EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0675

Verordening (EU) 2023/675 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2023 tot vaststelling van instandhoudings- en beheersmaatregelen voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

PE/60/2022/REV/1

PB L 88 van 24.3.2023, p. 1–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/675/oj

24.3.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 88/1


VERORDENING (EU) 2023/675 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 15 maart 2023

tot vaststelling van instandhoudings- en beheersmaatregelen voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Het doel van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), zoals omschreven in Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad (3), is te garanderen dat de exploitatie van de levende aquatische rijkdommen bijdraagt tot ecologische, economische en sociale duurzaamheid op lange termijn.

(2)

Uit hoofde van Besluit 98/392/EG van de Raad (4) heeft de Unie het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 goedgekeurd. Uit hoofde van Besluit 98/414/EG van de Raad (5) heeft de Unie haar goedkeuring gehecht aan de overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van dat verdrag die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden, waarin beginselen en regels met betrekking tot de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee zijn vastgesteld. In het kader van haar ruimere internationale verplichtingen neemt de Unie deel aan de inspanningen die in internationale wateren worden geleverd om visbestanden in stand te houden en streeft zij naar een sterkere mondiale oceaangovernance en een duurzamer visserijbeheer.

(3)

Het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (“het verdrag”), waarbij de Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (Commission for the Conservation of Southern Bluefin Tuna, CCSBT) is opgericht, voorziet niet in de toetreding van regionale organisaties voor economische integratie, zoals de Unie. Om de samenwerking op het gebied van de instandhouding en het beheer van zuidelijke blauwvintonijn te bevorderen, heeft de CCSBT de Uitgebreide Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (“de uitgebreide commissie”) opgericht, waaraan de Unie als lid kan deelnemen. Door de uitgebreide commissie aangenomen besluiten worden besluiten van de CCSBT aan het einde van de CCSBT-vergadering tijdens welke zij door de uitgebreide commissie zijn gemeld, tenzij de CCSBT anders beslist. De leden van de uitgebreide commissie hebben dezelfde verplichtingen als de leden van de CCSBT, waaronder de naleving van de besluiten van de CCSBT en het leveren van financiële bijdragen aan de CCSBT.

(4)

Op grond van Besluit (EU) 2015/2437 van de Raad (6) is de Unie lid van de uitgebreide commissie.

(5)

De uitgebreide commissie neemt elk jaar instandhoudings- en beheersmaatregelen aan en haar leden, waaronder de Unie, hebben er zich uitdrukkelijk toe verbonden deze te eerbiedigen en na te leven.

(6)

Anders dan bij de andere regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB’s) waaraan de Unie deelneemt, heeft de Unie geen vissersvaartuigen die gericht op zuidelijke blauwvintonijn vissen en heeft zij in het verleden enkel incidentele bijvangsten en sinds 2012 geen bijvangsten van deze soort gemeld. Toch is het wenselijk dat de Unie voldoet aan de door de CCSBT aangenomen instandhoudings- en beheersmaatregelen die verband houden met de activiteiten en kenmerken van de vloot van de Unie en met de handel in zuidelijke blauwvintonijn.

(7)

Het verspreidingsgebied van zuidelijke blauwvintonijn bestrijkt zowel het toepassingsgebied van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan als dat van de Commissie voor de visserij in de westelijke en centrale Stille Oceaan en van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen, waar de beugvloot van de Unie die op tropische tonijn en tonijnachtigen vist, in het verleden beperkte hoeveelheden bijvangsten van zuidelijke blauwvintonijn heeft gemeld.

(8)

Deze verordening zet de desbetreffende resoluties die de CCSBT tot en met 2020 heeft aangenomen, om in het recht van de Unie, voor zover het maatregelen betreft die er nog niet zijn in opgenomen. Deze verordening heeft enkel betrekking op de CCSBT-maatregelen die van toepassing zijn op de Unie, met name rekening houdend met de specifieke kenmerken van de vloot van de Unie, zoals geen gerichte visserij, uitsluitend incidentele bijvangsten in het verleden en geen bijvangsten sinds 2012 en geen overladingen of aanlandingen, en met de handel in zuidelijke blauwvintonijn. In de praktijk zullen de meeste verplichtingen slechts in werking treden als de vloot van de Unie incidenteel zuidelijke blauwvintonijn als bijvangst vangt — hetgeen niet meer is gebeurd sinds 2012 — en die aan boord houdt, hetgeen tot op heden niet is gemeld.

(9)

Ter waarborging van de naleving van Verordening (EU) nr. 1380/2013 is Uniewetgeving vastgesteld om een systeem voor controle, inspectie en handhaving op te zetten in het kader waarvan onder meer illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) wordt bestreden. In het bijzonder is bij Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad (7) een Unieregeling voor controle, inspectie en handhaving ingesteld die een brede, geïntegreerde aanpak biedt om de naleving van alle regels van Verordening (EU) nr. 1380/2013 te waarborgen. Bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 404/2011 van de Commissie (8) zijn uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 1224/2009 vastgesteld. Bij Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad (9) is een communautair systeem opgezet om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen. Die verordeningen hebben al betrekking op een aantal in CCSBT-resoluties vastgestelde maatregelen. Die maatregelen hoeven dus niet in de onderhavige verordening te worden behandeld.

(10)

Krachtens Verordening (EU) nr. 1380/2013 moeten de standpunten die de Unie inneemt in ROVB’s en de activiteiten van de Unie in internationale visserijorganisaties gebaseerd zijn op het beste beschikbare wetenschappelijke advies, teneinde ervoor te zorgen dat de visbestanden overeenkomstig de doelstellingen van het GVB worden beheerd, met name om ervoor te zorgen dat de exploitatie van levende biologische rijkdommen van de zee op lange termijn ecologisch duurzaam is en de populaties van de gevangen soorten erdoor boven een niveau worden gebracht en behouden dat de maximale duurzame opbrengst kan opleveren, om de voorwaarden te creëren voor een economisch levensvatbare en concurrerende visserijsector en verwerkende industrie en visserijgerelateerde activiteiten aan land, om samen te werken met ROVB’s om hen te helpen de maatregelen ter bestrijding van IOO-visserij beter te doen naleven, en om bij te dragen aan de beschikbaarheid van duurzame voedselvoorraden.

(11)

Met het oog op de snelle omzetting in het recht van de Unie van toekomstige CCSBT-resoluties moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie handelingen vast te stellen met betrekking tot de wijziging van deze verordening betreffende de op zuidelijke blauwvintonijn gerichte visserij door vissersvaartuigen van de Unie, de informatie in het vaartuigenregister, de termijnen of perioden voor de indiening van de informatie in de formulieren voor gemerkte vangsten, de bewaring van documenten betreffende de vangstdocumentatieregeling, de doorzending van kennisgevingen van overlading, de doorzending van informatie aan het secretariaat dat is opgericht door de CCSBT (het “secretariaat”) betreffende de IOO-vaartuigenlijst en onderzoeksverslagen, de doorzending van informatie over de contactpunten voor haveninspecties, de doorzending van kennisgevingen over bijvangsten, de indiening van jaarverslagen en de bijlagen I tot en met IV. Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven (10). Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten, en hebben hun deskundigen systematisch toegang tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen.

(12)

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (11) en heeft op 20 september 2021 een advies uitgebracht. Persoonsgegevens die in het kader van deze verordening verwerkt worden, moeten in overeenstemming met de toepasselijke bepalingen van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad (12) en Verordening (EU) 2018/1725 behandeld worden. Met het oog op een doeltreffende handhaving van deze verordening moeten de persoonsgegevens voor een periode van tien jaar worden bewaard. Indien de persoonsgegevens in kwestie noodzakelijk zijn voor de follow-up van een inbreuk, een inspectie of gerechtelijke of administratieve procedures, moet het mogelijk zijn deze gegevens voor een periode van meer dan tien jaar te bewaren, maar niet langer dan twintig jaar,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Onderwerp

Met deze verordening worden beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen die zijn vastgesteld in het kader van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn en die bindend zijn voor de Unie, omgezet in het recht van de Unie.

Artikel 2

Toepassingsgebied

Deze verordening is van toepassing op:

a)

vissersvaartuigen van de Unie die vissen in het verspreidingsgebied van zuidelijke blauwvintonijn in het kader van het verdrag, en

b)

lidstaten die zuidelijke blauwvintonijn invoeren, uitvoeren of wederuitvoeren.

