EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0305

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II) juli 2012 – december 2012

/* COM/2013/0305 final */

52013DC0305

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II) juli 2012 – december 2012 /* COM/2013/0305 final */


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VOORTGANGSVERSLAG OVER DE ONTWIKKELING VAN HET SCHENGENINFORMATIESYSTEEM VAN DE TWEEDE GENERATIE (SIS II)

juli 2012 – december 2012

1.           Inleiding

In dit voortgangsverslag wordt beschreven wat gedurende de tweede helft van 2012 is gedaan op het gebied van de ontwikkeling van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) en de voorbereidingen voor de migratie van SIS 1+ naar SIS II. Dit verslag wordt aan de Raad en het Europees Parlement voorgelegd overeenkomstig artikel 18 van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van 24 oktober 2008[1] van de Raad en van Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24 oktober 2008[2] over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).

2.           Projectstatus

2.1.        Vooruitgang in de verslagperiode

Bij de tests van de tweede helft van 2012 is gebleken dat aanzienlijke vooruitgang was geboekt met de ontwikkeling van het centrale systeem en de meeste nationale systemen. Vrijwel alle technische voorbereidingen voor de migratie van de gegevens zijn in de verslagperiode dan ook afgerond.

Om die vooruitgang te bereiken, moesten wel enkele nieuwe problemen worden opgelost:

(1) Voor de integrale test konden enkele lidstaten niet binnen de gestelde termijn plus de reserveperiode aan de criteria voldoen. De resterende problemen moesten worden opgelost en er moest na de vastgestelde termijn opnieuw worden getest, wat samenviel met andere belangrijke werkzaamheden in het kader van de voorbereidingen voor de inbedrijfstelling van SIS II (met name de functionele test van SIRENE[3] en de repetities voor de migratie). Dit betekende een aanzienlijk risico voor het algemene tijdschema. Dankzij de flexibiliteit van alle medewerkers slaagden de betrokken lidstaten er echter in om de nieuwe test in de tweede week van januari 2013 af te ronden.

(2) Finland meldde in oktober 2012 dat het nationale SIS II-project vertraging had opgelopen en dat het nationale systeem niet voor februari 2013 klaar zou zijn. Na beoordeling van de situatie in Finland hebben de Commissie en de Raad beheer totaalprogramma (RBTP) Finland geholpen om een oplossing te vinden, zodat SIS II op de geplande datum in bedrijf zou kunnen worden gesteld. De gezamenlijk gekozen oplossing houdt in dat Finland tijdelijk een bestaande en beproefde technische oplossing installeert, namelijk de SIB[4] die in verschillende andere lidstaten al wordt gebruikt. Finland voert deze oplossing met spoed in, terwijl het tegelijkertijd aan het nationale project blijft werken. De voortgang van de SIB-oplossing in Finland wordt ondersteund en in het oog gehouden door de Commissie en de RBTP.

(3) Drie lidstaten (plus Finland, dat om de bovengenoemde reden niet aan de test deelnam) voldeden niet aan de criteria voor de afronding van de functionele SIRENE-test en kregen op 28 januari 2013 de gelegenheid om de test over te doen.

De door de lidstaten ondervonden problemen die het algemene tijdschema in gevaar hadden kunnen brengen, zijn dankzij de doelgerichte aanpak van de belangrijkste betrokkenen bestreden. De snelle en doeltreffende wijze waarop de moeilijke situatie in Finland werd aangepakt, bewees eens te meer de toegevoegde waarde van de RBTP.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen en de nauwe samenwerking van de lidstaten met de Commissie ligt het centrale project nog steeds op schema, zowel wat de tijd als wat het budget betreft. Anderzijds zijn de marges voor onvoorziene omstandigheden door de risicobeperkende maatregelen nu voor een groot deel opgebruikt.

2.2.        Testactiviteiten

De reeks tests die de correcte werking, de prestaties en de interactie van de nationale systemen en het centrale systeem moeten aantonen, culmineerde in de integrale test, die tijdens de verslagperiode is uitgevoerd, met herhalingen die gepland zijn voor begin 2013.

