Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0518(05)

    Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    PB C 140 van 18.5.2013, p. 20–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.5.2013   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 140/20


    Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

    2013/C 140/11

    Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

    WIJZIGINGSAANVRAAG

    VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

    inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen  (2)

    WIJZIGINGSAANVRAAG OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 9

    CAMEMBERT DE NORMANDIE

    EG-nummer: FR-PDO-0217-01049-12.10.2012

    BGA ( ) BOB ( X )

    1.   Rubriek van het productdossier waarop de wijziging betrekking heeft

    Naam van het product

    Beschrijving van het product

    Geografisch gebied

    Bewijs van de oorsprong

    Werkwijze voor het verkrijgen van het product

    Verband

    Etikettering

    Nationale eisen

    Overige (nader aan te geven)

    2.   Aard van de wijziging(en)

    Wijziging van het enige document of de samenvatting

    Wijziging van het productdossier voor een geregistreerde BOB of BGA waarvoor geen enig document en ook geen samenvatting is bekendgemaakt

    Wijziging van het productdossier waarbij geen wijziging van het bekendgemaakte enige document nodig is (artikel 9, lid 3, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

    Tijdelijke wijziging van het productdossier als gevolg van een verplichte gezondheids- of fytosanitaire maatregel die is opgelegd door de overheid (artikel 9, lid 4, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

    3.   Wijziging(en)

    De volgende wijzigingen beogen de kenmerken en de kwaliteit van het product in verband met zijn geografische oorsprong te versterken en de faam van de BOB „Camembert de Normandie” te beschermen.

    Beschrijving van het product

    In punt 2 „Beschrijving van het product” wordt nogmaals bevestigd dat Camembert de Normandie op basis van rauwe melk wordt bereid. Er worden eveneens nadere aanduidingen verstrekt betreffende de vaststelling van het gewicht (netto bij verpakking) en de organoleptische kenmerken van het product.

    Geografisch gebied

    Het gewijzigde geografische gebied van de „Camembert de Normandie” bestaat voortaan uit 1 557 gemeenten (1 678 gemeenten uit het vorige geografische gebied zijn geschrapt). De verkleining van het geografische gebied is het gevolg van een sterker verband tussen de benaming Camembert de Normandie en het Normandische, op grazen gebaseerde, productiesysteem, het nader omschrijven van het kerngebied van die benaming en de kenmerken ervan (natuurlijke omgeving/gebruik). De verkleining van het gebied hangt verder samen met de herziening van de productievoorwaarden, die een nauwer verband legt tussen de streek, de verplichting om gedeeltelijk koeien van het Normandische ras te gebruiken en deze koeien voor de melkproductie voornamelijk te laten grazen. Alle gemeenten die nog tot het gewijzigde geografische gebied behoren, voldoen volledig aan de nieuwe productievoorschriften van het productdossier.

    Bewijs van de oorsprong

    De wijzigingen van punt 1 hangen samen met een verandering in de nationale regelgeving. Met name moeten de producenten voldoen aan de eisen van het productdossier voor het logo waarvoor zij in aanmerking willen komen, en moeten zij op die basis ook zijn erkend.

    Voor de installaties ten behoeve van de hygiëne wordt een specifieke verklaring afgegeven.

    Op grond van een bepaling betreffende de vereiste verklaringen inzake gegevens over en controle van het geproduceerde volume kan de groepering de nodige gegevens verzamelen om toezicht te houden op het gebruik van de oorsprongsbenaming „Camembert de Normandie”.

    De bepalingen over het bijhouden van de registers en de controle van de producten zijn aangevuld.

    Werkwijze voor het verkrijgen van het product

    Het productdossier bevat talrijke bepalingen betreffende de productiemethode met het oog op een betere beschrijving van de traditionele omstandigheden van de melkproductie en de verwerking van de melk tot kaas, die bijdragen aan de kenmerken en de faam van de „Camembert de Normandie”.

