Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008TA1205(015)

    Verslag over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    PB C 311 van 5.12.2008, p. 100–106 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 311/100


    VERSLAG

    over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid betreffende het begrotingsjaar 2007, vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

    (2008/C 311/15)

    INHOUD

    1-2

    INLEIDING

    3-6

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    7-11

    OPMERKINGEN

    Tabellen 1 tot en met 4

    Antwoorden van de Autoriteit

    INLEIDING

    1.

    De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (hierna „de Autoriteit” genoemd) is opgericht bij Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 (1). De voornaamste taken van de Autoriteit zijn het verschaffen van de nodige wetenschappelijke gegevens voor de opstelling van de communautaire wetgeving en het verzamelen en analyseren van gegevens met het oog op karakterisering en controle van de risico's en onafhankelijke informatievoorziening daarover.

    2.

    Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Autoriteit. Ter informatie zijn essentiële gegevens uit de door de Autoriteit opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2007 opgenomen in de tabellen 2, 3 en 4.

    BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

    3.

    Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 (2) van de Raad aan het Europees Parlement en de Raad gericht. Overeenkomstig artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is zij opgesteld na onderzoek van de rekeningen van de Autoriteit.

    4.

    De rekeningen van de Autoriteit over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar (3) werden overeenkomstig artikel 44 van Verordening (EG) nr. 178/2002 opgesteld door de uitvoerend directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die een verklaring moet afgeven over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

    5.

    De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en ISSAI (4), voor zover deze in de communautaire context van toepassing zijn. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

    6.

    De Rekenkamer heeft hiermee een redelijke grondslag ter onderbouwing van de navolgende verklaring:

    Betrouwbaarheid van de rekeningenDe rekeningen van de Autoriteit over het per 31 december 2007 afgesloten begrotingsjaar zijn op alle materiële punten betrouwbaar.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenDe onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van de Autoriteit zijn over het geheel genomen wettig en regelmatig.De hierna volgende opmerkingen doen niets af aan de verklaring van de Rekenkamer.

    OPMERKINGEN

    7.

    De begroting 2007 van de Autoriteit beliep 52,2 miljoen euro, tegen 40,2 miljoen euro het voorgaande jaar. Zij omvatte bijdragen van de Commissie voor de voorbereiding van de toetreding van Kroatië en Turkije. Deze bijdragen hadden in de begroting als bestemmingsontvangsten moeten worden opgevoerd, maar werden in plaats daarvan behandeld alsof zij deel uitmaakten van de normale communautaire subsidie. Deze situatie was in strijd met artikel 19 van het Financieel Reglement.

    8.

    Van de begrotingsmiddelen werd 8,6 miljoen euro naar 2008 overgedragen en 4,8 miljoen euro geannuleerd. Deze situatie was gedeeltelijk te wijten aan de vertraagde vaststelling en uitvoering van het jaarlijkse werkprogramma voor 2007 voor subsidies. De uit het voorgaande jaar overgedragen begrotingsmiddelen beliepen 7,9 miljoen euro, waarvan 4,5 miljoen euro voor beleidsactiviteiten waren bestemd (titel III). Meer dan 25 % van de uit het voorgaande jaar overgedragen begrotingsmiddelen voor beleidsactiviteiten moesten aan het eind van het jaar worden geannuleerd. De hiervoor beschreven situaties waren in strijd met het beginsel van jaarperiodiciteit en gaven blijk van gebreken in de programmering en budgettering van de geplande activiteiten.

    9.

    In 2007 kon de Autoriteit haar wervingsdoelstellingen bereiken en in 273 van de 300 posten uit haar personeelsformatie voorzien. Uit de controle van de wervingsprocedures bleek dat doorgaans noch over de weging van de toe te passen selectiecriteria, noch over de drempelwaarden voor de overgang naar het volgende stadium van de vergelijkende onderzoeken een besluit was genomen door het selectiecomité binnen de in de vacature vastgestelde termijn.