De noodzakelijke tests in Finland (conformiteitstest, integrale test, functionele SIRENE-test) voor plan B zullen zo nauw mogelijk aansluiten bij de normale hertestactiviteiten.

a)           Uitgebreide conformiteitstest (CTE)

Alle lidstaten hebben uiteindelijk voldaan aan de CTE-tests voldaan, waarmee wordt gecontroleerd of de nationale systemen aan de SIS II-specificaties beantwoorden. De vier nog resterende lidstaten rondden eind augustus 2012 hun testcampagnes af. Dat was een noodzakelijke voorwaarde voor de soepele uitvoering van de integrale test. Zoals gezegd zal Finland de tests echter nogmaals uitvoeren. Europol en Eurojust zullen de CTE-test volgens plan in 2013 uitvoeren.

b)           Voorlopige systeemacceptatietest (PSAT)

De PSAT is in maart 2012 gehouden. Uit de positieve resultaten bleek dat de centrale eenheid en de vervangende centrale eenheid beide robuust en stabiel presteren. Op de back-uplocatie in St. Johann im Pongau moesten enige tests worden herhaald, wat met succes in de tweede helft van 2012 is gebeurd.

c)           Tweede mijlpaaltest (M2)

De tweede mijlpaaltest, die in mei 2012 is uitgevoerd, heeft aangetoond dat de stabiliteit, betrouwbaarheid en prestaties van het centrale systeem in operationele omstandigheden gewaarborgd zijn.

Op basis van de positieve technische beoordeling en de validering van het testresultaat heeft de Raad Algemene Zaken van 24 juli 2012 nota genomen van de gunstige uitslag van de tweede mijlpaaltest. Daarmee is eindelijk voldaan aan alle voorwaarden die in de conclusies van de Raad van juni 2009 voor de tweede mijlpaaltest werden gesteld.

De Commissie heeft het Europees Parlement over het positieve resultaat van de test ingelicht.

d)           Integrale test

Een succesvolle afronding van de integrale test is een technische en juridische voorwaarde voor de inbedrijfstelling van SIS II[5]. De doelstellingen van de integrale test waren:

1.           te bevestigen dat de Commissie en de aan SIS 1+ deelnemende lidstaten de nodige technische regelingen voor de verwerking van SIS II-gegevens hebben voltooid; en

2.           aan te tonen dat de prestaties van SIS II ten minste op hetzelfde niveau staan als die van SIS1+ (zoals vermeld in de rechtsgrondslag).

Bij de integrale test is het gehele SIS II-systeem volledig doorgelicht. Dat wil zeggen dat zowel de nationale systemen als het netwerk en het centrale systeem zijn beoordeeld.

De tests zijn gezamenlijk beheerd door een testmanager van de lidstaten en een testmanager van de Commissie. De testcases zijn vastgelegd in het integrale testplan, dat de betrokken groep van de Raad op 24 mei 2012 heeft goedgekeurd.

Nadat de Commissie op de Coreper-vergadering van 30 mei 2012 had verklaard dat het centrale systeem gereed was, is van 1 juni 2012 tot en met 22 augustus 2012 de integrale test uitgevoerd. De lidstaten doorliepen de test in vier groepen van zes à zeven lidstaten, waarbij de niet-deelnemende lidstaten gesimuleerd werden. In september 2012 werd een aantal hertestronden georganiseerd, waarbij de lidstaten tests waarvoor zij eerder niet waren geslaagd, opnieuw konden doorlopen.

Het centrale systeem van SIS II bleek tijdens de hele integrale test goed en stabiel te presteren. Tijdens de eerste testronden trad een bij de hoofdcontractant voor de ontwikkeling al bekende fout op, maar deze werd in een latere technische update van het centrale systeem verholpen.

Op nationaal niveau moest ongeveer de helft van de lidstaten de integrale test geheel of gedeeltelijk opnieuw uitvoeren. Vrijwel zonder uitzonderingen lukte dat binnen de geplande uitloopperiode. Uiteindelijk zijn 25 lidstaten voor de integrale test geslaagd, hoewel daarvoor zes testronden nodig waren in plaats van de oorspronkelijk geplande vier. Twee staten (Polen en Zwitserland) moeten nog één testcase uitvoeren en twee andere (Denemarken en Finland) moeten de hele testfase overdoen. Ook België verzocht de integrale test voor een deel te mogen overdoen, om het voorbehoud dat bij het bekendmaken van het testresultaat was gemaakt, te kunnen opheffen. Omdat er geen testslot kon worden vrijgemaakt in de verslagperiode werden de hertests gepland voor de tweede week van januari 2013.

