EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(15)

Verslag over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor chemische stoffen betreffende het begrotingsjaar 2013, vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

PB C 442 van 10.12.2014, p. 132–143 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 442/132


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor chemische stoffen betreffende het begrotingsjaar 2013, vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

(2014/C 442/15)

INLEIDING

1.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (hierna: „Agentschap” ofwel „ECHA”), gevestigd te Helsinki, werd opgericht bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (1). De voornaamste taken ervan zijn het waarborgen van een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu, alsmede het vrije verkeer van stoffen op de interne markt, en tegelijkertijd het vergroten van het concurrentievermogen en de innovatie. Het Agentschap bevordert ook de ontwikkeling van alternatieve methoden voor de beoordeling van gevaren met betrekking tot stoffen (2).

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

2.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van het Agentschap. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

a)

de jaarrekening van het Agentschap, die bestaat uit de financiële staten (3) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (4) betreffende het per 31 december 2013 afgesloten begrotingsjaar;

b)

de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

4.

De leiding is verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van het Agentschap, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen (5):

a)

de verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van het Agentschap omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (6) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van het Agentschap goed nadat de rekenplichtige van het Agentschap deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van het Agentschap;

b)

de verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem, waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

De verantwoordelijkheid van de controleur

5.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (7) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels betreffende beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van het Agentschap geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

6.

De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen.

7.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

8.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van het Agentschap op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2013 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

9.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2013 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

10.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGSBEHEER

11.

Evenals in het voorgaande jaar was de begrotingsuitvoeringsgraad voor het jaar 2013 toereikend voor de titels I en II. Hoewel het niveau van de naar 2014 overgedragen vastgelegde kredieten hoog bleef voor de titels III, IV en V (beleidsuitgaven) met 10,6 miljoen euro (46 %), was dit hooofdzakelijk het gevolg van het meerjarig karakter van de geplande IT-ontwikkelingsprojecten (6,3 miljoen euro), de kosten voor in 2013 bestelde, maar tegen het eind van het jaar nog niet ontvangen vertalingen (1,3 miljoen euro) en beoordelingen van stoffen met als voorgeschreven termijn februari 2014 (1,7 miljoen euro).

OVERIGE OPMERKINGEN

12.

In zijn betrouwbaarheidsverklaring over het jaar 2013 bevestigde de uitvoerend directeur van ECHA redelijke zekerheid te hebben dat de middelen voor het beoogde doel waren gebruikt overeenkomstig de beginselen van goed financieel beheer, en dat de ingestelde controleprocedures de noodzakelijke waarborgen bieden inzake de wettigheid en de regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. Bij deze gegeven zekerheid werd echter een voorbehoud gemaakt, aangezien controles of inspecties op nationaal niveau niet onder het mandaat van het agentschap vallen, en er bijgevolg niet kon worden bevestigd dat op de markt van de Europese Unie uitsluitend geregistreerde of toegestane stoffen en producten circuleren waarvoor een vergoeding aan het Agentschap is betaald.

FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN HET VOORGAANDE JAAR

13.

Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van voorgaande jaren.

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Milan Martin CVIKL, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 1 juli 2014.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 396 van 30.12.2006, blz. 1.

(2)  Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap.

(3)  Deze omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van de belangrijkste grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(4)  Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

(5)  Zie de artikelen 39 en 50 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013 van de Commissie (PB L 328 van 7.12.2013, blz. 42).

(6)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, waar van toepassing, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 107 van Verordening (EU) nr. 1271/2013.


BIJLAGE I

Follow-up van de opmerkingen van voorgaande jaren

Jaar

Opmerking van de Rekenkamer

Stand van de corrigerende maatregel

(Afgerond/Loopt nog/Nog af te handelen/N.v.t.)

