EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994Q0707

Statuten van het Europees Investeringsfonds

PB L 173 van 7.7.1994, p. 1–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document Date of entry into force unknown (pending notification) or not yet in force.

31994Q0707

Statuten van het Europees Investeringsfonds

Publicatieblad Nr. L 173 van 07/07/1994 blz. 0001 - 0011


STATUTEN VAN HET EUROPEES INVESTERINGSFONDS (aangenomen door de Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank op 25 mei 1994)

Artikel 1

Oprichting

Hierbij wordt een Europees Investeringsfonds, hierna te noemen het "FONDS", opgericht dat rechtspersoonlijkheid bezit en financieel onafhankelijk is.

Artikel 2

Doel

Het FONDS heeft tot taak een bijdrage te leveren in het streven naar de communautaire doelstellingen. Hiertoe steunt het FONDS:

- de ontwikkeling van transeuropese netwerken op het gebied van vervoers-, telecommunicatie- en energie-infrastructuur;

- de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen.

Artikel 3

Werkzaamheden

1. De werkzaamheden van het FONDS bestaan uit het, met inachtneming van gezonde principes van bankbeleid, steunen van de ontwikkeling van de transeuropese netwerken en van kleine en middelgrote ondernemingen door:

- het ter zake van leningen verstrekken van zijn garantie in welke, onder de van toepassing zijnde rechtsregels mogelijke vorm dan ook;

- vanaf de dag welke twee jaar na die der inwerkingtreding van deze Statuten valt en onder inachtneming van het bepaalde in artikel 13, lid 3, deelnemingen in het kapitaal van welke onderneming dan ook te verwerven, te houden en te beheren.

2. Het FONDS kan voorts alle met zijn doel verband houdende, bijkomende handelingen verrichten met de bedoeling de verwezenlijking ervan te bevorderen.

Artikel 4

Zetel

Het FONDS heeft zijn zetel op dezelfde plaats als de Europese Investeringsbank, hierna te noemen de "BANK".

Artikel 5

Leden

1. De leden bij oprichting van het FONDS zijn:

- de Europese Gemeenschap, hierna te noemen de GEMEENSCHAP, vertegenwoordigd door de Commissie van de Europese Gemeenschappen, hierna te noemen de "COMMISSIE",

- de BANK,

- de financiële instellingen die vermeld zijn in de lijst in bijlage I van deze Statuten, hierna te noemen de "FINANCIËLE INSTELLINGEN".

2. Op hun verzoek kunnen, op de door de Raad van Toezicht ingevolge een door de Algemene Vergadering genomen besluit vast te stellen voorwaarden, ook andere financiële instellingen uit de Lid-Staten van de GEMEENSCHAP, wier werkzaamheden geëigend zijn om bij te dragen tot de verwezenlijking van de door het FONDS nagestreefde doelstellingen, lid worden van het FONDS; deze leden worden hierna eveneens aangeduid als "FINANCIËLE INSTELLINGEN".

Artikel 6

Kapitaal

1. Het toegestane kapitaal van het FONDS bedraagt aanvankelijk twee miljard ecu, verdeeld in 2000 participaties met een nominale waarde van een miljoen ecu, waarop de leden van het FONDS overeenkomstig de bepalingen van artikel 7 van de Statuten kunnen inschrijven, met dien verstande dat zeshonderd miljoen ecus worden gereserveerd voor inschrijving door de FINANCIËLE INSTELLINGEN.

2. De rekeneenheid wordt gedefinieerd als de ecu die in gebruik is bij de GEMEENSCHAP.

3. Het toegestane kapitaal kan worden verhoogd wanneer de omstandigheden zulks vereisen.

4. In geval van een kapitaalverhoging heeft ieder lid het recht om op de door de Algemene Vergadering vastgestelde voorwaarden in te schrijven op een zodanig deel van de verhoging als overeenkomt met de verhouding die bestond tussen de bij hem geplaatste participaties en het kapitaal van het FONDS voor de verhoging Geen enkel lid zal overigens verplicht zijn in te schrijven op welk deel dan ook van de kapitaalverhoging.

5. De leden van het FONDS zijn in hun hoedanigheid van lid van het FONDS ten hoogste aansprakelijk voor de verplichtingen van het FONDS tot het nog niet gestorte bedrag van hun participatie in het geplaatste kapitaal.

Artikel 7

Inschrijving op de participaties

1. De leden bij oprichting van het FONDS schrijven a pari in op het aantal participaties dat is vastgesteld in bijlage II bij deze Statuten.

2. Ieder nieuw lid dient voor een bedrag en op voorwaarden als vast te stellen door de Algemene Vergadering op participaties in te schrijven, met dien verstande dat de prijs van die participaties niet beneden pari kan liggen.

Artikel 8

Participaties

1. Op de participaties in het geplaatste aanvangskapitaal zal 20% worden gestort, en wel in vier jaarlijkse termijnen van elk 5%.

2. In geval van een verhoging van het geplaatste kapitaal neemt de Algemene Vergadering een besluit over de wijze van storting op de participaties.

