Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(18)

    Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2011 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    PB C 388 van 15.12.2012, p. 104–109 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2012   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 388/104


    VERSLAG

    over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2011 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    2012/C 388/18

    INLEIDING

    1.

    De Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (hierna: „Autoriteit”), gevestigd te Frankfurt, werd opgericht bij Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 (1). De Autoriteit heeft als taak, bij te dragen tot de invoering van kwalitatief hoogstaande gemeenschappelijke regulerings- en toezichtnormen en -praktijken, bij te dragen tot de consistente toepassing van de juridisch bindende handelingen van de Unie, de delegatie van taken en verantwoordelijkheden tussen de bevoegde autoriteiten te stimuleren en vergemakkelijken, marktontwikkelingen op haar bevoegdheidsgebied te volgen en beoordelen, en de bescherming van verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden te bevorderen (2). De Autoriteit werd opgericht op 1 januari 2011.

    TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    2.

    De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat analytische controleprocedures, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële controles van de toezicht- en controlesystemen van de Autoriteit. Hierbij komt nog controle-informatie die voortkomt uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    3.

    Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie controleerde de Rekenkamer de jaarrekening (3) van de Autoriteit, die bestaat uit de „financiële staten” (4) en de „verslagen over de uitvoering van de begroting” (5) betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar, alsmede de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

    De verantwoordelijkheid van de leiding

    4.

    Als ordonnateur voert de directeur de begroting aan de ontvangsten- en uitgavenzijde uit overeenkomstig de financiële regeling van de Autoriteit, onder zijn eigen verantwoordelijkheid en binnen de grens van de toegekende kredieten (6). De directeur is verantwoordelijk voor het opzetten (7) van de organisatorische structuur en van de interne beheers- en controlesystemen en -procedures die van belang zijn om definitieve rekeningen (8) te kunnen opstellen die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten en om te verzekeren dat de onderliggende verrichtingen bij deze rekeningen wettig en regelmatig zijn.

    De verantwoordelijkheid van de controleur

    5.

    De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (9) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening van de Autoriteit en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

    6.

    De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de Autoriteit geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

    7.

    Een controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen daarbij. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat een beoordeling omvat van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met de EU-regelgeving, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risicobeoordelingen kijkt de controleur naar de interne controles met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, om controleprocedures op te zetten die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Een controle houdt tevens een beoordeling in van de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en van de redelijkheid van de gemaakte boekhoudkundige schattingen, evenals een beoordeling van de algehele presentatie van de rekeningen.

    8.

    De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor de navolgende oordelen.

    Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

    9.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de Autoriteit (10) op alle materiële punten een getrouw beeld van haar financiële situatie per 31 december 2011 en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van haar financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (11).

    Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

    10.

    Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van de Autoriteit betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

    11.

    De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer. Ze moeten worden bezien in het licht van de overgang van de Autoriteit van haar voorloper, het Comité van Europese toezichthouders op verzekeringen en bedrijfspensioenen, naar een Europese Autoriteit.

    OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER

    12.

    De vastleggingen van de Autoriteit beliepen 6 579 663 euro, ofwel 62 % van de begroting 2011. De vastleggingspercentages waren met name laag voor titel II Administratieve uitgaven (60 %) en titel III Beleidsuitgaven (12 %). Dit had gevolgen voor de IT-doelstellingen van de Autoriteit, die niet volledig werden bereikt.

    13.

    De begroting van de Autoriteit voor het begrotingsjaar 2011 beliep 10,7 miljoen euro. Overeenkomstig artikel 62, lid 1, van haar oprichtingsverordening werd 55 % van de begroting voor 2011 gefinancierd uit de bijdragen van de lidstaten en EVA-landen, en 45 % uit de begroting van de Unie. Eind 2011 boekte de Autoriteit een positief begrotingsuitvoeringsresultaat van 2,8 miljoen euro. Overeenkomstig haar financieel reglement werd het volledige bedrag vervolgens in de boekhouding opgenomen als een verplichting jegens de Europese Commissie.

    OPMERKINGEN OVER ESSENTIËLE CONTROLES VAN DE TOEZICHT- EN CONTROLESYSTEMEN VAN DE AUTORITEIT

    14.

