Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0514(03)

    Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    PB C 174 van 14.5.2016, p. 19–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.5.2016   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 174/19


    Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    (2016/C 174/09)

    De Europese Commissie heeft deze minimale wijziging goedgekeurd overeenkomstig artikel 6, lid 2, derde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie (1).

    AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN MINIMALE WIJZIGING

    Aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012  (2)

    „MELANNURCA CAMPANA”

    EU-nr.: IT-PGI-0105-01337 — 18.05.2015

    BOB ( ) BGA ( X ) GTS ( )

    1.   Aanvragende groepering en rechtmatig belang

    „Consorzio di Tutela Melannurca Campana” (Toezichthoudend Consortium voor „Melannurca Campana”)

    Via Verdi 29

    81100 — Caserta

    ITALIA

    Tel. +39 08232325144

    E-mail: melannurcaigp@coldiretti.it

    Het „Consorzio di Tutela Melannurca Campana” [Toezichthoudend Consortium] is gerechtigd een wijzigingsaanvraag in te dienen overeenkomstig artikel 13, lid 1, van Besluit nr. 12511 van het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid van 14 oktober 2013.

    2.   Lidstaat of derde land

    Italië

    3.   Rubriek van het productdossier waarop de wijziging/en betrekking heeft/hebben

    Beschrijving van het product

    Bewijs van oorsprong

    Werkwijze voor het verkrijgen van het product

    Verband

    Etikettering

    Overige [geactualiseerde verwijzingen naar de wetgeving; controle-instantie]

    4.   Aard van de wijziging(en)

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd en waarvoor geen wijziging van het bekendgemaakte enig document is vereist.

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd en waarvoor een wijziging van het bekendgemaakte enig document is vereist.

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd en waarvoor geen enig document (of geen gelijkwaardig document) is bekendgemaakt.

    Wijziging van een productdossier van een geregistreerde GTS die overeenkomstig artikel 53, lid 2, vierde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd.

    5.   Wijziging(en)

    Beschrijving van het product

    De vermelding van het gewicht van beide vruchtvariëteiten wordt geschrapt uit het productdossier. Het gewicht van de vrucht staat in directe verhouding tot de diameter, waardoor deze informatie overbodig is, aangezien de minimale diameter van de vrucht reeds is vermeld in het dossier. De voorgestelde wijziging heeft tot doel de activiteiten na de oogst te vergemakkelijken, aangezien exploitanten beschikken over kalibrators, met name die van de eerste generatie, die niet altijd zowel gewicht als grootte kunnen bepalen, waardoor extra kosten ontstaan.

    Werkwijze voor het verkrijgen van het product

    De derde alinea van het productdossier:

    „Naast de appelonderstammen „Franco” [geteeld uit het zaad van hetzelfde ras als het ras dat wordt geënt] en standaard vaasvormige groeivormen, worden gekloonde onderstammen en haagplanten of leivormen (waaier, kegelvorm en vergelijkbare vormen) geschikt geacht, met maximaal 1 200 planten per hectare.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „Het aanbevolen plantsysteem is in één rij, om te zorgen voor de beste blootstelling aan direct zonlicht, met maximaal 1 666 planten per hectare.”

    De teelt van „Melannurca Campana” BGA is toegestaan in daartoe geschikte boomgaarden, mits de uitstekende kwaliteitskenmerken van het product worden gewaarborgd. De wijziging van de plantafstand komt overeen met de toegenomen plantdichtheid van 1 200 tot 1 666 per hectare. Met deze wijziging wordt ook beoogd de nieuwe ecofysiologische kennis over boomgaarden toe te passen op de BGA „Melannurca Campana”. De juiste wisselwerking tussen de verschillende teeltparameters (onderstam, plantafstand, plantbeheer, enz.) zorgt voor een beter evenwicht tussen de groei- en draagstadia en voor compactere planten met meerdere voordelen wat de kwaliteit van de vruchten en de productiekosten betreft.

