Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0826(01)

    Besluit van de Commissie van 4 augustus 2021 tot oprichting van de deskundigengroep voor technisch advies inzake de biologische productie (Egtop) 2021/C 343/03

    C/2021/5722

    PB C 343 van 26.8.2021, p. 15–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    26.8.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 343/15


    BESLUIT VAN DE COMMISSIE

    van 4 augustus 2021

    tot oprichting van de deskundigengroep voor technisch advies inzake de biologische productie (Egtop)

    (2021/C 343/03)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad (1) omschrijft de doelstellingen en beginselen die van toepassing zijn op de biologische productie en stelt basisvoorschriften vast met betrekking tot de productie, de etikettering en de controle van biologische producten.

    (2)

    De Commissie heeft technisch advies nodig om besluiten te kunnen nemen over de toelating van producten, stoffen en technieken voor gebruik in de biologische landbouw en verwerking overeenkomstig Verordening (EU) 2018/848. De Commissie heeft ook technisch advies nodig wanneer zij overweegt andere voorschriften voor de biologische productie te ontwikkelen of te verbeteren en, meer in het algemeen, voor alle andere technische kwesties in verband met de biologische productie. Voor dergelijk advies moet de Commissie een beroep doen op een adviesorgaan van deskundigen.

    (3)

    Daarom moet een groep van deskundigen op het gebied van de biologische productie worden opgericht en moeten de taken en de structuur ervan worden vastgesteld, overeenkomstig Besluit C(2016) 3301 final van de Commissie (2).

    (4)

    De groep moet bestaan uit wetenschappers met deskundigheid op het gebied van de relevante producten, stoffen en technieken en uit deskundigen met competenties op het gebied van de biologische productie, die in staat zijn de Commissie onafhankelijk, uitstekend en transparant technisch advies te verstrekken.

    (5)

    Bij Besluit 2009/427/EG van de Commissie (3) is een deskundigengroep opgericht voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (4). Die groep heeft adviezen uitgebracht over bepaalde categorieën stoffen en producten die in de biologische productie worden gebruikt. De besluiten over de toelating van deze stoffen zijn herhaaldelijk vertraagd wegens een tekort aan beschikbare deskundigen. In het nieuwe rechtskader van Verordening (EU) 2018/848 zullen meer categorieën stoffen moeten worden geëvalueerd, zoals stoffen voor reiniging en ontsmetting en gespecialiseerde en innovatieve technieken en methoden voor de verwerking van levensmiddelen. Daarom is het aantal gevraagde adviezen sterk gestegen, terwijl het aantal beschikbare deskundigen dat bereid is om zonder vergoeding deel te nemen aan een deskundigengroep om de Commissie bij te staan, is afgenomen.

    (6)

    De nieuwe deskundigengroep moet aan de Commissie adviezen uitbrengen over technische dossiers met betrekking tot de toelating van producten, stoffen en technieken voor gebruik in de biologische landbouw en de biologische verwerking en met betrekking tot andere voorschriften voor de biologische productie en andere technische kwesties in verband met de biologische productie. Die adviezen zijn essentieel voor de ontwikkeling en monitoring van het beleid en de wetgeving van de Unie inzake de biologische productie, met name voor de vaststelling van uitvoeringshandelingen door de Commissie, zoals die welke worden bedoeld in de artikelen 16, lid 3, artikel 17, lid 3, en artikel 24, lid 9, van Verordening (EU) 2018/848. Zonder onafhankelijk advies van onafhankelijke deskundigen kan het desbetreffende beleid van de Unie zijn doelstellingen niet bereiken. Daarom moeten de leden van de groep speciale vergoedingen ontvangen die verder gaan dan de vergoeding van onkosten, in verhouding staan tot de taken waarmee zij zijn belast en in overeenstemming zijn met de internationale standaarden.

    (7)

    Artikel 6, punt a), van Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad (5) voorziet in de financiering van maatregelen inzake technische en administratieve ondersteuning.

    (8)

    Er moeten voorschriften worden vastgesteld inzake de openbaarmaking van informatie door de leden van de groep.

    (9)

    Persoonsgegevens moeten worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad (6).