    10.

    Volgens het jaarlijkse uitzonderingenverslag over 2007 werden 252 aanvragen om uitzonderingen voor een totale waarde van 853 154 euro geaccepteerd. Meer dan 85 % van de uitzonderingen hield verband met kosten voor dienstreizen van nationale experts. Hieruit blijkt dat de Autoriteit haar beheer van de dienstreizen moet verbeteren om het aantal uitzonderingen te verminderen.

    11.

    Ten aanzien van procedures voor het plaatsen van opdrachten werden de volgende onregelmatigheden geconstateerd: de financiële-evaluatieprocedure voor kadercontracten was niet duidelijk omschreven in de aanbestedingsdocumenten (5), er waren specifieke contracten en/of aankooporders toegekend voor diensten die niet onder de desbetreffende kadercontracten vielen (6), en technische evaluaties waren gebaseerd op kwaliteitscriteria en wegingen die in de aanbestedingsdocumenten niet duidelijk waren uitgelegd (7). Deze gebreken deden afbreuk aan de doorzichtigheid van de procedures en dreigden de uiteindelijke selectie nadelig te beïnvloeden.

    Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 18 september 2008.

    Voor de Rekenkamer

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    President


    (1)  PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1.

    (2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

    (3)  Deze rekeningen werden op 25 juni 2008 opgesteld en zijn op 1 juli 2008 bij de Rekenkamer ingekomen.

    (4)  Internationale Federatie van Accountants (IFAC) en Internationale Standaarden van Hoge Controle-instanties (ISSAI).

    (5)  Vier gevallen.

    (6)  Twee gevallen.

    (7)  Eén geval.


     

    Tabel 1

    Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Parma)

    Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

    Bevoegdheden van de Autoriteit (Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad)

    Organisatie

    In 2007 (2006)

    ter beschikking van de Autoriteit gestelde middelen

    Geleverde producten en diensten

    Vrij verkeer van goederen

    (Artikel 37 van het Verdrag)

    Bijdragen aan een hoog beschermingsniveau op het gebied van de volksgezondheid, de veiligheid, de milieubescherming en de consumentenbescherming, daarbij in het bijzonder rekening houdend met alle nieuwe ontwikkelingen die op wetenschappelijke gegevens zijn gebaseerd

    (Artikel 95 van het Verdrag)

    Gemeenschappelijke handelspolitiek

    (Artikel 133 van het Verdrag)

    Volksgezondheid

    (Artikel 152, lid 4, onder b), van het Verdrag)

    Doelstellingen

    Verstrekken van wetenschappelijk advies en wetenschappelijke en technische ondersteuning voor de wetgeving en het beleid van de Gemeenschap in alle aangelegenheden die direct of indirect op de voedsel- en voederveiligheid van invloed zijn;

    verstrekken van onafhankelijke informatie over risico's op het gebied van voedselveiligheid;

    bijdragen tot een hoog niveau van bescherming van het leven en de gezondheid van de mens;

    verzamelen en analyseren van gegevens opdat de risico's kunnen worden gekarakteriseerd en gecontroleerd.

    Taken

    Verstrekking van wetenschappelijke adviezen en studies;

    bevordering van uniforme risicobeoordelingsmethoden;

    ondersteuning van de Commissie;

    analyse en samenvatting van wetenschappelijke en technische gegevens;

    opsporing en karakterisering van nieuwe risico's;

    instelling van een systeem van netwerken van organisaties die op soortgelijk gebied actief zijn;

    verlening van wetenschappelijke en technische bijstand bij crisismanagement;

    verbetering van internationale samenwerking;

    verstrekking van betrouwbare, objectieve en begrijpelijke informatie aan het publiek en de belanghebbenden;

    bijdragen aan het systeem voor snelle waarschuwing van de Commissie.

    1.   Raad van bestuur

    Samenstelling

    14 door de Raad benoemde leden (in samenwerking met het Europees Parlement en de Commissie) en één vertegenwoordiger van de Commissie.

