Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0524

    Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EG) nr. 552/97 van de Raad houdende tijdelijke intrekking van de voordelen van het aan Myanmar/Birma toegekende stelsel van algemene tariefpreferenties

    /* COM/2012/0524 final - 2012/0251 (COD) */

    52012PC0524

    Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EG) nr. 552/97 van de Raad houdende tijdelijke intrekking van de voordelen van het aan Myanmar/Birma toegekende stelsel van algemene tariefpreferenties /* COM/2012/0524 final - 2012/0251 (COD) */


    TOELICHTING

    Het stelsel van algemene tariefpreferenties (SAP) maakt deel uit van de gemeenschappelijke handelspolitiek van de Europese Unie, overeenkomstig de algemene bepalingen betreffende het externe optreden van de Europese Unie.

    Verordening (EG) nr. 732/2008[1] van 22 juli 2008 betreffende de toepassing van het huidige SAP ( "de huidige SAP-verordening") bepaalt dat de preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet tijdelijk kunnen worden ingetrokken ten aanzien van alle of sommige producten van oorsprong uit een begunstigd land omwille van ernstige en systematische schending van beginselen die zijn neergelegd in vijftien van de zevenentwintig in de bijlage vermelde verdragen, blijkend uit de conclusies van de bevoegde toezichthoudende instanties. De desbetreffende verdragen hebben tevens betrekking op fundamentele arbeidsrechten zoals gedwongen arbeid.

    De aan Myanmar/Birma toegekende voordelen van de tariefpreferenties zijn bij Verordening (EG) Nr. 552/97 van de Raad[2] tijdelijk ingetrokken wegens de routinematige en grootschalige toepassing van gedwongen arbeid, zoals dit door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) via een speciale procedure van haar Commissie van onderzoek is bevestigd.

    Sinds 2011 verwezenlijkt Myanmar/Birma een historisch programma van openheid en hervormingen, dat door de Raad van de EU in zijn conclusies van 23 april 2012[3] wordt erkend. De Raad is voorstander van "een zo spoedig mogelijke herinvoering van het stelsel van algemene preferenties (SAP) voor Myanmar/Birma zodra aan de voorwaarden is voldaan, na een evaluatie door de Internationale Arbeidsorganisatie".

    De Internationale Arbeidsconferentie (IAC) is op 13 juni 2012 overgegaan tot de opheffing van de beperkingen die de regering van Myanmar/Birma uitsloten van technische samenwerking met en steun van de IAO, en tot de opschorting voor één jaar van het IAO-verzoek aan haar leden om hun betrekkingen met Myanmar/Birma te herzien teneinde te waarborgen dat in die betrekkingen geen gebruik wordt gemaakt van gedwongen arbeid.

    Derhalve kunnen de schendingen niet langer als "ernstig en systematisch" worden beschouwd en moeten de tariefpreferenties opnieuw worden toegekend in overeenstemming met de huidige SAP-verordening.

    Bij gebrek aan expliciete bepalingen inzake het opnieuw toekennen van voordelen in de huidige SAP-verordening en op basis van de bepalingen van het Verdrag van Lissabon wordt voor de vaststelling van het opnieuw toekennen van de preferenties aan Myanmar de gewone wetgevingsprocedure toegepast. Dit is een eenmalige procedure om zo snel mogelijk te reageren op een duidelijke en actuele politieke behoefte. De nieuwe SAP-verordening, die pas op 1 januari 2014 in werking treedt, biedt een oplossing voor het gebrek aan bepalingen inzake het opnieuw toekennen van voordelen.

    Het voorstel voor een verordening veroorzaakt geen kosten voor de begroting van de EU en de toepassing ervan leidt tot een zeer beperkt verlies van inkomsten uit douanerechten. Het door de herintegratie van Myanmar/Birma veroorzaakte feitelijke verlies aan inkomsten uit douanerechten wordt geschat op minder dan vijf miljoen EUR, zoals in de verklaring in bijlage wordt uiteengezet, en is te verklaren door een structureel tekort aan productie- en handelscapaciteit in het land.

    2012/0251 (COD)

    Voorstel voor een

    VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    tot intrekking van Verordening (EG) nr. 552/97 van de Raad houdende tijdelijke intrekking van de voordelen van het aan Myanmar/Birma toegekende stelsel van algemene tariefpreferenties

    HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

    Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)       Artikel 1 van Verordening (EG) nr. 552/97[4], gewijzigd bij artikel 28, lid 1, van Verordening (EG) nr. 732/2008 betreffende de toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties voor de periode vanaf 1 januari 2009[5] bepaalt dat de voordelen van de bij Verordening (EG) nr. 732/2008 aan Myanmar/Birma toegekende tariefpreferenties tijdelijk worden ingetrokken.