3. De Algemene Vergadering kan op voorstel van de Raad van Toezicht de storting van het geheel of van een gedeelte van het resterende deel van het geplaatste kapitaal verlangen, voor zover dit noodzakelijk is om aan de verplichtingen van het FONDS jegens zijn schuldeisers te voldoen.

4. De betalingen worden verricht in ecus of in andere convertibele valuta's.

5. De storting op de participaties met betrekking waartoe een dergelijke opvraging plaatsvond dient te geschieden binnen 90 dagen nadat de oproep tot storting aan de leden is gedaan.

6. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Raad van Toezicht kunnen de participaties niet verpand of op welke manier dan ook bezwaard worden.

7. Onverminderd het bepaalde in artikel 6, lid 5, van de Statuten is geen enkel lid in zijn hoedanigheid van participant in het FONDS op enigerlei wijze aansprakelijk voor de door het FONDS aangegane verplichtingen.

8. De beschikbare middelen, die het FONDS niet onmiddellijk in zijn bedrijfsuitoefening benut, kunnen op de financiële markten worden uitgezet. Bij het beheer van die uitgezette gelden verricht het FONDS geen deviezenarbitrage die niet rechtstreeks noodzakelijk is voor zijn bedrijfsuitoefening of voor de nakoming van de verplichtingen die het is aangegaan.

Artikel 9

Aan participaties verbonden rechten

Onder de in de artikelen 31 en 38 van deze Statuten vastgelegde voorwaarden geeft iedere participatie ter zake van de eigendom van de activa van het FONDS, de verdeling van het netto-resultaat, alsmede, in voorkomend geval, het liquidatie-overschot, recht op een evenredig deel, zulks naar rato van het aantal bestaande participaties.

Artikel 10

Bestuur en beheer van het FONDS

Het FONDS wordt bestuurd en beheerd door de navolgende drie organen:

- de Algemene Vergadering

- de Raad van Toezicht

- het Financieel Comité.

Artikel 11

Algemene Vergadering

1. De leden van het FONDS komen ten minste eens per jaar bijeen in een Algemene Vergadering die door de voorzitter van de Raad van Toezicht bijeen wordt geroepen. Zij vergadert hetzij daar waar het FONDS zijn zetel heeft, hetzij elders op een in de convocatie aangegeven plaats.

2. De Algemene Vergadering kan voorts op initiatief van een der leden van het FONDS bijeen worden geroepen, zulks na een desbetreffend besluit van de Raad van Toezicht.

Artikel 12

Deelname - Vertegenwoordiging - Quorum - Meerderheid

1. Alle leden van het FONDS hebben het recht de Algemene Vergaderingen bij te wonen.

2. De GEMEENSCHAP wordt vertegenwoordigd door een van de leden van de COMMISSIE, die door laatstgenoemde wordt aangewezen.

3. De BANK wordt vertegenwoordigd door haar president of, in geval van verhindering, door een vice-president.

4. De FINANCIËLE INSTELLINGEN worden vertegenwoordigd door één persoon per FINANCIËLE INSTELLING.

5. Ieder lid van het FONDS beschikt over een aantal stemmen gelijk aan het bij hem geplaatste aantal participaties.

6. De leden kunnen hun stem schriftelijk uitbrengen of zich door een ander lid laten vertegenwoordigen.

7. Het voor het houden van een Algemene Vergadering vereiste quorum is bereikt wanneer de vertegenwoordigers van de COMMISSIE, van de BANK en van de meerderheid van de stemrechten der FINANCIËLE INSTELLINGEN aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

8. Besluiten van de Algemene Vergadering behoeven de stemmen van de COMMISSIE en van de BANK, alsmede de meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde FINANCIËLE INSTELLINGEN.

Artikel 13

Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

1. De Algemene Vergadering beschikt over alle bevoegdheden ten aanzien van de het bestuur, de werkwijze en het beheer van het FONDS.

2. De Algemene Vergadering kan haar bevoegdheden, met uitzondering van de hierna vermelde, geheel of ten dele delegeren aan de Raad van Toezicht en het Financieel Comité.

3. In het kader van haar bevoegdheden zal de Algemene Vergadering:

- ieder besluit nemen waarbij het FONDS toestemming wordt verleend om deel te nemen in het kapitaal van ondernemingen, zoals bepaald in artikel 3, lid 1, tweede alinea, van deze Statuten;

- de algemene richtlijnen met betrekking tot de werkzaamheden van het FONDS vaststellen;

- het Reglement van Orde van het FONDS goedkeuren;

- toezien op de uitvoering van deze richtlijnen en op de inachtneming van het Reglement van Orde;

- besluiten over het toelaten van nieuwe leden;

- het door de Raad van Toezicht opgestelde jaarverslag goedkeuren;

- de jaarlijkse balans en de winst- en verliesrekening goedkeuren;

- de bedragen der reserves vaststellen en besluiten over de bestemming en de verdeling van het netto batig resultaat van het FONDS;

- de leden van de Accountantscommissie van het FONDS benoemen;

- de in artikel 39 van deze Statuten bedoelde bevoegdheid uitoefenen om tot eventuele wijzigingen der Statuten te besluiten;

- besluiten over verhoging van het toegestane kapitaal van het FONDS, alsmede over elk opvragen van niet gestort, geplaatst kapitaal;

- onder de voorwaarden als bepaald in artikel 30 van deze Statuten, besluiten over een eventuele verhoging van het plafond voor de verplichtingen van het FONDS;

- besluiten met betrekking tot schorsing of royement van een lid;

- besluiten over de definitieve beëindiging van de werkzaamheden van het FONDS en over de verdeling van zijn bezittingen;

- de benoeming van de leden van de Raad van Toezicht en van het Financieel Comité goedkeuren.

