Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001DC0620

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - het werkprogramma van de Commissie voor 2002

    /* COM/2001/0620 def. */

    52001DC0620

    Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Het werkprogramma van de Commissie voor 2002 /* COM/2001/0620 def. */


    MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S HET WERKPROGRAMMA VAN DE COMMISSIE VOOR 2002

    INHOUDSOPGAVE

    Inleiding

    1. Evaluatie van de vorderingen in 2001

    2. Vooruitzichten en uitdagingen voor 2002

    3. Prioriteiten van de Commissie voor 2002

    4. Maatregelen in verband met de prioriteiten van de Commissie voor 2002

    5. Conclusies

    Inleiding

    In haar in maart 2000 uitgebrachte witboek "Hervorming van de Commissie" heeft de Commissie meegedeeld dat zij haar politieke agenda anders gaat opstellen: de nadruk zal weer komen te liggen op kerntaken en kerndoelen, verbetering van de uitvoering van beleidsprioriteiten en meer transparantie naar de andere instellingen van de Europese Unie, de nationale parlementen en de Europese burger toe.

    In 2001 heeft de Commissie een nieuw systeem van activiteitsgestuurd management ingevoerd dat in 2002 operationeel zal worden. Dit systeem, een volledige cyclus, omvat alle fasen: van de planning tot de uitvoering van het beleid.

    In februari 2001 heeft de Commissie haar eerste jaarlijkse beleidsstrategie [1] goedgekeurd. Hierin zijn niet alleen de belangrijkste politieke hoofdprioriteiten uiteengezet waaraan in 2002 bijzondere aandacht zal worden besteed, maar ook de prioritaire acties vastgesteld en de middelen hiervoor toegewezen. De jaarlijkse beleidsstrategie is het kader voor het voorontwerp van begroting en de operationele programmering van de diensten van de Commissie in de vorm van jaarlijkse managementplannen. Deze vertalen de beleidskoers van de Commissie in acties, doelstellingen, en verwachte resultaten op het niveau van de interne programmering door de diensten en bevatten de operationele voorstellen voor het werkprogramma van de Commissie.

    [1] SEC(2001)268 def. van 21.2.2001.

    De voorwaarden en de aard van het werkprogramma van de Commissie zijn dus veranderd. Normaliter werd het samen met een lange lijst beschrijvingen van de wetgevende en beleidsmaatregelen - die niet altijd op beleidsprioriteiten betrekking hadden - aan het begin van het betreffende jaar voorgelegd. Door de nieuwe beleidsplanning is het werkprogramma nu een beleidsinstrument geworden dat deel uitmaakt van bovengenoemde cyclus. In de in februari 2001 goedgekeurde jaarlijkse beleidsstrategie zet de Commissie haar beleidsprioriteiten voor het jaar 2002 uiteen en dit werkprogramma heeft voornamelijk betrekking op de belangrijkste beleidsmaatregelen waarmee de Commissie die prioriteiten wil uitvoeren. Dat is de reden waarom het nieuwe werkprogramma van de Commissie:

    - De vorderingen in het lopende jaar evalueert;

    - De politieke en economische situatie voor het volgende jaar bepaalt;

    - De beleidsprioriteiten voor het komende jaar op basis van de jaarlijkse beleidsstrategie vaststelt maar deze, zo nodig, aan de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen aanpast;

    - De voornaamste beleidsacties voor 2002 belicht, vooral de maatregelen die het gevolg zijn van de beleidsprioriteiten voor dat jaar. Het probeert echter geen volledig overzicht van de activiteiten van de Commissie te geven. Een groot deel daarvan bestaat uit lopende werkzaamheden in verband met de verplichtingen van de Commissie op grond van het Verdrag.

    1. Evaluatie van de vorderingen in 2001

    Nu het tweede jaar van het mandaat van deze Commissie ten einde loopt kan zij berichten dat zij in grote lijnen op schema ligt bij de verwezenlijking van de strategische doelen voor de periode 2000-2005 [2]. Op alle gebieden is vooruitgang geboekt, vooral op dat van de uitbreiding, de betrekkingen met de buurlanden, de instelling van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid (de Rampere-agenda) en de verwezenlijking van het strategische doel om de Unie door middel van een nieuwe economische en sociale agenda aan het eind van dit decennium tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken (de strategie van Lissabon).

    [2] COM(2000)154 def. van 9.2.2000 (http://europa.eu.int/comm/index_en.htm)

    De Commissie heeft prompt gereageerd op de gebeurtenissen van 11 september en bijgedragen tot het actieplan van de Europese Unie op een aantal terreinen, onder meer met voorstellen ter bestrijding van het terrorisme en de georganiseerde misdaad, ter verlening van humanitaire hulp en ter vergroting van de civiele bescherming en volksgezondheid.

    In 2001 heeft de Commissie binnen haar vier strategische doelstellingen een aantal belangrijke initiatieven ontplooid:

    Bevordering van nieuwe vormen van governance

    * In juli heeft de Commissie het Witboek over Europese governance aangenomen en de aanzet gegeven tot de raadpleging van andere instellingen van de Europese Unie, regeringen, regio's, steden en maatschappelijke organisaties. Dit overleg zal tot eind maar 2002 duren.

    * De interne hervorming van de Commissie ligt op schema. In 2001 zal onder meer de mededeling over de toepassing van activiteitsgestuurd management, het pakket maatregelen voor de personeelshervorming en het gewijzigde voorstel voor een herziening van het financieel reglement worden goedgekeurd. De Commissie heeft ook een mededeling goedgekeurd waarmee een begin wordt gemaakt met de eerste horizontale strategische evaluaties van bepaalde beleidsonderdelen van de Commissie.

    De nieuwe sociaal-economische agenda

    * De Commissie heeft op de voorbereidingen ter invoering van de eurobankbiljetten en -munten toegezien en deze gecoördineerd. In februari heeft zij bovendien de kernvoorwaarden uiteengezet voor verdere intensivering van de coördinatie van het economisch beleid in de eurozone.

    * In mei heeft de Commissie een voorstel aangenomen voor een duurzame ontwikkelingsstrategie voor de Europese Unie. Voor deze strategie is het nodig dat het economisch, sociaal en milieubeleid op een elkaar onderling versterkende wijze worden ingezet.

    * De Commissie heeft een groenboek over de toekomst van het gemeenschappelijk visserijbeleid gepubliceerd en een breed overleg met de betrokkenen over de hervorming hiervan opgestart.

    * De Commissie heeft een aantal voorstellen ingediend om schot te zetten achter de nieuwe sociaal-economische agenda. In februari heeft zij een strategie aangenomen om een interne dienstenmarkt te creëren. Er zijn door haar verscheidene voorstellen voorgelegd om het actieplan financiële diensten uit te voeren. De Commissie heeft ook een witboek inzake het gemeenschappelijk vervoersbeleid gepresenteerd.

