Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0723

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's eCall terug op schema brengen - Actieplan (Derde Mededeling over eSafety)

/* COM/2006/0723 def. */

52006DC0723

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's eCall terug op schema brengen - Actieplan (Derde Mededeling over eSafety) /* COM/2006/0723 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 23.11.2006

COM(2006) 723 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO’S

eCall terug op schema brengen - Actieplan (Derde Mededeling over eSafety)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO’S

eCall terug op schema brengen - Actieplan (Derde Mededeling over eSafety)

1. Inleiding

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de EU-25 is met meer dan 17% gedaald sinds 2001, toen de Commissie haar Witboek over het Europese vervoersbeleid heeft gepubliceerd[1]. Het Europees Actieprogramma voor verkeersveiligheid[2] en het eSafety-initiatief [3] hebben een belangrijke impact gehad op deze positieve ontwikkeling en zullen naar verwachting op middellange termijn verder blijven bijdragen tot de realisatie van de doelstelling om tegen 2010 het aantal dodelijke slachtoffers te halveren.

Met ongeveer 41 600 doden en meer dan 1,7 miljoen gekwetsten in 2005 blijft het verkeer echter onveilig en zijn verdere inspanningen nodig. De pan-Europese dienst voor noodoproepen vanuit voertuigen , eCall, kan, eenmaal volledig ingevoerd, het leven sparen van naar schatting 2 500 mensen per jaar in de EU-25 en kan voorts de ernst van kwetsuren verminderen en zo tot belangrijke besparingen voor de maatschappij in termen van gezondheidszorg en andere kosten en tot een vermindering van het menselijk lijden leiden[4].

In het kader van het initiatief De intelligente auto [5] hebben de branche en de publieke sector samen aan een invoeringsplan gewerkt dat de volledige invoering van eCall vanaf 2009 beoogt. Dit plan ligt echter niet op schema.

2. ECALL TERUG OP SCHEMA BRENGEN

De voordelen van eCall worden door allen erkend: de burgers beschouwen het als een van de meest gewilde eSafety-systemen in de auto, en volgens een recente Eurobarometer-studie wil meer dan 70% van de respondenten het systeem graag in hun volgende auto[6]. De invoering van eCall wordt ondersteund door de branche, het Europees Parlement, de Europese Commissie, gebruikersorganisaties en door sommige lidstaten.

Vanwege de lange tijd die het duurt om het product te ontwikkelen en de gerelateerde kosten wil de automobielindustie zekerheid over de implementatie van de nodige infrastructuur in de lidstaten alvorens de eCall-apparatuur in voertuigen in productie te gaan nemen[7]. Ook andere spelers, in het bijzonder de telecommunicatiebranche (de exploitanten van mobiele netwerken), vereisen een verbintenis van de lidstaten. Niettemin heeft de trage vooruitgang die sommige lidstaten – vooral de grote lidstaten, die van cruciaal belang zijn om de branche te blijven binden – hebben geboekt de realisatie van het reeds overeengekomen invoeringsplan in gevaar gebracht .

Het doel van deze mededeling is het voorstellen, op basis van de geboekte vooruitgang, van de maatregelen die nodig zijn om uit de huidge impasse te geraken en eCall terug op schema te brengen. Er worden twee parallele actielijnen voorgesteld: een verbintenis van de lidstaten tegen medio 2007 en een in overleg tot stand gekomen overeenkomst met de branche tegen eind 2007. Bovendien zal de Commissie een actiepakket uitvoeren om de invoering van eCall te vergemakkelijken.

3. VOORUITGANG VAN DE UITVOERING VAN ECALL IN EUROPA

3.1 Vooruitgang op Europees niveau

Sinds 2005 is door de Stuurgroep voor eCall belangrijke vooruitgang geboekt in het opstellen van specificaties, demonstreren van de technologie en plannen van de invoeringsfase. Deze groep, bestaande uit 138 leden die alle stakeholders vertegenwoordigen, heeft in april 2006 zijn definitieve aanbevelingen opgesteld en gepubliceerd.[8] Deze aanbevelingen hebben betrekking op de architectuur van eCall, prestatie-eisen en de definitie van een minimumdataset[9], en behandelen ook certificerings- en privacykwesties. De aanbevelingen zijn door het Plenaire Forum voor eSafety aangenomen op zijn vergadering van 3 mei 2006. Vanwege de vertragingen bij het verkrijgen van een verbintenis van alle lidstaten wordt het invoeringsplan één jaar vooruitgeschoven en ziet het er nu als volgt uit:

