Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2097

    Verordening (EG) nr. 2097/2002 van de Commissie van 27 november 2002 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 94/2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 2826/2000 van de Raad betreffende voorlichtings- en afzetbevorderingsacties voor landbouwproducten op de binnenmarkt

    PB L 323 van 28.11.2002, p. 41–45 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/07/2005

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/2097/oj

    32002R2097

    Verordening (EG) nr. 2097/2002 van de Commissie van 27 november 2002 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 94/2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 2826/2000 van de Raad betreffende voorlichtings- en afzetbevorderingsacties voor landbouwproducten op de binnenmarkt

    Publicatieblad Nr. L 323 van 28/11/2002 blz. 0041 - 0045


    Verordening (EG) nr. 2097/2002 van de Commissie

    van 27 november 2002

    tot wijziging van Verordening (EG) nr. 94/2002 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 2826/2000 van de Raad betreffende voorlichtings- en afzetbevorderingsacties voor landbouwproducten op de binnenmarkt

    DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

    Gelet op Verordening (EG) nr. 2826/2000 van de Raad van 19 december 2000 betreffende voorlichtings- en afzetbevorderingsacties voor landbouwproducten op de binnenmarkt(1), en met name op artikel 12,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1) In artikel 5, lid 1, van Verordening (EG) nr. 94/2002 van de Commissie(2), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1186/2002(3), is voor de uitvoering van de acties in het kader van de in artikel 6 van Verordening (EG) nr. 2826/2000 bedoelde programma's, 15 juni van elk jaar als uiterste datum voor de indiening van programma's van voor de betrokken sector(en) representatieve beroepsorganisaties en sectorale organisaties in de Gemeenschap bij de betrokken lidstaat vastgesteld.

    (2) Aangezien bij de eerste toepassing in augustus 2002 slechts in geringe mate gebruik is gemaakt van de in het kader van de ondersteunende maatregelen voor voorlichtings- en afzetbevorderingsacties beschikbare financiële middelen, is het dienstig deze organisaties de mogelijkheid te bieden nieuwe actieprogramma's in te dienen.

    (3) Het is derhalve raadzaam te voorzien in de mogelijkheid om twee maal per jaar nieuwe actieprogramma's in te dienen.

    (4) Gelet op enerzijds de ervaring die is opgedaan bij het onderzoek van de programma's op het gebied van voorlichting over de communautaire regelingen inzake BOB, BGA en GTS en de biologische productie en, anderzijds, de ontwikkeling van het communautaire beleid op deze gebieden, dienen de richtsnoeren voor de betrokken sectoren te worden aangepast.

    (5) Verordening (EG) nr. 94/2002 moet derhalve worden gewijzigd.

    (6) De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van de gezamenlijke Comités van beheer "Afzetbevordering landbouwproducten",

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Verordening (EG) nr. 94/2002 wordt als volgt gewijzigd:

    1. De eerste zin van artikel 5, lid 1, wordt vervangen door:"Voor de uitvoering van de acties in het kader van de in artikel 6 van Verordening (EG) nr. 2826/2000 bedoelde programma's worden, na een oproep tot het indienen van voorstellen, programma's van voor de betrokken sector(en) representatieve beroepsorganisaties en sectorale organisaties in de Gemeenschap, elk jaar uiterlijk op 31 januari en 31 juli bij de betrokken lidstaat ingediend.".

    2. Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

    a) in lid 1 wordt de eerste zin vervangen door:"De lidstaten verstrekken de Commissie jaarlijks uiterlijk op 15 maart en 30 september de voorlopige lijst van programma's en uitvoeringsinstanties die zij hebben geselecteerd, alsmede een kopie van deze programma's.";

    b) in lid 3 wordt de eerste alinea vervangen door:"Nadat de programma's van de in artikel 6, lid 3, derde alinea, van Verordening (EG) nr. 2826/2000 bedoelde definitieve lijst zijn geverifieerd, neemt de Commissie uiterlijk op 31 mei en 15 december een besluit over de programma's die zij kan cofinancieren binnen de grenzen van de in bijlage III bij deze verordening vermelde indicatieve begrotingen.".

