Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(28)

    Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2012 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    PB C 365 van 13.12.2013, p. 197–205 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 365/197


    VERSLAG

    over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor effecten en markten betreffende het begrotingsjaar 2012 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    2013/C 365/28

    INLEIDING

    1.

    De Europese Autoriteit voor effecten en markten (hierna: „de Autoriteit” ofwel „ESMA”), gevestigd te Parijs, werd opgericht bij Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (1). De Autoriteit heeft als taak, de werking van de interne financiële markt van de EU te verbeteren door een hoog, effectief en consistent niveau van regulering en toezicht te verzekeren, de integriteit en de stabiliteit van de financiële stelsels te bevorderen en de internationale coördinatie van het toezicht te versterken teneinde de stabiliteit en doeltreffendheid van het financiële stelsel te garanderen (2). ESMA werd opgericht op 1 januari 2011.

    TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    2.

    De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van de Autoriteit. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    3.

    Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

    a)

    de jaarrekening van de Autoriteit, die bestaat uit de financiële staten (3) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (4) betreffende het per 31 december 2012 afgesloten begrotingsjaar;

    b)

    de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

    De verantwoordelijkheid van de leiding

    4.

    Overeenkomstig de artikelen 33 en 43 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (5) is de leiding verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van de Autoriteit, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen:

    a)

    De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van de Autoriteit omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (6) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van de Autoriteit goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld, waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de Autoriteit.

    b)

    De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem, waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

    De verantwoordelijkheid van de controleur

    5.

    De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (7) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de Autoriteit geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

    6.

    De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen.

    7.

    De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

    Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

    8.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de Autoriteit op alle materiële punten een getrouw beeld van haar financiële situatie per 31 december 2012 en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van haar financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

    Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

    9.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2012 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

    10.

    De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

    OPMERKINGEN OVER DE BETROUWBAARHEID VAN DE REKENINGEN

    11.

    Het boekhoudsysteem van de Autoriteit is nog niet gevalideerd door de rekenplichtige.

    OPMERKINGEN OVER INTERNEBEHEERSINGSMAATREGELEN

    12.

    Tijdens haar tweede werkingsjaar zette de Autoriteit een belangrijke stap met de vaststelling en toepassing van de basisvereisten voor alle internecontrolenormen. Het is echter nog niet gelukt, de normen volledig toe te passen.

    13.

    De tijdigheid en documentering van aanbestedingsprocedures kunnen nog aanzienlijk worden verbeterd.

    OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGSBEHEER

    14.

    De kredieten van de Autoriteit voor 2012 bedroegen in totaal 20,3 miljoen euro, waarvan 2,8 miljoen euro (14 %) werd geannuleerd en 4,2 miljoen euro (21 %) aan vastgelegde kredieten werd overgedragen naar 2013.

    15.

    Het hoge niveau van annuleringen is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het feit dat de begroting was vastgesteld op basis van een volledige personeelsbezetting per begin 2012, terwijl bepaalde posten pas in de loop van het jaar werden ingevuld. Vertragingen bij IT-aanbestedingen zorgden ook voor annuleringen.

    16.

    Het niveau van overgedragen vastgelegde kredieten is hoog voor titel II (administratieve uitgaven — 39 %) en titel III (beleidsuitgaven — 52 %). Voor titel II was dit voornamelijk te wijten aan het feit dat een belangrijk contract voor de uitvoering van werkzaamheden aan het gebouw van de Autoriteit in december 2012 werd gegund (0,6 miljoen euro) en aan het feit dat aangekochte IT-hardware (0,5 miljoen euro), telefonie-uitrusting (0,1 miljoen euro) en meubilair (0,3 miljoen euro) aan het eind van het jaar niet volledig waren geleverd. Voor titel III is het hoge niveau van overgedragen vastgelegde kredieten het gevolg van het meerjarig karakter van belangrijke IT-ontwikkelingsprojecten en vertragingen bij de daarmee samenhangende aanbestedingen.

