Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2426

    Besluit (EU) 2022/2426 van de Commissie van 5 december 2022 betreffende de verenigbaarheid van de prestatiedoelstellingen in het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad door Letland ingediende ontwerpprestatieplan met de Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode (Kennisgeving geschied onder nummer C(2022) 8718) (Slechts de tekst in de Letse taal is authentiek) (Voor de EER relevante tekst)

    C/2022/8718

    PB L 318 van 12.12.2022, p. 147–156 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2426/oj

    12.12.2022   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 318/147


    BESLUIT (EU) 2022/2426 VAN DE COMMISSIE

    van 5 december 2022

    betreffende de verenigbaarheid van de prestatiedoelstellingen in het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad door Letland ingediende ontwerpprestatieplan met de Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2022) 8718)

    (Slechts de tekst in de Letse taal is authentiek)

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2004 tot vaststelling van het kader voor de totstandbrenging van het gemeenschappelijke Europese luchtruim (“de kaderverordening”) (1) en met name artikel 11, lid 3, punt c),

    Gezien Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 van de Commissie van 11 februari 2019 tot vaststelling van een prestatie- en heffingsregeling in het gemeenschappelijk Europees luchtruim en tot intrekking van Uitvoeringsverordeningen (EU) nr. 390/2013 en (EU) nr. 391/2013 (2), en met name artikel 15, lid 2,

    Overwegende hetgeen volgt:

    ALGEMENE OVERWEGINGEN

    (1)

    Krachtens artikel 10 van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 moeten de lidstaten, op nationaal niveau of op het niveau van functionele luchtruimblokken (FAB’s), bindende prestatiedoelstellingen vaststellen voor elke referentieperiode van de prestatieregeling voor luchtvaartnavigatiediensten en netwerkfuncties. Die prestatiedoelstellingen moeten verenigbaar zijn met de Uniewijde prestatiedoelstellingen die door de Commissie zijn vastgesteld voor de betreffende referentieperiode.

    (2)

    De Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode (RP3) werden aanvankelijk vastgesteld in Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/903 van de Commissie (3). Aangezien die Uniewijde prestatiedoelstellingen en de ontwerpprestatieplannen voor RP3 die in oktober 2019 door de lidstaten werden ingediend, waren opgesteld vóór de uitbraak van de COVID-19-pandemie in maart 2020, werd daarin geen rekening gehouden met de aanzienlijke terugval van het luchtverkeer ten gevolge van de maatregelen die de lidstaten en derde landen hebben genomen om de pandemie in te dammen.

    (3)

    Als reactie op de impact van de COVID-19-pandemie op de verlening van luchtvaartnavigatiediensten zijn in Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1627 van de Commissie (4) uitzonderlijke maatregelen voor RP3 vastgesteld, die afwijken van de bepalingen van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317. De Commissie heeft op 2 juni 2021 Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 (5) vastgesteld, met herziene Uniewijde prestatiedoelstellingen voor RP3. Op basis hiervan hebben de lidstaten in oktober 2021 bij de Commissie ontwerpprestatieplannen ingediend met herziene lokale prestatiedoelstellingen voor RP3.

    (4)

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/728 van de Commissie (6) was gericht tot België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Roemenië en Zweden. In dat besluit heeft de Commissie vastgesteld dat de in het ontwerpprestatieplan voor RP3 van Letland opgenomen prestatiedoelstellingen inzake en-routekostenefficiëntie niet verenigbaar zijn met de Uniewijde prestatiedoelstellingen, en heeft zij aanbevelingen gedaan voor de herziening van die doelstellingen.

    (5)

    In antwoord op de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon, heeft de Unie beperkende maatregelen vastgesteld waarbij Russische luchtvaartmaatschappijen, alle in Rusland geregistreerde luchtvaartuigen en alle niet in Rusland geregistreerde luchtvaartuigen die eigendom zijn van, worden gecharterd door of anderszins onder zeggenschap staan van Russische natuurlijke of rechtspersonen, entiteiten of organen het verbod krijgen opgelegd om in de Unie te landen of op te stijgen of de Unie te overvliegen. Deze beperkende maatregelen en de door Rusland genomen tegenmaatregelen hebben geleid tot veranderingen in het luchtverkeer in het Europese luchtruim. Sommige lidstaten, waaronder Letland, zijn zwaar getroffen door een aanzienlijke daling van het aantal overvliegende luchtvaartuigen in het luchtruim dat onder hun verantwoordelijkheid valt. Op het niveau van de Unie is de waargenomen impact op het aantal vluchten echter beperkt gebleven, wat in contrast staat met de sterke afname van het luchtverkeer in heel Europa als gevolg van de uitbraak van de COVID-19-pandemie.