    (10)

    Besluit 2009/427/EG moet worden ingetrokken,

    BESLUIT:

    Artikel 1

    Onderwerp

    De deskundigengroep voor technisch advies inzake de biologische productie (“de groep”) wordt opgericht.

    Artikel 2

    Taken

    De taken van de groep zijn:

    (a)

    de Commissie bijstaan bij de evaluatie van technische kwesties in verband met de biologische productie, met inbegrip van producten, stoffen, methoden en technieken die in de biologische productie mogen worden gebruikt, rekening houdend met de doelstellingen en beginselen van Verordening (EU) 2018/848 en aanvullende beleidsdoelstellingen met betrekking tot de biologische productie;

    (b)

    de Commissie bijstaan bij het verbeteren van bestaande regels en het ontwikkelen van nieuwe regels met betrekking tot Verordening (EU) 2018/848;

    (c)

    de uitwisseling van ervaringen en goede praktijken op het gebied van technische kwesties in verband met de biologische productie stimuleren.

    Artikel 3

    Raadpleging

    1.   De Commissie kan de groep raadplegen over om het even welk onderwerp in verband met de biologische productie.

    2.   De voorzitter van de groep kan de Commissie adviseren de groep over een bepaalde kwestie te raadplegen.

    Artikel 4

    Samenstelling — Benoeming van de leden

    1.   De groep bestaat uit ten hoogste 13 leden.

    2.   De leden zijn op persoonlijke titel benoemde personen die onafhankelijk en in het algemeen belang handelen.

    3.   Leden die geen doeltreffende bijdrage aan de beraadslagingen van de groep meer kunnen leveren en die naar het oordeel van het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling (DG AGRI) van de Commissie niet aan de voorwaarden van artikel 339 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie voldoen of die ontslag nemen, maken niet langer deel uit van de groep en kunnen voor de rest van hun ambtstermijn worden vervangen.

    Artikel 5

    Selectieprocedure

    1.   De leden van de groep worden geselecteerd via een openbare oproep tot kandidaatstelling die in het register van deskundigengroepen van de Commissie en andere adviesorganen (“het register van deskundigengroepen”) wordt bekendgemaakt. Daarnaast kan de oproep tot kandidaatstelling via andere media, waaronder speciale websites, worden bekendgemaakt. In de oproep tot kandidaatstelling worden de selectiecriteria, waaronder de vereiste deskundigheid betreffende de uit te voeren werkzaamheden, duidelijk geformuleerd. De termijn voor kandidaatstelling bedraagt ten minste vier weken.

    2.   Personen die zich kandidaat stellen om tot lid van de groep te worden benoemd, melden alle omstandigheden die aanleiding kunnen geven tot een belangenconflict. Meer bepaald vereist de Commissie van de personen in kwestie dat zij als onderdeel van hun kandidaatstelling een belangenverklaring indienen op basis van het standaard belangenverklaringsformulier voor deskundigengroepen (7), samen met een geactualiseerd cv. Om voor benoeming tot lid op persoonlijke titel in aanmerking te komen, moeten zij een naar behoren ingevuld belangenverklaringsformulier indienen. De beoordeling of er al dan niet sprake is van een belangenconflict wordt uitgevoerd door de Commissie in overeenstemming met de horizontale regels voor deskundigengroepen van de Commissie (“de horizontale regels”).

    3.   De leden van de groep worden door de directeur-generaal van DG AGRI benoemd uit de specialisten met een kwalificatie op de in artikel 2 en artikel 3, lid 1, bedoelde gebieden die hebben gereageerd op de openbare oproep tot kandidaatstelling.

    4.   De andere geschikte kandidaten die hebben gereageerd op de openbare oproep tot kandidaatstelling en die niet tot lid van de groep zijn benoemd, worden op een reservelijst geplaatst. De Commissie vraagt de kandidaten of zij instemmen met de vermelding van hun naam op de reservelijst.

    5.   De leden van de groep worden benoemd voor een hernieuwbare ambtstermijn van vier jaar en mogen niet meer dan drie opeenvolgende mandaten uitoefenen. Zij blijven in functie tot het einde van hun ambtstermijn of tot zij worden vervangen overeenkomstig artikel 4, lid 3.

    Artikel 6

    Voorzitterschap

    DG AGRI benoemt de voorzitter en twee vicevoorzitters van de groep.