    (2)       Artikel 15, lid 1, onder a), van Verordening (EG) nr. 732/2008 bepaalt dat de preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet tijdelijk kunnen worden ingetrokken ten aanzien van alle of sommige producten van oorsprong uit een begunstigd land omwille van ernstige en systematische schending van beginselen die zijn neergelegd in de in deel A van bijlage III vermelde verdragen, blijkend uit de conclusies van de bevoegde toezichthoudende instanties.

    (3)       Het Verdrag betreffende de gedwongen of verplichte arbeid, nr. 29, (1930) van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is vermeld in deel A van bijlage III bij Verordening (EG) nr.732/2008.

    (4)       Volgens artikel 2 van Verordening (EG) nr. 552/97, gewijzigd bij artikel 28, lid 2, van Verordening (EG) nr. 732/2008, moet de toepassing van Verordening (EG) nr. 552/97 worden beëindigd op basis van een verslag van de Commissie betreffende gedwongen arbeid in Myanmar/Birma, waaruit blijkt dat de in artikel 15, lid 1, onder a), van Verordening (EG) nr. 732/2008 bedoelde praktijken niet langer bestaan.

    (5)       De Internationale Arbeidsconferentie (IAC) heeft op 13 juni 2012 de resolutie "Betreffende de krachtens artikel 33 van de IAO-statuten jegens Myanmar getroffen maatregelen" ("de IAC-resolutie") aangenomen. Rekening houdend met de conclusies van het Comité inzake de toepassing van normen (CAS) van 4 juni 2012 en overwegende dat de handhaving van de geldende maatregelen niet langer zou bijdragen om het gewenste resultaat te bereiken, heeft de IAC besloten de beperkingen die de regering van Myanmar/Birma uitsloten van technische steun van en samenwerking met de IAO op te heffen. De IAC heeft tevens voor één jaar het IAO-verzoek opgeschort dat zij had gericht aan haar leden om hun betrekkingen met Myanmar/Birma te herzien teneinde te waarborgen dat in die betrekkingen geen gebruik wordt gemaakt van gedwongen arbeid.

    (6)       De Commissie heeft op … een verslag van haar bevindingen betreffende gedwongen arbeid in Myanmar/Birma (hierna "het verslag" genoemd) goedgekeurd. Uit het verslag blijkt dat door de vorderingen van Myanmar/Birma om de IAO-aanbevelingen na te leven, zoals erkend door de bevoegde toezichthoudende instanties van de IAO, de schendingen van de beginselen van IAO-verdrag nr. 29 niet langer als "ernstig en stelselmatig" worden beschouwd en dat het aanbeveling verdient de voordelen van algemene tariefpreferenties opnieuw aan Myanmar/Birma toe te kennen.

    (7)       Op basis van deze conclusies en overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 552/97 moet de tijdelijke intrekking van de bij Verordening (EG) nr. 732/2008 aan Myanmar/Birma toegekende voordelen van de tariefpreferenties worden ingetrokken vanaf de datum waarop de IAC-resolutie is aangenomen.

    (8)       De Commissie moet verder toezien op de ontwikkelingen in Myanmar/Birma inzake gedwongen arbeid, en daarop reageren in overeenstemming met de geldende procedures, met inbegrip van nieuwe intrekkingsprocedures indien dit nodig is.

    HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Verordening (EG) nr. 552/97 wordt ingetrokken.

    Artikel 2

    1.           Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    2.           Zij is van toepassing met ingang van 13 juni 2012.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel,

    Voor het Europees Parlement                       Voor de Raad

    De voorzitter                                                  De voorzitter

    FINANCIEEL MEMORANDUM VOOR VOORSTELLEN DIE UITSLUITEND GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE ONTVANGSTENZIJDE VAN DE BEGROTING

    1.           BENAMING VAN HET VOORSTEL

    Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot intrekking van Verordening (EG) nr. 552/97 houdende tijdelijke intrekking van de voordelen van het aan Myanmar/Birma toegekende stelsel van algemene tariefpreferenties.

    2.           BEGROTINGSONDERDELEN

    Hoofdstuk en artikel: hoofdstuk 12, artikel 120.

    Begroot bedrag voor het betrokken jaar: 19 171 200 000 EUR (B 2012);       18 631 800 000 EUR (OB 2013).

    3.           FINANCIËLE GEVOLGEN

    x        Het voorstel heeft geen financiële gevolgen voor de uitgaven maar wel voor de ontvangsten, namelijk:

    (in miljoen EUR, tot op 1 decimaal)

    Begrotings­onderdeel || Inkomsten[6] || Periode van 6,5 maanden met ingang van 13.6.2012 || 12 maanden (2013)

    Artikel 120 || Gevolgen voor de eigen middelen || -7,3 || -14,1

    Noot: Dit is een maximumschatting. Rekening houdend met structurele beperkingen waardoor de omvang van de uitvoer en de toepassing van de tariefpreferenties worden beperkt, zal het feitelijke verlies waarschijnlijk minder dan vijf miljoen EUR bedragen.

