EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0218(02)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

PB C 41 van 18.2.2010, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.2.2010   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 41/13


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

2010/C 41/07

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 (1) van de Raad bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„HESSISCHER APFELWEIN”

EG-nummer: DE-PGI-0005-0620-16.07.2007

BGA ( X ) BOB ( )

1.   Naam:

„Hessischer Apfelwein”

2.   Lidstaat of derde land:

Duitsland

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel:

3.1.   Productcategorie:

Categorie 1.8:

„Andere in bijlage I bij het Verdrag genoemde producten (specerijen, enz.)”

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is:

„Hessischer Apfelwein” is gegist appelsap met een vruchtgehalte van 100 % dat uitsluitend in Hessen wordt vergist, geklaard en gebotteld.

De goudgele „Hessischer Apfelwein” wordt traditioneel vervaardigd met appels van boomgaarden die tevens voor andere doeleinden, zoals begrazing en stroproductie, worden gebruikt. Kenmerkend voor deze appels, en tevens voor oude appelsoorten, is hun hoge zuurtegraad (ten minste 6 g/l). Voor de vervaardiging van „Hessischer Apfelwein” mogen uitsluitend appels worden gebruikt die aan deze eisen voldoen. De aangenaam zure smaak ontstaat door de volledige vergisting. Hierdoor onderscheidt „Hessicher Apfelwein” zich aanzienlijk van appelwijn uit andere regio’s. Het sprankelende karakter ontleent de appelwijn aan de koolzuren die tijdens de vergisting vrijkomen.

„Hessischer Apfelwein” heeft een alcoholgehalte van ten minste 5 volumepercenten, een suikervrij extract van ten minste 18 g/l, een gehalte niet-vluchtige zuren van minimaal 4 g/l en aan vluchtige zuren van maximaal 0,8 g/l. Toevoeging van water of suiker bij de vervaardiging van „Hessischer Apfelwein” is niet toegestaan.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten):

„Hessischer Apfelwein” bestaat voor 97 % uit appels die bij voorkeur afkomstig zijn van in punt 3.2 omschreven boomgaarden.

Traditioneel wordt „Hessischer Apfelwein” uitsluitend met appels vervaardigd. Sporadisch wordt sap van de peerlijsterbes toegevoegd om de appelwijn minder troebel te maken. Meer dan 95 % van de in Hessen geproduceerde appelwijn wordt uitsluitend van appels vervaardigd.

De opbrengst van in punt 3.2 omschreven boomgaarden kan van jaar tot jaar fors verschillen. Het ene jaar dragen de bomen zeer veel vruchten, het andere zeer weinig. De appelperserijen doen er alles aan om de appelwijn nagenoeg uitsluitend met appels uit Hessen te vervaardigen. Moeten toch appels uit andere regio’s worden ingekocht, dan geldt daarvoor een minimale zuurtegraad van 6 g/l als kwaliteitsparameter.

Typisch voor de hier bedoelde boomgaarden is de grote diversiteit aan appelsoorten. Hessen telt in totaal meer dan 2 000 appelsoorten. Deze soortendiversiteit is kenmerkend voor „Hessischer Apfelwein”. Het gewichtspercentage van de verschillende soorten kan wisselen van product tot product.

De voor de productie van „Hessischer Apfelwein” gebruikte soorten zijn onder meer:

Alkmene, Elstar, Holzapfel, Pilot, Ananasrenet, Glockenapfel, Idared, Rheinischer Bohnapfel, Berlepsch, Goldparmäne, Jacob Lebel, Schafsnase, Berner Rosenapfel, Gelber Edelapfel, James Grieve, Topaz, Bittenfelder, Gehrer Rambour, Jonagold, Weinapfel, Blenheimer, Gewürzluike, Kaiser Wilhelm, Winterrambour, Brettacher, Golden Delicious; Landsberger Renette, Zabergäu-Renette, Boskoop, Gravensteiner, Geheimrat Oldenburg, Cox Orange, Hauxapfel, Ontario.

Deze soorten zijn uitermate geschikt voor de weers- en bodemomstandigheden in Hessen en worden traditioneel voor de vervaardiging van appelwijn gebruikt.

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong):

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden:

Zowel de vergisting als de klaring van het appelsap vindt uitsluitend in Hessen plaats.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz.:

Oxidatie tijdens het vervoer of de tussenopslag heeft een negatieve impact op de typische kenmerken van de appelwijn. Daarom moet „Hessischer Apfelwein” rechtstreeks uit de vergistingstank worden gebotteld.

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering:

4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied:

Bundesland (deelstaat) Hessen

5.   Verband met het geografische gebied:

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied:

Basisproduct van „Hessischer Apfelwein” zijn ciderappels die bij voorkeur zijn geoogst in boomgaarden waar naast de fruitproductie ook begrazing en strovervaardiging plaatsvinden.

Dergelijke gaarden behoren in Hessen tot het rurale erfgoed. Op talrijke plaatsen bepalen zij ook nu nog het landschapsbeeld. Dankzij de zorg die deze gaarden omringt, hebben vele honderden traditionele appelsoorten, die opgewassen zijn tegen de plaatselijke klimaat- en bodemomstandigheden, de tand des tijds doorstaan. Deze soorten vormen een kostbaar cultureel erfgoed dat bewaard en verder ontwikkeld dient te worden. Zo hebben de perserijen in Hessen ervoor gezorgd dat de plaatselijke boomgaarden tot de dag van vandaag een economische rol vervullen.

