inzake vreedzaam gebruik (Peaceful Uses Initiative). De EU en haar lidstaten zijn een van de grootste contribuanten aan het Programma voor technische samenwerking, een belangrijk instrument voor de verwezenlijking van een veilig, beveiligd en vreedzaam gebruik van kerntechnologie en de doelstellingen van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

21.

De EU en de IAEA houden een jaarlijkse vergadering van hoge ambtenaren om hun verstrekkende samenwerking te evalueren en te plannen. De meest recente vergadering, op 12 februari 2019 in Luxemburg, werd de Europese Commissie georganiseerd. De besprekingen gingen voornamelijk over versterking van de samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid, beveiliging, veiligheidscontroles, nucleair onderzoek, innovatie en opleiding.

Alomvattend Kernstopverdrag

22.

De inwerkingtreding en universalisering van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) zijn belangrijke doelstellingen van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens. Alle EU-lidstaten hebben blijk gegeven van hun gehechtheid aan het CTBT door het te ratificeren en de basisverplichtingen ervan toe te passen. Het CTBT is een belangrijke vertrouwens- en veiligheidsbevorderende maatregel. In 2019 heeft de EU diplomatieke initiatieven ontplooid richting alle resterende bijlage II- en niet-bijlage II-landen. Doel daarvan was toezeggingen te verkrijgen voor ratificatie van het CTBT. Bevordering van de inwerkingtreding van het CTBT was een van de acties van het initiatief van de secretaris-generaal van de VN “Securing our Common Future: an Agenda for Disarmament” (Onze gemeenschappelijke toekomst veiligstellen: een agenda voor ontwapening) waar de EU zich achter heeft geschaard.

23.

De EU zet zich consistent in voor de voordelen van het Verdrag en de bijdrage ervan aan vrede, veiligheid, ontwapening en non-proliferatie, ook wat civiele toepassingen betreft. De EU is financiële steun blijven verlenen aan de Voorbereidende Commissie van de Organisatie van het CTBT (CTBTO) overeenkomstig Besluit (GBVB) 2018/298 van de Raad (5) betreffende de ondersteuning door de Unie van de activiteiten van de Voorbereidende Commissie van de CTBTO ter versterking van haar toezichts- en verificatiecapaciteit. De EU en haar lidstaten hebben daarnaast bijgedragen aan het handhaven en versterken van het verificatiestelsel van het CTBT door middel van technische ondersteuning en advies in CTBTO-werkgroep B en andere workshops en seminars. De EU heeft actief deelgenomen aan de vergaderingen van de werkgroepen A en B van de Voorbereidende Commissie van de CTBTO.

24.

Op uitnodiging van de uitvoerend secretaris van de CTBTO heeft de HV/VV van de EU deelgenomen aan de elfde conferentie over het faciliteren van de inwerkingtreding van het CTBT, die op 25 september 2019 plaatsvond in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York en heeft zij daar een overeengekomen EU-verklaring afgelegd. Tijdens de conferentie over wetenschap en technologie van het CTBT van 25 juni dat jaar organiseerde de EU-delegatie in Wenen een evenement over samenwerking tussen de EU en de CTBTO.

Initiatieven op het gebied van nucleaire beveiliging

25.

De EU bleef het Internationaal Verdrag ter bestrijding van daden van nucleair terrorisme (Icsant) en de Wijziging van het Verdrag inzake de fysieke beveiliging van kernmateriaal (ACPPNM) bevorderen als essentiële elementen van de mondiale architectuur voor nucleaire beveiliging en terrorismebestrijding. Het VN-Bureau voor drugs- en misdaadbestrijding en het VN-Bureau voor terrorismebestrijding begonnen met de tenuitvoerlegging van Besluit (GBVB) 2018/1939 van de Raad (6) betreffende de ondersteuning door de Unie van de universalisering en doeltreffende uitvoering van het Icsant. De doelstellingen van het besluit van de Raad zijn vergroting van het aantal partijen bij het Icsant, bewustmaking onder nationale beleidsmakers en besluitvormers, en capaciteitsopbouw ter verbetering van de nationale wetgeving en versterking van de capaciteit van nationale belanghebbenden, ook strafrechtelijk personeel, voor het onderzoeken, vervolgen en berechten van zaken van nucleair terrorisme. De uitvoering van het besluit van de Raad begon met een openingsevenement in april 2019 in New York en in mei 2019 in Wenen.

26.

De EU bleef steun verlenen aan het wereldwijde initiatief ter bestrijding van nucleair terrorisme (GICNT) en aan zijn missie om de mondiale capaciteit voor het voorkomen, opsporen en bestrijden van nucleair terrorisme te vergroten. De EU en haar lidstaten namen deel aan de elfde plenaire vergadering van het GICNT, die op 6 en 7 juni 2019 in Buenos Aires plaatsvond. De volgende landen sloten zich aan bij de overeengekomen EU-verklaring: Turkije, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Albanië, het land van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaat Bosnië en Herzegovina, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië.

27.

De EU en haar lidstaten zijn actief betrokken bij de werkzaamheden van het GICNT, en wel op alle gebieden, te weten: nucleaire detectie, nucleair forensisch onderzoek en nucleaire respons en mitigatie. Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie (JRC) organiseerde van 12 tot en met 14 februari 2019 de “Cunning Karl: Nuclear Detection Reachback Support Workshop” in de Duitse stad Karlsruhe, onder toezicht van de werkgroep nucleaire detectie van het GICNT. Deze workshop, die voortbouwde op de resultaten van de “Magic Maggiore Technical Reachback Workshop” van 2017, was gericht op het in kaart brengen van de kerncapaciteiten die te pas komen aan technische reachback ter ondersteuning van detectieoperaties, en ging na wat de uitdagingen en beste praktijken zijn om reachbackondersteuning in afgelegen gebieden te verlenen. Op 24 en 25 februari 2019 was Finland gastland van de Nuclear Forensics Working Group (NFWG) Experts Meeting, waar het werkplan van de NFWG voor 2019-2021 werd besproken. De EU droeg ook bij aan de workshop Nuclear Detection at Blue and Green Borders en de simulatie-oefening, die in december 2019 werd georganiseerd door het Koninkrijk Marokko.

28.

Het opleidingscentrum voor nucleaire beveiliging van de EU, bedoeld voor opsporing en bestrijding van illegale handelingen met nucleair en ander radioactief materiaal (Eusectra), is sinds 2013 volledig operationeel en staat ten dienste van de lidstaten van de Europese Unie en partnerlanden, waaronder verscheidene GICNT-leden. Het centrum wordt gerund door het JRC in de vestigingen in Karlsruhe (Duitsland) en Ispra (Italië), in nauwe samenwerking met andere internationale initiatieven van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie en verscheidene GICNT-partnerlanden. Het opleidingscentrum voor nucleaire beveiliging van de EU wordt ook gebruikt voor praktische oefeningen, voornamelijk met betrekking tot de bestrijding van nucleaire smokkel. Eusectra pakt opleidingsbehoeften van EU-lidstaten en -partners actief aan. Zo werden op het gebied van douane en rechtshandhaving reeds zeer gewaardeerde gecoördineerde opleidingen verstrekt aan afgevaardigden van de lidstaten, of staan ze gepland voor 2019-2021 (in rechtstreekse samenwerking met DG HOME en DG TAXUD van de Europese Commissie). Daarnaast geeft Eusectra op verzoek van de lidstaten een beoordeling van de prestaties van apparatuur. In 2019 werden 14 opleidingen van één week georganiseerd en twee extra workshops met deskundigen uit de EU-lidstaten.

29.

De Europese Commissie en de lidstaten van de EU zetten hun nucleaire forensische activiteiten inzake de basiskarakterisering van onderschept nucleair materiaal voort, met behulp van geavanceerd nucleair forensisch onderzoek van de JRC-vestiging in Karlsruhe. In 2019 werden stalen van drie incidenten in twee EU-lidstaten geanalyseerd. In totaal is nucleair materiaal dat werd ontdekt en in beslag genomen bij meer dan vijftig incidenten, onderzocht. Dit heeft de bevoegde autoriteiten in de EU-lidstaten en daarbuiten geholpen in hun activiteiten.

Initiatieven in verband met nucleaire verificatie

30.

De EU en haar lidstaten steunden de in 2019 aangenomen AVVN-resolutie inzake de verificatie van nucleaire ontwapening, waarin werd opgeroepen tot de oprichting van een tweede groep van regeringsdeskundigen die zich zouden moeten blijven beraden op de rol van verificatie bij de bevordering van nucleaire ontwapening. De EU steunt het werk van bredere partnerschappen en op samenwerking gebaseerde verificatieregelingen, en heeft deelgenomen aan de werkzaamheden van het internationaal partnerschap voor de verificatie van nucleaire ontwapening (IPNDV) sinds de oprichting hiervan in 2015. De actieve betrokkenheid van de EU werd voortgezet tijdens fase II van het IPNDV met de EU (de EDEO en het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie), en de EU nam deel aan de vergaderingen van de werkgroepen in Helsinki van 4 tot en met 6 maart 2019 en in Den Haag van 19 tot en met 21 juni, alsook aan de plenaire vergadering in Ottawa van 2 tot en met 6 december. De inhoudelijke ondersteuning van de VN-groep van regeringsdeskundigen inzake de verificatie van nucleaire ontwapening en de in 2020 te houden NPV-toetsingsconferentie worden gedefinieerd als voornaamste doelstellingen. De EU schaarde zich ook achter het actiepunt over de verificatie van nucleaire ontwapening in het non-paper van de secretaris-generaal van de VN getiteld “Securing Our Common Future: An Agenda for Disarmament”.

Regionale kwesties

31.

De EU en haar lidstaten bleven er bij de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) op aandringen om op volledige, verifieerbare en onomkeerbare wijze afstand te doen van haar programma's voor massavernietigingswapens en ballistische raketten. Dit kwam tot uiting in alle verklaringen die de EU daarover heeft afgelegd. De EU bleef bij het standpunt dat de herhaalde lanceringen van ballistische raketten door de DVK, die in strijd zijn met meerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad, een ernstige bedreiging vormen voor de regionale en internationale vrede en veiligheid, en dat ze de internationale inspanningen voor duurzame vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland ondermijnen. De EU riep de DVK op onmiddellijk een einde te maken aan alle lanceringen, zinvolle onderhandelingen aan te knopen en concrete en geloofwaardige stappen te zetten om vertrouwen op te bouwen, en op volledige, verifieerbare en onomkeerbare wijze afstand te doen van al haar programma's voor kernwapens en ballistische raketten. De EU bleef er bij de DVK op aandringen alle relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad en haar andere internationale verplichtingen en beloftes onverkort na te leven, het CTBT onverwijld te ondertekenen en te ratificeren, en de controleverplichtingen in het kader van het NPV weer te gaan naleven. De EU zette alle resoluties van de Veiligheidsraad snel om in EU-wetgeving, en stelde strenge autonome sancties vast die de VN-sancties aanvullen en versterken. De woordvoerder van de EDEO legde op 10 augustus verklaringen af nadat twee ballistische korteafstandsraketten waren afgevuurd, en op 2 oktober nadat een naar verluidt ballistische raket op zee was gelanceerd.

De Ontwapeningsconferentie (OC)/het Verdrag over het verbod op de vervaardiging van splijtbare materialen voor kernwapens of andere nucleaire explosiemiddelen

32.

De EU blijft verenigd streven naar verifieerbare verdragsmatige nucleaire ontwapening en wapenbeheersing, en benadrukt dat er hernieuwde multilaterale inspanningen nodig zijn en dat er een nieuw elan moet worden gegeven aan multilaterale onderhandelingsorganen, met name de Ontwapeningsconferentie (OC). De EU geeft al lang voorrang aan de onmiddellijke start van de onderhandelingen, in het kader van de ontwapeningsconferentie, over een verdrag over het verbod op de vervaardiging van splijtbare materialen voor kernwapens of andere nucleaire explosiemiddelen (FMCT). De EU steunt het starten van dergelijke onderhandelingen op basis van document CD/1299 en het daarin vervatte mandaat. De EU roept alle OC-lidstaten op onverwijld onderhandelingen over het FMCT te beginnen en een begin te maken met de bespreking van de andere agendapunten. Met Besluit (EU) 2017/2284 van de Raad (7) van 11 december 2017 verleent de EU het VN-Bureau voor ontwapeningszaken (Unoda) aanzienlijke financiële steun ter facilitering van de deelname van Afrikaanse, Aziatische, Latijns-Amerikaanse en Caribische landen aan FMCT-gerelateerde raadplegingen en andere activiteiten. De EU moedigt alle landen die over kernwapens beschikken ook aan om een onmiddellijk moratorium op de vervaardiging van splijtstoffen voor kernwapens en andere nucleaire explosiemiddelen af te kondigen en te handhaven, voor zover zij dat nog niet hebben gedaan. De EU-lidstaat die een kernwapenstaat is, heeft moratoria afgekondigd en desbetreffende installaties ontmanteld.

CHEMISCHE WAPENS

33.

De EU zette haar politieke, diplomatieke en financiële steun aan de Organisatie voor het verbod van chemische wapens (OPCW) voort om te zorgen voor de volledige en doeltreffende uitvoering van en universele toetreding tot het Verdrag inzake chemische wapens (CWC).

34.

Op 1 april 2019 stelde de Raad Besluit (GBVB) 2019/538 (8) vast, waarmee EU-steun wordt verleend voor OPCW-kernactiviteiten (zoals nationale uitvoering, internationale samenwerking, universalisering, het Afrika-programma) voor de periode 2019-2022. Het levert ook een aanzienlijke bijdrage aan de ombouw van het laboratorium van de OPCW tot een Centrum voor chemie en technologie, en aan de uitvoering van Besluit C-SS-4/DEC.3 “Addressing the Threat from Chemical Weapons”, dat op 27 juni 2018 is vastgesteld door de buitengewone bijeenkomst van de Conferentie van de staten die partij zijn bij het CWC.

35.

De Raad stelde op 26 juni 2019 Besluit (GBVB) 2019/1092 (9) vast, waarbij de uitvoeringstermijn van Besluit (GBVB) 2017/2302 (10) van 12 december 2017 ter ondersteuning van de OPCW-activiteiten die bijdragen tot de sanering van de voormalige opslagplaats voor chemische wapens in Libië in het kader van de uitvoering van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens wordt verlengd.

36.

De EU bleef krachtig steun verlenen voor het werk van de onderzoeksmissie van de OPCW en het Declaration Assessment Team wat betreft het onderzoeken van berichten over het gebruik van chemische wapens in Syrië en het vinden van een oplossing voor de geconstateerde leemten en tegenstrijdigheden in de initiële verklaringen van Syrië. In dat verband stelde de Raad op 9 december 2019 Besluit (GBVB) 2019/2112 (11) vast, waarbij de uitvoeringstermijn van Besluit (GBVB) 2017/2303 van de Raad (12) ter ondersteuning van de verdere uitvoering van Resolutie 2118 (2013) van de VN-Veiligheidsraad en Besluit EC-M-33/DEC.1 van de uitvoerende raad van de OPCW inzake de vernietiging van de Syrische chemische wapens, in het kader van de tenuitvoerlegging van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens wordt verlengd.

37.

De EU ondernam bij een groot aantal CWC-staten een demarche om te ijveren voor een constructieve aanpak bij de uitvoering van OPCW-besluit C-SS-4/DEC.3 en om steun te verlenen voor het welslagen van de 24e Conferentie van Verdragspartijen bij het CWC (CSP-24) van 25 tot en met 29 november 2019. Dit lag in het verlengde van de conclusies van de Europese Raad van 28 juni 2018, waarin de EU haar steun toezegde voor de uitvoering van Besluit C-SS-4/DEC.3 van de buitengewone bijeenkomst van de CWC van 27 juni 2018 om een toerekeningsmechanisme in te stellen als reactie op het herhaalde gebruik van deze wapens sinds 2012 en om te zorgen voor de aanneming van het ontwerp van OPCW-programma en OPCW-begroting voor 2020, die het technisch secretariaat van de OPCW een stevige en solide basis geven om de vele in het verschiet liggende opdrachten en uitdagingen aan te pakken.