4. De voor de Algemene Vergadering geldende procedures worden geregeld bij het Reglement van Orde.

Artikel 14

Voorzitterschap van de Algemene Vergadering

1. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de vertegenwoordiger van een van de categorieën leden die de functie van voorzitter zal uitoefenen voor een periode van één jaar, na afloop waarvan het voorzitterschap wordt bekleed door de vertegenwoordiger van een andere categorie leden, zulks in onderstaande volgorde met ingang van de eerste Algemene Vergadering: de BANK, de COMMISSIE, de FINANCIËLE INSTELLINGEN.

2. Met het oog op zijn benoeming door de Algemene Vergadering wordt de voorzitter die de FINANCIËLE INSTELLINGEN vertegenwoordigt aangewezen door de leden van deze categorie die de absolute meerderheid van de stemrechten van die categorie vertegenwoordigen.

Artikel 15

Notulen - Uittreksels

De notulen van de Algemene Vergadering worden opgemaakt en kopieën daarvan of uittreksels daaruit worden gewaarmerkt en verstrekt door het Secretariaat van het Fonds dat wordt verzorgd door de diensten van de BANK.

Artikel 16

Raad van Toezicht

1. De Raad van Toezicht bestaat uit zeven leden, te weten:

twee leden namens de COMMISSIE,

drie leden namens de BANK,

twee leden namens de FINANCIËLE INSTELLINGEN.

2. Ieder lid van de Raad van Toezicht wordt bijgestaan door een plaatsvervanger die tijdens zijn afwezigheid in zijn naam handelt.

3. De leden namens de BANK zijn de fungerend voorzitter van de Directie van de BANK of, in geval van diens afwezigheid, een vice-president, een bewindvoerder van het land dat het voorzitterschap van de Raad van Gouverneurs van de BANK bekleedt en een bewindvoerder van het land dat dit voorzitterschap in het volgende boekjaar zal bekleden. De plaatsvervangers van deze laatsten zijn bewindvoerders van de BANK die worden aangewezen door de Raad van Bewind, die daarbij een zo breed mogelijke geografische spreiding zal nastreven.

4. De leden namens de COMMISSIE zijn de door haar aangewezen leden van de Raad van Bewind van de BANK. Hun plaatsvervangers worden door de COMMISSIE benoemd.

5. De leden namens de FINANCIËLE INSTELLINGEN worden, evenals hun plaatsvervangers, door deze categorie leden aangewezen op de wijze als bepaald in het Reglement van Orde.

6. De plaatsvervangers der leden van de Raad van Toezicht kunnen aan zijn vergaderingen deelnemen.

7. Onverminderd het bepaalde in de leden 3 en 4 van dit artikel worden de leden van de Raad van Toezicht voor een periode van twee jaar benoemd, zulks met de mogelijkheid van herbenoeming.

8. De voor de Raad van Toezicht geldende procedures worden geregeld bij het Reglement van Orde.

Artikel 17

Bevoegdheden van de Raad van Toezicht

Onverminderd de hem krachtens de overige bepalingen van deze Statuten toekomende bevoegdheden, zal de Raad van Toezicht:

- de aan de Algemene Vergadering voor te leggen voorstellen formuleren;

- de besluiten nemen ter zake van:

- het verstrekken van elke garantie die het bedrag van dertig miljoen ecu te boven gaat,

- het verwerven van elke deelneming die het bedrag te boven gaat dat is vastgesteld bij het besluit van de Algemene Vergadering als voorzien in artikel 13, lid 3, van deze Statuten, waarbij dergelijke verrichtingen worden toegestaan,

een en ander met dien verstande dat bovenbedoelde bedragen na verloop van twee jaar na de dag van inwerkingtreding van deze Statuten bij besluit van de Algemene Vergadering kunnen worden gewijzigd;

- naar gelang de aan de te verstrekken garanties verbonden risico's, de daarvoor geldende provisietarieven bepalen;

- de algemene voorwaarden voor deelnemingen vaststellen;

- ervoor zorgen dat het beheer van het FONDS plaatsvindt in overeenstemming met de bepalingen van deze Statuten en met de algemene richtlijnen welke door de Algemene Vergadering zijn vastgesteld;

- de Algemene Vergadering jaarlijks een verslag betreffende de werkzaamheden van het FONDS voorleggen;

- de Algemene Vergaderingen van het FONDS bijeenroepen;

- toezicht houden op de werkzaamheden van het Financieel Comité.