    De vierde alinea van het productdossier

    „De maximaal toegestane productie voor „Melannurca Campana”-appels die recht hebben op de BGA, is 33 ton per hectare, waarbij rekening wordt gehouden met seizoensschommelingen.”

    wordt als volgt gewijzigd:

    „De maximaal toegestane productie voor „Melannurca Campana”-appels die recht hebben op de BGA, is 45 ton per hectare, waarbij rekening wordt gehouden met seizoensschommelingen.”

    Als gevolg van de wijziging van de plantafstand en plantdichtheid per hectare moet de fruitproductie per hectare worden gewijzigd. Deze wijziging waarborgt een lagere vruchtproductie per boom dan voorheen. Dankzij een grotere plantdichtheid per hectare kon de productie per hectare worden verhoogd in vergelijking met het huidige productdossier, terwijl tegelijkertijd de gemiddelde productie per plant (ongeveer 23 kg/boom ten opzicht van 27,5 kg/boom) aanzienlijk is verlaagd. Een lagere productie per boom zorgt er niet alleen voor dat de vruchten beter rijpen, maar is ook één van de strategieën die producenten van de „Melannurca Campana” BGA willen toepassen om kwalitatief hoogwaardige producten te verkrijgen.

    De zin „Het zoutgehalte van het irrigatiewater mag niet meer dan 1,1 E.C.W. bedragen” wordt geschrapt.

    Met moderne irrigatiesystemen, die weinig water verbruiken, kunnen de problemen die worden veroorzaakt door een te hoog zoutgehalte in het irrigatiewater worden opgelost door slechts de hoeveelheid water te gebruiken die de plant daadwerkelijk nodig heeft; er bestaat dus geen risico op te hoge zoutconcentraties.

    Etikettering

    De volgende alinea van artikel 7 wordt geschrapt:

    […] de gebruikers van de beschermde geografische aanduiding daartoe toestemming hebben gekregen van de eigenaren van het uit de registratie van de beschermde geografische aanduiding voortvloeiende intellectuele eigendomsrecht, die zijn aangesloten bij het aangewezen consortium onder toezicht van het ministerie van Landbouwbeleid. Dit consortium draagt tevens zorg voor de inschrijving van haar leden in speciale registers en het toezicht op een correct gebruik van de beschermde geografische aanduiding. Indien niet is voorzien in een toezichthoudend consortium, zullen voornoemde taken worden uitgevoerd door het MIPAF (Ministero delle Politiche Agricole e Forestali), in de hoedanigheid van aangewezen nationale autoriteit voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 2081/92.”

    Wij zijn van mening dat de bovenstaande alinea met betrekking tot marktdeelnemers die „Melannurca Campagna” BGA in hun producten verwerken, moet worden geschrapt, aangezien deze niet van toepassing is op het productdossier.

    Het productlogo, dat overeenkomt met de beschrijving in de samenvatting en het productdossier, moet worden weergegeven.

    Overige

    De verwijzingen naar Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad moeten worden geactualiseerd.

    Verwijzingen naar de controle-instantie die verantwoordelijk is voor het controleren van het productdossier moeten worden opgenomen in het productdossier.

    ENIG DOCUMENT

    „MELANNURCA CAMPANA”

    EU-nr.: IT-PGI-0105-01337 — 18.05.2015

    BOB ( ) BGA ( X )

    1.   Naam/Namen

    „Melannurca Campana”

    2.   Lidstaat of derde land

    Italië

    3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

    3.1.   Productcategorie

    Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

    3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

    Het product moet in verse staat de volgende eigenschappen hebben:

    voor de variëteit Annurca

    —   vorm: de vrucht kan een afgeplatteafgeronde of korte, afgeplatte kegelvorm hebben, symmetrisch of licht asymmetrisch;

    —   afmetingen: 60 mm diameter (toegestane minimumwaarden); voor appels waarvoor „Franco” als onderstam is gebruikt, geldt een diameter van 55 mm per vrucht (toegestane minimumwaarden);