    Taak

    Werkprogramma en begroting opstellen en toezien op de uitvoering ervan.

    2.   Uitvoerend directeur

    Benoemd door de raad van bestuur op basis van een door de Commissie opgestelde lijst van kandidaten en na horing door het Europees Parlement.

    3.   Adviesforum

    Samenstelling

    Eén vertegenwoordiger per lidstaat

    Taak

    De directeur adviseren

    4.   Wetenschappelijk comité en wetenschappelijke panels

    Opstellen van de wetenschappelijke adviezen van de Autoriteit

    5.   Externe controle

    Rekenkamer

    6.   Kwijtingverlenende autoriteit

    Parlement, op aanbeveling van de Raad

    Begroting

    52,2 (40) miljoen euro, waarvan 100 % (100 %) communautaire subsidie

    Personeelsbestand per 31 december 2007

    300 (250) posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten,

    waarvan 273 (173) bezet,

    +37 (55) andere dienstverbanden (hulpfunctionarissen, arbeidscontractanten, gedetacheerde nationale deskundigen)

    Totaal aantal werknemers: 310 (228),

    waarvan er

    218 (149) uitvoerende en

    92 (79) administratieve taken vervullen

    1)

    Als Europa's instantie voor risicoanalyse verleent de EFSA wetenschappelijk advies waarop de risicobeheerders in de Europese Unie hun besluiten ter bescherming van de consumenten in de EU kunnen baseren. In dit verband werden naar aanleiding van de 205 verzoeken om wetenschappelijk advies die in 2007 bij de EFSA werden ingediend, 203 adviezen en 80 verslagen vastgesteld en gepubliceerd. Een voorbeeld van de impact van het wetenschappelijke werk van de EFSA is het advies dat in juli 2007 werd uitgebracht en waarin werd geconcludeerd dat de kleurstof rood 2G van een bedenkelijke veiligheid was. Dit leidde tot de onmiddellijke stopzetting van het gebruik ervan in voedsel.

    2)

    De algemene doelstelling van de communicatie-inspanningen van de EFSA is de doelgroepen en uiteindelijk de Europese consumenten duidelijke, consistente, samenhangende en tijdige boodschappen te verstrekken over kwesties in verband met voedsel. De voornaamste communicatie-instrumenten en de verkregen resultaten in 2007 waren:

    de nieuwe website met 1,5 miljoen bezoeken, meer dan 17 500 abonnees op de elektronische nieuwsbrief van de EFSA en 1 500 kijksessies per evenement met betrekking tot de webstreaming van vergaderingen van de raden van bestuur;

    het persbureau van de EFSA dat 7 persconferenties organiseerde, 24 persberichten en verklaringen, 39 webnieuwsverhalen en 37 nieuwsberichten publiceerde;

    de viering van het vijfjarig bestaan van de EFSA en het 50-jarig bestaan van het Verdrag van Rome vormden voor de EFSA de gelegenheid om nieuwe communicatieplatforms te gebruiken, hetgeen resulteerde in wetenschappelijke fora, voedselveiligheidstopontmoetingen en daarmee gepaard gaande evenementen met de lidstaten.

    De samenwerking tussen de lidstaten en de EFSA is van cruciaal belang voor het algemene welslagen van het Europese voedselveiligheidssysteem en voor een toenemend vertrouwen bij de consument. Het adviesforum verbindt de EFSA met de nationale autoriteiten voor voedselveiligheid in alle lidstaten. Het adviesforum kwam in 2007 elk kwartaal bijeen. In het kader van de samenwerkingsstrategie dient een netwerk van nationale „brandpunten” als verbindingsschakel tussen de EFSA en de nationale autoriteiten. Eind 2007 hadden reeds 18 lidstaten een overeenkomst over een nationaal brandpunt met de EFSA ondertekend.