Artikel 18

Voorzitterschap van de Raad van Toezicht

Het voorzitterschap van de Raad van Toezicht berust bij de president van de BANK of, in geval van diens verhindering, bij een van haar vice-presidenten.

Artikel 19

Raad van Toezicht - Vergaderingen - Quorum

1. De Raad van Toezicht komt bijeen zo vaak als het belang van het FONDS zulks vereist, doch ten minste eens per kwartaal. Zijn vergaderingen worden gehouden op convocatie van de voorzitter, en wel daar waar het FONDS zijn zetel heeft of elders. De convocatie en het vaststellen van de agenda van de vergadering geschieden op de wijze als bepaald in het Reglement van Orde.

2. De Raad van Toezicht kan slechts geldig beraadslagen indien ten minste één vertegenwoordiger van iedere categorie leden van het FONDS aanwezig is.

3. Besluiten van de Raad van Toezicht behoeven de stemmen van haar, namens de COMMISSIE en de BANK zitting hebbende leden, alsmede van ten minste één lid van de Raad van Toezicht dat namens de FINANCIËLE INSTELLINGEN zitting heeft.

Artikel 20

Notulen

De notulen van de beraadslagingen van de Raad van Toezicht worden gemaakt door het Secretariaat van het Fonds, dat tevens kopieën van de notulen of uittreksels daaruit verstrekt en waarmerkt.

Artikel 21

Financieel Comité

1. Het FONDS wordt geleid door een Financieel Comité bestaande uit een vertegenwoordiger van de BANK, een vertegenwoordiger van de COMMISSIE en een vertegenwoordiger van de FINANCIËLE INSTELLINGEN.

2. Het Financieel Comité wordt benoemd voor een periode van drie jaar. De leden van het Financieel Comité kunnen telkens worden herbenoemd.

3. Ieder lid van het Financieel Comité wordt bijgestaan door een plaatsvervanger die tijdens zijn afwezigheid in zijn naam handelt.

4. De wijze waarop de leden van het Financieel Comité en hun plaatsvervangers worden aangewezen en de procedures van het Financieel Comité worden bepaald bij het Reglement van Orde.

Artikel 22

Voorzitterschap

1. Het voorzitterschap van het Financieel Comité berust bij het lid dat de BANK vertegenwoordigt.

2. De voorzitter van het Financieel Comité vertegenwoordigt het FONDS tegenover derden.

3. Indien de overige leden van het Financieel Comité daarmee instemmen, kan hij zijn vertegenwoordigingsbevoegdheid delegeren aan andere leden van het personeel van de BANK.

4. Documenten betreffende het FONDS en alle namens het FONDS aangegane verplichtingen worden getekend door de voorzitter van het Financieel Comité of door welke specifiek hiertoe door het Financieel Comité gemachtigde vertegenwoordiger dan ook.

Artikel 23

Vergaderingen van het Financieel Comité

1. Het Financieel Comité komt, op convocatie van zijn voorzitter, zo vaak bijeen als de werkzaamheden van het FONDS zulks noodzakelijk maken.

2. De vergaderingen vinden plaats hetzij daar waar het FONDS zijn zetel heeft, hetzij elders als vermeld in de convocatie.

3. Het Financieel Comité benoemt zo nodig een secretaris die niet noodzakelijkerwijs een van zijn leden is.

4. De besluiten van het Financieel Comité worden met meerderheid van stemmen genomen, zulks met uitzondering van de besluiten betreffende het verstrekken van garanties en deelnemingen, die met eenparigheid van stemmen genomen dienen te worden. Bij gebreke van een dergelijke eenparigheid kan het desbetreffende besluit op voorstel van de voorzitter van het Financieel Comité aan de Raad van Toezicht worden voorgelegd.

5. Van de besluiten van het Financieel Comité worden notulen gemaakt. Deze worden getekend door de voorzitter en ten minste één lid van het Financieel Comité.

6. Kopieën van de notulen van de besluiten van het Financieel Comité of uittreksels daaruit worden gewaarmerkt door een van zijn leden of door een hiertoe gemachtigd persoon.

Artikel 24

Bevoegdheden van het Financieel Comité

1. Behoudens de door deze Statuten en het Reglement van Orde expliciet aan de Algemene Vergadering en aan de Raad van Toezicht toegekende bevoegdheden, beschikt het Financieel Comité over de ruimste bevoegdheden om in naam van het FONDS te handelen. Het oefent deze uit binnen het kader van de in artikel 2 van deze Statuten bepaalde taak en doelstellingen.

2. Het Financieel Comité kan aan elk zijner leden, als ook aan ieder ander door hem aan te wijzen persoon, bijzondere opdrachten toevertrouwen en met betrekking tot een of meer onderwerpen aan hen die bevoegdheden delegeren die het passend acht, al dan niet met de mogelijkheid van subdelegatie.

3. Het Financieel Comité oefent, onder controle van de Raad van Toezicht, zijn functies uit overeenkomstig het bepaalde in deze Statuten.

