EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006TA1219(16)

Verslag over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat betreffende het begrotingsjaar 2005, vergezeld van de antwoorden van het Centrum

PB C 312 van 19.12.2006, p. 93–98 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

19.12.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 312/93


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat betreffende het begrotingsjaar 2005, vergezeld van de antwoorden van het Centrum

(2006/C 312/16)

INHOUD

1-2

INLEIDING

3-6

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

7-12

OPMERKINGEN

Tabellen 1 t/m 4

Antwoorden van het Centrum

INLEIDING

1.

Het Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat (hierna het „Centrum” genoemd) werd opgericht bij Verordening (EG) nr. 1035/97 van de Raad (1). Het is de voornaamste taak van het Centrum, de Unie en de lidstaten te voorzien van betrouwbare gegevens aangaande verschijnselen van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme in de Unie, en op dit gebied samen te werken met de Raad van Europa.

2.

Tabel 1 geeft een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Centrum. Essentiële gegevens uit de door het Centrum opgestelde jaarrekening over het begrotingsjaar 2005 zijn opgenomen in de tabellen 2, 3 en 4.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Deze verklaring is krachtens artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (2) aan het Europees Parlement en aan de Raad gericht; krachtens artikel 248 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is het opgesteld na onderzoek van de rekeningen van het Centrum.

4.

De rekeningen van het Centrum over het per 31 december 2005 afgesloten begrotingsjaar (3) werden overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EG) nr. 1035/97 opgesteld door de directeur en naar de Rekenkamer gezonden, die haar oordeel moet uitspreken over de betrouwbaarheid ervan en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen.

5.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig haar beleidslijnen en normen, welke berusten op internationale controlenormen die zijn aangepast aan de communautaire context. De controle werd gepland en uitgevoerd om redelijke zekerheid te verkrijgen dat de rekeningen betrouwbaar en de onderliggende verrichtingen wettig en regelmatig zijn.

6.

De Rekenkamer heeft redelijke gronden ter onderbouwing van het navolgende oordeel.

Betrouwbaarheid van de rekeningenDe rekeningen van het Centrum over het per 31 december 2005 afgesloten begrotingsjaar zijn op alle materiële punten betrouwbaar.Wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingenDe onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van het Centrum zijn over het geheel genomen wettig en regelmatig.De hierna volgende opmerkingen doen niets af aan de verklaring van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN

7.

Hoewel de vastleggingsgraad van de kredieten van het begrotingsjaar 2005 hoger dan 90 % ligt, wordt vastgesteld dat meer dan 50 % van de vastleggingen voor administratieve uitgaven wordt overgedragen en dat in het algemeen het annuleringspercentage van de overgedragen kredieten hoog ligt (15 tot 25 %, naar gelang van de titel). Deze situatie toont aan dat het Centrum de programmering van zijn uitgaven en het toezicht op de uitvoering ervan nog moet verbeteren. De overschrijvingen tussen begrotingslijnen moeten worden gemotiveerd en gedocumenteerd overeenkomstig de geldende voorschriften.

8.

De Rekenkamer constateert dat niet werd overgeschakeld op activiteitengeoriënteerd management, hoewel het financieel reglement van het Centrum de invoering daarvan voorschrijft zoals dat is gedaan voor de algemene begroting teneinde de prestaties beter te kunnen volgen. In dit verband mag de verwezenlijking van de doelstellingen van het Centrum niet worden gereduceerd tot het uitvoeren van een reeks taken, maar moet deze worden afgemeten aan de bijdrage tot de in zijn basisverordening genoemde streefdoelen. Het werkprogramma van het Centrum moet in principe deze bijdrage uitdrukken in operationele en meetbare termen.

9.

Het Centrum heeft geen systeem voor de programmering en het beheer van zijn aankopen van uitrusting. Het verricht ook geen cyclische controle van zijn inventaris, hoewel dit de betrouwbaarheid ervan zou verbeteren.

10.

Het internecontrolesysteem van het Centrum vertoont diverse gebreken. De door de ordonnateur ingestelde financiële stromen werden niet beschreven. De systemen die de ordonnateur en de gedelegeerde ordonnateurs gebruiken om de rekenplichtige te informeren, werden door deze laatste niet gevalideerd. Het beginsel van scheiding van functies wordt niet strikt toegepast, met name tussen functies van het initiëren en verifiëren van verrichtingen. Verder moeten de lijsten voor verificatie vooraf van de vastleggingen criteria van goed financieel beheer bevatten.

11.

Er wordt niet altijd de hand gehouden aan de regel dat de leden van de selectiecomités altijd ten minste van gelijke rang moeten zijn als die van de vacature.

12.

De uitnodigingen tot inschrijving van het Centrum zijn niet erg duidelijk over de minimumkwaliteit van de inschrijvingen en over de weging van de prijsfactoren. In deze situatie is de doorzichtigheid niet voldoende gewaarborgd en ontstaan risico's voor de kwaliteit van de te leveren goederen en diensten. Tenzij er specifieke redenen zijn voor afwijking, moet de optimale prijs-kwaliteitsverhouding worden nagestreefd, want met deze methode is gewaarborgd dat de voor een bepaalde prijs aan te schaffen goederen en diensten van maximale kwaliteit zijn.