    Het boekhoudsysteem van de Autoriteit moet nog door de rekenplichtige worden gevalideerd, zoals voorgeschreven in het Financieel Reglement.

    OVERIGE OPMERKINGEN

    15.

    De gecontroleerde aanbestedingsprocedures strookten niet volledig met de bepalingen van het algemeen Financieel Reglement. Voor vijf aankopen van IT-materiaal (totaalbedrag van 160 117 euro) werden de toegepaste gunningscriteria niet vooraf bepaald en werden geen schriftelijke contracten ondertekend. In een ander geval dat verband hield met de werving van personeel (55 000 euro) werden de gunningscriteria onjuist toegepast. De Autoriteit dient ervoor te zorgen dat alle nieuwe contracten worden gegund met volledige inachtneming van de aanbestedingsvoorschriften van de EU.

    16.

    De Autoriteit dient de transparantie van haar wervingsprocedures te verbeteren: noch de minimumcijfers om te worden toegelaten tot de schriftelijke toetsen en sollicitatiegesprekken of om te worden opgenomen op de lijst van geschikte kandidaten, noch de vragen voor mondelinge en schriftelijke toetsen waren vastgesteld voordat de sollicitaties werden onderzocht, en er was geen besluit van het tot aanstelling bevoegd gezag inzake de benoeming van de jury’s.

    Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 11 september 2012.

    Voor de Rekenkamer

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    President


    (1)  PB L 331 van 15.12.2010, blz. 48.

    (2)  Ter informatie geeft de bijlage een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Autoriteit.

    (3)  Bij deze rekening is een verslag gevoegd over het budgettair en financieel beheer tijdens het jaar, dat nadere informatie verschaft over de uitvoering en het beheer van de begroting.

    (4)  De financiële staten omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

    (5)  De verslagen over de begrotingsuitvoering omvatten ook de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

    (6)  Artikel 33 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (PB L 357 van 31.12.2002, blz. 72).

    (7)  Artikel 38 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002.

    (8)  De regels inzake de rekening en verantwoording en de boekhouding van de agentschappen zijn vastgelegd in de hoofdstukken 1 en 2 van titel VII van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 652/2008 (PB L 181 van 10.7.2008, blz. 23), en zijn als zodanig opgenomen in het financieel reglement van de Autoriteit.

    (9)  Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1).

    (10)  De definitieve jaarrekening is op 28 juni 2012 opgesteld en op 2 juli 2012 bij de Rekenkamer ingekomen. De definitieve jaarrekening wordt geconsolideerd met die van de Commissie en vervolgens voor 15 november van het volgende jaar in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Ze is te vinden op de website http://eca.europa.eu of op http://www.eiopa.europa.eu/.

    (11)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, bij gebreke daarvan, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.


    BIJLAGE

    Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Frankfurt am Main)

    Bevoegdheden en activiteiten

    Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

    (Artikelen 26, 114, 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

    De interne markt tot stand brengen en de werking ervan verzekeren, overeenkomstig de relevante Verdragsbepalingen.

    Het opstellen van ontwerpen voor technische normen als voorbereidend werk voor niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van de wetgevingshandeling, of wanneer het nodig is dat juridisch bindende handelingen van de Unie volgens eenvormige voorwaarden worden uitgevoerd.

    Bevoegdheden van de Autoriteit

    (Verordening (EU) nr. 1094/2010 tot oprichting van de Autoriteit, taken en bevoegdheden op grond van artikel 1, lid 6, en artikel 8)

    Doelstellingen

    De collectieve belangen beschermen door bij te dragen tot de stabiliteit en doeltreffendheid van het financiële stelsel op de korte, middellange en lange termijn, in het belang van de economie, de burgers en het bedrijfsleven van de Unie.