    (6)

    Letland heeft op 13 juli 2022 een herzien ontwerpprestatieplan voor RP3 (het “herziene ontwerpprestatieplan”) ingediend.

    (7)

    Het prestatiebeoordelingsorgaan, dat de Commissie bijstaat bij de tenuitvoerlegging van de prestatieregeling overeenkomstig artikel 11, lid 2, van Verordening (EG) nr. 549/2004, heeft een verslag met zijn beoordeling over het herziene ontwerpprestatieplan van Letland bij de Commissie ingediend.

    (8)

    Overeenkomstig artikel 15, lid 1, van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 heeft de Commissie de verenigbaarheid van de in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland opgenomen lokale prestatiedoelstellingen beoordeeld op basis van de criteria die zijn vastgesteld in punt 1 van bijlage IV bij die Uitvoeringsverordening, en rekening houdende met lokale omstandigheden. De Commissie heeft de beoordeling voor elk prestatiekerngebied en de bijbehorende prestatiedoelstellingen aangevuld door de ontwerpprestatieplannen te toetsen aan de elementen van punt 2 van bijlage IV bij die uitvoeringsverordening.

    (9)

    In de in juni 2022 gepubliceerde basisverkeersprognose van de Statistics and Forecast Service (Statfor) van Eurocontrol is rekening gehouden met de met de wijziging van de omstandigheden met betrekking tot het luchtverkeer in het Europese luchtruim. Op basis van die prognoses merkt de Commissie op dat Letland nog steeds geconfronteerd wordt met aanzienlijk verslechterde verkeersvooruitzichten voor de rest van RP3 als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Aangezien die gewijzigde omstandigheden aanzienlijke gevolgen hebben voor de prestatiedoelstellingen in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland, moeten zij in aanmerking worden genomen bij de beoordeling van de daarin opgenomen lokale prestatiedoelstellingen.

    BEOORDELING DOOR DE COMMISSIE

    Beoordeling van de prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied veiligheid

    (10)

    Wat het prestatiekerngebied veiligheid betreft, heeft de Commissie de verenigbaarheid beoordeeld van de door Letland ingediende doelstellingen inzake de effectiviteit van het veiligheidsbeheer van verleners van luchtvaartnavigatiediensten (Air Navigation Service Providers, ANSP’s), op basis van het criterium dat is vastgesteld in punt 1.1 van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317.

    (11)

    De door Letland voorgestelde lokale veiligheidsprestatiedoelstellingen met betrekking tot de effectiviteit van het veiligheidsbeheer, opgesplitst per doelstelling van het veiligheidsbeheer en uitgedrukt als een niveau van uitvoering:

    Letland

    Doelstellingen inzake de effectiviteit van het veiligheidsbeheer, uitgedrukt als een niveau van uitvoering, variërend van EASA-niveaus A tot en met D

    Betrokken verlener van luchtvaartnavigatiediensten

    Doelstelling inzake veiligheidsbeheer

    2022

    2023

    2024

    Doelstellingen voor de hele Unie

    (2024)

    LGS

    Veiligheidsbeleid en -doelstellingen

    C

    D

    D

    C

    Beheer van veiligheidsrisico’s

    C

    D

    D

    D

    Veiligheidsborging

    C

    D

    D

    C

    Bevordering van de veiligheid

    C

    D

    D

    C

    Veiligheidscultuur

    C

    D

    D

    C

    (12)

    De door Letland voor LGS voorgestelde veiligheidsdoelstellingen zijn in overeenstemming met de EU-wijde prestatiedoelstellingen en voor 2023 en 2024 zelfs beter dan de Uniewijde prestatiedoelstellingen op de domeinen “veiligheidsbeleid en -doelstellingen”, “veiligheidsborging”, “bevordering van de veiligheid” en “veiligheidscultuur”.