Dit verslag werd door de Rekenkamer te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 28 september 2006.

Voor de Rekenkamer

Hubert WEBER

President


(1)  PB L 151 van 10.6.1997, blz. 6.

(2)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.

(3)  Deze jaarrekening is opgesteld op 3 mei 2006 en op 29 juni 2006 bij de Rekenkamer ingekomen.


Tabel 1

Europees Waarnemingscentrum voor racisme en vreemdelingenhaat (Wenen)

Communautaire bevoegdheden volgens het Verdrag

Bevoegdheden van het Centrum zoals omschreven in Verordening

(EG) nr. 1035/97

Organisatie

Ter beschikking van het Centrum gestelde middelen (2004)

Geleverde producten en diensten

Verzameling van gegevens

Voor de vervulling van de haar opgedragen taken kan de Commissie, binnen de grenzen en onder de voorwaarden door de Raad overeenkomstig de bepalingen van dit Verdrag vastgesteld, alle gegevens verzamelen en alle noodzakelijke verificaties verrichten.

(Artikel 284)

Doelstellingen

Leveren van objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens aangaande verschijnselen van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme op Europees niveau, aan de Gemeenschap en haar lidstaten;

nauw samenwerken met de Raad van Europa, ter vermijding van dubbel werk en met het oog op toegevoegde waarde.

Taken

Bestudeert de omvang en de ontwikkeling van de verschijnselen van racisme en vreemdelingenhaat;

verzamelt en analyseert informatie, met name door middel van het Europees informatienet inzake racisme en vreemdelingenhaat (Raxen);

voert wetenschappelijke enquêtes uit;

bevordert de verspreiding in brede kring van deze informatie;

stelt adviezen op ten behoeve van de Gemeenschap en de lidstaten;

definieert indicatoren en criteria om de samenhang van de informatie te vergroten;

publiceert een jaarverslag over de toestand inzake racisme en vreemdelingenhaat.

1. Raad van bestuur

Samenstelling

Een door elke lidstaat aangewezen onafhankelijk persoon, een door het Europees Parlement aangewezen onafhankelijk persoon, een door de Raad van Europa aangewezen onafhankelijk persoon, alsmede een vertegenwoordiger van de Commissie.

Taken

Vaststellen van het werkprogramma, het algemeen jaarverslag, de definitieve begroting en de lijst van het aantal ambten. Uitbrengen van een advies over de definitieve rekeningen.

2. Dagelijks bestuur

Samenstelling

voorzitter van de Raad van bestuur

vertegenwoordiger van de Raad van Europa

vertegenwoordiger van de Commissie

twee andere leden van de Raad van bestuur

3. Directeur

Aangesteld door de Raad van bestuur op voorstel van de Commissie.

4. Externe controle

Rekenkamer

5. Interne controle

Dienst Interne audit van de Commissie

6. Kwijtingverlenende autoriteit

Parlement, op aanbeveling van de Raad.

Definitieve begroting 2005

8,279 (7,9) miljoen euro waarvan 100 % (98,7 %) communautaire subsidie

Personeelsbestand per 31 december 2005

37 (34) posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten,

waarvan 35 (30) bezet,

+4 (4) andere dienstverbanden (hulpfunctionarissen, gedetacheerde nationale deskundigen, plaatselijke functionarissen en uitzendkrachten)

Totaal aantal werknemers: 41 (34)

waarvan er

24 (21) uitvoerende,

13 (8) administratieve, en

4 (5) gemengde taken vervullen.

RAXEN

Aantal bijdragen van de 25 nationale knooppunten: 400

aantal vergaderingen: 5

ONDERZOEKSVERSLAGEN

Aantal verslagen: 13

Aantal vergaderingen: 7

Jaarverslagen: 2

EUMC News: 5

Equal Voices: 2

SAMENWERKING MET DE LIDSTATEN EN DE OVERIGE INSTELLINGEN (aantal in samenwerking georganiseerde evenementen):

lidstaten: 4

Commissie: 14

Europees Parlement: 8

CvdR: 3

EESC: 3

Raad van Europa: 10

Eurostat: 3

VN: 3

tussen agentschappen: 3

NRT: 6

ERT: 1

Bron: Door het Centrum verstrekte gegevens.

EUROPEES WAARNEMINGSCENTRUM VOOR RACISME EN VREEMDELINGENHAAT

Bron: Gegevens van het Centrum — Deze tabel vormt een samenvatting van de gegevens die het Centrum in zijn jaarrekening heeft verstrekt.