- Alle hoofdstakeholders moeten tegen eind 2006 het Memorandum van Overeenstemming ondertekenen om vooruitgang te verzekeren

- Volledige specificatie van het eCall-systeem en start van de ontwikkeling tegen medio 2007;

- Vanaf begin 2008 moeten veldtests op reële schaal worden uitgevoerd

- De lidstaten moeten tegen september 2009 gereed zijn met de modernisering van de PSAP's

- Invoering vanaf 1 september 2010 van eCall als standaardoptie op alle voertuigen met typegoedkeuring

[pic] Figuur 1 : Geactualiseerd plan voor de invoering van eCall van het eSafety Forum

Een andere belangrijke mijlpaal was de aanneming door het Europees Parlement met grote meerderheid op 27 april 2006 van een resolutie over eCall [10] in antwoord op de Mededeling van de Commissie "eCall naar de burger brengen". In de resolutie ondersteunt het Parlement de implementatie van het pan-Europese eCall, sluit het zich volledig aan bij de acties van de Commissie en doet het een beroep op alle stakeholders, met name de lidstaten, om de nodige acties uit te voeren voor de onmiddellijke invoering van eCall .

Bovendien heeft, op verzoek van de Europese Commissie, ETSI, met steun van de telecommunicatie- en automobielbranche, voortgang gemaakt met de definitie van een standaardprotocol voor het verzenden van de eCall-minimumdataset, hetgeen naar verwachting tegen april 2007 voltooid zal zijn.

De Commissie heeft , ingevolge de twee Mededelingen over eCall en De intelligente auto, verschillende maatregelen genomen die de werkzaamheden van andere stakeholders ondersteunen en eCall bevorderen:

Commissieacties ter ondersteuning van het eCall-Actieplan Organisatie van twee vergaderingen op hoog niveau met de lidstaten ter bevordering van 112 en eCall in oktober 2005, plus verschillende deskundigenvergaderingen en bilaterale vergaderingen In februari 2006 opgerichte Deskundigengroep voor Noodtoegang[11]; lancering van een onderzoek naar de organisatie van nooddiensten in de lidstaten (inclusief 112, E112) Inleiding van inbreukprocedures tegen lidstaten betreffende bezorgdheid over de niet-beschikbaarheid van informatie over de locatie van de oproeper (12 zaken tegen België, Griekenland, Ierland, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Nederland, Portugal en Slowakije) In juli 2006 opgerichte informele PSAP-Deskundigengroep[12] die kwesties behandelt welke specifiek zijn voor noodhulpdiensten (112, E112 en eCall) en beste praktijken verspreidt In januari 2006 gelanceerde studie eImpact, een diepgaande studie over de sociaal-economische voordelen van intelligente veiligheidssystemen voor het wegverkeer (inclusief eCall)[13] Toolbox, met alle relevante informatie betreffende het eCall-initiatief, gelanceerd in november 2005, onderhouden in het kader van eSafetySupport[14] In januari 2006 gelanceerde Eurobarometer-studie over de perceptie van verkeersveiligheid door de burger en intelligente veiligheidssystemen voor het wegverkeer Levering van het ICT 2006 normalisatiewerkprogramma en verzoek aan ETSI (ETSI MSG, Mobile Services Group) prioritair de nodige normen voor eCall op te stellen Samenwerking met de lidstaten aan een oplossing voor de gegevensbeschermings- en privacykwesties (art. 29-werkgroep, opgericht bij Richtlijn 95/46/EG[15]) Succesvolle demonstratie van de volledige eCall-dienstenketen door GST Rescue[16] |

- 3.2 Voortgang in de lidstaten

In de Mededeling "eCall naar de burger brengen" verzoekt de Commissie de lidstaten 112 en de verwerking van locatie-informatie voor mobiele oproepen, E112, te promoten , een randvoorwaarde voor eCall. Bij wijze van follow-up werd voorjaar 2006 aan de lidstaten een vragenlijst gezonden. De resultaten ervan tonen aan dat het technisch en organisatorisch opzetten van noodhulpdiensten zeer moeilijk is in de lidstaten, er in veel landen nog problemen zijn met de correcte operationele verwerking van 112-oproepen en dat de verwerking van locatie-informatie voor mobiele oproepen in slechts 7 lidstaten operationeel is (zie tabel 1). Dit wijst er duidelijk op dat verdere acties vereist zijn en is de reden waarom tegen sommige lidstaten inbreukprocedures zijn gestart.