4. In bijzonder zal het:

- ten minste eens per kwartaal aan de Raad van Toezicht een verslag aanbieden waarin wordt bericht over de werkzaamheden van het FONDS,

- binnen drie maanden na afloop van ieder boekjaar de jaarrekening van het FONDS aan de Raad van Toezicht overleggen.-

Artikel 25

Controle van de boeken

De boeken van het FONDS worden jaarlijks gecontroleerd door een Accountantscommissie bestaande uit twee, door de Algemene Vergadering overeenkomstig het bepaalde in het Reglement van Orde benoemde accountants, die handelen in overeenstemming met de in hun beroep gebruikelijke normen. Zij dienen te bevestigen dat de balans en de winst- en verliesrekening, evenals de verrichtingen van het FONDS, in overeenstemming zijn met de boekhouding van het FONDS en een nauwkeurig beeld geven van de activa en passiva van het FONDS.

Artikel 26

Verrichtingen

Binnen het kader van deze Statuten verstrekt het FONDS garanties en verwerft het deelnemingen, of gaat het daaraan gelijk te stellen transacties aan, ten behoeve van investeringsprojecten uit te voeren op het grondgebied van de Lid-Staten van de GEMEENSCHAP of, voor zover het gaat om grensoverschrijdende projecten, in aangrenzende landen. In laatstbedoelde gevallen is voor de verrichtingen een met eenparigheid van stemmen genomen besluit van de Raad van Toezicht vereist.

Artikel 27

Vergoeding voor het FONDS

1. De vergoedingen die het FONDS voor zijn verrichtingen ontvangt worden zodanig vastgesteld dat deze zijn bedrijfskosten dekken, de verscheidenheid der gelopen risico's weerspiegelen, de vorming van een reserve ter dekking van deze risico's mogelijk maken en een passend rendement op de middelen van het FONDS verzekeren.

2. Bovengemelde uitgangspunten zullen nader in het Reglement van Orde worden uitgewerkt.

Artikel 28

Deelnemingen

De deelnemingen die het FONDS overeenkomstig artikel 3 van deze Statuten in het kapitaal van ondernemingen mag verwerven kunnen slechts tijdelijke minderheidsdeelnemingen zijn.

Artikel 29

Limieten voor de verrichtingen van het FONDS

Inzake het verstrekken van garanties worden de limieten met betrekking tot de verplichtingen van het FONDS ter zake van een zelfde financiële instelling, een zelfde onderneming of een zelfde project in het Reglement van Orde bepaald.

De overeenkomstige limieten aan de verplichtingen bij verwerving van deelnemingen door het FONDS worden bepaald in de desbetreffende, in artikel 13, lid 3, van deze Statuten bedoelde besluiten.

Artikel 30

Plafond inzake de totale verplichtingen van het FONDS

De totale verplichtingen van het FONDS:

- uit hoofde van garantieverstrekkingen mogen niet hoger zijn dan drie maal het bedrag van het geplaatste kapitaal; dit plafond kan echter bij opeenvolgende besluiten van de Algemene Vergadering worden verhoogd tot ten hoogste vijf maal het bedrag van het geplaatste kapitaal, terwijl na vorming van een reserve gelijk aan 7,5% van het bedrag van het geplaatste kapitaal het plafond mag worden verhoogd tot maximaal acht maal het bedrag van het geplaatste kapitaal;

- uit hoofde van deelnemingen mogen niet hoger zijn dan het bedrag waartoe de Algemene Vergadering ingevolge artikel 13 van deze Statuten zal hebben besloten.

Artikel 31

Bestemming en verdeling van de netto-inkomsten

1. De Algemene Vergadering besluit ten minste ieder jaar welk deel van de netto-inkomsten van het FONDS wordt bestemd voor toevoeging aan de reserves, voor andere doeleinden of voor uitkering.

Voordat evenwel enige andere bestemming plaatsvindt, zal van de netto-inkomsten van het FONDS ieder jaar ten minste 20% worden afgehouden voor de vorming van een reserve. De hier bedoelde inhouding zal worden beëindigd wanneer de reserve 10% van het geplaatste kapitaal bedraagt en worden hervat zodra aan deze voorwaarde niet meer wordt voldaan.

2. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 9 geschieden de bovenbedoelde uitkeringen naar evenredigheid van het aantal participaties van elk lid.

Artikel 32

Samenwerking met derden

1. Het FONDS kan hem door derden toevertrouwde beheerstaken met betrekking tot speciale middelen op zich nemen voor zover het vervullen daarvan verenigbaar is met zijn doel, ter zake een gescheiden boekhouding wordt gevoerd en deze taken een voldoende vergoeding met zich brengen.

2. Het FONDS werkt samen met alle internationale organisaties waarvan de werkzaamheden zich uitstrekken over een terrein dat met het zijne overeenkomt.

3. Het FONDS sluit overeenkomsten met dergelijke organisaties, alsmede met nationale organisaties en tot het bankwezen behorende partners in de Lid-Staten van de GEMEENSCHAP of in andere landen, met het oog op het bereiken van zijn doelstellingen of de vervulling van zijn taken.