    (13)

    De Commissie merkt op dat het door Letland ingediende herziene ontwerpprestatieplan maatregelen voor LGS bevat voor de verwezenlijking van de lokale veiligheidsdoelstellingen, zoals regelmatige opleiding van het personeel, de herziening van de procedures voor het veiligheidsbeheersysteem, de evaluatie van veiligheidsprocessen en een cultuur van billijkheid, gesimuleerde oefeningen, de verspreiding van veiligheidsgegevens en de integratie van beginselen van veiligheidsbeheer in bedrijfsplanning en besluitvorming.

    (14)

    Op basis van de bevindingen in de overwegingen 11, 12 en 13, en gezien het feit dat de in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 vastgestelde Uniewijde veiligheidsprestatiedoelstellingen in het laatste jaar van RP3 (2024) moeten zijn verwezenlijkt, moeten de doelstellingen in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland worden beoordeeld als verenigbaar met de Uniewijde prestatiedoelstellingen voor het prestatiekerngebied veiligheid.

    Beoordeling van de prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied milieu

    (15)

    Wat het prestatiekerngebied milieu betreft, is de verenigbaarheid van de door Letland ingediende doelstellingen inzake de gemiddelde horizontale en-routevluchtefficiëntie van het werkelijke traject beoordeeld op basis van het criterium van punt 1.2 van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317. De in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland voorgestelde doelstellingen zijn vergeleken met de relevante referentiewaarden voor horizontale en-routevluchtefficiëntie die zijn uiteengezet in het plan voor de verbetering van het Europese routenetwerk (ERNIP) en die beschikbaar waren op het moment dat de herziene Uniewijde prestatiedoelstellingen voor RP3 werden vastgesteld, namelijk 2 juni 2021.

    (16)

    Voor het jaar 2020 is de Uniewijde prestatiedoelstelling voor RP3 op het prestatiekerngebied milieu, die oorspronkelijk was vastgesteld in Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/903, vóór de uitbraak van de COVID-19-pandemie, niet herzien bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 omdat de termijn voor de toepassing van die doelstelling was verstreken en de uitvoering ervan dus definitief was geworden, waardoor er geen mogelijkheid was om ze retroactief aan te passen. Evenzo konden de door de lidstaten in de in oktober 2021 ingediende ontwerpprestatieplannen vastgestelde lokale milieuprestatiedoelstellingen voor het jaar 2021 niet met terugwerkende kracht worden gewijzigd in de herziene ontwerpprestatieplannen. Derhalve werd de verenigbaarheid van de lokale milieuprestatiedoelstellingen met de overeenkomstige Uniewijde prestatiedoelstellingen beoordeeld voor de jaren 2022, 2023 en 2024.

    (17)

    De door Letland voorgestelde prestatiedoelstellingen voor het prestatiekerngebied milieu en de overeenkomstige nationale referentiewaarden voor RP3 in het ERNIP, uitgedrukt als de gemiddelde horizontale en-routevluchtefficiëntie van het werkelijke traject:

    Letland

    2022

    2023

    2024

    Doelstellingen op het prestatiekerngebied milieu, uitgedrukt als de gemiddelde horizontale en-routevluchtefficiëntie van het werkelijke traject

    1,25  %

    1,25  %

    1,25  %

    Referentiewaarden

    1,25  %

    1,25  %

    1,25  %

    (18)

    De Commissie merkt op dat de door Letland voorgestelde milieudoelstellingen gelijk zijn aan de overeenkomstige nationale referentiewaarden voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024.

    (19)

    De Commissie merkt op dat Letland in het herziene ontwerpprestatieplan maatregelen heeft gepresenteerd voor de verwezenlijking van de lokale milieudoelstellingen die hoofdzakelijk voldoen aan de reeds bestaande wettelijke vereisten uit hoofde van het Unierecht, waaronder de invoering van gezamenlijke besluitvorming op luchthavens, de vaststelling van prestatiegebaseerde navigatieprocedures en de invoering van vrije luchtcorridors.

    (20)

    Op basis van de bevindingen die zijn uiteengezet in de overwegingen 17, 18 en 19 moeten de doelstellingen in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland worden beoordeeld als verenigbaar met de Uniewijde prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied milieu.

    Beoordeling van de prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied capaciteit

    (21)

    Wat het prestatiekerngebied capaciteit betreft, is de verenigbaarheid van de door Letland ingediende doelstellingen inzake gemiddelde en-route-ATFM-vertraging per vlucht beoordeeld op basis van het criterium van punt 1.3 van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317. De in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland voorgestelde doelstellingen zijn vergeleken met de relevante referentiewaarden die zijn uiteengezet in het operationeel netwerkplan en die beschikbaar waren op het moment dat de herziene Uniewijde prestatiedoelstellingen voor RP3 werden vastgesteld, namelijk 2 juni 2021.