2011

De begroting 2011 van het Agentschap beliep 93,2 miljoen euro, waarvan 14,9 miljoen euro (16 %) werd overgedragen naar 2012. De overdrachten die verband hielden met titel III (beleidsuitgaven) beliepen 11,5 miljoen euro (55 %). Het niveau van overdrachten is buitensporig en in strijd met het jaarperiodiciteitsbeginsel.

N.v.t.

2011

De resultaten van de meest recente fysieke inventarisatie die werd verricht in 2011 vertonen verschillende gebreken, met name op het punt van het geringe aantal ICT-activa waarvan de waarde werd gecontroleerd. Er bestaat geen formeel beleid inzake de inventarisatie van vaste activa.

Afgerond

2012

De resultaten van de fysieke inventarisatie wijzen op ernstige tekortkomingen bij het veiligstellen en traceren van vaste activa. Er is geen procedure om software en interne componenten (2  370 van de 5  878 geregistreerde vaste ICT-activa) te traceren. Daarnaast konden 306 voorwerpen niet worden gevonden, waaronder 93 laptops en 29 computers.

Afgerond

2012

De begrotingsuitvoeringsgraad voor het jaar 2012 was toereikend voor de titels I en II. Het percentage overgedragen vastgelegde kredieten voor titel III was hoog (50 % ofwel 11,3 miljoen euro), maar dit houdt hoofdzakelijk verband met de meerjarige aard van grote IT-ontwikkelingsprojecten (3,7 miljoen euro), beoordelingen van stoffen die volgens de regelgeving per februari N+1 moeten zijn afgerond (1,8 miljoen euro), vertalingen die aan het eind van het jaar nog niet waren afgeleverd (1,3 miljoen euro) en de start van twee nieuwe activiteiten in de tweede helft van het jaar: biociden (1,2 miljoen euro) en PIC (prior informed consent, voorafgaande geïnformeerde toestemming: 1,3 miljoen euro).

N.v.t.


BIJLAGE II

Europees Agentschap voor chemische stoffen (Helsinki)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

Verzamelen van informatie

De rechtsgrondslag van de oprichtingsverordening van ECHA, de REACH-verordening (EG) nr. 1907/2006, is artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de EU.

Bevoegdheden van het Agentschap

(zoals omschreven in Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (REACH-verordening), Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad (Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels — de CLP-verordening), Verordening (EU) nr. 528/2012 van het Europees Parlement en de Raad (biocidenverordening) en Verordening (EU) nr. 649/2012 van het Europees Parlement en de Raad (voorafgaande geïnformeerde toestemming)

Doelstellingen

Het doel van de REACH- en CLP-verordeningen is een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu, inclusief de bevordering van alternatieve beoordelingsmethoden voor gevaren van stoffen, alsmede het vrije verkeer van stoffen op de interne markt te waarborgen en tegelijkertijd het concurrentievermogen en de innovatie te vergroten (artikel 1, lid 1, van de REACH-verordening, artikel 1 van de CLP-verordening).

ECHA werd opgericht om de technische, wetenschappelijke en administratieve aspecten van de REACH-verordening te beheren en in bepaalde gevallen uit te voeren en de consistentie op Unie-niveau met betrekking tot deze aspecten te waarborgen (artikel 75 van de REACH-verordening) en om taken te beheren die verband houden met de indeling en etikettering van chemische stoffen en die zijn afgeleid uit de CLP-verordening.

Taken

Ontvangen van registraties en andere dossiers inzake chemische stoffen en verrichten van een volledigheidscontrole daarop (titel II van de REACH-verordening).

Verwerken van informatieverzoeken met betrekking tot de registraties en nemen van besluiten inzake geschillen over het gezamenlijk gebruik van gegevens (titel III van de REACH-verordening).

Beoordelen van registratiedossiers wat betreft de naleving van de REACH-verordening, alsmede van de daarin opgenomen testvoorstellen, en coördineren van de stoffenbeoordelingsprocedure (titel VI van de REACH-verordening).

Verwerken van voorstellen voor de opname van zeer zorgwekkende stoffen in de kandidatenlijst en aanbevelingen doen voor de opname van een aantal van deze stoffen in de autorisatielijst en autorisatieaanvragen afhandelen (titel VII van de REACH-verordening).