Artikel 33

Mogelijkheid tot uittreding

Ieder tot de categorie FINANCIËLE INSTELLINGEN behorend lid van het FONDS kan te allen tijde uit het FONDS treden door zijn participaties aan een ander tot die categorie behorend lid van het FONDS of aan een derde instelling te verkopen. Een dergelijke verkoop behoeft de voorafgaande toestemming van de Algemene Vergadering.

Artikel 34

Schorsing en royement

1. Indien een lid van het FONDS een van zijn uit deze Statuten voortvloeiende verplichtingen als lid niet nakomt, kan dit lid bij besluit van de Algemene Vergadering worden geschorst.

2. Het geschorste lid blijft gehouden aan zijn verplichtingen uit hoofde van zijn hoedanigheid van lid van het FONDS. Het kan echter geen der in deze Statuten vermelde rechten uitoefenen met uitzondering van het recht van uittreding volgens bovenstaand artikel 33.

3. Indien, na het verstrijken van zes maanden sedert het door de Algemene Vergadering genomen schorsingsbesluit, het geschorste lid niet heeft voldaan aan de verplichtingen waarvan het niet nakomen tot dat besluit aanleiding heeft gegeven, kan de Algemene Vergadering verklaren dat het als lid is geroyeerd.

Artikel 35

Afrekening in geval van royement

1. Het royement leidt tot een gedeeltelijke afrekening met het betrokken voormalige lid.

2. De participaties van het geroyeerde lid worden te koop aangeboden aan de overige leden van de categorie FINANCIËLE INSTELLINGEN of aan derde instellingen, in welke gevallen de Algemene Vergadering vooraf toestemming dient te verlenen voor het te koop aanbieden.

Indien de participaties niet worden gekocht door de andere FINANCIËLE INSTELLINGEN of door derde instellingen, worden deze door het FONDS ingekocht.

3. In geval van inkoop door het FONDS van de participaties van het geroyeerde lid wordt de prijs ervan bepaald door hun op basis van de boeken van het FONDS vastgestelde waarde op het moment dat het lid zijn lidmaatschap van het FONDS verloor, evenwel met dien verstande dat die prijs niet hoger kan zijn dan de nominale waarde van de desbetreffende participaties.

Niettegenstaande zijn royement blijft het voormalige lid gebonden aan zowel zijn opeisbare als zijn voorwaardelijke verplichtingen jegens het FONDS zolang er nog een obligo bestaat uit hoofde van vóór het royement verstrekte garanties of voordien verworven deelnemingen. Het zal echter niet aansprakelijk zijn ter zake van verplichtingen van het FONDS uit hoofde van daarna verstrekte garanties of verworven deelnemingen en het zal in de opbrengsten noch in de kosten van het FONDS delen.

4. De betaling voor de door het FONDS van het geroyeerde lid ingekochte participaties geschiedt op de volgende wijze:

- er vindt geen betaling plaats vóór het verstrijken van een termijn van zes maanden, gerekend vanaf het moment waarop het lid werd geroyeerd. De betaling blijft beperkt tot het bedrag waarmee de inkoopprijs het bedrag te boven gaat dat het voormalige lid aan het FONDS verschuldigd is als gevolg van de verrichtingen van het FONDS;

- indien de na het royement door het FONDS geleden verliezen ter zake van het op de dag van het royement bestaande garantie-obligo of op de op die dag door het FONDS gehouden deelnemingen hoger zijn dan de reserve ter dekking van de desbetreffende verliezen ten tijde van het royement, is het geroyeerde lid gehouden op verzoek van het FONDS het bedrag terug te betalen waarmee de inkoopprijs van zijn participaties zou zijn verminderd, indien op het moment van de vaststelling van die prijs met die verliezen rekening zou zijn gehouden. Bovendien blijft het voormalige lid verplicht gehoor te geven aan elk verzoek tot storting van niet-gestort, geplaatst kapitaal voor zover hij daartoe verplicht zou zijn geweest indien de verslechtering van de vermogenspositie van het FONDS zich zou hebben voorgedaan en de opvraging zou hebben plaatsgevonden op de dag van vaststelling van de inkoopprijs van zijn participaties.

Artikel 36

Beëindiging van de werkzaamheden

1. De Raad van Toezicht kan, indien de omstandigheden zulks vereisen, de werkzaamheden van het FONDS tijdelijk opschorten. Hij legt dit besluit voor aan de Algemene Vergadering en verzoekt haar hierover te beraadslagen. De Algemene Vergadering kan tot de definitieve beëindiging van de verrichtingen van het FONDS besluiten, dat daarop al zijn werkzaamheden staakt met uitzondering van die met betrekking tot de vereffening van het FONDS.

2. De definitieve beëindiging van de werkzaamheden van het FONDS heeft zijn ontbinding ten gevolge. De Algemene Vergadering benoemt de vereffenaars, die al hetgeen zullen verrichten dat in verband met de ontbinding van het FONDS noodzakelijk is.