e)           Functionele SIRENE-tests

In de rechtsinstrumenten betreffende de migratie wordt bepaald dat de lidstaten die aan SIS 1+ deelnemen, een test moeten uitvoeren betreffende aanvullende informatie (functionele SIRENE-test). De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de lidstaten. De Commissie (die voor de uitvoering van de test tevens het centrale systeem en de communicatie-infrastructuur ter beschikking stelt) is de lidstaten echter steun blijven verlenen bij hun voorbereidingen door de technische specificaties voor de gegevensuitwisseling tussen de SIRENE-bureaus te herzien en de gedetailleerde testbeschrijving op te stellen. Na de geslaagde test van de connectiviteit van SIRENE werd in de tweede helft van 2012 de functionele SIRENE-test uitgevoerd. Drie lidstaten (plus Finland, wanneer het land gereed is, maar bij voorkeur samen met de rest van de lidstaten) moeten de test overdoen,wat volgens de planning gebeurt in de week van 28 januari 2013.

2.3.        Voorbereidingen voor de migratie van SIS 1+ naar SIS II

2.3.1.     Technische voorbereidingen

De kern van de interim-migratiearchitectuur is de door de Commissie ter beschikking gestelde converter, die ontworpen is voor de overdracht van de SIS 1-gegevens naar het nieuwe systeem. De converter zorgt voor consistente communicatie tussen het centrale SIS II en de technisch ondersteunende functie van SIS 1+ (C.SIS)[6].

De verantwoordelijkheid voor de tests wordt gedeeld door de Europese Commissie en Frankrijk, dat de beheerder is van SIS 1+. De converter is met succes getest voor zowel SIS 1+ als SIS II. De test van de functionele integratie van de converter is binnen de gestelde termijn, op 21 augustus 2012, met goed gevolg afgerond. Dat bevestigt dat de converter in staat is de berichten (signaleringen) tussen de twee systemen in beide richtingen correct om te zetten, overeenkomstig de afgesproken specificaties. De meeste van de relatief kleine problemen werden tijdens de verslagperiode verholpen en getest. De laatste test is gepland voor januari 2013.

De tests van de interoperabiliteit werden op 11 december 2012 afgerond, eerder dan gepland. De resultaten zijn ter validering overgedragen aan C.SIS en zullen begin januari bekend worden gemaakt.

Na de tests van de converter werd de tweede helft van 2012 besteed aan repetities voor de migratie, eerst met een beperkt aantal lidstaten en daarna met alle migrerende lidstaten. De beperkte migratierepetitie leverde waardevolle input en ervaring op voor de algemene migratierepetitie. Alle migratieprocedures, met inbegrip van de inbedrijfstelling, zijn nu door het projectteam voor het centrale SIS II en de migrerende lidstaten ten minste éénmaal gerepeteerd. De volgende stap is de daadwerkelijke migratie van de gegevens van SIS 1+ naar SIS II, die voor begin 2013 is gepland.

De Commissie is nauw blijven samenwerken met de lidstaten bij het opstellen van het migratiehandboek, waarin de in het migratieplan geschetste stappen in detail worden uitgewerkt. In het handboek worden voor het hele proces taken en verantwoordelijkheden vastgesteld en wordt een uitvoerig tijdschema gegeven voor de migratie. Het migratiehandboek wordt op basis van de beperkte en algemene migratierepetities nog een laatste keer bijgewerkt. Om de migratie naar SIS II soepel te laten verlopen, heeft de Commissie bovendien steun verleend aan initiatieven van de luidstaten om het opschonen van de gegevens te versnellen, dat wil zeggen het corrigeren van inconsequente, onvolledige of achterhaalde signaleringen in de SIS 1-database.

2.3.2.     Rechtskader

De Commissie heeft in mei 2012 een voorstel gedaan tot wijziging van het rechtskader voor de gegevensmigratie (de migratie-instrumenten). In het kader van de overlegprocedure heeft het Europees Parlement op de plenaire vergadering van 20-22 november 2012 een wetgevingsresolutie vastgesteld. Na de goedkeuring door de Raad op 20 december trad de herschikking op 30 december 2012 in werking[7]. Daardoor wordt een juridisch kader geboden voor een technisch optimaal migratieproces en de mogelijkheid van extra financiële ondersteuning van de nationale projecten die met de migratie verband houden.