    Omstandigheden van de melkproductie

    Omdat in Normandië hoofdzakelijk koeien van het Normandische ras worden gehouden, wordt „Camembert de Normandie” gedeeltelijk bereid met melk van koeien van het Normandische ras. Vanaf 1 mei 2017 moet ten minste 50 % van de melkkoeien op elk bedrijf tot dat ras behoren. Het ras van de dieren zal worden gecontroleerd op basis van de rascode in het runderpaspoort 56 x 56.

    Om te garanderen dat de melkkoeien zich voornamelijk voeden door te grazen, is bepaald op welke wijze de koeien moeten worden gevoederd. Zo moeten zij ten minste zes maanden per jaar in de wei grazen. Het bedrijf beschikt over ten minste 0,33 hectare grasland per melkkoe, waarvan ten minste 0,25 hectare bestaat uit grasland dat bereikbaar is vanuit de melklokalen, en over 2 hectare grasland per hectare als veevoer gebruikte silomaïs.

    Om de nauwe band met de streek te benadrukken, moet 80 % (uitgedrukt in droge stof) van het basisvoer voor het vee afkomstig zijn van het eigen bedrijf. In de perioden waarin de melkkoeien niet buiten grazen, worden zij dagelijks van hooi voorzien. De hoeveelheid aanvullend voer bedraagt maximaal 1 800 kg per koe per kalenderjaar. In het productdossier is bepaald welke ruwvoeders en aanvullende voeders mogen worden gebruikt.

    Voorts is ook bepaald dat alleen koemelk mag worden gebruikt waarvan het vetgehalte is gestandaardiseerd door een gedeelte van de melk af te romen en volle melk toe te voegen. Voor het afromen mag ook een methode worden toegepast waarbij de bovendrijvende room wordt verwijderd. De melk mag niet langer worden opgeslagen dan 72 uur, te rekenen vanaf de eerste melkbeurt tot de aanvang van het aanzuren van de melk. De technische voorschriften voor het aanzuren van de melk en de technische voorschriften betreffende de traceerbaarheid van de rauwe melk in het hele bereidingsproces zijn vastgesteld in het productdossier.

    Omstandigheden van de kaasproductie

    Om de werkwijze voor het verkrijgen van het product te verduidelijken, worden de voorschriften voor het toevoegen van stremsel, het snijden van de wrongel, het in de vorm doen en het laten uitlekken, beter omschreven. Het aantal keren scheppen om de wrongel in de vormen te doen, wordt verhoogd van 4 naar 5.

    Voor de toe te passen bewerkingen en de te gebruiken additieven voor de kaas geldt een algemene reglementering.

    Het is echter gebleken dat nieuwe technieken, waarvan sommige betrekking hebben op bewerkingen en additieven (zoals microfiltratie, gedeeltelijke concentratie van de melk of enzymen voor de rijping), invloed kunnen hebben op de kenmerken van de kaas met de oorsprongsbenaming. Met name sommige toegevoegde enzymen zetten het behoud van de belangrijkste kenmerken van de producten met de BOB op de helling.

    Bijgevolg moet in het productdossier van de oorsprongsbenaming, zowel voor de melk als voor het hele bereidingsproces, een beschrijving zijn opgenomen van de huidige stand van zaken betreffende de gebruikte bewerkingen en additieven, teneinde te voorkomen dat niet-gereglementeerde methoden de kenmerken van de kazen met de oorsprongsbenaming negatief beïnvloeden.

    De melk wordt gestremd in kuipen met een maximale inhoud van 330 liter, waarmee een volume melk kan worden gestremd dat is afgestemd op de capaciteit van de vormen. De voorschriften voor het toevoegen van het stremsel (temperatuur en maximale dosis) zijn vastgelegd in het productdossier.

    De wrongel mag met een wrongelmes niet meer dan twee keer in verticale richting licht worden doorgesneden voordat hij in de vorm wordt gedaan.