38.

Met Besluit (GBVB) 2017/1252 van de Raad (13) van 11 juli 2017 ter ondersteuning van de aanscherping van de chemische veiligheid en beveiliging in Oekraïne in overeenstemming met de uitvoering van Resolutie 1540 (2004) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake de non-proliferatie van massavernietigingswapens en de overbrengingsmiddelen daarvoor, steunde de EU de nationale capaciteitsopbouw in Oekraïne en meer bepaald de oprichting van een Oekraïens nationaal referentiecentrum om gecontroleerde en toxische chemische stoffen te identificeren.

39.

Op 14 oktober verlengde de EU bij Besluit (GBVB) 2019/1722 van de Raad (14) haar stelsel van beperkende maatregelen tegen de proliferatie en het gebruik van chemische wapens met twaalf maanden.

BIOLOGISCHE WAPENS

40.

Op 21 januari 2019 stelde de Raad van de Europese Unie het vijfde opeenvolgende besluit ter ondersteuning van het Verdrag inzake biologische en toxinewapens (BTWC) vast. Met Besluit (GBVB) 2019/97 van de Raad (15) wordt het VN-Bureau voor ontwapeningszaken (Unoda) voorzien van een begroting van 3 miljoen EUR voor de periode 2019-2022. Hierdoor kan de ondersteunende eenheid voor de uitvoering van het BTWC (ISU — Implementation Support Unit) zes nieuwe projecten ter ondersteuning van de universele toepassing ervan mogelijk maken, waaronder het opbouwen van de capaciteit voor nationale uitvoering, daaronder begrepen drie collegiale toetsingen; het bevorderen van biobeveiliging in het zuidelijk halfrond; het ontwikkelen van instrumenten voor outreach, educatie en betrokkenheid; en het vergroten van de paraatheid om te reageren op biologische aanvallen. In 2019 werden met dit besluit drie workshops en twee andere evenementen gefinancierd. Een van deze workshops was er een over biobeveiliging — de eerste in zijn soort — getiteld “Engaging Young Scientists from the Global South in Biosecurity Diplomacy”, die op 3-5 augustus 2019 bij Genève werd gehouden. Hij werd bijgewoond door een twintigtal jonge wetenschappers uit ontwikkelingslanden die rond BTWC-gerelateerde onderwerpen werkten. Besluit (GBVB) 2019/97 zal ook het intersessionele programma van het BTWC en de voorbereiding van de negende toetsingsconferentie in 2021 steunen.

41.

Op 31 juli 2019 stelde de Raad Besluit (GBVB) 2019/1296 (16) ter ondersteuning van de aanscherping van de biologische veiligheid en beveiliging in Oekraïne in overeenstemming met de uitvoering van Resolutie 1540 (2004) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake de non-proliferatie van massavernietigingswapens en de overbrengingsmiddelen daarvoor vast. Dit besluit voorziet in steun ten bedrage van 1,9 miljoen EUR over een periode van drie jaar. Met deze wetgeving steunt de EU de versterking van de biologische veiligheid en beveiliging in Oekraïne door de wet- en regelgeving van Oekraïne en van zijn volks- en diergezondheidsstelsels te verbeteren, en door het bewustzijn onder levenswetenschappers te verhogen.

42.

Op 9 december 2019 stelde de Raad Besluit (GBVB) 2019/2108 (17) ter ondersteuning van de aanscherping van de biologische veiligheid en beveiliging in Latijns-Amerika in overeenstemming met de uitvoering van Resolutie 1540 (2004) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake de non-proliferatie van massavernietigingswapens en de overbrengingsmiddelen daarvoor vast, dat in 2,7 miljoen EUR over een periode van drie jaar voorziet.

43.

Met de genoemde besluiten van de Raad is het totale bedrag van de EU-steun voor het BTWC sinds 2006 opgelopen tot bijna 15 miljoen EUR.

44.

Tijdens de bijeenkomst van staten die partij zijn bij het Verdrag, die van 3 tot en met 6 december 2019 plaatsvond in Genève, legde de EU een algemene verklaring af. De EU sprak nogmaals haar krachtige steun uit aan het BTWC als belangrijke pijler van het op regels gebaseerde internationale bestel, maar wees er ook op dat zij zich al lang inzet voor de versterking van het Verdrag, de bevordering van de universalisering en de verbetering van de uitvoering ervan. De prioriteiten van de EU in het kader van het BTWC zijn onder meer het verbeteren van de nationale uitvoering en naleving, het bevorderen van vertrouwenwekkende en transparante maatregelen zoals collegiale toetsingen, vrijwillige bezoeken en andere initiatieven, het vergemakkelijken van de samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie, het operationaliseren van de bepalingen van artikel V inzake raadpleging en de bepalingen van artikel VII inzake bijstand, respons en paraatheid, het bevorderen van de universele toetreding tot het Verdrag, alsmede gendergelijkheid en de versterking van de positie van vrouwen als belangrijke transversale prioriteit. Voorts uitte de EU haar aanhoudende bezorgdheid over de kritieke financiële situatie van het Verdrag en drong zij er bij alle landen op aan hun financiële verplichtingen onverwijld na te komen indien zij dit nog niet hadden gedaan. In dat verband herinnerde de EU eraan dat het in 2018 opgerichte operationeel fonds bedoeld is om aan het begin van het kalenderjaar financiële kortetermijnliquiditeit te verschaffen en in geen geval om niet-betalingen of achterstallige betalingen te subsidiëren. Wat de activiteiten betreft, vestigde de EU de aandacht op de resultaten van de samenwerking die is ontwikkeld in het kader van het besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende de ondersteuning van het BTWC en het EU-initiatief voor kenniscentra op het gebied van CBRN-risicolimitering. Tijdens een door de EU gefinancierd nevenevenement op 4 december 2019 werden in het kader van het initiatief betreffende de CBRN-kenniscentra activiteiten op het gebied van bioveiligheid in de Kaukasus gepresenteerd.

45.

De EU nam ook actief deel aan de vijf vergaderingen van deskundigen die van 29 juli tot en met 8 augustus 2019 in Genève werden gehouden: de vergadering van deskundigen (MX1) over samenwerking en bijstand, met bijzondere aandacht voor het versterken van de samenwerking en bijstand in het kader van artikel X (29 en 30 juli), de vergadering van deskundigen (MX2) over de evaluatie van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen in verband met het Verdrag (31 juli en 2 augustus), de vergadering van deskundigen (MX3) over het versterken van de nationale uitvoering (5 augustus 2019), de vergadering van deskundigen (MX4) over bijstand, respons en paraatheid (6 en 7 augustus 2019) en de vergadering van deskundigen (MX5) over de institutionele versterking van het Verdrag (8 augustus 2019). De EU formuleerde op elk van deze vergaderingen gerichte en actuele kernboodschappen en sprak tijdens het door Frankrijk georganiseerde nevenevenement over vrijwillige transparantiemaatregelen, waarbij zij pleitte voor een meer gestructureerde uitwisseling van informatie over intercollegiale toetsingen. De EU richtte zich op de bewustmaking van beroepsbeoefenaren in de sector wetenschap en technologie door middel van e-learningmodules en de financiering van seminars voor belanghebbenden. In dezelfde context bepleitte de EU het besluit van de Raad ter ondersteuning van de universalisering en uitvoering van het Verdrag.

BALLISTISCHE RAKETTEN

Haagse Gedragscode

46.

De Haagse Gedragscode tegen de verspreiding van ballistische raketten (HCOC) is het resultaat van de inspanningen van de internationale gemeenschap ter regulering van het domein van ballistische raketten die massavernietigingswapens kunnen overbrengen. De Haagse Gedragscode is het enige multilaterale instrument voor transparantie en vertrouwenwekkende maatregelen in verband met de verspreiding van ballistische raketten. Door de Haagse Gedragscode te onderschrijven, gaan de leden vrijwillig de politieke verplichting aan om lanceringen van ballistische raketten en ruimteraketten, en testvluchten, vooraf aan te kondigen. De ondertekenende landen zeggen tevens toe jaarlijks een verklaring over het nationale beleid inzake ballistische raketten en ruimteraketten af te leggen.

47.

De EU is sterk voorstander van de Code sinds de instelling ervan. Alle EU-lidstaten hebben de Code onderschreven. Sinds de ondertekening en inwerkingtreding van de politiek bindende Haagse Gedragscode in november 2002 in Den Haag (Nederland) is het aantal ondertekenaars toegenomen van 93 tot 143. Dit is ook te danken aan de diplomatieke contacten die de EU met een aantal niet-ondertekenende landen heeft gehad om bij te dragen aan de universalisering van de Code.

48.

De EU maakt zich onophoudelijk sterk voor de universaliteit, volledige uitvoering en verbeterde werking van de Code. Het voorbije decennium stelt de Raad van de EU in het kader van het GBVB een reeks besluiten/gemeenschappelijke optredens vast ter ondersteuning van de Haagse Gedragscode en de niet-verspreiding van raketten in het algemeen. Via deze Raadsbesluiten financiert de EU stimuleringsactiviteiten in verband met de Haagse Gedragscode, waaronder nevenevenementen, onderzoekspapers, deskundigenvergaderingen en regionale bewustmakingsseminars. Deze activiteiten worden uitgevoerd door de in Parijs gevestigde Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), met gewoonlijk ook een inbreng van het roulerend voorzitterschap van de Haagse Gedragscode.

49.

Met Besluit (GBVB) 2017/2370 van de Raad (18) van 18 december 2017 blijft de EU zich verder inzetten voor: het onderschrijven van de Code en de uiteindelijke universaliteit ervan; het ondersteunen van de volledige uitvoering van de Code; het bevorderen van de dialoog tussen ondertekenende en niet-ondertekenende staten, teneinde vertrouwen en transparantie op te bouwen; het aanmoedigen van terughoudendheid en meer stabiliteit en veiligheid voor iedereen te creëren; het vergroten van de zichtbaarheid van de Code en van het publieke bewustzijn over de risico's en dreigingen die uitgaan van de verspreiding van ballistische raketten, en het onderzoeken, met name via academische studies, van mogelijkheden om de Code te versterken en de samenwerking tussen de Code en andere multilaterale instrumenten op dit gebied te bevorderen.

RESOLUTIE 1540 VAN DE VEILIGHEIDSRAAD VAN DE VERENIGDE NATIES EN BEPERKING VAN CBRN-RISICO'S

50.

Resolutie 1540 (2004) van de VN-Veiligheidsraad blijft een centrale pijler van de internationale non-proliferatieregeling. Ze is het eerste internationale instrument dat op geïntegreerde en alomvattende wijze massavernietigingswapens, de overbrengingsmiddelen ervoor en de daarvoor bestemde materialen bestrijkt. UNSCR 1540 (2004) bevat bindende verplichtingen voor alle landen. Die moeten voorkomen dat niet-statelijke actoren toegang krijgen tot dergelijke wapens, overbrengingsmiddelen daarvoor en daarvoor bestemde materialen, en moeten een afschrikkende werking hebben. De resolutie, die is aangenomen op grond van hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties, vereist dat alle landen de nodige wetgeving aannemen die voorkomt dat niet-statelijke actoren nucleaire, chemische of biologische wapens in handen krijgen, en dat zij passende nationale controles instellen op gerelateerde materialen om illegale handel te voorkomen. Tijdens de alomvattende evaluatie in 2016 van Resolutie 1540 (2004) van de VN-Veiligheidsraad werden de spilfunctie, het belang en het gezag ervan, die in Resolutie 2325 (2016) van de VN-Veiligheidsraad zijn weergegeven, bevestigd.

51.

Op 11 mei 2017 heeft de Europese Raad Besluit (GBVB) 2017/809 van de Raad (19) ter ondersteuning van de uitvoering van Resolutie 1540 (2004) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake de non-proliferatie van massavernietigingswapens en de overbrengingsmiddelen daarvoor vastgesteld, als hulpmiddel voor de uitvoering van het resultaat van de alomvattende evaluatie in 2016 en ook als ondersteuning voor de uitvoering van Resolutie 1540 van de VN-veiligheidsraad. Het Raadsbesluit bestrijkt een periode van 36 maanden en wordt uitgevoerd door Unoda in New York, dat een deel van de uitvoering heeft uitbesteed aan de OVSE in Wenen. De EU-financiering steunt landen bij de inventarisering van specifieke technische bijstand, de bewustmaking rond programma's voor technische bijstand, en de intensivering van de samenwerking met internationale en regionale organisaties, teneinde inspanningen voor nationale capaciteitsopbouw te steunen.

52.

Het EU-initiatief kenniscentra op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire risicobestrijding (CBRN) (“het initiatief”) is een wereldwijd programma voor capaciteitsopbouw dat momenteel 61 partnerlanden samenbrengt die in groepen zijn ingedeeld rond acht regionale secretariaten in de onderstaande regio's: Atlantische zijde van Afrika, Centraal-Azië, Oost- en Centraal-Afrika, landen van de Raad voor samenwerking van de Golfstaten, Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Sahel, Zuidoost-Azië, Zuidoost- en Oost-Europa.

53.

Het initiatief CBRN-kenniscentra wordt gefinancierd uit het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (IcSP) en de doelstelling ervan is risico's in verband met CBRN-materialen te bestrijden, de paraatheid van partnerlanden te verhogen en een veiligheidscultuur en -bestuur te bevorderen. Deelnemende landen worden gesteund in hun inspanningen om op vrijwillige basis en vanuit een vraaggestuurde, regionale benadering nationale en regionale coördinatie- en beheersstructuren op te zetten. Deze platforms ontwikkelen en versterken CBRN-voorstellen en doen aan capaciteitsopbouw op basis van specifieke behoeftenevaluaties en nationale actieplannen. Ze worden gesteund via verscheidene regionale samenwerkingsprojecten die in het kader van het initiatief worden gefinancierd, en staan open voor andere financieringsinstrumenten. Sedert 2010 zijn er 82 regionale projecten gefinancierd. De begroting voor het initiatief voor de 10-jarige periode vanaf 2010 bedraagt ongeveer 250 miljoen EUR.

54.

Het netwerk van kenniscentra is nu goed ontwikkeld en heeft de EU in staat gesteld grensoverschrijdende simulatie- en echte oefeningen te houden op het gebied van civiele bescherming, reactie op incidenten, bioveiligheid en afvalbeheer in het kader van kenniscentraprojecten, teneinde de zichtbaarheid van de centra te vergroten en hun effect concreet te beoordelen. Er is een begin gemaakt met de ontwikkeling van regionale CBRN-actieplannen, alsook interregionale samenwerking. Bovendien is het initiatief rijp genoeg om verdere acties die gericht zijn op het aanpakken van veiligheidsbestuurskwesties op het gebied van cybercriminaliteit, terrorisme, kritieke infrastructuur, vervalste geneesmiddelen, hybride dreigingen en explosieven, te ondersteunen, en om de samenwerking inzake nucleair forensisch onderzoek, grenscontrole en controle op de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik te bevorderen. In het kader van het EU-netwerk van kenniscentra op het gebied van CBRN, ontwikkelde het JRC van de EU in 2019 in samenwerking met het Amerikaanse Ministerie van Energie en het Kiev Institute for Nuclear Research onderwijs- en opleidingsactiviteiten op het gebied van nucleaire beveiliging voor deelnemers uit Georgië, Oekraïne, Azerbeidzjan en Moldavië, om de nucleaire beveiliging in het Zwarte Zeegebied te verbeteren.

55.