Artikel 3

Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1)

“SBF”: zuidelijke blauwvintonijn of visserijproducten die afkomstig zijn van zuidelijke blauwvintonijn;

2)

“vaartuigenregister”: door de CCSBT aangelegd register van vaartuigen die gemachtigd zijn om op SBF te vissen of SBF als bijvangst te vangen;

3)

“vissersvaartuig van de Unie”: elk vaartuig dat de vlag van een lidstaat voert en dat wordt ingezet of is bestemd om te worden ingezet voor de commerciële exploitatie van mariene biologische rijkdommen, met inbegrip van ondersteuningsvaartuigen, vaartuigen voor visverwerking, vaartuigen waarop vangsten worden overgeladen en transportvaartuigen die zijn uitgerust voor het vervoer van visserijproducten, maar uitgezonderd containerschepen;

4)

“overlading”: het lossen van alle of een of meer visserijproducten aan boord van een vissersvaartuig of een gedeelte daarvan in een ander vissersvaartuig;

5)

“SBF-label”: een extern identificatieplaatje dat aan de hele SBF is bevestigd en informatie over de afzonderlijke vis bevat;

6)

“VDR”: de specifieke vangstdocumentatieregeling voor SBF die is ingesteld door de CCSBT en die het vangstmonitoringformulier, het formulier voor gemerkte vangsten, en het uitvoer- en wederuitvoerdocument omvat;

7)

“vangstmonitoringformulier”: het in bijlage I opgenomen document waarin informatie over de vangst, de overlading, de uitvoer en invoer van SBF wordt geregistreerd;

8)

“formulier voor gemerkte vangsten”: het in bijlage II opgenomen document waarin informatie over afzonderlijke gemerkte vissen wordt geregistreerd;

9)

“invoer”: het binnenbrengen van SBF op het grondgebied van de Unie, ook met het oog op overlading in havens op dat grondgebied;

10)

“uitvoer- of wederuitvoerdocument”: het in bijlage III opgenomen document dat informatie bevat over SBF die reeds wordt getraceerd via het vangstmonitoringformulier van een invoer die geheel of gedeeltelijk wordt uitgevoerd of wederuitgevoerd;

11)

“uitvoer”: een verplaatsing van SBF die is geoogst door vissersvaartuigen van de Unie, naar een derde land;

12)

“wederuitvoer”: een verplaatsing van eerder op het grondgebied van de Unie ingevoerde SBF van dat grondgebied naar elders;

13)

“hele SBF”: SBF die niet is gefileerd noch in lendenstukken is verdeeld;

14)

“verwerkte SBF”: SBF die is schoongemaakt, ontdaan van ingewanden en kieuwen, ingevroren, ontdaan van de vinnen, de operculae (kieuwdeksels) en de staart, en waarbij de kop of delen van de kop zijn verwijderd;

15)

“andere delen van SBF dan vlees”: de kop, de ogen, de hom/kuit, de ingewanden en de staart;

16)

“aangifte van overlading”: het in bijlage IV opgenomen document;

17)

“instandhoudings- en beheersmaatregelen”: de door de CCSBT aangenomen resoluties en andere bindende maatregelen;

18)

“jaarlijks samenvattend VMS-verslag”: het document waarvan het formaat is vastgelegd in aanhangsel A bij CCSBT-CC/0910/06 of in enig document dat het vervangt, waarin de relevante VMS-informatie wordt verstrekt;

19)

“nalevingscomité”: het ondersteunend orgaan van de CCSBT dat de naleving van de instandhoudings- en beheersmaatregelen monitort, beoordeelt en evalueert;

20)

“ontwerplijst van IOO-vaartuigen”: de initiële lijst die door het secretariaat is opgesteld.

Artikel 4

Algemeen verbod op de gerichte visserij op SBF

Het is voor vissersvaartuigen van de Unie verboden gericht op SBF te vissen. SBF die aan boord van vissersvaartuigen van de Unie worden gehouden, telt uitsluitend als bijvangst.

Artikel 5

Vaartuigenregister

1.   Elke vlaggenlidstaat dient bij de Commissie de lijst in van de vissersvaartuigen van de Unie die door hem zijn gemachtigd om SBF-bijvangst te hebben en die in het vaartuigenregister moeten worden opgenomen. Die lijst bevat voor elk vaartuig de volgende gegevens:

a)

Lloyds-/IMO- (Internationale maritieme organisatie) nummer;

b)

naam van het (de) vaartuig(en), registernummer(s);

c)

vorige naam/namen (indien van toepassing);

d)

vorige vlag(gen) (indien van toepassing);

e)

vorige gegevens inzake schrapping uit andere registers (indien van toepassing);

f)

internationale radioroepnaam/-namen (indien van toepassing);

g)

type vaartuig(en), lengte over alles en brutoregistertonnage (BRT);

h)

naam en adres van de eigenaar/eigenaren;

i)

naam en adres van de exploitant(en);

j)

gebruikt vistuig, en

k)

de voor visserij op SBF of overladen toegestane periode.

2.   Het is vissersvaartuigen van de Unie die niet in het vaartuigenregister zijn opgenomen, verboden SBF aan boord te houden, over te laden of uit te voeren.

3.   Bij de indiening van hun lijst van vaartuigen overeenkomstig lid 1 geven de lidstaten aan welke vaartuigen nieuwe toevoegingen zijn en welke vaartuigen in de plaats komen van vaartuigen die momenteel op de lijst staan.

4.   De lidstaten stellen de Commissie onverwijld in kennis van wijzigingen in hun lijst van vaartuigen. De Commissie zendt die informatie onverwijld door aan het secretariaat.

5.   Wanneer een vissersvaartuig van de Unie betrokken is geweest bij IOO-visserij, zendt de lidstaat de Commissie de krachtens lid 1 vereiste informatie pas toe nadat hij van de eigenaar van het betrokken vaartuig voldoende toezegging heeft ontvangen dat hij die visserij niet langer zal verrichten.

Artikel 6

Merken van SBF

1.   Wanneer door vissersvaartuigen van de Unie gevangen bijvangsten van SBF bestemd zijn voor uitvoer of wederuitvoer, wordt op het moment van de oogst aan elke hele SBF een SBF-label bevestigd. In uitzonderlijke omstandigheden, wanneer een label per ongeluk loskomt en niet opnieuw kan worden aangebracht, wordt zo spoedig mogelijk, in elk geval, en uiterlijk op het moment van overlading of uitvoer een vervangend label aangebracht.

2.   Niet-verwerkte hele SBF wordt niet ingevoerd, uitgevoerd of wederuitgevoerd zonder een SBF-label, tenzij het label niet langer nodig is omdat verdere verwerking heeft plaatsgevonden.

3.   Het SBF-label blijft aan elke afzonderlijke vis bevestigd, zolang het karkas van de vis volledig blijft, en bevat de maand, het gebied en de vangstmethode, alsook het gewicht en de lengte voor elke SBF.

4.   Elk SBF-label heeft een uniek vooraf geregistreerd labelnummer in een gemakkelijk leesbare vorm, dat een unieke identificatiecode van de vlaggenstaat en een code voor het visseizoen omvat, en dat:

a)

stevig aan SBF vastgemaakt kan worden;

b)

niet herbruikbaar is;

c)

niet-vervalsbaar is;

d)

niet-namaakbaar is;

e)

bestand is tegen een temperatuur van ten minste -60 °C, tegen zout water en ruwe bewegingen, en

f)

voor levensmiddelen geschikt is.

5.   De vlaggenlidstaten registreren de verspreiding van de SBF-labels bij de onder hun vlag varende vaartuigen en zorgen ervoor dat de onder hun vlag varende vaartuigen en de exploitanten van die vaartuigen, alsook de betrokken autoriteiten beschikken over rapportageprocedures en -formaten waarmee de vereiste labelinformatie kan worden verzameld.

Artikel 7

Formulier voor gemerkte vangsten

1.   Wanneer door vissersvaartuigen van de Unie gevangen bijvangsten van SBF bestemd zijn voor uitvoer of wederuitvoer, wordt zo snel mogelijk na de oogst van elke afzonderlijke SBF een formulier voor gemerkte vangsten ingevuld. De lengte en het gewicht van de SBF worden gemeten voordat die wordt ingevroren.

2.   Indien de lengte en het gewicht van de SBF van het vaartuig niet nauwkeurig aan boord kunnen worden gemeten, worden deze metingen verricht en wordt het bijbehorende formulier voor gemerkte vangsten ingevuld op het moment van overlading en in elk geval vóór elke verdere overdracht van de SBF.

3.   De kapiteins van vissersvaartuigen van de Unie verstrekken de autoriteiten van de vlaggenlidstaten de ingevulde formulieren voor gemerkte vangsten. De lidstaten dienen de informatie van de formulieren voor gemerkte vangsten op kwartaalbasis in bij de Commissie. De Commissie zendt die informatie onverwijld door aan het secretariaat.

Artikel 8

Handel in SBF

1.   Elke invoer, uitvoer en wederuitvoer van SBF gaat vergezeld van de VDR-documenten en -labels, zoals bepaald in deze verordening.

2.   Andere SBF-onderdelen dan het vlees mogen worden ingevoerd, uitgevoerd en wederuitgevoerd zonder uitvoer- of wederuitvoerformulier, al naargelang het geval.

Artikel 9

Invoer van SBF in de Unie

1.   In de Unie ingevoerde SBF gaat vergezeld van een vangstcertificaat overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EG) nr. 1005/2008 en van een uitvoer- of wederuitvoerdocument, al naargelang het geval.

2.   De lidstaten aanvaarden geen zending SBF voor invoer die niet vergezeld gaat van de VDR-documenten en -labels.

3.   De lidstaten aanvaarden geen volledige of gedeeltelijke zendingen van hele onverwerkte SBF zonder label voor invoer.

Artikel 10

Uitvoer of wederuitvoer van SBF

1.   Onverminderd de validering van vangstcertificaten voor de uitvoer van vangsten door vissersvaartuigen van de Unie, overeenkomstig artikel 15, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1005/2008, gaat de uitvoer of wederuitvoer van SBF door de lidstaten vergezeld van het uitvoer- of wederuitvoerdocument, al naargelang het geval.

2.   De lidstaten valideren geen zending SBF voor uitvoer of wederuitvoer die niet vergezeld gaat van de VDR-documenten en -labels.

3.   De lidstaten valideren geen volledige of gedeeltelijke zendingen van hele onverwerkte SBF zonder label voor uitvoer of wederuitvoer.