    —   schil: middeldik of dik, met bij de oogst een geel-groenige kleur met rode strepen over 50-80 % van het oppervlak en een rode dekkleur over 90-100 % van het oppervlak na roodkleuring op de grond; voor appels waarvoor „Franco” als onderstam is gebruikt, wordt een middeldikke of dikke schil toegestaan, met bij de oogst een geel-groenige kleur met rode strepen over 40-70 % van het oppervlak en een rode dekkleur over 85-95 % van het oppervlak na roodkleuring op de grond;

    —   oppervlak: glad, wasachtig, met veel kleine lenticellen (weliswaar weinig uitgesproken) en lichte ruwschilligheid, vooral in de steelholte;

    —   vruchtvlees: wit, zeer compact, knapperig, licht zoetzuur, vrij sappig, aromatisch en met een voortreffelijke smaak;

    —   stevigheid: uitstekend;

    —   hardheid: (gemeten met een penetrometer met een naald van 11 mm) bij de oogst niet minder dan 8,5 kg en aan het eind van de bewaarperiode niet minder dan 5 kg; bij appels waarvoor „Franco” als onderstam is gebruikt, wordt een hardheid (gemeten met een penetrometer) van 9 kg bij de oogst en 5 kg aan het eind van de bewaarperiode toegestaan (toegestane minimumwaarden);

    —   met refractometer gemeten residu: 11,5 °Bx bij de oogst en 12 °Bx aan het eind van de bewaarperiode (minimumwaarden);

    —   titreerbare zuurtegraad: niet minder dan 9,0 meq/100 ml sap bij de oogst en niet minder dan 5,6 meq/100 ml sap aan het eind van de bewaarperiode.

    voor de variëteit Rossa del sud:

    —   vorm: de vrucht kan een afgeplatteafgeronde of korte, afgeplatte kegelvorm hebben, symmetrisch of licht asymmetrisch;

    —   afmetingen: niet minder dan 60 mm diameter;

    —   schil: middeldik, geel met een rode dekkleur over 90-100 % van het oppervlak;

    —   oppervlak: glad, wasachtig, met talrijke kleine lenticellen (weliswaar weinig uitgesproken), met sporen van ruwschilligheid, vooral in de steelholte;

    —   vruchtvlees: wit, compact, knapperig, licht zoetzuur, sappig, aromatisch, met een voortreffelijke smaak;

    —   stevigheid: uitstekend;

    —   hardheid: (gemeten met een penetrometer met een naald van 11 mm) bij de oogst niet minder dan 8,5 kg en aan het eind van de bewaarperiode niet minder dan 5 kg;

    —   met refractometer gemeten residu: 12 °Bx bij de oogst en 12,5 °Bx aan het eind van de bewaarperiode (minimumwaarden);

    —   titreerbare zuurtegraad: niet minder dan 7,7 meq/100 ml sap bij de oogst en niet minder dan 5,0 meq/100 ml sap aan het eind van de bewaarperiode.

    3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

    3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

    De teelt, handmatige oogst en roodkleuring van de vrucht moeten plaatsvinden binnen het onder punt 4 beschreven gebied.

    3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

    3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

    Op het etiket moeten de volgende vermeldingen zijn aangebracht, in duidelijke, onuitwisbare lettertekens:

    de vermelding „I.G.P. MELANNURCA CAMPANA”, gevolgd door de aanduiding van de variëteit „ANNURCA” of „ROSSA del SUD”;

    naam, firmanaam en adres van de producent;

    hoeveelheid product in de verpakking;

    het logo van de BGA (een gestileerde appel op een witte achtergrond, met rode rand onderaan en bovenaan links, en een groene bovenaan rechts).