In 2012 is het SIS-VIS-comité[8] viermaal in SIRENE-formatie bijeengekomen voor het herzien, bijwerken en goedkeuren van de nieuwe tekst van het SIRENE-handboek en andere uitvoeringsbepalingen ten behoeve van SIS II. De goedkeuring van het desbetreffende uitvoeringsbesluit van de Commissie wordt vóór de inbedrijfstelling van SIS II verwacht.

2.4.        SIS II-netwerk

Om operationele redenen beschikken de lidstaten naast de normale interface ook over een vervangende interface met het wide-area-communicatienetwerk, waardoor de communicatie met het centrale systeem en de nationale systemen beveiligd kan plaatsvinden.

Tijdens de verslagperiode is verder gewerkt aan de reactivering van de vervangende interfaces van de lidstaten. Er is een aantal tests uitgevoerd waarbij tussen de hoofdlocatie en de vervangende locatie wordt geschakeld. Al deze tests zijn goed verlopen.

In de rechtsinstrumenten betreffende SIS II wordt de communicatie-infrastructuur beschreven die bestemd is voor SIS II-gegevens en de uitwisseling van gegevens tussen de SIRENE-bureaus[9]. Nadat de lidstaten de technische specificaties van de SIS II/SIRENE-mailrelay hadden bevestigd, heeft de Commissie de aanbestedingsprocedures afgerond. De mailrelay werd geïnstalleerd in de eerste helft van 2012 en eerst getest met de zogenoemde basisconnectiviteitstests voor SIRENE. De Commissie had vier slots gecreëerd waarbinnen de lidstaten die tests konden uitvoeren. De laatste groep was op 4 en 5 september 2012 aan de beurt. Alle elf deelnemende lidstaten slaagden voor deze tests.

2.5.        Beveiliging

De technische oplossing voor een tweede encryptielaag, die de netwerkbeveiliging van SIS II moet versterken, werd in september 2012 samen met Duitsland en Oostenrijk grondig en met succes getest. Het SIS-VIS-comité gaf zijn goedkeuring aan de uitrol van de technische oplossing, die inmiddels is gestart en in februari 2013 zal zijn voltooid.

3.           Beheer

3.1.        Financiële aspecten

3.1.1.     SIS II-begroting

De totale begrotingsvastleggingen van de Commissie voor het SIS II-project vanaf 2002 bedroegen tot het einde van de verslagperiode 167 632 518 euro. Dit betreft contracten voor haalbaarheidsstudies, de ontwikkeling van het centrale SIS II zelf, ondersteuning en kwaliteitszorg, het SIS II-netwerk, voorbereidingen voor het operationele beheer in Straatsburg, beveiliging, voorbereidingen voor de biometrische component, communicatie en kosten voor dienstreizen van deskundigen.

Van dit bedrag was van 2002 tot eind december 2012 128 372 295 euro daadwerkelijk uitgegeven. De belangrijkste uitgavenposten betroffen de ontwikkeling (70 792 838 euro), het netwerk (30 375 617 euro), ondersteuning en kwaliteitszorg (12 612 386 euro) en de voorbereidingen voor het operationele beheer in Straatsburg en Sankt Johann im Pongau (9 309 334 euro).

3.1.2.     Aanvullende financiering voor de nationale ontwikkeling in de lidstaten

Om de afronding van de nationale ontwikkelingsprojecten via het Europees Buitengrenzenfonds te steunen, waren bij de programmering voor 2011 van het Europees Buitengrenzenfonds aanzienlijke middelen herverdeeld ten gunste van nationale projecten in het kader van SIS II. Acht lidstaten die problemen ondervinden, kunnen gebruik maken van het onderdeel communautaire acties van het Buitengrenzenfonds, zodat zij in hun jaarprogramma voor 2011 in hun extra behoeften kunnen voorzien.

Deze projecten zijn eind 2011 aangevangen en veelal eind 2012 beëindigd.

De Commissie heeft bovendien alle nodige regelingen getroffen voor een oproep tot het indien van voorstellen, zodat de lidstaten begin 2013 aanvullende bijdragen kunnen aanvragen uit hoofde van artikel 16 van de herschikte migratie-instrumenten. In totaal is 13 miljoen euro beschikbaar gesteld, met een maximum van 715 000 euro per lidstaat (voor 25% te medefinancieren uit de nationale middelen).