De uitvoering van het actieplan ter verbetering van de paraatheid bij veiligheidsrisico's op chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair gebied, dat in oktober 2017 door de Commissie werd gepresenteerd als onderdeel van een breder pakket terrorismebestrijding, werd voortgezet. Met huidige actieplan, waarmee wordt voortgebouwd op de resultaten van het CBRN-actieplan van de EU 2010-2015, wordt een breed scala aan maatregelen ter verbetering van de paraatheid, veerkracht en coördinatie op EU-niveau ingevoerd. In het plan wordt een meer op veiligheid gerichte CBRN-architectuur op EU-niveau voorgesteld, waarbij de nadruk ligt op de noodzaak om beter gebruik te maken van de bestaande middelen en beschikbare deskundigheid te bundelen. In het actieplan wordt ook opgeroepen de CBRN-paraatheid en -respons van de EU te verhogen met grensoverschrijdende en sectoroverschrijdende opleidingen en oefeningen. Het plan benadrukt dat, telkens als dat nodig is, grens- en douaneautoriteiten en militaire partners hierbij moeten worden betrokken. Ook wordt in het actieplan nadrukkelijk gewezen op het belang van nauwe banden tussen interne en externe aan CBRN-veiligheid gerelateerde activiteiten en van samenwerking met gespecialiseerde multilaterale organisaties zoals de IAEA, de OPCW of Interpol. De uitvoering van het actieplan wordt financieel ondersteund via het Fonds voor interne veiligheid — Politie.

56.

Het CBRN-actieplan kreeg wetenschappelijke en technische ondersteuning vanuit een reeks onderzoeksprojecten die worden gefinancierd in het kader van de doelstelling “Een veilige samenleving” binnen het zevende kaderprogramma. Het onderzoek heeft betrekking op de volledige crisisbeheersingscyclus, van preventie tot herstel. Onderzoek naar de behoefte aan normalisatie zou kunnen uitmonden in “Europese normen”. Het Horizon 2020-programma zal het huidige CBRN-onderzoekswerk via gerichte thema's intensiveren.

DENKTANKS

57.

Op grond van Besluit 2010/430/GBVB van de Raad (20) van 26 juli 2010 wordt de uitvoering van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens actief ondersteund door het EU-Consortium non-proliferatie en ontwapening, dat in januari 2011 met zijn werkzaamheden is begonnen. Op 26 februari 2018 heeft de Raad Besluit (GBVB) 2018/299 (21) vastgesteld, waarbij de EU-steun voor de activiteiten van het consortium voor de periode 2018-2021 wordt verlengd, door voort te bouwen op de verwezenlijkingen tot dusver en door nieuwe projecten toe te voegen.

58.

De activiteiten van het Consortium hebben de zichtbaarheid van de EU in derde landen en bij het maatschappelijk middenveld vergroot, en in aanzienlijke mate bijgedragen tot de beleidsvorming van de EU op het gebied van non-proliferatie en ontwapening. Het Consortium biedt een platform voor informele contacten tussen experts en stimuleert de dialoog tussen verschillende belanghebbenden. Met zijn activiteiten heeft het Consortium geholpen een groter bewustzijn te creëren omtrent de uitdagingen in verband met massavernietigings- en conventionele wapens, en ook zijn er in dat verband oplossingen verkend. Het Consortium put uit een uitgebreid netwerk van 90 denktanks en onderzoeksinstituten in heel Europa, met leden uit alle EU-lidstaten en uit partnerlanden als Zwitserland en Oekraïne. In 2019 hebben 14 instellingen zich bij het netwerk aangesloten.

59.

Het Consortium zorgde voor al zijn evenementen qua gender, leeftijd, expertisegebied en geografische vertegenwoordiging voor een divers deelnemers- en sprekersveld. Het ging in 2019 meer in het bijzonder om de volgende evenementen ter uitvoering van Besluit (GBVB) 2018/299:

de achtste EU-raadplegingsbijeenkomst, waarin EU-ambtenaren en Europese deskundigen bijeenkwamen (Brussel, 11-12 juni);

bezoek aan Brussel van deelnemers aan het tweede fellowshipprogramma van de VN over ontwapening (12-13 september);

een ad-hocseminar over de handhaving van de norm ter bestrijding van chemische wapens;

een ad-hocseminar over “Beveiliging, veiligheid, duurzaamheid: bevordering van goed gedrag in de ruimte” (Brussel, 9 december);

een Next Generation-workshop (Brussel, 12 december);

de derde jaarvergadering van het Europees netwerk van onafhankelijke denktanks inzake non-proliferatie (Brussel, 12 december);

de achtste EU-conferentie inzake non-proliferatie en ontwapening (Brussel, 13-14 december).

60.

Het Consortium heeft in 2019 een maandelijkse nieuwsbrief en vijf EU-discussienota's over non-proliferatie en ontwapening uitgebracht (22). De opleidingsactiviteiten betroffen een e-learningcursus over non-proliferatie en ontwapening en EU-beleid, en voorts steun voor 36 non-proliferatie- en ontwapeningsstages in Europese denktanks voor de periode 2018-2021 ter uitvoering van Besluit (GBVB) 2018/299.

UITVOERCONTROLES

61.

In 2019 heeft de Groep Coarm de laatste hand gelegd aan haar evaluatie van Gemeenschappelijk Standpunt 2008/944/GBVB (23) inzake de controle op de uitvoer van wapens. De Raad heeft een besluit tot wijziging van het gemeenschappelijk standpunt van de Raad en een herziene gebruikershandleiding aangenomen. Voorts heeft de Raad conclusies aangenomen over de evaluatie van het gemeenschappelijk standpunt.

62.

Het Raadsbesluit houdt rekening met een aantal ontwikkelingen op zowel EU- als internationaal niveau die sinds de vaststelling van het gemeenschappelijk standpunt in 2008 tot nieuwe verplichtingen en verbintenissen voor de lidstaten hebben geleid. Zo is op 24 december 2014 het Wapenhandelsverdrag (WHV) in werking getreden, dat de internationale handel in conventionele wapens reglementeert. Alle lidstaten zijn partij bij het WHV. Doel van het WHV is zo hoog mogelijke gemeenschappelijke internationale normen in te voeren om internationale handel in conventionele wapens te reglementeren of de reglementering van die handel te verbeteren, illegale handel in conventionele wapens te voorkomen en uit te bannen, en oneigenlijk gebruik van die wapens te voorkomen.

63.

In zijn conclusies herhaalt de Raad te hechten aan een scherpere controle op de uitvoer van militaire goederen en technologie, aan nauwere samenwerking en aan grotere convergentie op het gebied van de uitvoer van militaire technologie en uitrusting. De Raad geeft dit vorm door hoge gemeenschappelijke normen voor het beheer van overdrachten van militaire technologie en goederen door alle lidstaten vast te stellen, hoog te houden en toe te passen.

64.

Voorts heeft de EU in 2019 haar initiatieven ter ondersteuning van derde landen bij het opzetten van een wapenuitvoercontrolesysteem, en ter bevordering van de universalisering van het Wapenhandelsverdrag voortgezet. In het verlengde van Besluit (GBVB) 2018/101 van de Raad (24) van 22 januari 2018, dat wordt uitgevoerd door het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (Duits bureau voor economie en uitvoercontrole, BAFA), heeft er een aantal regionale workshops, studiebezoeken en evenementen voor individuele bijstand plaatsgevonden. Daarnaast hebben de organisaties BAFA en Expertise France in het kader van Besluit (GBVB) 2017/915 van de Raad (25) verdere regionale voorlichtingsactiviteiten, op maat gesneden nationale ondersteuningsprogramma's en ad-hocworkshops voor individuele ondersteuning uitgevoerd, ter bevordering van de daadwerkelijke uitvoering en universalisering van het Wapenhandelsverdrag.

65.

In het kader van de politieke dialoog over aangelegenheden in verband met de controle op de wapenuitvoer hebben in 2018 en 2019 bijeenkomsten plaatsgevonden met Noorwegen, Canada, de Verenigde Staten en Oekraïne. Deze bijeenkomsten in het kader van de politieke dialoog waren een forum voor vruchtbare gedachtewisselingen over aangelegenheden van wederzijds belang, zoals het uitvoerbeleid ten aanzien van specifieke bestemmingen, nalevings- en controlevraagstukken, en het proces omtrent het Wapenhandelsverdrag.

66.

In 2019 ging de EU voort met het regelmatig actualiseren van haar regelgeving als reactie op ontwikkelingen in multilaterale uitvoercontroleregelingen. Zo heeft de Europese Commissie op 17 oktober 2019 Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2199 (26) vastgesteld waarbij de EU-controlelijst in overeenstemming wordt gebracht met besluiten die in 2018 genomen zijn in het kader van multilaterale uitvoercontroleregelingen. Voorts heeft zij nieuwe controles ingevoerd voor onder meer platforms voor lancering vanuit de lucht, MMIC-vermogensversterkers, discrete microgolftransistors en onderwatervoertuigen voor onbemand gebruik.

67.

De Coördinatiegroep tweeërlei gebruik is doorgegaan met het verlenen van steun voor een effectieve en consistente uitvoering van uitvoercontroles in de EU. Er zijn nieuwe functies toegevoegd aan het “elektronisch systeem producten voor tweeërlei gebruik”, wat de informatie-uitwisseling en de technische uitwisseling in de EU heeft verbeterd. De EU heeft via de aanneming van Aanbeveling (EU) 2019/1318 van de Commissie (27) van 30 juli 2019 richtsnoeren uitgevaardigd voor de naleving van voorschriften door het bedrijfsleven. Ook heeft de EU voortgang geboekt bij de ontwikkeling van een “elektronisch vergunningsplatform” voor gebruik op vrijwillige basis door bevoegde instanties. Er is een jaarverslag (28) gepubliceerd om voor transparantie met betrekking tot uitvoercontroles en vergunningsactiviteiten te zorgen, en op 13 december 2019 is er een forum voor uitvoercontrole georganiseerd voor belanghebbenden uit de lidstaten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld (29).

68.

De evaluatie van het uitvoercontrolebeleid van de EU is voortgezet. De Raad en het Europees Parlement hebben het voorstel van de Commissie om de controle op de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik te moderniseren, actief besproken. In juni 2019 heeft de Raad een mandaat aangenomen voor de onderhandelingen met het Europees Parlement en in het najaar zijn de trialoogonderhandelingen tussen de beide wetgevers begonnen.

69.

Ter voorbereiding van onderstaande bijeenkomsten in het kader van de uitvoercontroleregelingen werden, naargelang het geval, de EU-standpunten en -verklaringen onderling afgestemd: voor de plenaire vergadering van de Groep van Nucleaire Exportlanden in Nur-Sultan (20-21 juni 2019) en de plenaire vergadering van de Australiëgroep in Parijs (3-7 juni 2019) en het controleregime voor de uitvoer van rakettechnologie (Missile Technology Control Regime — MTCR) in Auckland (7-11 oktober 2019).

70.

Het MTCR is een informele en vrijwillige groepering landen die samen streven naar non-proliferatie van onbemande overbrengingsmiddelen voor massavernietigingswapens, en die hun uitvoervergunningverlening met het oog op voorkoming van de verspreiding van massavernietigingswapens trachten te coördineren. De deelnemende regeringen van het MTCR werken naar gezamenlijke uitvoerrichtsnoeren (MTCR Guidelines) ten aanzien van een geïntegreerde gemeenschappelijke lijst in de bijlage bij de regeling (MTCR Equipment, Software and Technology Annex) van aan controle onderworpen producten. De MTCR-partners wisselen regelmatig informatie uit over relevante kwesties in verband met de nationale uitvoervergunningen. De MTCR-richtsnoeren en de controlelijsten vormen een internationaal ijkpunt voor beste praktijken inzake de controle op de uitvoer van raketgerelateerde producten en technologieën.

71.

Het feit dat de toetreding tot het MTCR van Cyprus, Estland, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Roemenië, Slovenië en Slowakije geblokkeerd is, blijft voor de EU een belangrijk punt in dit verband. Voorts zijn de continuïteit van het voorzitterschap van uitvoercontroleregelingen als het MTCR en de voorspelbaarheid bij de uitoefening daarvan essentieel voor de werking en de geloofwaardigheid ervan. In oktober 2019 hebben de EU-lidstaten die lid zijn van het MTCR, ter overweging door de plenaire vergadering een informeel document over voorzitterschapskwesties ingediend met daarin verschillende opties voor het aanmoedigen en ondersteunen van een duurzaam voorzitterschap. De EU blijft met de overige leden in overleg over de verschillende opties. De EU is altijd voorstander geweest van het afgeven van sterke publieke signalen door het MTCR voor het uiten van de internationale bezorgdheid over de lancering van ballistische raketten en de significante ontwikkeling van rakettechnologie door Iran en de DVK.

72.

De uitvoering van het EU-programma voor uitvoercontrole P2P voor het doeltreffender maken van systemen voor controle op de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik en daarmee verband houdende uitrusting, materialen en technologieën is vanuit zes regio's voortgezet. In 2019 is het programma uitgebreid ten behoeve van samenwerking met Irak, en momenteel bestrijkt het in totaal 37 landen, waaronder 13 landen die voorwerp zijn van de “Export Control Targeted Initiatives” (regionale initiatieven voor uitvoercontrole) met het Centrum voor wetenschap en technologie van Oekraïne en het Internationaal Centrum voor wetenschap en technologie in Kazachstan.

73.

De intensieve coördinatie van het EU-programma voor uitvoercontrole P2P met het programma Export Control and Related Border Security van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is in 2019 voortgezet. Er werden gezamenlijke EU-VS-seminars georganiseerd om dreigingsevaluatiemethodes uit te wisselen, gezamenlijke impactindicatoren vast te stellen en de ondersteuning op het terrein te coördineren. In augustus 2019 organiseerde de EU in Finland de jaarlijkse editie van de EU-P2P-zomeruniversiteit over strategisch handelstoezicht voor partnerlanden van het EU-programma voor uitvoercontrole P2P. Het EU-P2P-portaal is gemigreerd naar de officiële webomgeving van de Europese Unie (https://europa.eu/cbrn-risk-mitigation/eu-p2p_en); de visuele en inhoudelijke verbeteringen worden afgerond in 2020. Het portaal blijft het platform voor alle outreachprogramma's van de EU betreffende de controle op de uitvoer van militaire goederen en producten voor tweeërlei gebruik, met als doel de informatie-uitwisseling met de EU-partnerlanden op maat te snijden. Het programma wordt gefinancierd uit het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede.

RUIMTE

74.

De EU en haar lidstaten zijn blijven ijveren voor het behoud van een veilige en duurzame ruimte en een vreedzaam gebruik daarvan op een billijke en voor allen aanvaardbare basis. Zij zijn blijven wijzen op het belang van transparantiebevorderende en vertrouwenwekkende maatregelen en op de noodzaak de beginselen van verantwoord gedrag in de ruimte in het kader van de Verenigde Naties te blijven bepleiten. In dit verband heeft de EU in de Algemene Vergadering van de VN, de VN-Conferentie over ontwapening, de ontwapeningscommissie van de VN en de VN-commissie voor het vreedzaam gebruik van de kosmische ruimte (Copuos) verklaringen over de ruimte afgelegd.

75.

Een wapenwedloop in de ruimte voorkomen was en bleef volgens de EU en haar lidstaten van groot belang, met het oog op grotere internationale veiligheid en stabiliteit en voor een vreedzaam gebruik van de ruimte op lange termijn. Ook zijn zij zich bezorgd blijven tonen over de ontwikkeling van alle antisatellietwapens en -vermogens, met inbegrip van wapens op de grond, en zijn zij erop blijven hameren dat deze ontwikkelingen snel via internationale initiatieven ter preventie van een wapenwedloop in de ruimte moeten worden aangepakt.

76.

De EU en haar lidstaten hebben zich met verve ingezet voor goedkeuring van de preambule en de 21 richtsnoeren inzake de langetermijnhoudbaarheid van ruimteactiviteiten door de Commissie voor het vreedzaam gebruik van de kosmische ruimte, zoals vervolgens bekrachtigd bij een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN in 2019 (30). De richtsnoeren vormen een belangrijke aanvulling op de transparantie- en vertrouwenwekkende maatregelen in de ruimte (31).

