EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0417

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van bepaalde verordeningen op het gebied van visserij en diergezondheid uit hoofde van de wijziging in de status van Mayotte ten aanzien van de Unie

/* COM/2013/0417 final - 2013/0191 (COD) */

52013PC0417

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van bepaalde verordeningen op het gebied van visserij en diergezondheid uit hoofde van de wijziging in de status van Mayotte ten aanzien van de Unie /* COM/2013/0417 final - 2013/0191 (COD) */


TOELICHTING

1.           KADER VAN HET VOORSTEL

Krachtens Besluit 2012/419/EUi heeft de Europese Raad de status van Mayotte ten aanzien van de Europese Unie met ingang van 1 januari 2014 gewijzigd. Bijgevolg zal Mayotte vanaf deze datum niet langer een gebied overzee zijn, maar een ultraperifeer gebied in de zin van artikelen 349 en 355, lid 1, VWEU. Met ingang van 1 januari 2014 zal het recht van de Unie van toepassing zijn op Mayotte.

Dit voorstel houdt rekening met de verzoeken van de Franse autoriteiten om het acquis van de Unie te laten wijzigen door middel van specifieke maatregelen die op Mayotte van toepassing zijn op verschillende gebieden zoals visserij en diergezondheid.

Het onderzoek van de situatie in Mayotte heeft aangetoond dat de gevoelige biologische situatie van zijn wateren moet worden beschermd en dat de wateren rond Mayotte daarom moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad van 30 maart 1998 voor de instandhouding van de visbestanden via technische maatregelen voor de bescherming van jonge exemplaren van mariene organismen. In bepaalde opzichten heeft Frankrijk extra tijd nodig om te voldoen aan het acquis van de Unie ten aanzien van Mayotte. Dit geldt in het bijzonder voor de registratie- en controleverplichtingen op het gebied van visserij, waarbij het bepaalde vaartuigen betreft die zich verspreid rond het eiland bevinden en die niet aan een specifieke aanlandingsplaats verbonden zijn.

Op het gebied van diergezondheid blijkt het gerechtvaardigd om extra tijd toe te kennen om te voldoen aan Verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1774/2002, aangezien Mayotte momenteel niet over de industriële capaciteit beschikt om dierlijke bijproducten te verwerken.

Met het oog op eenvoud en snelheid acht men het aangewezen om geen afzonderlijke voorstellen te doen voor elke betrokken tekst, maar, voor zover dit wettelijk mogelijk is, om de wijzigingen aan verschillende teksten in één enkel voorstel te bundelen. De voorgestelde wijzigingen in dit document hebben allemaal betrekking op verordeningen en vallen onder de gewone wetgevingsprocedure (artikelen 289, lid 1, en 294, VWEU).

2.           RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

De Commissie heeft geen effectbeoordeling laten uitvoeren. Bij het onderzoeken van de verschillende kwesties en met name de verzoeken van Frankrijk had zij evenwel contact met vertegenwoordigers van nationale en regionale autoriteiten om de gronden van de specifieke maatregelen beter te kunnen beoordelen.

3.           JURIDISCHE ASPECTEN VAN HET VOORSTEL

In overeenstemming met artikel 43, lid 2, VWEU, hebben het Europees Parlement en de Raad de bevoegdheid om de bepalingen vast te stellen die nodig zijn om de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid na te streven.

Op basis van deze rechtsgrond en rekening houdend met de bijzondere situatie van Mayotte, zoals hierboven samengevat en gedetailleerd uiteengezet in de ontwerpoverwegingen, wordt voorgesteld om vier verordeningen van de Raad inzake visserij te wijzigen:

- Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad van 30 maart 1998 om de wateren rond Mayotte mee op te nemen in het toepassingsgebied en om het gebruik van ringzegens ten aanzien van scholen van tonijn en aanverwante vissoorten binnen de zone van 24 mijl vanaf de basislijnen van het eiland te verbieden teneinde de scholen grote trekkende vissen in de buurt van het eiland Mayotte in stand te houden;