Verwerken van beperkingsdossiers (titel VIII van de REACH-verordening).

Opzetten en beheren van (een) publieke databank(en) met informatie over alle geregistreerde stoffen en het gratis openbaar maken van bepaalde informatie op internet (artikelen 77 en 119 van de REACH-verordening).

Verstrekken van technisch en wetenschappelijk advies en richtsnoeren waar nodig (artikel 77 van de REACH-verordening, artikel 50, lid 2, van de CLP-verordening) en in het kader van de biocidenverordening (EU) nr. 528/2012.

Verstrekken van zo goed mogelijk wetenschappelijk en technisch advies aan de lidstaten en de instellingen van de EU over vraagstukken in verband met chemische stoffen die binnen de bevoegdheid van het Agentschap vallen en overeenkomstig de REACH- en CLP-verordeningen aan het Agentschap worden voorgelegd (artikel 77, lid 1, van de REACH-verordening, artikel 50, lid 1, van de CLP-verordening).

Ontvangen van I&E-kennisgevingen, onderhouden van een openbare I&E-inventaris, afhandelen van verzoeken voor alternatieve namen en verwerken van voorstellen voor de geharmoniseerde indeling en etikettering van stoffen (CLP).

Uitvoeren van technische en wetenschappelijke taken overeenkomstig de biocidenverordening (EU) nr. 528/2012, die op 1 september 2013 in werking trad.

Uitvoeren van taken in het kader van de PIC-verordening („Prior Informed Consent”, voorafgaande geïnformeerde toestemming) (EU) nr. 649/2012, wanneer deze in maart 2014 in werking treedt.

Organisatie

Raad van bestuur

Eén door de Raad benoemde vertegenwoordiger uit elke lidstaat en ten hoogste zes door de Commissie benoemde vertegenwoordigers, waaronder drie leden zonder stemrecht afkomstig van de belanghebbende partijen, alsmede twee door het Europees Parlement benoemde onafhankelijke personen (artikel 79 van de REACH-verordening).

Taken

Artikel 78 van de REACH-verordening en de financiële kaderregeling voor agentschappen, hoofdzakelijk het vaststellen van het jaarlijkse en meerjarenwerkprogramma, de definitieve begroting, een algemeen verslag en de interne regels en procedures, en het aanstellen van een tuchtraad ten aanzien van de uitvoerend directeur. Tevens de benoeming van de kamer van beroep en van de leden van de comités.

Uitvoerend directeur

Taken

Artikel 83 van de REACH-verordening.

Comités

Het Agentschap omvat drie wetenschappelijke comités (risicobeoordeling, lidstaten en sociaaleconomische analyse).

Taken

Artikel 77, lid 3, onder a)-c), van de REACH-verordening.

Forum voor uitwisseling van handhavingsinformatie

Taken

Artikel 77, lid 4, onder a)-h), van de REACH-verordening.

Secretariaat

Taken

Artikel 77, lid 2, onder a)-h), van de REACH-verordening.

Kamer van beroep

Taken

Artikel 76, lid 1, onder h), van de REACH-verordening.

Externe controle

Europese Rekenkamer.

Interne controle

Dienst Interne Audit van de Europese Commissie (DIA).

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad (artikel 97, lid 10, van de REACH-verordening).

In 2013 (2012) ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen

Begroting (inclusief gewijzigde begrotingen)

107,7 (98,9) miljoen euro waarvan:

inkomsten uit vergoedingen: 86,1(26,6) miljoen euro;

bijdrage van de Unie: 8,6 (4,9) miljoen euro aan steun voor de tenuitvoerlegging van Verordening (EU) nr. 528/2012 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruik van biociden (6,1 miljoen euro), en de aanvullende bijdrage (0,9 miljoen euro), Verordening (EU) nr. 649/2012 betreffende de in- en uitvoer van gevaarlijke chemische stoffen (1,5 miljoen euro) en het pretoetredingsinstrument — IPA (0,1 miljoen euro).