Betreffende eCall hebben zeven lidstaten en twee geassocieerde staten het Memorandum van Overeenstemming (MvO) voor eCall ondertekend, terwijl de procedure voor de ondertekening ( waarvan de voortgangsstatus verschilt) in dertien andere lidstaten gestart is (zie tabel 1). In sommige lidstaten zoals Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk is de procedure in een vergevorderd stadium; voorts heeft Duitsland bevestigd dat het binnenkort het MvO ondertekent. In Frankrijk is een interministeriële groep opgericht om de introductie van eCall in samenwerking met de branche te bestuderen, maar is de bestaande noodinfrastructuur inadequaat. Institutionele, bevoegdheids- en organisatorische kwesties worden door andere lidstaten als redenen genoemd voor gebrekkige vooruitgang. Zes lidstaten (België, Estland, Letland, Luxemburg, Polen en Slowakijke) hebben geen voortgang gerapporteerd. Drie lidstaten plannen momenteel studies. Tien lidstaten doen momenteel of plannen tests, inclusief grootschalige proefprogramma's. Nederland, Finland en Zweden zullen de eerste landen zijn met een operationeel eCall-systeem.

Lidstaat | Ondertekening van het eCall-MvO | Implementatiestatus |

E112[17] | eCall |

België | Geen voortgang gerapporteerd | Niet beschikbaar | Geen vooruitgang |

Tsjechië | Procedure gestart | Operationeel (push)[18] | Tests gepland |

Denemarken | Procedure gestart | Operationeel (push) | Tests gepland |

Duitsland | Procedure in een vergevorderd stadium | Geïntroduceerd (pull) | Tests gepland |

Estland | Geen vooruitgang gerapporteerd | Geïntroduceerd (pull) | Geen vooruitgang |

Griekenland | Ondertekend | Gepland 2006 | Geen vooruitgang |

Spanje | Procedure gestart | Operationeel[19] (push) | Verschillend in de regio's |

Frankrijk | Procedure gestart | Geïntroduceerd (push) | Start momenteel een studie |

Ierland | Procedure gestart | Geïntroduceerd (pull) | Start momenteel een studie |

Italië | Ondertekend | Niet beschikbaar | Tests gepland |

Cyprus | Ondertekend | Operationeel (push) | Geen vooruitgang |

Letland | Geen voortgang gerapporteerd | Gepland 2007 | Geen vooruitgang |

Litouwen | Ondertekend | Niet beschikbaar | Geen vooruitgang |

Luxemburg | Geen voortgang gerapporteerd | Geïntroduceerd (pull) | Geen vooruitgang |

Hongarije | Procedure gestart | Gepland 2006 | Tests gepland |

Malta | Procedure gestart | Geïntroduceerd (pull) | Start momenteel een studie |

Nederland | Procedure in een vergevorderd stadium | Gepland 2007 | Tests gepland Implementatie gepland |

Oostenrijk | Procedure gestart | Geïntroduceerd (pull) | Tests gepland |

Polen | Geen voortgang gerapporteerd | Niet beschikbaar | Geen vooruitgang |

Portugal | Procedure in een vergevorderd stadium | Niet beschikbaar | Geen vooruitgang |

Slovenië | Ondertekend | Geïntroduceerd (pull) | Geen vooruitgang |

Slowakije | Geen voortgang gerapporteerd | Gepland 2006 | Geen vooruitgang |

Finland | Ondertekend | Operationeel (push) | Testbed operationeel, Tests gepland Implementatie gepland |

Zweden | Ondertekend | Operationeel(push) | Tests gepland Implementatie gepland |

Verenigd Koninkrijk | Procedure in een vergevorderd stadium | Operationeel(push) | Tests gepland |

Noorwegen | Ondertekend |

Zwitserland | Ondertekend |

IJsland | Procedure in een vergevorderd stadium |

Tabel 1: status van E112 en eCall in de lidstaten en geassocieerde staten, oktober 2006

