EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0119(01)

Besluit van de Commissie van 18 januari 2018 tot oprichting van een groep van deskundigen op het gebied van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance

C/2018/0010

PB C 19 van 19.1.2018, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

19.1.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 19/3


BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 18 januari 2018

tot oprichting van een groep van deskundigen op het gebied van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance

(2018/C 19/03)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Volgens artikel 191 van het Verdrag moeten de Unie en de lidstaten waarborgen dat het beleid van de Unie op milieugebied bijdraagt tot behoud, bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu en streeft naar een hoog niveau van bescherming.

(2)

Om een betere uitvoering en naleving van de milieuwetgeving van de Unie te waarborgen, in overeenstemming met de mededeling van de Commissie getiteld „EU-maatregelen om de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance te verbeteren” (1), moet de Commissie een beroep kunnen doen op de deskundigheid van specialisten in een adviesorgaan.

(3)

Daarom moet een groep van deskundigen op het gebied van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance worden opgericht en moeten de taken en de structuur daarvan worden vastgesteld.

(4)

Deze groep moet helpen richtsnoeren te ontwikkelen betreffende goede praktijken voor het waarborgen van de naleving van de milieuwetgeving, andere documenten ter ondersteuning, waaronder documenten over professionele vaardigheden en deskundigheid en beoordeling van nationale stelsels, alsmede voorlichtings- en verspreidingsactiviteiten op het gebied van het waarborgen van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance. De groep moet ook helpen bij de coördinatie en het toezicht op de uitvoering van de maatregelen ter verbetering van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance en de Commissie bijstaan bij de voorbereiding van beleidsinitiatieven en wetgevingsvoorstellen betreffende bredere vraagstukken op het gebied van milieugovernance.

(5)

De groep moet zijn samengesteld uit deskundigen uit de EU-lidstaten en vertegenwoordigers van bestaande pan-Europese professionele netwerken die zich met vraagstukken inzake naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance bezighouden.

(6)

Er moeten voorschriften voor de openbaarmaking van informatie door de leden van de groep worden vastgesteld.

(7)

Persoonsgegevens moeten worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad (2),

BESLUIT:

Artikel 1

Onderwerp

Er wordt een groep van deskundigen op het gebied van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance opgericht. De groep wordt „Forum voor de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance” genoemd.

Artikel 2

Taken

De groep heeft de volgende taken:

a)

de Commissie bijstaan bij de coördinatie van en het toezicht op de uitvoering van de maatregelen ter verbetering van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance, alsmede bij de voorbereiding van beleidsinitiatieven of wetgevingsvoorstellen betreffende de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance, waaronder op het gebied van:

i)

bevordering van, toezicht op en handhaving van de naleving (waarborgen van de naleving);

ii)

toegang tot recht in milieuzaken;

iii)

toegang tot milieu-informatie;

iv)

inspraak van het publiek;

v)

andere governancevraagstukken;

b)

het tot stand brengen van samenwerking en coördinatie tussen de Commissie, de lidstaten en bestaande pan-Europese professionele netwerken (3) betreffende vraagstukken in verband met de toepassing van wetgeving, programma's en beleid van de Unie op het gebied van milieu;

c)

het bewerkstelligen van uitwisseling van ervaring en goede praktijken op het gebied van naleving van milieuwetgeving en milieugovernance.

Artikel 3

Raadpleging

De Commissie kan de groep raadplegen over elke aangelegenheid in verband met de uitvoering van maatregelen betreffende de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance, waaronder de uitvoering van maatregelen ter verbetering van de naleving van de milieuwetgeving en milieugovernance (4), de evaluatie daarvan en het vaststellen van verdere maatregelen voor na 2019.

Artikel 4

Lidmaatschap

1.   Leden zijn autoriteiten van de lidstaten en andere publieke entiteiten.

2.   Met name de volgende publieke entiteiten zijn lid van de groep:

a)

het netwerk van de Europese Unie voor de implementatie en handhaving van het milieurecht;

b)

het Europees netwerk van openbare aanklagers voor het milieu;

c)

het EU-forum van milieurechters;

d)

EnviCrimeNet;

e)

het Europese netwerk van hoofden van agentschappen voor milieubescherming;

f)

de Europese organisatie van rekenkamers;

g)

Europol;

h)

Eurojust.