Artikel 11

Validering van VDR-documenten die zijn afgegeven door vlaggenlidstaten of lidstaten

1.   De bevoegde autoriteiten van de vlaggenlidstaat of de lidstaat, al naargelang het geval, verifiëren de informatie in de VDR-documenten. Zij valideren geen VDR-documenten die onvolledig zijn of onjuiste informatie bevatten.

2.   Indien de bevoegde autoriteiten van de vlaggenlidstaat die verantwoordelijk zijn voor de validering van de in lid 1 van dit artikel bedoelde VDR-documenten, verschillen van de in artikel 15, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1005/2008 bedoelde autoriteiten, stelt de vlaggenlidstaat de Commissie in kennis van die bevoegde autoriteiten. De Commissie zendt die informatie onverwijld toe aan het secretariaat.

3.   De lidstaten verrichten verificaties, met inbegrip van inspecties van vaartuigen, aanlandingen en waar mogelijk markten, voor zover dat nodig is voor de validering van de informatie in de VDR-documenten. De lidstaten melden aan de Commissie nadere gegevens over de maatregelen die zijn genomen om de naleving van dit lid te waarborgen.

Artikel 12

Verificatie van door de lidstaten ontvangen VDR-documenten

1.   De lidstaten verrichten verificaties, met inbegrip van inspecties van vaartuigen, aanlandingen en waar mogelijk markten, voor zover dat nodig is voor de validering van de informatie in de VDR-documenten. De lidstaten valideren geen VDR-documenten die onvolledig zijn of onjuiste informatie bevatten.

2.   Onverminderd de op grond van artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1005/2008 vereiste verificaties zorgen de lidstaten ervoor dat hun bevoegde autoriteiten elke zending SBF die in de Unie wordt ingevoerd of uit de Unie wordt uitgevoerd of wederuitgevoerd, identificeren en de VDR-documenten voor elke zending SBF onderzoeken. De bevoegde autoriteiten kunnen tevens de inhoud van de zending onderzoeken om de in de VDR-documenten en de gerelateerde documenten opgenomen gegevens te verifiëren en voeren, zo nodig, verificaties uit bij de betrokken exploitanten.

3.   De lidstaten melden de Commissie nadere gegevens over de maatregelen die zijn genomen om de naleving van de leden 1 en 2 te waarborgen.

4.   Elke lidstaat stelt de Commissie zo spoedig mogelijk in kennis van alle zendingen SBF waarbij er twijfel bestaat over de informatie in VDR-documenten of de gerelateerde documenten of waarbij sprake is van onvolledige, ontbrekende of niet-gevalideerde VDR-documenten. De Commissie meldt die informatie onverwijld aan het secretariaat.

Artikel 13

Evaluatie en onderzoek van VDR-verslagen

1.   Wanneer de Commissie van het secretariaat een verslag ontvangt over de uitvoering van de VDR-bepalingen met informatie die door een lidstaat moet worden geëvalueerd, zendt zij dat verslag onverwijld door naar de betrokken lidstaat, die de informatie evalueert en eventuele geconstateerde onregelmatigheden onderzoekt.

2.   De lidstaat werkt mee en onderneemt alle nodige stappen om kwesties in verband met de uitvoering van de VDR te onderzoeken en stelt de Commissie in kennis van het resultaat daarvan.

3.   De lidstaten werken mee om ervoor te zorgen dat VDR-documenten niet vervalst zijn of geen onjuiste informatie bevatten.

Artikel 14

Register van VDR-documenten

1.   De lidstaten bewaren alle door hen ontvangen originele VDR-documenten of een ingescande elektronische kopie van de originele documenten gedurende een periode van ten minste drie jaar of langer indien het nationale recht zulks vereist.

2.   De lidstaten bewaren een kopie van elk door hen afgegeven VDR-document gedurende drie jaar of langer indien het nationale recht zulks vereist.

3.   Een kopie van de in de leden 1 en 2 bedoelde documenten, met uitzondering van het formulier voor gemerkte vangsten, wordt onverwijld en uiterlijk vóór het einde van het kwartaal volgend op de datum waarop zij zijn afgegeven of ontvangen, doorgezonden aan de Commissie. De Commissie zendt deze documenten onverwijld toe aan het secretariaat.

Artikel 15

Havens van overlading

1.   Alle overladingen van SBF vinden plaats in havens.

2.   Voor de overlading van SBF wijzen de vlaggenlidstaten havens aan voor vaartuigen die hun vlag voeren, en communiceren zij met de aangewezen havenstaten om informatie uit te wisselen die nodig is voor een doeltreffende monitoring.

Artikel 16

Kennisgeving van overlading

1.   Ten minste 48 uur vóór overlading of zoals bepaald door de autoriteiten van de havenstaat of, indien de tijd tot de haven minder dan 48 uur bedraagt, onmiddellijk na beëindiging van de visserijactiviteiten deelt de kapitein van het bij een overlading van SBF betrokken vissersvaartuig van de Unie de volgende informatie mee aan de havenstaatautoriteiten:

a)

de naam van het vissersvaartuig van de Unie en het nummer ervan in het vaartuigenregister;

b)

de over te laden SBF-producten en de respectieve hoeveelheden;

c)

de datum en plaats van overlading;

d)

het FAO-gebied of -deelgebied van de bijvangsten van SBF.

2.   Op het moment van de overlading stelt de kapitein van het vissersvaartuig van de Unie de vlaggenlidstaat van het vaartuig in kennis van:

a)

de naam, het registratienummer en de vlag van het ontvangende transportvaartuig en het nummer ervan in het vaartuigenregister;

b)

de overgeladen SBF-producten en de respectieve hoeveelheden;

c)

de datum en plaats van overlading;

d)

de FAO-drielettercode, en het FAO-gebied of -deelgebied, van de SBF-vangsten.

Artikel 17

Aangifte van overlading

1.   De kapitein van het vissersvaartuig van de Unie dat betrokken is bij een overlading van SBF, vult de aangifte van overlading in en zendt die, samen met het nummer van dat vissersvaartuig in het vaartuigenregister, toe aan de vlaggenlidstaat van het vaartuig.

2.   In afwijking van artikel 22, lid 1, Verordening (EG) nr. 1224/2009 wordt de aangifte van overlading uiterlijk 15 dagen na de overlading aan de vlaggenlidstaat toegezonden.

Artikel 18

Volgsysteem voor vissersvaartuigen (Vessel Monitoring System, VMS)

1.   Wanneer de Commissie van een lid of een samenwerkend niet-lid van de uitgebreide commissie een verzoek ontvangt om VMS-gegevens over een vissersvaartuig van de Unie te verstrekken in verband met een incident waarbij wordt vermoed dat het betrokken vissersvaartuig van de Unie inbreuk heeft gepleegd op de instandhoudings- en beheersmaatregelen, zendt de Commissie die VMS-gegevens onverwijld door aan de betrokken lidstaat.

2.   De vlaggenlidstaat van dat vissersvaartuig van de Unie onderzoekt het incident en verstrekt de Commissie nadere gegevens over het onderzoek, waarna de Commissie het resultaat van dat onderzoek onverwijld doorzendt aan het lid of het samenwerkende niet-lid van de uitgebreide commissie dat om VMS-gegevens heeft verzocht.

3.   Vlaggenlidstaten van vaartuigen die in een bepaald jaar SBF-bijvangsten aan boord hielden, verstrekken de Commissie zes weken vóór de vergadering van het nalevingscomité het jaarlijks samenvattend VMS-verslag voor dat jaar. De Commissie zendt dat samenvattend verslag onverwijld door aan het secretariaat.

Artikel 19

Ontwerplijst van IOO-vaartuigen

1.   Wanneer het secretariaat de Commissie in kennis stelt van de opneming van een vissersvaartuig van de Unie in de ontwerplijst van IOO-vaartuigen, zendt de Commissie die kennisgeving, met inbegrip van de door het secretariaat verstrekte bewijsstukken en alle andere gedocumenteerde informatie, toe aan de vlaggenlidstaat en verzoekt zij de vlaggenlidstaat ten minste acht weken vóór de vergadering van het nalevingscomité opmerkingen over die informatie in te dienen. De Commissie onderzoekt alle opmerkingen van de vlaggenlidstaat en stuurt deze ten minste zes weken vóór de vergadering van het nalevingscomité door naar het secretariaat.

2.   Zodra zij door de Commissie in kennis zijn gesteld, stellen de autoriteiten van de vlaggenlidstaat de eigenaar van het vissersvaartuig van de Unie onverwijld in kennis van de opneming van dat vaartuig in de ontwerplijst van IOO-vaartuigen en van de gevolgen van de eventuele opneming ervan in de door de CCSBT aangenomen lijst van IOO-vaartuigen.

Artikel 20

Mogelijke inbreuk

1.   Indien de Commissie van het secretariaat informatie ontvangt over een mogelijke inbreuk op het verdrag of op de instandhoudings- en beheersmaatregelen door een lidstaat of een vissersvaartuig van de Unie, zendt zij die informatie onverwijld aan de betrokken lidstaat toe.

2.   De lidstaat stelt de Commissie ten minste acht weken vóór de jaarvergadering van het nalevingscomité in kennis van de bevindingen van eventuele onderzoeken naar de mogelijke inbreuk en van eventuele maatregelen die zijn genomen om de inbreuk aan te pakken.

Artikel 21

Contactpunten en haveninspectieverslagen

1.   De havenlidstaten wijzen een contactpunt aan voor de ontvangst van haveninspectieverslagen van CCSBT-leden.

2.   De lidstaten stellen de Commissie ten minste 21 dagen voordat de wijzigingen van kracht worden in kennis van eventuele wijzigingen in het aangewezen contactpunt. De Commissie zendt die informatie ten minste 14 dagen voordat die wijzigingen van kracht worden, door aan het secretariaat.