    Om te garanderen dat de EFSA bereid is te reageren en de Europese Gemeenschap, met name de Commissie, te steunen, in noodgevallen of andere spoedeisende situaties, is in oktober 2007 een crisisoefeningsprogramma opgestart. De eerste crisisoefening is gehouden in januari 2008 (met het adviesforum) om de crisishandleiding te voltooien.

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens.


    Tabel 2

    Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Parma) — Begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2007

    (1000 euro)

    Ontvangsten

    Uitgaven

    Herkomst van de ontvangsten

    In de definitieve begroting van het begrotingsjaar opgenomen ontvangsten

    Geïnde ontvangsten

    Bestemming van de uitgaven

    Kredieten van de definitieve begroting

    Uit vorig(e) begrotingsjaar/jaren overgedragen kredieten

    opgevoerd

    vastgelegd

    betaald

    overgedragen

    geannuleerd

    opgevoerd

    betaald

    geannuleerd

    Communautaire subsidies

    52 207

    48 193

    Titel I

    Personeel

    24 060

    22 975

    22 297

    678

    1 085

    483

    315

    168

    Andere ontvangsten

    p.m.

    28

    Titel II

    Administratie

    9 347

    9 147

    6 759

    2 388

    200

    2 894

    2 732

    162

     

     

     

    Titel III

    Beleidsactiviteiten

    18 800

    15 265

    9 735

    5 530

    3 535

    4 512

    3 353

    1 159

    Bestemmingsontvangsten (1)

    p.m.

    129

    Bestemmingsontvangsten

    129

    129

    0

    Totaal

    52 207

    48 350

    Totaal

    52 207

    47 517

    38 920

    8 596

    4 820

    7 889

    6 400

    1 489

    NB: De totalen kunnen afwijkingen vertonen door afrondingen.

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Autoriteit in haar jaarrekening heeft verstrekt. Geïnde ontvangsten en betalingen worden op kasbasis geraamd.


    Tabel 3

    Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Parma) — Economische resultatenrekening over de begrotingsjaren 2007 en 2006

    (1000 euro)

     

    2007

    2006

    Exploitatieontvangsten

    Communautaire subsidies

    46 202

    35 117

    Overige ontvangsten

    27

    23

    Totaal (a)

    46 229

    35 140

    Exploitatieuitgaven

    Personeelsuitgaven

    20 475

    16 014

    Uitgaven in verband met vaste activa

    1 005

    771

    Overige administratieve uitgaven

    9 690

    8 303

    Beleidsuitgaven

    13 144

    8 950

    Totaal (b)

    44 314

    34 038

    Overschot/(tekort) uit beleidsactiviteiten (c = a – b)

    1 915

    1 102

    Opbrengsten van de financiële verrichtingen (e)

    1

    3

    Kosten van de financiële verrichtingen (f)

    3

    4

    Overschot/(tekort) uit niet-beleidsactiviteiten (g = e – f)

    –2

    –1

    Economisch resultaat van het begrotingsjaar (h = c + g)

    1 913

    1 101

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Autoriteit in haar jaarrekening heeft verstrekt; deze rekening werd opgesteld op transactiebasis.


    Tabel 4

    Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Parma) — Balans per 31 december 2007 en 31 december 2006

    (1000 euro)

     

    2007

    2006

    Vaste activa

    Immateriële vaste activa

    962

    687

    Materiële vaste activa

    1 789

    950

    Vlottende activa

    Voorfinanciering op korte termijn

    354

    224

    Vorderingen op korte termijn

    97

    43

    Overige vorderingen

    478

    112

    Kasmiddelen

    11 308

    10 607

    Totaal activa

    14 988

    12 624

    Vlottende passiva

    Voorzieningen voor risico's en lasten

    523

    388

    Crediteuren

    7 767

    7 451

    Totaal passiva

    8 290

    7 839

    Nettoactiva

    6 698

    4 785

    Reserve

    Gecumuleerd overschot/tekort

    4 785

    3 684

    Economisch resultaat van het begrotingsjaar

    1 913

    1 101

    Nettovermogen

    6 698

    4 785

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Autoriteit in haar jaarrekening heeft verstrekt; deze rekening werd opgesteld op transactiebasis.