    De kazen worden meteen na het snijden in de vorm gedaan. Het is verboden de wei af te tappen. De wrongel wordt ofwel automatisch uit de kuip gehaald met behulp van gelede vormkoppen, ofwel handmatig met behulp van halfronde pollepels aan een steel.

    De wrongel wordt uitgeschept en vervolgens in de vorm gelegd in vijf beurten, met minimaal 40 minuten tussen elke beurt. Hij lekt in de vormen vanzelf uit gedurende ten minste 18 uur, te rekenen vanaf de eerste uitgeschepte wrongel.

    De traditionele techniek bestaat uit het handmatig in de vormen doen, waarbij het uitlekken plaatsvindt in individuele vormen die op een tafel met een uitlekrooster worden geplaatst.

    Vanaf 1 mei 2017 worden de kazen slechts een keer gekeerd. Nadat ze zijn gekeerd, worden de kazen bedekt met een metalen plaat die een lichte druk op de kaas uitoefent.

    Nadat hij is gezouten, mag de kaas maximaal 24 uur aan de lucht worden gedroogd vóór aanvang van de rijping.

    Rijpen en verpakken van de kaas

    Kazen die in rijpingslokalen drogen, mogen op zijn vroegst worden verpakt op de 13e dag nadat het stremsel is toegevoegd. De kazen mogen de kaasmakerij niet verlaten vóór de 17e dag na het toevoegen van het stremsel en zij mogen pas aan de klanten worden geleverd vanaf de 22e dag na het toevoegen van het stremsel.

    Verband

    Dit gedeelte van het productdossier is herschreven overeenkomstig de opzet van het enig document (specificiteit van het geografische gebied/specificiteit van het product/causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product) en is aangevuld op basis van de wijzigingen in de werkwijze voor het verkrijgen van de melk en in de traditionele methoden voor de melkproductie en de verwerking tot kaas die bijdragen tot de kenmerken en de faam van de „Camembert de Normandie”.

    Etikettering

    Teneinde het productdossier in overeenstemming te brengen met de nationale wetgeving, is de bepaling betreffende de verplichte vermelding van het logo „INAO” geschrapt. Ook is nu duidelijk aangegeven dat de vermelding „Appellation d'origine protégée” of „AOP” moet zijn aangebracht om het BOB-logo van de Europese Unie te mogen gebruiken.

    Verder is de mogelijkheid om de facultatieve vermeldingen „met een pollepel in de vorm geschept” en „bereid van rauwe melk” aan te brengen, geschrapt. De etikettering van met rauwe melk vervaardigde kazen valt immers onder decreet 2007-628 betreffende kazen en kaasspecialiteiten. Aangezien er geen duidelijke definitie van de term „pollepel” is en dit gebruik niet beperkt is tot kazen met een BOB, is ervoor gekozen deze vermelding te schrappen uit het productdossier van de BOB Camembert de Normandie.

    Nationale eisen

    De tabel met de belangrijkste punten die moeten worden gecontroleerd en de methode voor de evaluatie van die punten met betrekking tot „Camembert de Normandie” zijn toegevoegd.

    ENIG DOCUMENT

    VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

    inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen  (3)

    CAMEMBERT DE NORMANDIE

    EG-nummer: FR-PDO-0217-01049-12.10.2012

    BGA ( ) BOB ( X )

    1.   Naam

    „Camembert de Normandie”

    2.   Lidstaat of derde land

    Frankrijk

    3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

    3.1.   Productcategorie

    Categorie 1.3.

    Kaas

    3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

    De „Camembert de Normandie” is een rauwmelkse kaas, met een zachte consistentie, lichtgezouten, met ten minste 45 gram vetstof per 100 gram kaas na volledige droging en een totaal gewicht aan droge bestanddelen van ten minste 115 gram per kaas.

