EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0427(02)

Kennisgeving aan ondernemingen die voornemens zijn in 2011 gereguleerde stoffen die de ozonlaag afbreken, in te voeren in of uit te voeren uit de Europese Unie en aan ondernemingen die voornemens zijn voor 2011 een quotum voor dergelijke stoffen aan te vragen met de bedoeling deze stoffen voor analytische en laboratoriumtoepassingen te gebruiken

PB C 107 van 27.4.2010, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.4.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 107/20


Kennisgeving aan ondernemingen die voornemens zijn in 2011 gereguleerde stoffen die de ozonlaag afbreken, in te voeren in of uit te voeren uit de Europese Unie en aan ondernemingen die voornemens zijn voor 2011 een quotum voor dergelijke stoffen aan te vragen met de bedoeling deze stoffen voor analytische en laboratoriumtoepassingen te gebruiken

2010/C 107/12

I.

Deze kennisgeving is gericht aan ondernemingen die vallen onder Verordening (EG) nr. 1005/2009 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen (1) (hierna „de verordening” genoemd) en die in de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 onder de verordening vallende stoffen willen invoeren in of uitvoeren uit de Europese Unie of een quotum voor laboratorium- en analytische toepassingen willen aanvragen voor een van de volgende onder de verordening vallende stoffen:

Groep I

:

CFK 11, 12, 113, 114 of 115

Groep II

:

andere volledig gehalogeneerde CFK's

Groep III

:

halon 1211, 1301 of 2402

Groep IV

:

tetrachloorkoolstof

Groep V

:

1,1,1-trichloorethaan

Groep VI

:

methylbromide

Groep VII

:

broomfluorkoolwaterstoffen

Groep VIII

:

chloorfluorkoolwaterstoffen

Groep IX

:

broomchloormethaan

Dibroomdifluormethaan (halon-1202).

II.

Als algemene regel geldt dat de productie, de invoer en de uitvoer van in punt I bedoelde stoffen verboden zijn, behalve in de specifieke gevallen waarin de verordening voorziet.

III.

Voor de invoer of uitvoer van stoffen die van het algemene invoer- of uitvoerverbod zijn vrijgesteld, is een vergunning van de Commissie vereist, behalve als deze stoffen gedurende niet langer dan 45 dagen onder de regeling douanevervoer, tijdelijke opslag, douane-entrepot of vrije zone als bedoeld in Verordening (EG) nr. 450/2008 worden geplaatst. Ook de invoer of uitvoer van dibroomdifluoromethaan is van de vergunningsplicht vrijgesteld.

IV.

Voor elke productie van gereguleerde stoffen voor analytische en laboratoriumtoepassingen is voorafgaande toestemming vereist.

V.

Voor de aanvraag van een quotum voor analytische en laboratoriumtoepassingen moet ook de hieronder beschreven procedure voor invoervergunningen worden gevolgd. Quota worden toegewezen overeenkomstig artikel 10, lid 6, van de verordening.

VI.

Ondernemingen die in 2011 gereguleerde stoffen willen invoeren of uitvoeren en die in de voorbije jaren geen invoervergunning of uitvoervergunning hebben aangevraagd, moeten zich bij de Commissie melden door uiterlijk op 1 juli 2010 het registratieformulier in te dienen dat online beschikbaar is op: (http://ec.europa.eu/environment/ozone/ods.htm). Na de registratie moeten de ondernemingen de in punt VII beschreven procedure volgen.

VII.

Ondernemingen die de voorbije jaren een invoer- of uitvoervergunning hebben aangevraagd, moeten het desbetreffende aangifteformulier, dat online beschikbaar is via de Main-ODS-database (http://ec.europa.eu/environment/ozone/ods.htm), invullen en indienen.

In het geval van invoeraangiften moet na de online aangifteprocedure een naar behoren ondertekend exemplaar van de definitieve aangifte aan de Commissie worden toegezonden op het volgende adres:

Europese Commissie

Directoraat-generaal Milieu

Eenheid ENV.C.4 — Industrie-emissies en bescherming van de ozonlaag

BU-1 2/147

1049 Brussel

BELGIË

Fax +32 22920692

E-mail: env-ods@ec.europa.eu

De Commissie moedigt het gebruik van e-mail aan voor het indienen van de naar behoren ondertekende formulieren.

VIII.

De aangifteformulieren zullen vanaf 1 juni 2010 via de ODS-database beschikbaar zijn.

IX.

Enkel naar behoren ingevulde aangifteformulieren (in het geval van invoeraangiften: de ondertekende exemplaren) waarin geen fouten staan en die uiterlijk op 31 juli 2010 zijn ontvangen, worden door de Commissie als geldig aangemerkt.

Ondernemingen worden ertoe aangespoord hun aangifte zo spoedig mogelijk en lang genoeg vóór de uiterste datum in te dienen, zodat eventuele correcties binnen de aangiftetermijn kunnen worden aangebracht.

De indiening van een aangifte geeft op zich nog niet het recht om tot invoer of uitvoer over te gaan.

X.

Voordat in 2011 een aan een vergunning onderworpen (zie punt III) invoer of uitvoer kan plaatsvinden, moet de onderneming een overeenkomstige aangifte hebben ingediend en met behulp van het via de online Main-ODS-database beschikbare online aanvraagformulier een vergunning bij de Commissie aanvragen.

XI.

Om te kunnen overgaan tot de verificatie van de aard van de stof en van het doel van de invoer of uitvoer zoals deze door de onderneming in de vergunningsaanvraag zijn beschreven, kan de Commissie de aanvrager verzoeken aanvullende informatie in te dienen.

XII.

Wanneer de Commissie zich ervan heeft vergewist dat de aanvraag in overeenstemming is met de aangifte en aan de wettelijke vereisten voldoet, wordt een vergunning verleend. De aanvrager wordt per e-mail op de hoogte gebracht van de inwilliging van de vergunningsaanvraag. De Commissie behoudt zich het recht voor een uitvoervergunning te weigeren wanneer de uit te voeren stof niet in overeenstemming is met de omschrijving, niet voor het in de aanvraag beschreven doel mag worden gebruikt of niet conform de verordening kan worden uitgevoerd.

De Commissie kan een vergunningsaanvraag weigeren wanneer de bevoegde instanties van het invoerende land de Commissie ervan in kennis hebben gesteld dat de invoer van de gereguleerde stof een negatief effect zou hebben op de tenuitvoerlegging van de controlemaatregelen die het invoerende land toepast om zijn verplichtingen uit hoofde van het protocol na te komen, dan wel zou leiden tot een overschrijding van de kwantitatieve beperkingen voor dat land uit hoofde van het protocol.

XIII.

De invoer van gereguleerde stoffen om in de Europese Unie in het vrije verkeer te brengen, is aan kwantitatieve beperkingen onderworpen. Deze beperkingen worden door de Commissie vastgesteld op basis van de invoeraangiften voor gereguleerde stoffen voor de volgende toepassingen:

a)

analytische en laboratoriumtoepassingen (onderworpen aan een productie-/invoerquotum en een kwantitatieve beperking; zie de punten IV en V hierboven),

b)

kritische toepassingen (halonen),

c)

gebruik als grondstof,

d)

gebruik als technische hulpstof.


(1)  PB L 286 van 31.10.2009, blz. 1.


Top