3.   Indien het door een lidstaat aangewezen contactpunt van een CCSBT-lid een inspectieverslag ontvangt dat erop wijst dat een onder de vlag van die lidstaat varend vissersvaartuig een inbreuk op instandhoudings- en beheersmaatregelen heeft gepleegd, onderzoekt de vlaggenlidstaat de vermeende inbreuk onverwijld en stelt hij de Commissie daarvan in kennis en van eventuele handhavingsmaatregelen die zijn getroffen. De Commissie brengt het secretariaat binnen drie maanden na ontvangst van de kennisgeving door de lidstaat op de hoogte.

4.   De vlaggenlidstaat verstrekt de Commissie binnen zes maanden na ontvangst van het inspectieverslag een verslag over de stand van het onderzoek. Indien die lidstaat het verslag over de stand van het onderzoek niet tijdig kan verstrekken, deelt hij de Commissie voor het einde van die termijn van zes maanden mee wat de redenen zijn en op welke dag het verslag over de stand van het onderzoek wél zal worden ingediend. De Commissie zendt alle informatie over de stand van of de vertraging bij het onderzoek onverwijld door aan het secretariaat.

Artikel 22

Maandelijkse verslaglegging over bijvangsten

De vlaggenlidstaten waarvan de vaartuigen die hun vlag voeren SBF-bijvangsten aan boord hielden, stellen de Commissie op de 15e dag van elke maand in kennis van informatie over de bijvangsten van de voorgaande maand overeenkomstig artikel 33 van Verordening (EG) nr. 1224/2009. De mee te delen informatie omvat gegevens over eventuele teruggooi, met inbegrip van de vraag of de teruggegooide bijvangst levend of dood was, en de totale cumulatieve SBF-bijvangst voor het jaar. De Commissie zendt die informatie uiterlijk op de laatste dag van elke maand toe aan het secretariaat.

Artikel 23

Jaarlijkse verslaglegging

De lidstaten dienen uiterlijk zes weken vóór de jaarvergadering van het nalevingscomité de volgende informatie in bij de Commissie:

a)

nadere gegevens over eventuele verificaties die overeenkomstig artikel 12 zijn uitgevoerd om de informatie in de VDR-documenten te valideren;

b)

de hoeveelheden SBF die tijdens het vorige visseizoen in de haven zijn overgeladen evenals de desbetreffende percentages, en de lijst van de onder hun vlag varende vaartuigen die in het voorgaande visseizoen in de haven hebben overgeladen.

Vlaggenlidstaten waarvan vaartuigen die hun vlag voeren SBF-bijvangsten aan boord hielden, stellen de Commissie uiterlijk zes weken vóór de jaarvergadering van het nalevingscomité in kennis van de gegevens over de jaarlijkse bijvangsten van dat jaar overeenkomstig artikel 33 van Verordening (EG) nr. 1224/2009, met vermelding van gegevens over eventuele teruggooi en informatie over de vraag of de teruggegooide bijvangst levend of dood was, waarbij zij tevens het jaarlijks samenvattend VMS-verslag verstrekken.

Artikel 24

Vertrouwelijkheid en gegevensbescherming

1.   Naast de verplichtingen van de artikelen 112 en 113 van Verordening (EG) nr. 1224/2009 zorgen de lidstaten en de Commissie ervoor dat elektronische verslagen en berichten die worden verzonden naar en ontvangen van het secretariaat, vertrouwelijk worden behandeld.

2.   Het verzamelen, doorgeven, opslaan of anderszins verwerken van gegevens uit hoofde van deze verordening geschiedt in overeenstemming met de Verordeningen (EU) 2016/679 en (EU) 2018/1725.

Persoonsgegevens die in het kader van deze verordening worden verwerkt, worden niet langer dan 10 jaar opgeslagen, tenzij de persoonsgegevens nodig zijn voor vervolgacties op een inbreuk, een inspectie, of gerechtelijke of administratieve procedures. In dat geval kunnen de persoonsgegevens voor een periode van maximaal 20 jaar worden opgeslagen. Indien persoonsgegevens langer worden bewaard, worden de gegevens geanonimiseerd.

Artikel 25

Bevoegdheidsdelegatie

1.   De Commissie is gemachtigd om overeenkomstig artikel 26 gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van deze verordening met betrekking tot het volgende:

a)

het gericht op SBF vissen door vissersvaartuigen van de Unie, zoals bedoeld in artikel 4;

b)

de informatie die moet worden verstrekt krachtens artikel 5, lid 1;

c)

de termijnen of perioden die verband houden met:

i)

de indiening van de gegevens in de formulieren voor gemerkte vangsten op grond van artikel 7, lid 3;

ii)

de bewaring van VDR-documenten op grond van artikel 14, lid 2;

iii)

de doorzending van de kennisgevingen van overlading op grond van artikel 16, lid 1;

iv)

de doorzending van informatie aan het secretariaat op grond van artikel 19, lid 1, en artikel 20, lid 1;

v)

de doorzending van informatie over contactpunten voor haveninspecties op grond van artikel 21, lid 2;

vi)

de doorzending van de kennisgevingen van bijvangsten op grond van artikel 22, en/of

vii)

de doorzending van inlichtingen op grond van artikel 23;

d)

gebieden die onder de bijlagen I tot en met IV vallen.

2.   De in lid 1 bedoelde gedelegeerde handelingen zijn strikt beperkt tot de omzetting in het Unierecht van wijzigingen van de instandhoudings- en beheersmaatregelen.

Artikel 26

Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie

1.   De bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend onder de in dit artikel neergelegde voorwaarden.

2.   De in artikel 25 bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 13 april 2023.

3.   Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 25 bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken. Het besluit tot intrekking beëindigt de delegatie van de in dat besluit genoemde bevoegdheid. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.

4.   Vóór de vaststelling van een gedelegeerde handeling raadpleegt de Commissie de door elke lidstaat aangewezen deskundigen overeenkomstig de beginselen die zijn neergelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven.

5.   Zodra de Commissie een gedelegeerde handeling heeft vastgesteld, doet zij daarvan gelijktijdig kennisgeving aan het Europees Parlement en de Raad.

6.   Een op grond van artikel 25 vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van twee maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben meegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met twee maanden verlengd.

Artikel 27

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Straatsburg, 15 maart 2023.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

R. METSOLA

Voor de Raad

De voorzitter

J. ROSWALL


(1)  PB C 105 van 4.3.2022, blz. 151.

(2)  Standpunt van het Europees Parlement van 2 februari 2023 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 21 februari 2023.

(3)  Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1954/2003 en (EG) nr. 1224/2009 van de Raad en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 2371/2002 en (EG) nr. 639/2004 van de Raad en Besluit 2004/585/EG van de Raad (PB L 354 van 28.12.2013, blz. 22).

(4)  Besluit 98/392/EG van de Raad van 23 maart 1998 betreffende de sluiting door de Europese Gemeenschap van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 en de overeenkomst inzake de toepassing van deel XI van dat verdrag van 28 juli 1994 (PB L 179 van 23.6.1998, blz. 1).

(5)  Besluit 98/414/EG van de Raad van 8 juni 1998 inzake de bekrachtiging door de Europese Gemeenschap van de overeenkomst over de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee van 10 december 1982 die betrekking hebben op de instandhouding en het beheer van de grensoverschrijdende en de over grote afstanden trekkende visbestanden (PB L 189 van 3.7.1998, blz. 14).

(6)  Besluit (EU) 2015/2437 van de Raad van 14 december 2015 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en de Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) betreffende het lidmaatschap van de Unie in de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (PB L 336 van 23.12.2015, blz. 27).

(7)  Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een controleregeling van de Unie die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PB L 343 van 22.12.2009, blz. 1).

(8)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 404/2011 van de Commissie van 8 april 2011 houdende bepalingen voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen (PB L 112 van 30.4.2011, blz. 1).

(9)  Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999 (PB L 286 van 29.10.2008, blz. 1).

(10)  PB L 123 van 12.5.2016, blz. 1.

(11)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).

(12)  Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (PB L 119 van 4.5.2016, blz. 1).