    De „Camembert de Normandie” wordt gekenmerkt door:

    een platcilindrische vorm met een doorsnede van 10,5 tot 11 cm en een nettogewicht bij verpakking van minimaal 250 gram,

    een witte, oppervlakkig geschimmelde, viltachtige korst die rode vlekjes kan vertonen,

    een ivoorkleurig tot lichtgeel zuivel. Volledig gerijpt, is het zuivel glad en smeuïg,

    een lichtzoute smaak, eerst melkachtig en zoet, daarna uitgesprokener en fruitig, meer gerijpt.

    3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

    De melk die voor de vervaardiging van de „Camembert de Normandie” wordt gebruikt, is vanaf 1 mei 2017 afkomstig van bedrijven waar ten minste 50 % van de melkkoeien van het Normandische ras is.

    3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong)

    Om met een specifieke voeding uit het geografische gebied een nauwe band tussen de streek en het product te garanderen, grazen de melkkoeien ten minste 6 maanden per jaar in de wei. Het bedrijf beschikt over ten minste 0,33 hectare grasland per melkkoe, waarvan ten minste 0,25 hectare bestaat uit grasland dat bereikbaar is vanuit de melklokalen, en over 2 hectare grasland per hectare als veevoer gebruikte silomaïs.

    80 % (uitgedrukt in droge stof) van het basisvoer voor het vee wordt geproduceerd op het eigen bedrijf. De hoeveelheid aanvullend voer bedraagt maximaal 1 800 kg per koe per kalenderjaar. In het productdossier is bepaald welke ruwvoeders en aanvullende voeders mogen worden gebruikt.

    3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

    De melkproductie en de vervaardiging, rijping en verpakking van de kazen vinden plaats in het in punt 4 afgebakende geografische gebied.

    3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.

    De werkzaamheden voor het rijpen en verpakken van de kazen hangen nauw met elkaar samen en worden dus uitgevoerd in het in punt 4 afgebakende geografische gebied. De rijping vindt plaats in rijpingslokalen en wordt, indien nodig, gevolgd door een verdere rijping na het verpakken.

    3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering

    Iedere in de handel gebrachte BOB-kaas „Camembert de Normandie” is voorzien van een eigen etikettering met de beschermde oorsprongsbenaming, de vermelding „Appellation d'origine protégée” of „AOP”. Het BOB-logo van de Europese Unie moet verplicht worden aangebracht.

    4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied

    Het produceren van de melk, het vervaardigen, rijpen en verpakken van de kazen worden uitgevoerd in het geografische gebied dat zich uitstrekt over het grondgebied van de volgende kantons of delen van kantons:

    Departement Calvados

    De volledige kantons Bény-Bocage, Blangy-le-Château, Cambremer, Caumont-l’Éventé, Condé-sur-Noireau, Dozulé, Falaise, Honfleur, Isigny-sur-Mer, Lisieux, Livarot, Mézidon-Canon, Orbec, Pont-l’Évêque, Saint-Pierre-sur-Dives, Saint-Sever-Calvados, Trévières, Trouville-sur-Mer, Vassy en Vire; het kanton d’Aunay-sur-Odon met uitzondering van de gemeente Bauquay; het kanton Balleroy met uitzondering van de gemeenten Bucéels, Chouain en Condé-sur-Seulles; het kanton Bayeux met uitzondering van de gemeenten Nonant, Saint-Martin-des-Entrées en Saint-Vigor-le-Grand; in het kanton Bourguebus, de gemeenten Airan, Cesny-aux-Vignes, Moult en Ouézy; in het kanton Bretteville-sur-Laize, de gemeenten Grimbosq, Maizières en Les Moutiers-en-Cinglais; het kanton Cabourg met uitzondering van de gemeenten Colombelles, Hérouvillette en Ranville; in het kanton Évrecy, de gemeenten La Caine, Curcy-sur-Orne, Goupillières, Hamars, Montigny, Ouffières, Préaux-Bocage, Saint-Martin-de-Sallen en Trois-Monts; het kanton Falaise met uitzondering van de gemeenten Bons-Tassilly, Damblainville, Eraines, Fresnes-la-Mère, Pertheville-Ners, Potigny, Saint-Germain-Langot, Saint-Pierre-Canivet, Soumont-Saint-Quentin, Ussy, Versainville en Villy-lez-Falaise; in het kanton Morteaux-Couliboeuf, de gemeenten Bernières-d’Ailly, Courcy, Crocy, Louvagny, Le Marais-la-Chapelle, Les Moutiers-en-Auge, Norrey-en-Auge, Vicques en Vignats; in het kanton Ouistreham, de gemeente Ouistreham; in het kanton Ryes, de gemeenten Commes, Longues-sur-Mer, Magny-en-Bessin, Le Manoir, Manvieux; in het kanton Tilly-sur-Seulles, de gemeente Saint-Vaast-sur-Seulles; het kanton Thury-Harcourt met uitzondering van de gemeenten Acqueville, Cesny-Bois-Halbout, Espins, Martainville, Placy en Tournebu; het kanton Troarn met uitzondering van de gemeenten Cagny, Cuverville, Démouville, Emiéville, Giberville, Sannerville, Touffréville en Vimont; het kanton Villers-Bocage met uitzondering van de gemeenten Banneville-sur-Ajon, Courvaudon, Landes-sur-Ajon, Le Locheur, Maisoncelles-sur-Ajon, Le Mesnil-au-Grain, Missy en Saint-Aignan-le-Malherbe.

    Departement Eure

    Het volledige kanton Beuzeville; het kanton Beaumesnil met uitzondering van de gemeenten Ajou en Gouttières; in de kantons Bernay, de gemeenten Caorches-Saint-Nicolas en Saint-Victor de Chrétienville; in het kanton Breteuil, de gemeenten Cintray en Francheville; in het kanton Brionne, de gemeenten Le Bec Helloin en Brionne; het kanton Broglie met uitzondering van de gemeenten Broglie en Ferrières-Saint-Hilaire; het kanton Cormeilles met uitzondering van de gemeente Fresne-Cauverville; in het kanton Montfort-sur-Risle, de gemeenten Appeville-Annebault, Authou, Condé-sur-Risle, Freneuse-sur-Risle, Glos-sur-Risle, Montfort-sur-Risle en Pont-Authou; het kanton Pont-Audemer met uitzondering van de gemeenten Colletot, Fourmetot, Manneville-sur-Risle en Saint-Mards-de-Blacarville; in het kanton Quillebeuf-sur-Seine, de gemeenten Bouquelon, Marais-Vernier, Sainte-Opportune-la-Mare en Saint-Samson-de-la-Roque; het kanton Rugles met uitzondering van de gemeente Chéronvilliers; in het kanton Saint-Georges-du-Vièvre, de gemeenten Lieurey, Noards, La Noë-Poulain, La Poterie Mathieu en Saint-Christophe-sur-Condé; het kanton Thiberville met uitzondering van de gemeenten Barville, Bazoques, Boissy-Lamberville, Bournainville-Faverolles, Le Favril, Folleville, Giverville en Heudreville-en-Lieuvin.