Artikel 37

Aansprakelijkheid van de leden van het FONDS

1. In geval van een definitieve beëindiging van de werkzaamheden van het FONDS worden de alsdan bestaande vorderingen op het FONDS voldaan met de hieronder in volgorde van hun aanwending opgesomde middelen:

- activa van het FONDS

- aan het FONDS verschuldigde bedragen uit hoofde van op te vragen stortingen op participaties.

2. De Raad van Toezicht neemt passende maatregelen ten einde tussen de schuldeisers ter zake van opeisbare vorderingen en de schuldeisers ter zake van voorwaardelijke vorderingen een verdeling naar evenredigheid van hun respectievelijke rechten te verzekeren.

Artikel 38

Verdeling van de bezittingen

1. In geval van beëindiging van de werkzaamheden van het FONDS wordt niet overgegaan tot enige verdeling van de bezittingen onder de leden van het FONDS op grond van hun inschrijving in het kapitaal van het FONDS vóór:

- de volledige voldoening van de verplichtingen van het FONDS jegens zijn schuldeisers,

- het door de Algemene Vergadering genomen besluit tot verdeling der bezittingen.

2. De verdeling van de activa tussen de leden van het FONDS geschiedt naar evenredigheid van de deelname van ieder lid in het kapitaal van het FONDS.

3. De Raad van Toezicht stelt de regels ter zake van deze verdeling vast.

Artikel 39

Wijzigingen

1. Op voorstel van de Raad van Toezicht kunnen in deze Statuten wijzigingen worden aangebracht waarvan in de uitvoering van de werkzaamheden van het FONDS zou blijken dat zij noodzakelijk zijn.

2. De wijzigingsvoorstellen worden, na tevoren door de Raad van Gouverneurs van de BANK met eenparigheid van stemmen te zijn goedgekeurd, ter beslissing aan de Algemene Vergadering voorgelegd.

3. De wijzigingen waartoe aldus is besloten worden, met werking ten opzichte van alle leden van het FONDS, van kracht drie maanden nadat hun daaromtrent mededeling is gedaan, tenzij de Algemene Vergadering anders bepaalt.

Artikel 40

Rechtsregime

1. Geschillen tussen enerzijds het FONDS en anderzijds de begunstigden van zijn interventies, ongeacht of het FINANCIËLE INSTELLINGEN in de hoedanigheid van begunstigden of andere begunstigden betreft, zullen worden beslecht door de bevoegde nationale rechters.

2. Daartoe dient het FONDS domicilie te kiezen in iedere Lid-Staat van de GEMEENSCHAP. Het FONDS kan nochtans in een contract een speciaal domicilie kiezen of een arbitrageprocedure overeenkomen.

3. Ingevolge het bepaalde in artikel 30, lid 6, van de statuten van de BANK is, binnen de aldaar bedoelde grenzen, het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen bevoegd ter zake van geschillen over de door de organen van het FONDS getroffen maatregelen.

Artikel 41

Voorrechten en immuniteiten

De bepalingen van het Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Gemeenschappen zijn mede van toepassing op het FONDS, de leden van zijn organen en zijn personeelsleden, zulks in overeenstemming met het bepaalde in artikel 30, lid 5, van de statuten van de BANK.

Artikel 42

Inwerkingtreding

Deze Statuten treden in werking zodra hun bepalingen zijn aanvaard en de toetredingsformaliteiten zijn vervuld door leden wier inschrijvingen op het voor de FINANCIËLE INSTELLINGEN gereserveerde deel van het kapitaal afkomstig zijn uit ten minste zes Lid-Staten van de GEMEENSCHAP en 50% van dit deel hebben bereikt.

Indien echter binnen ten hoogste drie maanden na ratificatie door de Lid-Staten van de akte van wijziging van het Protocol betreffende de statuten van de BANK niet aan deze voorwaarde is voldaan, kan de Raad van Gouverneurs van de BANK met eenparigheid van stemmen besluiten:

- dat het FONDS een voldoende tripartiet karakter heeft,

- en dat dientengevolge deze Statuten van kracht worden.

BIJLAGE I

LIJST FINANCIËLE INSTELLINGEN DIE OPRICHTENDE LEDEN WORDEN VAN HET FONDS - Koninkrijk België

Kredietbank S.A.

Société Nationale de Crédit à l'Industrie (SNCI)

Générale de Banque

Crédit Professionnel

- Koninkrijk Denemarken

Finansieringsinstituttet for Industri og Haandvaerk A/S

- Federale Republiek Duitsland

Kreditanstalt fuer Wiederaufbau

WestLB Girozentrale

Deutsche Girozentrale-Deutsche Kommunalbank

Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg

Suedwest LB

Bayerische Landesanstalt fuer Aufbaufinanzierung

Landesbank Rheinland-Pfalz

- Republiek Griekenland

Ionian Bank

Commercial Bank of Greece

- Koninkrijk Spanje

Instituto de Crédito Oficial

Banco de Negocios Argentaria

Banco Central Hispano Americano

Banco Bilbao Vizcaya

Banco Español de Crédito

Caja de Ahorros de Madrid

- Republiek Frankrijk

Crédit National

Crédit Local de France

Caisse Nationale de Crédit Agricole

Groupe des Banques Populaires

Groupe Crédit Coopératif

Crédit Mutuel

- Ierland

AIB Group

- Republiek Italië

Crediop/San Paolo

IMI S.p.A.