4. DOELSTELLINGEN EN ACTIEPLAN

4.1 Wat is nodig om eCall terug op schema te krijgen?

De voordelen van eCall zijn duidelijk aangetoond door een aantal recente studies[20], het is een van de effectiefste veiligheidssystemen dat op korte termijn tot stand kan worden gebracht en het geniet de steun van de weggebruikers. eCall zal de hele noodhulpketen verbeteren: het zal een accurate locatie leveren van het ongeval, de communicatietijd verkorten door onmiddellijk de nodige informatie (de zogenaamde minimumdataset) naar de dichtstbijzijnde PSAP te zenden en door de PSAP-operator in de mogelijkheid te stellen de nooddiensten onmiddellijk naar de juiste locatie te sturen. De vereiste accuraatheid van de locatie-informatie en de benodigde dekking impliceren het gebruik van de Global Navigation Satellite Service (GNSS), die gebruikmaakt van GPS en in de nabije toekomst van de Europese satellietnavigatiesystemen Galileo[21], die voor nog grotere accuraatheid en beschikbaarhied zullen zorgen. Ook wordt verwacht dat de eCall-voorziening met haar locatie- en communicatiemogelijkheden en haar open systeemarchitectuur als een platform zal fungeren voor extra publiekesector- en commerciële diensten.

Door de gebrekkige vooruitgang is het plan voor de invoering van eCall echter al met één jaar vooruitgeschoven. Sommige lidstaten zijn niet op schema met de implementatie ten behoeve van hun noodhulpdiensten van de nodige infrastructuur voor het verwerken van de locatie-informatie in E112-oproepen of noodoproepen vanuit voertuigen, eCalls. De branche moet haar activiteiten hervatten met betrekking tot de invoering van eCall, en de Europese normalisatieorganisaties moeten de nodige normen uitwerken.

Het is van vitaal belang dat de lidstaten en de branche, met steun van de Commissie, de nodige verdere maatregelen nemen om eCall terug op schema te krijgen voor invoering tegen 2010. De Commissie stelt de volgende twee actielijnen voor:

1. Acties om de lidstaten erbij te betrekken.

2. Acties om de branche erbij te betrekken.

De Commissie zal deze twee actielijnen ondersteunen met een aantal andere maatregelen voor het vergemakkelijken van de introductie van een pan-Europese geharmoniseerde eCall-dienst, waarvan sommige al lopende zijn.

4.2 Erbij betrekken van de lidstaten

3. De lidstaten moeten zich verbinden tot de implementatie van het pan-Europese eCall, zoals gespecificeerd in het eindrapport van de Stuurgroep voor eCall, en met name van het introductieplan ervoor dat onder meer de onmiddellijke ondertekening van het eCall-MvO, de invoering van de nodige PSAP-infrastructuur tegen medio 2009 en het uitvoeren van veldtests inclusief prestatiebeoordeling in de periode 2007-2009 vereist.

4. De lidstaten moeten onmiddellijk de nodige maatregelen nemen om samen met de Commissie de resterende juridische, technische en sociaal-economische kwesties op te lossen die de ondertekening van het eCall-MvO in de weg staan, en moeten zich vastleggen op het volgende tijdschema:

5. Ondertekening van het eCall-MvO door 15 lidstaten inclusief Duitsland, Frankrijk en VK tegen medio 2007

6. Ondertekening van het eCall-MvO door meer dan 20 lidstaten tegen eind 2007

7. De lidstaten moeten hun inspanningen blijven voortzetten om volledig operationele 112- en E112-diensten in hun land te implementeren door ervoor te zorgen dat door de mobiele netwerkexploitanten automatisch locatie-informatie beschikbaar wordt gesteld voor de PSAP's, dat 112-oproepen juist worden doorgeleid en verwerkt en dat de PSAP's worden gemoderniseerd om de locatie-informatie van E112 en eCalls te kunnen verwerken.

8. Hiertoe moeten de lidstaten de werkzaamheden ondersteunen van de Deskundigengroep voor Noodtoegang i.v.m. de definitie van gemeenschappelijke Europese eisen voor de doorgeleiding en verwerking van noodoproepen, verwerking van noodoproepen die afkomstig zijn van mobiele terminals zonder SIM, levering van adequate talenondersteuning en, op langere termijn, verwerking van VoIP-noodoproepen en verwerking van noodoproepen voor mensen met een handicap.