    (22)

    Voor het jaar 2020 is de Uniewijde prestatiedoelstelling voor RP3 op het prestatiekerngebied capaciteit, die oorspronkelijk was vastgesteld in Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/903, vóór de uitbraak van de COVID-19-pandemie, niet herzien bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 omdat de termijn voor de toepassing van die doelstelling was verstreken en de uitvoering ervan dus definitief was geworden, waardoor er geen mogelijkheid was om ze retroactief aan te passen. Evenzo konden de door de lidstaten in de in oktober 2021 ingediende ontwerpprestatieplannen vastgestelde lokale capaciteitsprestatiedoelstellingen voor het jaar 2021 niet met terugwerkende kracht worden gewijzigd in de herziene ontwerpprestatieplannen. Derhalve werd de verenigbaarheid van de lokale capaciteitsprestatiedoelstellingen met de overeenkomstige Uniewijde prestatiedoelstellingen beoordeeld voor de jaren 2022, 2023 en 2024.

    (23)

    De door Letland voor RP3 voorgestelde doelstellingen voor en-routecapaciteit, uitgedrukt in minuten ATFM-vertraging per vlucht, en de overeenkomstige referentiewaarden in het operationeel netwerkplan:

    Letland

    2022

    2023

    2024

    Doelstellingen op het prestatiekerngebied capaciteit, uitgedrukt in minuten ATFM-vertraging per vlucht

    0,03

    0,03

    0,03

    Referentiewaarden

    0,03

    0,03

    0,03

    (24)

    De Commissie merkt op dat de door Letland voorgestelde capaciteitsdoelstellingen gelijk zijn aan de overeenkomstige nationale referentiewaarden voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024.

    (25)

    De Commissie merkt op dat Letland in het herziene ontwerpprestatieplan maatregelen heeft gepresenteerd voor de verwezenlijking van de lokale en-routecapaciteitsdoelstellingen. Deze maatregelen hebben betrekking op luchtverkeersleiders en omvatten een nieuw opleidingsprogramma en een verbetering van het personeelsbestand in verschillende sectorisatiescenario’s. De Commissie merkt op dat met betrekking tot het ontwerpprestatieplan van Letland dat in 2021 is ingediend, de verlener van luchtvaartnavigatiediensten LGS het geplande aantal voltijdse luchtverkeersleiders voor de jaren 2022 tot en met 2024 heeft verminderd als gevolg van de gewijzigde omstandigheden als beschreven in de overwegingen 5 en 9.

    (26)

    Op basis van de bevindingen die zijn uiteengezet in de overwegingen 23, 24 en 25 moeten de doelstellingen in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland worden beoordeeld als verenigbaar met de Uniewijde prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied capaciteit.

    Beoordeling van de capaciteitsdoelstellingen voor terminalluchtvaartnavigatiediensten

    (27)

    Wat betreft luchthavens die overeenkomstig artikel 1, leden 3 en 4, van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 binnen de werkingssfeer van die verordening vallen, heeft de Commissie haar beoordeling van doelstellingen voor en-routecapaciteit aangevuld met de beoordeling van de capaciteitsdoelstellingen voor terminalluchtvaartnavigatiediensten, overeenkomstig punt 2.1, b), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317. Die doelstellingen bleken geen aanleiding te geven tot bezorgdheid ten aanzien van Letland.

    Beoordeling van de herziene prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied kostenefficiëntie

    (28)

    Onder verwijzing naar overweging 4 heeft de Commissie in Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/728 geconcludeerd dat de voorgestelde en-routekostenefficiëntiedoelstellingen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan van Letland onverenigbaar waren met de Uniewijde prestatiedoelstellingen. Letland heeft herziene en-routekostenefficiëntiedoelstellingen voorgesteld in zijn herziene ontwerpprestatieplan.

    (29)

    De onderstaande tabel bevat de initiële prestatiedoelstellingen inzake en-routekostenefficiëntie voor RP3 voor de heffingszone van Letland, zoals opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan, en de overeenkomstige herziene prestatiedoelstellingen in het herziene prestatieplan dat in 2022 is ingediend.