    3. Bijlage III wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij deze verordening.

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 27 november 2002.

    Voor de Commissie

    Franz Fischler

    Lid van de Commissie

    (1) PB L 328 van 21.12.2000, blz. 2.

    (2) PB L 17 van 19.1.2002, blz. 20.

    (3) PB L 173 van 3.7.2002, blz. 4.

    BIJLAGE

    Bijlage III bij Verordening (EG) nr. 94/2002 wordt als volgt gewijzigd:

    1. Het deel "Voorlichting over de communautaire regeling inzake beschermde oorsprongsbenamingen (BOB), beschermde geografische aanduidingen (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS), alsmede over hun respectieve logo's" wordt vervangen door:

    1. ALGEMENE ANALYSE VAN DE SITUATIE

    De in 1996-1998 door de Gemeenschap gevoerde voorlichtingscampagne was een eerste poging om bekendheid te geven aan de twee Europese regelingen voor de bevordering van de afzet van specifieke levensmiddelen uit de landbouw en de bescherming van hun benaming, alsmede aan de betekenis en de voordelen van die regelingen.

    Aangezien deze campagne in de tijd begrensd was, lijkt het dienstig de benamingen van momenteel ruim 600 producten van de Gemeenschap ruimere bekendheid te geven door de voorlichting over betekenis en voordelen van het systeem voort te zetten. Daarbij zullen ook de vastgestelde communautaire logo's, en meer in het bijzonder het in 1998 voor een BOB/BGA ingevoerde logo, nader worden gepresenteerd.

    2. DOELSTELLINGEN

    - Uitgebreid informeren over de inhoud van het kwaliteitslabelsysteem en het effect daarvan op de valorisatie en de bescherming van de geregistreerde producten.

    - Via campagnes voor meerdere producten uit één enkele lidstaat of uit een aantal lidstaten de inhoud en het Europese karakter van de kwaliteitslabelsystemen voor landbouwproducten en levensmiddelen onder de aandacht brengen.

    - De producenten/verwerkers die het communautaire kwaliteitslabelsysteem nog niet toepassen, ertoe aanzetten een dergelijk systeem te gebruiken met inachtneming van de productdossiers voor de verschillende geregistreerde producten.

    - De vraag naar de betrokken producten stimuleren door consumenten en distributeurs te informeren over het bestaan, de betekenis en de voordelen van de regelingen en de desbetreffende logo's, alsmede over de voorwaarden voor de toekenning van de benamingen, de desbetreffende controles en over het traceerbaarheidssysteem.

    3. BELANGRIJKSTE DOELGROEPEN

    - Producenten en verwerkers en verenigingen daarvan;

    - Distributeurs (supermarkten, groothandel, kleinhandel, restaurants) en verenigingen daarvan;

    - Consumenten en verenigingen daarvan;

    - Opiniemakers.

    4. AANDACHTSPUNTEN

    - Specifieke kenmerken van het (de) product(en) die verband houden met de geografische oorsprong ervan (BOB/BGA), met name met betrekking tot de elementen die het verband met het geografische gebied of de geografische oorsprong en de reputatie/vermaardheid rechtvaardigen. De voorkeur zal uitgaan naar campagnes voor meerdere producten uit één enkele lidstaat of uit een aantal lidstaten;

    - Specifieke kenmerken van het (de) product(en) die verband houden met de bijzondere en traditionele productiewijze, ongeacht het productiegebied (GTS);

    - Kwalitatieve aspecten (veiligheid, voedingskwaliteit en organoleptische waarde, traceerbaarheid) die onder de aandacht kunnen worden gebracht;

    - Grote verscheidenheid, rijkdom en smaak van de betrokken producten;

    - Presentatie van bepaalde als BOB/BGA of GTS geregistreerde producten, voorbeelden van geslaagde valorisatie van levensmiddelen met specifieke kenmerken;

    - Doelstellingen van het systeem: valoriseren en beschermen van de geregistreerde producten, en met name onrechtmatig gebruik en namaak van beschermde benamingen tegengaan.

    5. BELANGRIJKSTE HULPMIDDELEN

    - Elektronische hulpmiddelen (internetsite).