77.

Op 9 december heeft het EU-Consortium voor non-proliferatie en ontwapening in samenwerking met de Taskforce ruimte van de EDEO, in Brussel het seminar “Beveiliging, veiligheid en duurzaamheid: bevordering van goed gedrag in de ruimte” georganiseerd. Doel van het seminar was om gedachten en informatie uit te wisselen over nationale, regionale en mondiale initiatieven voor het behoud van een veilige en duurzame ruimte en een vreedzaam gebruik daarvan op een billijke en algemeen aanvaardbare basis. Het seminar werd bijgewoond door ambtenaren, academici en ondernemers. De deelnemers waardeerden de vruchtbare discussie tussen de ruimtevaartwereld en de wereld van non-proliferatie en ontwapening, over vraagstukken in verband met beveiliging, veiligheid en duurzaamheid van de ruimte.

CLAUSULES OVER NON-PROLIFERATIE VAN MVW

78.

Overeenkomstig haar beleid inzake non-proliferatie van MVW en de conclusies van de Raad van 2003, bleef de EU voortwerken aan het mainstreamen van toezeggingen op het gebied van de non-proliferatie van MVW in overeenkomsten met partnerlanden. De onderhandelingen over een MVW-clausule in nieuwe overeenkomsten werden voortgezet met Azerbeidzjan en afgerond met Chili en Kirgizië. Voorts vond, in lijn met het gezamenlijk besluit van de EU en Cuba over de voorlopige toepassing van bepaalde delen van de nieuwe overeenkomst tussen de EU en Cuba en op basis van de MVW-clausule daarin, in maart in Brussel de allereerste dialoog EU-Cuba over non-proliferatie van massavernietigingswapens plaats. De EU heeft als waarnemer de eerste zitting bijgewoond van de conferentie over de totstandbrenging van een zone in het Midden-Oosten die vrij is van kernwapens en alle andere massavernietigingswapens, die van 18 tot en met 22 november 2019 gehouden werd in New York.

ANDERE MULTILATERALE FORA

G7

79.

De EU is actief blijven deelnemen aan de vergaderingen van de Groep directeuren non-proliferatie van de G7 (NPDG). In 2019 heeft de EU deelgenomen aan de vergaderingen onder Frans voorzitterschap over actuele non-proliferatie- en ontwapeningskwesties, waarbij tevens is nagegaan of verdere vooruitgang kon worden geboekt bij de coördinatie van de werkzaamheden van de NPDG en het mondiaal partnerschap van de G7 tegen de verspreiding van massavernietigingswapens en materiaal ervoor, met name door beleidsprioriteiten nauwer te koppelen aan projectactiviteiten.

80.

De EU blijft gecommitteerd aan het mondiaal partnerschap tegen de verspreiding van massavernietigingswapens en materiaal ervoor, met name via technische ondersteuning (dreigingsevaluatie, nationale actieplannen) die wereldwijd wordt geboden door het EU-initiatief CBRN-kenniscentra. In de G7-verklaring over non-proliferatie en ontwapening van 6 april 2019 werd de blijvende noodzaak onderstreept van het mondiaal partnerschap onder G7-leiding, met nu 30 actieve leden en de EU.

BIJEENKOMSTEN IN HET KADER VAN DE POLITIEKE DIALOOG

81.

De speciaal gezant voor non-proliferatie en ontwapening van de EDEO heeft dialoogbijeenkomsten over non-proliferatie en ontwapening gehouden met China, India, Oekraïne en de VS. Hij heeft talrijke malen bilateraal overleg gepleegd met uiteenlopende belanghebbende partijen in de marge van belangrijke fora zoals de Eerste Commissie van de AVVN, de tweede zitting van de commissie ter voorbereiding van de in 2020 te houden toetsingsconferentie met betrekking tot het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens, en de Algemene Conferentie van de IAEA. Er is bilateraal overleg geweest met de hoge vertegenwoordiger van de VN voor ontwapening, met de directeur-generaal van de Organisatie voor het verbod van chemische wapens, met MTCR-voorzitter Nieuw-Zeeland en met anderen.

(1)  PB L 149 van 7.6.2019, blz. 63.

(2)  PB L 105 van 16.4.2019, blz. 25.

(3)  PB L 352 van 23.12.2016, blz. 74.

(4)  PB L 308 van 16.11.2016, blz. 22.

(5)  PB L 56 van 28.2.2018, blz. 34.

(6)  PB L 314 van 11.12.2018, blz. 41.

(7)  PB L 328 van 12.12.2017, blz. 32.

(8)  PB L 93 van 2.4.2019, blz. 3.

(9)  PB L 173 van 27.6.2019, blz. 47.

(10)  PB L 329 van 13.12.2017, blz. 49.

(11)  PB L 318 van 10.12.2019, blz. 159.

(12)  PB L 329 van 13.12.2017, blz. 55.

(13)  PB L 179 van 12.7.2017, blz. 8.

(14)  PB L 262 van 15.10.2019, blz. 66.

(15)  PB L 19 van 22.1.2019, blz. 11.

(16)  PB L 204 van 2.8.2019, blz. 29.

(17)  PB L 318 van 10.12.2019, blz. 123.

(18)  PB L 337 van 19.12.2017, blz. 28.

(19)  PB L 121 van 12.5.2017, blz. 39.

(20)  PB L 202 van 4.8.2010, blz. 5.

(21)  PB L 56 van 28.2.2018, blz. 46.

(22)  Te raadplegen op https://www.nonproliferation.eu/activities/online-publishing/non-proliferation-papers/

(23)  PB L 335 van 13.12.2008, blz. 99.

(24)  PB L 17 van 23.1.2018, blz. 40.

(25)  PB L 139 van 30.5.2017, blz. 38.

(26)  PB L 338 van 30.12.2019, blz. 1.

(27)  PB L 205 van 5.8.2019, blz. 15.

(28)  https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2019/EN/COM-2019-562-F1-EN-MAIN-PART-1.PDF

(29)  https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/december/tradoc_158495.pdf

(30)  https://www.unoosa.org/oosa/en/oosadoc/data/documents/2019/a/a7420_0.html

(31)  https://www.unoosa.org/oosa/oosadoc/data/documents/2013/a/a68189_0.html


BIJLAGE I

OVERVIEW OF EU COUNCIL JOINT ACTIONS AND COUNCIL DECISIONS IN THE FRAMEWORK OF THE EUROPEAN UNION STRATEGY AGAINST THE PROLIFERATION OF WEAPONS OF MASS DESTRUCTION

 

Title

Objective and implementing entity

Budget and duration

1.

Council Decision (CFSP) 2019/97 of 21 January 2019 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention in the framework of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

This Council Decision serves as an operational policy tool for providing essential follow-up and momentum to the activities undertaken throughout 2016-2018 in the framework of Council Decision (CFSP) 2016/51 in support of the BTWC. It will support in particular the discussions in the BTWC Meetings of Experts in 2019 and 2020, as well as preparations for the Ninth Review Conference in 2021.

The following activities will be undertaken: (1) Universalisation; (2) Capacity development for national implementation; (3) Fostering biosecurity networks in the Global South; (4) BTWC inter-sessional programme and Ninth Review Conference in 2021; (5) Preparedness to prevent and respond to biological attacks; and, (6) Enabling tools for outreach.

Implementing Agency: BTWC Implementation Support Unit via UNODA

Budget: EUR 3 029 856

OJ L 19, 22.1.2019, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months

2.

Council Decision (CFSP) 2019/538 of 1 April 2019 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The Council Decision foresees a contribution to the core activities of the Organisation, notably for verification, national implementation, universalisation and the Africa programme. It also contributes substantially to the project of transforming the OPCW laboratory into a Centre of Chemistry and Technology and to the implementation of the decision by the OPCW Conference of States Parties directing the OPCW Technical Secretariat to put into place arrangements to identify the perpetrators of the use of chemical weapons in the Syrian Arab Republic.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 11 601 256

OJ L 93, 2.4.2019, p. 3

Estimated duration of the action: 36 months.

3.

Council Decision (CFSP) 2019/615 of 15 April 2019 on Union support for activities leading up to the 2020 Review Conference of the Parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT)

The Council Decision supports the organisation of a series of consultations: three thematic seminars for all States Parties on nuclear disarmament (Geneva), nuclear non-proliferation (New York) and peaceful uses of nuclear energy (Vienna), targeted at practitioners/diplomats, academia and civil society, as well as four regional meetings: Asia-Pacific, Africa, Latin America and the Caribbean, and the Middle East.

The regional meetings will cover all three of the NPT pillars viewed through the lens of regional priorities and concerns. All activities will seek to highlight the many benefits already provided by the NPT and the need to preserve those benefits.

Implementing Agency: UNODA.

Budget: EUR 1 299 883

OJ L 105, 16.4.2019, p. 25

Estimated duration of the action: 18 months.

4.

Council Decision (CFSP) 2019/938 of 6 June 2019 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East

Objectives:

To produce a factual narrative of efforts to establish a ME WMDFZ between 1995 and 2015 to fill an important gap in the research literature and identify lessons for future efforts.

To identify key issues, opportunities, obstacles and ideas of contemporary relevance to consideration of a WMDFZ and efforts to enhance regional security cooperation.

To engage and obtain perspectives and insights from a wide community of researchers, policymakers and academics in the region on these issues and, in so doing, expand the number and diversity of participants exploring the prospects for dialogue and progress.

To facilitate dialogue among these experts with a view to fostering networks, communication and engagement that could in turn contribute to future efforts to advance regional security, arms control, non-proliferation and disarmament progress in the region.

Implementing Agency: UNIDIR.

Budget: EUR 2 856 278

OJ L 149, 7.6.2019, p. 63

Estimated duration of the action: 36 months.

5.

Council Decision (CFSP) 2019/1092 of 26 June 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2302 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

Council Decision (CFSP) 2019/1092 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2302 from 20 months to 32 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

OJ L 173, 27.6.2019, p. 47

6.

Council Decision (CFSP) 2019/1296 of 31 July 2019 in support of strengthening biological safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The overall objective of this Decision is to support three OSCE projects aiming at strengthening biological safety and security in Ukraine in line with UNSC Resolution 1540 (2004) and the EU-Ukraine Association Agreement.

The following activities would be undertaken:

a)

harmonisation of existing Ukrainian regulations on biosafety and biosecurity with international standards;

b)

establishing of the veterinary surveillance system sustainability in Ukraine; and

c)

awareness raising, education and training for life scientists on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: OSCE.

Budget: EUR 1 913 900

OJ L 204, 2.8.2019, p. 29

Estimated duration of the action: 36 months.

7.

Council Decision (CFSP) 2019/2108 of 9 December 2019 in support of strengthening biological safety and security in Latin America in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

This Council Decision has the objective to improve biosafety and biosecurity in beneficiary countries in Latin America in line with UNSC Resolution 1540 (2004).

The following activities are to be undertaken:

a)

Technical and legislative assistance to strengthen, in beneficiary countries, regulations on biosafety and biosecurity and ensure their harmonization with international standards, and to promote and enhance regional cooperation;

b)

awareness raising, education and training on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: Organisation of American States (OAS).

Budget: EUR 2 738 708

OJ L 318, 10.12.2019, p. 123

Estimated duration of the action: 36 months.

8.

Council Decision (CFSP) 2019/2112 of 9 December 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC/M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Council Decision (CFSP) 2019/2112 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2303 from 12 months to 48 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPWC).

OJ L 318, 10.12.2019, p. 159

9.

Council Decision (CFSP) 2018/2011 of 17 December 2018 in support of gender mainstreamed policies, programmes and actions in the fight against small arms trafficking and misuse, in line with the Women, Peace and Security agenda

The objective is to support gender-mainstreaming of small arms (SALW) control and countering firearms abuse, in line with the Women, Peace and Security (WPS) agenda and the UN Programme of Action against illicit SALW (PoA), through:

the development of a training manual and an implementation support programme;

the development and implementation of train-the-trainer courses on gender;

the training for national officials, including those in security forces, on operational gender & SALW control issues;

training for regional UN staff;

the engagement with civil society, in order to address gender-specific manifestations of gun violence in local communities, including funding of local actions;

the creation of synergies between the 2030 Agenda for Sustainable Development Goals and the WPS agenda through the integration of gender perspectives in SALW control;

to implement the gender-related actions in the outcome document of the UN PoA Review Conference;

the promotion of research and analysis on SALW and gender;

the development and maintenance of a dedicated website to enhance the visibility and to increase the impact of the project;

the promotion of advocacy and of outreach activities in support of the implementation of the project.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 4 375 508

OJ L 322, 18.12.2018, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

10.

Council Decision (CFSP) 2018/2010 of 17 December 2018 in support of countering illicit proliferation and trafficking of small arms, light weapons (SALW) and ammunition and their impact in Latin America and the Caribbean in the framework of the EU Strategy against Illicit Firearms, Small Arms & Light Weapons and their Ammunition ‘Securing Arms, Protecting Citizens’

With this Council Decision, the EU wishes to show its support to countering illicit arms in order to prevent violence, organised crime and conflicts in the region. The Council Decision has the following specific objectives:

Strengthen physical security and management systems for national military and other institutional stockpiles through improved site security measures and inventory control;

Reinforce national capabilities for destruction of seized, excess or unsafe SALW and ammunition;

Enhance national SALW marking and tracing capacity and foment regional cooperation on tracing confiscated weapons and ammunition;

Improve SALW transfer mechanisms through national legislation, border controls, and regional coordination; and

Promote socially responsible behaviours in selected communities, targeting groups that are severely affected by armed violence, including the use of turn-in campaigns or other strategies designed to reduce local incidence of violent crimes.

Implementing agency: Organization of American States (OAS).

Budget: EUR 3 000 000

OJ L 322, 18.12.2018, p. 27

Estimated duration of the action: 36 months.

11.

Council Decision (CFSP) 2018/1939 of 10 December 2018 on Union support for the universalisation and effective implementation of the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism

With this Decision, the EU is supporting one of the key elements of the global nuclear security and anti-terrorism architecture, the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism (ICSANT).

The objectives of the support are to increase the number of adherents to ICSANT, to raise awareness among national policy- and decision-makers, as well as capacity-building: to help improve national legislation and to strengthen the capacity of national stakeholders, including criminal justice officials to investigate, prosecute and adjudicate cases of nuclear terrorism.

The Council Decision aims to build synergies with on-going EU projects in support for relevant international legal instruments, such as the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material and UN Security Council Resolution 1540.

The Council Decision will promote the universalization and effective implementation of ICSANT through the development and maintenance of a password-protected website on all resources on ICSANT including examples of national legislation; the development of an e-learning module on ICSANT, to be translated into at least four UN official languages; the provision of relevant legislative assistance; capacity building of relevant stakeholders including criminal justice officials that could be involved in investigating, prosecuting and adjudicating cases involving nuclear and other radioactive material covered by ICSANT; holding of global and regional workshops and country visits and by the collection and dissemination of good practices.

Implementing agency: United Nations (UN) Office on Drugs and Crime (UNODC) and the UN Counter-Terrorism Centre (UNCCT).

Budget: EUR 4 999 986

OJ L 314, 11.12.2018, p. 41

Estimated duration of the action: 36 months.

12.

Council Decision (CFSP) 2018/1943 of 10 December 2018 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

The duration of Decision (CFSP) 2017/2303, on the provision of satellite imagery in support of the OPCW, has been extended for 12 months. This to allow the OPCW to continue the implementation of the activities and to reach their planned objectives.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 314, 11.12.2018, p. 58

13.

Council Decision (CFSP) 2018/1788 of 19 November 2018 in support of the South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC) for the implementation of the Regional Roadmap on combating illicit arms trafficking in the Western Balkans

With a view to fighting the illicit trade in firearms and SALW in the Western Balkans, support is provided for the implementation of the ‘Regional Roadmap for a sustainable solution to the illegal possession, misuse and trafficking of SALW/firearms and their ammunition in the Western Balkans by 2024’.