BIJLAGE I

Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

VANGSTMONITORINGFORMULIER

Vangstdocumentatieregeling

Documentnummer

CM -


 

Documentnummers formulier voor gemerkte vangsten

 

VANGST/OOGST — slechts één deel aankruisen en invullen

Voor wilde vangst

Naam van het vangstvaartuig

Registratienummer

Vlaggenstaat/visserijorganisatie

of

 

 

 

 

Voor gekweekte zuidelijke blauwintonijn (SBT)

CCSBT-nummer kwekerij

Naam kwekerij

 

 

 

 

Documentnummer(s) van bijbehorend(e) kwekerij-innameformulier(en)

 

 

Beschrijving van de vis

Product F (vers)

FR (bevroren)

Type: RD/GGO/GGT/DRO/DRT/FL/OT*

Vangst-/oogstmaand (mm/jj)

Vistuigcode:

Statistisch CCSBT-gebied

Nettogewicht (kg)

Totaal aantal vissen in gehele staat (inclusief RD/GGO/GGT/DRO/DRT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Voor Overige (OT): beschrijf het type product

 

*

Voor Overige (OT): specificeer de omrekeningsfactor

 

 

Naam van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing)

Adres van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing)

 

 

 

 

Waarmerking door bevoegde instantie (niet vereist voor uitvoer die op zee wordt overgeladen): Ik waarmerk dat de bovenstaande informatie volledig, waarheidsgetrouw en juist is

OFFICIELE ZEGEL

Naam en functie

 

Handtekening

 

Datum

 


TUSSENBESTEMMING PRODUCT — (alleen voor overladingen en/of uitvoer) — vereiste delen aankruisen en invullen

Overlading

Verklaring van de kapitein van het vissersvaartuig: Ik verklaar dat de vangst-/oogstgegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

 

Naam

 

Datum

 

Handtekening

 

en/

of

Naam van het ontvangende vaartuig

Registratienummer

Vlaggenstaat/visserijorganisatie

 

 

 

 

 

Verklaring van de kapitein van het ontvangende vaartuig: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

 

Naam

 

Datum

 

Handtekening

 

 

Handtekening van de waarnemer (uitsluitend voor overlading op zee):

 

Naam

 

Datum

 

Handtekening

 

Uitvoer

Plaats van uitvoer*

Bestemming

(Staat/visserijorganisatie)

 

Stad

 

Deelstaat of provincie

 

Staat/visserijorganisatie

 

*

Voor overladingen op volle zee, vul het Statistisch CCSBT-gebied in, dus niet de staat/de visserijentiteit, en laat andere velden oningevuld.

 

 

Verklaring van de exporteur: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

 

Naam

Vergunning nr./firmanaam

Datum

Handtekening

 

 

 

 

 


 

Waarmerking door bevoegde instantie: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

OFFICIELE ZEGEL

 

Naam en functie

 

Handtekening

 

 

Datum

 

EINDBESTEMMING PRODUCT — slechts één bestemming aankruisen en invullen

Aanlanding van binnenlands product voor binnenlandse verkoop

Verklaring binnenlandse verkoop: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

 

Naam

Adres

Datum

Handtekening

Type: RD/GGO/GGT/DRO/DRT/FL/OT

Gewicht (kg)

of

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invoer

Eindbestemming van de invoer

Stad

 

Deelstaat of provincie

 

Staat/visserijorganisatie

 

Verklaring van de importeur: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

Naam

Adres

Datum

Handtekening

Type: RD/GGO/GGT/DRO/DRT/FL/OT

Gewicht (kg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

VANGSTMONITORINGFORMULIER

Gebruiksaanwijzing

 

Dit formulier moet worden afgegeven door de staat/visserijorganisatie die houder is van de nationale quotumtoewijzing waarop onderhavige SBT in mindering worden gebracht.

Dit vangstmonitoringformulier moet bij alle overladingen, aanlandingen van binnenlandse producten, uitvoer, invoer en wederuitvoer van SBT worden gevoegd en de staat/visserijorganisatie van afgifte moet een kopie van dit formulier worden verstrekt. De enige uitzondering is dat in- of uitvoer van andere delen van de vis dan vlees (d.w.z. kop, ogen, kuit, ingewanden, staarten en vinnen) zonder dit document kan worden toegestaan. Houd rekening met het volgende:

Voor kwekerijen: voor alle SBT op het vangstmonitoringformulier moet de staat/visserijorganisatie (een) kwekerij-innameformulier(en) hebben afgegeven en het/de documentnummer(s) van dat/die formulier(en) moet(en) op het vangstmonitoringformulier worden ingevuld.

Voor alle SBT op het vangstmonitoringformulier moet(en) (een) formulier(en) voor gemerkte vangsten worden ingevuld en de staat/visserijorganisatie van afgifte moet een kopie van dit/die formulier(en) worden verstrekt. Het/de documentnummer(s) van het/de formulier(en) voor gemerkte vangsten moeten op het vangstmonitoringformulier worden ingevuld.

Indien bij het invullen van het formulier een andere taal dan een van de officiële talen van de CCSBT (Engels en Japans) wordt gebruikt, voeg dan de Engelse of Japanse vertaling toe op het document. Het vangstmonitoringformulier omvat 3 hoofdrubrieken: 1) vangst/oogst; 2) tussenbestemming van het product, en 3) eindbestemming van het product. De rubrieken vangst/oogst en eindbestemming van het product moeten te allen tijde worden ingevuld. De rubriek tussenbestemming van het product echter hoeft uitsluitend te worden ingevuld als het product wordt uitgevoerd en/of overgeladen.

Bovenaan het formulier staan twee aanvullende inlichtingenvakken die altijd moeten worden ingevuld. Te weten:

Documentnummer: vul het unieke documentnummer in dat de staat/de visserijorganisatie van oorsprong aan het vangstmonitoringformulier heeft toegekend.

Documentnummer van het/de formulier(en) voor gemerkte vangsten: Vul voor elk bij het vangstmonitoringformulier behorende formulier voor gemerkte vangsten het unieke documentnummer in. Als er niet genoeg ruimte is voor alle documentnummers, noteer die dan op een apart blad en voeg dat bij het formulier.

VANGST/OOGST — slechts één deel aankruisen en invullen

Kruis aan of het formulier wilde vangst betreft of gekweekte SBT.

U moet het deel van de rubriek vangst/oogst invullen behorend bij het vakje dat u heeft aangekruist, en vervolgens de rest van de rubriek invullen.

Voor wilde vangst — navolgende gegevens moeten uitsluitend worden ingevuld voor wilde vangst (dus niet voor gekweekte SBT)

Naam van het vangstvaartuig: vul de naam van het vangstvaartuig in.

Registratienummer: vul het registratienummer van het vangstvaartuig in.

Vlaggenstaat/visserijorganisatie: vul de vlaggenstaat of de visserijorganisatie van het vangstvaartuig in.

Voor gekweekte SBT — navolgende gegevens moeten uitsluitend worden ingevuld voor gekweekte SBT

CCSBT-nummer kwekerij: vul het volgnummer van het bedrijf in zoals vermeld in de CCSBT-lijst van erkende kwekerijen.

Naam kwekerij: vul de naam van de betrokken kwekerij in.

Documentnummer(s) van bijbehorend(e) kwekerij-innameformulier(en): vul voor elk bij het vangstmonitoringformulier behorende kwekerij-innameformulier het unieke documentnummer in. Het/de bij dit formulier gevoegde kwekerij-innameformuliernummer(s) moet(en) worden gebruikt voor in een en hetzelfde visseizoen ingenomen vis. Als er niet genoeg ruimte is voor alle documentnummers, noteer die dan op een apart blad en voeg dat bij het formulier.

Beschrijving van de vis

Alle in deze rubriek beschreven SBT moet naar de eindbestemming van het product worden vervoerd. Gesplitste ladingen zijn niet toegestaan — dus als SBT naar twee of meer verschillende bestemmingen gaat, moet voor elke bestemming een afzonderlijk vangstmonitoringformulier worden ingevuld.

De lading SBT moet met uiterst nauwkeurigheid worden beschreven aan de hand van navolgende informatie.

NB: vul per regel één type product in

Product: geef aan of het om verse (F) of om bevroren (FR) lading gaat.

Type: vul de typecode uit onderstaande tabel in die het meest met het type SBT overeenkomt. Beschrijf voor OT (Overige) het type product en geef een omrekeningsfactor op.

CODE

NAAM

BESCHRIJVING

RD

Hele vis

Geheel onverwerkte SBT

GGO

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — met staart

Verwerkt — kieuwen en ingewanden verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

GGT

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden en staart verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRO

Zonder kop — met staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels en kop verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRT

Zonder kop — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels, kop en staart verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

FL

Gefileerd

Verder verwerkt dan DRT, waarbij de romp tot filets is versneden

OT

Overige

Geen van bovenstaande

Vangst-/oogstmaand (mm/jj): vul de maand en het jaar van oogst in — voor gekweekte SBT de dodingsmaand en niet de maand waarin de te mesten tonijn in het wild gevangen is.

Vistuigcode: duidt in de onderstaande lijst het type aan van het vistuig dat is gebruikt om de zuidelijke blauwvintonijn te vangen. Beschrijf voor ANDER TYPE het type vistuig. Vul voor gemeste vis “FARM” in.

VISTUIGCODE

VISTUIGTYPE

BB

Met de hengel vissende vaartuigen

GILL

Kieuwnet

HAND

Handlijn

HARP

Harpoen

LL

Beug

MWT

Pelagische trawl

PS

Ringzegen

RR

Hengel/reel

SPHL

Sportvisserij met handlijn

SPOR

Niet-gespecificeerde sportvisserij

SURF

Niet-gespecificeerde oppervlaktevisserij

TL

Bewaakte lijn

TRAP

Korven

TROL

Sleeplijn

UNCL

Niet-gepreciseerde methode

OT

Overige typen

Statistisch CCSBT-gebied: vul het gebied in waar de zuidelijke blauwvintonijn is geoogst en gebruik daarvoor de voornaamste Statistische CCSBT-gebieden (1-10 en 14-15), of ingeval die niet van toepassing zijn, de overige Statistische CCSBT-gebieden (11-13). Deze kolom hoeft niet te worden ingevuld voor gemeste vis. Zie de kaart met Statistische CCSBT-gebieden op bladzijde 8 van deze instructies.

Nettogewicht (kg): vul het nettogewicht van het product (in kilogram) in. Voor gemeste SBT is dit het gewicht op het moment van oogst op de kwekerij (dus niet het moment van oorspronkelijke vangst).