    Image

    Producten waarvoor de BGA „Melannurca Campana” is gebruikt, mogen ook na de verwerkingsprocessen in de handel worden gebracht in verpakkingen waarop een verwijzing naar de benaming zonder het EU-logo voorkomt, mits:

    uitsluitend vruchten worden gebruikt die in overeenstemming zijn met het productdossier, behalve wat betreft de waarden inzake groottesortering en refractometerresidu, die lager mogen uitvallen dan in artikel 6, maar nooit minder mogen bedragen dan 50 mm voor de groottesortering en 10,5 °Bx voor het residu;

    de exacte gewichtsverhouding tussen de gebruikte hoeveelheid BGA „Melannurca Campana” en de verkregen hoeveelheid verwerkt product wordt vermeld;

    het gebruik van de BGA „Melannurca Campana” wordt aangetoond aan de hand van door de bevoegde instanties afgegeven bewijzen.

    4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

    Het productiegebied van de BGA „Melannurca Campana” omvat een aantal gemeenten in de provincies Avellino, Benevento, Caserta, Napoli en Salerno, zoals aangegeven in het productdossier.

    5.   Verband met het geografische gebied

    De teelt van de „Annurca”-appel drukt van oudsher haar stempel op het landschap van Campanië, dankzij de geschiktheid van bodem en klimaat. De appel gedijt overal waar de samenstelling van de bodem (minimale worteldiepte van 80 cm, kalkgehalte van minder dan 10 en zoutgehalte, uitgedrukt in μS/cm, van minder dan 2) of de regenval (6 000-7 000 m3/ha van de lente tot de herfst) gunstig zijn. De „Annurca”-appel begint laat te bloeien en uit te botten, en heeft dus geen last van vorst. Het productiegebied van de BGA wordt gekenmerkt door een goede drainage; de grond onderscheidt zich door een doorsnee textuur (doorlatende slibgrond) en een pH van 6,5 tot 7,5. De menselijke factor is essentieel in de hele productiecyclus van de Annurca-appel, van de teelt tot de oogst, de aanleg van de melai [percelen waar de appels op de grond worden gelegd] en de roodkleuringstechnieken. Het verband tussen de „Annurca” en Campanië gaat terug tot het Romeinse tijdperk; de teelt heeft zich geleidelijk aan uitgebreid van het gebied Flegrea tot tal van andere gebieden in de regio, die werden geselecteerd op basis van milieuoverwegingen, wat van de plaatselijke landbouwers eeuwen geduldig werk heeft gevergd. Sinds mensenheugenis en in alle relevante teksten zijn „Annurca” en Campanië onlosmakelijk met elkaar verbonden.

    In Campanië, dat door de Romeinen „Campania felix” werd genoemd vanwege de buitengewone geografische ligging, bestaat reeds eeuwenlang een bijzonder gevarieerde en rijke fruitteelt, waarin de „Annurca”-appel een heel belangrijke plaats inneemt. Hij wordt terecht de koning der appelen genoemd. De oorsprong van de „Annurca” is een stukje Italiaanse geschiedenis, waarvan meerdere schilderijen in Pompei, met name die in het „Casa dei Cervi” in Ercolano, getuigen. Dit doet veronderstellen dat deze appel reeds bekend was bij de inwoners van deze gebieden. Plinius de Oudere heeft er voor het eerst over geschreven in zijn monumentale encyclopedie „Naturalis Historia”.

    Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

    (Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

    Het ministerie heeft de nationale procedure voor de indiening van bezwaarschriften ingeleid met de bekendmaking van het voorstel tot wijziging van het productdossier voor de BGA „Melannurca Campana” in de Gazetta Ufficiale van Italië nr. 63 van 17 maart 2015.

    De geconsolideerde tekst van het productdossier kan worden geraadpleegd op de volgende website: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    of:

    door de website van het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid (www.politicheagricole.it) te bezoeken en te klikken op „Prodotti DOP IGP” (rechtsboven op het scherm), vervolgens op „Prodotti DOP IGP STG” (links op het scherm), en ten slotte op „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  PB L 179 van 19.6.2014, blz. 17.

    (2)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.


    Top