Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0094

    Verordening (EU) nr. 94/2010 van de Commissie van 3 februari 2010 houdende verhoging van de kwantitatieve grens voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker met betrekking tot het verkoopseizoen 2009/2010

    PB L 32 van 4.2.2010, p. 2–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2010

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/94(1)/oj

    4.2.2010   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 32/2


    VERORDENING (EU) Nr. 94/2010 VAN DE COMMISSIE

    van 3 februari 2010

    houdende verhoging van de kwantitatieve grens voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker met betrekking tot het verkoopseizoen 2009/2010

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gelet op Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten („integrale-GMO-verordening”) (1), en met name op artikel 61, eerste alinea, onder d), juncto artikel 4,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Op grond van artikel 61, eerste alinea, onder d), van Verordening (EG) nr. 1234/2007 mag suiker of isoglucose die boven het in artikel 56 van die verordening bedoelde quotum wordt geproduceerd, slechts worden uitgevoerd binnen de kwantitatieve grens die de Commissie vaststelt met inachtneming van de verbintenissen die uit internationale, door de Unie gesloten overeenkomsten, voortvloeien.

    (2)

    Bij Verordening (EG) nr. 951/2006 van de Commissie (2) zijn bijzondere uitvoeringsbepalingen voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker vastgesteld, met name ten aanzien van de afgifte van uitvoercertificaten. De kwantitatieve grens moet evenwel per verkoopseizoen worden vastgesteld, met inachtneming van de mogelijkheden die zich op de uitvoermarkten voordoen.

    (3)

    Bij Verordening (EG) nr. 274/2009 van de Commissie (3) is voor het verkoopseizoen 2009/2010 de kwantitatieve grens voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker vastgesteld op 1 350 000 t. Deze grens werd door aanvragen voor uitvoercertificaten echter snel overschreden. Bij Verordening (EG) nr. 1106/2009 van de Commissie (4) is daarom een aanvaardingspercentage voor de afgifte van uitvoercertificaten vastgesteld en is de mogelijkheid tot het indienen van uitvoercertificaataanvragen voor buiten het quotum geproduceerde suiker geschorst. Toen de grens van 1 350 000 t werd vastgesteld, waren de economische omstandigheden van die aard dat niet kon worden uitgesloten dat uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker als gesubsidieerd kon worden beschouwd, aangezien de mogelijkheid bestond dat de gemiddelde suikerproductiekost in de Unie de verkoopprijs van buiten het quotum geproduceerde suiker op de uitvoermarkt overtrof. Bijgevolg mochten de uit te voeren hoeveelheden buiten het quotum geproduceerde suiker de uit de bovengenoemde internationale verbintenissen van de Unie voortvloeiende grenzen niet overstijgen.

    (4)

    Sinds het begin van 2009 zijn de globale economische omstandigheden in de suikersector significant gewijzigd. Begin januari 2010 zijn de wereldmarktprijzen voor witte suiker meer dan verdubbeld en bereikten zij op de Londense termijngoederenmarkt ongeveer 500 EUR per ton. Tegelijkertijd zijn de prijzen op de suikermarkt in de Unie in overeenstemming met de institutionele referentieprijs gedaald.

    (5)

    In de huidige economische omstandigheden ligt de gemiddelde suikerbietproductiekost lager dan de verkoopprijs van buiten het quotum geproduceerde suikerbiet. Bovendien ligt de verkoopprijs van buiten het quotum geproduceerde suiker op de wereldmarkt hoger dan de gemiddelde suikerproductiekost in de Unie. Zolang deze omstandigheden blijven gelden, kan de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker dan ook niet als gesubsidieerd worden beschouwd. Uitvoer die de uitvoersubsidieverbintenissen van de Unie overstijgt, kan bijgevolg plaatsvinden zonder dat de verplichtingen die voor de Unie uit het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie voortvloeien, worden geschonden.

    (6)

    Volgens de meest recente beschikbare informatie staat het vast dat, dankzij uitzonderlijk gunstige weersomstandigheden in 2009, grote hoeveelheden buiten het quotum geproduceerde suiker in de Unie zullen worden geproduceerd. Deze hoeveelheid wordt momenteel op ongeveer 4 100 000 ton geschat. Rekening houdende met alle mogelijke afzetmarkten voor deze suiker, in het bijzonder de vraag van de chemische industrie naar industriële suiker, wordt geschat dat ten minste 500 000 t nog voor uitvoer beschikbaar zal zijn.