Banca di Roma

Banco di Napoli

Banca Nazionale del Lavoro

Cassa di Risparmio delle Province Lombarde

Banca Commerciale Italiana

Credito Italiano

Istituto di Credito delle Casse di Risparmio Italiane

Ambroveneto

Società Finanziaria di Partecipazione S.p.A.

- Groothertogdom Luxemburg

Bacob Bank Luxembourg S.A.

Kredietbank Luxembourg S.A.

Banque et Caisse d'Epargne de l'Etat

Banque Générale du Luxembourg S.A.

Banque Internationale à Luxembourg

- Koninkrijk der Nederlanden

ABN-AMRO

De Nationale Investeringsbank

- Republiek Portugal

Caixa Geral de Depositos

Banco Comercial Portugues

Banco de Fomento e Exterior

Banco Portugues de Investimento

- Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Nikko Bank (UK) PLC

Barclays Bank PLC

BIJLAGE II

EERSTE INSCHRIJVINGEN OP PARTICIPATIES IN HET MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL

"" ID="1">Europese Gemeenschap> ID="2">600> ID="3">600 000 000"> ID="1">Europese Investeringsbank> ID="2">800> ID="3">800 000 000"> ID="1">Koninkrijk België> ID="2">13> ID="3">13 000 000"> ID="1">- Kredietbank> ID="2">4> ID="3">4 000 000"> ID="1">- Société Nationale de Crédit à l'Industrie> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Générale de Banque> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Crédit Professionnel> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Koninkrijk Denemarken> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Finansieringsinstituttet for Industri og Haandvaerk> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Federale Republiek Duitsland> ID="2">63> ID="3">63 000 000"> ID="1">- Kreditanstalt fuer Wiederaufbau> ID="2">30> ID="3">30 000 000"> ID="1">- WestLB Girozentrale> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- Deutsche Girozentrale-Deutsche Kommunalbank> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Suedwest LB> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Bayerische Landesanstalt fuer Aufbaufinanzierung> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Landesbank Rheinland-Pfalz> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Republiek Griekenland> ID="2">6> ID="3">6 000 000"> ID="1">- Ionian Bank> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Commercial Bank of Greece> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Koninkrijk Spanje> ID="2">20> ID="3">20 000 000"> ID="1">- Instituto de Crédito Oficial> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Banco de Negocios Argentaria> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco Central Hispano Americano> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco Bilbao Vizcaya> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco Español de Crédito> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Caja de Ahorros de Madrid> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Republiek Frankrijk> ID="2">44> ID="3">44 000 000"> ID="1">- Crédit National> ID="2">15> ID="3">15 000 000"> ID="1">- Crédit Local de France> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- Caisse Nationale de Crédit Agricole> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- Groupe des Banques Populaires> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Groupe Crédit Coopératif> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Crédit Mutuel> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Ierland> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- AIB Group> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Republiek Italië> ID="2">63> ID="3">63 000 000"> ID="1">- Crediop/San Paolo> ID="2">10-20> ID="3">10 000 000"> ID="1">- IMI> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- Banca di Roma > ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Banco di Napoli> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Banca Nazionale del Lavoro> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Cassa di Risparmio delle Province Lombarde> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Banca Commerciale Italiana> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Credito Italiano> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Istituto di Credito delle Casse di Risparmio Italiane> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Ambroveneto> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Società Finanziaria di Partecipazione/Mediocredito Centrale> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Groothertogdom Luxemburg> ID="2">18> ID="3">18 000 000"> ID="1">- Bacob Bank Luxembourg> ID="2">5> ID="3">5 000 000"> ID="1">- Kredietbank Luxembourg> ID="2">4> ID="3">4 000 000"> ID="1">- Banque et Caisse d'Epargne de l'Etat> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banque Générale du Luxembourg> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banque Internationale à Luxembourg> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Koninkrijk der Nederlanden> ID="2">13> ID="3">13 000 000"> ID="1">- ABN-AMRO> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- De Nationale Investeringsbank> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Republiek Portugal> ID="2">12> ID="3">12 000 000"> ID="1">- Caixa Geral de Depositos> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco Comercial Portugues> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco de Fomento e Exterior> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">- Banco Portugues de Investimento> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland> ID="2">13> ID="3">13 000 000"> ID="1">- NikkoBank (UK)> ID="2">10> ID="3">10 000 000"> ID="1">- Barclays Bank> ID="2">3> ID="3">3 000 000"> ID="1">Niet-toegewezen> ID="2">(329)> ID="3">(329 000 000)"> ID="1">TOTAAL:> ID="2">2 000> ID="3">2 000 000 000">

Top