    Taken

    Bijdragen tot de invoering van kwalitatief hoogstaande gemeenschappelijke regulerings- en toezichtnormen en -praktijken;

    bijdragen tot de consistente toepassing van de juridisch bindende handelingen van de Unie, stimuleren en vergemakkelijken van de delegatie van taken en verantwoordelijkheden tussen de bevoegde autoriteiten;

    nauw samenwerken met het ESRB;

    organiseren en verrichten van collegiale toetsingen van de bevoegde autoriteiten;

    volgen en beoordelen van marktontwikkelingen op haar bevoegdheidsgebied;

    verrichten van economische marktanalyses om aan te tonen dat de Autoriteit zich van haar taken heeft gekweten;

    bevorderen van de bescherming van verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden;

    bijdragen tot de consistente en samenhangende werking van de colleges van toezichthouders, de monitoring, beoordeling en meting van het systeemrisico, de ontwikkeling en coördinatie van herstel- en afwikkelingsplannen, waarbij in de gehele Unie een hoge beschermingsgraad wordt geboden aan verzekeringnemers en begunstigden;

    vervullen van alle andere specifieke taken die in deze verordening of in andere wetgevingshandelingen zijn vastgesteld;

    bekendmaken en regelmatig bijwerken van informatie op haar website over haar activiteiten;

    overnemen, voor zover van toepassing, van de huidige, lopende taken van het Comité van Europese toezichthouders op verzekeringen en bedrijfspensioenen (CETVB).

    Bestuur

    (Verordening (EU) nr. 1094/2010 tot oprichting van de Autoriteit: artikelen 40-44: raad van toezichthouders; artikelen 45-47 raad van bestuur; artikelen 48-50: voorzitter; artikelen 51-53: uitvoerend directeur)

    Raad van toezichthouders

    Samenstelling: de hoofden van de betreffende toezichthoudende instanties uit alle Europese lidstaten, de voorzitter van de Autoriteit, vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Raad voor systeemrisico's, de Europese Bankautoriteit en de Europese Autoriteit voor effecten en markten, en waarnemers.

    Taken: het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de Autoriteit.

    Raad van bestuur

    Samenstelling: de voorzitter van de Autoriteit, zes vertegenwoordigers van de nationale toezichthoudende instanties en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

    Taken: ziet erop toe dat de Autoriteit haar opdracht vervult en de haar opgedragen werkzaamheden, begrotingsbevoegdheden, het personeelsbeleidsplan en de uitvoeringsmaatregelen van het Statuut uitvoert.

    De voorzitter van de Autoriteit

    Vertegenwoordigt de Autoriteit, bereidt de werkzaamheden van de raad van toezichthouders voor en zit de vergaderingen van de raden voor.

    De uitvoerend directeur van de Autoriteit

    Verantwoordelijk voor het beheer van de Autoriteit en voor de tenuitvoerlegging van het jaarlijkse werkprogramma en de begroting; bereidt de werkzaamheden van de raad van bestuur voor, evenals de begroting en het werkprogramma.

    Comité kwaliteitscontrole

    Samenstelling: de plaatsvervangend voorzitter van de Autoriteit, twee leden van de raad van bestuur, de uitvoerend directeur.

    Taken: toezien op en beoordelen van de goede uitvoering van de interne procedures en besluiten.

    Externe controle

    Rekenkamer.

    Kwijtingverlenende autoriteit

    Parlement, op aanbeveling van de Raad.

    In 2011 ter beschikking van de Autoriteit gestelde middelen

    Definitieve begroting

    Definitieve begrotingskredieten: 10,66 miljoen euro

    Personeelsbestand

    Statutair personeel:

    46 posten toegestaan in de lijst van het aantal ambten, waarvan 46 bezet

    Lijst van het aantal ambten: 100 % vervuld

    Arbeidscontractanten:

    7 posten opgenomen in de begroting, waarvan 6 bezet

    Gedetacheerde nationale deskundigen:

    6 posten opgenomen in de begroting, waarvan 4 bezet

    Totaal: 56 personeelsleden

    Producten en diensten in 2011

    Reguleringstaken

    Vijfde kwantitatieve impactstudie;

    11 openbare raadplegingen met betrekking tot verschillende activiteitenterreinen van de Autoriteit (verzekeringen en pensioenen).

    Toezichttaken

    Deelname van de Autoriteit aan het College van toezichthouders;

    actieplan voor de colleges van 2011.

    Consumentenbescherming en financiële innovatie

    Verslag over de financiële basiskennis van de bevoegde autoriteiten en de door hen genomen educatieve initiatieven;

    inbreng bij de herziening door de Commissie van de richtlijn betreffende verzekeringsbemiddeling (IMD).