Tabel 2

Begrotingsuitvoering voor het begrotingsjaar 2005

(1000 EUR)

Ontvangsten

Uitgaven

Herkomst van de ontvangsten

In de definitieve begroting van het begrotingsjaar opgenomen ontvangsten

Geïnde ontvangsten

Bestemming van de uitgaven

Kredieten van de definitieve begroting van het begrotingsjaar

Uit het vorige begrotingsjaar overgedragen kredieten

Beschikbare kredieten

(kredieten van het begrotingsjaar en het vorige begrotingsjaar)

definitief

vastgelegd

betaald

over-gedragen

geannu-leerd

nog af te wikkelen vastleggingen

betaald

geannu-leerd

kredieten

vastgelegd

betaald

over-gedragen

geannu-leerd

Communautaire subsidies (1)

8 189

8 189

Titel I

Personeel

3 152

3 078

3 008

70

74

85

71

14

3 237

3 163

3 079

70

88

Ontvangsten met een bestemming (Phare)

90

90

Titel II

Administratie

1 222

1 132

551

581

91

37

30

7

1 259

1 169

581

581

98

Andere ontvangsten

0

151

Titel III

Beleidsactiviteiten

3 815

3 398

2 731

667

416

745

556

189

4 560

4 143

3 287

667

605

 

 

 

Ontvangsten met een bestemming (Phare en andere)

90

0

0

90

0

0

0

0

90

0

0

90

0

Totaal

8 279

8 430

Totaal

8 279

7 608

6 290

1 408

581

867

657

210

9 146

8 475

6 947

1 408

791


Tabel 3

Economische resultatenrekening over het begrotingsjaar 2005 (2)

(1000 EUR)

 

2005

Exploitatieontvangsten

Communautaire subsidies

7 466

Overige subsidies/ontvangsten

14

Totaal (a)

7 480

Exploitatieuitgaven

Personeelsuitgaven

2 729

Administratieve uitgaven

1 029

Beleidsuitgaven

3 304

Totaal (b)

7 062

Economisch resultaat (c = a – b)

418


Tabel 4

Balans per 31 december 2005 en 31 december 2004 (3)

(1000 EUR)

 

2005

2004

Activa

Vaste activa

152

123

Vorderingen op korte termijn

361

366

Kasmiddelen

2 832

1 279

Totaal

3 345

1 768

Passiva

Gecumuleerde resultaten uit vorige begrotingsjaren

725

725

Resultaat van het jaar

418

0

Schulden op korte termijn

2 202

1 043

Totaal

3 345

1 768


(1)  Inclusief de subsidies uit hoofde van de Europese Economische Ruimte.

(2)  De gegevens over het begrotingsjaar 2004 zijn niet weergegeven omdat zij, vanwege wijzigingen in de toegepaste boekhoudmethoden, niet vergelijkbaar zijn met die over het begrotingsjaar 2005.

(3)  Om de gegevens over het begrotingsjaar 2004 vergelijkbaar te maken met die over het begrotingsjaar 2005, zijn ze opnieuw bewerkt.


ANTWOORDEN VAN HET CENTRUM

7.

Het hoge percentage overgedragen administratieve kredieten is het gevolg van het feit dat de dienst Aanbestedingen laat in 2005 werd opgezet. De openbare aanbestedingen werden eerst daarna uitgeschreven, teneinde de rechtmatigheid van de procedures te waarborgen. Er is een procedure ingevoerd om het aantal geannuleerde overdrachten te reduceren. In de toekomst zullen begrotingsoverdrachten volledig worden gedocumenteerd.

8.

Het jaarlijkse werkprogramma 2006 is opgesteld in een vorm die beantwoordt aan de vereisten van artikel 40 van het financieel kaderreglement, met een omschrijving van de kernactiviteiten, doelstellingen, taken, resultaten, prestatie-indicatoren, en de gevolgen van het werk van het Centrum. Het jaarlijks activiteitenverslag over 2006 zal vervolgens worden opgesteld overeenkomstig de structuur van het werkprogramma en dus de vereiste prestatie-indicatoren en prestatiebeoordeling op basis van kwantificeerbare gegevens bevatten.

9.

Er is een applicatie voor inventarisbeheer aangeschaft, die momenteel wordt geconfigureerd en geïnstalleerd. Een inventarisering staat voor het laatste kwartaal van het jaar op het programma, zodra de applicatie is geïnstalleerd en de voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond.

10.

In februari 2006 werden de financiële werkstromen veranderd om de interne controle op verrichtingen te verbeteren en te voldoen aan de vereisten van het financieel reglement. Bovengenoemde wijzigingen zijn gedocumenteerd in een aantal door de directeur ondertekende instructieve nota’s, na overleg met de rekenplichtige en de interne controleur van het Centrum. De nieuwe werkstromen werden getest in een proef-SI2-omgeving en de validering van de test is gedocumenteerd.

11.

Aangezien de personeelsformatie van het Centrum in slechts 37 posten voorziet, is het erg moeilijk en in een aantal gevallen onmogelijk om selectiecomités te vormen met medewerkers die ten minste dezelfde rang hebben als die van de vacature.

12.

Het Centrum zal zich inspannen om de helderheid van de in de openbare inschrijving opgenomen informatie te verbeteren en de methode van de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs toe te passen, daar waar deze passend wordt geacht.


Top