EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE1497

Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gebruik van de 470-790MHz-frequentieband in de Unie (COM(2016) 43 final — 2016/0027 (COD))

PB C 303 van 19.8.2016, p. 127–130 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 303/127


Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gebruik van de 470-790MHz-frequentieband in de Unie

(COM(2016) 43 final — 2016/0027 (COD))

(2016/C 303/18)

Rapporteur:

Raymond HENCKS

De Raad en het Europees Parlement hebben op respectievelijk 16 februari 2016 en … 2016 besloten het Europees Economisch en Sociaal Comité overeenkomstig artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie te raadplegen over het

Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende het gebruik van de 470-790MHz-frequentieband in de Unie

(COM(2016) 43 final — 2016/0027 (COD)).

De afdeling Vervoer, Energie, Infrastructuur en Informatiemaatschappij, die met de voorbereidende werkzaamheden was belast, heeft haar advies op 3 mei 2016 goedgekeurd.

Het EESC heeft tijdens zijn op 25 en 26 mei 2016 gehouden 517e zitting (vergadering van 26 mei 2016) onderstaand advies uitgebracht, dat met 167 stemmen vóór, bij 3 onthoudingen, werd goedgekeurd.

1.   Conclusies en aanbevelingen

1.1.

Het EESC steunt het voorstel van de Commissie voor gecoördineerde vrijgave, op basis van een vastgesteld tijdschema, van de vrijgemaakte capaciteit in de frequentieband 694-790 MHz (de zogenoemde „700MHz-frequentieband”). Exploitanten van mobiele telefonie zullen hiervan kunnen profiteren om draadloze breedbanddiensten in het kader van de geavanceerde technologie van de vierde en de toekomstige vijfde generatie aan te bieden, terwijl door een betere geografische dekking en een hogere transmissiesnelheid ook de digitale kloof zal worden verkleind.

1.2.

Het EESC vreest evenwel dat de kosten die voortvloeien uit het gebruik van de nieuwe technologie in de 700MHz-frequentieband, alsook de veilingprijzen voor de nieuwe capaciteit, voor de consumenten extra lasten zullen meebrengen die voor steeds grotere lagen van de bevolking, evenals voor sommige kleine ondernemingen, onbetaalbaar zullen worden. Een groot aantal kwetsbare personen dreigt aldus over onvoldoende financiële middelen te zullen beschikken om aan de nieuwe digitale dynamiek deel te nemen. Het EESC roept de lidstaten dan ook op te voorzien in een compensatieregeling, met inachtneming van de EU-staatssteunregels, om te voorkomen dat de economische kloof nog groter wordt.

1.3.

Gezien de fysieke kenmerken van de radiopropagatie in de 700MHz-band zal de discussie over de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan elektromagnetische velden op de gezondheid waarschijnlijk weer oplaaien. Het EESC verzoekt de Commissie andermaal (1), met inachtneming van het voorzorgsbeginsel, haar werkzaamheden op dit gebied voort te zetten, vooral omdat nader onderzoek nodig blijft.

1.4.

Het EESC zou graag zien dat de lidstaten bij het toekennen van rechten op het gebruik van de 700MHz-band voor draadloze breedbanddiensten voor elektronische communicatie ervoor zorgen dat de verschillende openbare vervoersnetwerken voor een goed bereik over de nodige kanalen beschikken.

1.5.

Aangezien bepaalde lidstaten de nieuwe frequentiecapaciteit reeds via veiling hebben toegewezen en hun nationale procedure voor de benutting van deze capaciteit reeds hebben gelanceerd, verzoekt het EESC de Commissie ten slotte om de ontwikkelingen op de voet te volgen en, in het kader van haar bevoegdheden ter zake, op te treden als de eengemaakte markt versnipperd dreigt te raken.

2.   Inleiding/achtergrondinformatie

2.1.

Na de overstap van analoge naar digitale terrestrische televisie, waarbij de technologie een veel kleiner radiospectrum in beslag neemt dan de analoge technologieën, werd aanzienlijke bandbreedte bespaard (ca. 18 % van de totale middelen) dankzij de eerdere vrijgave in de 800MHz-band van het digitale dividend voor mobiele communicatie.

2.2.

Het door terrestrische televisie thans gebruikte spectrum komt overeen met de lagere frequenties in de zogenoemde UHF-band (470-862 MHz), waarvan de radiogolven sterkere fysieke propagatiekenmerken hebben (geringere verzwakking dan bij hogere frequenties).

2.3.