Totaal aantal hele vissen (met inbegrip van RD, GGO, GGT, DRO en DRT): vul het aantal vissen in dat heel blijft. Een vis wordt als heel beschouwd ook als die is schoongemaakt, ontdaan van ingewanden en kieuwen, ingevroren, ontdaan van vinnen, kieuwdeksels, staart, kop of delen van de kop; Een vis wordt niet langer als heel beschouwd als die een bewerking heeft ondergaan zoals fileren of verdeling in lendenstukken.

Beschrijf voor “Overige” (OT) het type product: indien het producttype “Overige” (OT) is, geef dan een beschrijving van het product.

Vul voor “Overige” (OT) de omrekeningsfactor in: indien het producttype “Overige” (OT) is, vul dan de omrekeningsfactor in die gebruikt moet worden om dit gewicht om te rekenen naar een totaalgewichtsequivalent.

Naam van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing): vul de naam in van de inrichting die de zuidelijke blauwvintonijn heeft verwerkt (indien van toepassing).

Adres van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing): vul het adres in van de inrichting die de zuidelijke blauwvintonijn heeft verwerkt (indien van toepassing).

Waarmerking

Waarmerking door bevoegde instantie (niet vereist voor uitvoer die op zee wordt overgeladen): indien het geen uitvoer betreft die op zee wordt overgeladen, vul dan de naam en de volledige titel van de ondertekenende ambtenaar (1) in, alsmede de datum (dd/mm/jjjj), en laat de ambtenaar tekenen en het officiële zegel aanbrengen. Voor SBT die op zee wordt overgeladen en vervolgens in eigen land aangeland, moet de waarmerking plaatsvinden op het punt van binnenlandse aanlanding (d.w.z. na de overlading).

TUSSENBESTEMMING PRODUCT (alleen voor overladingen en/of uitvoer) — vereiste delen aankruisen en invullen

Deze rubriek hoeft uitsluitend te worden ingevuld als het product wordt uitgevoerd en/of overgeladen.

Kruis aan of het product wordt overgeladen of uitgevoerd. Gaat het om zowel overlading als uitvoer, kruis dan beide vakjes aan.

Vul vervolgens de delen van deze rubriek in die bij het/de vakje(s) horen dat/die u heeft aangekruist.

Overlading

Verklaring van de kapitein van het vissersvaartuig: de kapitein van het vissersvaartuig vult voor alle overladingen in deze rubriek zijn/haar volledige naam en handtekening en de datum (dd/mm/jjjj) in, ter bevestiging dat de vangst-/oogstgegevens correct op het formulier zijn ingevuld.

Het volgende deel moet worden ingevuld door de kapitein van het vaartuig dat de zuidelijke blauwvintonijn in ontvangst neemt.

Naam van het ontvangende vaartuig: vul de naam van het ontvangende vaartuig in.

Registratienummer: vul het registratienummer van het ontvangende vaartuig in.

Vlaggenstaat/visserijorganisatie: vul de vlaggenstaat of de visserijorganisatie van het ontvangende vaartuig in.

Verklaring van de kapitein van het ontvangende vaartuig: de kapitein van het ontvangende vaartuig vult in deze rubriek zijn/haar volledige naam en handtekening en de datum (dd/mm/jjjj) in, ter bevestiging dat de overgeladen vis correct op het formulier is ingevuld.

Handtekening van de waarnemer (uitsluitend voor overladingen op zee): Indien een overlading onder de CCSBT-resolutie over de vaststelling van een programma voor overlading door grote vissersvaartuigen valt (d.w.z. wordt overgeladen op zee), moet de waarnemer zijn/haar volledige naam en de datum (dd/mm/jjjj) invullen en ondertekenen. Indien de waargenomen overlading en de op het vangstmonitoringformulier ingevulde gegevens niet overeenkomen, moet de waarnemer dat vermelden in zijn/haar overladingsverslag.

Uitvoer

Plaats van uitvoer

Stad: vul de stad van uitvoer in.

Deelstaat of provincie: vul de staat of provincie van uitvoer in.

Staat/visserijorganisatie: vul de staat/visserijorganisatie van uitvoer in. Voor overladingen op volle zee, vul het Statistisch CCSBT-gebied in waar de overlading heeft plaatsgevonden en laat andere velden oningevuld.

Bestemming

Staat/visserijorganisatie: vul de staat/visserijorganisatie in waarnaar de zuidelijke blauwvintonijn wordt uitgevoerd.

Verklaring van de exporteur: In te vullen door de exporteur (2) met zijn/haar naam en handtekening, de datum (dd/mm/jjjj) en hetzij het nummer van de uitvoervergunning, hetzij de bedrijfsnaam, ter bevestiging dat de met betrekking tot de uit te voeren lading verstrekte informatie juist is (d.w.z. dat in het formulier correct vermeld staat wat er wordt uitgevoerd). Indien de exporteur geen vergunningnummer of bedrijfsnaam heeft, dient hij/zij hier zijn/haar eigen naam in te vullen.

Waarmerking door bevoegde instantie: vul de naam en de volledige titel van de ondertekenende ambtenaar (1) alsmede de datum (dd/mm/jjjj) in, en laat de ambtenaar tekenen en het officiële zegel aanbrengen.

EINDBESTEMMING PRODUCT — slechts één bestemming aankruisen en invullen

Kruis aan of de eindbestemming van het product aanlanding van binnenlands product of invoer betreft.

Vul vervolgens het deel van deze rubriek in dat bij het vakje hoort dat u heeft aangekruist.

Aanlanding van binnenlands product voor binnenlandse verkoop

Verklaring binnenlandse verkoop: de persoon of onderneming die met het oog op binnenlandse verkoop als eerste de zuidelijke blauwvintonijn van een binnenlands vaartuig in ontvangst neemt, moet zijn/haar naam, adres, de datum (dd/mm/jjjj) waarop de SBT is aangeland/ontvangen, en het type (3)en gewicht (kg) van de volledige binnenlandse aanlanding van SBT invullen en ondertekenen.

Invoer

Eindbestemming van de invoer

Stad: vul de stad van invoer in.

Deelstaat of provincie: vul de staat of provincie van invoer in.

Staat/visserijorganisatie: vul de staat/visserijorganisatie van invoer in.

Verklaring van de importeur: De persoon of onderneming die de zuidelijke blauwvintonijn invoert, moet zijn/haar naam, adres, de invoerdatum van de zuidelijke blauwvintonijn, het type (3) en het gewicht (kg) invullen, en ondertekenen. Voor verse of gekoelde producten kan de handtekening van de importeur worden vervangen door die van een werknemer van het inklaringsagentschap, indien deze handtekening naar behoren door de importeur is erkend.

KAART VAN STATISTISCHE CCSBT-GEBIEDEN

Image 1


(1)  De ambtenaar moet in dienst zijn van of gemachtigd zijn door de bevoegde instantie van het CCSBT-lid of het samenwerkende niet-CCSBT-lid dat het vangstmonitoringformulier heeft afgegeven. Het CCSBT-lid of het samenwerkende niet-CCSBT-lid dat een gemachtigde entiteit inzet, verstrekt de uitvoerend secretaris een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van die machtiging.

(2)  De zich tot “exporteur” verklarende persoon moet een bevoegde instantie zijn die door het uitvoerende bedrijf gemachtigd is deze verklaring namens het bedrijf af te leggen, maar mag niet dezelfde persoon zijn als de instantie die de uitvoer waarmerkt.

(3)  In de rubriek “Beschrijving van de vis” staat een overzicht van de verschillende typen.


BIJLAGE II

Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

FORMULIER VOOR GEMERKTE VANGSTEN

Vangstdocumentatieregeling

Documentnummer

T —

Wilde vangst OF Gekweekte vis (slechts één mogelijkheid aankruisen)

Documentnummer van het bijbehorende vangstmonitoringformulier

 


VANGST

Naam van het vissersvaartuig (of de kwekerij)

Registratienummer van het vaartuig (of CCSBT-nummer van de kwekerij)

Vlaggenstaat/visserijorganisatie

 

 

 

Informatie over andere vangstvormen (bijv. korven)

 

Labelinformatie

CCSBT-labelnummer

Type:

RD/GGO/GGT/DRO/DRT

Gewicht

(kg)

Vorklengte

(cm)

Vistuigcode (indien van toepassing)

Statistisch CCSBT-vangstgebied (indien van toepassing)

Oogst-maand

(mm/jj)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verklaring: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

Naam

Handtekening

Datum

Titel

 

 

 

 


Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

FORMULIER VOOR GEMERKTE VANGSTEN

Gebruiksaanwijzing

 

Dit formulier moet worden afgegeven door de staat/visserijorganisatie die houder is van de nationale quotumtoewijzing waarop onderhavige SBT in mindering wordt gebracht.

Dit formulier moet worden ingevuld bij het invullen van het bijbehorende vangstmonitoringformulier en moet verstrekt worden aan het land/de visserijorganisatie van afgifte.

Indien bij het invullen van het formulier een andere taal dan een van de officiële talen van de CCSBT (Engels en Japans) wordt gebruikt, voeg dan de Engelse of Japanse vertaling toe op het document.

Ingevulde formulieren voor gemerkte vangsten worden verstrekt aan de vlaggenstaat/de visserijorganisatie, die daarin ingevulde gegevens elk kwartaal in elektronische vorm toezendt aan de uitvoerend secretaris van de CCSBT.

Het formulier voor gemerkte vangsten bevat één hoofdsectie (1) Vangst.

Bovenaan het formulier staan drie aanvullende inlichtingenvakken die altijd moeten worden ingevuld. Zijnde:

Documentnummer: vul het unieke documentnummer in dat de staat/de visserijorganisatie van oorsprong aan het onderhavige formulier heeft toegekend.