    17.

    In 2012 verrichtte de Autoriteit 22 begrotingsoverschrijvingen voor een bedrag van 3,2 miljoen euro (16 % van de totale begroting 2012), hetgeen wijst op tekortkomingen in de begrotingsplanning.

    OVERIGE OPMERKINGEN

    18.

    De Autoriteit dient de doorzichtigheid van haar wervingsprocedures verder te verbeteren. Meer bepaald werd het vereiste aantal jaren ervaring voor een bepaalde positie in één gecontroleerde wervingsprocedure niet toegepast en bestond er voor drie gecontroleerde wervingsprocedures geen bewijs dat de vereiste scores voor opname in de lijst van voorgedragen kandidaten vóór het onderzoek van de sollicitaties werden vastgesteld.

    FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN HET VOORGAANDE JAAR

    19.

    Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van het voorgaande jaar.

    Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 9 juli 2013.

    Voor de Rekenkamer

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    President


    (1)  PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84.

    (2)  Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Autoriteit.

    (3)  Deze omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

    (4)  Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

    (5)  PB L 357 van 31.12.2002, blz. 72.

    (6)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, indien relevant, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

    (7)  Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1).


    BIJLAGE I

    Follow-up van de opmerkingen van het voorgaande jaar

    Jaar

    Opmerking van de Rekenkamer

    Status van de corrigerende maatregel

    (Afgerond / Loopt nog / Nog af te handelen / N.v.t.)

    2011

    De vastleggingen van de Autoriteit beliepen 12 841 997 euro, ofwel 76 % van de begroting 2011. De vastleggingspercentages waren met name laag voor titel III „Beleidsuitgaven” (47 %). Dit had gevolgen voor de IT-doelstellingen van de Autoriteit, die niet volledig werden verwezenlijkt. De lage begrotingsuitvoeringspercentages wijzen op problemen bij de planning en uitvoering van de begroting.

    Loopt nog

    2011

    De begroting van de Autoriteit voor het begrotingsjaar 2011 beliep 16,9 miljoen euro. Overeenkomstig artikel 62, lid 1, van haar oprichtingsverordening werd 60 % van de begroting voor 2011 gefinancierd uit bijdragen van de lidstaten en de EVA-landen en 40 % uit de begroting van de Unie. Eind 2011 boekte de ESMA een positief begrotingsresultaat van 4,3 miljoen euro. Overeenkomstig haar financieel reglement (1) werd het volledige bedrag vervolgens in de rekeningen opgenomen als een verplichting jegens de Europese Commissie.

    Loopt nog

    2011

    Er werden tekortkomingen geconstateerd ten aanzien van zes juridische verbintenissen die voorafgaand aan de begrotingsvastleggingen waren gedaan (483 845 euro).

    Loopt nog

    2011

    De Rekenkamer trof een aantal gevallen aan, met een totale waarde van 207 442 euro, waarin naar 2012 overgedragen betalingskredieten niet overeenkwamen met de aangegane juridische verbintenissen. Deze overdrachten waren derhalve onregelmatig en moeten worden geannuleerd.

    Nog af te handelen

    2011

    De Autoriteit had nog geen internecontrolenormen vastgesteld.

    Afgerond

    2011

    Het beheer van vaste activa door de Autoriteit behoeft verbetering. De boekhoudprocedures en kosteninformatie waren niet betrouwbaar voor de door de Autoriteit ontwikkelde immateriële activa.

    Loopt nog

    2011

    Er waren geen uitvoeringsvoorschriften vastgesteld bij het Statuut.

    Afgerond

    2011

    ESMA had nog geen interinstitutioneel akkoord bereikt met het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) inzake fraudeonderzoeken. De Autoriteit dient ervoor te zorgen dat haar financieel reglement in dit opzicht volledig ten uitvoer wordt gelegd.