    * De Commissie is met de uitvoering van de agenda van de Unie voor het sociaal beleid begonnen. Zij heeft in het bijzonder op het gebied van de sociale insluiting de open coördinatie gelanceerd.

    * De Commissie heeft het tweede verslag over het cohesiebeleid goedgekeurd, waarin de vooruitgang wordt beoordeeld op het stuk van de verkleining van de verschillen in ontwikkeling en het startsein wordt gegeven voor de discussie over het toekomst van het cohesiebeleid.

    * De Commissie heeft op basis van de communautaire raamstrategie inzake de gelijkheid van mannen en vrouwen haar eerste jaarlijkse werkprogramma voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen goedgekeurd. Dit presenteert de activiteiten van de Commissie om gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de verschillende beleidsgebieden te bevorderen.

    * De Commissie heeft een aantal voorstellen voor het Kaderprogramma inzake onderzoek en technologische ontwikkeling 2002-2006 goedgekeurd. In verband met de instelling van de Europese onderzoeksruimte heeft zij een brede dialoog over de wetenschap en de maatschappij gelanceerd. Deze maatregelen zullen overeenkomstig de Lissabon-strategie de innovatie, het concurrentievermogen, de duurzame ontwikkelingsstrategie van de EU en een betere besluitvorming aanzienlijk bevorderen.

    * De Commissie heeft mededelingen over totaalstrategieën voor het toekomstige belastingbeleid en de vennootschapsbelasting van de EU aangenomen. Zij heeft ook actieprogramma's goedgekeurd ter vergroting van de administratieve samenwerking op douane- en belastinggebied.

    Stabilisering van ons continent en versterking van onze stem in de wereld

    * De Unie heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met betrekking tot de 18 hoofdstukken van de uitbreidingsonderhandelingen in het draaiboek voor 2001 en zal, als de vorderingen zo snel blijven gaan als nu, eind 2002 volgens plan de onderhandelingen met 10 kandidaatlanden afronden.

    * Op het gebied van het handelsbeleid heeft de Commissie actief bijgedragen tot het geslaagde begin van een nieuwe multilaterale handelsronde (de Ontwikkelingsagenda van Doha) tijdens de ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in november in Doha. Samen met de aanhoudende vorderingen bij andere bilaterale en regionale onderhandelingen, met name de handelsbesprekingen tussen de EU en Mercosur, moet deze nieuwe ronde bijdragen tot het herstel van het vertrouwen in de wereldeconomie en de gerechtvaardigde zorgen van de burger over het verband tussen liberalisering van de handel en regelgeving, en tussen globalisering en duurzame ontwikkeling wegnemen. Zowel multilaterale als regionale/bilaterale onderhandelingen maken reële vooruitgang mogelijk bij de integratie van de ontwikkelingslanden in de wereldeconomie.

    * In februari heeft de Raad het Commissie-initiatief "Alles behalve wapens" aangenomen. Dit moet rechten- en contingentvrije toegang aan de invoer uit de minst ontwikkelde landen verlenen. De leden van de Verenigde Naties hebben op de 3e conferentie van de Verenigde Naties voor de minst ontwikkelde landen in mei ditzelfde doel onderschreven.

    * Met de oprichting van het bureau voor ontwikkelingssamenwerking EuropeAid heeft de Commissie de stoot gegeven tot een omvangrijke reorganisatie van het beheer van de externe steunprogramma's van de EU. Deze reorganisatie, die de snelheid en kwaliteit van onze hulpverlening drastisch beoogt te verbeteren, moet de zichtbaarheid en doeltreffendheid van de EU op het wereldtoneel vergroten.

    * De Commissie levert nog steeds een grote bijdrage tot de wederopbouw van de Westelijke Balkan en via het stabiliserings- en associatieproces tot de grondslag voor democratische, economische en administratieve hervormingen in de hele regio. Zij heeft zich sterk voor ondersteuning van de FRY bij zijn zware hervormingstaak ingezet, door financiële hulp te verlenen maar ook door het integratieproces aan te zwengelen. In 2001 zijn stabiliserings- en associatieovereenkomsten met Kroatië en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië ondertekend, en de Commissie speelde een belangrijke rol in de inspanningen van de EU om de crisis in dit laatste land in de loop van het jaar te bezweren.

    * In het Middellandse-Zeegebied heeft de Commissie aanzienlijke vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over associatieovereenkomsten, de belangrijkste pijlers van het proces van Barcelona: de overeenkomst met Egypte is ondertekend en die met Libanon en Algerije staan kort voor hun afsluiting. De Commissie heeft ook krachtige steun verleend aan opkomende subregionale initiatieven tussen mediterrane partners, zoals de Overeenkomst van Agadir tot instelling van een vrijhandelsruimte tussen Jordanië, Marokko, Tunesië en Egypte. In het Midden-Oosten heeft de Commissie snel aanzienlijke financiële steun verleend aan de Palestijnse Autoriteit, zijnde een van de belangrijke partners in het vredesproces in het Midden-Oosten.

    * In september heeft de Commissie een nieuw strategisch kader goedgekeurd om zich in de komende tien jaar meer op politiek en veiligheidsgebied voor de Aziatische landen in te zetten, de handel en investeringen met en in die regio uit te breiden en de democratie en de armoede in Azië respectievelijk meer te bevorderen en krachtiger te bestrijden.

    Een betere levenskwaliteit voor iedereen

    * De Commissie heeft een belangrijk aandeel gehad in de geslaagde redding van het Kyoto-Protocol over klimaatsverandering door de Europese Unie. In oktober heeft de Commissie een pakket voorstellen aangenomen om het protocol te ratificeren en de verplichtingen van de Unie na te komen. Eerder dit jaar heeft de Commissie voorstellen voor het 6e Milieu-actieprogramma goedgekeurd.

    * De Commissie heeft verscheidene belangrijke voorstellen tot instelling van een Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid ingediend. Hieronder vallen naast de belangrijke maatregelen ter bestrijding van terrorisme ook ontwerpmaatregelen inzake de definiëring van de vluchtelingenstatus, de toelating van asielzoekers, de toepassing van open coördinatie op immigratie, de wederzijdse erkenning van vonnissen in civielrechtelijke en strafrechtelijke zaken, invoering van dezelfde straffen voor specifieke delicten in de Gemeenschap en de discussienota over de aanstelling van een Europese officier van justitie.

    * Op het gebied van de consumentenbescherming, volksgezondheid en voedselveiligheid heeft de Commissie voorstellen over genetisch gemodificeerde organismen ingediend teneinde keuzevrijheid en milieuveiligheid mogelijk te maken, een groenboek over consumentenbescherming gepubliceerd, een verordening voorgesteld inzake verkoopbevordering in de interne markt en haar voorbereidingen voor de oprichting van de Europese Voedselautoriteit voortgezet. Ook heeft zij initiatieven genomen ter bestrijding van gezondheidsbedreigingen als gevolg van terrorisme, zoals verlangd door de Europese Raad van Gent.