    Gemeenschappelijke toezichtcultuur

    3 sectoroverschrijdende seminars;

    15 seminars voor bevoegde nationale autoriteiten;

    ontwikkeling van de methodologie voor 3 collegiale toetsingen.

    Financiële stabiliteit

    2 tweejaarlijkse verslagen inzake financiële stabiliteit;

    1 Europabrede stresstest voor de verzekeringssector;

    1 satellietproject ter beoordeling van de effecten van het optreden van een langere periode van lage rentetarieven;

    opzetten van een pilot-„risicodashboard”.

    Crisisbeheer

    Een samenstel van tijdelijke procedures voor de omgang met noodsituaties, ontwikkeld door de Autoriteit in samenwerking met de andere ETA's;

    een alomvattend besluitvormingskader dat in detail de processen beschrijft die de Autoriteit zal hanteren om zich te kwijten van haar verantwoordelijkheden inzake de voorkoming van crises en crisisbeheer.

    Externe betrekkingen

    Opzetten van twee groepen van belanghebbenden voor verzekeringen en bedrijfspensioenen;

    regelgevings- en toezichtdialogen met de US National Association of Insurance Commissioners (NAIC), de China Insurance Regulatory Commission (CIRC), de Japanse Financial Services Authority (Japanse FSA), de Latijns-Amerikaanse Association of Insurance Supervisors (ASSAL), de Braziliaanse bevoegde toezichtautoriteit voor de particuliere verzekeringssector (SUSEP) en het US Federal Insurance Office (FIO);

    lid van de internationale vereniging van verzekeringstoezichthouders, inclusief het lidmaatschap van alle uitvoerende comités;

    3 equivalentieverslagen (Zwitserland, Bermuda en Japan).

    Conferenties/andere openbare evenementen in 2011

    3 conferenties en evenementen (TIGS, de jaarlijkse EIOPA-conferentie, dag van de consumentenstrategie).

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens.


    ANTWOORDEN VAN DE AUTORITEIT

    12.

    In het eerste jaar van de Autoriteit was het uitvoeringspercentage van de begroting onder titel II en III inderdaad laag. Dit was een bewust besluit van de uitvoerend directeur om het begrote bedrag voor IT (30 % van de totale begroting van de EAVB) niet vast te leggen (en niet te besteden) wegens het ontbreken in 2011 van een beleidsoriëntatie van de raad van toezichthouders. De ingewikkelde procedure om besluiten te nemen, en de grote gevolgen daarvan, maakten vastlegging en besteding van de hiermee verband houdende kredieten onmogelijk. De raad van toezichthouders van de Autoriteit heeft in februari 2012 het noodzakelijke strategische besluit genomen. Het project is nu van start gegaan en zodanig opgezet dat de doelstellingen volledig en tijdig kunnen worden bereikt.

    13.

    De Autoriteit erkent dat het volledige positieve saldo van de begrotingsuitvoering volgens haar financieel reglement moet worden geboekt als verplichting aan de Europese Commissie, terwijl volgens de oprichtingsverordening de begroting ook wordt gefinancierd uit bijdragen van de lidstaten en de EVA-landen. Wij hebben samen met de overige Europese toezichthoudende autoriteiten een overeenkomst met de Europese Commissie bereikt over een saldoverdeling die strookt met de oprichtingsverordening.

    14.

    Wij nemen nota van de opmerking van de Rekenkamer en onze rekenplichtige zal de noodzakelijke stappen zetten om het valideringsproces in 2012 af te ronden.

    15.

    De Autoriteit heeft in 2011 alle noodzakelijke maatregelen getroffen om een overeenkomst met OLAF te bereiken. Deze opmerking van de Rekenkamer zou moeten worden geschrapt.

    16.

    De Autoriteit neemt alle noodzakelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat alle contracten voortaan gegund worden in volledige overeenstemming met het Financieel Reglement. Er werd een aanbestedingsfunctionaris aangeworven.

    17.

    Wij nemen nota van de opmerking van de Rekenkamer en werken aan een verdere verbetering van de wervingsprocedures.


    Top