- Verordening (EG) nr. 104/2000 van de Raad van 17 december 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector visserijproducten en producten van de aquacultuur;

- Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 om specifieke maatregelen met betrekking tot het vissersvlootregister en de toegangsregels in te voeren;

- Verordening (EG) nr. 639/2004 van de Raad van 30 maart 2004 om het ontwikkelingsplan dat Frankrijk bij de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) heeft ingediend te introduceren als een referentie voor de capaciteit van de in de havens van Mayotte geregistreerde vloot en om het voor Frankrijk mogelijk te maken zijn vloot uit te breiden volgens de doelstellingen van het genoemde ontwikkelingsplan;

- Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 om te voorzien in overgangsmaatregelen en tijdelijke afwijkingen van bepaalde regels inzake de controle van vissersvaartuigen teneinde geleidelijk te voldoen aan alle controleverplichtingen van de Unie en de doelstellingen van deze verordening.

Overeenkomstig artikel 168, lid 4, onder b), VWEU, hebben het Europees Parlement en de Raad het recht om maatregelen op veterinair en fytosanitair gebied aan te nemen die rechtstreeks gericht zijn op de bescherming van de volksgezondheid.

Op basis van deze rechtsgrondslag wordt voorgesteld om Verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 te wijzigen om, ten aanzien van Mayotte, een overgangsperiode van vijf jaar toe te kennen aan Frankrijk, waardoor het de infrastructuur kan opbouwen die nodig is om dierlijke bijproducten te kunnen identificeren, hanteren, vervoeren, behandelen en verwijderen.

4.           GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.

2013/0191 (COD)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van bepaalde verordeningen op het gebied van visserij en diergezondheid uit hoofde van de wijziging in de status van Mayotte ten aanzien van de Unie

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name op artikel 43, lid 2, en artikel 168, lid 4, onder b),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité[1],

Gezien het advies van het Comité van de Regio's[2],

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)       Krachtens Besluit 2012/419/EU[3] heeft de Europese Raad de status van Mayotte ten aanzien van de Europese Unie met ingang van 1 januari 2014 gewijzigd. Bijgevolg zal Mayotte vanaf deze datum niet langer een gebied overzee zijn, maar een ultraperifeer gebied in de zin van artikelen 349 en 355, lid 1, VWEU. Met ingang van 1 januari 2014 zal het recht van de Unie van toepassing zijn op Mayotte. Het is wenselijk te voorzien in bepaalde specifieke maatregelen die gerechtvaardigd zijn door de bijzondere situatie van Mayotte op een aantal gebieden.

(2)       Op het gebied van visserij en diergezondheid moeten de volgende verordeningen worden gewijzigd.

(3)       Wat betreft Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad van 30 maart 1998 voor de instandhouding van de visbestanden via technische maatregelen voor de bescherming van jonge exemplaren van mariene organismen[4]: de wateren rond Mayotte moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van deze verordening en het gebruik van ringzegens ten aanzien van scholen van tonijn en aanverwante vissoorten binnen de zone van 24 mijl vanaf de basislijnen van het eiland moet worden verboden teneinde de scholen grote trekkende vissen in de buurt van het eiland Mayotte in stand te houden.

(4)       Wat betreft Verordening (EG) nr. 104/2000 van de Raad van 17 december 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector visserijproducten en producten van de aquacultuur[5]: wegens de zeer versnipperde en onderontwikkelde afzetregelingen van Mayotte zou de toepassing van de regels inzake de etikettering van visserijproducten voor de kleinhandelaren een belasting met zich meebrengen die niet in verhouding staat tot de informatie die aan de consument zal worden verstrekt. Het is derhalve wenselijk te voorzien in een tijdelijke afwijking van de regels inzake de etikettering van visserijproducten die voor verkoop in het klein aan de eindverbruiker in Mayotte worden aangeboden.

(5)       Wat betreft Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid[6]: er moeten specifieke maatregelen worden ingevoerd met betrekking tot het vissersvlootregister en de toegangsregels.