Bij deze frequenties wordt het signaal over grotere afstand en met een groter penetratievermogen verspreid, wat bijzonder geschikt is voor de dekking van plattelandsgebieden en voor verspreiding binnenshuis. Het vrijmaken van lage frequenties die bijzonder waardevol zijn voor bidirectionele mobiele breedband, is ook een goede zaak omdat aldus de kosten voor de aanleg van netwerken (wegens een geringer aantal zend- of transmissiestations), alsook de overheidsuitgaven worden gedrukt. De gebruiksrechten van die frequenties worden immers verkocht aan de exploitanten, volgens regels die nauwkeurig zijn vastgesteld door de instanties die de telecommunicatiesector reguleren. Deze frequenties worden daarom soms ook aangemerkt als „gouden frequenties”. Exploitanten van mobiele communicatie en van de audiovisuele sector concurreren met elkaar bij de toewijzing van de bedoelde frequenties door de overheid.

2.4.

Momenteel wordt de frequentieband 470-790 MHz gebruikt voor audiovisuele mediadiensten, zoals digitale terrestrische televisie, en voor programmaproductie en speciale evenementen („PMSE”-apparatuur zoals draadloze microfoons en in-ear-monitoring, gebruikt bij voorstellingen en voor het doorgeven van regieaanwijzingen in tv-studio’s). De frequenties die momenteel worden gebruikt voor de technologie van de laatste generatie mobiele communicatie, zijn de frequentiebanden 800 MHz, 900 MHz, 1 800 MHz en 2 600 MHz.

2.5.

De Wereldradiocommunicatieconferentie 2012 heeft besloten een groot deel van de vrijgekomen frequenties in de 470-790MHz-band (700MHz-band) in Europa en Afrika voor te behouden aan mobiele breedbanddiensten.

2.6.

Deze toewijzing aan mobiele diensten in de 700MHz-band, die extra breedbandcapaciteit biedt, sluit naadloos aan bij de doelstelling van het meerjarenprogramma voor het radiospectrumbeleid (RSPP) van de EU, dat bepaalt dat particulieren tegen 2020 toegang moeten hebben tot breedbandsnelheden van ten minste 30 Mb/s.

2.7.

De nieuwe frequentie-indeling brengt volgens de ramingen van de Commissie kosten voor televisieomroepen met zich mee, die voortvloeien uit de overgang van de norm voor digitale televisie-uitzendingen van MPEG-2 naar MPEG-4 (600 à 890 miljoen EUR) en/of naar HEVC (450 à 660 miljoen EUR). Voor de consumenten stijgen de kosten eveneens met 40 tot 100 EUR per huishouden voor de aanschaf van nieuwe decoders of adapters.

3.   Inhoud van het voorstel voor een besluit

3.1.

Het onderhavige voorstel wil het vrijgeven van capaciteit in de 700MHz-band aangrijpen om deze frequentieband vrijwel volledig te harmoniseren op wereldniveau, met name via de op EU-niveau gecoördineerde toewijzing en machtiging van deze frequentie. Met het oog daarop moet het volgende gebeuren:

de technische voorwaarden voor draadloze breedbanddiensten voor elektronische communicatie moeten worden geharmoniseerd, conform het beginsel van technologie- en dienstenneutraliteit;

de lidstaten moeten hun nationale stappenplannen met betrekking tot het vrijmaken van de 700MHz-frequentieband vóór 2017 vaststellen en aan de andere EU-landen bekendmaken. Tegelijkertijd moeten ze daarvoor de nodige grensoverschrijdende coördinatieovereenkomsten sluiten;

er moet een gemeenschappelijke termijn (medio 2020) voor de beschikbaarheid van de capaciteit in de 700MHz-band worden vastgesteld;

de lidstaten moeten worden verplicht om vóór juni 2022 overdracht van de betreffende gebruiksrechten toe te staan.

3.2.

Wat de sub-700MHz-frequentiebanden betreft, is het zaak:

ervoor te zorgen dat de 470-694MHz-frequentieband of gedeelten van die band beschikbaar zijn voor de terrestrische levering van audiovisuele mediadiensten aan het grote publiek, met inbegrip van gratis televisie, en voor gebruik door draadloze PMSE-apparatuur, waarbij wordt uitgegaan van de nationale behoeften op omroepgebied;

vóór 2025 een evaluatie te maken van het gebruik van de sub-700MHz-frequentieband, rekening houdend met de resultaten van de Wereldradiocommunicatieconferentie van de ITU in 2023.

4.   Algemene opmerkingen

4.1.

Het EESC is ermee ingenomen dat de capaciteit die wordt vrijgemaakt in de 700MHz-band, voor draadloze breedbandcommunicatie wordt toegewezen, terwijl ook voldoende capaciteit voor digitale terrestrische televisie behouden blijft.

4.2.