Ciderappels zijn appels die niet als tafelfruit kunnen worden gebruikt. Het uitzicht van de vruchten speelt een ondergeschikte rol. Zij mogen weliswaar geen rotte plekken hebben, maar kleine beurse plekjes spelen geen rol. Daarom mogen ciderappels van de boom worden geschud en vervolgens van de grond worden opgeraapt. Tafelvruchten worden daarentegen met de hand geplukt.

5.2.   Specificiteit van het product:

„Hessischer Apfelwein” is een specialiteit uit Hessen met een lange traditie die ver over de deelstaatgrenzen bekend is en — met name in de regio — een groot aanzien geniet. De bijzondere smaak van dit product is terug te voeren op de vele appelsoorten waaruit „Hessischer Apfelwein” wordt vervaardigd. „Hessischer Apfelwein” is in de deelstaat Hessen een stevig verankerd bestanddeel van de cultuur — een nationale drank, zeg maar. In het gebied van de Rijn en de Main en het aangrenzende middengebergte heeft deze wijn in de loop van de tijd de status van volksdrank verworven. Deze appelwijn maakt een onmiskenbaar deel uit van de identiteit van de bevolking in Hessen.

Wat „Hessischer Apfelwein” onderscheidt van appelwijn uit andere gebieden in Duitsland en uit andere landen is de volledige vergisting van het appelsap, met de aangenaam zerpe smaak die daaruit voortvloeit.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA):

„Hessischer Apfelwein” ontleent zijn bekendheid en reputatie als regionale specialiteit aan de typische smaak die zijn wortels heeft in de eeuwenoude traditionele appelwijnproductie met uitsluitend lokale ingrediënten uit Hessen, de stevige verankering van de appelwijn in de cultuur in Hessen en de volledige vergisting van de diverse soorten ciderappels volgens een voor het herkomstgebied typische productiemethode.

Bovendien levert ook de geschiedenis bewijzen voor de nauwe band tussen Hessen en „Hessischer Apfelwein”. Uit het in 800 door Karel de Grote gepubliceerde „capitular en vilis” blijkt dat toen al ambachtslui bezig waren met de productie van appelwijn. In de periode daarna verloor de appelwijn terrein aan wijn. Pas in de 16e eeuw begint het echte succesverhaal van „Hessischer Apfelwein”, met Frankfurt als brandpunt. Vanwege verschillende ziekten aan de wijnstokken moesten de wijnboeren daar uitwijken naar andere fruitsoorten, vooral robuuste appels. In het begin werd vooral voor eigen huiselijk gebruik geperst. Appelwijn had trouwens al een tijd lang een vaste plaats verworven op de tafel van de tuinders. In 1779 werd in de herberg „Zur goldenen Krone” in Hochstadt (nu Main-Kinzig-Kreis) de eerste, inmiddels nog altijd bestaande perserij van Hessen opgericht.

Hoewel de bronnen over de geschiedenis van de appelwijn vooral verwijzen naar de stad Frankfurt, blijkt uit andere bronnen zeer duidelijk dat dit product ook daarbuiten uitermate belangrijk is.

Met de tv-reeks „Zum Blauen Bock” (over de wederwaardigheden in een gelijknamig café) die de Hessische Rundfunk op het scherm bracht, begon de appelwijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw aan een ware revival.

Het spreekt voor zich dat „Hessischer Apfelwein” op een bijzondere manier wordt geserveerd. Net als de appelwijn zelf worden de „Bembel” (de traditionele kroes) en het „Gerippte” (het ruitvormig geslepen glas) onmiddellijk met Hessen geassocieerd.

Om een beeld te krijgen van het belang van appelwijn in Hessen (vooral ten opzichte van de rest van de Bondsrepubliek) volstaat een blik op de verbruikscijfers. Volgens de statistieken van de Vereniging van appelwijn- en vruchtensapperserijen in Hessen en de Verenging van de Duitse vruchtenwijn- en vruchtenschuimwijnsector ligt de consumptie in Hessen met ca. 10 liter per persoon tien keer hoger dan in de rest van Duitsland.

De steeds terugkerende activiteiten die door de perserijen worden georganiseerd, zorgen voor een nog sterkere band tussen de appelwijn en de bevolking. Enkele voorbeelden. Begin jaren 90 hebben de „Süßer-Feste” een vaste plaats verworven op de agenda van de publieksgerichte activiteiten van de perserijen in Hessen. In de verschillende regio’s wordt het begin van het ciderseizoen ingeluid met demonstraties in de perserijen waar het productieproces voor de bezoekers uit de doeken wordt gedaan. Op die manier wordt een band tussen de bevolking en de appelwijn tot stand gebracht, voor zover die natuurlijk nog niet bestaat. In 1995 hebben de Vereniging en de deelstaat Hessen de „Hessische Apfelwein- und Obstwiesenroute” (appel- en boomgaardenroute) op de kaart gezet. Deze rurale toeristische attractie leidt de bezoeker langs zes verschillende routes naar de verschillende boomgaard- en persgebieden in Hessen en bevordert zo de cultuur en de traditie van „Hessischer Apfelwein”. Met het aansteken van het eerste vat cider in januari heeft de Vereniging in samenwerking met de minister-president van Hessen een jaarlijks terugkerende traditie gevestigd. De belangstelling van zowel de bevolking als de media hiervoor bewijst eens te meer de verankering van deze traditionele drank in Hessen.

Uit een marktonderzoek bij consumenten in Hessen is gebleken dat zij de appelwijn als een zeer traditionele drank beschouwen — ook in verbinding met de „Bembel” en het „Gerippte” — en dit product met Hessen associëren.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier:

Website: http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/fnd_tm_gd.do


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz.12.


Top