EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1417

Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/1417 van de Commissie van 13 maart 2024 tot aanvulling van Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad tot oprichting van het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven met regels voor de jaarlijkse constatering van de inkomens, voor de analyse van de duurzaamheid van bedrijven en voor de toegang tot gegevens voor onderzoeksdoeleinden en tot intrekking van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 van de Commissie

C/2024/1580

PB L, 2024/1417, 24.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1417/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1417/oj

European flag

Publicatieblad
van de Europese Unie

NL

L-serie


2024/1417

24.5.2024

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2024/1417 VAN DE COMMISSIE

van 13 maart 2024

tot aanvulling van Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad tot oprichting van het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven met regels voor de jaarlijkse constatering van de inkomens, voor de analyse van de duurzaamheid van bedrijven en voor de toegang tot gegevens voor onderzoeksdoeleinden en tot intrekking van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 van de Commissie

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad van 30 november 2009 tot oprichting van het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven (1), en met name artikel 5, lid 1, tweede alinea, artikel 5 bis, lid 1, artikel 5 ter, leden 2 en 3, en artikel 16, lid 3,

Gezien het advies van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (2),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EU) 2023/2674 van het Europees Parlement en de Raad (3) heeft Verordening (EG) nr. 1217/2009 gewijzigd en het informatienet inzake landbouwbedrijfsboekhoudingen omgezet in een informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven (IDL). Het gewijzigde rechtskader past het huidige kader voor gegevensverzameling wezenlijk aan. Omwille van de duidelijkheid en rechtszekerheid moeten daarom nieuwe regels worden vastgesteld die in de plaats komen van de bestaande regels van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 van de Commissie (4).

(2)

Verordening (EG) nr. 1217/2009 verleent de Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde verordeningen vast te stellen met daarin de voorschriften die nodig zijn voor de jaarlijkse constatering van de inkomens, voor de analyse van de duurzaamheid van bedrijven en voor het delen van IDL-gegevens voor onderzoeksdoeleinden. Met name moet de gedelegeerde handeling voorschriften bevatten voor de vaststelling van de drempelwaarden ter afbakening van het waarnemingsgebied, voor de opstelling van de plannen inzake de keuze van bedrijven, voor de vaststelling van de referentieperiode inzake de standaardopbrengsten, voor de bepaling van de algemene en de hoofdproductierichtingen en voor de verlening van toegang tot gepseudonimiseerde gegevens voor onderzoeksdoeleinden.

(3)

De drempelwaarden ter afbakening van het waarnemingsgebied moeten het mogelijk maken om representatieve resultaten voor het waarnemingsgebied te verkrijgen, en moeten aansluiten bij de structurele situatie van de bedrijven in elk van de lidstaten. Daarnaast moeten de drempelwaarden een optimale kosten-batenverhouding opleveren tussen de omvang van de geïnduceerde steekproef en de representativiteit ervan. Ze moeten zo worden bepaald dat marktgericht geëxploiteerde bedrijven in het waarnemingsgebied worden opgenomen die samen een zo hoog mogelijk percentage van de landbouwopbrengst, het landbouwareaal en de arbeidskrachten dekken.

(4)

Het keuzeplan moet een bepaald minimum aan elementen bevatten waaruit blijkt op welke wijze een representatieve steekproef wordt getrokken en aan de doelen van het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven wordt voldaan.

(5)

De standaardopbrengsten zijn gebaseerd op gemiddelde gegevens in een bepaalde referentieperiode. De waarden ervan moeten in verband met de economische trends regelmatig worden geactualiseerd zodat een zinvolle toepassing van de typologie mogelijk blijft. De actualisatiefrequentie moet samenhangen met de jaren waarin een enquête ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie wordt gehouden.

(6)

De algemene en de hoofdproductierichtingen moeten zo worden bepaald dat op verschillende aggregatieniveaus homogene bedrijfsgroepen kunnen worden gevormd en dat vergelijkingen mogelijk zijn wat de situatie van groepen bedrijven betreft.

(7)

Artikel 16, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 biedt de Commissie de mogelijkheid om toegang te verlenen tot gepseudonimiseerde gegevens die bij de uitvoering van die verordening zijn verkregen. Er moeten regels worden ingevoerd voor de verlening van toegang tot gepseudonimiseerde gegevens voor onderzoeksdoeleinden om ervoor te zorgen dat gegevens kunnen worden verstrekt die geschikt zijn voor dergelijke doeleinden terwijl een passende bescherming van individuele gegevens gewaarborgd blijft. Overeenkomstig artikel 89, lid 1, van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad (5) en artikel 13 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (6) moet vóór de verlening van toegang tot gepseudonimiseerde gegevens zekerheid zijn verkregen dat de doeleinden van de gegevensverwerking niet kunnen worden verwezenlijkt met geanonimiseerde gegevens.