    Departement la Manche

    De volledige kantons Avranches, Barenton, Barneville-Carteret, Beaumont-Hague, Brécey, Bréhal, Bricquebec, Canisy, Carentan, Cerisy-la-Salle, Cherbourg, Coutances, Equeurdreville-Hainneville, Gavray, Granville, La Haye-du-Puits, La Haye-Pesnel, Isigny-le-Buat, Jullouville, Juvigny-le-Tertre, Lessay, Marigny, Montebourg, Montmartin-sur-Mer, Mortain, Octeville, Percy, Périers, Les Pieux, Saint-Clair-sur-l’Elle, Saint-Hilaire-du-Harcoët, Saint-Jean-de-Daye, Saint-Lô, Saint-Malo-de-la-Lande, Sainte-Mère-Eglise, Saint-Ovin, Saint-Pois, Saint-Sauveur-Lendelin, Saint-Sauveur-le-Vicomte, Sartilly, Sourdeval, Le Teilleul, Tessy-sur-Vire, Torigni-sur-Vire, Tourlaville, Valognes, Vesly, Villedieu-les-Poêles; het kanton Ducey met uitzondering van de gemeenten Céaux, Courtils, Crollon en Précey; het kanton Quettehou met uitzondering van de gemeenten Anneville-en-Saire, Barfleur, Montfarville, La Pernelle, Réville, Sainte-Geneviève en Valcanville; in het kanton Saint-James, de gemeenten Hamelin, Saint-Aubin-de-Terregatte, Saint-Laurent-de-Terregatte en Saint-Senier-de-Beuvron; het kanton Saint-Pierre-Eglise met uitzondering van de gemeenten Clitourps, Gatteville-le-Phare, Gouberville, Néville-sur-Mer en Tocqueville.

    Departement Orne

    De volledige kantons Athis-de-l’Orne, Briouze, Carrouges, Domfront, Écouché, Exmes, La Ferté-Frênel, La Ferté-Macé, Flers, Gacé, Juvigny-sous-Andaine, Le Merlerault, Messei, Mortrée, Passais, Putanges-Pont-Ecrepin, Tinchebray, Vimoutiers; het kanton Aigle met uitzondering van de gemeenten Aube, Irai, Saint-Martin-d’Ecublai, Rai en Vitrai-sous-l’Aigle; het kanton Alençon met uitzondering van de gemeenten Colombiers, Cuissai, Lonrai; het kanton Argentan met uitzondering van de gemeenten Commeaux, Occagnes, Sévigny; in het kanton Bazoches-sur-Hoëne, de gemeenten Bure, La Mesnière, Saint-Aubin-de-Courteraie, Saint-Ouen-de-Sécherouvre en Soligné-la-Trappe; in het kanton Courtomer, de gemeenten Brullemail, Courtomer, Ferrières-la-Verrerie, Godisson, Le Plantis, Saint-Agnan-sur-Sarthe, Saint-Léonard-des-Parcs, Tellières-le-Plessis; in het kanton Longny-au-Perche, de gemeenten Monceaux-au-Perche en Saint-Victor-de-Réno; het kanton Le Mêle-sur-Sarthe met uitzondering van de gemeenten Aunay-les-Bois, Boitron, Essay en Menil-Erreux; in het kanton Mortagne-au-Perche, de gemeente Feings; het kanton Moulins-la-Marche met uitzondering van de gemeenten Bonnefoi, Les Genettes en Les Aspres; in het kanton Pervenchères, de gemeenten Barville, Coulimer, Parfondeval, Pervenchères, Saint-Julien-sur-Sarthe, Saint-Quentin-de-Blavou en Vidai; in het kanton Rémalard, de gemeente Boissy-Maugis; het kanton Sées met uitzondering van de gemeenten Aunou-sur-Orne, Neauphe-sous-Essai en Sées; in het kanton Tourouvre, de gemeenten Autheuil, Bivilliers, Bubertre, Champs, Lignerolles en Tourouvre; het kanton Trun met uitzondering van de gemeenten Bailleul, Brieux, Fontaine-les-Bassets, Guêprei en Villedieu-les-Bailleul.

    5.   Verband met het geografische gebied

    5.1.   Specificiteit van het geografische gebied

    Het geografische gebied van de „Camembert de Normandie” strekt zich uit over het grondgebied van de drie departementen van Basse-Normandie (Calvados, Manche en Orne) evenals over de westelijke strook van het departement Eure. Dit gebied heeft een zeeklimaat met vooral bosrijke landschappen en een dicht netwerk van waterlopen en vele moerassen.