3.2.        Operationeel beheer

3.2.1.     Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA)

De voorbereidende activiteiten voor de oprichting van eu-LISA[10] (onder meer de aanwerving van personeel, de inrichting van de tijdelijke huisvesting, de afronding van belangrijke documenten zoals het werkprogramma voor 2012 en 2013 en de onderhandelingen over overeenkomsten met de lidstaat van vestiging en de geassocieerde landen) zijn tijdens de verslagperiode aanzienlijk opgevoerd.

Op basis van de voorbereidingen van de Commissie is het agentschap op 1 december 2012 begonnen met zijn kerntaken. Bij die gelegenheid werd in Tallinn op 29 en 30 november de derde bijeenkomst van de beheersraad gehouden, bijgewoond door Krum Garkov, sinds 1 november 2012 uitvoerend directeur van eu-LISA.

De eerste bijeenkomst van de SIS II-adviesgroep heeft op 6 en 7 juni 2012 plaatsgevonden. De volgende bijeenkomst wordt in januari 2013 gehouden.

Zodra SIS II in bedrijf is gesteld, zal eu-LISA beginnen met zijn taken op het gebied van het operationeel beheer van het systeem.

3.2.2.     Overgang naar SIS II

De hoofdcontractant voor de ontwikkeling van C.SIS zorgt voor begeleiding inzake het operationele beheer van SIS II, zodat de productieomgeving voor SIS II in de eerste helft van 2013 aan C.SIS/eu-LISA kan worden overgedragen. De ontwerptekst van het operationele handboek wordt voortdurend geactualiseerd en zal in samenwerking met de lidstaten in januari 2013 worden afgerond. Volgens het door eu-LISA opgestelde plan gebeurt de overdracht van het operationele beheer (met inbegrip van de bestuurlijke aspecten van de werkzaamheden die door de Commissie worden verricht) aan eu-LISA in drie fasen, die in mei 2013 zullen zijn afgerond.

3.3.        Projectbeheer

3.3.1.     Raad beheer totaalprogramma (RBTP)

De RBTP heeft ook tijdens deze verslagperiode advies gegeven over allerlei problemen in verband met het centrale systeem en de samenhang tussen het centrale SIS II-project en de nationale projecten versterkt. De regelmatige bijeenkomsten van de lidstaat die het roulerende voorzitterschap van de Raad bekleedt, de Commissie, deskundigen van een aantal lidstaten (waaronder een nieuwe deskundige uit Estland) en de hoofdcontractanten van de Commissie waren tijdens deze verslagperiode toegespitst op de integrale test en een oplossing voor de tegenslag in Finland. De vertegenwoordigers van het Finse nationale projectmanagementteam hebben op ad-hocbasis de RBTP-bijeenkomsten bijgewoond.

De RBTP is in de verslagperiode drieëntwintig maal plenair bijeengekomen.

3.3.2.     SIS-VIS-comité (SIS II)

Op vijf bijeenkomsten van het SIS-VIS-comité over technische aangelegenheden betreffende SIS II is in de periode juli–december 2012 een aantal belangrijke documenten over migratie en testen goedgekeurd.

Naast de regelmatige vergaderingen van het SIS-VIS-comité zijn voor het bespreken van technische bijzonderheden werkgroepen en workshops van het comité georganiseerd met deskundigen van de lidstaten. Deze bijeenkomsten zijn over het algemeen gericht op specifieke te leveren projectprestaties:

– de Testadviesgroep (TAG) brengt advies uit aan het SIS-VIS-comité over de organisatie, de uitvoering en de interpretatie van tests. Deze groep is in de verslagperiode elfmaal bijeengekomen;

– de Stuurgroep wijzigingsbeheer (CMB) verstrekt advies over de indeling, de kwalificatie en de mogelijke impact van de uitvoering van wijzigingsverzoeken. Toen de technische eisen voor de SIS II-toepassing in 2010 opnieuw werden bekeken, werd duidelijk gemaakt dat de specificaties tot aan de inbedrijfstelling van SIS II zouden worden bevroren. Deze stuurgroep, die eveneens aan het SIS-VIS-comité rapporteert, was daardoor in 2011 formeel niet bijeengekomen. In 2012 hebben de lidstaten en de Commissie echter het reglement van orde van de stuurgroep herzien en geactualiseerd om de lidstaten de mogelijkheid te bieden te beoordelen of de geplande wijzigingen van hun nationale systeem verenigbaar waren met het centrale systeem. De stuurgroep is in 2012 vijfmaal bijeengekomen;