This Council Decision also provides support for countering illicit arms trafficking in the Republic of Moldova, Ukraine and Belarus.

Implementing agency: South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC).

Budget: EUR 4 002 588

OJ L 293, 20.11.2018, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months.

14.

Council Decision (CFSP) 2018/1789 of 19 November 2018 in support of combating the illicit trade in and proliferation of small arms and light weapons in the Member States of the League of Arab States

The focus of the project is on capacity-building in Arab States for implementing the UN Programme of Actions against illicit small arms and light weapons.

Actions in the following areas are supported:

international SALW transfer control (combating illicit arms flows);

identification and disruption of sources of illicit small arms (capacity-building for law-enforcement agencies);

other measures related to small-arms control, including stockpile management, control of related supplies and security;

disarmament, demobilisation and reintegration (DDR);

provision of information relevant to illicit SALW and enhanced SALW control.

Implementing agency: League of Arab States (LAS).

Budget: EUR 2 858 550

OJ L 293, 20.11.2018, p. 24

Estimated duration of the action: 24 months.

15.

Council Decision (CFSP) 2018/298 of 26 February 2018 on Union support for the activities of the Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The EU assistance is supporting universal adherence to the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach and capacity building.

The Council Decision continues the support for:

certified auxiliary seismic stations part of the CTBTO International Monitoring System;

the development of noble gas sampling systems through study of materials for improved adsorption of xenon;

continuing the radio-xenon background measurement campaigns in different regions of the world;

the Ensemble Prediction System to quantify uncertainties and confidence level in Atmospheric Transport Modelling (ATM) simulations;

the scientific evaluation of the increase in resolution for ATM tools;

the development of new software;

enhancing the on-site inspection noble gas processing and detection;

enhancing the automatic processing and integration capabilities in seismic, hydro-acoustic and infrasound National Data Centre-in-a-Box;

integrated outreach and capacity-building targeting State Signatories and Non-Signatories.

Implementing agency: Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 4 594 752

OJ L 56, 28.2.2018, p. 34

Estimated duration of the action: 24 months.

16.

Council Decision (CFSP) 2018/299 of 26 February 2018 promoting the European network of independent non-proliferation and disarmament think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Over the period 2018-2021, EU funding for the activities of the European Network of Independent Non-Proliferation and Disarmament Think Tanks will be continued.

The following objectives will be further pursued:

(a)

to encourage political and security-related dialogue and long-term discussion of measures to combat the proliferation of WMD and their delivery systems;

(b)

to provide those participating in the relevant preparatory bodies of the Council with the opportunity to consult the Network on issues related to non-proliferation and disarmament;

(c)

to constitute a useful stepping stone for non-proliferation and disarmament action by the Union and the international community;

(d)

to contribute to enhancing third countries’ awareness of proliferation and disarmament challenges and of the need to work in cooperation with the Union;

(e)

to contribute to the development of expertise and institutional capacity in non-proliferation and disarmament matters in think tanks and governments in the Union and third countries.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 4 507 005

OJ L 56, 28.2.2018, p. 46

Estimated duration of the action: 42 months.

17.

Council Decision (CFSP) 2018/294 of 26 February 2018 amending Decision (CFSP) 2015/259 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The duration of Decision (CFSP) 2015/259 has been extended until December 2018, with a view to the full implementation of the activities.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 55, 27.2.2018, p. 58

18.

Council Decision (CFSP) 2018/101 of 22 January 2018 on the promotion of effective arms export controls

This is a new phase of EU outreach activities in the field of arms export controls. 24 third countries in the EU close neighbourhood will receive technical assistance to improve their controls over arms transfer. In addition to promoting effective arms export controls, the objective of this Decision is to support regional cooperation, enhanced transparency and greater responsibility in line with the principles of the EU Common Position 2008/944/CFSP and the risk assessment criteria contained therein.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’).

Budget: EUR 1 304 107

OJ L 17, 23.1.2018, p. 40

Estimated duration of the action: 30 months.

19.

Council Decision (CFSP) 2017/2370 of 18 December 2017 in support of the Hague Code of Conduct and ballistic missile non-proliferation

The contribution aims to:

a)

promote the subscription to the Code by an ever larger number of States and ultimately its universality;

b)

support the full implementation of the Code;

c)

promote dialogue among subscribing and non-subscribing States with the aim of helping to build confidence and transparency, encouraging restraint and creating more stability and security for all;

d)

reinforce the Code’s visibility and raising public awareness about the risks and threats posed by ballistic missile proliferation;

e)

explore, in particular through academic studies, possibilities of enhancing the Code and of promoting cooperation between the Code and other relevant multilateral instruments, such as the Missile Technology Control Regime, UNSCR 1540 (2004) and the United Nations Register of Objects Launched in Outer Space.

Implementing agency: Fondation pour le Recherche Stratégique.

Budget: EUR 1 878 120

OJ L 337, 19.12.2017, p. 28

Estimated duration of the action: 40 months.

20.

Council Decision (CFSP) 2017/2302 of 12 December 2017 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya

a)

The contribution aims to support the OPCW in the complete destruction of Libya’s chemical weapons stockpile subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention. The specific objectives of the project are to:

b)

complete the full clean-up operations at the former chemical weapons storage site at Ruwagha (Al Jufra province), in an environmentally compliant manner, subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention (CWC);

c)

increase the capacity of the Libyan National Authority (LNA), as designated pursuant to Article VII(4) of the CWC, and those engaged in destruction, decontamination, and disposal of chemical materials in Libya, and

d)

train those engaged in these efforts to collect, record, and transport soil samples in and around the Ruwagha tank farm in accordance with OPCW standards, with the use of live video feeds and sealed OPCW cameras, for compliance with the report of the Eighty-Third Session of the Executive Council.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 3 035 591

OJ L 329, 13.12.2017, p. 49

Estimated duration of the action: 20 months.

21.

Council Decision (CFSP) 2017/2303 of 12 December 2017 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons

The project supported through this Decision is the provision of situation-awareness products related to the security of the OPCW fact-finding mission, including the status of the road network through the delivery to OPCW of SatCen satellite imagery products.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 003 717

OJ L 329, 13.12.2017, p. 55

Estimated duration of the action: 12 months.

22.

Council Decision (EU) 2017/2284 of 11 December 2017 to provide support to States in the African, Asia-Pacific and Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level fissile material cut-off treaty expert preparatory group consultative process

The contribution provides support to States in the African, the Asia-Pacific and the Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level FMCT expert preparatory group consultative process, in sub-regional workshops and expert meetings. It also aims to facilitate the transmission of knowledge between academia, civil society organisations and Member States relating to fissile materials and to establish a repository of relevant information and publications.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 220 881

OJ L 328, 12.12.2017, p. 32

Estimated duration of the action: 36 months.

23.

Council Decision (CFSP) 2017/1252 of 11 July 2017 in support of the strengthening of chemical safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Aiming to enhance peace and security in the neighbourhood of the Union by reducing the threat posed by the illicit trade of controlled and toxic chemicals in the OSCE region, in particular in Ukraine and to uphold effective multilateralism at regional level by supporting the action of the OSCE to enhance the capabilities of the competent authorities in Ukraine to prevent the illicit trade of controlled and toxic chemicals in line with obligations under UNSCR 1540, the contribution provides support for:

a)

improving Ukraine’s regulatory system on chemical safety and security;

b)

establishing a Ukrainian national reference centre to identify controlled and toxic chemicals;

c)

strengthening controls over cross-boundary movement of controlled and toxic chemicals.

Implementing agency: the OSCE Secretariat and an OSCE Project Coordinator in Ukraine.

Budget: EUR 1 431 157

OJ L 179, 12.7.2017, p. 8

Estimated duration of the action: 36 months.

24.

Council Decision (CFSP) 2017/1195 of 4 July 2017 amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium Second Extension)

Second Extension of the EU Consortium Council Decision

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 434 254

OJ L 172, 5.7.2017, p. 14

Estimated duration of the action: 6 months.

25.

Council Decision (CFSP) 2017/915 of 29 May 2017 on Union outreach activities in support of the implementation of the Arms Trade Treaty

This is a second phase of EU outreach activities in support of the Arms Trade Treaty in order to:

a)

support a number of States to strengthen their arms transfer control systems for effective implementation of the ATT;

(b)

increase awareness and ownership of the ATT at national and regional levels by the relevant national and regional authorities and civil society stakeholders.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’) and Expertise France (EF).

Budget: EUR 8 368 151

OJ L 139, 30.5.2017, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

26.

Council Decision (CFSP) 2017/809 of 11 May 2017 in support of the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support provided aims to help enhance the relevant national and regional efforts and capabilities, primarily through training, capacity-building and assistance facilitation in close coordination with other Union programmes and other actors involved in the implementation of UNSCR 1540 (2004); to ensure synergies and complementarity; to contribute to the practical implementation of specific recommendations of both the 2009 comprehensive review on the status of implementation of UNSCR 1540 (2004) and the outcome of the comprehensive review conducted during 2016, in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness; to support the development of voluntary UNSCR 1540 (2004) national implementation action plans upon States’ request; to promote the engagement of relevant stakeholders from industry and civil society in the implementation of UNSCR 1540 (2004).

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 672 770

OJ L 121, 12.5.2017, p. 39

Estimated duration of the action: 36 months.

27.

Council Decision (CFSP) 2017/632 Amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium First Extension)

Extending the duration of Council Decision 2014/129/CFSP to enable the full implementation of the activities contained therein.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: no-cost extension

OJ L 90, 4.4.2017, p. 10

Estimated duration of the action: 3 months.

28.

Council Decision (CFSP) 2016/2383 of 21 December 2016 on the Union support for the International Atomic Energy Agency (IAEA) activities in the area of nuclear security and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The support provided for the nuclear security activities of the IAEA aims to:

a)

ensure the sustainability and effectiveness of support provided through previous Joint Actions and Decisions;

b)

strengthen countries indigenous nuclear security support infrastructure;

c)

strengthen countries legislative and regulatory framework;

d)

strengthen nuclear security systems and measures for nuclear and other radioactive materials;

e)

strengthen countries institutional infrastructure and capabilities to deal with nuclear and radioactive materials out of regulatory control;

f)

strengthen countries response and resilience to cybercrime and mitigate its impact on nuclear security;

g)

enhance education and training capacities in the field of nuclear security;

h)

provide focused and continuing support for the implementation and universal adherence to the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material.

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 361 204,23

OJ L 352, 23.12.2016, p. 74

Estimated duration of the action: 36 months.

29.

Council Decision (CFSP) 2016/2001 of 15 November 2016 on a Union contribution to the establishment and the secure management of a Low Enriched Uranium (LEU) Bank under the control of the International Atomic Energy Agency (IAEA) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for the safe and secure operation and management of the IAEA LEU Bank by ensuring high levels of security and safety during transport and storage, in line with the IAEA safety standards and security guidance documents. It provides support for:

a)

the safe and secure establishment of storage for the 90 tonnes of LEU;

b)

the secure transport of 90 tonnes of LEU;

c)

the long term storage of the 90 tonnes of LEU

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 4 362 200

OJ L 308, 16.11.2016, p. 22

Estimated duration of the action: 60 months after the date of the conclusion of the financing agreement.

30.

Council Decision (CFSP) 2016/51 of 18 January 2016 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for:

a)

promoting universal adherence to the BTWC by encouraging States not party to better understand the benefits of joining the BTWC and getting more involved in BTWC meetings and other activities,

b)

enhancing interaction with non-governmental stakeholders on science and technology and biosafety and biosecurity,

c)

developing national capacities for BTWC implementation — in particular in developing countries, and on areas such as Articles VII and X — by improving the quality and quantity of declarations submitted under the Confidence-Building Measures system in order to enhance confidence in compliance with the BTWC,

d)

supporting the intersessional programme and the preparations for the Eighth Review Conference,

e)

strengthening the United Nations Secretary-General’s Mechanism for Investigation of Alleged Use of Chemical, Biological and Toxin Weapons (SGM),

f)

enabling tools for awareness-raising, education and engagement.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 340 000

OJ L 12, 19.1.2016, p. 50

Estimated duration of the action: 36 months from the conclusion of the financing agreement.

31.

Council Decision (CFSP) 2015/2215 of 30 November 2015 in support of UNSCR 2235 (2015), establishing an OPCW-UN joint investigative mechanism to identify the perpetrators of chemical attacks in the Syrian Arab Republic

The decision supported the OPCW and the JIM by contributing to costs associated with their activities under UNSCR 2235 (2015), with the following overall objective: identification to the greatest extent feasible of individuals, entities, groups or governments who were perpetrators, organisers, sponsors or otherwise involved in the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons in the Syrian Arab Republic, where the OPCW FFM determines or has determined that a specific incident in the Syrian Arab Republic involved or likely involved the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 290 463

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

32.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 295 632

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

33.

Council Decision (CFSP) 2015/1838 of 12 October 2015 amending Decision 2013/391/CFSP in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Decision 2013/391/CFSP was amended as follows: (1) in Article 5, paragraph 2 was replaced by the following: ‘2. This Decision shall expire on 25 April 2016.’ (2) in the Annex, point 6 was replaced by the following: ‘6. DURATION This Decision will expire on 25 April 2016.’

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 266, 13.10.2015, p. 96

Duration of the action:

1)

CD 2013/391/CFSP (row 65): 24 months;

2)

CD (CFSP) 2015/1838: extended it until 25 April 2016.

34.

Council Decision (CFSP) 2015/1837 of 12 October 2015 on Union support for the activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The sixth Council Decision supports the CTBT Organisation, without substituting actions/projects funded through the regular budget, a) in its technical pillars to enhance the technical and scientific capacity of the PTS and b) in its capacity to promote the universal adherence and entry-into-force of the Treaty and the verification regime through training and educational activities. The projects aim to:

a)

sustain the operability of the CTBTO verification system;

b)

expand the capabilities of the Multispectral/Infrared (MSIR) system, developed by the PTS under EU Council Decision V, by adding dedicated sensors to help inspection teams detect OSI-relevant features;

c)

promote universal adherence and the entry into force of the Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach activities and capacity building.

Implementing agency: The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 3 024 756

OJ L 266, 13.10.2015, p. 83

Duration of the action: 24 months from the conclusion of the financial agreement.

35.

Council Decision (CFSP) 2015/259 of 17 February 2015 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU Council Decision (CFSP) 2015/259 for the years 2015-17 has made available to the OPCW some EUR 2,5 mln to support:

a)

universality,

b)

national implementation,

c)

international cooperation,

d)

the Africa Programme and

e)

implementation of lessons learned from the Syrian operation.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 528 069

OJ L 43, 18.2.2015, p. 14

Duration of the action: 36 months.

36.

Council Decision (CFSP) 2015/203 of 9 February 2015 in support of the Union proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities as a contribution to transparency and confidence building measures in outer-space activities

The objective was to promote the proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities as a contribution to the creation of TCBMs in outer-space activities in line with UNGA Resolution A/RES/68/50, while building on the lessons-learned from Council Decision 2012/281/CFSP.

The projects supported by the EU aimed to:

a)

enhance awareness, knowledge and understanding of the proposal for an international Code of Conduct and the process led by the European Union.

b)

continue to provide a framework for the multilateral process on the proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities, that will enable the international community to continue to engage with a view to building the widest possible consensus for adoption of the Code of Conduct, through supporting multilateral meetings for negotiations on the draft Code, and for its formal adoption.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 775 729

OJ L 33, 10.2.2015, p. 38

Duration of the action: 18 months.

37.

Council Decision 2014/913/CFSP of 15 December 2014 in support of the HCoC and ballistic missile Non-Proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The objectives were to:

1.