    - PR-contacten met de media (gespecialiseerde pers, damesbladen, culinaire tijdschriften).

    - Contacten met consumentenorganisaties.

    - Informatie op verkooppunten.

    - Audiovisuele media.

    - Drukwerk (folders, brochures, enz.).

    - Deelname aan beurzen.

    - Reclame in gespecialiseerde bladen.

    - Voor de door één of meerdere lidstaten ingediende programma's: acties op het gebied van voorlichting en opleiding over de communautaire regelingen inzake BOB/BGA/GTS.

    6. LOOPTIJD VAN HET PROGRAMMA

    24 tot 36 maanden, met voor iedere fase een omschrijving van de doelstellingen.

    7. INDICATIEVE BEGROTING

    4 miljoen EUR..

    2. Het deel "Sector biologische productie" wordt vervangen door:

    1. ALGEMENE ANALYSE VAN DE SITUATIE

    De consumptie van landbouwproducten die volgens biologische methoden zijn geproduceerd, is vooral bij de stedelijke bevolking sterk ontwikkeld, al blijft het marktaandeel van deze producten relatief beperkt.

    Consumenten en andere belanghebbenden zijn nog steeds weinig bekend met de kenmerken van de biologische landbouwmethode.

    2. DOELSTELLINGEN

    - De consumptie van biologische landbouwproducten bevorderen.

    - De kennis van consumenten, landbouwers, verwerkers en distributeurs inzake biologische landbouw en de producten daarvan vergroten.

    - Het grote publiek bekend maken met de communautaire regelgeving betreffende de biologische productiemethoden, de verrichte controles en het communautaire logo voor de biologische productiewijze.

    3. BELANGRIJKSTE DOELGROEPEN

    - Consumenten in het algemeen of specifieke consumentengroepen.

    - Landbouwers, verwerkers en distributeurs (supermarkten, groothandel, restaurants/kantines, verkooppunten).

    - Opiniemakers.

    4. AANDACHTSPUNTEN

    - Biologische landbouwproducten zijn natuurlijke producten die aangepast zijn aan het moderne dagelijkse leven en die lekker zijn. Ze worden geproduceerd volgens milieuvriendelijke productiemethoden met respect voor dierenwelzijn. Voor deze producten gelden strenge regels inzake productie en traceerbaarheid, waarvan de naleving in de hele voedselketen wordt gecontroleerd door onafhankelijke organen of door overheidsinstanties.

    - Voorlichting over het communautaire logo (die kan worden aangevuld met informatie over in de lidstaten ingevoerde collectieve logo's voorzover de productdossiers daarvan aan strengere eisen voldoen dan die welke voor het communautaire logo gelden).

    (De boodschappen moeten goed opgesteld en positief zijn; in de aan de consumenten gerichte boodschappen moet rekening worden gehouden met de specifieke consumptiepatronen van de diverse doelgroepen.

    Het gebruik van het woord "biologisch" of "organisch" in verband met levensmiddelen en het equivalent daarvan in andere talen is door de wet beschermd. Het communautaire logo is een symbool voor biologische producten dat in de hele Europese Unie bekend is, en waarmee wordt beoogd dat de producten voldoen aan de strenge productiecriteria van de Europese Unie en streng gecontroleerd zijn).

    5. BELANGRIJKSTE HULPMIDDELEN

    - Elektronische hulpmiddelen (bv. internetsite) en audiovisuele media.

    - Informatielijn.

    - PR-contacten met de media (bv. gespecialiseerde journalisten, damesbladen, vakbladen van de levensmiddelenindustrie, radio- en TV-programma's over biologische levensmiddelen of kookprogramma's).

    - Contacten met artsen, diëtisten, leerkrachten en andere specifieke groepen.

    - Informatie en demonstratie op verkooppunten.

    - Drukwerk (brochures, katerns, enz.).

    - Reclame in de algemene of gespecialiseerde pers.

    6. LOOPTIJD VAN HET PROGRAMMA

    12 tot 36 maanden, waarbij de voorkeur uitgaat naar meerjarenprogramma's met voor iedere fase een omschrijving van de doelstellingen.

    7. INDICATIEVE BEGROTING

    6 miljoen EUR..

    Top