Het kan zich ook vinden in het voorstel van de Commissie voor een gecoördineerde vrijgave op basis van een vastgesteld tijdschema, ter voorkoming van een „wanordelijke” tenuitvoerlegging. Met de gunning van de vrijgekomen frequenties van de 800MHz-band in 2008 zijn immers negatieve ervaringen opgedaan wegens het ontbreken van een tijdschema voor uitvoering. Het EESC stelt tevens voor dat de Commissie de lidstaten helpt om met derde buurlanden tijdig grensoverschrijdende overeenkomsten inzake frequenties te sluiten om de 700MHz-band gemakkelijker voor draadloze breedband in de interne markt ter beschikking te kunnen stellen.

4.3.

De toewijzing van frequentiecapaciteit in de 700MHz-band maakt het voor exploitanten van mobiele communicatie mogelijk de ontwikkelingen op de mobiele communicatiemarkt op middellange termijn op de voet te blijven volgen. Deze markt ontwikkelt zich tot een uitgebreider gsm-systeem van de vierde generatie en stelt zich verder open voor de vijfde generatie, die zich thans in een proeffase bevindt en snelheden van 10 à 50 Gb/s zal kunnen bereiken. De 5G-technologie zal voor de consumenten voor snellere breedband zorgen, die de ontwikkeling mogelijk zal maken van het internet van de dingen, online video, toepassingen in het kader van e-gezondheid, hologrammen enz.

4.4.

Het EESC stelt met tevredenheid vast dat de toekomstige connectiviteit via de 700MHz-band bijzonder geschikt is om voor een betere breedbanddekking in plattelandsgebieden te zorgen, hetgeen zal bijdragen tot het dichten van de geografische digitale kloof.

4.5.

Daarentegen zal de nieuwe frequentie-indeling voor de consument gepaard gaan met kosten die zeker hoger zullen liggen dan de prognoses van de Commissie (zie punt 2.7 hierboven). Niet alleen de door de exploitanten te dragen kosten van de wijziging van de coderingsnormen van digitale televisie, maar ook de door de mobieletelefonie-exploitanten te betalen aankoopprijs voor de nieuwe capaciteit in de 700MHz-band zullen immers worden doorberekend aan de consument, die zich niet alleen met nieuwe decoders/adapters voor televisie maar ook met nieuwe smartphones zal moeten uitrusten om gebruik te kunnen maken van mobiele diensten van de vijfde generatie.

4.6.

Hieruit volgt dat de kosten die direct of indirect voortvloeien uit de nieuwe toewijzing van de 700MHz-frequentie, onbetaalbaar dreigen te worden voor een steeds groter deel van de bevolking, evenals voor sommige kleine ondernemingen, die bovendien hun digitale toegang vaak duurder betalen dan „geïntegreerde” gebruikers, omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden die aan grote gebruikers worden geboden. Een groot aantal kwetsbare personen zal aldus onvoldoende autonoom zijn rechten kunnen doen gelden, wat immers soms alleen digitaal mogelijk zal zijn, zoals bijv. bepaalde uitkeringen of vergoedingen voor ouderen of voor jongeren die werk zoeken. Om te voorkomen dat de economische kloof nog groter wordt, en met het oog op universele digitale connectiviteit, roept het EESC de lidstaten ertoe op om, met inachtneming van de EU-staatssteunregels, te voorzien in een compensatieregeling voor kwetsbare consumenten, teneinde iedereen van de nieuwe digitale dynamiek te laten profiteren.

4.7.

Gezien de fysieke kenmerken van de radiopropagatie in de 700MHz-band, zal de discussie over de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan elektromagnetische velden op de gezondheid waarschijnlijk weer oplaaien. Het EESC verzoekt de Commissie andermaal (2), met inachtneming van het voorzorgsbeginsel, haar werkzaamheden op dit gebied voort te zetten, vooral omdat nader onderzoek nodig blijft.

4.8.

In het voorstel voor een besluit is eveneens bepaald dat de lidstaten „in overweging moeten nemen maatregelen te treffen om een hoogwaardige dekking van hun bevolking en grondgebied te waarborgen bij het verlenen van gebruiksrechten van de 700MHz-band voor draadloze breedbanddiensten voor elektronische communicatie”. Het EESC is in dat verband van mening dat de exploitanten niet alleen in de meest afgelegen plattelandsgebieden, maar ook in de verschillende openbare vervoersnetwerken over de nodige kanalen moeten beschikken om een goede dekking voor mobiele breedband te verzekeren.

4.9.

Aangezien bepaalde lidstaten de nieuwe frequentiecapaciteit reeds via veiling hebben toegewezen en hun nationale procedure voor de benutting van deze capaciteit reeds hebben gelanceerd, verzoekt het EESC de Commissie de ontwikkelingen op de voet te volgen en, in het kader van haar bevoegdheden ter zake, op te treden als de eengemaakte markt versnipperd dreigt te raken.

Brussel, 26 mei 2015.

De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

Georges DASSIS


(1)  PB C 242 van 23.7.2015, blz. 31.

(2)  Zie voetnoot 1.


Top