Support the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation and the Missile Technology Control Regime, in particular with the aim to:

a)

promote universality and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

b)

support the implementation and reinforce the visibility of the Code;

c)

promote adherence to the MTCR guidelines and its annex.

2.

More generally, to support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, aimed notably at raising awareness of this threat, stepping up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, building up support to initiatives to address these specific challenges and helping interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing agency: Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 990 000

OJ L 360, 17.12.2014, p. 44

Duration of the action: 30 months.

38.

Council Decision 2014/129/CFSP of 10 March 2014 promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The Council Decision continued the support to the Consortium of think-tanks. It built on the achievements and experiences since 2011. New tasks were added, among which:

a)

annual international conference on non-proliferation and disarmament (3 in total; 250-300 targeted participants, international in scope, held in Brussels)

b)

annual consultative meeting on non-proliferation and disarmament (3 in total, 100 targeted participants, European in scope, held in Brussels)

c)

internet platform and production of policy papers;

d)

ad hoc seminars;

e)

help-desk facility for production within two weeks-time of up to twenty 5-10 pages policy papers on demand by EEAS;

f)

education on non-proliferation and disarmament (European online curriculum for university use to be available 24 months after the starting of the contract).

Implementing agency: The EU Non-Proliferation Consortium of Think-Tanks.

Budget: EUR 3 600 000

OJ L 71, 12.3.2014, p. 3

Duration of the action: 36 months.

39.

Council Decision 2013/726/CFSP of 9 December 2013 in support of the UNSCR 2118 (2013) and OPCW Executive Council EC-M-33/Dec 1, in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the OPCW activities by contributing to costs associated with the inspection and verification of the destruction of Syrian chemical weapons, and costs associated with activities complementary to the core mandated tasks in support of UNSCR 2118 (2013) and the OPCW Executive Council Decision of 27 September 2013 on the destruction of Syrian chemical weapons and subsequent and related resolutions and decisions. The project under the Council Decision provided situation-awareness products: satellite imagery and related information products of the EU Satellite Centre, related to the security of the OPCW-UN Joint Mission, including the status of the road network.

Implementing agency: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 311 842

OJ L 329, 10.12.2013, p. 41

Duration of the action: 12 months. Extended until 30 September 2015.

Implemented.

40.

Council Decision 2013/668/CFSP of 18 November 2013 in support of World Health Organisation activities in the area of bio-safety and bio-security in the framework of the European Union Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the implementation of the BTWC focusing on the safety and security of microbial or other biological agents or toxins in laboratories and other facilities, including during transportation and to promote bio-risk reduction practices and awareness, including biosafety, biosecurity, bioethics and preparedness against intentional misuse of biological agents and toxins.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 1 727 000

OJ L 310, 20.11.2013, p. 13

Duration of the action: 24 months.

41.

Council Decision 2013/517/CFSP of 21 October 2013 on the Union support for the activities of the International Atomic Energy Agency in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA VI

The overall aim was to support the IAEA activities in the areas of nuclear security and verification to:

(a)

promote universal adherence to international non-proliferation and nuclear security instruments, including IAEA comprehensive safeguards agreements and additional protocols;

(b)

protect proliferation-sensitive materials and equipment and the relevant technology by providing legislative and regulatory assistance in the area of nuclear security and safeguards;

(c)

strengthen the detection of, and response to, illicit trafficking of nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 8 050 000

OJ L 281, 23.10.2013, p. 6

Duration of the action: 36 months.

42.

Council Decision 2013/391/CFSP of 22 July 2013 in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support focused on:

(a)

enhancing relevant national and regional efforts and capabilities primarily through capacity-building and assistance facilitation;

(b)

contributing to the practical implementation of specific recommendations of the 2009 Comprehensive Review of the status of implementation of UNSCR 1540 (2004), in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness;

(c)

initiating, developing and implementing national action plans upon states request.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 198, 23.7.2013, p. 40

Duration of the action: 24 months.

43.

Council Decision 2012/699/CFSP of 13 November 2012 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO V.

The Union supported four projects, the objectives of which were to:

(a)

provide technical assistance and capacity building to State Signatories to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(b)

develop capacity for future generations of CTBT experts through the Capacity Development Initiative (CDI);

(c)

enhance the Atmospheric Transport Model (ATM);

(d)

characterize and mitigate Radio Xenon noble gases;

(e)

support the Integrated Field Exercise in 2014 (IFE14) through the development of an integrated multispectral array;

(f)

sustain certified IMS Auxiliary Seismic Stations.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 185 028

OJ L 314, 14.11.2012, p. 27

Duration of the action: 24 months. Extended to 3 December 2015.

Implemented.

44.

Council Decision 2012/423/CFSP of 23 July 2012 on support of ballistic missile non-proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction and of the Council Common Position 2003/805/CFSP

The objectives were to:

(a)

support the activities of The Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation, in particular with the aim to:

promote the universality of the Code and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

support the implementation of the Code;

reinforce the visibility of the Code on the occasion of the tenth anniversary of its signature;

(b)

support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, step up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, build up support for initiatives addressing these specific challenges and help interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 930 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 74

Duration of the action: 24 months. Extended to 28 March 2015.

Implemented.

45.

Council Decision 2012/422/CFSP of 23 July 2012 in support of a process leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East.

The objectives were to:

(a)

support the work of the Facilitator for the 2012 Conference on the establishment of a Middle East zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction;

(b)

enhance the visibility of the Union as a global actor and in the region in the field of non-proliferation;

(c)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and more particularly among experts, officials and academics;

(d)

identify concrete confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery;

(e)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems;

(f)

discuss issues related to peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 352 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 67

Duration of the action: 18 months.

A contingency amount of EUR 20 000 was given to the Arab Institute for Security Studies in Amman, Jordan for organising a meeting on the subject of the WMDFZ in the M.E. (13-14 November 2013).

Implemented.

46.

Council Decision 2012/421/CFSP of 23 July 2012 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

promote universal adherence to the BTWC,

(b)

support the implementation of the BTWC and the submission of CBMs by the States Parties,

(c)

support the work of the 2012-2015 inter-sessional programme with a view to strengthening the implementation and effectiveness of the BTWC.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 61

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 January 2015.

Implemented.

47.

Council Decision 2012/281/CFSP of 29 May 2012 in the framework of the European Security Strategy in support of the Union proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities.

The objectives were:

(a)

consultations with States, active or not yet active on space issues to discuss the proposal and to gather their views,

(b)

gathering expert support for the process of developing an international Code of Conduct for outer-space activities.

Implementing entity: United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR).

Budget: EUR 1 490 000

OJ L 140, 30.5.2012, p. 68

Duration of the action: 18 months. Extended to 31 July 2014.

Implemented.

48.

Council Decision 2012/166/CFSP of 23 March 2012 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — V.

The objectives were to:

(a)

enhance the capacities of States Parties in fulfilling their obligations under the CWC,

(b)

enhance the preparedness of States Parties to prevent and respond to attacks involving toxic chemicals,

(c)

enhance international cooperation in the field of chemical activities,

(d)

support the ability of the OPCW to adapt to developments in the field of science and technology,

(e)

promote universality by encouraging States not Parties to join the CWC.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 140 000

OJ L 87, 24.3.2012, p. 49

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

49.

Council Decision 2010/799/CFSP of 13 December 2010 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of weapons of mass destruction and their means of delivery in the Middle East in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and among experts, officials and academics,

(b)

identify confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery,

(c)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems,

(d)

discuss issues related to the peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation in this regard.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 347 700

OJ L 341, 23.12.2012, p. 27

Implemented.

50.

Council Decision 2010/585/CFSP of 27 September 2010 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA V.

The objectives were:

(a)

strengthening national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assisting States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthening States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 966 000

OJ L 259, 1.10.2010, p. 10

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

51.

Council Decision 2010/430/CFSP of 26 July 2010 establishing a European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective of this network of independent non-proliferation think tanks was to encourage political and security-related dialogue and the long-term discussion of measures to combat the WMD proliferation and their delivery systems within civil society, and among experts, researchers and academics. The support for the network focused on:

(a)

organising a kick-off meeting and an annual conference with a view to submitting a report and/or recommendations to the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (HR),

(b)

creating an internet platform to facilitate contacts and foster research dialogue among the network of non-proliferation think tanks.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 2 182 000

OJ L 202, 4.8.2010, p. 5

Duration of the action: 36 months. Extended to 30 June 2014.

Implemented.

52.

Council Decision 2010/461/CFSP of 26 July 2010 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO IV.

The objectives were to:

(a)

improve the operation and sustainability of the auxiliary seismic stations network of the CTBT’s International Monitoring System;

(b)

improve the CTBT verification system through strengthened cooperation with the scientific community;

(c)

provide technical assistance to States Signatories in Africa and in the Latin American and Caribbean Region so as to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(d)

develop an OSI noble gas capable detection system.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 280 000

OJ L 219, 20.8.2010, p. 7

Duration of the action: 18 months. Extended to 16 May 2014.

Implemented.

53.

Council Decision 2009/569/CFSP of 27 July 2009 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction: OPCW IV.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties:

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 110 000

OJ L 197, 29.7.2009, p. 96

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

54.

Council Decision 2008/974/CFSP of 18 December 2008 in support of the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU supported three aspects of the Code:

(a)

universality of the Code,

(b)

implementation of the Code,

(c)

improved functioning of the Code.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 1 015 000

OJ L 345, 23.12.2008, p. 91

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

55.

Council Joint Action 2008/858/CFSP of 10 November 2008 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to:

(a)

support universal adherence to the BTWC,

(b)

improve implementation of the BTWC, including the submission of confidence building measures declarations, and

(c)

support the best use of the inter-sessional process 2007-2010 for the preparation of the 2011 Review Conference.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) — Geneva.

Budget: EUR 1 400 000

OJ L 302, 13.11.2008, p. 29

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

56.

Council Joint Action 2008/588/CFSP of 15 July 2008 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO III.

The EU supported the building of capacity of the Preparatory Commission of the CTBTO in the area of verification by:

(a)

noble gas monitoring: radio-xenon measurements and data analysis,

(b)

integrating States Signatories in Africa to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBTO monitoring and verification system.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 2 316 000

OJ L 189, 17.7.2008, p. 28

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

57.

Council Joint Action 2008/368/CFSP of 14 May 2008 in support of the implementation of UNSCR 1540.

The projects in support of the implementation of UNSCR 1540 were six workshops aiming at enhancing the capacity of export-control officials in six sub regions: Africa, Central America, Mercosur, the Middle East and Gulf Regions, Pacific Islands and South-East Asia — to implement UNSCR 1540 in practice. The workshops were tailored for border, customs and regulatory officials and contained the main elements of an export control process including applicable laws (including national and international legal aspects), regulatory controls (including licensing provisions, end-user verification and awareness-raising programmes) and enforcement (including commodity identification, risk-assessment and detection methods).

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 475 000

OJ L 127, 15.5.2008, p. 78

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

58.

Council Joint Action 2008/314/CFSP of 14 April 2008 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction– IAEA IV.

The objectives were to:

(a)

strengthen national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assist States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthen States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 7 703 000

OJ L 107, 17.4.2008, p. 62

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

59.

Council Joint Action 2008/307/CFSP of 14 April 2008 in support of World Health Organisation activities in the area of laboratory bio-safety and bio-security — WHO I.

The overall objective was to support the implementation of the BTWC, in particular those aspects that relate to the safety and security of microbial or other biological agents and toxins in laboratories and other facilities, including during transportation as appropriate, to prevent unauthorised access to and removal of such agents and toxins. The contribution aimed to:

(a)

promote bio-risk reduction management through regional and national outreach,

(b)

strengthen the security and laboratory management practices against biological risks.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 2 105 000

OJ L 106, 16.4.2008, p. 17

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

60.

Council Joint Action 2007/753/CFSP of 19 November 2007 in support of the IAEA monitoring and verification activities in the DPRK.

The objective was to contribute to the monitoring and verification activities in the DPRK, in accordance with the Initial Actions of 13 February 2007, as agreed in the framework of the six-party-talks.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA — Department of Safeguards).

Budget: EUR 1 780 000

OJ L 304, 22.11.2007, p. 38

Estimated duration of the action: 18 months. Suspension, Force majeure. Ended.

61.

Council Joint Action 2007/468/CFSP of 28 June 2007 of 28 June 2007 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction CTBTO II.

The objective was to support the early entry into force of the Treaty, and the establishing of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) verification regime through:

(a)

improvement of the knowledge of Provisional Technical Secretariat noble gas measurements;

(b)

support for the Integrated Field Exercise 2008.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 670 000

OJ L 176, 6.7.2007, p. 31

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

62.

Council Joint Action 2007/185/CFSP of 19 March 2007 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW III.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties. The contribution also promoted international cooperation in the field of chemical activities, as accompanying measures to the implementation of the CWC and provided support for the creation of a collaborative framework among the chemical industry, OPCW and national authorities on the 10th anniversary of the OPCW.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 85, 27.3.2007, p. 10

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

63.

Council Joint Action 2007/178/CFSP of 19 March 2007 in support of chemical weapons destruction in the Russian Federation in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — Russian Federation IV.

The objective was to assist the Russian Federation in destroying some of its chemical weapons as required by the CWC. This Joint Action supported the completion of the electricity supply infrastructure at Shchuch’ye chemical weapon destruction facility.

Implementing entity: The Ministry of Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Budget: EUR 3 145 000

OJ L 81, 22.3.2007, p. 30

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

64.

Council Joint Action 2006/418/CFSP of 12 June 2006 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA III.

The objective was to strengthen nuclear security in selected countries focusing on:

(a)

legislative and regulatory assistance;

(b)

strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials;

(c)

strengthening of countries capabilities for detection and response to illicit trafficking.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 6 995 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 20

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

65.

Council Joint Action 2006/419/CFSP of 12 June 2006 in support of the implementation of the United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The action aimed at addressing three aspects:

(a)

awareness-raising of requirements and obligations under the Resolution,

(b)

strengthening national capacities in three target regions: Africa, Latin America and Caribbean, Asia-Pacific, in drafting national reports on the implementation of UNSC Resolution 1540 (2004) and

(c)

sharing experience from the adoption of national measures required for the implementation of the Resolution.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 195 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 30

Duration of the action: 22 months.

Implemented.

66.

Council Joint Action 2006/243/CFSP of 20 March 2006 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in the area of training and capacity building for verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO I.

The objective was to improve the capacity of CTBT Signatory States to fulfil their verification responsibilities and to enable them to fully benefit from participation in the treaty regime with the help of a computer-based training/self-study.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 133 000

OJ L 88, 25.3.2006, p. 68

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

67.

Council Joint Action 2006/184/CFSP of 27 February 2006 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention, in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective was to support universal adherence to the BTWC, promote accession to the BTWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and support the implementation of the BTWC by States Parties.

Implementing entity: The Graduate Institute of International Studies (GIIS), Geneva.

Budget: EUR 867 000

OJ L 65, 7.3.2006, p. 51

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

68.

Council Joint Action 2005/913/CFSP of 12 December 2005 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW II.

The objective was to support universal adherence to the CWC and accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and the implementation of the CWC by States Parties. The contribution also helped foster international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 697 000

OJ L 331, 17.12.2005, p. 34

Duration of the action: 12 months.

Implemented.

69.

Council Joint Action 2005/574/CFSP of 18 July 2005 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA II.

The objectives of the contribution were to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

(d)

provide legislative assistance for the implementation of obligations under IAEA safeguards agreements and additional protocols.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 3 914 000

OJ L 193, 23.7.2005, p. 44

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

70.

Council Joint Action 2004/797/CFSP of 22 November 2004 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW I.

The objective was to: support universal adherence to the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and use of Chemical Weapons and on their Destruction (CWC); promote the accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States); support the implementation of the CWC by the States Parties and promote international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 841 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 63

Estimated duration of the action: 12 months.

Implemented.

71.