    4.           FRAUDEBESTRIJDINGSMAATREGELEN

    5.           ANDERE OPMERKINGEN

    Myanmar/Birma, invoer in 2011 die mogelijk in aanmerking komt en inkomstenverlies waar de SAP-preferenties opnieuw zijn toegekend (*in 1 000 EUR)

    SAP-afdeling || SAP-invoer || Inkomsten volgens MBN[7]-tarief (A) || Inkomsten volgens de EBA-regeling[8] (B) || Inkomstenverlies (A-B)

    S-01b || 14 283,1 || 1 174,1 || - || 1 174,1

    S-02a || 0,3 || 0,0 || - || 0,0

    S-02b || 10 570,8 || 3,4 || - || 3,4

    S-02c || 24,6 || 0,0 || - || 0,0

    S-02d || 3 500,6 || 0,1 || - || 0,1

    S-03 || 0,1 || 0,0 || - || 0,0

    S-04a || 2,9 || 0,4 || - || 0,4

    S-04b || 14,1 || - || - || -

    S-06b || 0,6 || 0,0 || - || 0,0

    S-07a || 131,2 || 8,5 || - || 8,5

    S-08a || 10,6 || 0,6 || - || 0,6

    S-08b || 9,5 || 0,3 || - || 0,3

    S-09a || 17,5 || 0,0 || - || 0,0

    S-09b || 823,4 || 30,6 || - || 30,6

    S-10 || 4,0 || - || - || -

    S-11a || 4,0 || 0,3 || - || 0,3

    S-11b || 132 516,6 || 15 496,5 || - || 15 496,5

    S-12a || 3 962,8 || 380,7 || - || 380,7

    S-12b || 22,7 || 0,9 || - || 0,9

    S-13 || 34,4 || 0,8 || - || 0,8

    S-14 || 131,1 || 0,0 || - || 0,0

    S-15a || 0,1 || 0,0 || - || 0,0

    S-15b || 227,9 || 6,0 || - || 6,0

    S-16 || 566,4 || 7,7 || - || 7,7

    S-17b || 143,8 || 3,9 || - || 3,9

    S-18 || 1,9 || 0,1 || - || 0,1

    S-20 || 300,4 || 12,1 || - || 12,1

    S-21 || 11,0 || - || - || -

    Totaal || 167 316,3 || 17 127,1 || - || 17 127,1

    Het inkomstenverlies wordt berekend als volgt:

    (Totale meestbegunstigingsrecht berekend op de SAP-invoer) – (Totale preferentiële rechten berekend op de preferentiële handel).

    Het geschatte inkomstenverlies (berekend op basis van de handelsstromen en de geïnde rechten van 2011) in het geval van Myanmar/Birma en rekening houdend met een groeicijfer van 5 % per jaar bedraagt (* in 1 000 EUR):

    Jaar || 2011 || 2012 || 2013 || 2014 || 2015

    Totale waarde van de invoer || 167 316,3 || 175 682,1 || 184 466,3 || 193 689,6 || 203 374,0

    Maximale preferentiële invoer || n.v.t. || 95 161,1 || 184 466,3 || 193 689,6 || 203 374,0

    Inkomstenverlies (na aftrek van 25 % inningskosten) || n.v.t. || 7 305,8 || 14 162,0 || 14 870,1 || 15 613,6

    Noot: Dit is een maximumschatting. Rekening houdend met structurele beperkingen waardoor de omvang van de uitvoer en de toepassing van de tariefpreferenties worden beperkt, zal het feitelijke verlies waarschijnlijk minder dan vijf miljoen EUR bedragen.

    [1]               Verordening (EG) nr. 732/2008 van de Raad van 22 juli 2008 betreffende de toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties voor de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2011 en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 552/97 en (EG) nr. 1933/2006 van de Raad en de Verordeningen (EG) nr. 1100/2006 en (EG) nr. 964/2007 van de Commissie (PB L 211 van 6.8.2008, blz. 1).

    [2]               PB L 85 van 27.3.1997, blz. 8.

    [3]               9008/12, MCL/aa.

    [4]               PB L 85 van 27.3.1997, blz. 8.

    [5]               PB L 211 van 6.8.2008, blz. 1.

    [6]               Voor traditionele eigen middelen (landbouwrechten, suikerheffingen en douanerechten) moeten nettobedragen worden vermeld, d.w.z. na aftrek van 25 % aan inningskosten.

    [7]               Behandeling als meestbegunstigde natie.

    [8]               Bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen.

    Top