Wilde vis of gekweekte vis: geef door slechts één vakje aan te kruisen aan of deze gegevens betrekking hebben op wilde of op gekweekte zuidelijke blauwvintonijn.

Documentnummer bijbehorend vangstmonitoringformulier: vul voor elk bij het vangstmonitoringformulier behorende formulier voor gemerkte vangsten het unieke documentnummer in.

VANGST

Naam van het vissersvaartuig (of de kwekerij): vul voor gemeste SBT de naam van de kwekerij in waar deze geoogst is. Vul voor overige SBT de naam van het vangstvaartuig in.

Registratienummer van het vaartuig (of CCSBT-nummer van de kwekerij): vul het registratienummer van het vangstvaartuig in (of het CCSBT-bedrijfsnummer uit het CCSBT-register van erkende kwekerijen).

Vlaggenstaat/visserijorganisatie: vul het land of de visserijorganisatie van het vaartuig of de kwekerij in.

Informatie over andere vangstvormen: vul alle relevante informatie over de vangstvorm in (bijv. korven).

Labelinformatie

Voor elke vis moet de labelinformatie worden ingevuld.

NB: beschrijf per regel één gemerkte SBT.

CCSBT-labelnummer: vul het unieke nummer in van het label dat op de vis is aangebracht.

Type: vul de typecode uit onderstaande tabel in die het meest met het type SBT overeenkomt.

CODE

NAAM

BESCHRIJVING

RD

Hele vis

Geheel onverwerkte SBT

GGO

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — met staart

Verwerkt — kieuwen en ingewanden verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

GGT

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden en staart verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRO

Zonder kop — met staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels en kop verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRT

Zonder kop — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels, kop en staart verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

Gewicht (kg): vul het gewicht (kg) van de vis in.

Vorklengte (cm): vul de vorklengte van de vis in, afgerond naar de dichtstbijzijnde hele centimeter.

Indien de SBT op het moment van doding opgemeten kan worden: meet vóór invriezing de horizontale, rechte (niet over het lichaam gebogen) lengte van de vis van de gesloten mond tot de vork van de staart (zie onderstaande afbeelding).

Indien de lengte niet onmiddellijk na doding kan worden opgemeten, maar in plaats daarvan opgemeten wordt bij aanlanding, en na verwijdering van de staart en vóór het invriezen: meet vóór invriezing de horizontale, rechte (niet over het lichaam gebogen) lengte van de vis van de gesloten mond tot aan het punt waar de staart is verwijderd, en zet deze met een passende omrekeningsfactor om in een vorklengtemeting.

Image 2

Vistuigcode (indien van toepassing): duid in de onderstaande lijst het type aan van het vistuig dat is gebruikt om de zuidelijke blauwvintonijn te vangen. Beschrijf voor OVERIGE TYPEN het type vistuig. Vul voor gekweekte vis “FARM” in.

VISTUIGCODE

VISTUIGTYPE

BB

Met de hengel vissende vaartuigen

GILL

Kieuwnet

HAND

Handlijn

HARP

Harpoen

LL

Beug

MWT

Pelagische trawl

PS

Ringzegen

RR

Hengel/reel

SPHL

Sportvisserij met handlijn

SPOR

Niet-gespecificeerde sportvisserij

SURF

Niet-gespecificeerde oppervlaktevisserij

TL

Bewaakte lijn

TRAP

Korven

TROL

Sleeplijn

UNCL

Niet-gepreciseerde methode

OT

Overige typen

Statistische CCSBT-vangstgebied (indien van toepassing): Vul het gebied in waar de zuidelijke blauwvintonijn is geoogst en gebruik daarvoor de voornaamste Statistische CCSBT-gebieden (1-10 en 14-15), of ingeval die niet van toepassing zijn, de overige Statistische CCSBT-gebieden (11-13). Deze kolom hoeft niet te worden ingevuld voor gemeste vis.

Oogstmaand (mm/jj): vul de oogstmaand en -jaar van de gemerkte zuidelijke blauwvintonijn in; voor gemeste SBT is dit het tijdstip van doding en niet het tijdstip waarop de te mesten tonijn in het wild gevangen is.

Waarmerking en Verklaring

Verklaring: In te vullen door een bevoegde instantie met zijn/haar volledige naam, datum en titel, voorzien van zijn/haar handtekening, ter bevestiging dat de labelinformatie op het formulier juist is.


BIJLAGE III

Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

FORMULIER VOOR WEDERUITVOER/UITVOER NA AANLANDING VAN BINNENLANDS PRODUCT

Vangstdocumentatieregeling

Documentnummer

RE -

Wederuitvoer of Uitvoer na aanlanding van binnenlands product (slechts één vakje aankruisen)

In dit formulier staat de term “uitvoer” voor zowel uitvoer als wederuitvoer.

Volledige lading of Gedeeltelijke lading (slechts één vakje aankruisen)

Formuliernummer vorig document (vangstmonitoringformulier, of formulier voor wederuitvoer/uitvoer na aanlanding van binnenlands product)

 

UITVOER

Staat/visserijorganisatie van uitvoer

Plaats van uitvoer

Stad

Deelstaat of provincie

Staat/visserijorganisatie

 

 

 

 

Naam van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing)

Adres van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing)

 

 

Documentnummers formulier voor gemerkte vangsten (indien van toepassing)

 

Beschrijving van de vis van vorig VDR-document

Beschrijving van de uit te voeren vis

Vlaggenstaat/visserijorganisatie

Datum van vorige invoer/aanlanding

 

 

Product: F (vers)/FR (bevroren)

Type: RD/GGO/

GGT/DRO/DRT/

FL/OT*

Gewicht (kg)

Totaal aantal

vis in gehele staat (inclusief RD/GGO/GGT/DRO/DRT)

Product: F (vers)/ FR (bevroren)

Type: RD/GGO/

GGT/DRO/DRT/

FL/OT*

Gewicht (kg)

Totaal aantal

vis in gehele staat (inclusief RD/GGO/GGT/DRO/DRT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Voor Overige (OT): Beschrijf het type product

 

*

Voor Overige (OT): Beschrijf het type product

 

Bestemming (staat/visserijorganisatie)

 

 

 

Verklaring van de exporteur: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

Naam

Handtekening

Datum

Vergunning nr./firmanaam

 

 

 

 

Waarmerking door bevoegde instantie: Ik waarmerk dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

OFFICIËLE ZEGEL

Naam en functie

Handtekening

 

 

Datum

 

INVOER

Eindbestemming van de invoer

Stad

Deelstaat of provincie

Staat/visserijorganisatie

 

 

 

Verklaring van de importeur: Ik verklaar dat de bovengemelde gegevens, naar mijn weten, volledig, waarheidsgetrouw en juist zijn.

Naam

Adres

Handtekening

Datum

 

 

 

 

NB:

de organisatie/persoon die de rubriek uitvoer waarmerkt, controleert de kopie van het oorspronkelijke CCSBT-VDR-document. Een dergelijke gewaarmerkte kopie van het oorspronkelijke CCSBT-VDR-document moet bij het formulier wederuitvoer/uitvoer na aanlanding van binnenlands product (RE) worden gevoegd. Wanneer SBT wordt uitgevoerd, moeten alle gewaarmerkte kopieën van de betrokken formulieren worden bijgevoegd.


Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

FORMULIER VOOR WEDERUITVOER/UITVOER NA AANLANDING VAN BINNENLANDS PRODUCT

Gebruiksaanwijzing

 

Dit formulier moet alle wederuitvoer van SBT en alle uitvoer van SBT die eerder als binnenlands product is aangevoerd, vergezellen en de staat/visserijorganisatie van afgifte dient er een kopie van te worden verstrekt.

Er moet één formulier voor wederuitvoer/uitvoer worden afgegeven voor:

elk vangstmonitoringformulier voor SBT die eerder als binnenlands product werd aangeland maar nu wordt uitgevoerd, OF

elke lading die werd ingevoerd en wordt wederuitgevoerd, samen met een kopie van elk eerder bijbehorend formulier voor wederuitvoer/uitvoer en vangstmonitoringformulier.

Bovendien moet elk formulier voor wederuitvoer/uitvoer vergezeld gaan van een kopie van het bijbehorende vangstmonitoringformulier en kopieën van alle eerder afgegeven formulieren voor wederuitvoer-/uitvoer na aanlanding van binnenlands product voor de uit te voeren SBT.

Dit formulier is niet vereist voor de “eerste” uitvoer van de betrokken SBT indien deze uitsluitend wordt aangeland met het oog op uitvoer. In dit geval hoeft alleen een vangstmonitoringformulier te worden opgesteld dat het product moet vergezellen.

Indien bij het invullen van het formulier een andere taal dan een van de officiële talen van de CCSBT (Engels en Japans) wordt gebruikt, voeg dan de Engelse of Japanse vertaling toe op het document.

Het formulier van wederuitvoer/uitvoer na aanlanding van binnenlands product bestaat uit 2 hoofdrubrieken: 1) uitvoer, en 2) invoer.

Op dit formulier staat de term “uitvoer” voor zowel uitvoer als wederuitvoer.

Bovenaan het formulier staan vier aanvullende inlichtingenvakken die altijd moet worden ingevuld. Zijnde:

Wederuitvoer of uitvoer na aanlanding van binnenlands product: Geef door slechts één vakje aan te kruisen aan of het gaat om wederuitvoer of om uitvoer na aanlanding van binnenlands product.