    Er is echter nog heel wat te doen. Op vele gebieden heeft de Commissie voorstellen gedaan maar de Raad en het Europees Parlement hebben nog niet de vereiste besluiten genomen. Er moet dringend aandacht worden besteed aan de zorgen van de Europese burger over vrede en veiligheid en er dient tijdig vooruitgang te worden geboekt met de instelling van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Gelet op de onzekere economische vooruitzichten is het belangrijker dan ooit om vaart te zetten achter de herstructurering van de Europese economie en de modernisering en verbetering van het Europees sociaal model. Er moet spoedig definitieve overeenstemming worden bereikt over een prioritair hervormingspakket, bestaande uit het gemeenschapsoctrooi, de overheidsopdrachten en de voornaamste onderdelen van het actieprogramma financiële diensten, zoals pensioenfondsen, grensoverschrijdende betalingen en internationale jaarrekeningen.

    Op het vlak van de buitenlandse betrekkingen moet de Europese Unie haar betrekkingen met landen in het Middellandse-Zeegebied verder aanhalen en haar samenwerkingsprogramma's in Midden-Azië opnieuw bezien. De Unie moet ook een nieuwe dialoog met de Arabische en islamitische wereld aangaan en samen met de VN, de VS en andere hoofdrolspelers proactiever aan de vrede in het Midden-Oosten werken. Alle instellingen van de EU moeten alles in het werk stellen om op al deze gebieden vorderingen te maken.

    2. Vooruitzichten en uitdagingen voor 2002

    Het jaar 2001 wordt zonder twijfel door de gebeurtenissen van 11 september gekenmerkt. Zij leverden het spectaculaire bewijs dat er niet aan multilaterale samenwerking te ontkomen valt en dat het belangrijk is problemen die landen afzonderlijk niet kunnen oplossen, gezamenlijk aan te pakken.

    De reactie van de Europese Unie op deze gebeurtenissen heeft op een aantal gebieden tot een beleidsverandering geleid.

    Zij hebben de burger doen beseffen hoe belangrijk het is dat de Unie naar vrede, stabiliteit en democratie streeft; dat zij haar burgers veilige levensomstandigheden biedt; dat zij een Europese identiteit begint te krijgen, culturele verscheidenheid stimuleert, de interculturele dialoog tracht te intensiveren en zich solidair betoont, niet alleen in de Unie zelf maar ook in de wereldgemeenschap.

    In 2002 zal de Commissie zich volledig blijven inzetten voor de verdere ontwikkeling van het antwoord van de Unie op de veiligheidsproblemen waarvoor zij staat.

    Zelfs vóór de dramatische gebeurtenissen van 11 september was de economie in alle belangrijke regio's in de wereld al aan het afzwakken. Deze gebeurtenissen en de hierop volgende politieke ontwikkelingen hebben de onzekerheid op de markten, in het bedrijfsleven en bij de burgers in hun hoedanigheid van werknemer en consument vergroot. De economie in de Europese Unie is de dans niet ontsprongen maar een gezonde economische basis, een stabiele economische en monetaire unie en de komst van de euro betekenen dat de voorwaarden voor een herstel in 2002 aanwezig zijn mits de internationale politieke en economische situatie niet verder verslechtert.

    Tot de belangrijkste uitdagingen buiten de grenzen van de Unie behoren het herstel van vrede, de verzoening en hulp bij de wederopbouw in Afghanistan alsook de aanhoudende inspanningen onder auspiciën van de Verenigde Naties om een internationaal antwoord te bieden op de dreiging van het terrorisme. De EU zal een volwaardige rol spelen als een van de vier voorzitters, tezamen met de VS, Japan en Saoedi-Arabië, van de Afghaanse Stuurgroep, die ernaar streeft alle betrokken rond te tafel te krijgen en de nodige middelen uit de internationale donorgemeenschap bijeen te brengen.

    Belangrijke externe gebeurtenissen op de multilaterale agenda zijn: de conferentie van de Verenigde Naties over ontwikkelingsfinanciering die in maart in Monterey zal worden gehouden, de oprichting van het Wereldfonds voor de bestrijding van HIV/AIDS, tuberculose en malaria en de wereldtop over duurzame ontwikkeling in september in Johannesburg. Duurzame ontwikkeling zal eveneens één van de hoofddoelen van de Europese Unie in de handelsonderhandelingen in Doha zijn.

    De naaste buren van de Europese Unie: 2002 wordt een cruciaal jaar voor de uitbreiding. De Commissie zal de Unie helpen de onderhandelingen met tien kandidaat-lidstaten af te ronden. Zij zal moeten bepalen of deze aan de economische en politieke toetredingscriteria voldoen en het "acquis communautaire" kunnen toepassen. Bovendien zal de Commissie het samenwerkingsverband met onze partners in het Middellandse-Zeegebied (het Barcelonaproces) voortzetten en wil zij de in april in Valencia te houden EuroMed-conferentie van de ministers van buitenlandse zaken tot een succes maken. Verder zal het EuroMed-beleid deel uit moeten gaan maken van een breder, samenhangend en actief beleid ten opzichte van al onze buren: van Rusland en de Oekraïne tot het Middellandse Zeegebied. In dit verband zullen de vorderingen bij de ontwikkeling van de noordelijke dimensie van het EU-beleid later in het jaar kunnen worden geïnventariseerd. Wat de Westelijke Balkan betreft, zal de Commissie verder werken aan de vrede en wederopbouw.

    Verder weg zal de Commissie de banden met Latijns-Amerika nauwer aanhalen, in het bijzonder op de topconferentie die in mei 2002 tussen de EU en Latijns-Amerika zal worden gehouden om de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Chili en de Mercosur respectievelijk af te ronden en voort te zetten. In september zal op de IVe top tussen de staatshoofden en regeringsleiders van Azië en Europa (ASEM) de regionale dialoog met onze Aziatische partners kunnen worden geïntensiveerd.

    Één van de voornaamste interne gebeurtenissen is de uitgifte van de eurobankbiljetten en -muntstukken in januari. Dit is de laatste fase in de overschakeling op de euro en bovendien een mijlpaal in de Europese integratie. De invoering van de euro dient vergezeld te gaan van een nauwe onderlinge afstemming van het macro-economisch beleid en belangrijke stappen ter voltooiing van de gemeenschappelijke markt in de financiële sector. De invoering van de gemeenschappelijke munt maakt duidelijk wat er allemaal bereikt is sedert de inwerkingtreding van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor kolen en staal 50 jaar geleden (dit Verdrag loopt in het voorjaar van 2002 af).