– de Deskundigengroep voor de migratie (MEG) is een ad-hocgroep van deskundigen van lidstaten, leden van het projectteam van de Commissie, de exploitant van het in bedrijf te stellen systeem en de hoofdcontractant. De deskundigengroep heeft bijstand verleend bij de voorbereiding en follow-up van de repetities voor de migratie. Tijdens de verslagperiode is de groep elfmaal bijeengekomen.

3.3.3.     Nationale planning en coördinatie

Met het oog op de uitwisseling van uitvoerige informatie over alle activiteiten die met de algemene status van het project samenhangen, organiseert de Commissie regelmatig bijeenkomsten van de nationale projectmanagers (NPM) van de lidstaten. Tijdens deze verslagperiode ging het met name om het algemene tijdschema, de tests, de migratie, de overgang naar SIS II, het operationele handboek voor SIS II en de verslagen van de SIS II-taskforce. In de verslagperiode zijn vijf NPM-bijeenkomsten gehouden.

3.3.4.     Raad

De Commissie heeft alle betrokken instanties van de Raad steeds op de hoogte gehouden van de stand van uitvoering van het SIS II-project, waaronder het tijdschema en de budgettaire aspecten. In een opbouwende sfeer is met betrekking tot de voorbereiding een aantal technische, juridische en budgettaire vraagstukken besproken. Waar nodig heeft de Commissie ook buiten deze bijeenkomsten contact gehad met de lidstaten via andere kanalen, zoals bilaterale correspondentie. De Commissie heeft de stand van zaken betreffende SIS II uiteengezet op de drie JBZ-raadsvergaderingen die tijdens het Cypriotische voorzitterschap van de Raad zijn gehouden.

De Commissie brengt wekelijks een kort overzicht uit van de technische ontwikkelingen voor collega’s die op nationaal niveau aan het project werken.

3.3.5.     Europees Parlement

Het Europees Parlement is steun blijven verlenen aan SIS II en heeft het voorbehoud voor een deel van de kredieten voor SIS II in de algemene EU-begroting voor 2012 opgeheven.

Met het oog op volledige transparantie houdt de Commissie het Europees Parlement op de hoogte van alle aspecten van de ontwikkeling van SIS II ter aanvulling van de rapportage die verplicht is op grond van de rechtsinstrumenten en Raadsconclusies.

De commissie LIBE heeft een projectupdate over SIS II gekregen; daarnaast is het Europees Parlement over de laatste stand van zaken betreffende SIS II geïnformeerd op de plenaire vergadering van 19-22 november 2012 tijdens het debat over de voorgestelde herschikking van de migratie-instrumenten.

3.3.6.     Risicobeheersing

De Commissie houdt de risico’s die in het SIS II-project optreden nauwlettend in het oog, met steun van de contractant voor kwaliteitszorg. Voor elk risico wordt een risicobestrijdingsplan opgesteld, waarin de maatregelen om het risico te beheersen zijn vermeld. De lijst van geconstateerde risico’s wordt iedere week bijgewerkt en maandelijks met de RBTP besproken.

De belangrijkste risico’s waren tijdens de verslagperiode:

· de mate van gereedheid van de lidstaten (de toepassingen voor de eindgebruikers) en met name de tijdige uitvoering van het Finse “plan B”;

· de beperkte tijd die voor onvoorziene omstandigheden nog resteert in het migratietijdschema.

3.3.7.     SIS II-voorlichtingscampagne

Overeenkomstig de rechtsgrondslag voor SIS II moet de Commissie in samenwerking met de nationale gegevensbeschermingsautoriteiten en de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming een voorlichtingscampagne organiseren om het publiek te informeren omtrent de doelstellingen, de opgeslagen gegevens, de autoriteiten met toegangsrecht en de rechten van personen[11].