    Artikel 7

    Werking

    1.   De groep handelt op verzoek van DG AGRI.

    2.   Vergaderingen van de groep worden in beginsel gehouden in de gebouwen van de Commissie, of op afstand indien de omstandigheden zulks vereisen. In overleg met DG AGRI kan de groep bij gewone meerderheid van haar leden besluiten dat de beraadslagingen van de groep worden opgenomen, met inachtneming van de desbetreffende gegevensbeschermingsregels.

    3.   Het secretariaat wordt verzorgd door DG AGRI. Ambtenaren van de Commissie van andere diensten die een belang in de werkzaamheden hebben, mogen de vergaderingen van de groep en haar subgroepen bijwonen.

    4.   In overleg met DG AGRI kan de groep bij gewone meerderheid van haar leden besluiten haar beraadslagingen voor het publiek open te stellen.

    5.   De notulen van de besprekingen over elk agendapunt en over de door de groep verleende adviezen zijn relevant en volledig. De notulen worden opgesteld door het secretariaat, onder verantwoordelijkheid van de voorzitter.

    6.   In beginsel neemt de groep haar adviezen, aanbevelingen en verslagen met eenparigheid van stemmen aan. Wanneer er wordt gestemd, wordt de uitslag van de stemming bij gewone meerderheid van de leden bepaald. Leden die hebben tegengestemd, hebben het recht een document met een samenvatting van de redenen voor hun standpunt aan de adviezen, aanbevelingen of verslagen te laten hechten.

    Artikel 8

    Subgroepen

    1.   DG AGRI kan subgroepen oprichten om specifieke kwesties te onderzoeken op basis van een door DG AGRI opgesteld mandaat. De subgroepen handelen overeenkomstig de horizontale regels en brengen verslag uit aan de groep. Zij worden opgeheven zodra hun opdracht is vervuld.

    2.   DG AGRI selecteert de leden van subgroepen uit de leden van de groep of uit de in artikel 5, lid 4, bedoelde reservelijst.

    Artikel 9

    Uitgenodigde deskundigen

    DG AGRI kan deskundigen met een specifieke deskundigheid ten aanzien van een agendapunt verzoeken om op ad-hocbasis aan de werkzaamheden van de groep of de subgroepen deel te nemen.

    Artikel 10

    Waarnemers

    1.   Aan organisaties kan, in overeenstemming met de horizontale regels, de status van waarnemer worden toegekend, door middel van een rechtstreekse uitnodiging.

    2.   De tot waarnemer benoemde organisaties wijzen hun vertegenwoordigers aan.

    3.   De vertegenwoordigers van de waarnemers kunnen toestemming van de voorzitter krijgen om aan de besprekingen van de groep deel te nemen en deskundigheid te bieden. Zij hebben echter geen stemrecht en nemen niet deel aan het formuleren van de aanbevelingen of adviezen van de groep.

    Artikel 11

    Procedureregels

    Op voorstel van en in overleg met DG AGRI stelt de groep haar reglement van orde vast bij gewone meerderheid van haar leden, op basis van het standaardreglement van orde voor deskundigengroepen en met inachtneming van de horizontale regels (8).

    Artikel 12

    Beroepsgeheim en behandeling van gerubriceerde informatie

    De leden van de groep en hun vertegenwoordigers, alsmede uitgenodigde deskundigen en waarnemers, zijn gebonden aan het beroepsgeheim, dat op grond van de Verdragen en de uitvoeringsregels ervan voor alle leden van de instellingen en hun personeelsleden geldt, alsook aan de veiligheidsvoorschriften van de Commissie betreffende de bescherming van gerubriceerde informatie van de Unie, die zijn neergelegd in de Besluiten (EU, Euratom) 2015/443 (9) en (EU, Euratom) 2015/444 (10) van de Commissie. Bij niet-nakoming van die verplichtingen kan de Commissie alle passende maatregelen nemen.

    Artikel 13

    Transparantie

    1.   De groep en haar subgroepen worden geregistreerd in het register van deskundigengroepen.

    2.   Wat de samenstelling van de groep en de subgroepen betreft, worden de volgende gegevens in het register van deskundigengroepen bekendgemaakt:

    (a)

    de namen van de op persoonlijke titel benoemde personen;

    (b)

    de namen van de waarnemers.

