Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0379

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 184/2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen wat betreft de toekenning van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie voor het vaststellen van bepaalde maatregelen

/* COM/2014/0379 final - 2014/0194 (COD) */

52014PC0379

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 184/2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen wat betreft de toekenning van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie voor het vaststellen van bepaalde maatregelen /* COM/2014/0379 final - 2014/0194 (COD) */


TOELICHTING

1.           ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt een onderscheid gemaakt tussen bevoegdheden die op grond van artikel 290, lid 1, VWEU aan de Commissie kunnen worden overgedragen om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van een bepaalde wetgevingshandeling ("gedelegeerde handelingen"), en de uitvoeringsbevoegdheden die op grond van artikel 291, lid 2, VWEU aan de Commissie worden toegekend indien het nodig is dat juridisch bindende handelingen van de Unie volgens eenvormige voorwaarden worden uitgevoerd ("uitvoeringshandelingen").

De Commissie heeft met betrekking tot Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren[1], toegezegd[2] de wetgevingshandelingen die momenteel verwijzingen naar de regelgevingsprocedure met toetsing bevatten, te bezien in het licht van de in het Verdrag vastgelegde criteria.

Het algemene doel bestaat erin tegen het eind van de zevende zittingsperiode van het Parlement (juni 2014) alle bepalingen die naar de regelgevingsprocedure met toetsing verwijzen, uit alle rechtsinstrumenten te hebben verwijderd.

In de context van de aanpassing van Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen[3] aan de nieuwe voorschriften van het VWEU, moet in de momenteel bij die verordening aan de Commissie toegekende uitvoeringsbevoegdheden worden voorzien door aan de Commissie de bevoegdheid toe te kennen om gedelegeerde handelingen en/of uitvoeringshandelingen vast te stellen.

2.           RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

De Vergadering van directeuren inzake macro-economische statistieken, de Werkgroep betalingsbalansen en het Betalingsbalanscomité zijn geraadpleegd.

Een effectbeoordeling was niet noodzakelijk.

3.           JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

· Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)

Het doel van dit voorstel is Verordening (EG) nr. 184/2005 te wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met het nieuwe institutionele kader.

Het doel is met name vast te stellen welke bevoegdheden aan de Commissie zijn toegekend en welke procedure moet worden gevolgd bij de vaststelling van maatregelen op grond van deze bevoegdheden.

Er wordt voorgesteld dat aan de Commissie de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen wordt toegekend wanneer wegens economische of technische veranderingen gegevensvereisten moeten worden bijgewerkt, met inbegrip van indieningstermijnen en herzieningen, uitbreidingen en stopzettingen van gegevensstromen als bedoeld in bijlage I, en wanneer de definities moeten worden bijgewerkt die zijn vermeld in bijlage II.

Daarnaast zijn voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 184/2005 wat de verslaglegging over de kwaliteit betreft, eenvormige voorwaarden noodzakelijk. Derhalve wordt voorgesteld om aan de Commissie in overeenstemming met de onderzoeksprocedure van artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 uitvoeringsbevoegdheden toe te kennen met het oog op de vaststelling van gemeenschappelijke kwaliteitsnormen en harmonisatie van de inhoud en de frequentie van de kwaliteitsrapporten.

· Het stroomlijnen van het Europees statistisch systeem

Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek[4] definieert het Europees statistisch systeem (ESS) als "het partnerschap tussen de statistische instantie van de Unie, te weten de Commissie (Eurostat), en de nationale instituten voor de statistiek (NSI) en andere nationale instanties die in elke lidstaat voor de ontwikkeling, productie en verspreiding van Europese statistieken verantwoordelijk zijn".

Het bij artikel 7 van Verordening (EG) nr. 223/2009 opgerichte Comité voor het Europees statistisch systeem (ESS-comité) wordt gezien als het overkoepelende comité binnen het ESS. Het ondersteunt de Commissie bij de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden op bepaalde statistische gebieden. De betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen zijn hiervan uitgesloten.

Op deze gebieden wordt de Commissie krachtens artikel 11 van Verordening (EG) nr. 184/2005 bijgestaan door het Betalingsbalanscomité.

De Commissie stelt met het oog op een verbetering van de coördinatie en het partnerschap een nieuwe, duidelijk piramidevormige ESS-structuur voor, met het ESS-comité als hoogste strategische orgaan. Een aspect van deze stroomlijning is dat alle comitologiebevoegdheden aan het ESS-comité toevallen. Het ESS-comité onderschreef deze nieuwe benadering in februari 2012[5].