    De Commissie is van mening dat een krachtig streven naar het Europese samenwerkings- en integratiemodel in de Unie en met onze geassocieerde partners en buurlanden het vertrouwen in de Unie ten goede komt. De Commissie zal zich in 2002 voornamelijk richten op maximalisering van de positieve effecten van de invoering van de euro en optimalisering van de mededingingsvoorwaarden op de interne markt. Zij zal doorgaan met het nastreven van de strategische doelen voor de nieuwe sociaal-economische agenda van de Unie via acties en concrete besluiten. Zij zal actief aan de Europese Raad in het voorjaar van 2002 meewerken. Dit wordt het voornaamste forum dat in het licht van het doel van duurzame ontwikkeling richtsnoeren voor de coördinatie van het economisch en sociaal beleid van de Unie zal geven.

    De Commissie zal haar uiterste best doen om grote vooruitgang te boeken bij de instelling van de Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. De belangrijkste aandachtsgebieden in 2002 zijn behalve de veiligheidsagenda de ontwikkeling van de tweede fase van een gemeenschappelijk immigratie- en asielbeleid en de uitvoering van de programma's tot wederzijdse erkenning van vonnissen in de samenwerking van justitie.

    In 2002 zal de Commissie een tussentijdse evaluatie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid uitvoeren, een voorstel tot hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid doen en een onafhankelijke Europese Voedselautoriteit oprichten.

    3. Prioriteiten van de Commissie voor 2002

    Tegen deze achtergrond bekrachtigt de Commissie de zes prioriteiten die oorspronkelijk in de jaarlijkse beleidsstrategie waren aangegeven, en zij voegt hier voor 2002 de veiligheid aan toe. De prioriteiten voor 2002 zijn dus:

    - Bestrijding van terrorisme en misdaad, en bevordering van de veiligheid van de Europese burger en hun gevoel van veiligheid door maatregelen binnen de Unie en op internationaal niveau;

    - Het slagen van de invoering van de euro en het nemen van de vereiste flankerende structurele hervormingsmaatregelen om de economische en monetaire unie en de interne markt te consolideren;

    - Uitvoering van de duurzame ontwikkelingsstrategie van de Europese Unie, gericht op stabiele economische groei en meer werkgelegenheid, gepaard met sociale cohesie en milieubescherming binnen de Unie en internationaal;

    - Bevordering van een nieuwe Europese governance;

    - Het behalen van concrete resultaten in de uitbreidingsonderhandelingen van de EU aan het eind van 2002;

    - Intensivering van de betrekkingen van Europa met zijn naaste buren in het Middellandse-Zeegebied en

    - Grotere nadruk op gezondheid en onderwijs in het EU-beleid voor ontwikkelingssamenwerking, als onderdeel van het overkoepelende doel: de armoedebestrijding.

    Waarom zijn deze prioriteiten gekozen- Europa heeft het punt bereikt waarop de economische integratie van Europa een feit is. Om een grote stap in de richting van de politieke integratie te kunnen doen is de bevolking van Europa nodig. De Europese integratie zal alleen vorderen als het accent meer gelegd wordt op beleid dat het meeste aan de behoeften en de verwachtingen van de burgers beantwoordt en de bevolking actief bij de volgende integratiefases wordt betrokken. Bovendien moet de Europese Unie haar internationale verantwoordelijkheid nemen door bij te dragen aan de vrede, internationale solidariteit en duurzame ontwikkeling.

    4. Maatregelen in verband met de prioriteiten van de Commissie voor 2002

    Veiligheid en gevoel van veiligheid

    De Europese Unie heeft na de gebeurtenissen van 11 september snel en resoluut gehandeld. De Commissie werkt aan een totaalpakket diplomatieke, economische, financiële, politieke en veiligheidsmaatregelen. Deze prioriteit houdt in dat er haast moet worden gezet achter de werkzaamheden ter bestrijding van terrorisme en misdaad en dat de vereiste maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van de Europese burger te vergroten, waaronder de veiligheid van vervoer, de veiligstelling van de energievoorziening en de bescherming van de bevolking en de volksgezondheid. De prioriteit moet ook een grote buitenlandse component krijgen, waaronder multilaterale samenwerking, een gecoördineerd optreden in Afghanistan en andere spanningshaarden, en de bereidheid om te reageren op humanitaire noden.

    De Commissie zal de economische en sociale ontwikkelingen in de gaten houden en zo nodig soepel hierop inspelen.

    Voornaamste maatregelen:

    * In het kader van de verwezenlijking van de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid zal de Commissie een aantal initiatieven ter bestrijding van terrorisme en misdaad voorstellen, waaronder maatregelen om het voor de autoriteiten gemakkelijker te maken terrorisme en misdaad te bestrijden; maatregelen om financiering van terroristen, waaronder het witwassen van geld, te voorkomen; en maatregelen om de strijd tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme te intensiveren, zoals uitbreiding van het mandaat van Europol.

    * De Commissie zal komen met een nieuw initiatief dat gericht is op de geleidelijke ontwikkeling van een geïntegreerd grensbeheersysteem om aan de buitengrenzen effectief te kunnen controleren. Dit zal o.a. bestaan uit meer samenwerking tussen de consuls op het gebied van de visaverlening. Dit is voor alle lidstaten van belang. Wij kunnen de grensstaten niet alleen de verantwoordelijkheid hiervoor laten dragen.

    * Op het gebied van het intern beleid zal de Commissie de mededeling over civiele bescherming en bioterrorisme uitvoeren. In deze mededeling, die in november 2001 werd goedgekeurd, wordt een EU-totaalstrategie ter preventie van en voorbereiding en reactie op natuurlijke, door de mens veroorzaakte en andere risico's aanbevolen.

    * De Commissie zal verdere maatregelen voorstellen om het vervoer veiliger te maken, vooral de luchtvaart, het wegvervoer in tunnels en het zeevervoer.

    * Wat de veiligstelling van de energievoorziening betreft: de Commissie zal naar aanleiding van de conclusies uit het in 2001 gehouden debat over het groenboek "Naar een Europese strategie voor de continuïteit van de energievoorziening" maatregelen voorstellen. Zij zal de dialoog tussen de EU en Rusland over de energievoorziening intensiveren en de bilaterale betrekkingen met andere belangrijke energieleveranciers nauwer aanhalen.

    * De Commissie zal concrete maatregelen voorleggen om haast te zetten achter de lopende werkzaamheden aan de veiligheid van communicatienetwerken, waaronder mechanismen voor nauwere samenwerking op EU-niveau en een dialoog met derde landen.

    * Op het gebied van de buitenlandse betrekkingen zal de Commissie zich voornamelijk richten op uitbreiding van de internationale samenwerking met de belangrijkste partners in de strijd tegen misdaad en terrorisme. De bredere veiligheidsdimensie zal ook doorwerken in de regionale en bilaterale samenwerkingsprogramma's van de EU.