    Afgerond

    2011

    De Autoriteit dient de doorzichtigheid van haar wervingsprocedures te verbeteren. Het vereiste aantal jaren ervaring voor een bepaalde functie werd niet in acht genomen, na de gestelde termijn ontvangen sollicitaties werden aanvaard, de vragen voor mondelinge en schriftelijke toetsen werden niet vastgesteld voordat de jury de sollicitaties onderzocht en er was geen besluit van het tot aanstelling bevoegd gezag inzake de benoeming van een jury.

    Loopt nog


    (1)  Artikelen 15, lid 4, en 16, lid 1.


    BIJLAGE II

    Europese Autoriteit voor effecten en markten (Parijs)

    Bevoegdheden en activiteiten

    Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

    (Artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

    Het Europees Parlement en de Raad stellen volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité de maatregelen vast inzake de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten die de instelling en de werking van de interne markt betreffen.

    Bevoegdheden van de Autoriteit

    (Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1060/2009 van het Parlement en de Raad)

    Taken

    Voorstellen voor technische reguleringsnormen ontwikkelen.

    Voorstellen voor technische uitvoeringsnormen ontwikkelen.

    Richtsnoeren en aanbevelingen geven.

    Aanbevelingen doen ingeval een bevoegde nationale autoriteit geen sectorale besluiten heeft toegepast, of deze heeft toegepast op een wijze die in strijd is met het Unierecht.

    Individuele besluiten nemen die gericht zijn tot bevoegde autoriteiten in bepaalde noodsituaties of bij de schikking van meningsverschillen tussen bevoegde autoriteiten in grensoverschrijdende situaties.

    In gevallen die betrekking hebben op rechtstreeks toepasselijk Unierecht, individuele besluiten nemen die gericht zijn tot financiëlemarktdeelnemers, in het geval: i) dat een bevoegde nationale autoriteit geen sectorale besluiten heeft toegepast, of deze heeft toegepast op een wijze die in strijd is met het Unierecht en ingeval de bevoegde autoriteit een formeel advies van de Commissie niet heeft nageleefd; ii) van bepaalde noodsituaties waarin een bevoegde autoriteit het door de Autoriteit vastgestelde besluit niet naleeft; of iii), van schikking van meningsverschillen tussen bevoegde autoriteiten in grensoverschrijdende situaties wanneer een bevoegde autoriteit het besluit van de Autoriteit niet heeft nageleefd.

    Adviezen verstrekken aan het Europees Parlement, de Raad of de Commissie over alle aangelegenheden die verband houden met haar bevoegdheidsgebied.

    De nodige informatie over financiëlemarktdeelnemers verzamelen om de haar opgedragen verplichtingen uit te voeren.

    Gemeenschappelijke methoden ter beoordeling van het effect van bepaalde productkenmerken en distributieprocessen op de financiële positie van financiëlemarktdeelnemers en op de consumentenbescherming ontwikkelen.

    Een centraal toegankelijke gegevensbank opzetten van geregistreerde financiëlemarktdeelnemers in haar ambtsgebied, indien dat in de sectorwetgeving is gespecificeerd.

    Waarschuwingen geven ingeval een financiële activiteit een ernstige bedreiging vormt van haar doelstellingen.

    Bepaalde financiële activiteiten tijdelijk verbieden of beperken als zij een bedreiging vormen voor het ordelijk functioneren en de integriteit van de financiële markten of de stabiliteit van het gehele financiële systeem van de Unie of een deel ervan in de gevallen die gespecificeerd zijn en onder de voorwaarden die zijn vastgelegd in de wetgevingshandelingen of indien dit in een noodsituatie vereist is.

    Deelnemen aan de activiteiten van de colleges van toezichthouders, inclusief inspecties ter plaatse, die gezamenlijk worden uitgevoerd door twee of meer bevoegde autoriteiten.