9. De lidstaten moeten ten behoeve van de mobiele netwerkexploitanten gedetailleerde regels opstellen voor het implementren van de bovenvermelde oplossingen inzake de oproepdoorgeleiding, verzending van locatie-informatie en verwerking van de oproepen die afkomstig zijn van de terminals zonder SIM.

10. De lidstaten moeten in het kader van de Deskundigengroep voor Noodtoegang met de Europese normalisatieorganisaties samenwerken bij het ontwikkelen van een pakket normen die een uniforme verwerking van de noodcommunicatie, inclusief locatiecommunicatie, mogelijk zullen maken.

11. De lidstaten moeten het Commissievoorstel voor het oprichten van een informele PSAP-Deskundigengroep ondersteunen door het leveren van deskundigen en het bijdragen tot de werkzaamheden ervan i.v.m. de vaststelling van passende procedures voor het verkrijgen van de nodige ongevallengerelateerde informatie (d.w.z., definitie van een gemeenschappelijk toegangsmechanisme voor de VIN[22]-databases), i.v.m. de oplossing van de kwesties van de verwerking van inadequate oproepen, optimalisering van de werklast van de PSAP's en uitwisseling van beste praktijken.

12. De lidstaten moet de werkzaamheden van de artikel 29-werkgroep ondersteunen bij zijn inspanningen om een oplossing te vinden voor de eCall-gegevensverwerking, waarbij tegelijk de veiligheid en beveiliging van het individu worden verzekerd en zijn/haar privacy en persoonsgegevens worden beschermd.

4.3 Erbij betrekken van de branche

13. De branche moet zich verbinden tot de implementatie van het pan-Europese eCall, zoals gespecificeerd in het eindrapport van de Stuurgroep voor eCall, en met name van het invoeringsplan ervoor dat onder meer het starten van de ontwikkeling tegen medio 2007, het uitvoeren van veldtests inclusief prestatiebeoordeling in de periode 2007-2009 en de introductie van eCall als standaardoptie in alle voertuigen vanaf 2010 vereist.

14. De Commissie zal begin 2007 met ACEA, JAMA en KAMA onderhandelingen starten over een covenant inzake de introductie van een eCall-voorziening in voertuigen[23] vanaf 1 september 2010 op alle voertuigen met een typegoedkeuring.

15. De autobranche moet met de Commissie samenwerken bij het bepalen van de voorwaarden van de covenant met het oog op het beëindigen van de onderhandelingen tegen eind 2007.

16. De Commissie zal eind 2007 aan de Raad en het Europees Parlement verslag uitbrengen over de resultaten van de onderhandelingen, en op basis van deze resultaten ofwel de covenant, met bijhorend monitoringmechanisme, sluiten of verdere maatregelen voorstellen.

17. De branche moet zich verbinden tot het opvolgen van de aanbevelingen van de art.29-werkgroep[24] voor het verzekeren van de adequate bescherming van de privacy en persoonsgegevens van de burgers.

18. De automobiel- en telecommunicatiesector moeten de werkzaamheden van de Europese normalisatieorganisaties voor het uitwerken van de nodige normen voor de pan-Europese eCall-dienst blijven ondersteunen.

4.4 Vergemakkelijken van de invoering

19. De Commissie zal de werkzaamheden ondersteunen van de Deskundigengroep voor Noodtoegang, de PSAP-Deskundigengroep en de artikel 29-werkgroep bij hun inspanningen voor het vinden van de nodige oplossingen die de invoering van eCall mogelijk maken.

20. De Commissie zal, als onderdeel van de lopende herziening van het regelgevingskader voor elektronische communicatie[25], een actualisering overwegen van de bepalingen van de Universeledienstenrichtlijn om ervoor te zorgen dat de locatie van de oproeper beschikbaar wordt gesteld voor de nooddiensten, waarbij voorzien wordt in een regeling inzake het aanrekenen van de kosten voor locatie-informatie.

21. De Commissie zal, wanneer nodig via mandaten, de ontwikkeling door de Europese normalisatieorganisaties (ETSI, CEN) van normen voor het verzenden van de minimumdataset (MSD) in de telecommunicatienetten, het MSD-protocol en de inhoud ervan, certificeringsprocedures en de interface tussen telecommunicatienetten en PSAP's ondersteunen.