(6)       Ten eerste is een groot deel van de vloot dat de Franse vlag voert en vanuit het Franse departement Mayotte opereert, samengesteld uit vaartuigen met een lengte van minder dan 9 meter. Deze vaartuigen bevinden zich verspreid rond het eiland, hebben geen specifieke aanlandingsplaats en moeten nog steeds worden geïdentificeerd, gemeten en uitgerust met minimale veiligheidsvoorzieningen om te kunnen worden opgenomen in het register van vissersvaartuigen van de Unie. Bijgevolg zal Frankrijk niet in staat zijn om het register tegen 31 december 2016 te voltooien. Frankrijk moet evenwel een voorlopig vlootregister bijhouden en voor een minimale identificatie van de vaartuigen uit dit segment zorgen om te voorkomen dat het aantal informele vissersvaartuigen toeneemt.

(7)       Ten tweede moeten, met het oog op de bescherming van de gevoelige biologische situatie van de wateren rond Mayotte en de instandhouding van de lokale economie van het eiland, met betrekking tot de structurele, sociale en economische situatie, bepaalde visserijactiviteiten in deze wateren worden beperkt tot vaartuigen die in de havens van het eiland geregistreerd zijn.

(8)       Wat betreft Verordening (EG) nr. 639/2004 van de Raad van 30 maart 2004 betreffende het beheer van de in ultraperifere gebieden geregistreerde vissersvloten[7]: een bijzonder kenmerk van Mayotte is dat er krachtens Verordening (EG) nr. 2371/2002 geen doelstelling is vastgesteld voor zijn vloot die naar het meerjarige oriëntatieprogramma 1997-2002 verwijst. Vanuit het oogpunt van de instandhouding van de visbestanden is het wenselijk om de visserijcapaciteit van de vloten op de huidige niveaus te bevriezen, met name voor het segment van grote vaartuigen met een grote visserijcapaciteit. Gezien het feit dat Frankrijk een ontwikkelingsplan bij de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) heeft ingediend waarin de verwachte evolutie van de vloot met basis in Mayotte wordt aangegeven en dat geen enkele overeenkomstsluitende partij van de IOTC, met inbegrip van de Unie, daartegen bezwaar heeft gemaakt, is het voor kleinere vaartuigen evenwel dienstig om de doelstellingen van dit plan te gebruiken als referentieniveaus voor de capaciteit van de in Mayotte geregistreerde vloot en Frankrijk toe te staan zijn vloot uit te breiden volgens de doelstellingen van zijn ontwikkelingsplan.

(9)       Wat betreft Verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1774/2002[8]: het zij opgemerkt dat Mayotte niet over de industriële capaciteit beschikt om dierlijke bijproducten te verwerken. Het is derhalve wenselijk een periode van vijf jaar aan Frankrijk toe te kennen om de infrastructuur op te bouwen die nodig is om, met volledige inachtneming van Verordening (EG) nr. 1069/2009, dierlijke bijproducten in Mayotte te kunnen identificeren, hanteren, vervoeren, behandelen en verwijderen.

(10)     Wat betreft Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006[9]: het blijkt dat Frankrijk niet in staat zal zijn om tegen de datum waarop Mayotte een ultraperifeer gebied wordt, te voldoen aan alle controleverplichtingen van de Unie voor het segment van de vloot van Mayotte "Mayotte. Pelagische en demersale soorten. Lengte < 9 m". De vaartuigen van dit segment, die zich verspreid rond het eiland bevinden, hebben geen specifieke aanlandingsplaatsen en moeten nog steeds worden geïdentificeerd. Bovendien moeten vissers en controleurs worden opgeleid en moet de geschikte administratieve en materiële infrastructuur worden opgebouwd. Het is daarom noodzakelijk om, ten aanzien van dit segment van de vloot, te voorzien in een tijdelijke afwijking van bepaalde regels inzake de controle van vissersvaartuigen, alsmede van hun kenmerken, hun activiteiten op zee, hun vistuig en hun vangsten, in elk stadium van het vaartuig tot de markt. Om ten minste enkele van de belangrijkste doelstellingen van Verordening (EG) nr. 1224/2009 te bereiken, moet Frankrijk evenwel een nationale controleregeling vaststellen zodat het de activiteiten van dit segment van de vloot kan controleren en monitoren, en het kan voldoen aan de internationale rapportageverplichtingen van de Unie.