3.   De autoriteiten van de lidstaten en andere publieke entiteiten wijzen vertegenwoordigers aan en zorgen ervoor dat hun vertegenwoordigers een hoog niveau van deskundigheid bieden.

4.   Leden die geen doeltreffende bijdrage aan de beraadslagingen van de deskundigengroep meer kunnen leveren en die naar het oordeel van de betrokken diensten van de Commissie niet aan de voorwaarden van artikel 339 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie voldoen of die ontslag nemen, worden niet langer uitgenodigd om aan vergaderingen van de groep deel te nemen en kunnen voor de rest van hun ambtstermijn worden vervangen.

Artikel 5

Voorzitter

De groep wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van het directoraat-generaal Milieu van de Commissie (hierna „DG ENV” genoemd).

Artikel 6

Werkwijze

1.   De groep handelt op verzoek van DG ENV in overeenstemming met de horizontale voorschriften voor deskundigengroepen van de Commissie (hierna „de horizontale voorschriften” genoemd) (5).

2.   De vergaderingen van de groep worden in beginsel in de gebouwen van de Commissie gehouden.

3.   Het secretariaat wordt door DG ENV verzorgd. Ambtenaren van de Commissie van andere diensten die een belang in de werkzaamheden hebben, mogen de vergaderingen van de groep en haar subgroepen bijwonen.

4.   In overleg met DG ENV kan de groep bij een gewone meerderheid van haar leden besluiten om haar beraadslagingen open te stellen voor het publiek.

5.   De notulen van de besprekingen over elk agendapunt en over de door de groep verleende adviezen moeten relevant en volledig zijn. De notulen worden opgesteld door het secretariaat, onder verantwoordelijkheid van de voorzitter.

6.   De groep neemt haar adviezen, aanbevelingen en verslagen aan bij consensus. Wanneer er wordt gestemd, gebeurt dit met een gewone meerderheid van de leden. Leden die hebben tegengestemd, hebben het recht een document met een samenvatting van de redenen voor hun standpunt aan de adviezen, aanbevelingen of verslagen te laten hechten.

Artikel 7

Subgroepen

1.   DG ENV kan subgroepen oprichten om op basis van een door DG ENV opgesteld mandaat specifieke kwesties te onderzoeken. De subgroepen handelen overeenkomstig de horizontale voorschriften en brengen verslag uit aan de groep. Zij worden opgeheven zodra hun opdracht is vervuld.

2.   De leden van subgroepen die geen lid zijn van de groep, worden geselecteerd via een openbare oproep tot kandidaatstelling overeenkomstig de horizontale voorschriften (6).

Artikel 8

Uitgenodigde deskundigen

DG ENV kan deskundigen met een specifieke deskundigheid ten aanzien van een agendapunt verzoeken om op ad-hocbasis aan de werkzaamheden van de groep of de subgroepen deel te nemen.

Artikel 9

Waarnemers

1.   Overeenkomstig de horizontale voorschriften kan via een rechtstreekse uitnodiging aan personen, organisaties of andere publieke entiteiten dan vermeld in artikel 4, de status van waarnemer worden toegekend.

2.   De tot waarnemer benoemde organisaties of publieke entiteiten wijzen hun vertegenwoordigers aan.

3.   Waarnemers en hun vertegenwoordigers kunnen toestemming van de voorzitter krijgen om aan de besprekingen van de groep deel te nemen en deskundigheid te bieden. Zij hebben echter geen stemrecht en nemen niet deel aan het formuleren van de aanbevelingen of adviezen van de groep.

Artikel 10

Reglement van orde

Op voorstel van en in overleg met DG ENV stelt de groep met een gewone meerderheid van stemmen van haar leden haar reglement van orde vast, op basis van het standaardreglement van orde voor deskundigengroepen en overeenkomstig de horizontale voorschriften (7).