22. In het kader van het het initiatief De intelligente auto zal de Commissie het plan voor de invoering van eCall blijven ondersteunen:

23. De Commissie zal bewustmakingsacties voor het publiek, mediacampagnes en voorlichting van de gebruikers over de voordelen van eCall ondersteunen. Met name zal de Commissie campagnes ondersteunen van het eSafety Aware Platform[26].

24. De Commissie zal, via de financiering van onderzoek en technologische ontwikkeling van de ICT-prioriteit in het zevende kaderprogramma en in het Concurrentie- en Innovatieprogramma (CIP), operationele veldtests van de eCall-dienst ondersteunen waarbij op grote schaal de functionaliteit, effecten en voordelen alsmede de gebruikersacceptatie moeten worden gecontroleerd.

25. De Commissie zal de automobiel-, telecommunicatie- en verzekeringssector, de lidstaten en andere stakeholders ondersteunen bij het ontwikkelen van positieve commerciële argumenten voor eCall en het nadenken over het gebruik van stimuli.

5. CONCLUSIES

Terwijl het aantal dodelijke verkeersongevallen hoog blijft, moeten alle verkeersveiligheidsstakeholders bereid zijn samen te werken om zo snel mogelijk veiligheidssystemen in te voeren die de gevolgen van kwetsuren die deze ongevallen veroorzaken kunnen mitigeren. Studies tonen aan dat eCall een van de meest efficiënte, betaalbare veiligheidssystemen in voertuigen is dat op korte termijn kan worden ingevoerd. Een grote meerderheid van gebruikers begrijpt de waarde ervan en wil eCall in hun volgende voertuig. De branche heeft met andere stakeholders in de Stuurgroep voor eCall samengewerkt bij het ontwikkelen van de nodige specificaties. Het Europees Parlement heeft zijn volledige steun toegezegd. Nu is de tijd gekomen dat de lidstaten de verbintenis aangaan en de nodige infrastructuur implementeren in hun nooddiensten. Daardoor zal eCall terug op schema kunnen komen en zal de branche het systeem vanaf 2010 in al haar voertuigen kunnen introduceren. We kunnen niet wachten om het leven van 2 500 mensen per jaar te sparen.

BIJLAGE 1 GLOSSARIUM VAN TERMEN

112 | Gemeenschappelijk Europees oproepnumer voor hulpdiensten, ingevoerd bij Beschikking 91/396/EEG van de Raad |

ACEA | Association des Constructeurs Européens d'Automobiles (Vereniging van Europese autofabrikanten) |

CEN | Comité Européen de Standardisation (Europees Comité voor Normalisatie) |

E112 | Locatie-uitgebreide noodoproep. De Universeledienstrichtlijn vereist dat alle exploitanten van mobiele en vaste telefonie locatie-informatie beschikbaar stellen voor elke noodoproep. E112 voor mobiele oproepen is vooral relevant voor eCall. |

eCall | Een in het voertuig ingebouwd pan-Europees systeem voor noodoproepen. Het wordt na een ongeval hetzij met de hand door de inzittenden, hetzij automatisch door in het voertuig ingebouwde detectoren geactiveerd. Na de activering brengt de eCall-boordapparatuur rechtstreeks een spraak- en dataverbinding tot stand met de dichtstbijzijnde PSAP |

EGEA | Expert Group on Emergency Access (Deskundigengroep inzake Noodtoegang) |

ETSI | Europees Instituut voor Telecommunicatienormen |

EU | Europese Unie |

Eurobarometer | Onderzoeken van de Europese Commissie naar de opinie van de Europese burgers. De enquête over eCall was gebaseerd op 13 500 interviews van alle lidstaten |

ICT | Informatie- en communicatietechnologieën |

JAMA | Japanese Automobiles Manufacturers Association (Vereniging van Japanse automobielproducenten) |

KAMA | Korean Automobiles Manufacturers Association (Vereniging van Koreaanse automobielproducenten) |

KP6 | Zesde kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en technologische ontwikkeling |

MNO | Mobile Network Operator (mobiele netwerkexploitant) |

MoU | MvO |

MSD | Minimum Set of Data (minimumdataset) |

PSAP | Public Safety Answering Point (alarmcentrale), belast met het beantwoorden van noodoproepen. Een PSAP kan een overheid of een private dienstverlener onder overheidstoezicht zijn |

SIM | Subscriber Identification Module (identiteitsmodule abonnee) |

VoIP | Voice over Internet Protocol |

[1] COM(2001)370 van 12.9.2001: Het Europese vervoersbeleid tot het jaar 2010: tijd om te kiezen.