(8)

Omwille van de duidelijkheid en rechtszekerheid moet Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 worden ingetrokken. Omdat het gegevensverzamelingsproces voor boekjaar 2024 al van start is gegaan, moeten de regels van die gedelegeerde verordening echter van toepassing blijven tot het begin van rapportagejaar 2025.

(9)

De voorschriften van deze verordening moeten vanaf rapportagejaar 2025 van toepassing zijn voor het IDL en vanaf de enquête van 2026 voor de enquêtes ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie zodat wordt voorkomen dat al lopende gegevensverzamelingsprocessen worden geraakt,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Onderwerp

Deze verordening bevat voorschriften ter aanvulling van bepaalde niet-essentiële onderdelen van Verordening (EG) nr. 1217/2009 met het oog op de jaarlijkse constatering van de inkomens en de analyse van de duurzaamheid van bedrijven via het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven (IDL). Deze voorschriften hebben betrekking op:

a)

de in artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde drempelwaarde;

b)

het in artikel 5 bis, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde plan;

c)

de in artikel 5 ter, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde referentieperiode;

d)

de in artikel 5 ter, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde productierichtingen;

e)

de in artikel 16, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde toegang tot gepseudonimiseerde gegevens.

Artikel 2

Drempelwaarde

De in artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 bedoelde drempelwaarde zorgt ervoor dat het waarnemingsgebied een zo hoog mogelijk percentage van de landbouwopbrengst, het landbouwareaal en de arbeidskrachten van de marktgerichte bedrijven dekt.

Artikel 3

Keuzeplan

Het door elke lidstaat op te stellen plan voor de keuze van bedrijven met boekhouding als bedoeld in artikel 5 bis, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1217/2009, bevat elementen die waarborgen dat een voor het waarnemingsgebied representatieve rapportagesteekproef wordt verkregen. Met name moet het plan tenminste:

a)

gebaseerd zijn op de meest recente statistische referentiebronnen;

b)

een toelichting bevatten op de methode voor de stratificatie van het waarnemingsgebied overeenkomstig de streken in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1217/2009, de productierichtingen en de klassen van economische bedrijfsomvang als bedoeld in artikel 5 ter, lid 1, van die verordening;

c)

een verdeling bevatten van de bedrijven van het waarnemingsgebied per productierichting en klasse van economische bedrijfsomvang als bedoeld in artikel 5 ter, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1217/2009, die ten minste overeenstemt met de hoofdproductierichtingen;

d)

informatie bevatten over de statistische wijze waarop het steekproefpercentage per stratum is bepaald, over de wijze waarop de bedrijven met boekhouding zijn gekozen, en over het in elk stratum te kiezen aantal bedrijven met boekhouding.

Artikel 4

Referentieperiode voor de standaardopbrengst

Voor de berekening van de standaardopbrengsten in het kader van de enquêtes ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie voor jaar N als bedoeld in artikel 5 ter, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1217/2009, bestaat de referentieperiode uit de vijf opeenvolgende jaren van jaar N-5 tot en met jaar N-1.

De standaardopbrengsten worden bepaald aan de hand van gemiddelde basisgegevens die over de in de eerste alinea bedoelde referentieperiode zijn berekend en doorgaans worden aangeduid als “standaardopbrengsten N-3”. Deze standaardopbrengsten N-3 worden ten minste telkens wanneer een enquête ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie wordt uitgevoerd, geactualiseerd om rekening te houden met de economische ontwikkelingen.

Artikel 5

Algemene en hoofdproductierichtingen

De algemene en de hoofdproductierichtingen en de overeenstemming ertussen, als bedoeld in artikel 5 ter, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1217/2009 zijn vermeld in bijlage I bij de onderhavige verordening.

Artikel 6

Verlening van toegang tot gepseudonimiseerde gegevens voor onderzoeksdoeleinden

De door de Commissie te volgen regels en voorwaarden voor de verlening van toegang op Unieniveau tot gepseudonimiseerde gegevens voor onderzoeksdoeleinden als bedoeld in artikel 16, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1217/2009, zijn vermeld in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 7

Intrekking

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 wordt met ingang van 1 januari 2025 ingetrokken.

De in de eerste alinea genoemde verordening blijft echter, voor het IDL, van toepassing op de rapportagejaren voorafgaand aan rapportagejaar 2025 en, voor de enquêtes ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie, tot de enquête van 2023.