Derhalve wordt tevens voorgesteld Verordening (EG) nr. 184/2005 aldus te wijzigen dat de verwijzingen naar het Betalingsbalanscomité worden vervangen door een verwijzing naar het ESS-comité.

· Rechtsgrondslag

Artikel 338, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

· Keuze van instrumenten

Verordening van het Europees Parlement en de Raad.

4.           GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.

5.           AANVULLENDE INFORMATIE

Geen

· Europese Economische Ruimte

De voorgestelde maatregel betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.

2014/0194 (COD)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 184/2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen wat betreft de toekenning van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie voor het vaststellen van bepaalde maatregelen

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 338, lid 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)       Als gevolg van de inwerkingtreding van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie ("het Verdrag") moeten de aan de Commissie toegekende bevoegdheden worden aangepast aan de artikelen 290 en 291 van het Verdrag.

(2)       De Commissie heeft met betrekking tot Verordening (EU) nr. 182/2011[6] toegezegd[7] de wetgevingshandelingen die momenteel verwijzingen naar de regelgevingsprocedure met toetsing bevatten, te bezien in het licht van de in het Verdrag vastgelegde criteria.

(3)       De Commissie moet de bevoegdheid hebben tot vaststelling van gedelegeerde handelingen in overeenstemming met artikel 290 VWEU ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van bepaalde wetgevingshandelingen, met name om rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen. De Commissie dient ervoor te zorgen dat deze gedelegeerde handelingen geen aanzienlijke bijkomende administratieve belasting met zich meebrengen voor de lidstaten en de respondenten.

(4)       Verordening (EG) nr. 184/2005[8] betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans (BOP), de internationale handel in diensten (ITS) en buitenlandse directe investeringen (FDI) bevat verwijzingen naar de regelgevingsprocedure met toetsing en moet derhalve tegen de achtergrond van de in het Verdrag neergelegde criteria worden herzien.

(5)       In de context van de aanpassing van Verordening (EG) nr. 184/2005 aan de nieuwe voorschriften van het VWEU moet in de momenteel aan de Commissie toegekende uitvoeringsbevoegdheden worden voorzien door aan de Commissie de bevoegdheid toe te kennen om gedelegeerde handelingen en/of uitvoeringshandelingen vast te stellen.

(6)       De bevoegdheid tot vaststelling van handelingen in overeenstemming met artikel 290 van het Verdrag moet aan de Commissie worden gedelegeerd wanneer wegens economische of technische veranderingen gegevensvereisten moeten worden bijgewerkt, met inbegrip van indieningstermijnen en herzieningen, uitbreidingen en stopzettingen van gegevensstromen als bedoeld in bijlage I, en wanneer de definities moeten worden bijgewerkt die zijn vermeld in bijlage II.

(7)       Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden het nodige overleg pleegt, onder meer op deskundigenniveau. De Commissie moet bij de voorbereiding en opstelling van de gedelegeerde handelingen ervoor zorgen dat de desbetreffende documenten tijdig en op gepaste wijze gelijktijdig worden toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad.

(8)       Om eenvormige voorwaarden voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 184/2005 te waarborgen, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend met het oog op de vaststelling van gemeenschappelijke kwaliteitsnormen en harmonisatie van de inhoud en de frequentie van de kwaliteitsrapporten. Die bevoegdheden moeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011.

(9)       Het in artikel 11 van Verordening (EG) nr. 184/2005 bedoelde Betalingsbalanscomité geeft advies aan de Commissie en staat haar bij de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden bij.

(10)     Volgens de strategie om ter verbetering van de coördinatie en het partnerschap het Europees statistisch systeem (ESS) een nieuwe, duidelijk piramidevormige structuur te geven, moet het bij Verordening (EG) nr. 223/2009[9] opgerichte Comité voor het Europees statistisch systeem (ESS-comité) een adviserende rol hebben en de Commissie bijstaan in de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden.

(11)     Hiertoe moet Verordening (EG) nr. 184/2005 aldus worden gewijzigd dat de verwijzingen naar het Betalingsbalanscomité worden vervangen door een verwijzing naar het ESS-comité.