(11)     De Verordeningen (EG) nr. 850/98, (EG) nr. 104/2000, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 639/2004, (EG) nr. 1069/2009 en (EG) nr. 1224/2009 moeten dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1 Wijziging van Verordening (EG) nr. 850/98

Verordening (EG) nr. 850/98 wordt als volgt gewijzigd:

(1) Artikel 2, lid 1, onder h), komt als volgt te luiden:

"(h)    Gebied 8:

alle wateren voor de kust van de Franse departementen Réunion en Mayotte die onder de soevereiniteit of de jurisdictie van Frankrijk vallen.";

(2) Na artikel 34 wordt het volgende artikel 34 bis ingevoegd:

"Artikel 34 bis

Beperkingen op de visserij in de 24-mijlszone rond het eiland Mayotte

Het is vaartuigen verboden in de zone van 24 mijl van de kusten van het eiland Mayotte, gemeten vanaf de basislijnen vanwaar de territoriale wateren worden gemeten, ten aanzien van scholen van tonijn en aanverwante soorten ringzegens te gebruiken."

Artikel 2 Wijziging van Verordening (EG) nr. 104/2000

In artikel 4 van Verordening (EG) nr. 104/2000 wordt het volgende lid 3 bis ingevoegd na lid 3:

"3 bis.   Tot 16 december 2016 gelden de leden 1, 2 en 3 niet voor producten die voor verkoop in het klein aan de eindverbruiker in Mayotte worden aangeboden."

Artikel 3 Wijziging van Verordening (EG) nr. 2371/2002

Verordening (EG) nr. 2371/2002 wordt als volgt gewijzigd:

(1) Aan artikel 15 worden de volgende leden 5 en 6 toegevoegd:

"5.     In afwijking van lid 1 is Frankrijk tot en met 31 december 2016 vrijgesteld van de verplichting om in zijn register van de vissersvaartuigen van de Unie vaartuigen op te nemen met een lengte over alles van minder dan negen meter die vanuit Mayotte opereren.

6.      Tot en met 31 december 2016 houdt Frankrijk een voorlopig register bij van de vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan negen meter die vanuit Mayotte opereren. Dit register bevat voor elk vaartuig ten minste de naam, de lengte over alles en een identificatiecode."

(2) Na artikel 18 wordt het volgende artikel 18 bis ingevoegd:

"Artikel 18 bis

Mayotte

In afwijking van artikel 17 kan Frankrijk, in de wateren tot 100 zeemijlen vanaf de basislijnen van Mayotte, de visserij beperken tot de vissersvaartuigen die in de havens van Mayotte geregistreerd zijn, hetzij in het register van vissersvaartuigen van de Unie, hetzij in het voorlopige register als bedoeld in artikel 15, lid 6, met uitzondering van vissersvaartuigen van de Unie die, in de loop van de twee jaren voorafgaand aan 1 januari 2014, gedurende ten minste veertig dagen in die wateren hebben gevist, mits de van oudsher uitgeoefende visserijinspanning daardoor niet toeneemt."

Artikel 4 Wijziging van Verordening (EG) nr. 639/2004

In Verordening (EG) nr. 639/2004 wordt na artikel 1 het volgende artikel 1 bis ingevoegd:

"Artikel 1 bis

Vloot van Mayotte

1.           In afwijking van artikel 1, lid 1, onder a), worden de referentieniveaus voor vissersvaartuigen die in de havens van Mayotte geregistreerd zijn, hetzij in het register van vissersvaartuigen van de Unie, hetzij in het voorlopige register als bedoeld in artikel 15, lid 6, van Verordening (EG) nr. 2371/2002, vastgesteld op de capaciteit van die vloot per 31 december 2013.