    * Onmiddellijk prioriteit heeft ook de versterking van de rol van de EU in de humanitaire-hulpverlening en de bevordering van vrede, verzoening en de wederopbouw in Afghanistan.

    Invoering van de euro, verdere economische en financiële integratie

    In januari 2002 gaan 290 miljoen Europeanen en bedrijven en burgers uit andere landen in hun transacties met de eurozone eurobankbiljetten en -munten gebruiken. Dit is een volstrekt novum. De invoering is niet alleen van cruciaal belang voor de economische welvaart in Europa maar is ook een tastbaar symbool van de Europese integratie in het dagelijks leven.

    In het kader van de economische en monetaire unie zal de Commissie voorstellen doen en uitvoeren om de coördinatie van het economisch beleid te vergroten aangezien dat van essentieel belang is om de bevolking van Europa economische stabiliteit te garanderen. Daarnaast dienen de lidstaten van de eurozone overeenstemming te bereiken over de beginselen voor het voeren van met name een begrotingsbeleid, en over de wijze waarop op onvoorziene gebeurtenissen moet worden gereageerd.

    Indachtig hieraan wijst de Commissie erop dat de mogelijkheden van de interne markt volledig moeten worden benut. Zij attendeert tevens op het werk dat nog moet worden verzet op het gebied van de financiële dienstverlening, de afschaffing van discriminerende regelgeving in de lidstaten in de belastingstelsels van de lidstaten en de opheffing van andere fiscale belemmeringen voor een goede werking van de interne markt. Zij is van mening dat convergentie op deze gebieden van fundamenteel belang is om de integratie te bevorderen: belemmeringen van het vrij verkeer van geldstromen mogen de voordelen van de gemeenschappelijke munt voor de burger niet tenietdoen. Verder wil de Commissie de werking van de interne goederen- en dienstenmarkt verbeteren, ook op het gebied van vervoer en energie. Zij zal de inspanningen op het gebied van structurele hervormingen - en het toezicht op de vorderingen daarbij - intensiveren teneinde het groeipotentieel van de Gemeenschap te versterken.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal de gevolgen van de overschakeling op de euro evalueren.

    * De Commissie zal een gedragscode voorstellen waarin de beginselen uiteen worden gezet die aan het economische beleid van de tot de eurozone behorende lidstaten ten grondslag liggen. Deze gedragscode zal om te beginnen betrekking hebben op het begrotingsbeleid en vervolgens voor andere vormen van economisch beleid worden ontwikkeld. Hierdoor zal het groeipotentieel van de eurozone en het vermogen om op onvoorziene gebeurtenissen te rageren groter worden.

    * De Commissie zal regelmatig verslagen over de eurozone opstellen. Deze zullen een openbaar debat over de voornaamste economische problemen (inflatie, concurrentievermogen, begrotingsbeleid) en vraagstukken in verband met het begrotings-, monetaire en structuurbeleid bevorderen.

    * De Commissie zal het actieplan financiële diensten (FSAP) voortzetten en integratie van de effectenmarkten nastreven. Zij zal het FSAP halverwege de looptijd evalueren en met belangrijke wetgevingsvoorstellen over beleggingsdiensten en banken komen. Zij zal ook voorstellen indienen om de wetgeving voor de elektronische handel te verbeteren.

    * Naar aanleiding van het verslag van de Groep van vooraanstaande deskundigen over het vennootschapsrecht zal de Commissie een nieuw voorstel voor een richtlijn betreffende het openbaar overnamebod indienen.

    * De Commissie zal met voorstellen komen om namaak en piraterij op de interne markt te bestrijden.

    * De Commissie zal doorgaan met de modernisering van het kader voor overheidsopdrachten en voorstellen om de richtlijnen inzake de beroepsmogelijkheden te herzien

    * De Commissie zal naar goedkeuring van de spaarrichtlijn en naar overeenstemming over terugdringing van schadelijke belastingpraktijken streven.

    * De Commissie zal een mededeling over de strategie voor het consumentenbeleid goedkeuren en een actieplan opstellen om ervoor te zorgen dat de consument maximaal profijt trekt van de invoering van de euro.

    * De Commissie zal samen met de lidstaten concrete voorstellen voor de vaststelling van streefcijfers voorleggen om verbetering van het ondernemersklimaat te stimuleren. Zij zal met maatregelen komen in het kader van de Europese Onderzoeksruimte teneinde particuliere investeringen in onderzoek en ontwikkeling te versterken.

    Duurzame ontwikkeling

    Duurzame ontwikkeling wordt steeds meer een EU-prioriteit die voor alle strategische doelen en beleidsvormen van de Commissie van belang is, ook voor de buitenlandse betrekkingen. Duurzame ontwikkeling draagt bij tot consolidering van de welvaart van de Unie en haar burgers zonder dat de kwaliteit van het bestaan van toekomstige generaties in gevaar wordt gebracht. De Commissie zal de door de Europese Raad van Göteborg gesteunde strategie op twee manieren voortzetten: (i) door de impact op de maatschappij in Europa te bepalen en de basis voor een samenhangende economische, sociale en ecologische aanpak van duurzame ontwikkeling te leggen en (ii) door de strategie met een dimensie van externe duurzame ontwikkeling uit te breiden.

    Deze taak houdt in dat de economische en sociale cohesie wordt bevorderd en sociale uitsluiting, armoede en de vergrijzingsproblematiek worden aangepakt. Duurzame ontwikkeling zal op het betreffende beleid van de Gemeenschap worden toegepast en zou als internationaal model kunnen dienen. Bovendien zijn de gezondheid en het welzijn van dieren, de voedselproductie en voedselveiligheid in het licht van BSE en andere crises voor de consument belangrijke componenten van duurzame ontwikkeling geworden. Ook de ontwikkeling van de vereiste mogelijkheden om dreigende besmettelijke ziekten te reageren valt hieronder.

    Grote herzieningen van het communautair beleid moeten worden aangegrepen om de opzet en de richting van het EU-beleid te veranderen en tot belangrijke wijzigingen van het betreffende beleid ten gunste van duurzame ontwikkeling leiden. In de tussentijdse evaluatie van het communautair landbouwbeleid moet tot uiting komen dat de consument zich zorgen maakt over de gezondheid en veiligheid van levensmiddelen. De Commissie moet met behoud van de levensvatbaarheid van de landbouw en rekening houdend met de sociale gevolgen van inkomensaanpassing milieuvriendelijke productiemethoden stimuleren die efficiënter gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen en de ontwikkeling van het platteland binnen het overeengekomen bestaande financiële kader beter bevorderen. Deze inspanningen zullen bijdragen tot een coherenter, duurzaam Europees model voor voedselproductie en -consumptie. Zij zullen verder steun krijgen van de begin 2002 op te richten Europese Voedselautoriteit.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal ervoor zorgen dat alle belangrijke voorstellen in overeenstemming zijn met de duurzame ontwikkelingstrategie van de EU. Zij werkt aan een impact-evaluatiemethode die op de belangrijkste beleidsvoorstellen moet worden toegepast. Het beknopte verslag voor de Europese Raad van Barcelona zal voor de eerste keer ook een duurzame ontwikkelingsdimensie omvatten. De Commissie zal ter aanvulling van de in Göteborg gesteunde strategie en ter voorbereiding van de wereldtop over duurzame ontwikkeling een mededeling over de externe dimensie van duurzame ontwikkeling aannemen.