Documentnummer: vul het unieke documentnummer in dat de staat/de visserijorganisatie van oorsprong aan het onderhavige formulier heeft toegekend.

Volledige lading of gedeeltelijke lading: geef door slechts één vakje aan te kruisen aan of deze gegevens betrekking hebben op een volledige of een gedeeltelijke lading. Er is sprake van een volledige lading indien alle in het voorgaande document opgegeven SBT wordt uitgevoerd.

Formuliernummer van het vorige document: vul het unieke documentnummer in van het VDR-formulier dat daaraan voorafgaat. (Vangstmonitoringformulier, of formulier voor wederuitvoer/uitvoer na aanlanding van binnenlands product).

UITVOER

Staat/visserijorganisatie van uitvoer: vul de staat/visserijorganisatie van uitvoer in.

Plaats van uitvoer: vul de stad, staat of provincie, en de staat/visserijorganisatie van het punt van uitvoer in.

Naam van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing): vul de volledige naam van de verwerkingsinrichting in (alleen vereist indien verdere verwerking heeft plaatsgevonden sinds het vorige VDR-formulier).

Adres van de verwerkingsinrichting (indien van toepassing): vul het volledige adres van de verwerkingsinrichting in (alleen vereist indien verdere verwerking heeft plaatsgevonden sinds het vorige VDR-formulier).

Documentnummer(s) formulier voor gemerkte vangsten (indien van toepassing): vul voor elk bij dit formulier behorende formulier voor gemerkte vangsten het documentnummer in. Dit zal een deel zijn van de formulieren voor gemerkte vangsten die op het vorige VDR-document zijn ingevuld. Dit deel moet de formulieren voor gemerkte vangsten omvatten voor alle middels dit formulier uitgevoerde SBT (met inbegrip van RD, GG, DR enz.). Als er geen hele SBT wordt uitgevoerd, laat dit veld dan leeg.

Beschrijving van de vis van vorig VDR-document

In deze rubriek moet alle SBT van het vorige VDR-document worden beschreven.

Vlaggenstaat/visserijorganisatie: vul de vlaggenstaat/visserijorganisatie van de oorspronkelijke vangst/oogst in.

Datum van vorige invoer/aanlanding: vul de datum (dd/mm/jjjj) van de invoer of aanlanding uit het vorige VDR-document in.

NB: vul één type product per regel in.

Product: geef aan of het om verse (F) of om bevroren (FR) vis gaat.

Type: vul de typecode uit onderstaande tabel in die het meest met het type SBT overeenkomt. Beschrijf voor OT (overige) het type product en geef een omrekeningsfactor op.

CODE

NAAM

OMSCHRIJVING

RD

Hele vis

Geheel onverwerkte SBT

GGO

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — met staart

Verwerkt — kieuwen en ingewanden verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

GGT

Ontdaan van ingewanden en kieuwen — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden en staart verwijderd. Kieuwdeksels en rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRO

Zonder kop — met staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels en kop verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

DRT

Zonder kop — zonder staart

Verwerkt — kieuwen, ingewanden, kieuwdeksels, kop en staart verwijderd. Rug-, buik- en aarsvinnen al dan niet verwijderd

FL

Gefileerd

Verder verwerkt dan DRT, waarbij de romp tot filets is versneden

OT

Overige

Geen van bovenstaande

Gewicht (kg): vul het gewicht (kg) van de vis in.

Totaal aantal vissen in gehele staat (inclusief RD/GGO/GGT/DRO/DRT): vul het aantal vissen in dat heel blijft. Een vis wordt als heel beschouwd ook als die is schoongemaakt, ontdaan van ingewanden en kieuwen, ingevroren, ontdaan van vinnen, kieuwdeksels, staart, kop of delen van de kop; Een vis wordt niet langer als heel beschouwd als die een bewerking heeft ondergaan zoals fileren of verdeling in lendenstukken.

Overige: beschrijf het type product (indien het product in de categorie “Overige” valt).

Beschrijving van de uit te voeren vis

De uitgevoerde SBT moet met uiterst nauwkeurigheid worden beschreven aan de hand van navolgende informatie.

NB: vul één type product per regel in.

Product: geef aan of het om verse (F) of om bevroren (FR) uitgevoerde vis gaat.

Type: vul de typecode uit de typetabel in die het meest met het type SBT overeenkomt. Beschrijf voor OT (Overige) het type product en geef een omrekeningsfactor op.

Gewicht (kg): vul het gewicht (kg) van de uit te voeren vis in.

Totaal aantal vissen in gehele staat (inclusief RD/GGO/GGT/DRO/DRT): vul het aantal vissen in dat heel blijft. Een vis wordt als heel beschouwd ook als die is schoongemaakt, ontdaan van ingewanden en kieuwen, ingevroren, ontdaan van vinnen, kieuwdeksels, staart, kop of delen van de kop; Een vis wordt niet langer als heel beschouwd als die een bewerking heeft ondergaan zoals fileren of verdeling in lendenstukken.

Overige: beschrijf het type product (indien het product in de categorie “Overige” valt).

Bestemming (staat/visserijorganisatie): vul de staat/visserijorganisatie in waarnaar de zuidelijke blauwvintonijn wordt uitgevoerd.

Waarmerking en Verklaring

Verklaring van de exporteur: in te vullen door de exporteur (1) met zijn/haar naam en handtekening, de datum (dd/mm/jjjj) en hetzij het nummer van de uitvoervergunning, hetzij de bedrijfsnaam, ter bevestiging dat de met betrekking tot de uit te voeren lading verstrekte informatie juist is (d.w.z. dat in het formulier correct staat vermeld wat er wordt uitgevoerd). Indien de exporteur geen vergunningnummer of bedrijfsnaam heeft, dient hij/zij hier zijn/haar eigen naam in te vullen.

Waarmerking door bevoegde instantie: vul de naam en de volledige titel van de ondertekenende ambtenaar (2) alsmede de datum (dd/mm/jjjj) in, en laat de ambtenaar tekenen en het officiële zegel aanbrengen.

INVOER

Eindbestemming van de invoer

Stad: vul de stad van invoer in.

Deelstaat of provincie: vul de staat of provincie van invoer in.

Staat/visserijorganisatie: vul de staat/visserijorganisatie van invoer in.

Verklaring

Verklaring van de importeur: in te vullen door de persoon of onderneming die zuidelijke blauwvintonijn invoert, met zijn/haar naam en adres en de datum (dd/mm/jjjj) waarop de zuidelijke blauwvintonijn is ingevoerd, voorzien van zijn/haar handtekening. Voor verse of gekoelde producten kan de handtekening van de importeur worden vervangen door die van een werknemer van het inklaringsagentschap, indien deze handtekening naar behoren door de importeur is erkend.


(1)  De persoon die de hoedanigheid van uitvoerende waarmerkt, moet een bevoegde autoriteit zijn die door het uitvoerende bedrijf gemachtigd is deze verklaring namens het bedrijf af te leggen, maar mag niet dezelfde persoon zijn als de instantie die de uitvoer waarmerkt.

(2)  De ambtenaar moet werkzaam zijn bij of gemachtigd zijn door de bevoegde autoriteit van het staat/visserijorganisatie die de op het document vermelde SBF uitvoert. Het CCSBT-lid, het samenwerkende niet-CCSBT-lid of een andere in het kader van de VDR samenwerkende staat/visserijorganisatie dat/die een gemachtigde entiteit inzet, verstrekt de uitvoerend secretaris een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van die machtiging.


BIJLAGE IV

CCSBT-OVERLADINGSAANGIFTE

Transportvaartuig

Vissersvaartuig

Naam van het vaartuig en radioroepnaam:

Vlag:

Vergunningnummer vlaggenstaat/visserijorganisatie

Nationaal registernummer, indien beschikbaar:

CCSBT-registernummer, indien beschikbaar:

Naam van het vaartuig en radioroepnaam:

Vlag:

Vergunningnummer vlaggenstaat/visserijorganisatie

Nationaal registernummer, indien beschikbaar:

CCSBT-registernummer, indien beschikbaar:


 

Dag

Maand

Uur

 

Jaar

Naam van de agent:

Naam van de kapitein van het vissersvaartuig:

Naam van de kapitein van het transportvaartuig:

Vertrek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terugkeer

 

 

 

 

 

 

 

Van (naam haven):

Handtekening:

Handtekening:

Handtekening:

Overlading

 

 

 

 

 

 

 

Naar (naam haven):

Vul het gewicht in kg of de gebruikte eenheid (bijv. doos of mand) in, alsmede het aangelande gewicht in kg van deze eenheid: |____ | kilogram

PLAATS VAN OVERLADING

Soort

Haven

 

Zee

 

 

 

 

Type product

 

 

 

 

 

RD 1

GGO 1 (kg)

GGT 1 (kg)

DRO 1 (kg)

DRT 1 (kg)

Gefileerd 1

Overige 1 (kg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij overlading op zee, naam en handtekening van de CCSBT-waarnemer:

1

Het type product moet worden aangegeven als Hele vis (RD), Ontdaan van ingewanden en kieuwen — met staart (GGO), Ontdaan van ingewanden en kieuwen — zonder staart (GGT), Zonder kop — met staart (DRO), Zonder kop — zonder staart (DRT), Gefileerd (FL), of Overige (OT).

Geef bij het invullen van een ICCA-, IOTC- of WCPFC-overladingsaangifte (TD) het gewicht (kg) van SBT op bij het producttype dat het best overeenkomt met het desbetreffende CCSBT-producttype (zie hierboven).


Top