Artikel 11

Geheimhouding en behandeling van gerubriceerde informatie

De leden van de groep en hun vertegenwoordigers, alsmede uitgenodigde deskundigen en waarnemers, zijn gebonden aan het beroepsgeheim, dat op grond van de Verdragen en de uitvoeringsregels ervan voor alle leden van de instellingen en hun personeelsleden geldt, alsook aan de veiligheidsvoorschriften van de Commissie betreffende de bescherming van gerubriceerde informatie van de Unie, die zijn neergelegd in de Besluiten (EU, Euratom) 2015/443 (8) en (EU, Euratom) 2015/444 (9) van de Commissie. Bij niet-nakoming van die verplichtingen mag de Commissie alle passende maatregelen nemen.

Artikel 12

Transparantie

1.   De groep en haar subgroepen worden geregistreerd in het register van deskundigengroepen en andere adviesorganen van de Commissie (hierna „het register van deskundigengroepen” genoemd).

2.   Wat de samenstelling betreft, worden de volgende gegevens in het register van deskundigengroepen bekendgemaakt:

a)

de naam van de autoriteiten van de lidstaten;

b)

de naam van andere publieke entiteiten;

c)

de naam van de waarnemers.

3.   Alle relevante documenten, inclusief de agenda's, de notulen en de bijdragen van deelnemers, worden ter beschikking gesteld in het register van deskundigengroepen of via een link in het register naar een speciale website waar deze informatie beschikbaar is. Voor de toegang tot speciale websites wordt geen gebruikersregistratie, noch enige andere beperking opgelegd. Met name de agenda en andere relevante achtergronddocumentatie worden bijtijds vóór aanvang van de vergadering bekendgemaakt, gevolgd door de tijdige bekendmaking van de notulen. Op de bekendmakingsplicht wordt uitsluitend een uitzondering gemaakt wanneer wordt geoordeeld dat de openbaarmaking van een document de bescherming van een openbaar of particulier belang zou ondermijnen als bedoeld in artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad (10).

Artikel 13

Vergaderkosten

1.   Deelnemers aan de werkzaamheden van de groep en de subgroepen ontvangen geen bezoldiging voor de diensten die zij aanbieden.

2.   De reis- en verblijfkosten van de deelnemers aan de werkzaamheden van de groep en de subgroepen worden door de Commissie vergoed. Vergoeding vindt plaats overeenkomstig de binnen de Commissie geldende bepalingen en binnen de grenzen van de beschikbare kredieten die op grond van de jaarlijkse procedure voor de toewijzing van middelen aan de diensten van de Commissie worden toegewezen.

Gedaan te Brussel, 18 januari 2018.

Voor de Commissie

Karmenu VELLA

Lid van de Commissie


(1)  COM(2018) 10.

(2)  Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (PB L 8 van 12.1.2001, blz. 1).

(3)  Het Netwerk van de Europese Unie voor de implementatie en handhaving van het milieurecht (Impel), het EU-forum van milieurechters (Eufje), het Europees netwerk van openbaar aanklagers voor het milieu (ENPE), het EnviCrimeNet, het Europese netwerk van hoofden van agentschappen voor milieubescherming (NEPA), de Europese organisatie van rekenkamers (Eurosai).

(4)  COM(2018) 10.

(5)  Besluit van de Commissie van 30 mei 2016 tot vaststelling van horizontale regels voor de oprichting en het functioneren van haar deskundigengroepen, C(2016) 3301, artikel 13, lid 1.

(6)  C(2016) 3301, artikel 10 en artikel 14, lid 2.

(7)  C(2016) 3301, artikel 17.

(8)  Besluit (EU, Euratom) 2015/443 van de Commissie van 13 maart 2015 betreffende veiligheid binnen de Commissie (PB L 72 van 17.3.2015, blz. 41).

(9)  Besluit (EU, Euratom) 2015/444 van de Commissie van 13 maart 2015 betreffende de veiligheidsvoorschriften voor de bescherming van gerubriceerde EU-informatie (PB L 72 van 17.3.2015, blz. 53).

(10)  Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2001 inzake de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (PB L 145 van 31.5.2001, blz. 43).


Top