    (7)

    Vanwege het tijdens het verkoopseizoen 2009/2010 verwachte overschot in de Unie en de uitzonderlijk hoge wereldmarktprijzen die het resultaat zijn van een zeer moeilijke bevoorradingssituatie, verdient het de voorkeur om het overblijvende suikeroverschot in de Unie uit te voeren in plaats van het naar het volgende verkoopseizoen over te dragen. Door de kwantitatieve grens voor het verkoopseizoen 2009/2010 te verhogen, zal aan suikerproducenten en suikerbietentelers in de Unie de kans worden geboden om uit de huidige gunstige uitvoermogelijkheden voordeel te halen. De kwantitatieve grens dient daarom te worden verhoogd.

    (8)

    Volgens de huidige ramingen kunnen de wereldmarktsuikerprijzen vanaf de tweede helft van 2010 beginnen te dalen. Om ervoor te zorgen dat de extra uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker de subsidieverbintenissen van de Unie niet in gevaar brengt, is het aangewezen om de indiening van uitvoercertificaataanvragen tot 30 juni 2010 te beperken en de geldigheidsduur van uitvoercertificaten tot één maand te verminderen.

    (9)

    De concurrentiepositie van suiker die uit de Unie wordt uitgevoerd naar bepaalde dichtbij gelegen bestemmingen en naar derde landen die EU-producten een preferentiële behandeling bij invoer geven, is momenteel bijzonder gunstig. Met het oog op het ontbreken van de juiste instrumenten voor het verlenen van wederzijdse bijstand in de strijd tegen onregelmatigheden, moeten bepaalde dichtbij gelegen bestemmingen worden uitgesloten als in aanmerking komende bestemming voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker, om het risico van fraude tot een minimum te beperken en misbruik in verband met eventuele wederinvoer of het opnieuw binnenbrengen in de Unie van de betrokken producten te voorkomen.

    (10)

    Het Beheerscomité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten heeft geen advies uitgebracht binnen de door zijn voorzitter vastgestelde termijn,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Verhoging van de kwantitatieve grens voor de uitvoer van buiten het quotum geproduceerde suiker

    1.   Onverminderd Verordening (EG) nr. 274/2009 en Verordening (EG) nr. 1106/2009, mag voor het verkoopseizoen 2009/2010 een extra hoeveelheid van 500 000 ton buiten het quotum geproduceerde witte suiker van GN-code 1701 99 zonder restitutie worden uitgevoerd.

    2.   Uitvoer binnen de in lid 1 vastgestelde kwantitatieve grens is toegestaan voor alle bestemmingen, met uitsluiting van:

    a)

    derde landen: Andorra, Liechtenstein, de Heilige Stoel (Vaticaanstad), San Marino, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië (5), Montenegro, Albanië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië;

    b)

    gebieden van de lidstaten die geen deel uitmaken van het douanegebied van de Unie: de Faeröer, Groenland, Helgoland, Ceuta, Melilla, de gemeenten Livigno en Campione d'Italia, en de gebieden van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent;

    c)

    Europese grondgebieden waarvan de buitenlandse betrekkingen door een lidstaat worden behartigd en die geen deel uitmaken van het douanegebied van de Unie: Gibraltar.

    Artikel 2

    Geldigheid van de uitvoercertificaten

    In afwijking van artikel 5 van Verordening (EG) nr. 951/2006, zijn de uitvoercertificaten die in het kader van de in artikel 1, lid 1, vastgestelde verhoging van de kwantitatieve grens zijn afgegeven, geldig gedurende 30 dagen.

    Artikel 3

    Schorsing van het afgeven van uitvoercertificaten

    De artikelen 7 sexies en 9 van Verordening (EG) nr. 951/2006 zijn van overeenkomstige toepassing.

    Artikel 4

    Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Zij vervalt op 30 juni 2010.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 3 februari 2010.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    José Manuel BARROSO


    (1)  PB L 299 van 16.11.2007, blz. 1.

    (2)  PB L 178 van 1.7.2006, blz. 24.

    (3)  PB L 91 van 3.4.2009, blz. 16.

    (4)  PB L 304 van 19.11.2009, blz. 3.

    (5)  Alsmede Kosovo, als omschreven in Resolutie nr. 1244 van de VN-Veiligheidsraad van 10 juni 1999.


    Top