    Risico’s op verstoring van de financiële dienstverlening aanpakken wanneer deze verstoring veroorzaakt wordt door een verzwakking van het gehele financiële systeem of van delen daarvan en mogelijk ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor de interne markt en de reële economie.

    Aanvullende richtsnoeren en aanbevelingen opstellen voor belangrijke financiëlemarktdeelnemers, teneinde rekening te houden met het systeemrisico dat zij opleveren.

    Een onderzoek verrichten naar een bijzondere soort financiële activiteit, product of gedraging teneinde mogelijke bedreigingen van de integriteit van de financiële markten of van de stabiliteit van het financieel stelsel te beoordelen en de betrokken bevoegde autoriteiten passende aanbevelingen voor maatregelen te doen.

    Taken en verantwoordelijkheden uitoefenen die zijn gedelegeerd door bevoegde autoriteiten.

    Advies verstrekken aan bevoegde autoriteiten.

    Collegiale toetsingen houden van de activiteiten van bevoegde autoriteiten.

    Een coördinerende rol vervullen tussen bevoegde autoriteiten, met name in omstandigheden waar ongunstige ontwikkelingen de ordelijke werking en de integriteit van de financiële markten of de stabiliteit van het financiële stelsel in de Unie in gevaar kunnen brengen.

    Het initiatief nemen tot het op Unieschaal beoordelen van de veerkracht van financiëlemarktdeelnemers bij ongunstige marktontwikkelingen, en deze beoordelingen coördineren.

    Besluiten nemen over aanvragen tot certificatie en registratie van ratingbureaus en over de intrekking van een dergelijke certificatie en registratie.

    Samenwerkingsovereenkomsten sluiten met de relevante toezichthouders voor ratingbureaus van derde landen.

    Verrichten van onderzoeken van en inspecties ter plaatse ten kantore van de ratingbureaus, de van een rating voorziene entiteiten en betrokken derden.

    Ingeval een ratingbureau een overtreding beging, besluiten nemen tot intrekking van de registratie, het ratingbureau tijdelijk verbieden om ratings af te geven, het gebruik van de door het ratingbureau afgegeven ratings voor regelgevingsdoeleinden opschorten, eisen dat de overtredingen worden beëindigd, en/of berichten publiceren.

    Ingeval een ratingbureau opzettelijk of uit onachtzaamheid een overtreding beging, besluiten tot het opleggen van een boete.

    Organisatie

    Raad van toezichthouders

    Samenstelling

    Voorzitter (zonder stemrecht); het hoofd van de nationale overheidsautoriteit met de bevoegdheid tot toezicht op de financiëlemarktdeelnemers in elke lidstaat; één vertegenwoordiger van de Commissie (zonder stemrecht); één vertegenwoordiger van het Europees Comité voor systeemrisico’s (zonder stemrecht); één vertegenwoordiger van elk van de twee andere Europese toezichthoudende autoriteiten (zonder stemrecht).

    Taken

    Stuurt de werkzaamheden van de Autoriteit aan en is belast met het nemen van de in hoofdstuk II van de oprichtingsverordening bedoelde besluiten.

    Raad van bestuur

    Samenstelling

    De voorzitter en zes andere leden van de raad van toezichthouders die door en uit de stemgerechtigde leden van de raad van toezichthouders worden verkozen. De uitvoerend directeur en een vertegenwoordiger van de Commissie nemen deel aan de bijeenkomsten van de raad van bestuur, maar hebben geen stemrecht (hoewel de vertegenwoordiger van de Commissie stemgerechtigd is in begrotingsaangelegenheden).

    Taken

    Ziet erop toe dat de Autoriteit haar opdracht vervult en de haar opgedragen werkzaamheden verricht overeenkomstig de oprichtingsverordening.

    Voorzitter

    Vertegenwoordiger van de Autoriteit, verantwoordelijk voor het voorbereiden van de werkzaamheden van de raad van toezichthouders; zit de vergaderingen van de raad van toezichthouders en de raad van bestuur voor. Wordt door de raad van toezichthouders benoemd na gehoord te zijn door het Europees Parlement.