Artikel 8

Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de zevende dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is vanaf rapportagejaar 2025 van toepassing voor het IDL en is vanaf de enquête van 2026 van toepassing voor de enquêtes ter verkrijging van geïntegreerde landbouwstatistieken van de Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 13 maart 2024.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN


(1)   PB L 328 van 15.12.2009, blz. 27, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1217/oj.

(2)  Formeel commentaar van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming van 26 februari 2024 over de gedelegeerde ontwerpverordening van de Commissie tot aanvulling van Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad tot oprichting van het informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven met regels voor de jaarlijkse constatering van de inkomens, voor de analyse van de duurzaamheid van bedrijven en voor de toegang tot gegevens voor onderzoeksdoeleinden en tot intrekking van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 van de Commissie.

(3)  Verordening (EU) 2023/2674 van het Europees Parlement en de Raad van 22 november 2023 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad wat betreft de omzetting van het informatienet inzake landbouwbedrijfsboekhoudingen in een informatienet inzake de duurzaamheid van landbouwbedrijven (PB L, 2023/2674, 29.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2674/oj).

(4)  Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1198/2014 van de Commissie van 1 augustus 2014 tot aanvulling van Verordening (EG) nr. 1217/2009 van de Raad tot oprichting van een boekhoudkundig informatienet betreffende de inkomens en de bedrijfseconomische positie van de landbouwbedrijven in de Europese Unie (PB L 321 van 7.11.2014, blz. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/1198/oj).

(5)  Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (PB L 119 van 4.5.2016, blz. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj).

(6)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj).


BIJLAGE I

ALGEMENE EN HOOFDPRODUCTIERICHTINGEN EN DE OVEREENSTEMMING ERTUSSEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 5

Algemene productierichting

Omschrijving

Hoofdproductierichting

Omschrijving

1

Gespecialiseerde akkerbouwbedrijven

15

Bedrijven gespecialiseerd in de teelt van granen, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen

16

Andere akkerbouwbedrijven

2

Gespecialiseerde tuinbouwbedrijven

21

Gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven

22

Gespecialiseerde opengrondstuinbouwbedrijven

23

Andere tuinbouwbedrijven

3

Gespecialiseerde bedrijven blijvende teelten

35

Gespecialiseerde bedrijven wijnbouw en druiventeelt

36

Gespecialiseerde fruit- en citrusteeltbedrijven

37

Gespecialiseerde olijventeeltbedrijven

38

Bedrijven met diverse combinaties van blijvende teelten

4

Gespecialiseerde graasdierbedrijven

45

Gespecialiseerde melkveebedrijven

46

In jong- en vleesvee gespecialiseerde rundveebedrijven

47

Rundveebedrijven: melk en jong- en mestvee gecombineerd

48

Graasdierbedrijven: schapen, geiten en andere graasdieren

5

Gespecialiseerde hokdierbedrijven

51

Gespecialiseerde varkensbedrijven

52

Gespecialiseerde pluimveebedrijven

53

Andere gespecialiseerde hokdierbedrijven

6

Bedrijven met combinaties van gewassen

61

Bedrijven met combinaties van gewassen

7

Bedrijven met combinaties van veeteelt

73

Bedrijven met veeteeltcombinaties, accent op graasdieren

74

Bedrijven met veeteeltcombinaties, accent op hokdieren

8

Bedrijven met combinaties van gewassen en veeteelt

83

Bedrijven met combinaties van akkerbouw en graasdieren

84

Bedrijven met diverse gewassen- en veeteeltcombinaties

9

Niet-geclassificeerde bedrijven

99

Niet-geclassificeerde bedrijven


BIJLAGE II

VERLENING VAN TOEGANG TOT GEPSEUDONIMISEERDE GEGEVENS VOOR ONDERZOEKSDOELEINDEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 6

1.   Algemene beginselen

De Commissie kan voor onderzoeksdoeleinden toegang verlenen tot gepseudonimiseerde gegevens die in het bezit zijn van de Commissie voor de in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 1217/2009 genoemde doeleinden, mits de volgende voorwaarden zijn vervuld:

a)

het gebruik van de onderzoeksgegevens is in overeenstemming met de in artikel 1 van Verordening (EG) nr. 1217/2009 genoemde doeleinden;

b)

bij de toegang tot en het gebruik en de verwerking van onderzoeksgegevens is de bescherming van de gepseudonimiseerde gegevens en de individuele gegevens waarvan deze zijn afgeleid, gewaarborgd, zoals vereist op grond van de artikelen 16 en 16 bis van Verordening (EG) nr. 1217/2009 en de bepalingen van de Verordeningen (EU) 2016/679 en (EU) 2018/1725;

c)

er wordt alleen toegang verleend tot gegevens die strikt noodzakelijk zijn voor de doeleinden van het onderzoek in kwestie;

d)