[2] COM(2003)311 van 2.6.2003: Europees Actieprogramma voor verkeersveiligheid: Terugdringing van het aantal verkeersslachtoffers in de Europese Unie met de helft in de periode tot 2010: een gedeelde verantwoordelijkheid.

[3] COM(2003)542 van 15.9.2003: Informatie- en communicatietechnologie voor veilige en intelligente voertuigen.

[4] COM(2005)431 van 14.9.2005: eCall naar de burger brengen.

[5] COM(2006)59 van 12.2.2006: over het initiatief "De intelligente auto" ”ICT-promotie ten behoeve van slimmere, veiligere en schonere voertuigen”.

[6] Eurobarometer-studie over de perceptie van verkeersveiligheid door de burger en intelligente veiligheidssystemen voor het wegverkeer.

[7] ACEA heeft in een brief aan de Commissie te kennen gegeven geen verdere stappen te zullen ondernemen totdat de lidstaten een duidelijke verbintenis aangaan.

[8] http://europa.eu.int/information_society/activities/esafety/forum/ecall/index_en.htm

[9] Door de apparatuur in het voertuig aan de alarmcentrales (PSAP) verzonden data over het ongeval, inclusief accurate locatie-informatie.

[10] Rapport op eigen initiatief van het Europees Parlement, ref. A6-0072/2006, rapporteur Gary Titley, www.europarl.europa.eu/registre/seance_pleniere/textes_deposes/rapports/2006/0072/P6_A(2006)0072_NL.doc.

[11] In het kader van het Communicatiecomité (samengesteld uit deskundigen op het gebied van telecommunicatie en civiele bescherming) opgerichte Groep van deskundigen die gaat over 112 en gerelateerde toekomstgerichte kwesties.

[12] Informele Groep van deskundigen (bestaande uit PSAP-deskundigen) voor het bespreken en uitwisselen van beste praktijken over 112-gerelateerde kwesties met de nadruk op eCall.

[13] In het kader van KP6 gefinancierde studie, 24 maanden: www.eimpact.info.

[14] In het kader van KP6 gefinancierde specifieke ondersteuningsactie ter ondersteuning van de werkzaamheden van het eSafety Forum: www.esafetysupport.org.

[15] Bij Richtlijn 95/46/EG opgerichte werkgroep betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens.

[16] Subproject van het in het kader van KP6 gefinancierde geïntegreerde project "Global System for Telematics". www.gstproject.org.

[17] Voor mobiele oproepen.

[18] Er zijn twee mechanismen om de locatie van de oproeper aan de PSAP door te geven:

Push: de locatie van de oproeper wordt door de mobiele netwerkexploitant met de spraakoproep aan de PSAP meegezonden

Pull: de PSAP moet aan de mobiele netwerkexploitant vragen de gegevens over de locatie van de oproeper door te zenden

Het push-mechanisme, dat wordt aanbevolen in Commissieaanbeveling C(2003) 2657 van 25.7.2003 betreffende de verwerking van locatie-informatie over de oproeper in elektronische communicatienetwerken met het oog op locatie-uitgebreide noodoproepdiensten, is nodig voor de introductie van eCall.

[19] Push-mechanisme enkel in sommige regio's operationeel.

[20] Zie bijvoorbeeld de Finse AINO-studie, www.aino.info/.

[21] http://europa.eu.int/comm/dgs/energy_transport/index_en.html.

[22] Voertuigidentificatienummer. Toegang is vereist voor het extraheren van informatie over het voertuigtype, die nodig is bij hulpverleningsoperaties.

[23] Een voorziening waarmee eCall manueel of automatisch kan worden ingeschakeld, de precieze locatie kan worden bepaald en de minimumdataset volgens overeengekomen protocol via de spraakcommunicatieverbinding aan de PSAP kan worden meegezonden.

[24] Working document on data protection and privacy implications in eCall initiative: http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/docs/wpdocs/2006/wp125_en.pdf.

[25] COM(2006) 334 van 29.6.2006: Herziening van het regelgevingskader van de EU voor elektronische communicatienetwerken en diensten.

[26] Een platform gericht op voorlichting van gebruikers over intelligente veiligheidssystemen voor voertuigen, dat momenteel wordt opgezet op basis van de werkzaamheden van het eSafety-Forum.

Top