    Sociaal-economische maatregelen:

    * De Commissie zal via de Ontwikkelingsagenda van Doha, de nieuwe handelsbesprekingen die in november 2001 van start zijn gegaan, naar duurzame ontwikkeling streven, met name gericht op capaciteitsvergroting in de ontwikkelingslanden.

    * De Commissie zal met behulp van de financiële vooruitzichten voor 2000-2006 het gemeenschappelijk landbouwbeleid halverwege de looptijd evalueren. Zij zal doorgaan met de operationele integratie van de milieubelangen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

    * De Commissie zal voorstellen doen om het gemeenschappelijk visserijbeleid te hervormen.

    * De Commissie zal het nieuwe kaderprogramma inzake onderzoek en technologische ontwikkeling ten uitvoer leggen, dat voornamelijk ten doel heeft de Europese Onderzoeksruimte vorm te helpen geven en de acties op een beperkt aantal prioriteiten te concentreren.

    * De Commissie zal een mededeling presenteren over een gemeenschappelijke strategie ten aanzien van de gezondheid en de veiligheid op het werk. Doel hiervan is in de komende vijf jaar het aantal ongevallen, doden, gewonden en zieken te verminderen, en welzijn op het werk te bevorderen.

    * De Commissie zal een tussentijds verslag over de toekomst van het cohesiebeleid in een uitgebreide Unie aannemen. Zij zal hiermee het debat voortzetten dat door het 2e cohesieverslag in januari 2001 geëntameerd is.

    * De Commissie zal op werkgelegenheidsgebied de open coördinatie toepassen en de resultaten evalueren. Zij zal deze methode op het gebied van de sociale uitsluiting versterken en haar in het kader van de vergrijzing ook op de pensioenen toepassen.

    Maatregelen inzake de levenskwaliteit:

    * De Commissie zal een aantal maatregelen nemen om het 6e milieuactieprogramma voor 2001-2010 uit te voeren. De Commissie zal niet alleen een witboek publiceren over geïntegreerd productbeleid om de levenscyclusaanpak in het EU-beleid op te nemen maar ook een groenboek over duurzaam gebruik en beheer van natuurlijke hulpbronnen uitbrengen. Zij zal bovendien met kaderwetgeving komen om het witboek over chemische stoffen uit te voeren.

    * De Commissie zal een onafhankelijke Europese Voedselautoriteit oprichten en overeenkomstig het nieuwe witboek over voedselveiligheid een aantal maatregelen op dit gebied goedkeuren. De belangrijkste daarvan is de verscherping van de controle op de hele productieketen van levensmiddelen en diervoeders. De Commissie zal het nieuwe meerjarenprogramma voor de volksgezondheid voltooien en dan met de uitvoering hiervan beginnen, in het bijzonder met de besmettelijke ziekten en de antibioticaresistentie, zoals in de conclusies van Göteborg is uiteengezet.

    * Zoals in het witboek over vervoer uiteengezet is en overeenkomstig het mandaat dat haar door de Europese Raad in Göteborg is gegeven, zal de Commissie een totaalaanpak van het vervoer ontwikkelen.

    Nieuwe Europese governance

    Herziening van de besluitvormingsprocedure en de manier waarop de instellingen van de EU functioneren is nodig om een einde te maken aan de toenemende vervreemding van de burgers van Europa en de democratische legitimiteit te versterken. Hieruit vloeit de noodzaak van een nieuwe Europese governance voort, waarbij alle relevante actoren betrokken moeten worden. Dit is een hoofdprioriteit om de uitgebreide Unie in staat stellen daadwerkelijk in het belang van haar bevolking doeltreffend te functioneren.

    Na de vaststelling van haar jaarlijkse beleidsstrategie voor 2002 heeft zij een witboek over governance goedgekeurd en een breed debat over verbetering van de besluitvorming in de EU geëntameerd. Zodra de openbare raadpleging in maart is afgelopen, zal de Commissie zich voornamelijk met de operationele follow-up van dit witboek bezighouden. Zij zal ervoor zorgen dat haar optreden in het kader hiervan transparanter, verantwoordelijker en effectiever wordt.

    In aanvulling op de uitvoering van de voorstellen van het witboek vereist governance na de Europese Raad van Nice in het bijzonder bevordering van het "debat over de toekomst van de Unie" en voorbereiding van belangrijke bijdragen van de Commissie aan de conventie die de basis voor de volgende intergouvernementele conferentie en de vereenvoudiging van de regelgeving zullen vormen.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal de reacties op de openbare raadpleging over het witboek over governance analyseren en de vereiste maatregelen uitvoeren waarna zij een verslag zal voorleggen. Vóór juni 2002 zal de Commissie een gedetailleerd actieplan voor betere regelgeving en vereenvoudiging van de regelgeving voorstellen.

    * De Commissie zal bijdragen bij de conventie indienen om de basis voor de volgende intergouvernementele conferentie te leggen en het debat over de toekomst van Europa voor te bereiden.

    * Voor de conventie zal de Commissie voorstellen indienen om de nationale parlementen beter over de wetgevingsvoorstellen van de Gemeenschap te informeren zodat zij hun raadgevende en controlerende taak op nationaal niveau kunnen vervullen.

    * De Commissie zal haar interne hervormingen voortzetten met de uitvoering van reeds genomen besluiten, en aan het eind van het jaar de inzake de hervorming en de vereenvoudiging van de administratie geboekte vooruitgang evalueren.

    * De Commissie zal een nieuw handhavingsysteem invoeren om een doeltreffendere toepassing van de antitrust-mededingingsregels te waarborgen.

    * De Commissie zal met voorstellen komen om de voorschriften inzake de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties te vereenvoudigen en te stroomlijnen.

    * De Commissie zal ernaar streven dat de uitvoering van het actieprogramma e-Europe 2002 geen vertraging zal oplopen. Zij zal ook voorstellen voor toekomstige EU-initiatieven voorleggen die de vorderingen in de richting van een inclusieve e-maatschappij moeten consolideren.

    Uitbreiding

    Dat de Commissie belang hecht aan een Europa van de volkeren komt het duidelijkst tot uiting in de uitbreiding. Weliswaar is dit de vijfde uitbreiding in de geschiedenis van de Europese Gemeenschap maar dit maal gaat het om meer landen dan de voorafgaande keren.