De voorbereidingen voor de campagne zijn vanaf september 2012 geïntensiveerd. De Commissie heeft elke lidstaat verzocht een contactpersoon aan te wijzen die de campagne op nationaal niveau coördineert, en ook de nationale gegevensbeschermingsautoriteiten en de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming bij de campagne betrokken. Op basis van de eerdere samenwerking met de lidstaten heeft de Commissie de contracten gesloten voor de te leveren prestaties (een folder, een poster en een korte videoanimatie).

De lidstaten dienen dit voorlichtingsmateriaal te verspreiden volgens hun behoeften (op grensposten, politiebureaus, consulaten e.d.).

4.           Prioriteiten voor de volgende verslagperiode

In de volgende verslagperiode vinden vooral activiteiten plaats op negen gebieden:

· afronding van de integrale test in januari 2013 door de vijf lidstaten die deze moeten overdoen;

· voltooiing van de functionele SIRENE-tests uiterlijk begin februari 2013 (verantwoordelijkheid van de lidstaten);

· kennisgeving door de lidstaten dat zij juridisch en technisch gereed zijn voor de verwerking van SIS II-gegevens en de uitwisseling van aanvullende informatie;

· vaststelling van een uitvoeringsbesluit van de Commissie inzake het SIRENE-handboek en andere uitvoeringsmaatregelen voor SIS II, voordat het systeem in bedrijf wordt gesteld;

· migratie van de gegevens van SIS 1+ naar SIS II, gepland voor de periode van 22 januari tot 27 maart 2013;

· inbedrijfstelling van SIS II (voorlopig gepland voor 27 maart 2013, onder voorbehoud van het besluit van de Raad over de definitieve datum);

· intensieve monitoring gedurende dertig dagen na de inbedrijfstelling van SIS II;

· start van de SIS II-voorlichtingscampagne;

· overdracht van SIS II aan eu-LISA.

5.           Conclusie

Alle tijdens deze verslagperiode geconstateerde problemen zijn opgelost dankzij de doelgerichte aanpak van alle betrokkenen. Het SIS II-project ligt daardoor op schema voor de geplande inbedrijfstelling aan het einde van het eerste kwartaal van 2013.

De voor begin 2013 verwachte afronding van de integrale test markeert het einde van een reeks testronden waarvan het doel is het gehele systeem bedrijfsklaar te maken.

Het SIS II-project heeft nu dus bijna de slotfase bereikt: de feitelijke migratie van de gegevens van SIS 1+ naar SIS II. De uiteindelijke overgang naar SIS II volgens het vastgestelde tijdschema, inclusief de vaststelling van het besluit over de datum waarop de overgang plaatsvindt, is de belangrijkste prioriteit voor de volgende verslagperiode (januari tot juni 2013).

Uitvoering van de begroting

|| 2002 – december 2012 || januari – december 2012

(EUR) Vastleggingen || Betalingen || Vastleggingen || Betalingen

Ontwikkeling (HP/Stéria) || 85 530 668 || 70 792 838 || 4 937 621 || 19 720 697

Ontwikkeling (Atos) || 3 921 248 || 3 301 041 || 386 207 || 2 036 541

Ondersteuning en kwaliteitszorg || 15 852 914 || 12 612 386 || 2 760 645 || 3 119 889

Netwerk || 45 335 129 || 30 375 617 || 6 809 121 || 5 392 500

Voorbereidingen voor operationeel beheer || 12 986 242 || 9 309 334 || 4 020 348 || 2 232 031

Beveiliging || 1 358 310 || 386 914 || 0 || 169 202

Studies / Adviezen || 1 064 410 || 963 207 || 103 279 || 20 947

Voorlichtingscam-pagne || 183 943 || 33 373 || 150 570,38 || 0

Dienstreizen deskundigen || 1 384 780 || 582 711 || 181 494 || 266 134

Overig || 14 874 || 14 874 || 0 || 0

TOTAAL: || 167 632 518 || 128 372 295 || 19 349 285 || 32 957 941

Vergaderingen van het SIS-VIS-comité en de werkgroepen

a) Vergaderingen in de verslagperiode

JULI 2012

4, 10, 18, 24 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

26 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

26 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

3, 10, 17, 24, 31 || Vergadering Testadviesgroep SIS II

5, 18 || Vergadering Stuurgroep wijzigingsbeheer (CMB) SIS II

AUGUSTUS 2012

1, 8, 22, 29 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

||

||

7, 14, 21, 28 || Vergadering Testadviesgroep SIS II

SEPTEMBER 2012

5, 13, 19, 25 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

27 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

27 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

4, 11 || Vergadering Testadviesgroep SIS II

6 || SIS II-migratieworkshop

20, 26 || Vergadering MEG SIS II

OKTOBER 2012

3, 10, 24, 30 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

26 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

26 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

11, 18, 25 || Vergadering MEG SIS II

NOVEMBER 2012

6, 14, 21, 28 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

14/ 23 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIRENE / SIS II)