(12)     De bestaande goede operationele samenwerking tussen de nationale centrale banken (NCB’s) en de nationale bureaus voor de statistiek en tussen Eurostat en de Europese Centrale Bank heeft een meerwaarde die men moet blijven benutten en die verder moet worden ontwikkeld in het kader van verbetering van de algehele harmonisatie en de kwaliteit van betalingsbalansstatistieken, financiële statistieken, statistieken betreffende de overheidsfinanciën, macro-economische statistieken en nationale rekeningen. De NCB’s zouden nauw betrokken blijven bij de voorbereiding van alle besluiten in verband met de BOP, ITS en FDI via hun deelname aan de desbetreffende voor de BOP, ITS respectievelijk FDI verantwoordelijke deskundigengroep van de Commissie. De strategische samenwerking tussen het ESS en het ESCB wordt gecoördineerd binnen het European Statistical Forum, ingesteld bij een memorandum van overeenstemming over de samenwerking tussen de leden van het Europees statistisch systeem en de leden van het Europees Stelsel van centrale banken[10] dat is ondertekend op 24 april 2013.

(13)     Ter waarborging van de rechtszekerheid moet deze verordening de procedures voor de vaststelling van maatregelen die vóór de inwerkingtreding van deze verordening geïnitieerd maar niet afgerond zijn, onverlet laten.

(14)     Verordening (EG) nr. 184/2005 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 184/2005 wordt als volgt gewijzigd:

1)           Aan artikel 2 wordt het volgende lid toegevoegd:

"3. De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 10 gedelegeerde handelingen vast te stellen wanneer wegens economische of technische veranderingen gegevensvereisten moeten worden bijgewerkt, met inbegrip van indieningstermijnen en herzieningen, uitbreidingen en stopzettingen van gegevensstromen als bedoeld in bijlage I, en wanneer de definities moeten worden bijgewerkt die zijn vermeld in bijlage II."

2)           Artikel 4, lid 3, wordt vervangen door:

"3. De Commissie stelt door middel van uitvoeringshandelingen de gemeenschappelijke kwaliteitsnormen vast, alsmede de inhoud en de frequentie van de kwaliteitsrapporten, waarbij zij rekening houdt met de gevolgen voor de kosten van het verzamelen en samenstellen van de gegevens, alsmede met belangrijke wijzigingen met betrekking tot het verzamelen van gegevens.

Die uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 11, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

De kwaliteit van de toegezonden gegevens wordt op grond van de kwaliteitsrapporten beoordeeld door de Commissie, bijgestaan door het in artikel 11, lid 1, bedoelde ESS-comité.

Deze beoordeling wordt het Europees Parlement ter informatie toegezonden."

3)           Artikel 10 wordt vervangen door:

"Artikel 10 Uitoefening van gedelegeerde bevoegdheden

1.         De bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen wordt aan de Commissie toegekend onder de in dit artikel neergelegde voorwaarden.

2.         Bij de uitoefening van de in artikel 2, lid 3, gedelegeerde bevoegdheden ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen geen aanzienlijke bijkomende administratieve belasting met zich meebrengen voor de lidstaten en de respondenten.

3.         De in artikel 2, lid 3, bedoelde bevoegdheidsdelegatie wordt aan de Commissie toegekend voor onbepaalde tijd met ingang van [Publication office: please insert the exact date of the entry into force of the amending Regulation].

4.         Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 2, lid 3, bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken.

Het besluit tot intrekking beëindigt de delegatie van de in dat besluit genoemde bevoegdheid. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.

5.         Zodra de Commissie een gedelegeerde handeling heeft vastgesteld, doet zij daarvan gelijktijdig kennisgeving aan het Europees Parlement en de Raad.

6.         Een overeenkomstig artikel 2, lid 3, vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van twee maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met twee maanden verlengd."

4) Artikel 11 wordt vervangen door:

"Artikel 11

Comité

1.         De Commissie wordt bijgestaan door het bij Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek(*) opgericht Comité voor het Europees statistisch systeem. Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren(**).

2.         Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing."

_______________________

(*) PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164.

(**) PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13.

Artikel 2

Deze verordening laat de procedures voor de vaststelling van de in Verordening (EG) nr. 184/2005 bedoelde maatregelen die vóór de inwerkingtreding van deze verordening geïnitieerd maar niet afgerond zijn, onverlet.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement                        Voor de Raad

De voorzitter                                                 

[1]               PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13.

[2]               PB L 55 van 28.2.2011, blz. 19.

[3]               PB L 35 van 8.2.2005, blz. 23.

[4]               PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164.

[5]               12e Vergadering van het ESS-comité van 12 februari 2012.

[6]               Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13).

[7]               PB L 55 van 28.2.2011, blz. 19.

[8]               Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen (PB L 35 van 8.2.2005, blz. 23).

[9]               Verordening (EG) nr. 223/2009 van de Raad en het Europees Parlement van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek (PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164).

[10]             http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/MOU_ESS_ESCB/EN/MOU_ESS_ESCB-EN.PDF

Top