    Het jaar 2002 wordt in dit opzicht van cruciaal belang omdat in dat jaar de bepalingen en voorwaarden voor de toetreding van de eerste nieuwe lidstaten zullen worden vastgesteld. Dit doel kan alleen worden bereikt als de inspanningen van de Commissie in de afgelopen jaren verder worden geconsolideerd en betrekking hebben op de afronding van de onderhandelingen met de kandidaatlanden die aan alle toetredingsvoorwaarden voldoen.

    In 2002 zal de Commissie het tempo van haar werkzaamheden voor de uitbreiding opvoeren. De hoofdtaken - waarbij in feite de hele Commissie betrokken is - zijn afsluiting van de toetredingsonderhandelingen met de landen die daarvoor klaar zijn. Met name zal de Commissie binnen een gemeenschappelijk financieel kader met voorstellen komen op het gebied van de landbouw, het regionaal beleid en de begroting op basis van het bestaande acquis en de beginselen van de Overeenkomst van Berlijn. De Commissie zal toezicht uitoefenen op de uitvoering van het acquis communautaire, een actieplan ontwikkelen om de inspanningen op het gebied van de institutionele ontwikkeling in de kandidaat-lidstaten te analyseren en te ondersteunen, ervoor zorgen dat de kandidaat-lidstaten aan de communautaire programma's, in de agentschappen en comités kunnen deelnemen en dat in de praktijk ook doen (dit is van essentieel belang om de toekomstige lidstaten te integreren en hen met de werkmethoden van de Gemeenschap vertrouwd te maken), de opneming van de toekomstige lidstaten in de structuren van de Europese Unie actief voorbereiden en de bilaterale betrekkingen tijdens de pre-toetredingsfase beheren. De Commissie zal bovendien actief de onderhandelingen voortzetten met de kandidaten die in 2004 nog niet klaar zijn om tot de EU toe te treden. Hiertoe zal de Commissie een bijgewerkt tijdschema en, zo nodig, een herziene pretoetredingsstrategie opstellen.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal uiterlijk medio 2002 de ontwerpen van gemeenschappelijke standpunten over alle hoofdstukken van de onderhandelingen voltooien, vooral over de belangrijkste nog onopgeloste problemen in de landbouw, met betrekking tot de Structuurfondsen en de begroting, gebaseerd op het overeengekomen gemeenschappelijk financieel kader. Zij zal de uitbreidingsstrategie voor 2002 op schrift stellen en voortgangsverslagen aan de Raad voorleggen. De Commissie zal bekijken of de kandidaatlanden in staat zijn om de taken van het EU-lidmaatschap op zich te nemen en een communicatiestrategie ten uitvoer te leggen om het publiek en de opinieleiders in de EU en de kandidaatlanden over de uitbreiding te informeren.

    * In het kader van een actieplan zal de Commissie begin 2002 met elke kandidaat-lidstaat de inspanningen op het gebied van de institutionele ontwikkeling analyseren en, zo nodig, hun voornemen om die te intensiveren, met een aanvullende faciliteit voor institutionele ontwikkeling uit hoofde van het Phare-programma.

    * De Commissie zal ervoor blijven zorgen dat het pretoetredingsinstrument voor het structuurbeleid (ISPA) met milieu- en vervoersinfrastructuurprojecten de burger in de kandidaatlanden tastbare voordelen brengt. Zij zal bovendien de kandidaatlanden blijven bijstaan bij het volledig operationeel maken van het specifieke toetredingsprogramma voor de landbouw en plattelandsontwikkeling (SAPARD) teneinde gerichte steun te geven en de tot dusver op dit gebied opgelopen vertraging in te lopen.

    * De Commissie zal de integratie van de kandidaatlanden bevorderen door geleidelijk meer programma's voor hen open te stellen, zoals Cultuur 2000 en Media Plus.

    * De Commissie zal in een meerjarenperspectief doorgaan met de financiële, administratieve en linguïstische voorbereidingen op de uitbreiding.

    Het Middellandse-Zeegebied

    De Europese Unie moet met het oog op vrede, stabiliteit, democratie en welvaart de banden met haar buurlanden aanhalen. Zij is bereid hiervoor praktische steun te verlenen. Het Middellandse-Zeegebied is daarom terecht als prioriteit voor 2002 aangemerkt. Het Barcelonaproces heeft weliswaar het partnerschap tussen de Unie en haar directe buren in het Zuiden en Oosten van de Middellandse Zee nieuw elan gegeven maar het voldoet nog niet volledig aan de verwachtingen. Er is een nieuwe impuls nodig om de strategie en de instrumenten van het Barcelonaproces te versterken. Hiertoe zal het accent gelegd worden op: intensivering van de onderhandelingen over associatieovereenkomsten, ontwikkeling van de samenwerking en handel tussen Zuid-Zuid en geleidelijke oprichting van een goedwerkende EuroMed-markt.

    De samenwerking tussen Europa en het Middellandse Zeegebied mag niet alleen betrekking hebben op de politiek en de economie. Wij zullen een nieuwe brede culturele dialoog in het Middellandse Zeegebied entameren: wij zullen een dialoog tegenover mogelijke conflicten tussen beschavingen stellen.

    De Commissie zal de samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken (vooral op het gebied van migratie en de bestrijding van de georganiseerde misdaad en terrorisme) en in sociale, culturele en humane aangelegenheden vergroten. De MEDA-programma's zullen worden verbeterd. Zij zullen meer gericht worden op associatie, betere coördinatie en snellere maatregelen.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal ter voorbereiding van de EuroMed-bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken in april 2002 in Valencia een mededeling goedkeuren over methoden om het Barcelonaproces te verbeteren.

    * De Commissie zal met voorstellen komen voor de aanpassing van de werkmethoden van het EuroMed-samenwerkingsverband, vooral om een meer operationele en frequentere politieke dialoog over regionale en internationale onderwerpen mogelijk te maken.

    * De Commissie zal naar wegen zoeken om investeringen en gezamenlijke ontwikkelingsprojecten in het Middellandse-Zeegebied te stimuleren, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de noodzaak en haalbaarheid van een nieuwe bank of ander financieringsmechanisme, voortbouwend op de Europese Investeringsbank.

    * De Commissie zal naar afronding van de onderhandelingen over de EUROMED associatieovereenkomsten met Algerije, Libanon en Syrië streven.

    * De Commissie zal een regionaal programma lanceren om de totstandbrenging van een goed functionerende geharmoniseerde EuroMed-markt te steunen, en steun verlenen voor de ontwikkeling van de vrijhandel en integratie tussen de partners in het Middellandse-Zeegebied.