    Uitvoerend Directeur

    Wordt door de raad van toezichthouders benoemd na bevestiging door het Europees Parlement. Verantwoordelijk voor het beheer van de Autoriteit, bereidt de werkzaamheden van de raad van bestuur voor.

    Interne controle

    Dienst Interne Audit (DIA) van de Europese Commissie.

    Externe controle

    Europese Rekenkamer.

    Kwijtingverlenende autoriteit

    Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad.

    In 2012 ter beschikking van de Autoriteit gestelde middelen

    Definitieve begroting

    Totale begroting: 20,279 miljoen euro, waarvan:

     

    subsidie van de Unie: 7,12 miljoen euro

     

    bijdragen van nationale bevoegde autoriteiten: 10,158 miljoen euro

     

    vergoedingen van onder toezicht staande entiteiten: 3,001 miljoen euro

    Personeelsbestand per 31 december 2012

    Statutair personeel: 75 tijdelijke posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten, waarvan 75 bezet

    Arbeidscontractanten: 10 posten voor arbeidscontractanten opgenomen in de begroting; aantal posten voor arbeidscontractanten dat per 31.12.2012 daadwerkelijk was bezet: 12

    Gedetacheerde nationaal deskundigen: 16 posten voor gedetacheerde nationaal deskundigen opgenomen in de begroting; aantal posten voor gedetacheerde nationale deskundigen dat per 31.12.2012 daadwerkelijk was bezet: 10

    Producten en diensten in 2012

    19 ratingbureaus geregistreerd, één gecertificeerd.

    Doorlopend toezicht, inclusief thematische toetsingen zoals bankratings.

    Beoordeling van de conformiteit van nieuwe voorstellen voor vrijstellingen van de verplichtingen inzake de transparantie vóór de handel in het kader van MiFID.

    Publicatie van de definitieve richtsnoeren inzake geautomatiseerde hoogfrequente handel (HFT).

    Voortzetting van de voorbereidingswerkzaamheden voor de herziening van de MiFID-richtlijn, de richtlijn marktmisbruik en de prospectusrichtlijn.

    Oplevering van technische regulerings- en uitvoeringsnormen voor wetgeving inzake OTC-derivaten, „Central Clearing Counterparties” (clearinginstellingen als centrale tegenpartij — CCP’s) en transactieregisters (verordening betreffende de Europese marktinfrastructuur — EMIR).

    Voorbereidende werkzaamheden voor de inwerkingtreding van EMIR, in het kader waarvan ESMA toezicht zal gaan houden op transactieregisters.

    Technische normen uitgebracht voor de nieuwe verordening betreffende short selling.

    Eerste adviezen uitgebracht over de inperking van short selling in Griekenland en Spanje.

    Gedetailleerde regelgeving opgesteld voor de beloning van beheerders van alternatieve beleggingsfondsen.

    Bijgedragen aan de ontwikkeling van de internationale standaarden voor financiële verslaglegging (IFRS).

    Toelichtingen voor firma’s uitgebracht over de juiste toepassing van IFRS-regels (behandeling van tolerantie en goodwill).

    Ervaringen gedeeld met nationale toezichthouders en met hen aspecten besproken van kwesties inzake markttoezicht en de prospectusrichtlijn, de transparantierichtlijn, overnamebiedingen enz.

    Gezamenlijke werkzaamheden met andere Europese toezichthoudende autoriteiten.

    Actief bijdragen leveren voor het Europees Comité voor systeemrisico's (ESBR) op het gebied van financiële stabiliteit, met inbegrip van regelmatige risicorapportages; wekelijkse interne briefings.

    Verbeterde financiële consumentenbescherming door middel van aanvullende regels en voorschriften voor tussenpersonen en fondsbeheerders, inzake financieel advies en geschiktheid (MiFID), regels inzake openbaarmaking voor indexfondsen.