Personeelsbestand per 31 december 2013

Aantal posten in de lijst van het aantal ambten: 503 (470)

waarvan er 468 (447) bezet zijn.

Andere personeelsleden: 95 (90) (arbeidscontractanten en gedetacheerde nationale deskundigen)

Totaalaantal personeelsleden: 563 (506), waarvan er:

386 (352) uitvoerende, en

en 177 (185) administratieve en ondersteunende taken verrichten.

Producten en diensten in 2013 (2012)

Het werkprogramma van ECHA was onderverdeeld in de volgende 17 activiteiten:

Registratie, preregistratie en gegevensuitwisseling

Aantal afgehandelde registratiedossiers: 14  839 (9  773).

Aantal beoordelingen van vertrouwelijkheidsverzoeken afgerond: 662 (630) (positieve of negatieve) besluiten van de 860 (aanvankelijke en definitieve) beoordelingen.

Aantal ontvangen informatieverzoeken: 1  903 (1  632).

Aantal besluiten over geschillen over gegevensdeling: 11 (1).

Aantal stoffen waarover informatie openbaar is gemaakt (excl. vertrouwelijke informatie): 10  561 (7  884).

Beoordeling

Aantal uitgevoerde nalevingscontroles: 637 (198).

Aantal definitieve besluiten over testvoorstellen: 111 (171).

Risicobeheer

Aantal stoffen waarvan is vastgesteld dat ze in kandidatenlijst kunnen worden opgenomen: 13 (67).

Aantal aanbevelingen inzake stoffen die in de autorisatielijst kunnen worden opgenomen: 1 (0).

Aantal beperkingsdossiers ingediend bij de Commissie voor goedkeuring: 2 (1).

Aantal ontvangen autorisatieaanvragen: 8 (0).

Aantal kennisgevingen van stoffen op de kandidatenlijst in artikelen: 93 (31).

Indeling en etikettering (I&E)

Aantal ontvangen I&E-kennisgevingen: 6,1 miljoen voor ruim 1 25  000 stoffen (waarvan er bijna 1 16  000 zijn opgenomen in de openbaar gemaakte kennisgevingen).

Aantal ontvangen voorstellen voor geharmoniseerde indeling en etikettering: 29 (27)

Aantal aanvragen voor alternatieve namen voor stoffen in mengsels: 28 (13)

Advisering en ondersteuning

Aantal door de ECHA-helpdesk beantwoorde vragen: 5  975 (omvat vragen, ontvangen via de contactformulieren, tijdens webinars en één-op-één-sessies). De ECHA-helpdesk verwerkte tevens 755 verzoeken om actie voor andere eenheden in ECHA, afkomstig van bedrijven, die via de contactformulieren binnenkwamen.

Aantal uitgebrachte nieuwe richtsnoeren: 1 (0) en aantal uitgebrachte actualiseringen van richtsnoeren: 7 (30), waaronder 4 (17) corrigenda.

Wetenschappelijke IT-instrumenten

Afronding van voorbereidingen voor REACH-IT voor de deadline van 2013.

Ontwikkeling en vrijgave van de R4BP3-applicatie en onderdeel biociden op verspreidingswebsite voor biocidenverordening.

Verdere verbetering en ingebruikname van IT-instrumenten: IUCLID, CHESAR, Odyssey, RIPE, C&L-Inventaris.

Vrijgave van een IT-oplossing voor lidstaten ten behoeve van een centraal toegangspunt tot dossiers en gegevens over stoffen.

Verdere verruiming van de verspreide gegevens over stoffen.

Ontwikkeling van een nieuwe applicatie voor het verwerken van kennisgevingen en toestemmingen in het kader van de verordening inzake de voorafgaande geïnformeerde toestemming.