    En-routeheffingszone van Letland

    2014 basiswaarde

    2019 basiswaarde

    2020-2021

    2022

    2023

    2024

    Initiële en-routekostenefficiëntiedoelstellingen (opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan), uitgedrukt als bepaalde en-route-eenheidskosten (in reële termen in prijzen van 2017)

    27,90 EUR

    23,61 EUR

    40,07 EUR

    31,28 EUR

    29,14 EUR

    26,83  EUR

    Initiële en-routekostenefficiëntiedoelstellingen (opgenomen in het ontwerpprestatieplan), uitgedrukt als bepaalde en-route-eenheidskosten (in reële termen in prijzen van 2017)

    27,90 EUR

    23,61 EUR

    40,07 EUR

    38,04 EUR

    35,62 EUR

    33,59  EUR

    (30)

    De Commissie merkt op dat Letland zijn lokale kostenefficiëntiedoelstellingen voor de periode van 2022 tot en met 2024 heeft herzien, hetgeen, in vergelijking met het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan, resulteert in een totale bepaalde eenheidskost (DUC) die in die drie jaren 23,0 % hoger is en tijdens RP3 als geheel 16,4 % hoger is. Die stijgingen van de bepaalde eenheidskosten zijn het gevolg van de aanzienlijke verslechtering van de verkeersprognose door de afname van het luchtverkeer in het Letse luchtruim als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, zoals vermeld in de overwegingen 5 en 9. Het lager aantal geraamde diensteenheden voor elk van de kalenderjaren 2022, 2023 en 2024 is echter gedeeltelijk door Letland gecompenseerd door een verlaging van de bepaalde kosten.

    (31)

    De Commissie merkt op dat de verkeersaannames die in het herziene ontwerpprestatieplan zijn gebruikt, gebaseerd zijn op de Statfor-basisverkeersprognose van Eurocontrol van juni 2022. De geraamde en-routediensteenheden voor de heffingszone voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024, in vergelijking met de cijfers in het ontwerpprestatieplan, zijn weergegeven in de onderstaande tabel.

    En-routeheffingszone van Letland

    2022

    2023

    2024

    Initiële verkeersprognose (opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan), uitgedrukt in duizenden en-routediensteenheden

    736

    842

    906

    Geactualiseerde verkeersprognose (opgenomen in het herziene ontwerpprestatieplan), uitgedrukt in duizenden en-routediensteenheden

    466

    548

    570

    Verschil

    –36,7  %

    –34,9  %

    –37,1  %

    (32)

    In vergelijking met het ontwerpprestatieplan dat in 2021 is ingediend, liggen de jaarlijkse verlagingen van het aantal diensteenheden voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024 ongeveer tussen –35 % en –37 %. Bijgevolg zullen de en-routediensteenheden voor Letland in 2024 naar verwachting 40,1 % onder het niveau van vóór de pandemie (jaar 2019) blijven, terwijl in de Statfor-basisverkeersprognose van oktober 2021 was voorzien dat zij het niveau van vóór de pandemie met 11,4 % zouden overschrijden.

    (33)

    Zoals in onderstaande tabel is weergegeven, zullen de vliegbewegingen in het Letse luchtruim die volgens instrumentvliegvoorschriften (IFR) worden uitgevoerd, echter niet met hetzelfde tempo afnemen als de en-routediensteenheden. Deze discrepantie is toe te schrijven aan de aanzienlijke daling van het aantal overvluchten, die gemiddeld een verhoudingsgewijs groter aantal en-routediensteenheden genereren dan vluchten die aankomen op en vertrekken van luchthavens in Letland.

    En-routeheffingszone van Letland

    2022

    2023

    2024

    Initiële verkeersprognose (opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan), uitgedrukt in duizenden IFR-bewegingen

    229

    262

    282

    Geactualiseerde verkeersprognose (opgenomen in het herziene ontwerpprestatieplan), uitgedrukt in duizenden IFR-bewegingen

    177

    213

    221

    Verschil

    –22,8  %

    –18,8  %

    –21,7  %

    (34)

    De Commissie merkt derhalve op dat de daling van de werklast van de verlener van luchtvaartnavigatiediensten, die afhankelijk is van het aantal gecontroleerde vliegbewegingen, niet even groot zal als de inkomstendaling die voortvloeit uit het lagere aantal en-routediensteenheden.