Council Joint Action 2004/796/CFSP of 22 November 2004 for the support of the physical protection of a nuclear site in the Russian Federation — Russian Federation III.

The objective was to reinforce the physical protection of nuclear sites in Russia to reduce the risk of theft of nuclear fissile material and of sabotage by improving the physical protection at the Bochvar Institute of the Russian Federal Agency for Atomic Energy (formerly MINATOM).

Implementing entity: The Federal Republic of Germany.

Budget: EUR 7 730 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 57

Duration of the action: 36 months.

Implemented.

72.

Council Joint Action 2004/495/CFSP of 17 May 2004 on support for IAEA activities under its Nuclear security programme and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA I.

The objective was to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency.

Budget: EUR 3 329 000

OJ L 182, 19.5.2004, p. 46

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

73.

Council Joint Action 2003/472/CFSP of 24 June 2003 on the continuation of the European Union cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation — Russian Federation II.

The Joint Action financed a unit of experts under the cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 680 000

OJ L 157, 26.6.2003, p. 69

Expired on the date of expiry of the EU Common Strategy 1999/414/CFSP on Russia.

Implemented.

74.

Council Joint Action 1999/878/CFSP of 17 December 1999 establishing a European Union Cooperation Programme for Non-proliferation and Disarmament in the Russian Federation — Russian Federation I.

The project contributed to:

(a)

a chemical weapons pilot destruction plant situated in Gorny, Saratov region, Russia;

(b)

set studies and experimental studies on plutonium transport, storage and disposition.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 8 900 000

OJ L 331, 23.12.1999, p. 11

Duration of the action: 48 months.

Implemented.


BIJLAGE II

OVERVIEW OF INSTRUMENT CONTRIBUTING TO STABILITY AND PEACE ICSP — CBRN 1997-2018

‘RISK MITIGATION AND PREPAREDNESS RELATING TO CHEMICAL, BIOLOGICAL, RADIOLOGICAL AND NUCLEAR MATERIALS OR AGENTS’

Funding through ISCT-STCU

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

Administrative operating budget, supplemental budgets and projects

Retraining former weapon scientists and engineers through support for:

International Science and Technology Centre (ISTC, Moscow) and

Science and Technology Centre (STCU, Kiev)

To redirect scientists/engineers’ talents to civilian and peaceful activities through science and technological cooperation.

ISTC and/or STCU

 

TACIS

235 million

1997-2006

 

IfS (AAP)

15 million

8 million

7,5  million

5,0  million

4,5  million

4,0  million

4,8  million

4,0  million

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

348-211

Enhancing regional CBRN detection capacity for the Border Guards in Ukraine and Moldova

To provide mobile chemical and RN detection equipment for the border guards.

STCU

4,1  million

9.2014-9.2015

365-540

Provision of specialized CBRN equipment for first responders in the SEE CoE Region

EU CBRN CoE. CBRN equipment — SEE CoE Region.

STCU

1,7  million

2016-6.2017 (tbc)

369-100

Strengthening the national legal framework and provision of specialized training on bio-safety and bio-security in Central Asia

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in Central Asia.

ISTC

5 000 000

2016-2018

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

Administrative support — ISTC.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

378227

Support to the Centre of Excellence of Eastern and Central Africa in Nuclear Security — ISTC

EU CBRN CoE. Eastern and Central Africa in Nuclear Security.

ISTC

3 500 000

7.11.2019

378590

Funding of the 2017 STCU Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

STCU

700 000

7.11.2021

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

Year 2008 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

145-156

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in FSU countries (Russian Federation, Ukraine, Armenia, Moldova, Georgia, Azerbaijan and Belarus)

To supply equipment for detection of NRM at border check points as it was identified in the previous phase of the activity financed by TACIS Nuclear Safety programme, contributing thus to reduce nuclear and radiation terrorism threat.

JRC

5 million

11.7.2008-12.4.2013

145-130

Assistance in export control of dual-use goods

To support the development of the legal framework and institutional capacities for the establishment and enforcement of effective export controls on dual-use items, including measures for regional cooperation with a view of contributing to the fight against the proliferation of WMD and related materials, equipment and technologies.

BAFA (D)

~ 5 million

19.3.2008-31.12.2010

145-132

Knowledge Management System on CBRN Trafficking

To improve capabilities of participating states, neighbouring countries of the EU in South-East Europe and possibly Caucasus, to combat the illicit trafficking and criminal use of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

31.1.2008-1.8.2010

Year 2009 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

200-523

Knowledge management system on CBRN trafficking in North Africa and selected countries in the Middle East

To develop a durable co-operation legacy in the area of trafficking of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

16.3.2009-15.7.2011

217-540

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in Central Asian countries

To address shortcomings in the safety/security practices of key biological facilities in selected countries of Central Asia; to raise the skills of the personnel working at facilities (laboratories) handling dangerous biological agents or supervising those facilities, and to provide additional equipment, as needed, to ensure an adequate level of bio-safety and security.

ISTC

6,8  million

21.9.2009-21.9.2014

219-636

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in selected FSU and Mediterranean Basin countries and preparation of border management activities in the ASEAN region

To reduce the threat of nuclear and radiation terrorism. For this purpose the assistance will be provided to the partner countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of nuclear and radioactive materials (NRM) illicit trafficking.

JRC

6,7  million

2.12.2009-1.12.2014

216-327

Awareness raising of exporters export control of dual-use goods

To enhance the effectiveness of export control of dual use items in the Russian Federation, with a view to contribute to the fight against the proliferation of WMD (the specific objectives will be achieved through information exchange with EU exporters, support industry and researchers for awareness raising, organisation of seminars for exporters in the regions of the Russian Federation).

Russian independent non-profit organisation for professional advancement ‘Export Control Training Centre’

1 million

1.9.2009-1.3.2011

Year 2010 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

239-471 (UNICRI main) –239-481 (JRC main) 253-483

and 253-485 (pilot projects JRC and Univ. Milan) / 250-984 (UNICRI establishment of 2 Secretariats)

CBRN Centre of Excellence — First Phase

To set up a mechanism contributing to strengthen the long-term national and regional capabilities of responsible authorities and to develop a durable cooperation legacy in the fight against the CBRN threat.

UNICRI / JRC main contracts / 2 pilot projects in South East Asia / first step (2 Secretariats in Caucasus and South East Asia)

5 million

May 2010 - May 2012

235-364

Border monitoring activities in the Republic of Georgia, Central Asia and Afghanistan

To enhance the detection of radioactive and nuclear materials at identified borders crossing and/or nodal points in the Republic of Georgia, at Southern borders of selected Central Asian countries with Afghanistan and at the airport of Kabul.

JRC

4 million

4.5.2010-4.5.2013

238-194

EpiSouth: a network for the control of health and security threats and other bio-security risks in the Mediterranean Region and South-East Europe

To increase through capacity building the bio security in the Mediterranean region and South-East Europe (10 EU + 17 non EU countries).

Istituto Superiore di Sanità, Rome (Italy)

3 million

15.10.2010-15.4.2013

247-264 (service)

248-064 + 258-635 (supply)

Redirection of former Iraqi WMD scientists through capacity building for decommissioning of nuclear facilities, including site and radioactive waste management

To assist Iraq with redirection of scientists and engineers possessing WMD-related skills and dual-use knowledge through their engagement in a comprehensive decommissioning, dismantling and decontamination of nuclear facilities.

Università degli Studi dell'Insubria (service) — Canberra + NNL (supplies)

2,5  million

(1,5 mil. for service + 1,5 mil. for supplies)

Aug 2010 - Aug 2013

253-484

Knowledge Management System on CBRN risk mitigation — Evolving towards CoE ‘Mediterranean Basin’

To integrate the existing Knowledge Management Systems, namely for South East Europe and for North Africa, and to prepare the evolution towards a Centre of Excellence in the Mediterranean Basin dealing with CBRN risk mitigation (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

0,5  million

25.11.2010-30.4.2012

254-942

Bio-safety and bio-security improvement at the Ukrainian anti-plague station (UAPS) in Simferopol

To contribute to full implementation of the BTWC (Biological and Toxin Weapons Convention) in Ukraine, which includes the prevention of illicit access to pathogens by terrorists and other criminals.

STCU

4 million

22.11.2010-21.8.2014

256-885

Assistance in export control of dual-use goods

To continue the on-going activities in this field in the already covered countries, with possible extension to other regions/countries.

BAFA (D)

5 million

21.12.2010-1.7.2013

Year 2011 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

263-555 (set-up)

273-506

(actions)

CBRN Centres of Excellence — Second phase

To set-up three to four new Centres in the Middle East and, possibly, Gulf region, Mediterranean Basin, Central Asia and Southern Africa, extend the projects in South East Asia and in Ukraine / South Caucasus and implement thematic projects in all project areas of priority 1.

UNICRI

4,5  million

16,3  million

23.8.2011-28.2.2013

273-571

Enhancing the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — EU contribution to the new Nuclear Material Laboratory (NML)

To ensure that the IAEA has a strong independent analytical capability for safeguards in the decades to come by means of expansion and modernisation of the IAEA Safeguards Analytical Services.

IAEA

5 million

30.11.2011-30.11.2015

272-372 (service) and 272-424 (supplies)

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in Sub-Saharan Africa

To implement two units of mobile labs to be used to perform diagnosis of up to group 4 infectious agents in sub-Saharan Africa and one ‘stand-by’ unit based in the EU for training purposes and to be deployed in other countries outside the EU where these agents are endemic or outbreaks occur.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin (service) — supply under evaluation

3,5  million

15.12.2011-14.12.2015

I273-572

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in South Caucasus and in Central Asian Countries

To raise the capabilities of State organisations in target countries responsible for bio-safety and bio-security in a way that will result in a substantial improvement of the countries’ bio-safety/security situations.

UNICRI

5 million

1.1.2012-31.12.2015

278-349

Multilateral Nuclear Assurances — EU contribution to the Low Enriched Uranium bank under the supervision of the International Atomic Energy Agency (IAEA)

To purchase a quantity of Low Enriched Uranium.

IAEA

20 million

30.11.2011-30.11.2013

Year 2012 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

285-261

CBRN protection to Ukraine in the framework of the UEFA European Football Championship 2012

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for these purposes the assistance should be provided to Ukraine in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

Sateilyturvakeskus

343 000

3.2012-4.2013

292-244

Supply for POL11 — Equipment Supply for CBRN protection support to Ukraine in the framework of the UEFA European Championship 2012

To enhance the CBRN security at Poland — Ukraine border with the occasion of the football championship Euro2012.

Sateilyturvakeskus

307 000

5.2012-1.2014

301-327

Provision of specialised technical training to enhance the first responders' capabilities in case of CBRN incidents

To reinforce inter-agency coordination to respond to CBRN incidents (this includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration).

France Expertise Internationale

699 274

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support in the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

301-740

Building capacity to identify and respond to threats from chemical, biological, radiological and nuclear substances

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project of which this contract will be a part is as follows: 1) Counter the threat arising from chemical, biological and radioactive or nuclear agents in particular when used in a criminal or terrorist context; 2) Improve the preparedness and response capabilities of states to unlawful or criminal acts involving CBRN agents.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

499 100

12.2012-12.2014

301-756

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase II

The main aim of this assignment is to link actively technical expertise, management initiative, elements of diplomacy and of cultural sensitiveness to enhance the establishment and performance of the CoE initiative. By implementing modern and judicious governance approaches, it will in particular support capacity building and management with the right sense of ownership among actors and stakeholders at national, regional and overall levels, and correctly adapt the initiative to the challenges of CBRN risk mitigation. The initiative also aims at enhancing the visibility, acceptance and support among the EU stakeholders, both at EU and MS levels.

Association Groupe ESSEC

1 399 988

12.2012-6.2014

302-214

Regional Human Resource Development for Nuclear Safety, Security and Safeguards Management through a University Master’s Programme carried out in Thailand

To cover the tuition fees and living expenses of 10 Thai and 10 international (limited to the Southeast Asia region) students expected to enrol and graduate from the Master’s degree programme developed jointly with the US PNNL in Nuclear Safety, Security and Safeguards Management at the Chulalongkorn University of Thailand.

Enconet Consulting GmbH

649 812

12.2012-12.2014

302-252

Bio-risk Management

To share the bio-risk management program developed in Thailand with the participating countries in the project.

France Expertise Internationale

480 000

12.2012-12.2014

302-364

Development of a methodology for RN materials detection, management and protection of the public

To develop and manage a system for the detection of RN material from sensors located in a variety of locations such as borders, critical infrastructure, ports, airports, etc.; to recommend equipment and standard procedures to respond to RN events.

France Expertise Internationale

599 830

12.2012-12.2014

302-427

Prerequisite to strengthening CBRN national legal frameworks

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

France Expertise Internationale

299 936

12.2012-12.2014

302-428

Knowledge development and transfer of best practice on bio-safety/bio-security/bio-risk management

To develop and transfer knowledge concerning best practice on bio-safety, bio-security and bio-risk management in this region.

Università degli Studi di Roma Tor Vergata

434 010

12.2012-12.2014

304-799

Assistance in export control of dual-use goods

To strengthen the export control systems of partner countries, with a strong link with the Regional Centres of Excellence activities, by aligning them to the standard of the international export control regimes and treaties and therefore meeting the requirements of the UNSCR 1540 (2004).

Bundesrepublik Deutschland

3 650 000

12.2012-12.2014

305-778

‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’ Coordination and CBRN Need Assessment Methodology

To support countries with improving national policies and ensuring international cooperation in the area of CBRN risk mitigation through the implementation of a Needs Assessment methodology for the Regional Secretariats and the partner countries.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 million

12.2012-6.2015

306-644

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 1

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Polimaster Instruments UAB

497 500

12.2012-3.2014

306-670

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Mirion Technologies MGPI SA

241 540

12.2012-3.2014

306-675

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 3

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

ENVINET AS

988 205

12.2012-10.2015

307-293

Establishment of a Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET)

To enhance health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made threats to health posed by communicable diseases through the start-up of a long-term Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

European Centre for Disease Prevention and Control

440 000

12.2012-12.2014

307-400

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT1

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Polimaster Instruments UAB

298 500

12.2012-3.2014

307-401

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Mirion Technologies MGPI SA

121 660

12.2012-3.2014

307-781

Support for the border monitoring activities in the South East Asia and Democratic Republic of the Congo

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for this purposes, the assistance should be provided to the identified countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

JRC

1 650 000

12.2012-12.2015

308-512

Implementation of Projects CBRN — 3rd call: #77 #111 #114

The overall objective is the enhancement of the RN security situation in the countries of concern (with a spin-off towards chemical detection under P77). Such concern needs to be addressed in a systematic manner and with interventions at quite a few different levels. Also the ‘action radius’ of the interventions needs to be described (to assure the proper engagement of the key actors).

JRC

2,3  million

12.2012-12.2014

310-879

Network of universities and institutes for raising awareness on dual-use concerns of chemical materials

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project is to reinforce inter-interagency coordination to respond to CBRN incidents. This includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration.

Agenzia Nazionale per le Nuove Tecnologie, l'Energia e lo Sviluppo Economico Sostenibile — ENEA

721 886

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support for the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

306-680

Second contribution to enhance the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — The New Nuclear Material Laboratory (NML)

To support IAEA in constructing and outfitting the chemistry and instrumentation laboratories of the new IAEA Safeguards Analytical Services NML for the analysis of nuclear material according to the latest standards assuring safety and measurement quality.

IAEA

5 million

12.2012-12.2016

Year 2013 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

315-979

Strengthening the National CBRN Legal Framework & Provision of specialized and technical training to enhance CBRN preparedness and response capabilities

The present procedure aims at awarding a Contract that will technically implement two projects (Component 1 and Component 2) funded by the EU Instrument for Stability (Priority 1) in the framework of the Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear — Centres of Excellence (CBRN-CoE).