Verdere verbetering en vrijgaven van het dossierbeoordelingsproces en Odyssey ter ondersteuning van de verwezenlijking van de doelstellingen van de verificatiedoelstellingen voor 2013.

Ontwikkeling van een nieuwe applicatie die dient ter ondersteuning van alle interne REACH- en CLP-processen met een geïntegreerd dossierbeheersysteem om de voorbereiding van besluiten en stukken te ondersteunen.

Wetenschappelijk en technisch advies aan EU-instellingen en –organen

Geleverde bijdragen ter ontwikkeling van nieuwe testmethoden, hoofdzakelijk door middel van het programma voor testrichtsnoeren van de OESO.

Software betreffende niet-testmethoden verschaft en toegankelijk gemaakt, rekening houdend met wetenschappelijke ontwikkelingen, kennis van deskundigen die is opgebouwd door opleiding, praktijkervaring en actieve uitwisseling met experts buiten ECHA. Opleidingsacties, georganiseerd op het gebied van alternatieven voor testen voor interne en externe experts.

Webinar over de vraag, hoe veilig gebruik van NM in het kader van REACH kan worden verzekerd — deel II. Huidige beste praktijken voor beoordeling van risico's voor de menselijke gezondheid en milieu voor NM.

Verslag „Assessing human health and environmental hazards of nanomaterials — Best practice for REACH Registrants” (beoordeling van risico's voor de menselijke gezondheid en milieu als gevolg van nanomaterialen — beste praktijken voor inschrijvers van REACH).

Input van ECHA voor het vaststellen van de basis voor het oogmerk van een effectbeoordeling van mogelijke wijzigingen van REACH-bijlagen voor nanomaterialen.

Ontwerpsamenvatting van de voornaamste uitkomsten van de besprekingen tijdens de Topical Scientific Workshop on Risk Assessment for the Sediment Compartment (thematische wetenschappelijke workshop over risicobeoordeling voor het sediment-compartiment.

Samenwerking met het IHCP/GCO.

Comités en forum

Aantal unanieme overeenkomsten van het lidstatencomité (MSC): 155 (179)

Aantal adviezen van het Comité risicobeoordeling (RAC): 41 (34)

Aantal adviezen van het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC): 3 (1)

Aantal adviezen inzake beperkingen: 6 (4)

Kamer van beroep

Aantal ingestelde beroepen: 22 (8)

Aantal uitspraken op beroep: 8 (1) en aantal procedurebesluiten: 16 (6)

Communicatie

4 evenementen voor belanghebbenden georganiseerd;

8e REACH&CLP Stakeholders' Day in maart (280 deelnemers ter plaatse +  1  700 online);

1e Biocide Stakeholders' Day in juni (270 deelnemers ter plaatse +  1  200 online);

Workshop voor geaccrediteerde belanghebbenden in november (35 deelnemers);

Voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe geaccrediteerde belanghebbenden (11 deelnemers);

15 webinars georganiseerd met 2  060 deelnemers;

ongeveer 250 producten (inhoud online en offline), gepubliceerd in 23 EU-talen;

ongeveer 1  800 actualiseringen van de website;

ongeveer 1 3 00  000 bezoekers van de website met in totaal ongeveer 3 6 00  000 bezoeken;

53 publicaties;

45 persberichten opgesteld, 2 e-persbriefings en 71 interviews met de media georganiseerd;

50 nieuwsberichten, 51 e-News-bulletins, 6 nieuwsbrieven, 503 tweets;

6 tweemaandelijkse e-bulletins, gepubliceerd voor geaccrediteerde belanghebbenden;

449 interne nieuwsberichten, 50 interne samenvattingen van nieuws;

4 driemaandelijkse personeelsvergaderingen georganiseerd, 3 ED-ontbijtvergaderingen georganiseerd met ECHA-personeel en de uitvoerend directeur.

Internationale samenwerking

Wetenschappelijke en technische samenwerking met de OESO (bv. IUCLID) en mede-agentschappen (Australië, Canada, Japan en VS) en technische ondersteuning van het internationale werk van de Commissie (bv. GHS — het wereldwijde geharmoniseerde systeem — van de VN).