    * De Commissie zal de samenwerking met de EUROMED-partners intensiveren op het gebied van van justitie en binnenlandse zaken en voorstellen doen voor de lancering van het EuroMed-Youth II programma en de uitbreiding van het TEMPUS-programma voor samenwerking tussen universiteiten tot de MEDA-landen. Zij zal ook de ontwikkeling aanmoedigen van de vervoers- en energie-infrastructuur, en werken aan een strategie voor de opneming van het milieu in de tweede ministeriële EuroMed-conferentie over het milieu.

    * In het kader van de lopende samenwerking inzake legale migratie zal de Commissie met de partners in het Middellandse-Zeegebied werken aan de verbetering van de beschikbare informatie en statistieken, en aan de bestrijding van illegale immigratie. Zij zal diverse mogelijke oplossingen bestuderen, waaronder de mogelijkheid om een mechanisme vast te stellen voor de regelmatige controle van de migratiestromen.

    * De Commissie zal doorgaan met de stroomlijning van het beheer van het MEDA-programma om de uitvoering hiervan te verbeteren en te versnellen en de kwaliteit van de geboden bijstand te verbeteren.

    * De Commissie zal in het kader van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid een actieprogramma voor een krachtiger beheer van de visserij in het Middellandse-Zeegebied voorstellen. Dit zal zowel maatregelen en initiatieven voor de communautaire als voor de internationale wateren bevatten.

    * In nauwe samenwerking met de Raad zal de Commissie haar inspanningen voortzetten om de rol van de EU in het vredesproces in het Midden-Oosten te versterken, onder meer door middel van een dialoog en specifieke steun aan de partijen.

    Ontwikkelingssamenwerking

    Prioriteitverlening aan ontwikkelingssamenwerking is volledig in overeenstemming met het begrip duurzame ontwikkeling dat componenten bevat die essentieel zijn voor eigen ontwikkeling. In 2002 zal de Commissie haar beleid en strategieën verder ontwikkelen en versterken om deze beter op de zes prioritaire gebieden van het ontwikkelingsbeleid van de EU, waaronder onderwijs en gezondheid, te richten. Zodoende zal de Commissie haar bijdrage tot de overeengekomen internationale ontwikkelingsdoelen versterken.

    Om dit te bereiken zal de Commissie de beleidsformulerings- en planningscapaciteit op deze gebieden versterken en de voornaamste beleidsinstrumenten van de Gemeenschap, zoals het Europees Ontwikkelingsfonds, voor dit doel inzetten. Daarnaast is het hoofddoel van het nieuwe samenwerkingsverband van Cotonou met de ACS-landen armoedebestrijding. De ratificatie hiervan is een belangrijke prioriteit in 2002.

    De Commissie zal ook een belangrijke rol spelen in de discussies over internationale maatregelen om ervoor te zorgen dat ook de ontwikkelingslanden van de voordelen van de informatiemaatschappij profiteren.

    De Commissie zal bovendien haar inspanningen voortzetten om het beheer van de buitenlandse hulp te hervormen, met speciale nadruk op de deconcentratie van het beheer en de besluitvorming naar de delegaties in de partnerlanden.

    Voornaamste maatregelen:

    * De Commissie zal haar inspanningen richten op de zes prioritaire gebieden die zijn vastgesteld in de verklaring over het ontwikkelingsbeleid van de EU, waaronder gezondheid en onderwijs.

    * De Commissie zal ten behoeve van de armoedebestrijding een nieuw sectoraalbeleidskader voorstellen, inclusief voor gezondheid en onderwijs.

    * Zij zal het actieprogramma ter bestrijding van de overdracht van besmettelijke ziekten uitvoeren, hiertoe een nieuwe verordening voorstellen en aan het nieuwe Wereldfonds voor de bestrijding van HIV/aids, tuberculose en malaria bijdragen.

    * De Commissie zal met voorstellen komen voor het door de EU in te nemen standpunt op de VN-conferentie over ontwikkelingsfinanciering (maart 2002).

    * De Commissie zal een nieuwe verordening voor samenwerkingshulp aan Azië en Latijns-Amerika voorstellen om de doeltreffendheid van financiële programma's te verbeteren en prioriteit aan toegang tot onderwijs en zorg te verlenen.

    * De Commissie zal in 2002 de ratificatie van de overeenkomst van Cotonou stimuleren. In het kader van de Overeenkomst van Cotonou zal de Commissie een actieprogramma opstellen om initiatieven van de private sector ter bestrijding van de armoede en versterking van zorg en onderwijs te bevorderen. Zij zal in september 2002 op basis van een mandaat van de Raad met de ACS-landen en -regio's onderhandelingen over economische samenwerkingsovereenkomsten aangaan.

    * De Commissie zal de hervorming van het beheer van de buitenlandse hulp van de EU voortzetten.

    5. Conclusies

    In 2002 zit de helft van het mandaat van deze Commissie erop. Na twee jaar ligt zij in het algemeen op schema wat de verwezenlijking van de strategische doelen betreft die zij zich aan het begin van haar mandaat gesteld heeft.

    De uitbreiding - onze historische taak - is in gang gezet. De Commissie is bezig met fundamentele economische hervormingen die de Europese Unie na tien jaar tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld moeten maken. Deze ontwikkeling en de invoering van de euro zullen Europa radicaal veranderen.

    De Commissie is bezig met de voltooiing van een grondige herstructurering van haar werkwijze, zowel in politiek, financieel als administratief opzicht. Deze veranderingen dienen ook de samenwerking met de Raad en het Europees Parlement te verbeteren en vooral de samenhang tussen de strategische prioriteiten van de EU ten goede te komen.

    Intussen groeit de bezorgdheid dat Europa vervreemd zou kunnen raken van de burger en dat wat hem bezig houdt. Dit werkprogramma is daarom gericht op beleidsprioriteiten die werkelijk tot verbeteringen voor de burger zullen leiden en hem centraal stellen in het beleid. Governance heeft bijv. ten doel de burger meer bij de besluitvorming van Europa te betrekken en duurzame ontwikkeling beoogt de economische en sociale behoeften van de huidige generaties op die van de toekomstige generaties af te stemmen.

    Het behoeft geen betoog dat de gebeurtenissen op 11 september tot gevolg hebben gehad dat Europa krachtiger moet duidelijk maken hoe het in de meest essentiële behoeften van haar burgers (waarborging van de levenskwaliteit, waaronder vrede en veiligheid) kan voldoen. Zij hebben ons ook op de fundamentele Europese waarden gewezen en op Europa's verantwoordelijkheid om aan de vrede in en de ontwikkeling van het buitenland bij te dragen. De burger van Europa en de internationale gemeenschap verwachten van Europa dat het doet wat het kan om internationale crises te beheren en op te lossen en dat het dat goed doet.

    Dit is de strekking van het werkprogramma voor 2002 en hieraan moeten de prestaties van Commissie aan het eind van 2002 worden afgemeten.

    Top