France Expertise Internationale

2 699 069

9.2013-9.2016

316-496

Strengthening Capacities in CBRN Response and in Chemical and Medical Emergency

The CBRN emergency response needs to be identified and prioritised per country. Comprehensive technology solutions for detection, protection, decontamination, mitigation, containment and disposal should also be elaborated. CBRN incidents require full utilization of national resources to respond to and mitigate the consequences of such emergencies. The main responsibility in cases of CBRN emergencies falls upon first responders. It is therefore essential that countries build upon their national resources to mitigate and respond to the consequences of an emergency situation. Best-practices should thus be exchanged amongst these first responders at MIE regional level and CBRN risk mitigation knowledge developed. It should also result in increased awareness of stocks of hazardous chemical agents, their pre-cursors as this is one of the means of targeting illicit use and/or trafficking of WMD.

Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii

3 914 034

12.2013-12.2016

318-905

Support to the European Commission — Exploratory missions in Middle East/East and south Mediterranean countries/South East of Europe in the safety and security CBRN fields

To provide support to the European Commission with finding out what kind of short-term measures should be developed taken into account different situations and circumstances regionally and/or nationally (this entails assessing countries’ preparedness — risk assessment, crisis prevention and warning systems — and response mechanisms in the field of CBRN).

France Expertise Internationale

299 999

6.2013-6.2015

321-215

Strengthening Health Security at Ports, Airports and Ground crossings

To increase health security globally by providing technical guidance and tools, information and knowledge sharing, international collaboration and assisting countries in enhancing and strengthening capacities for prevention, detection, control and response to public health events related to activities at points of entry and international travel and transport, in a multi-sectoral approach, to minimize risks in association with natural or deliberate released hazards.

World Health Organisation

1,5  million

7.2013-7.2015

323-494

AAF — Waste management

EU CBRN CoE. To improve the management of biologic and chemical waste in the African Atlantic Façade region and Tunisia. This includes the review of regulations and technical training on detection and sampling.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 871 800

1.2014-6.2017

329-422

Implementation of Projects CBRN — 3rd call. Complementary actions for project: #77 #111 #114

EU CBRN CoE. The global overall scope of work is to pursue international efforts in counteracting the threat of nuclear and radiological terrorism. This project aims at supporting the development of an integrated regional nuclear safety and security systems. This will be achieved by assessing the adoption of laws and regulation in the field in order comply with international related standards for improving the security and safety of radioactive sources by encouraging the establishment of storage facilities and completion of inventories, disseminate best practices for the development of a national response plan in the participating countries. These activities are carried out under a well-coordinated approach with other donors in the region, in order not to duplicate existing efforts.

IAEA

700 047

1.2014-12.2015

332-096

Export control outreach for dual use items

This project aims to deepen support measures to improve dual use export control systems in third countries taking specific geopolitical challenges into account. The following beneficiary countries are eligible under this project: Jordan / Neighbouring Countries and Kazakhstan / Neighbouring Countries. Regional activities may include all beneficiary countries in the region. Where appropriate and in justified cases and following the demand of beneficiary countries also activities in other countries / or regions will be carried out.

Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle

2,5  million

12.2013-12.2015

332-212

Conferences associated to EU CBRN Centres of Excellence

To provide support for organising conferences and meetings in partner countries in order to enhance the inter-agency cooperation that will contribute to mitigating the risks and threats associated with Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) materials and facilities.

LDK Consultants, Engineers & Planners SA

140 885,85

1.2014-1.2015

332-306

Consolidation and Extension of the CBRN Regional Centre Secretariats

EU CBRN CoE. To strengthen regional capabilities in the area of CBRN risk mitigation. It is expected that the project will promote better cooperation and coordination of countries on CBRN risk mitigation at regional and international levels (the set-up of the Regional Secretariats is meant to provide the missing infrastructure at regional level to facilitate sharing of information and experience among partner countries).

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3,1  million

5.2014-10.2015

332-312

Strengthening Health Laboratories to minimize potential biological risks

To minimize potential biological risks through enhancement of laboratory biosafety, biosecurity, quality management and diagnostic capacity. Specific objective 1: Support the development of nationally-owned laboratory policies, strategies norms and regulations. Specific objective 2: Engage institutional and individual capacity building efforts through implementation of appropriate tools, methodologies and training activities. Specific objective 3: Enhance the ability of Member States to safely and rapidly detect and respond to natural or deliberate events of national and international concern according to the IHR through support to laboratory networks.

World Health Organisation

4 495 712

12.2013-12.2016

329-859

Further development and consolidation of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (‘MediPIET’)

To contribute to the overall objective of enhancing health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made health threats posed by communicable diseases through the further roll-out of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

6,4  million

12.2013-12.2016

330-961

MediLabSecure

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

Institut Pasteur

Fondation

3 626 410

12.2013-12.2017

Year 2014 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

337-084

Elimination of Syrian Chemical Weapons of Mass destruction

To contribute to the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) Special Trust Fund that finances the activities for the complete destruction of Syrian Chemical material stockpiles.

OPCW

12 million

2.2014-12.2015

343-652

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase III

To support to the governance of the EU CBRN Centres of Excellence.

ESSEC-IRENE-ENCO

1,5  million

9.2014-9.2016

346-176

High risk chemical facilities and risk mitigation in the AAF Region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the African Atlantic Façade Region in order to prevent the occurrence of high risks chemical accidents.

France Expertise Internationale

3 million

1.2015-12.2017

346-488

Chemical safety and security in the Central and Eastern African region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the ECA region by strengthening the national ‘Chemical legal framework’ in order to prevent the occurrence of accident inside and around all important chemical installations, as well as to enhance Chemical preparedness and response capabilities.

Gesellschaft für Anlagen und Reaktorsicherheit (GRS) MBH

2 978 000

1.2015-1.2018

347-013

EUWAM-Lab (P43)

EU CBRN CoE. Establishment of a Mobile Laboratory for in situ interventions on VHF outbreak sites in combination with CBRN Capacity Building in Western Africa.

France Expertise Internationale

2 579 854,40

9.2014-9.2016

347-135

EU outreach programme for dual use items

Contribute to the creation, consolidation or updating the effective export control systems for dual use items in partner countries by continuing to offer them a long-term perspective for cooperation.

France Expertise Internationale

2 249 250

9.2015-2.2017

347-634

Strengthening CBRN first response capabilities and regional cooperation in South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine

EU CBRN CoE. Enhance response capabilities and promote inter-agency and regional cooperation in CBRN first response in the South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

2 953 550

1.2015-12.2017

350-752

One Health Project in Pakistan

Support the development of a structured, integrated and sustainable collaboration between the Ministry of Health and Ministry of Agriculture in Pakistan for improved risk assessments and detection, prevention and control of the spread of emerging zoonotic diseases.

World Health Organization

927 608

1.2015-1.2017

Year 2015

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

355-376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

Support to export control outreach in South-East Asia.

France Expertise Internationale

2 999 500

9.2015-2.2017

272-372

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in sub-Saharan Africa

EU CBRN CoE — Mobile labs in sub-Saharan Africa — Extension.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin

500 000

6.2016

355-443

Enhancement of CBRN capacities of South East Asia in addressing CBRN risk mitigation concerning CBRN first response, biosafety and biosecurity, awareness raising and legal framework

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in South East Asia.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 000 000,00

7.2015-7.2018

355-879

Provision of specialized CBRN equipment for training first responders

EU CBRN CoE. CBRN equipment for first responders in Gabon, Mauritania, Morocco, Senegal, Burundi, Democratic Republic of Congo, Kenya and Uganda.

Paul Boyé Technologies SAS — FR

2 712 516,87

9.2015-9.2017

357-652

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Rabat, Tbilisi, Nairobi).

Agriconsulting Europe SA — BE

2 969 700,00

9.2015-9.2018

362-277

Regional Management of Outbreaks in the CBRN Centres of Excellence Partner Countries of the African Atlantic Façade Region

EU CBRN CoE. Management of outbreaks in the African Atlantic Façade (pandemics).

Agence française d’expertise technique internationale

3 499 600,00

1.2016-12.2018

370291

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

Wildlife Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

182 000

28.12.2016

359484

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

Support to GCC region.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

285 000

14.9.2016

355376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

EU outreach programme for dual use items in South-East Asia.

Agence française d’expertise technique internationale

2 999 500

28.2.2017

371715

Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents — CoE Project 54

EU CBRN CoE. Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents. Middle East (P54).

Sustainable Criminal Justice Solutions

Community interest company

2 999 965

17.7.2019

365817

Annual meeting EU CBRN National Focal Points 2016

 

LDK Consultants Engineers & Planners SA

182 949,5

11.10.2016

Year 2016

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

384-876

Recommitment — Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa (2015 / 370-291)

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

NET

174 515,29

29.9.2017

38130

SEACHEM — Sound management of chemicals and their associated wastes in Southeast Asia

EU CBRN CoE. Chemical Waste management.

Sustainable Criminal Justice Solutions

2 999 815

29.8.2020

369616

Support to the development, adoption and implementation of CBRN Needs Assessments, National and Regional CBRN Action Plans, their promotion and visibility

EU CBRN CoE. Promotion, adoption, implementation and visibility of CBRN Needs EU CBRN CoE. Assessments, National and Regional CBRN Action Plans.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 000 000

31.8.2017

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Algiers, Amman, Tashkent).

Enconet Consulting GmbH

2 130 250

10.11.2019

373918

Strengthening cross-border capacity for control and detection of CBRN substances

EU CBRN CoE. CBRN cross border security in the North of Africa and Sahel (P55).

Agence française d’expertise technique internationale

3 500 000

30.9.2019

374993

P57 ‘Strengthening crime scene forensics capabilities in investigating CBRN incidents in the South East and Eastern Europe Centres of Excellence region’

EU CBRN CoE. ‘Strengthening crime scene forensics capabilities’.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

1 399 670

14.1.2020

Year 2017

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

376203

Study on the sustainability of the EU CBRN CoE’s capacity building activities

EU CBRN CoE. Educational component.

Fondazione Alessandro Volta per la promozione dell'Università, della ricerca scientifica, dell'alta formazione e della cultura

298 900

31.3.2018

377918

Support to the EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence initiative and its mechanisms. Towards the consolidation of the regional secretariats.

EU CBRN CoE. Regional Secretariats.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3 000 000

14.1.2018

377943

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE. On site technical assistance (GCC region).

Senior expert

425 000

2.2019

378686

EU CBRN Centres of Excellence NFP meeting 2017

EU CBRN CoE annual international meeting.

Italtrend C&T SPA

235 587

6.4.2017

378793

Supporting the EC organizing European Summer School 2017 and Conference in Export Control

European Summer School 2017 and Conference in Export Control.

LDK Consultants Engineers & Planners SA

277 167

8.3.2018

378848

Assistance on evaluation of Export Control Outreach P2P program

Evaluation of P2P programme.

Individual expert

20 000

17.2.2017

381687

Worldwide technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE. Portal, NAQs, NAPs, technical evaluations, communication.

EC DG JRC

3 500 000

2018

381687

Administrative arrangement. Worldwide institutional technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

3 411 384

31.12.2017

384445

Technical Assistance for the implementation of the EU Export Control programme in partner countries

EU outreach programme for dual use items.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

297 750

6.4.2019

384614

Project development and donor coordination for the establishment of Wildlife Forensics Training Academies in Africa

EU CBRN CoE. Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

NET

350 000

24.9.2018

384772

2017 International Meeting of EU CBRN CoE National Focal Points, Brussels

EU CBRN CoE annual international meeting.

LDK Consultants Engineers & Planners

233 799

16.2.2018

388844

P2P Summer School 2018 and other meetings in the frame of the Instrument contributing to Stability and Peace (IcSP)

EU outreach programme for dual use items.

LDK Consultants Engineers & Planners

227 940

1.10.2018

Year 2018

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

378224

P57/58 — Additional equipment — Montenegro

EU CBRN CoE

STCU

350 000

2017-2019

384876

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

152 373

2017

386600

New African Magazine — subscription contract

EU CBRN CoE

Stirling

1 000

2017-2018

386666

Stirling Assynt Report and GT Intell Serv — subscription contract

EU CBRN CoE

TRAC

33 600

2017-2018

388380

Assistance in reporting and communication on IcSP CBRN CoE activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

388397

P65 CoE CA chemical waste management

EU CBRN CoE

MICR

401 089

2017-2020

388844

2018 P2P Summer School in Export Control

EU CBRN CoE

LDK

227 940

2017-2018

390045

STCU operational grant

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2022

390046

ISTC operational grant

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2022

390079

CBRN CoE Governance Team

EU CBRN CoE

Association Groupe ESSEC

1 680 520

2018-2019

390601

P66 MEDISAFE

EU CBRN CoE

Expertise France

3 998 250

2018-2021

391059

Assistance on mapping EU security/CT activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2017

391935

UNICRI

EU CBRN CoE

UNICRI

2 707 453

2018-2019

393533

Development of a pilot CBRN Centres of Excellence Research Competition

EU CBRN CoE

Fondazione Alessandro Volta

149 850

2018

393792

P62 OSA South East Asia

EU CBRN CoE

Business and Strategies Europe

1 198 750

2018-2021

394360

Support for Conferences and Events CBRN

EU CBRN CoE

Pomilio Blumm

1 052 346

2018-2020

395369

Assistance and support in implementation of IcSP

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

395899

P68 Training and Tutoring

EU CBRN CoE

LDK

268 700

2018-2020

402247

P75 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change in the Mediterranean, Black Sea and Sahel regions by strengthening institutional capacities in the context of One Health (MEDILABSECURE)

EU CBRN CoE

Institut Pasteur Fondation

2 088 964

2018-2020

402649

P76 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change by strengthening Public Health Laboratories — (STRONGLABS)

EU CBRN CoE

WHO

1 000 000

2018-2020

402810

Funding of the 2019 ISTC Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2023

402811

Funding of the 2019 STCU Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2023

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

OSA

590 000

2018-2020

Year 2019

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

408921

Funding of the 2020 STCU Administrative Operating Budget (AOB and service contract

Administrative support — STCU

STCU

680 000

31.12.2020

408920

Funding of the 2020 ISTC Administrative Operating Budget (AOB and service contracts

Administrative support — ISTC

ISTC

1 041 000

31.12.2020

412541

Funding of the 2020–2021 ISTC activities and Supplemental Budgets (SBs),

Capacity building

ISTC

779 000

31.12.2021

402901

CoE Project 73 — CBRN Protection of critical infrastructure in Middle East CoE Region

EU CBRN CoE

SCK-CEN

2 399 200

2019-2022

403281

Support to the assessment of priority countries and impact of the EU CBRN CoE Initiative

EU CBRN CoE

SCK-CEN

300 000

2019-2021

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

Peter Clevestig

599 400

2019-2022

404922

Support to CBRN CoE regional secretariats

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

EU CBRN CoE

UNICRI

3 950 000

2019-2020

407001

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Nairobi

EU CBRN CoE

Enconet

1 178 900

2019-2022

407176

P70 — Provision of specialized equipment to manage transport accidents with dangerous goods for first responders

EU CBRN CoE

Paul Boyé

2 249 717

2019-2022

407688

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Tbilisi

EU CBRN CoE

Agriconsulting Europe SA

1 127 320

2019-2022

408380

BIOSEC — Enhanced Biosecurity in South-East Asia P81

EU CBRN CoE

SCJS Europe

3 499 850

2019-2022

408466

P83 — Provision of specialized CBRN equipment for the training of personnel in charge of border control in Algeria

EU CBRN CoE

Excelor Holding Group EOOD

323 321

2019-2022

410027

Preparation of a communication strategy on IcSP-funded projects managed by the CBRN Sector of the Security and Nuclear Safety Unit of DG DEVCO

EU CBRN CoE

Rogie

20 000

2020

EXT

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE

Enconet

2 130 250

2019-2022

EXT

394360

Support to the organisation of events related to the CBRN Centre of Excellence Initiative and Export Control programme

EU CBRN CoE

Pomilio Blum

969 799

2019-2022


Top