Beheer

Voortdurende ontwikkeling en verbetering van de administratieve en beheerssystemen, incl. IQMS.

Financiën, aanbestedingen en boekhouding

Strikt beheer van de begroting en de kasgeldreserve.

ECHA bood wetenschappelijke, IT- en administratieve dienstverlening in het kader van haar bestaande kadercontracten, sloot met succes openbare aanbestedingen af voor de vaststelling van nieuwe kadercontracten voor een geïntegreerd personeelsbeheerssysteem, voor fase 3 van het QSAR-instrumentarium en voor dienstverlening op het gebied van reizen en medische zaken, verrichtte een audit ter verbetering van e doelmatigheid bij haar aanbestedings- en contractbeheersprocessen die resulteerden in geplande acties welke in 2014 moeten worden uitgevoerd.

Totaalaantal bedrijven gecontroleerd wat betreft mkb-status: 516.

Personeelszaken en bedrijfsdiensten

27 (23) selectieprocedures afgerond; 87 (65) personeelsleden aangeworven (tijdelijke functionarissen en arbeidscontractanten).

Informatie- en communicatietechnologie

67 diensten omschreven en in stand gehouden om te zorgen dat de ICT-infrastructuur en de ICT-middelen operationeel, en het prestatieniveau adequaat bleven;

voortzetting van identificatie en vaststelling van HA-oplossingen overeenkomstig BCP-vereisten;

succesvolle uitbesteding van beheer en hosten van diverse IT-systemen;

migratie van 700 werkstations om een mobieler, veiliger en meer functies rijke oplossing te bieden;

toepassing van een documentenbeheersysteem op basis van de stukken met betrekking tot het secretariaat van de raad van bestuur, het proces van planning, toezicht en beoordeling, en de coördinatievergaderingen van de directeur;

kadercontract gesloten voor een personeelsbeheersysteem op basis van een gehost softwarepakket; uitvoering is begonnen;

identiteitsbeheersysteem uitgevoerd, dat meer doelmatigheid in het gebruikersbeheer biedt onder systemen met geautomatiseerde verstrekking van gegevens aan gebruikers of intrekking daarvan.

Biociden

Analyse, ontwerp en instelling van het register voor biociden (R4BP): 1 vrijgave op 1 september 2013.

Eerste essentiële richtsnoeren afgerond en gepubliceerd in 2013; Guidance for Human Health Risk Assessment, Guidance on data sharing, Guidance on applications for technical equivalence, Guidance on information requirements and Guidance on active substance suppliers.

1e voorlopige werkplan voor het comité Biociden.

Lidstaten benoemden leden voor de coördinatiegroep.

PIC

Voorbereidende activiteiten

Bron: Door het Agentschap verstrekte bijlage.


ANTWOORDEN VAN HET AGENTSCHAP

11.

ECHA stelt de conclusie van de Rekenkamer op prijs en zal er blijven op toezien dat ongerechtvaardigde overdrachten worden vermeden.

12.

In antwoord op de opmerking van de Rekenkamer tijdens het dienstbezoek in de herfst van 2013, heeft de uitvoerend directeur van het Europees Agentschap voor chemische stoffen de volgende tekst toegevoegd aan zijn betrouwbaarheidsverklaring over het jaar 2013:

Wat de tenuitvoerlegging van de wetgeving van de Europese Unie en de onder het mandaat van het Agentschap vallende taksenverordeningen betreft, dient deze zekerheid te worden beperkt tot het bevoegdheidsgebied van het Agentschap. Aangezien controles of inspecties op nationaal niveau niet onder het mandaat van het Agentschap vallen, kan niet worden bevestigd dat op de markt van de Europese Unie uitsluitend geregistreerde of toegestane stoffen en producten circuleren waarvoor een vergoeding aan het Agentschap is betaald.”.


Top