    (35)

    De herziene bepaalde kosten voor de jaren 2022, 2023 en 2024, uitgedrukt in reële termen in prijzen van 2017, zijn weergegeven in de onderstaande tabel. De Commissie merkt op dat Letland de bepaalde kosten, in reële termen, voor elk van die jaren naar beneden heeft bijgesteld.

    En-routeheffingszone van Letland

    2022

    2023

    2024

    Initiële bepaalde kosten in reële termen in prijzen van 2017 (opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan)

    23  M EUR

    24,5  M EUR

    24,3  M EUR

    Herziene bepaalde kosten in reële termen in prijzen van 2017 (opgenomen in het herziene ontwerpprestatieplan)

    18  M EUR

    20  M EUR

    19  M EUR

    Verschil

    –23,0  %

    –20,4  %

    –21,3  %

    (36)

    Het herziene ontwerpprestatieplan bevat een geactualiseerde inflatieprognose voor Letland voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024, zoals uiteengezet in de volgende tabel.

    En-routeheffingszone van Letland

    2022

    2023

    2024

    Initiële inflatie-index, met voorspelde jaarlijkse verandering van de inflatie tussen haakjes (gegevens uit het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan)

    110,0

    (2,2  %)

    112,1

    (1,9  %)

    114,5

    (2,1  %)

    Herziene inflatie-index, met jaarlijkse verandering van de inflatie tussen haakjes (gegevens uit het herziene ontwerpprestatieplan)

    119,7

    (10,0  %)

    124,3

    (3,9  %)

    128,1

    (3,1  %)

    (37)

    Onderstaande tabel toont de vastgestelde kosten in nominale termen voor elk jaar van 2022 tot en met 2024. De Commissie merkt op dat Letland de nominale bepaalde kosten voor de jaren 2023 en 2024 neerwaarts heeft herzien, ondanks de opwaartse bijstelling van de inflatieprognose.

    En-routeheffingszone van Letland

    2022

    2023

    2024

    Initiële bepaalde kosten in nominale termen (opgenomen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan)

    24,7  M EUR

    26,7  M EUR

    26,9  M EUR

    Herziene bepaalde kosten in nominale termen (opgenomen in het herziene ontwerpprestatieplan)

    20  M EUR

    23  M EUR

    23  M EUR

    Verschil

    –18,9  %

    –14,9  %

    –15,2  %

    (38)

    De Commissie heeft de verenigbaarheid van de herziene kostenefficiëntiedoelstellingen die door Letland zijn voorgesteld op basis van de criteria van punt 1.4, a), b) en c), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317.

    (39)

    Wat betreft het criterium dat is vastgesteld in punt 1.4, a), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317, merkt de Commissie op dat de tendens van de bepaalde en-route-eenheidskosten op het niveau van de heffingszone, namelijk +9,2 % in de loop van RP3, slechter is dan de Uniewijde tendens van +1,0 % in diezelfde periode. De Commissie merkt op dat dit een verslechtering betekent ten opzichte van de tendens van de bepaalde eenheidskosten van +3,3 %, die berekend is op basis van de in 2021 ingediende ontwerpprestatieplannen.

    (40)

    Wat betreft het criterium dat is vastgesteld in punt 1.4, b), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317, merkt de Commissie op dat de langetermijntendens van de bepaalde en-route-eenheidskosten in de tweede referentieperiode (RP2) en RP3, namelijk +2,1 %, slechter is dan de Uniewijde langetermijntendens van –1,3 % in diezelfde periode. De Commissie merkt op dat dit een verslechtering betekent ten opzichte van de langetermijntendens van de bepaalde eenheidskosten van –0,4 %, berekend op basis van het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan.

    (41)

    Onder verwijzing naar overwegingen 31 en 32, herinnert de Commissie eraan dat de prognose voor de diensteenheid van Letland voor RP3 aanzienlijk naar beneden is bijgesteld door de veranderingen in het verkeer als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Het is daarom noodzakelijk en passend om, met het oog op de in de overwegingen 39 en 40 onderzochte beoordelingscriteria, te onderzoeken of Letland aan de Uniewijde kostenefficiëntietendens zou voldoen indien er voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024 geen sprake was van een sterke daling van het verkeer als gevolg van de gewijzigde omstandigheden.