    3.   Alle relevante documenten, inclusief de agenda’s, de notulen, de adviezen en de bijdragen van deelnemers, worden ter beschikking gesteld in het register van deskundigengroepen of via een link in het register naar een speciale website, waar deze informatie kan worden opgevraagd. Voor de toegang tot speciale websites wordt geen gebruikersregistratie, noch enige andere beperking opgelegd. Met name de agenda en andere relevante achtergronddocumenten worden bijtijds vóór aanvang van de vergadering bekendgemaakt, gevolgd door de tijdige bekendmaking van de notulen en de adviezen. Op de bekendmakingsplicht wordt uitsluitend een uitzondering gemaakt wanneer wordt geoordeeld dat de openbaarmaking van een document de bescherming van een openbaar of particulier belang zou ondermijnen als bedoeld in artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad (11).

    Artikel 14

    Vergaderkosten

    De reis- en verblijfkosten die de leden van de groep en de uitgenodigde deskundigen maken voor hun deelname aan de vergaderingen van de groep of subgroepen worden door de Commissie vergoed overeenkomstig de binnen de Commissie geldende bepalingen, binnen de grenzen van de beschikbare kredieten die in het kader van de jaarlijkse procedure voor de toewijzing van middelen zijn toegekend.

    Artikel 15

    Bijzondere vergoedingen

    De leden van de groep en de uitgenodigde deskundigen hebben recht op bijzondere vergoedingen voor hun voorbereidende werkzaamheden en/of deelname aan de activiteiten van de groep en gerelateerde vergaderingen, overeenkomstig de bijlage.

    Artikel 16

    Intrekking

    Besluit 2009/427/EG wordt ingetrokken.

    Verwijzingen naar het ingetrokken besluit gelden als verwijzingen naar dit besluit.

    Gedaan te Brussel, 4 augustus 2021

    Voor de Commissie

    Janusz WOJCIECHOWSKI

    Lid van de Commissie


    (1)  Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (PB L 150 van 14.6.2018, blz. 1).

    (2)  Besluit C(2016) 3301 final van de Commissie van 30 mei 2016 tot vaststelling van horizontale regels voor de oprichting en het functioneren van haar deskundigengroepen.

    (3)  Besluit 2009/427/EG van de Commissie van 3 juni 2009 tot oprichting van een deskundigengroep voor technisch advies inzake de biologische productie (PB L 139 van 5.6.2009, blz. 29).

    (4)  Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91 (PB L 189 van 20.7.2007, blz. 1).

    (5)  Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 352/78, (EG) nr. 165/94, (EG) nr. 2799/98, (EG) nr. 814/2000, (EG) nr. 1290/2005 en (EG) nr. 485/2008 van de Raad (PB L 347 van 20.12.2013, blz. 549).

    (6)  Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de instellingen, organen en instanties van de Unie en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 45/2001 en Besluit nr. 1247/2002/EG (PB L 295 van 21.11.2018, blz. 39).

    (7)  Zie artikel 11 van de horizontale regels en bijlage 4 daarbij.

    (8)  Zie artikel 17 van de horizontale regels.

    (9)  Besluit (EU, Euratom) 2015/443 van de Commissie van 13 maart 2015 betreffende veiligheid binnen de Commissie (PB L 72 van 17.3.2015, blz. 41).

    (10)  Besluit (EU, Euratom) 2015/444 van de Commissie van 13 maart 2015 betreffende de veiligheidsvoorschriften voor de bescherming van gerubriceerde EU-informatie (PB L 72 van 17.3.2015, blz. 53).

    (11)  Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2001 inzake de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (PB L 145 van 31.5.2001, blz. 43). Deze uitzonderingen strekken tot bescherming van de openbare veiligheid, militaire aangelegenheden, internationale betrekkingen, het financieel, monetair of economisch beleid, de persoonlijke levenssfeer en de integriteit van het individu, commerciële belangen, gerechtelijke procedures en juridisch advies, inspecties/onderzoeken/audits en het besluitvormingsproces van de instelling.