    (1)  Terugbetaling door het Europees Vertaalbureau: het terugbetaalde bedrag is aangewend voor uitgaven in verband met vertalingen.

    NB: De totalen kunnen afwijkingen vertonen door afrondingen.

    Bron: Door de Autoriteit verstrekte gegevens. Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die de Autoriteit in haar jaarrekening heeft verstrekt. Geïnde ontvangsten en betalingen worden op kasbasis geraamd.


    ANTWOORDEN VAN DE AUTORITEIT

    7.

    Sinds 2008 worden alle nieuwe projecten waarvoor de Autoriteit specifieke bijdragen van de Commissie ontvangt, geregistreerd en gecontroleerd op begrotingslijnen voor bestemmingsontvangsten (C4).

    8.

    Het jaar 2007 was het eerste jaar waarin wetenschappelijke subsidies werden gelanceerd. In 2008 werden verscheidene maatregelen genomen, zoals een vroege planning van de oproepen, sjablonen, een vademecum en extra administratieve ondersteuning om de publicatie van subsidieaankondigingen te versnellen. Tevens wordt al gewerkt aan de planning van subsidieaankondigingen voor 2009, en het is de bedoeling om enkele daarvan al in het najaar van 2008 te publiceren. Met de nieuwe overdrachtsprocedures en in overeenstemming met het principe van jaarperiodiciteit nam het percentage overdrachten in 2007 af (17 % van de definitieve begroting) in vergelijking met 2006 (22 %). In 2008 zullen hiervoor extra inspanningen worden geleverd.

    9.

    De weging van alle selectiecriteria en drempelwaarden voor opname in de volgende evaluatiefase en/of op de reservelijst worden door het selectiecomité beslist in een voorafgaande beoordelingsvergadering, die plaatsvindt na de uiterste termijn voor het indienen van sollicitaties voor de desbetreffende vacature. Er wordt echter geen toegang tot de sollicitatiegegevens verleend voordat de wegingen vastliggen. De grote schommelingen in het aantal ontvangen sollicitaties maakt het moeilijk om vooraf het aantal kandidaten te bepalen dat op de reservelijst moet worden geplaatst.

    10.

    Aanvragen voor uitzonderingen worden streng gecontroleerd en gerapporteerd.

    Het hoge bedrag van deze aanvragen (705 169 euro, m.a.w. 83 % van de totale waarde) is toe te schrijven aan verbintenissen achteraf die voornamelijk verband houden met wetenschappelijke contracten voor een specifieke eenheid waar nadien organisatorische wijzigingen werden doorgevoerd.

    11.

     

    1)

    De vaststellingen in verband met de financiële-evaluatieprocedure voor kadercontracten hebben betrekking op drie aanbestedingsprocedures die in 2005 en 2006 werden ondertekend, en op een kadercontract in 2007. In de toekomst zal de evaluatie van financiële offertes voor contracten tegen vaste prijzen worden gebaseerd op een vergelijkbare basis. Voor dit soort diensten werd voorlopig slechts 500 000 euro vastgelegd.

    2)

    De specifieke orders voor de desbetreffende diensten werden niet uitdrukkelijk vermeld in het kadercontract, maar hielden steeds verband met het domein ervan (organisatie van evenementen). Voor toekomstige kadercontracten zullen extra inspanningen worden geleverd om een volledige beschrijving van de mogelijke diensten te verkrijgen.

    3)

    In het aanbestedingsdocument werden wel de wegingen en kwaliteitscriteria uitgelegd, maar niet de weging van de deelcriteria. Ook al werd de aanvraag als voldoende transparant beschouwd, toch zullen de procedures in de toekomst worden verbeterd in de zin van de opmerkingen van de Rekenkamer.


    Top