    Deze regio met een traditie van kaasmaken is de bakermat van drie van de belangrijkste Normandische kazen („Livarot”, „Camembert de Normandie” en „Pont L’Évêque”). Hier hebben zich tegelijkertijd een dynamische nijverheid voor het vervaardigen van zachte kazen en een specifieke melkproductie ontwikkeld. Het specifieke karakter van de melk hangt tevens samen met het gebruikte koeienras, het Normandische, maar ook met de voedingsvoorwaarden, die worden bepaald door de overheersende rol van gras in het veevoer, onder meer omdat de koeien gedurende ten minste zes maanden per jaar kunnen grazen.

    5.2.   Specificiteit van het product

    De „Camembert de Normandie” dankt zijn naam aan het dorp Camembert op ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Lisieux. De eerste geschreven meldingen dateren uit de 17e eeuw en spreken over uitstekende kazen die toen als verse kazen werden verkocht om te laten rijpen. In de tweede helft van de 19e eeuw, met het ontstaan van de eerste kaasmakerijen van dit product, kent de kaas een groot succes bij de bevolking dankzij het spoorwegnet waardoor hij in de steden verspreid kan worden.

    De kaas verwerft een ware faam in het begin van de 20e eeuw en tijdens de eerste wereldoorlog, toen de kaasmakers ijverden om camembert aan het Franse leger te leveren en te voldoen aan een groeiende vraag in eigen land. Ook al neemt bij een dergelijke vraag het aantal producten met de naam „camembert” en de vermelding van allerlei afkomsten toe, alleen de „Camembert de Normandie” wordt uiteindelijk in Frankrijk erkend als gecontroleerde oorsprongsbenaming omdat hij wordt vervaardigd met respect voor de band met de Normandische streek en de uit de traditie ontstane technische procedés: bereid uit rauwe melk, in meerdere beurten in vormen gedaan, spontaan uitgelekt.

    De „Camembert de Normandie” is alom bekend om zijn unieke, platcilindrische vorm, zijn oppervlakkig geschimmelde witte korst, zijn ivoorkleurig tot lichtgeel, glad en smeuïg zuivel, zijn lichtgezouten smaak, eerst zoet en melkachtig en daarna uitgesprokener en fruitig met meer rijpheid.

    5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

    Het verband tussen de streek van de „Camembert de Normandie” en zijn typische kenmerken komt tot uiting in de natuurlijke omgeving, die gunstig is voor de winning van gras, en de specifieke, Normandische veehouderij in combinatie met de knowhow voor de kaasmakerij, die zich heeft ontwikkeld dankzij een lange traditie in het vervaardigen van „Camembert de Normandie”.

    De geproduceerde melk heeft een bepaald specifiek karakter dat wordt bereikt door lange perioden van weiden, normaal tussen maart en november, hetgeen mogelijk is dankzij het milde klimaat en een grote beschikbaarheid van grasland, naast het gebruik van dieren van het Normandische ras, waarvan de melk in de regio al meer dan een eeuw wordt gebruikt om zijn goede kwaliteiten voor het maken van kaas. Het hoge proteïnegehalte en de uitstekende kaaskwaliteiten leveren een stevige wrongel op die in blokken in de vorm kan worden gedaan en gemakkelijk uitlekt.

    De knowhow voor het maken van kaas heeft zich ontwikkeld door strenge praktijken (diervoeding, hygiëne bij het melken, gebruik van rauwe melk, gedeeltelijk afromen, stremmen in kuipen, in verschillende beurten in de vormen scheppen, spontaan uitlekken…) waardoor de eigenschappen van de melk uit het gebied ten volle worden benut.

    Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

    (Artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006 (4))

    https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCCamembertdeNormandie.pdf


    (1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

    (2)  Vervangen door Verordening (EU) nr. 1151/2012.

    (3)  Vgl. voetnoot 2.

    (4)  Vgl. voetnoot 2.


    Top