    (42)

    De Commissie heeft daarom de tendens van de bepaalde eenheidskosten in Letland in de loop van RP3 en de langetermijntendens van de bepaalde eenheidskosten in de loop van RP2 en RP3 herberekend door gebruik te maken van de Statfor-basisverkeersprognose van Eurocontrol van oktober 2021. Deze herberekening resulteert in een aangepaste tendens van de bepaalde eenheidskosten voor Letland van –6,5 % tijdens RP3 en in een aangepaste langetermijntendens van de bepaalde en-route-eenheidskosten voor Letland van –4,7 % in RP2 en RP3. Beide aangepaste tendensen liggen aanzienlijk onder de overeenkomstige Uniewijde tendens van de bepaalde eenheidskosten van respectievelijk +1,0 % en –1,3 %. Letland voldoet dan ook aan de beoordelingscriteria die zijn onderzocht in de overwegingen 39 en 40, bij gebrek aan veranderingen in het verkeer als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

    (43)

    Wat betreft het criterium dat is vastgesteld in punt 1.4, c), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317, merkt de Commissie op dat de basiswaarde van Letland voor de bepaalde eenheidskosten van 23,61 EUR in EUR2017 17,2 % lager ligt dan de gemiddelde basiswaarde van de vergelijkingsgroep (28,51 EUR in EUR2017).

    (44)

    De Commissie erkent dat de herziene kostenefficiëntiedoelstellingen voor de heffingszone van Letland hoger zijn dan de oorspronkelijke doelstellingen in het in 2021 ingediende ontwerpprestatieplan. Deze verslechtering is echter volledig te wijten aan de aanzienlijk lagere verkeersaannames. Wanneer de negatieve gevolgen van de verkeersveranderingen als gevolg van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne buiten beschouwing worden gelaten, is het duidelijk dat Letland zowel aan de Uniewijde tendens van de bepaalde eenheidskosten als aan de Uniewijde langetermijntendens van de bepaalde eenheidskosten voldoet. Bovendien is de basiswaarde van Letland voor 2019 aanzienlijk lager dan de overeenkomstige gemiddelde waarde van zijn vergelijkingsgroep, wat erop wijst dat het land een historisch goed niveau van kostenefficiëntie heeft gehandhaafd in relatieve termen.

    (45)

    Voorts merkt de Commissie op, onder verwijzing naar overweging 35, dat Letland maatregelen heeft genomen om de uitzonderlijke verkeersomstandigheden te beperken door zijn bepaalde kosten voor de rest van RP3 aanzienlijk te verlagen. De Commissie merkt op dat deze kostenbeperkingsmaatregelen in het algemeen in verhouding staan tot het lagere aantal IFR-bewegingen dat voor elk van de jaren 2022, 2023 en 2024 is voorspeld, zoals uiteengezet in overweging 32.

    (46)

    Al bij al is de Commissie dan ook van oordeel dat Letland de aanbevelingen in artikel 3 van Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/728 met betrekking tot de herziening van zijn kostenefficiëntieprestatiedoelstellingen naar behoren heeft opgevolgd.

    (47)

    Op basis van de bevindingen in de overwegingen 29 tot en met 46 moeten de doelstellingen in het herziene ontwerpprestatieplan van Letland worden beoordeeld als verenigbaar met de Uniewijde prestatiedoelstellingen op het prestatiekerngebied kostenefficiëntie.

    Beoordeling van de kostenefficiëntiedoelstellingen voor terminalluchtvaartnavigatiediensten

    (48)

    Wat betreft luchthavens die overeenkomstig artikel 1, leden 3 en 4, van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 binnen de werkingssfeer van die verordening vallen, heeft de Commissie haar beoordeling van de doelstellingen voor en-routekostenefficiëntie aangevuld met de beoordeling van de kostenefficiëntiedoelstellingen voor terminalluchtvaartnavigatiediensten, overeenkomstig punt 2.1, c), van bijlage IV bij Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317. Die doelstellingen bleken geen aanleiding te geven tot bezorgdheid ten aanzien van Letland.

    CONCLUSIES

    (49)

    In het licht van al het voorgaande heeft de Commissie vastgesteld dat de prestatiedoelstellingen in het door Letland ingediende herziene ontwerpprestatieplan verenigbaar zijn met de Uniewijde prestatiedoelstellingen,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De prestatiedoelstellingen in het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 549/2004 door Letland ingediende herziene ontwerpprestatieplan, die in de bijlage bij dit besluit zijn opgenomen, zijn verenigbaar met de in Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 uiteengezette Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode.

    Artikel 2

    Dit besluit is gericht tot de Republiek Letland.