de entiteit die om toegang tot de gegevens verzoekt, is erkend op het gebied van onderzoek, studies of analyse;

e)

de gegevens zijn vereist voor een project van algemeen belang waarvan de resultaten openbaar worden gemaakt;

f)

de fysieke, technische en administratieve beveiligingsmaatregelen ter bescherming van de gepseudonimiseerde gegevens zijn afdoende voor de bescherming van de gevraagde gepseudonimiseerde gegevens. De verzoekende entiteit vermeldt de voorgestelde maatregelen;

g)

de gepseudonimiseerde gegevens worden alleen gebruikt voor de toegestane periode. Voor verlenging van het gebruik van de gegevens is toestemming van de Commissie vereist;

h)

bij de Commissie wordt een verzoek om toegang tot gepseudonimiseerde gegevens ingediend waaruit blijkt dat de gevraagde toegang tot en het gevraagde gebruik van de onderzoeksgegevens in overeenstemming zijn met de voorwaarden van de punten a) tot en met g).

Bij de verlening van toegang eerbiedigt de Commissie, waar relevant in dit verband, de beginselen van subsidiariteit, evenredigheid en voorzorg, overeenkomstig de artikelen 16 en 16 bis van Verordening (EG) nr. 1217/2009 en de bepalingen van Verordeningen (EU) 2016/679 en (EU) 2018/1725:

subsidiariteitsbeginsel: het gebruik van de gegevens moet relevant zijn voor de Uniedimensie of voor meerdere lidstaten. Indien een verzoek betrekking heeft op één land, moet het verzoek bij de betrokken lidstaat worden ingediend;

evenredigheidsbeginsel: toegang wordt slechts verleend voor zolang en voor zover strikt nodig is voor de analyse;

voorzorgsbeginsel: het gevaar van misbruik van de gegevens wordt tot een minimum beperkt.

2.   Verzoek om toegang tot gepseudonimiseerde gegevens

In het verzoek om toegang tot gegevens voor een onderzoeksdoeleinde wordt het volgende vermeld:

a)

de persoon of de entiteit die om toegang verzoekt;

b)

de locatie van de verzoekende persoon of entiteit, waarbij wordt aangegeven of deze locatie in of buiten het grondgebied van de Unie ligt;

c)

het legitieme doeleinde van het onderzoek, de financieringsbron ervan en de eigendom van de onderzoeksresultaten;

d)

uitleg waarom het voor dit doeleinde nodig is om de gevraagde gepseudonimiseerde gegevens te gebruiken, en waarom dit doeleinde niet kan worden bereikt met anonieme gegevens;

e)

hoe de toegang tot en de verwerking en het gebruik van de gegevens in overeenstemming zijn met het doeleinde van de gegevens en de op grond van Verordening (EG) nr. 1217/2009 vereiste gegevenswaarborgen en met de algemene beginselen van punt 1. De verzoekende persoon of entiteit moet aangeven welke risico’s zij signaleren en welke risicobeperkende maatregelen zij denken in te voeren;

f)

de personen die toegang krijgen tot de gegevens;

g)

de te gebruiken toegangsfaciliteiten;

h)

de gegevensreeksen waartoe toegang moet worden verkregen, en de methoden om deze te analyseren;

i)

de periode van toegang tot de gegevens;

j)

de verwachte resultaten van het onderzoek die zullen worden gepubliceerd of anderszins zullen worden verspreid, en

k)

alle overige informatie die van belang is in het kader van de motivering van het verzoek.

Het verzoek om toegang gaat vergezeld van individuele vertrouwelijkheidsverklaringen, die door alle personen die toegang tot de gegevens krijgen, zijn ondertekend.

De Commissie beoordeelt of het verzoek voldoet aan de algemene beginselen van punt 1 en bepaalt of zij het verzoek al dan niet inwilligt. Indien een verzoek in overeenstemming is met Verordening (EG) nr. 1217/2009, kan het worden ingewilligd. Het verzoek wordt afgewezen indien het beoogde gebruik van de gepseudonimiseerde gegevens niet met de Verordeningen (EU) 2016/679 en (EU) 2018/1725 in overeenstemming is of, in het geval van internationale doorgiften, geen gelijkwaardige bescherming waarborgt.

Bij de beoordeling van het verzoek om toegang houdt de Commissie ook rekening met de noodzaak van bescherming van individuele gegevens en met name met de vraag of wordt voldaan aan de regels voor doorgiften van gegevens aan ontvangers buiten het grondgebied van de Unie zoals vastgelegd in hoofdstuk V van Verordening (EU) 2016/679 en hoofdstuk V van Verordening (EU) 2018/1725.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1417/oj

ISSN 1977-0758 (electronic edition)


Top