    Europabrede waarschuwing aan beleggers voor de valkuilen van online beleggen.

    Er werd een investeerdersdag gehouden ten kantore van ESMA.

    Beheren van een EU-brede database voor transactierapporten.

    Succesvolle ontwikkeling van IT-oplossing voor de publicatie van historische ratings van ratingbureaus.

    Coördinatie van de respons van nationale toezichthouders op de financiële crisis, met inbegrip van de versterking van de eigen risicoanalyse.

    Twee collegiale toetsingen verricht inzake de tenuitvoerlegging van de richtlijn marktmisbruik en de prospectusrichtlijn.

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens.


    ANTWOORD VAN DE AUTORITEIT

    11.

    Het rapport voor de validering van de boekhoudsystemen verkeert in de afrondingsfase. Voordien controleerde de accountant álle financiële transacties om de betrouwbaarheid van resultaten van de gehanteerde procedures te valideren, en ging niet uit van steekproeven en systeemtesten.

    12.

    ESMA stelde in 2012 een internecontrolefunctie in en keurde een risicogebaseerd actieplan voor interne controle goed, dat momenteel wordt ontwikkeld en actief wordt gemonitord. Eind 2012 had ESMA 19 van de 20 geplande activiteiten voor dat jaar uitgevoerd. Voor 2013 en 2014 zijn er werkprogramma’s voor de interne controle ontwikkeld. In de systemen voor intern beheer en interne controle is terdege rekening gehouden met de managementrisico’s en ze zijn geschikt voor de uitvoering van de taken van ESMA in overeenstemming met artikel 38, lid 4, van haar financieel reglement.

    13.

    ESMA moest in 2012 verscheidene contracten die zij van haar voorganger, het CEER, had geërfd, opnieuw aanbesteden. Vrijwel het volledige inkoopplan werd uitgevoerd, zij het met enkele vertragingen wegens een tekort aan middelen. Om zich op dit punt te verbeteren zal ESMA in 2013 extra medewerkers aanwerven voor haar aanbestedingsteam en de procedures met aanvullende interne controles versterken.

    14.

    ESMA waardeert de toelichting die al in de opmerkingen van de Rekenkamer werd gegeven. Zij vormt de correcte weergave van de situatie in 2012.

    15.

    De begroting voor het jaar 2012 werd in januari 2011 opgesteld, in de eerste maand dat de Autoriteit operationeel was. De begroting werd voornamelijk door de diensten van de Europese Commissie voorbereid en er bestond inderdaad nog geen ervaring met de werking van de Autoriteit.

    16.

    Ten aanzien van het begrotingsbeheer van het IT-werkprogramma van ESMA zij opgemerkt dat dit programma in 2012 gebaseerd was op eisen voortvloeiend uit wetgeving die nog in de fase van bespreking binnen de EU-instellingen verkeerde. De eindonderhandelingen over enkele van deze wettelijke bepalingen zijn van invloed geweest op het IT-werkprogramma en het inkoopplan in de loop van het jaar.

    17.

    Sinds het bezoek van de Rekenkamer heeft ESMA haar processen verbeterd en controles ingevoerd voor de vastgestelde kwesties, de begrotingsprocedure en de -planning.

    18.

    ESMA is het met deze bevinding eens. Na de opmerking van de Rekenkamer heeft ESMA een ex-postonderzoek van alle wervingsprocedures voor tijdelijk functionarissen in 2012 verricht, waaruit bleek dat zich geen andere soortgelijke zaken hebben voorgedaan. Om het risico te beperken dat dergelijke onachtzaamheden zich in de toekomst weer zouden voordoen, heeft ESMA nieuwe procedures ingevoerd met drempels voor geselecteerde kandidaten en controlemaatregelen voorafgaand aan de validering van de geschiktheid van kandidaten met behulp van een elektronische tool voor de berekening van het aantal jaren ervaring.


    Top