    Gedaan te Brussel, 5 december 2022.

    Voor de Commissie

    Adina-Ioana VĂLEAN

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 96 van 31.3.2004, blz. 1.

    (2)  Uitvoeringsverordening (EU) 2019/317 van de Commissie van 11 februari 2019 tot vaststelling van een prestatie- en heffingsregeling in het gemeenschappelijk Europees luchtruim en tot intrekking van Uitvoeringsverordeningen (EU) nr. 390/2013 en (EU) nr. 391/2013 (PB L 56 van 25.2.2019, blz. 1).

    (3)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/903 van de Commissie van 29 mei 2019 tot vaststelling van de EU-wijde prestatiedoelen voor het netwerk voor luchtverkeersbeheer voor de derde referentieperiode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2024 (PB L 144 van 3.6.2019, blz. 49).

    (4)  Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1627 van de Commissie van 3 november 2020 inzake uitzonderlijke maatregelen voor de derde referentieperiode (2020-2024) van de prestatie- en heffingsregeling voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim ten gevolge van de COVID-19-pandemie (PB L 366 van 4.11.2020, blz. 7).

    (5)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/891 van de Commissie van 2 juni 2021 tot vaststelling van herziene EU-wijde prestatiedoelstellingen voor het netwerk voor luchtverkeersbeheer voor de derde referentieperiode (2020-2024) en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit (EU) 2019/903 (PB L 195 van 3.6.2021, blz. 3).

    (6)  Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/728 van de Commissie van 13 april 2022 inzake de onverenigbaarheid van bepaalde prestatiedoelstellingen in de krachtens Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad door België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Cyprus, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Roemenië en Zweden ingediende ontwerpen van nationale plannen of plannen voor functionele luchtruimblokken met de Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode, en inzake de vaststelling van aanbevelingen voor de herziening van die doelstellingen (PB L 135 van 12.5.2022, blz. 4).


    BIJLAGE

    Prestatiedoelstellingen die zijn opgenomen in het overeenkomstig Verordening (EG) nr. 549/2004 door Letland ingediende herziene ontwerpprestatieplan en die verenigbaar zijn bevonden met de Uniewijde prestatiedoelstellingen voor de derde referentieperiode

    PRESTATIEKERNGEBIED VEILIGHEID

    Effectiviteit van het veiligheidsbeheer

    Letland

    Doelstellingen met betrekking tot de effectiviteit van het veiligheidsbeheer, uitgedrukt als niveau van tenuitvoerlegging, variërend van EASA-niveaus A tot en met D

    Betrokken verlener van luchtvaartnavigatiediensten

    Doelstelling inzake veiligheidsbeheer

    2022

    2023

    2024

    LGS

    Veiligheidsbeleid en -doelstellingen

    C

    D

    D

    Beheer van veiligheidsrisico’s

    C

    D

    D

    Veiligheidsborging

    C

    D

    D

    Bevordering van de veiligheid

    C

    D

    D

    Veiligheidscultuur

    C

    D

    D

    PRESTATIEKERNGEBIED MILIEU

    Gemiddelde horizontale en-routevluchtefficiëntie van het werkelijke traject

    Letland

    2022

    2023

    2024

    Doelstellingen op het prestatiekerngebied milieu, uitgedrukt als de gemiddelde horizontale en-routevluchtefficiëntie van het werkelijke traject

    1,25  %

    1,25  %

    1,25  %

    PRESTATIEKERNGEBIED CAPACITEIT

    Gemiddelde en-route-ATFM-vertraging in minuten per vlucht

    Letland

    2022

    2023

    2024

    Doelstellingen op het prestatiekerngebied capaciteit, uitgedrukt in minuten ATFM-vertraging per vlucht

    0,03

    0,03

    0,03

    PRESTATIEKERNGEBIED KOSTENEFFICIËNTIE

    Bepaalde eenheidskost voor en-routeluchtvaartnavigatiediensten

    En-routeheffingszone van Letland

    2014 basiswaarde

    2019 basiswaarde

    2020-2021

    2022

    2023

    2024

    Herziene ontwerpdoelstellingen inzake en-routekostenefficiëntie, uitgedrukt als bepaalde en-route-eenheidskosten (in reële termen in prijzen van 2017)

    27,90 EUR

    23,61 EUR

    40,07 EUR

    38,04 EUR

    35,62 EUR

    33,59 EUR


    Top