Niettemin wordt het referentieniveau voor vissersvaartuigen met een lengte over alles tussen 8 en 12 meter die beuglijnen gebruiken en voor vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 9 meter, vastgesteld op de capaciteit zoals voorzien in het ontwikkelingsplan dat op 7 januari 2011 door Frankrijk bij de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan is ingediend.

2.           In afwijking van artikel 13 van Verordening (EG) nr. 2371/2002 is Frankrijk gemachtigd om nieuwe capaciteit toe te voegen aan de vlootsegmenten die gedefinieerd zijn voor vissersvaartuigen met een lengte over alles tussen 8 en 12 meter die beuglijnen gebruiken en voor vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 9 meter, zonder daarvoor een gelijkwaardige capaciteit te moeten intrekken."

Artikel 5 Wijziging van Verordening (EG) nr. 1069/2009

In Verordening (EG) nr. 1069/2009 komt artikel 56 als volgt te luiden:

"Artikel 56

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing vanaf 4 maart 2011.

Artikel 4 is echter op Mayotte met ingang van 1 januari 2019 van toepassing. Dierlijke bijproducten en afgeleide producten die vóór 1 januari 2019 in Mayotte zijn geproduceerd, worden verwijderd in overeenstemming met artikel 19, lid 1, onder b).

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat."

Artikel 6 Wijziging van Verordening (EG) nr. 1224/2009

In Verordening (EG) nr. 1224/2009 wordt na artikel 2 het volgende artikel 2 bis ingevoegd:

"Artikel 2 bis

Toepassing van de communautaire controleregeling op bepaalde segmenten van de vloot van het Franse overzeese departement Mayotte

1.           Tot en met 31 december 2016 zijn artikel 5, lid 3, en de artikelen 6, 8, 41, 56, 58 tot en met 62, 66, 68 en 109 niet van toepassing op Frankrijk wat betreft vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 9 meter die vanuit Mayotte opereren, hun activiteiten en hun vangsten.

2.           Tegen 1 januari 2014 stelt Frankrijk een nationale controleregeling vast die van toepassing is op vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 9 meter die vanuit Mayotte opereren. De regeling voldoet aan de volgende eisen:

(a) één enkele autoriteit, gevestigd in Mayotte, coördineert de controleactiviteiten van alle lokale autoriteiten;

(b) controle, inspectie en handhaving verlopen op niet-discriminerende wijze;

(c) de regeling zorgt voor de controle van de vangsten van soorten die onder het beheer van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan vallen, alsmede van beschermde soorten;

(d) de regeling zorgt voor de controle van de toegang tot de wateren rond Mayotte, met name tot gebieden waar toegangsbeperkingen gelden voor bepaalde segmenten van de vloot;

(e) de regeling maakt een prioriteit van de doelstelling om de visserijactiviteiten rond het eiland in kaart te brengen teneinde de weg vrij te maken voor gerichte controleactiviteiten.

(3) Tegen 30 september 2014 legt Frankrijk een actieplan voor aan de Commissie waarin de te nemen maatregelen worden uiteengezet om ervoor te zorgen dat Verordening (EG) nr. 1224/2009 met ingang van 1 januari 2017 volledig ten uitvoer wordt gelegd ten aanzien van vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 9 meter die vanuit het Franse departement Mayotte opereren. Frankrijk en de Commissie zullen overleg plegen in verband met het actieplan. Frankrijk neemt alle nodige maatregelen om dat actieplan uit te voeren."

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement                       Voor de Raad

De voorzitter                                                  De voorzitter

i               PB L 204 van 31.7.2012, blz.131.

[1]               PB C […] van […], blz. […].

[2]               PB C […] van […], blz. […].

[3]               PB L 204 van 31.7.2012, blz.131.

[4]               PB L 125 van 27.4.1998, blz. 1.

[5]               PB L 17 van 21.1.2000, blz. 22.

[6]               PB L 320 van 5.12.2001, blz. 7.

[7]               PB L 102 van 7.4.2004, blz. 9.

[8]               PB L 300 van 14.11.2009, blz. 1.

[9]               PB L 343 van 22.12.2009, blz. 1.

Top