23 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

7, 14, 22, 29 || Vergadering MEG SIS II

30 || Vergadering Stuurgroep wijzigingsbeheer (CMB) SIS II

DECEMBER 2012

5, 12, 19 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

14 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

14 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

6, 13 || Vergadering MEG SIS II

6, 13 || Vergadering Stuurgroep wijzigingsbeheer (CMB) SIS II

Vergaderingen van het SIS-VIS-comité en de werkgroepen

b) Voor de komende verslagperiode voorlopig geplande vergaderingen

JANUARI 2013

9, 16, 23, 30 ||  Raad beheer totaalprogramma SIS II

24 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

24 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

10, 17, 24, 31 || Vergadering MEG SIS II

FEBRUARI 2013

6, 13, 20, 27 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

26 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

26 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

7, 14, 21, 28 || Vergadering MEG SIS II

MAART 2013

6, 13, 20, 27 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

27 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

27 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

7, 14, 21 || Vergadering MEG SIS II

APRIL 2013

3, 10, 17, 24 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

26 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

26 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

4, 11, 18, 25 ||  Vergadering MEG SIS II

MEI 2013

8, 15, 22, 29 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

30 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

30 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

16, 23, 30 ||  Vergadering MEG SIS II

JUNI 2013

5, 12, 19, 26 || Raad beheer totaalprogramma SIS II

28 || SIS-VIS-comité (Technische formatie SIS II)

28 || Vergadering nationale projectmanagers SIS II

6, 13, 20, 27 ||  Vergadering MEG SIS II

[1]               Verordening (EG) nr. 1104/2008 van de Raad van 24 oktober 2008 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 229 van 8.11.2008, blz. 1).

[2]               Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24 oktober 2008 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 299 van 8.11.2008, blz. 43).

[3]               Test inzake de uitwisseling van aanvullende informatie tussen de SIRENE-bureaus (SIRENE = Supplementary Information REquest at National Entry) — gelijkluidend artikel 9, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van de Raad (PB L 299 van 8.11.2008, blz. 1) en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad (PB L 299 van 8.11.2008, blz. 43).

[4]               Steria Interconnection Box.

[5]               Artikel 55 van Verordening (EG) nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 381 van 28.12.2006, blz. 4) en artikel 71 van Besluit nr. 2007/533/JBZ van de Raad van 12 juni 2007 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (PB L 205 van 7.8.2007, blz. 63).

[6]               Gelijkluidend artikel 10, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1104/2008 van 24.10.2008 (PB L 299 van 8.11.2008, blz. 1) en Besluit 2008/839/JBZ van de Raad van 24.10.2008(PB L 299 van 8.11.2008, blz. 43).

[7]               Verordening (EU) nr. 1272/2012 van de Raad van 20 december 2012 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (herschikking) (PB L 359 van 29.12.2012, blz. 21) en Verordening (EU) nr. 1273/2012 van de Raad van 20 december 2012 over de migratie van het Schengeninformatiesysteem (SIS 1+) naar het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (herschikking) (PB L 359 van 29.12.2012, blz. 32).

[8]               Regelgevend comité SIS-VIS, ingesteld overeenkomstig artikel 51 van Verordening (EG) nr. 1987/2006 (PB L 381 van 28.12.2006) en artikel 67 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad (PB L 205 van 7.8.2007).

[9]               Gelijkluidend artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1987/2006 van 20 december 2006 (PB L 381 van 28.12.2006) en van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad van 12 juni 2007 (PB L 205 van 7.8.2007).

[10]             Verordening (EU) nr. 1077/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 (PB L 286 van 1.11.2011, blz. 1).

[11]             Gelijkluidend artikel 19 van Verordening (EG) nr. 1987/2006 (PB L 381 van 28.12.2006) en van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad (PB L 205 van 7.8.2007).

Top