    BIJLAGE

    Bijzondere vergoedingen

    (1)   

    De leden van de groep of van een subgroep en de uitgenodigde deskundigen hebben recht op een bijzondere vergoeding ter compensatie van hun deelname, fysiek of op afstand, aan de vergaderingen van de groep of subgroep. De bijzondere vergoeding wordt betaald in de vorm van een dagvergoeding voor elke volledige werkdag zoals gespecificeerd in de onderstaande tabel. De totale vergoeding wordt naar boven afgerond op het bedrag dat overeenstemt met de eerstvolgende halve werkdag.

    Groepsvergaderingen/subgroepvergaderingen

    EUR per volledige dag  (1)

    Voorzitterschap

    450

    Vicevoorzitter/rapporteur

    450

    Leden

    300

    Uitgenodigde deskundige

    300

    (2)   

    De leden van de groep of van een subgroep die als rapporteur optreden, hebben recht op een bijzondere vergoeding voor de werkzaamheden die zij buiten de vergadering verrichten in het kader van activiteiten zoals de voorbereiding en afwerking van de input voor het verslag van de vergadering van de groep of een subgroep. Deze bijzondere vergoeding bedraagt 450 EUR in de vorm van een dagvergoeding voor elke volledige werkdag.

    (3)   

    De leden van de groep of van een subgroep en de uitgenodigde deskundigen die als rapporteur optreden, hebben recht op een bijzondere vergoeding om ter voorbereiding van vergaderingen van de groep of een subgroep wetenschappelijke verslagen (samenvattingen, onderzoeken en achtergrondinformatie) te verstrekken of om na afloop van de vergaderingen het verslag van de vergaderingen van de groep of subgroep te schrijven.

    (4)   

    De voorzitter heeft recht op een bijzondere vergoeding voor het wetenschappelijke toezicht op en de organisatie van groepswerkzaamheden buiten de vergaderingen van de groep.

    Wanneer de Commissie om voorbereidende werkzaamheden verzoekt, die met name bestaan uit het schrijven van verslagen of adviezen van de groep of een subgroep, analysen ter onderbouwing van effectbeoordelingen of wetenschappelijk toezicht, specificeert de Commissie de te verrichten taken alsook de termijn daarvoor. De berekening van het aantal werkdagen hangt met name af van de werkbelasting naargelang van de complexiteit van het onderwerp, de tijd die nodig is om de taken te vervullen in het licht van de hoeveelheid en de beschikbaarheid van de gegevens en de wetenschappelijke literatuur en informatie die moeten worden verzameld en verwerkt. Van het indicatieve aantal werkdagen hieronder kan dan ook slechts in naar behoren gemotiveerde en uitzonderlijke gevallen worden afgeweken:

    Indicatief aantal werkdagen

    Soort gevraagde taken

    1-10 dagen

    Voorbereidende werkzaamheden (wetenschappelijke rapporten, onderzoek, analyse ter onderbouwing van effectbeoordeling)

    4-6 dagen

    Verslag na afloop van de vergadering van de groep of subgroep, Egtop-advies

    10-30 dagen

    Wetenschappelijk toezicht op en organisatie van groepswerkzaamheden buiten de vergaderingen van de groep, met name om de Commissie van advies te dienen over algemene wetenschappelijke planning, over de inzet van externe deskundigen, over de taakomschrijving voor de wetenschappelijke rapporten alsook voor vergaderingen van de groep en de subgroepen, en over het waarborgen van de beschikbaarheid van bestaande gegevens en wetenschappelijk onderzoek, om de oprichting en de vergaderingen van subgroepen voor te bereiden en te coördineren, om contacten te leggen met andere adviesorganen en belanghebbenden en met diensten van de Commissie (zowel de directoraten-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling en andere directoraten-generaal als het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek)

    Deskundigen die als rapporteur optreden en de voorzitter ontvangen 450 EUR in de vorm van een dagvergoeding voor elke volledige werkdag: de deskundigen voor het verstrekken van wetenschappelijke rapporten ter voorbereiding van vergaderingen van de groep of een subgroep, of voor het schrijven van het verslag van de vergadering van de groep of een subgroep na afloop van de vergaderingen, de voorzitter voor het wetenschappelijke toezicht op en de organisatie van groepswerkzaamheden buiten de vergaderingen van de groep.


    (1)  Wanneer de deelname beperkt blijft tot een ochtend of een middag, bedraagt de vergoeding 50 % van de vergoeding voor een volledige dag.


    Top